Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.04.2010

  • SIF Banat Crișana a investit prudent în anul 2009

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Investițiile efectuate în anul 2009 au urmărit o strategie prudentă de achiziții, fiind dirijate în principal pe dezvoltarea unor proiecte investiționale strategice. Conform Raportului Consiliului de Administrație pentru exercițiul financiar 2009, valoarea investițiilor s-a ridicat la 24.049.835 lei, suma incluzând și vărsămintele de 15 milioane lei efectuate în anul 2009 la capitalul social al 'Calipso' Oradea, la care s-a subscris în anul 2008.

    Investițiile realizate în 2009 pe piața primară de capital (participări la majorări de capital social) însumează 16,52 milioane lei și reprezintă 68,7% din volumul investițiilor.

    Achizițiile de acțiuni de pe piața secundară (titluri listate la BVB sau pe piața Rasdaq) au însumat 7,53 milioane lei, reprezentând 31,3% din volumul investițiilor realizate în 2009.

    Dintre investițiile de valori semnificative efectuate în anul 2009 se menționează 'Calipso' Oradea (15 milioane lei) și 'Biofarm' București (5,45 milioane lei).

    La data de 31 decembrie 2009, SIF 1 era parte în 167 de litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată. Societatea avea calitate procesuală activă (reclamant) în 94 de litigii și calitate procesuală pasivă (pârât) în 71 de litigii, iar în două litigii avea calitatea de intervenient.

    În litigiile în care Societatea are calitatea de reclamant sau intervenient, obiectul litigiilor îl reprezintă anularea/constatarea nulităților unor hotărâri ale adunărilor generale ale acționarilor la societățile din portofoliu (73 de litigii) și recuperarea dividendelor neîncasate sau lichidarea societăților în care se dețin participații (38 de litigii).

    În ceea ce privește litigiile în care societatea are calitatea de pârât și în care s-a cerut anularea unor decizii CA și/sau hotărâri AGA au fost întreprinse toate diligențele pentru încheierea unor tranzacții judiciare în vederea stingerii amiabile a litigiilor.

    Acționarii SIF Banat Crișana sunt chemați, în 29 și 30 aprilie, la Adunarea Generală a Acționarilor. În cadrul AGOA va fi suspus spre aprobare Bugetul de Venituri al SIF 1, pe anul 2010, care însumează venituri totale în sumă de 95.953.450 lei. De asemenea, va fi supus aprobării, conform Raportului Consiliului de Administrație al SIF 1 pentru exercițiul financiar pe anul 2009, profitul net aferent anului trecut, în sumă de 112.185.660 lei. Acționarii îndreptățiți să primească dividendele dis tribuite din profitul net realizat în exercițiul financiar din anul 2009, vor primi 0,05 lei pe acțiune

    mai mult

  • CNVM il obliga pe Ciorcila sa vanda la SIF1 actiuni de 1 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis ca presedintele Bancii Transilvania Horia Ciorcila trebuie sa vanda un pachet de circa 2,5 milioane de actiuni detinute la SIF Banat-Crisana (SIF1) care depasesc limita legala de 1% din capitalul social al societatii de investitii. La pretul la care s-au tranzactionat titlurile SIF1 in sedinta de ieri, pachetul valoreaza 4,1 mil. lei (1 mil. euro).

    Potrivit CNVM, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si membru provizoriu in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, detinea o participatie de 1,45% din capitalul social al SIF1 la finele lunii februarie. Arbitrul pietei de capital il obliga insa ca pana la finele lunii aprilie sa vanda pachetul de actiuni in exces si sa revina la limita legala de 1%. Pe 29 aprilie, actionarii SIF1 sunt convocati in cadrul Adunarii Generale.

    'Inca din 2006 detin o participatie de 1% la SIF1. Diferenta de actiuni detinuta peste pragul de 1% provine din urma unei mosteniri din partea tatalui meu, care a fost actionar la SIF Banat-Crisana. Procedura de succesiune s-a incheiat acum o luna si am primit initial un termen limita pana in iunie de la CNVM pentru a le vinde. Nu ma grabesc insa sa le vand', a declarat Horia Ciorcila.

    La finele lunii februarie, presedintele Bancii Transilvania a fost numit membru provizoriu in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, dupa un lung sir de procese deschise de grupul de investitori grupati in jurul lui Horia Ciorcila prin care acestia contestau deciziile luate in AGA din aprilie 2009.

    'Este ridicol faptul ca, in cazul SIF-urilor, actionarilor le este limitat dreptul de detinere si de vot, situatie singulara in Europa. Sper insa ca normalitatea sa triumfe in Parlament si sa fie ridicat pragul de detinere. In cazul contrar, vom lua in calcul alte oportunitati de investitii, poate chiar pe pietele externe', a continuat Ciorcila. Discutiile din Camera Deputatilor privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% ar urma sa fie reluate dupa adunarile generale ale actionarilor de la finele lunii aprilie, potrivit reprezentantilor Comisiei de buget si finante din Camera.

    Alaturi de Horia Ciorcila, patru fonduri straine de investitii au primit termen limita pana la finele lunii aprilie, de la CNVM, pentru a-si aduce participatiile detinute la SIF-uri in limitele legii. Printre acestea se numara fondul ING Luxembourg si compania finlandeza de investitii Gltinir Pankki care au depasit pragul de detinere la SIF Moldova, fondul de investitii Broadhurst cu participatii peste prag la SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia si SIF Oltenia, precum si fondul Eastern Eagle cu participatii de peste 1% la SIF Transilvania si SIF Oltenia.

    mai mult

  • Pietele din Est au mentinut afacerile Antibiotice pe plus

    income   

    ___


    Cifra de afaceri a producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, companie de stat, a crescut in primul trimestru cu 4,5%, la aproximativ 60,2 milioane de lei (14,7 milioane de euro), sustinuta de van zarile la export, care au inregistrat un avans de 14%. Compania s-a concentrat in special pe activitatile din Ucraina, Rusia si Orientul Indepar tat. Anul trecut, in aceeasi pe rioada, afacerile Antibio tice s-au ridicat la 57,6 mi li­oa ne de lei.

    Dinamica pozitiva a vanzarilor a avut la baza reorganizarea echipelor de marketing si vanzari, pr o mo varea produselor noi din portofoliu si orientarea catre distribuitori cu potential ridicat de promovare si vanzare a medicamentelor generice, au explicat reprezentantii com pa niei ieri, intr-un comunicat. Anti biotice ar fi trebuit, potrivit calendarului financiar comunicat Bursei, sa prezinte situatia financiara pe primul trimestru la jumatatea lunii mai.


    Firma nu a facut public si profitul din primele trei luni. Anul trecut, acesta s-a ridicat la 13,6 milioane de lei, un nivel similar fiind consemnat si in T1 2008.

    Antibiotice si-a bugetat afaceri de 240 de milioane de lei pana la finele acestui an, mai mari cu aproximativ 9% decat in 2009. Profitul ar urma si el sa creasca cu 21%, la aproape 15 mil. lei, dupa apli ca rea unui set de ma suri care inclu de redu cerea chel tu­ielilor si cresterea rentabilitatii.

    Anuntul de ieri a impulsionat cota tiile companiei pe Bursa, titlurile ATB consemnand una dintre cele mai mari aprecieri in randul bluechipu rilor, de peste 4 pro cente. Pretul ac tiunilor a ajuns, de altfel, la un maxim incepand cu octombrie 2009 de 0,72 lei, nivel la care compania are o valoare de piata de aproape 80 de milioane de euro (326 de milioane de lei).

    Statul controleaza, prin Ministerul Sanatatii, pachetul majoritar de 53% la Antibiotice, in timp ce SIF Oltenia detine 10,1% din titluri. Privatizarea Antibiotice a fost un subiect intens dezbatut in ultimii ani pe piata de capital, mai multe SIF-uri exprimandu-si intentia de a participa la operatiune.

    mai mult

  • Afacerile Prodlacta Brașov au scăzut cu 4,7%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Afacerile producătorului de lactate Prodlacta Brașov (simbol PRAE) au scăzut cu 4,7% în 2009, la 58,85 milioane de lei, iar firma a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 2,3 milioane lei, de la un profit de 1,7 milioane lei în 2008.

    Veniturile Prodlacta au coborât cu 7,6%, de la 65,12 milioane de lei la 60,12 milioane lei, iar cheltuielile s-au redus cu doar 0,9%, la 62,4 milioane lei, de la 62,9 milioane de lei în 2008, reiese din rezultatele preliminare ale firmei, anunță Mediafax.

    Pentru perioada analizată, firma a raportat datorii totale de 37,33 milioane lei, de 1,9 ori mai mari față de nivelul înregistrat pentru anul anterior, de 19,13 milioane lei.

    mai mult

  • Așteptările brokerilor s-au confirmat: Investitorii au revenit la cumpărare

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    ... au revenit pe plus spre sfârșitul ședinței de tranzacționare, mă aștept ca mâine să deschidă pe minus', ne-a spus Andrei Petres­cu, broker la Prime Transaction, ...

    mai mult

  • Companiile aviatice, cu motoarele turate la maxim pe Bursă

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Potrivit lui Andrei Petrescu, analist la 'Prime Transaction', aprecierea titlurilor ARS vine și în contextul în care conducerea furnizorul trandițional de servicii...

    mai mult

07.04.2010

  • Kazahii au ajuns la o detinere de 98,63% la Rompetrol Rafinare, dupa oferta publica

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Grupul Rompetrol, controlat de KazMunaiGaz, a ajuns la o detinere in mod concertat de 98,63% in cadrul Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), in urma ofertei publice de preluare care s-a incheiat pe 26 martie.

    Astfel, grupul a achizitionat 4,77 miliarde de actiuni RRC, reprezentand 94,28%dintotalul de titluri vizate deoferta, cu 358 mil. lei.

    Tranzactia aferenta ofertei publice de preluare obligatorie s-a realizat pe data de 30 martie iar decontarea tranzactiei pe 2 aprilie.

    Rompetrol Group a derulat in perioada 18 februarie - 26 martie o oferta publica de preluare a 23,99% din actiunile Rompetrol Rafinare.

    mai mult

  • Administratorul judiciar: Salvarea Flamingo depinde de găsirea unui investitor

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Avocat Simona Miloș: Odată ce un investitor va veni cu banii necesari, va avea exclusivitate

    Salvarea companiei 'Flamingo International', aflată în prezent în insolvență, depinde de găsirea unui investitor dispus să își plaseze banii în societate, afirmă avocatul Simona Miloș, reprezentant permanent al RVA Insolvency Specialists SPRL în dosarul de insolvență al retailerului de electrice și electrocasnice.

    Tribunalul București a dispus des-chiderea procedurii de insolvență a companiei, la finele anului trecut, la cererea conducerii 'Flamingo', după ce, anterior, subsidiara 'Flanco' primise acordul pentru deschiderea aceleiași proceduri.

    'Până la apariția unui astfel de investitor, noi trebuie să ne asigurăm că debitoarea ia toate măsurile de reducere a costurilor pentru a stabiliza societatea, lucru pe care l-a și făcut, odată cu renegocierea contractelor de închiriere, reducerea personalului și a salariilor', a adăugat avocatul Simona Miloș.

    Potrivit domniei sale, apariția unui investitor dispus să investească în 'Flamingo International' va elimina posibilitatea ca actualii acționari să contribuie la salvarea societății. Din acționariatul companiei fac parte Dragoș Cincă, cu o participație de 25,19%, Dan Adamescu, Alexandru Ion Țiriac și un SRL din București.

    'Dacă își vor exprima opțiunea să vină cu bani să salveze Flamingo, acționarii sunt liberi să ia legătura cu noi. Deși nu există un termen limită până la data la care pot face acest lucru, trebuie să știe că, odată ce va veni un investitor interesat să contribuie cu bani, acela va avea exclusivitate', ne-a mai spus avocatul Simona Miloș.

    În prezent, 'Flamingo International' este în insolvență, în faza de observație. Aceasta este o perioadă de respiro la finalul căreia debitorul poa-te opta pentru reorganizare judiciară sau pentru faliment, potrivit doamnei Miloș. Aceasta a adăugat: 'A fost finalizat un tabel preliminar al creanțelor companiei, însă au existat o serie de contestații la acesta, motiv pentru care așteptăm rezolvarea lor în instanță. 'Flamingo' are la dispoziție 30 de zile de la publicarea tabelului final al creanțelor ca să prezinte un plan de reorganizare. Estimăm că prin luna iunie va fi depus un astfel de plan, data depinzând însă foarte mult de momentul în care vor fi soluționate contestațiile la tabelul creanțelor.'

    Datoriile 'Flamingo' se ridică la 53 milioane de euro, din care 33 de milioane reprezintă datorii către principalii creditori, respectiv Unicredit, ING si BRD, iar restul de 20 de milioane fiind datorii către furnizori sau alți creditori nebancari.

    'Flanco' valorează 7,5 milioane euro în cazul lichidării

    Valoarea de lichidare în ipoteza falimentului 'Flanco International' este de 7,5 milioane de euro, de trei ori mai redusă decât în varianta continuării activității, potrivit unui raport de evaluare, citat de Mediafax, în care se menționează că retailerul IT&C are datorii de 309,8 milioane lei (circa 75 milioane euro).

    'Întrucât pentru întocmirea planului de reorganizare este esențial a se compara sumele ce vor fi propuse spre distribuire creditorilor cu cele pe care le-ar obține în caz de faliment am procedat la organizarea unui concurs de oferte în urma căruia a fost contractat de către debitoare evaluatorul CS Invest Consulting. Evaluatorul a determinat: valoarea întreprinderii în ipoteza continuității activității - 23.773.521 euro; valoarea activelor societății - 19.606.283 euro; valoarea de lichidare în ipoteza încetării activității (faliment) - 7.511.880 euro', se arată într-un proces-verbal întocmit în urma unei ședințe a creditorilor societății, desfășurată la 30 martie.

    Adunarea a avut loc în urma unei convocări a administratorului judiciar, Casa de Insolvență Transilvania.

    Primii cinci mari creditori ai companiei sunt 'Flamingo International' - 110,67 milioane de lei, ING Bank România - 77,27 milioane de lei, UniCredit Țiriac Bank - 43,17 milioane de lei, BRD-Groupe Societe Generale - 25,33 milioane de lei și Cetelem IFN - 13,36 milioane de lei.

    'Flanco International' este unul dintre cei mai importanți retaileri autohtoni de produse IT&C, electronice și electrocasnice.

    Compania operează rețelele de retail Flanco și Flanco World și deținea, la finele lunii februarie, o rețea de 70 de magazine.

    Cu un capital social de 3,74 milione de lei, Flanco International este controlată integral de Flamingo International și se află în procedură de insolvență din decembrie 2009, la fel ca și asociatul unic.
    La mijlocul lunii decembrie 2009, ING Bank România a declanșat procedura de executare silită asupra Flamingo International, Flamingo Computers, Flanco International și Flamingo Distribution Center.

    Decizia a venit în urma eșecului conducerii Flamingo de a respecta termenii înțelegerii încheiate în noiembrie 2009 privind restructurarea unei linii de credit de 17,5 milioane euro de la ING Bank.

    mai mult

  • Calburean si-a bugetat castiguri de opt ori mai mari la Dafora

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Firma de constructii si foraj Dafora Medias (DAFR), controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, estimeaza pentru acest an un profit net de 12,2 mil. lei (3 mil. euro), de peste opt ori mai ridicat decat cel realizat anul trecut, care s-a cifrat la 1,3 mil. lei (circa 308.000 de euro). Afacerile companiei ar urma sa urce anul acesta cu 25,8%, pana la 233,5 mil. lei (57 mil. euro), potrivit proiectiilor de buget ale companiei. Conducerea Dafora a estimat ca profitul din 2010 al societatii va fi afectat de dobanzile la creditele contractate cu suma de 9,8 mil. lei, mai mici insa cu 31% fata de cele din 2009. Compania avea la finele anului trecut datorii la banci de 117 mil lei (27,5 mil. euro). Profitul din exploatare al Dafora ar urma sa scada cu 2,3% fata de anul anterior, la 21,8 mil. lei (5,3 mil. euro). In 2009, profitul Dafora a mai fost afectat si de cheltuielile financiare antrenate de deprecierea leului, care au urcat datoriile in valuta ale firmei reevaluate in lei la finele anului si care au generat pierderi financiare de 11 mil. lei, comparativ cu un nivel estimat pentru 2010 de 2,7 mil. lei.

    mai mult

  • Verii Dusu n-au strans nicio actiune in oferta de la Socep

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Oferta de preluare a operatorului portuar Socep Constanta (SOCP) lansata de producatorul de BCA Celco Constanta, detinuta de oamenii de afaceri Nicolae si Ion Dusu, s-a incheiat fara succes, minoritarii nesubscriind nicio actiune in cadrul acesteia, in conditiile in care pretul din piata s-a situat peste nivelul celui din oferta pe toata durata de desfasurare a ofertei. Pretul oferit de verii Dusu in cadrul acesteia a fost de 0,15 lei/titlu, cu 17% sub cel din prima zi de desfasurare a ofertei si cotatia actiunilor s-a mentinut pe parcursul lunii martie in jurul nivelului de 0,18 lei/actiune.

    Niculae si Ion Dusu detin prin intermediul mai multor firme pe care le controleaza 34,5% din actiunile Socep si intentionau sa plateasca 8,2 mil. euro pentru a achizitiona restul de 65,48% din titlurile operatorului portuar. Oferta de preluare a Socep a fost intermediata de casa de brokeraj Interfinbrok Corporation din Constanta.

    Cei doi oameni de afaceri din Constanta au achizitionat la inceputul lunii februarie 1,5% din actiunile Socep de la fondul de investitii Artio Global, depasind astfel pragul de 33% care-i obliga sa lanseze oferta de preluare.

    Ieri, dupa inchiderea ofertei de preluare, titlurile Socep Constanta au sarit cu 14,7% pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 137.000 de lei (33.600 de euro). Printre actionarii importanti ai Socep se numara Stere Samara, tot din Constanta, care a cumparat in 2008 circa 18% din companie, in timp ce SIF Oltenia are o participatie de 9,4%. La pretul de pe parcursul zilei de ieri, de 0,211 lei/actiune, valoarea de piata a Socep Constanta se ridica la 17,6 mil. euro.

    mai mult

Pagina

inchide