Editoriale

Informatii piata

Autor: Alin Brendea

  • Solutia universala

    Alin Brendea / 03.05.2013 14:29:18

    Criza economica a subliniat caracterul eminamente politic al Uniunii Europene. O constructie politica inchegata din experienta dezastruoasa a unei Europe sfasiate de razboi, Uniunea Europeana si-a indeplinit pana acum cu brio rolul politic. Treptat insa, pe masura ce aspectele economice domina viata cotidiana, Uniunea Europeana pare sa fie caracterizata de o lipsa de eficienta care se cronicizeaza.

  • Oferta Transgaz

    Alin Brendea / 06.04.2013 17:36:20

    In aceasta saptamana, intr-un mod oarecum precipitat, oferta Transgaz a oferit un temei de optimism nesperat. Dupa o perioada indelungata in care stirile despre piata de capital romaneasca nu reuseau sa genereze motive pozitive pentru investitori, prospectul de vanzare a actiunilor Transgaz reuseste sa faca acest lucru, preluand un mecanism de vanzare de mult timp cerut si experimentat cu brio pe alte piete de capital.

  • Simtiti maximele economiei globale?

    Alin Brendea / 22.03.2013 18:42:56

    2013 a adus un eveniment oarecum neasteptat. Cea mai importanta bursa a planetei a atins (calculat prin prisma celui mai cunoscut indice bursier - Dow Jones) nivelul maxim istoric. Cu alte cuvinte bursa americana - barometru mai mult decat recunoscut al economiei americane si prin extensie al celei mondiale - indica ca economia americana se afla in cea mai buna forma, mai corect spus se va afla intr-un interval de 6-12 luni fata de acest moment.

  • Vesnica di(prob)lema

    Alin Brendea / 23.02.2013 16:29:49

    Pentru a folosi termeni bursieri, luna februarie a adus cu sine o “divergenta” pe care, din pacate, o intalnim prea des in ultimii ani. Daca inceputul anului a fost unul pozitiv atat prin prisma evolutie bursei - cresterile fiind generalizate - cat si prin prisma lichiditatii pietei - semn de “sanatate” pentru orice piata de capital, ultimele saptamani au dezamagit.

  • 2013 - anul riscului?

    Alin Brendea / 12.01.2013 13:26:20

    In ultimii ani, detinatorii de capital au devenit extrem de prudenti. Activele considerante riscante s-au ieftin masiv, pe masura ce banii au migrat catre asa numitele active sigure. Rezultatul acestei psihologii investitionale s-a regasit in scaderea pietelor de actiuni, a activelor din zonele economice emergente sau de frontiera si in cresterea exponentiala a interesului fata de instrumentele de indatorare emise de catre statele “sigure”, pana la nivelul la care investitorii au acceptat dobanzi negative pentru a-si plasa banii

Pagina

inchide