Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

07.04.2010

  • Electromagnetica investeste 10 mil. euro in doua hidrocentrale

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Producatorul de echipamente electrice si pentru telecomunicatii Electromagnetica Bucuresti (ELMA) a anuntat pentru acest an investitii de circa 10 mil. euro, destinate constructiei unei microhidrocentrale si modernizarii unei alte unitati de productie a energiei electrice in bazinul hidrografic Brodina din judetul Suceava. Suma propusa pentru investitii este cu 30% peste valoarea bugetata de 7,7 mil. euro. Planul de investitii a fost aprobat de catre actionarii societatii in cadrul AGA de saptamana trecuta.

    Electromagnetica a inceput sa produca energie electrica in 2007, in urma achizitiei unor hidrocentrale de la Hidroelectrica. Compania a inregistrat anul trecut un proft net de 28,4 mil. lei, respectiv 6,7 mil. euro, dublu fata de rezultatul din 2008. Cifra de afaceri pe 2009 s-a ridicat la putin peste 400 mil. lei (94,6 mil. euro). Intregul profit pe 2009 va fi repartizat la surse proprii de finantare, astfel compania nu va acorda dividende pentru al saselea an consecutiv.

    mai mult

  • Actiunile Cemacon Zalau au castigat 14% in prima zi la cota Bursei

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... aprecierii pe care piata o inregistra la inceputul sedintei', ne-a declarat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.\'
    04/07/10 Necula, Prime Transaction: Este posibil sa mai vedem vanzari masive'

    mai mult

06.04.2010

  • Bursa de la București, în topul mondial al dinamismului

    Gandul   

    ___


    Bursa de Valori de la București (BVB) a crescut cu aproape 30% în primele trei luni ale anului, înregistrând a treia performanță într-un clasament care include 81 de state, după piețele de capital din Ucraina și Estonia.

    Cu o creștere de aproape 30% în primele trei luni ale anului, Bursa de Valori București (BVB) s-a clasat pe locul trei din punctul de vedere al performanțelor într-un clasament mondial care include 81 de piețe de capital.

    Pe primele locuri în topul realizat de compania britanică de cercetare Bespoke Investment Group se află, în ordine, Ucraina, cu o creștere de 58,87% în perioada ianuarie-martie, și Estonia, cu 41,36%.

    Dintre cele 81 de țări analizate de compania Bespoke, doar 12 au scăzut în acest an, cel mai mare declin, de 31,4%, fiind înregistrat de bursa din Bermude. În Europa Centrală și de Est, bursa din Ungaria a crescut cu 17,26%, piața din Letonia cu 16,91%, iar cea din Cehia cu 9,44%.

    Cu o creștere de 5,27% de la începutul anului, SUA se situează sub media celor 81 de state, de 6,94%. Dintre țările membre G7, Japonia a consemnat cea mai mare creștere, de 6,62%, urmată de Marea Britanie - 6,13%, SUA, Germania - 4,67%, Canada - 3,14%, Franța - 2,49% și Italia, în declin cu 0,18%.

    Rusia a avut cea mai bună evoluție din rândul marilor economii emergente, cu o creștere de 11,38%, urmată de Brazilia - 3,61% și India -1,3%. Piața de capital chineză a coborât cu 3,96%.

    Compania Bespoke Investment Group a fost înființată în 2007 și oferă servicii de cercetare pentru domeniile financiar și de administrare a averii.

    mai mult

  • Companiile farmaceutice estimeaza cresteri de 2 cifre ale afacerilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Cele trei companii farmaceutice listate la Bursa de Valori Bucuresti, Antibiotice Iasi (ATB), Zentiva Bucuresti (SCD) si Biofarm Bucuresti (BIO), prognozeaza pentru acest an cresteri de peste 10% ale afacerilor, dupa ce anul trecut au scazut usor, potrivit proiectelor de buget care vor fi supuse aprobarii actionarilor in cadrul adunarilor generale.

    Antibiotice Iasi, care este cel mai mare producator de medicamente de pe Bursa, dupa cifra de afaceri, estimeaza venituri de 248 mil. lei (60 mil. euro, la un curs de 4,1 lei/euro), in crestere cu 12% fata de anul trecut, cand veniturile companiei s-au contractat cu 4%. Compania, controlata de stat prin Ministerul Sanatatii, mizeaza si pe o crestere a profitului cu 23%, la 14,7 mil. lei (3,58 mil. euro).

    Cehii de la Zentiva au cel mai optimist buget pentru acest an, vizand un avans al afacerilor cu 22%, la 215 mil. lei (52 mil. euro), dar si un profit din exploatare de 40 mil. lei (aproape 10 mil. euro). Anul trecut, compania a inregistrat pierderi de 10,3 mil. lei pe partea de exploatare si a incheiat anul cu un rezultat negativ de 2,88 mil. lei (0,7 mil. euro). Pierderile preliminare raportate fusesera mai mari, de peste 9 mil. lei.

    Afacerile Zentiva s-au redus cu 20% in 2009, la 175 mil. lei, situandu-se sub nivelul bugetat la inceputul anului, de 225,5 mil. lei. Grupul ceh Zentiva, detinut de francezii de la Sanofi Aventis, controleaza peste 80% din producatorul de medicamente, care are in prezent cea mai mare capitalizare de pe Bursa din sectorul farmaceutic, de 78 mil. euro, dupa ce actiunile au spart pragul psihologic de 0,7 lei.

    Biofarm Bucuresti (BIO), cel mai urmarit producator farmaceutic de pe Bursa, estimeaza un avans al afacerilor cu 11,1%, la 74,5 mil. lei (18,1 mil. euro), si are in plan construirea unei hale de productie printr-o investitie de 8 mil. euro.

    'In 2009 au continuat lucrarile de constructie a unui spatiu de depozitare avand o suprafata de 1.400 de metri patrati pe terenul din Gura Badicului (n.red.- zona Policolor, Bucuresti). Datorita necesitatilor de extindere a capacitatilor de productie s-a demarat, incepand cu 2009, un program de investitii ce cuprinde proiectarea fluxurilor tehnologice, a utilitatilor pentru relocalizarea si achizitionarea de linii de productie', se precizeaza in proiectul Biofarm.

    Cu toate acestea, Biofarm vede o scadere a profitului net cu 31%, la 13,4 mil. lei (3,2 mil. euro).

    Profitul Biofarm este influentat semnificativ insa de evolutia actiunilor SIF, compania avand din 2007 un portofoliu de actiuni la cele cinci SIF-uri in valoare de cateva milioane de euro. Anul trecut, Biofarm a raportat un profit record de 19,6 mil. lei (4,6 mil. euro), in special datorita aprecierii actiunilor SIF pe Bursa. Asta dupa ce in 2008 compania pierduse 21,3 mil. lei din cauza prabusirii valorii actiunilor din portofoliu.

    SIF-urile detin la randul lor cele mai mari pachete de actiuni la Biofarm, trei SIF-uri controland peste 48% din actiuni. SIF Oltenia si-a majorat recent participatia la peste 20%.

    mai mult

  • Cemacon Zalau vine din 6 aprilie la cota Bursei

    Wall-Street.ro   

    ___


    Actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON) vor intra din 6 aprilie la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, potrivit unui comunicat al BVB.

    Transferul titlurilor de pe piata Rasdaq a fost aprobat de Consiliul Bursei aproape de finalul lunii martie.

    In 2009, Cemacon Zalau a afisat o cifra de afaceri de 29,02 milioane lei, cu 40% mai redusa decat cea din 2008, si a obtinut un profit net de 1,83 milioane lei.

    Societatea are un capital social de 24,43 milioane lei, impartit in 244,38 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Principalul actionar al companiei este societatea de intermediere Broker Cluj (BRK), care are o participatie de 11,21%.

    Valoarea de piata a companiei este de 24,22 milioane lei (5,9 mil. euro), conform ultimul pret de 0,0991 lei/actiune.

    mai mult

  • Rusii de la Alro, acord preferential de peste 100 mil. euro/an cu Hidroelectrica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Alro Slatina afirma ca noul contract cu Hidroelectrica ii va asigura propria productie de aluminiu si va putea dezvolta in continuare segmentul de produse cu valoare adaugata mare la Slatina. Compania este alaturi de companii precum Arcelor Mittal Galati sau Oltchim in topul celor mai mari consumatori de energie electrica din Romania.

    'In urma negocierilor, partile au agreat o formula de calcul anual pentru pretul energiei electrice, in functie de o serie de factori, precum cotatia aluminiului la bursa metalelor de la Londra (London Metal Exchange). Ca urmare, in prezent pretul la care Alro cumpara electricitatea a crescut cu circa 25% fata de anul trecut. In ciuda acestei cresteri, compania considera ca prezentul contract ofera predictabilitatea necesara a costurilor si contribuie la dezvoltarea pe termen lung a activitatilor de productie in Romania.'

    Negocierile pentru semnarea unui nou contract cu Hidroelectrica au inceput inca din noiembrie anul trecut, cand Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, afirma ca va propune producatorului de aluminiu Alro Slatina incheierea unui parteneriat pe termen lung de vanzare a energiei electrice la un pret care sa varieze in functie de cotatia internationala a aluminiului. Cheltuielile pentru achizitia de energie electrica au o pondere semnificativa in cheltuielile totale ale Alro, producerea aluminiului fiind un proces energofag. Anul trecut, cheltuielile cu apa si energia s-au ridicat la 358 mil. lei (84 mil. euro), reprezentand peste 30% din cheltuielile totale.

    'Contractul de livrare a electricitatii ne asigura predictabilitate in afaceri si permite implementarea programului de dezvoltare, ca parte a unui producator integrat de aluminiu', a declarat Frank Mueller, presedintele Consiliului de Administratie al Alro. Hidroelectrica este controlata de stat prin Ministerul Economiei.

    Compania urmeaza sa fie divizata, iar activele sale sa fie incluse in cele doua societati energetice nationale. Alro se asteapta anul acesta la o majorare a cifrei de afaceri si a profitului net bazata pe revenirea cererii si pe cresterea pretului mediu al aluminiului pana la 2.045 dolari/tona, dupa ce anul trecut a scazut cu 35%, pana la 1.667 $/tona.

    Astfel, compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu aproape 31%, la 580 mil. dolari, in timp ce profitul net este prognozat la 56,6 mil. dolari, mai mare cu 121% fata de rezultatul din 2009.

    Anul trecut, afacerile Alro au scazut cu peste 30%, la 443 mil. dolari (1,3 mld. lei), in timp ce profitul companiei s-a redus cu peste 70%, la 25,6 milioane de dolari, respectiv 77,8 mil. lei, in principal din cauza reducerii cererii si a pretului aluminiului pe pietele internationale.

    Compania este controlata de Vimetco, grup inregistrat in Olanda. Potrivit celor mai recente raportari, Vimetco detine 84,18% din titlurile Alro.

    Actiunile Alro, cotate la BVB, au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la un pret de 3,73 lei/titlu, in crestere cu 0,81% fata de cel de referinta. La acest pret, capitalizarea companiei era de 2,66 miliarde de lei (648 mil. euro).

    Grupul olandez Marco (actualul Vimetco) a preluat in 2002 circa 10% din actiunile Alro de la APAPS, la conducerea careia se afla Ovidiu Musetescu, pentru 11,4 milioane de dolari.

    Ulterior, contractul a fost puternic contestat, iar in 2006 a ajuns pe masa Directiei Nationale Anticoruptie.

    Marco mai detinea in acel moment 43% din actiunile Alro, in urma achizitiilor de pe Bursa, valoarea estimata a investitiilor fiind de circa 28 mil. euro.

    Ulterior, Marco a derulat si o majorare de capital in valoare de 95 de milioane de euro prin care si-a crescut participatia la peste 85%. Statul nu a putut participa la majorare pentru a-si mentine cota.

    mai mult

02.04.2010

  • Angajații UZTEL Ploiești au întrerupt lucrul

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Ei susțin că nu și-au mai primit salariile încă din luna noiembrie a anului trecut

    Aproape 400 de angajați ai companiei UZTEL Ploiești au protestat, ieri, în curtea societății, nemulțumiți fiind că nu și-au mai primit salariile de mai bine de patru luni. Angajații fabricii specializate în producția și repararea de utilaj petrolier susțin că nu și-au mai primit salariile cuvenite încă din luna noiembrie. Ei le-au arătat membrilor conducerii că au de plătit rate la bănci și de întreținut copii la școală, că în ultimele patru luni au venit la serviciu conform programului normal, însă nu au primit salariile.

    În urma discuțiilor cu oficialii conducerII, protestatarii au aflat că veniturile companiei sunt oprite de o bancă la care UZTEL are datorii. Mai mult, directorul companiei, Ion Dinu, a spus că situația fabricii este una extrem de delicată, că lucrează abia la o treime din capacitate și mai are doar 40% din angajații pe care îi avea în urmă cu câțiva ani.

    La începutul anului trecut, UZTEL Ploiești avea 1.300 de salariați, în prezent la această uzină fiind angajați 770 de oameni. Conducerea nu a putut preciza când va achita salariile muncitorilor.

    mai mult

  • Erste Group și BCR acordă un credit de 30 milioane euro Grupului Mechel

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Erste Group și Banca Comercială Română anunță semnarea încheierii unui contract de credit în beneficiul Mechel Câmpia Turzii, împreună cu Mechel Târgoviște și Ductil Steel, în valoare totală de 30.000.000 euro.

    Acordul de împrumut este unul de tip 'multiborrower' pentru finanțarea capitalului de lucru, cu garanții materiale precum și scrisoare de garanție din partea companiei mamă, Mechel OAO. Cele 30 de milioane de euro reprezintă refinanțarea unui credit de 15 milioane de euro, la care se adaugă o nouă linie de finanțare de 15 milioane de euro.

    'Producția de oțel este un motor important al economiei atât din prisma contribuției la exporturi, cât și din prisma locurilor de muncă, consumului de energie și de materii prime pe care le generează la nivel intern. Grupul Mechel angajează peste 7.000 de oameni în cinci întreprinderi din România și credem că este responsabilitatea BCR să sprijine astfel revenirea economică', a declarat Diana Hudymač, Directorul Diviziei de Clienți Corporativi Mari la nivel de Grup în cadrul BCR.

    'Acest acord va permite diminuarea efectelor crizei economice și va sus ține stabilitatea ritmului de funcționare a întreprinderilor Mechel în Româ nia', a declarat Victor Dyshlevich, Directorul General al Diviziei Metalurgice Est-Europene a companiei Mechel.

    mai mult

  • Biofarm estimează un profit de 13,4 mil. lei

    Curierul National   

    ___


    Producătorul de medicamente Biofarm București (BIO) estimează pentru acest an o scădere a profitului cu 31%, la 13,4 milioane lei (3,2 milioane euro), dar mizează pe un avans al afacerilor cu 11,1%, la 74,5 milioane lei (18,1 milioane euro), și are în plan construirea unei hale de producție. În 2009, compania farmaceutică a înregistrat un profit net de 19,6 milioane lei (4,6 milioane euro) și o cifră de afaceri de 67,1 milioane lei (15,8 milioane euro).

    În acest an, cheltuielile cu personalul vor crește cu 21%, la 15,8 milioane lei, după ce în 2009 au rămas la nivelul anului precedent, respectiv 13 milioane lei, potrivit proiectului de buget publicat, joi, de companie. Biofarm avea la finele anului trecut 343 de angajați.

    mai mult

  • THR Marea Neagra se asteapta la un profit cu 22% mai mic in 2010

    Wall-Street.ro   

    ___


    Compania hoteliera THR Marea Neagra (EFO) estimeaza ca va inregistra un profit de 3,33 milioane lei in acest an, cu 22% mai mic decat cel din 2009, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

    In 2009, societatea a obtinut un profit de 4,28 milioane lei (1 milion de euro), de doua ori mai mic decat in anul precedent.

    De asemenea, EFO se asteapta la venituri cu 10% mai mici, pana la 36,44 milioane lei, si costuri de 32,46 milioane lei, cu 8,4% mai reduse decat cheltuielile inregistrate in 2009.

    THR Marea Neagra are un capital social de 19,31 milioane lei, divizat in 193,1 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. SIF Transilvania controleaza pachetul majoritar de 77,68%.

    Capitalizarea companiei este de 104,25 milioane lei (25,45 mil. euro), potrivit ultimului pret de 0,54 lei/actiune.

    mai mult

Pagina

inchide