Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.04.2010

01.04.2010

  • SIF Moldova a vândut acțiuni BRD în valoare de 1.549.000 de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Societatea de Investiții Financiare Moldova (SIF) Bacău a vândut un nou pachet de acțiuni deținute la BRD - Groupe Societe Generale.

    'Valoarea acestuia este de 1.549.500 de lei', a declarat Costel Ceocea, președintele SIF Moldova, citat de Agerpres.

    Cu puțin timp înainte, societatea financiară din Bacău a mai vândut acțiuni ale respectivei bănci în valoare totală de 1.844.566 de lei.

    Vânzarea de acțiuni vine în contextul în care Consiliul de Administrație al BRD - Groupe Societe Generale recomanda distribuirea unui dividend brut de 2,6 ori mai mic pentru 2009, de 0,27947 lei/titlu, dar și al încercărilor SIF Moldova de a-și contura noi strategii pe termen mediu, care să-i permită reducerea dependenței față de cele două bănci mari din portofoliu, BCR și BRD, afirmă specialiștii financiari de la SIF Moldova.

    SIF Banat-Crișana și SIF Oltenia au vândut, la rândul lor, de la începutul anului, pachete de acțiuni BRD, însumând, alături de cele ale SIF Moldova, 0,12 la sută din capitalul social al băncii (857.000 de acțiuni).

    Valoarea tranzacțiilor s-a ridicat la peste trei milioane de euro. Cele trei SIF-uri dețineau, împreună, circa 14 la sută din acțiunile BRD.

    mai mult

  • Grupul Dafora a contractat lucrări de peste 25 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    'Dafora' Mediaș (simbol DAFR), împreună cu 'Condmag' (simbol COMI) și 'FlowtexTechnology' SA anunță încheierea a 4 contracte cu o valoare de peste 25 milioane lei.

    Firmele vor realiza, direct sau în asociere, lucrările de reabilitare și modernizare rețele apă, canalizare și stații de epurare în localitățile Odorheiul Secuiesc (jud. Harghita), Sulina (Tulcea), Pojogeni și Rovinari (jud. Gorj). Aceste obiective urmează să se realizeze în cadrul proiectului 'Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, a stațiilor de tratare a apei potabile și stațiilor de epurare a apelor uzate în localitățile de până la 50.000 de locuitori', demarat de către Compania Națională de Investiții S.A..

    Lucrările vor fi demarate în semestrul I 2010 și se vor derula pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 și 14 luni.

    'Dafora' este controlată, în proporție de 48%, de omul de afaceri Gheorghe Călburean. Firma deține 44,6% din titlurile 'Condmag' (simbol COMI).

    mai mult

  • De astazi, titlurile Condmag au o limita de variatie de 40%

    Wall-Street.ro   

    ___


    Bursa de Valori Bucuresti a inclus Condmag Brasov (COMI) in lista titlurilor carora se aplica limita de variatie de +/-40%, fiind excluse actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit unui comunicat al institutiei.

    Limita de variatie se aplica titlurilor din componenta indicilor BET si BET-FI, precum si a actiunilor Erste Bank (EBS) din data de 7 septembrie 2009.

    Recent, BVB a decis sa inlocuiasca titlurile Rompetrol Rafinare cu Condmag in componenta indicelui BET.

    mai mult

  • Aerostar spune ca e gata sa repare si avioanele de lupta F16 cumparate de la americani pentru 1 mld. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Conducerea Aerostar Bacau (ARS), furnizorul tranditional de servicii de mentenanta si reparatii pentru flota de avioane militare de lupta a Romaniei, spune ca firma este pregatita pentru a trece la repararea de avioane F-16.

    Recent, CSAT a avizat achizitia de catre armata romana a 24 de avioane de vanatoare multirol la mana a doua, model F16 (produs de compania americana Lockheed Martin) pentru suma de 1,3 mld. dolari (aproape un mld. euro). Acestei achizitii i se adauga un viitor contract de cumparare a altor 24 de avioane noi de acelasi tip a caror valoare ar putea depasi un miliard de euro.
    In prezent, Aerostar furnizeaza mentenanta pentru batranele avioane de lupta romane MIG 21 Lancer, care insa vor iesi definitiv din uz pana in anul 2012.

    'Noi vizam mentinerea statutului de furnizor pentru servicii de mentenanta si logistica pentru noua flota de avioane multirol a Romaniei si credem ca suntem indreptatiti in demersul nostru atat prin capabilitatile in domeniu si cu atat mai mult cu cat asigurarea mentenantei in tara de catre o societate locala reprezinta o prioritate de securitate nationala', a declarat Grigore Filip, presedintele si directorul general al Aerostar Bacau.

    Potrivit lui, compania din Bacau este pregatita din punct de vedere tehnic pentru a oferi servicii de mentenanta pentru avioanele de lupta de tip F16 cu care urmeaza sa fie dotata armata aeriana romana si furnizeaza servicii de mentenanta si pentru flotele de aeronave ale altor state.
    De altfel, afacerile Aerostar s-au mentinut la un nivel constant anul trecut in special ca urmare a indreptarii spre comenzi externe, exporturile companiei urcand de la o pondere de 43,4% in 2008 la 61%.

    Ministerul Apararii nu a dorit sa identifice pontentialele companii care s-ar putea ocupa de mentenanta avioanelor de lupta F16, precizand ca acordarea contractelor pentru astfel de lucrari se va face prin licitatie.

    Cu afaceri de 156,8 mil. lei (37,1 mil. euro) anul trecut, Aerostar Bacau este cel mai mare jucator de pe piata aeronautica romaneasca, a carei valoare se invarte in jurul cifrei de 100 mil. euro.
    Printre companiile importante din domeniu se mai numara Romaero Bucuresti (RORX) si IAR Brasov (IARV), afacerile estimate de cele doua companii pentru acest an apropiindu-se impreuna de nivelul celor ale Aerostar. 'Mentenanta avioanelor F-16, ca de altfel si a tuturor avioanelor de lupta vestice (cum ar fi Eurofighter, Rafale, Saab Gripen), este conceputa a se realiza diferit fata de mentenanta avioanelor estice din familia carora face parte MiG-21. Preocuparea noastra in ultimii ani a fost sa ridicam capabilitatile tehnice, tehnologice si logistice existente la Aerostar pentru a putea sa preluam lucrarile de mentenanta la noua flota de avioane multirol pe care o va avea in viitor Romania', spune Grigore Filip. Actiunile Aerostar Bacau au inregistrat anul acesta a doua crestere de pe Bursa, cu o apreciere de 76% in decurs de trei luni. La pretul de pe parcursul sedintei de ieri, de 1,05 lei/titlu, capitalizarea companiei este de circa 30 mil. euro.

    Unul dintre factorii care au alimentat cresterea actiunilor ARS a fost anuntul companiei privind distribuirea intregului profit de anul trecut sub forma de dividende, oferind totodata cel mai mare randament al dividendului dintre companiile de pe Bursa, de 7%.

    Aerostar Bacau este controlata de firma Iarom Bucuresti care detine peste 71% din actiuni.

    mai mult

31.03.2010

  • Popa, BNR: Cred ca economia va inregistra in primul trimestru o crestere modesta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Viceguvernatorul BNR Cristian Popa considera ca economia va inregistra in primul trimestru o crestere modesta, dar a atras atentia ca acesta este scenariul central si ca exista incertitudini foarte mari pe de o parte si pe alta.

    'Cred ca da, dar deja discutam mereu de un scenariu central cu incertitidini foarte mari pe de o parte si pe alta. Adica o cifra pozitiva si modesta', a spus Popa, fiind intrebat daca economia va inregistra in primul trimestru o crestere.

    mai mult

  • Conducerea Bursei speră să aducă tranzacțiile cu Fondul Proprietatea pe ATS

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Conducerea Bursei de Valori București plănuiește să aducă tranzacțiile cu acțiunile Fondului Proprietatea pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare (ATS), pe care speră să îl lanseze în perioada următoare, imediat ce va avea acordul final al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Acțiunile Fondului Proprietatea ar urma să fie transferate în secțiunea 'NewMarket' a ATS-ului, destinată atragerii către mediul bursier a unor companii care nu se tranzacționează pe o altă piață.



    Intenția Bursei să aducă acțiunile Fondului Proprietatea pe o platformă de tranzacționare nu este, însă, singulară. Asociația Brokerilor încearcă de câteva luni bune să mute tranzacțiile cu acțiunile FP pe o piață Over The Counter (ROTC), dar fără niciun rezultat, lovindu-se de opoziția acționarilor minoritari și de refuzul conducerii FP de a semna un act adițional la contractul pe care Fondul îl are cu Depozitarul Central.




    Mark Mobius, președintele Fran-klin Templeton Investment Management, care a semnat recent contractul de administrare al Fondului Proprietatea, a declarat, săptămâna trecută, că dorește listarea Fondului pe o piață reglementată.




    'Ca acțiunile FP să poată fi tranzacționate pe ATS-ul Bursei, este nevoie ca Fondul să își dea acordul explicit. În acest sens, va trebui inserat un paragraf în contractul pe care FP îl are cu Depozitarul Central', a spus, ieri, Stere Farmache, președintele Consiliului de Administrație al Bursei, fără să precizeze dacă administratorii BVB au avut vreo discuție preliminară cu conducerea FP, administratorul acestuia sau cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, acționarul majoritar al Fondului.




    În cadrul secțiunii NewMarket, inițiativa aducerii companiilor la tranzacționare aparține emitentului, unui broker sau Bursei de Valori București, a precizat, ieri, Anca Dumitru, directorul general al BVB, cu ocazia prezentării oficiale a sistemului alternativ de tranzacționare CAN-BVB (Companii și Acțiuni Noi). Bursa va asigura un nivel minim de informare privind emitentul și acțiunile acestuia, pentru protecția investitorilor, a adăugat Anca Dumitru.




    Secțiunea NewMarket se mai adresează companiilor 'start-up' și societăților care au mai fost cotate la Bursă, dar s-au delistat. Pe această secțiune, vor putea fi realizate doar tranzacții 'deal' (negociate), fără limitarea valorii minime.



    Pe site-ul www.anuntbursa.ro, acțiunile Fondului Proprietatea se vând la prețuri cuprinse între 0,24 de lei și 0,4 lei și se cumpără la prețul de 0,4-0,48 de lei/acțiune, în funcție de volumul oferit.

    mai mult

  • IAR Ghimbav disponibilizează 220 de persoane

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Acționarii 'IAR Ghimbav' au decis, la finele săptămânii trecute, continuarea programului de restructurare a companiei cu cea de-a doua etapă care, potrivit liderului sindicaliștilor de pe platforma din Ghimbav, 'va fi făcută, la rândul său, în două etape'. Prima parte a acestei a doua etape a restructurării companiei va cuprinde disponibilizarea a 220 de oameni începând cu 1 aprilie. 'În condițiile în care hala montaj va rămâne la noi și nu va fi cedată către Eurocopter România, concedierile se vor limita la acest număr, firma urmând să păstreze un nucleu de 330 de angajați', a mai spus liderul sindicaliștilor. În cazul în care hala montaj va fi cedată, însă, va fi realizată și a doua parte a celei de-a doua etape de restructurare, care încă nu se știe ce număr de disponibilizați va cuprinde.



    De asemenea, s-a decis ca o viitoa­re Adunare Generală a Acționarilor să aibă loc la finele lunii aprilie, urmând să se aprobe atât Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe anul în curs, cât și rezultatele financiare realizate de companie în 2009.



    Compania 'IAR Ghimbav', constructor de aeronave, a încheiat anul 2009 cu un profit de 2,2 milioane de lei, mai mic cu 52,3% decât cel raportat în 2008. Cifra de afaceri a societății a fost în 2009, de 141,3 milioane de lei, în scădere cu 30,6%, față de 2008, când încasările totalizau 203,7 milioane de lei. Veniturile totale ale societății s-au redus cu 35,6%, de la 162 milioane de lei la 104,3 milioane de lei, iar cheltuielile s-au diminuat cu circa 35%, de la 156,4 milioane de lei la 101,8 milioa ne de lei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București.



    'IAR Ghimbav' și-a estimat pentru acest an un profit de 424.000 de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. Producătorul brașovean de elicoptere și-a estimat, pentru acest an, venituri de 45,3 milioane de lei și cheltuieli de aproximativ 44,7 milioane de lei.

    mai mult

Pagina

inchide