Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.04.2010

  • Dupa un an dezastruos, rusii de la Mechel anunta un an cu productie record

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Rusii de la Mechel Targoviste (COS) spun ca in luna martie combinatul siderurgic a inregistrat indicatori de productie record, care au depasit nivelul mediu zilnic de pe parcursul anului 2008. Anuntul vine dupa un an 2009 dezastruos pentru combinatele metalurgice romanesti, care s-au confruntat in aceasta perioada cu o scadere drastica a cererii ce le-a fortat sa disponibilizeze muncitori, sa trimita in somaj o alta parte si chiar sa intrerupa productia. Ca urmare, combinatul din Targoviste a inregistrat anul trecut o pierdere uriasa, de 100 milioane de lei (23,5 milioane de euro). Pentru anul 2010 insa, conducerea Mechel Targoviste are in plan sa produca 509.000 de tone de otel brut, cu 6,6% peste nivelul maxim de dinainte de criza. Afacerile bugetate de Mechel Targoviste pentru anul in curs se ridica la 890 milioane de lei (215 milioane de euro), care le depasesc cu 68% pe cele realizate anul trecut. 'Cu indicatori inalti a inchis luna martie si Otelu Rosu (care face parte din Ductil Steel Buzau), care a produs in luna martie o cantitate record de otel lichid - 36. 424 de tone si 35.329 de tone de tagla. Tagla produsa a fost livrata pentru procesare la intreprinderile din cadrul grupului, care fabrica sarma si produse din sarma - Ductil Steel Buzau si Mechel Campia Turzii', spun reprezentantii Mechel in Romania. Un alt combinat detinut de Mechel, cel de la Campia Turzii, estimeaza pentru acest an afaceri in crestere cu 85%, la 595 milioane de lei (143,7 milioane de euro).

    mai mult

  • Constructorul Comcm vede scadere si anul acesta

    income   

    ___


    Conducerea producatorului de materiale de constructii Comcm Constanta (CMCM) estimeaza pentru acest an venituri de 37,8 milioane de lei, in scadere cu 22%, dupa ce in 2009 vanzarile s-au prabusit cu peste 40%, iar profitul s-a redus de la 10 milioane la doar 200.000 de lei. Totusi, compania anticipeaza ca va obtine un castig brut de 3,4 milioane de lei in acest an. Conducerea isi propune sa reduca cu aproape 30% cheltuielile, la 34,4 milioane de lei, si a stabilit totodata un buget de investitii in valoare de 3,4 milioane de euro. Titlurile firmei unde actionar majoritar este SIF Transilvania erau cotate ieri in stagnare la 0,32 lei, nivel la care compania valoreaza peste 18 milioane de euro.

    mai mult

  • Managerii si salariatii Iproeb Bistrita sprijina preluarea companiei de catre Electromontaj

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Salariatii Iproeb Bistrita (IPRU), care detineau in urma cu cativa ani 20% din companie, si actuala conducere a producatorului de cabluri si-au exprimat sustinerea fata de intentia de preluare integrala de catre principalul actionar al companiei, Electromontaj Bucuresti, care detine in prezent 30,78% din capitalul firmei.

    'Avand domenii de activitate inrudite cu ofertantul, societatea isi poate diversifica productia si activitatea. Preluarea intregii activitati ar putea duce la dezvoltarea de piete noi in care ofertantul are deja experienta si traditie. Prin achizitionarea pachetului de actiuni politicile strategice de dezvoltare vor capata o mai mare coerenta, putand astfel contracara concurenta foarte pregnanta din zona unde activeaza societatea', au precizat membrii Consiliului de Administratie al Iproeb intr-o scrisoare publicata pe Bursa.

    Electromontaj, care este furnizor de echipamente pentru industria energetica, vrea sa achizitioneze 69,21% din actiunile Iproeb la un pret minim de 1,33 lei/titlu printr-o oferta de preluare voluntara care urmeaza sa fie lansata in perioada urmatoare. Aceasta este prima oferta de acest fel lansata in ultimii ani pe Bursa.

    Salariatii societatii, care inainte de desfiintarea Asociatiei PAS, in anul 2005, detineau prin intermediul acesteia 20% din actiunile Iproeb, spun ca nu se opun intentiei Electromontaj de a prelua integral compania. Acestia solicita insa ca in cazul unei preluari actionarul majoritar sa faca eforturi pentru a pastra si creste numarul de salariati, prin dezvoltarea si diversificarea capacitatilor actuale de productie.

    Pozitia pozitiva a sindicatului Iproeb fata de oferta de preluare a companiei vine in ciuda faptului ca managementul producatorului de cabluri a fost nevoit sa concedieze anul trecut 36% din numarul de angajati pe fondul reducerii puternice a cererii.

    Afacerile Iproeb s-au contractat anul trecut cu 41,8%, ajungand la 84,6 milioane de lei (19,9 milioane de euro) si ca urmare profitul net al companiei a coborat cu 57,7%, la un nivel de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro). De cealalta parte, Electromontaj a avut in 2008 o cifra de afaceri de 192,5 milioane de lei (52,3 milioane de euro) si un profit net de 13,8 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

    Pentru a face fata concurentei acerbe de pe piata, conducerea Iproeb a redus semnificativ costurile si a infiintat opt puncte de desfacere, iar pentru acest an are in vedere infiintarea a inca trei astfel de puncte de desfacere cu dotarile si depozitele aferente.

    'Criza economica la nivelul economiei nationale se manifesta in continuare, iar perceperea noastra este ca aceasta se va accentua in prima perioada a anului 2010. De aceea prognozam pentru anul 2010 o crestere de 5% a productiei, atat fizica, cat si valorica, iar a profitului brut cu 4,55% fata de anul 2009', se arata in raportul anual al companiei.

    Din actionariatul Iproeb mai fac parte fondul olandez de investitii MEI Roemenie en Bulgarije cu 10,36% din titluri si SIF Banat-Crisana (SIF1) cu o participatie de 6,6%. De cealalta parte, Electromontaj este detinuta de mai multe persoane fizice, cei mai importanti fiind directorul general Mihai Otto Valeriu, cu circa 15% din capital, urmat de Mihai Caunii si Stelian Tatar, cu 7,85% si respectiv 5,3% din actiuni.

    La pretul de pe parcursul sedintei de ieri, de 2,15 lei/actiune, capitalizarea Iproeb este de 24,7 mil. euro.

    mai mult

  • Piața farmaceutică, afectată de măsurile luate de Ministerul Sănătății

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Interviu cu domnul Dănuț Vasile, directorul general al Biofarm

    Reporter: Stimate domnule Dănuț Vasile, cum a decurs activitatea societății 'Biofarm' în 2009?

    Dănuț Vasile: După ce în anii 2004-2006 piața farmaceutică româ nească a înregistrat creșteri semnificative (creșteri anuale de circa 30%) datorită redresării segmentului de spital și creșterii segmentului de retail, începând cu anul 2007 ritmul de creștere s-a diminuat din cauza problemelor cu care piața a început să se confrunte - devalorizarea monedei naționale în raport cu euro, măsurile de reglementare - noua listă de medicamente compensate, decizia Ministerului Sănătății ca medicamentele să fie prescrise folosindu-se denumirea comercială și nu substanța activă, așa cum se procedase până în aprilie 2008.

    În anul 2009, piața farmaceutică românească a fost afectată în special de măsurile luate de Ministerul Sănătății, cum ar fi stabilirea unui curs valutar fix pentru calculul prețurilor, noua modalitate de calcul a prețurilor pentru medicamentele generice, conform Ordinului 75/2009 și prelungirea termenelor de plată pentru medicamentele compensate și gratuite. Neplata la timp a facturilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dus la crearea unei crize a lichidităților și a unui blocaj la nivelul farmaciilor și al distribuitorilor. Contextul general al anului 2009 a fost influențat negativ și de criza economică internațională, care a dus la scăderea numărului de medicamente la nivel de consumator, piața totală farmaceutică din Româ nia înregistrând în anul 2009 o scădere a vânzărilor în unități de 9,12%, față de anul 2008.

    În acest context de reducere generală a volumului pieței farmaceutice, 'Biofarm' SA a aplicat strategii noi pentru menținerea cotei de piață a companiei și a făcut eforturi financiare mari în zona marketing și vânzări pentru a asigura accesibilitatea medicamentelor la nivelul consumatorilor, cheltuielile făcute în acest scop crescând de la 15,4% din valoarea vânzărilor nete în 2008, la 16,6% în 2009. Deși an de profundă criză internă și internațională, 2009 a fost un an bun pentru 'Biofarm'SA București, realizările la principalii indicatori economico-financiari fiind pe plus: 67.108.836 lei cifră de afaceri, mai mare cu 3,08% față de cea obținută în 2008, care a fost de 65.102.889 lei, 67.108.836 lei vânzări nete, 73.395.985 lei venituri totale, 13.711.173 lei profit din exploatare, 8.875.368 lei profit financiar, din care 6.064.376 lei din anularea provizionului constituit la 31.12.2008 pentru deprecierea portofoliului de acțiuni deținute la diferite societăți cotate pe piața de capital, 19.636.090 lei profit net, din care 18.654.285 lei repartizat pentru acoperirea celei mai mari părți din pierderea de 21.310.153 lei cu care s-a încheiat activitatea anului 2008.

    Reporter: Căror segmente de piață se adresează produsele 'Biofarm' SA și care sunt noutățile din portofoliu ale anului 2009?

    Dănuț Vasile: În prezent, produsele companiei 'Biofarm' SA București acoperă peste 50 de arii terapeutice, în 10 dintre acestea firma noastră fiind lider, iar în alte 4 arii deținând cote de piață semnificative, cu șanse reale de a deveni lider. Cele mai importante piețe pe care activează 'Biofarm' SA București sunt: produse destinate sistemului digestiv, vitamine, produse destinate sistemului musculo-scheletal, multivitamine, antiseptice și dezinfectante, produse destinate aparatului respirator, produse pentru tratarea răcelii și gripei.

    'Biofarm' SA București își îmbunătățește și diversifică permanent portofoliul de produse, în anul 2009 fiind lansate în fabricația de serie produsele TriOmega 3-6-9, Devaricid, Anghirol cu Magneziu, Anghirol Forte, Omega 3 Forte, Vermigal Novo, Carmol Baby capsule, Carmol Baby soluție, Inhalant Baby, Triferment Forte 20.000, Calciu Magneziu cu Zinc, Bixtonim Protect, Bioflu sirop de tuse cu extract de iederă, Sennalax cu aloe, Sennalax cu cărbune, Cărbune Medicinal cu Aloe Vera etc. Lansarea de produse noi și îmbunătățirea portofoliului sunt puncte cheie ale strategiei de dezvoltare a companiei, propunându-ne dezvoltarea și lansarea a aproximativ 10 produse noi în fiecare an.

    Reporter: Ce investiții au fost făcute în ultima perioadă pentru modernizarea și extinderea bazei materiale și a gamei de produse?

    Dănuț Vasile: În anul 2009, valoarea achizițiilor de imobilizări corporale și necorporale a fost de 3.279.347 lei, concretizată în achiziția de echipamente și utilaje de producție (piese pentru produse noi: suspensii în capsule gelatinoase moi, tablete q 6 mm, blistere cu 7 alveole; echipamente noi pentru fluxul de pulberi colorate: moară de calibrare, uscător electric, mașină de blisterat în hârtie, mașină de încartonat blistere de hârtie și pliculețe; echipamente noi pentru fluxul de tablete masticabile: mașină de încartonat un singur blister în cutie). Au continuat lucrările de construcție a unui spațiu de depozitare cu o suprafață de 1400 mp pe noul amplasament situat pe Str. Gura Badicului, sector 3, teren în suprafață de 17.236 mp pe care vom construi o nouă platformă logistică pentru necesitățile de dezvoltare viitoare.

    Reporter: Această strategie investițională va fi continuată și în 2010?

    Dănuț Vasile: Pentru acest an, 'Biofarm'SA București și-a propus să realizeze investiții în sumă de 19.894.862 lei, din care 8.814.960 lei pentru amenajare flux producție tablete, tablete masticabile, linii de ambalare, 4.053.000 lei pentru construcție hală în suprafață de 1400 mp, alimentare cu energie electrică și gaze, drum acces, proiectare, autorizații, taxe aferente Depozit Gura Badicului, sector 3, 1.477.644 lei Laborator cercetare-dezvoltare, 1.433.460 lei Laborator controlul calității, 1.260.000 lei transporturi/mașini auto, 1.073.520 lei dosare produse/dezvoltare produse, 840.000 lei amenajare depozite distribuție directă, politică investițională pe care o vom aplica și în viitorii ani.

    Reporter: În ce stadiu se află lucrările de inves tiții pe noua locație și dacă, pentru realizarea lor, apelați și la fonduri structurale UE?

    Dănuț Vasile: 'Biofarm'SA București are în vedere realizarea în cadrul noii locații, respectiv pe terenul de 17.236 mp, a unei investiții în valoare de 7.899.840 euro, proiect cu finanțare din fonduri europene, instituția finanțatoare fiind Ministerul Economiei - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial 'Creșterea Competitivității Economice' 2007-2013, Axa Prioritară 1 'Un sistem inovativ și ecoeficient de producție', Operațiunea: 'Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și intangibile pentru întreprinderi mari'.

    Dorim realizarea unei hale cu rol de producție și depozitare a produselor farmaceutice, atât materii prime cât și produs finit. Respectiva hală va avea un regim de înălțime P+1, înglobând la nivelul parterului spații destinate laboratoarelor și de depozitare, iar la etaj spații pentru linii de producție medicamente, vestiare și birouri.

    Costurile pentru utilajele de producție și de laborator sunt estimate la 4.102.720 euro, cele pentru cons trucția clădirii la 2.684.400 euro, cele pentru sistemele de condiționare a aerului la 611.400 euro, iar cele pentru stația de epurare ape uzate la 501.320 euro.

    Reporter: Ce și-a propus 'Biofarm'SA București prin BVC să realizeze în acest an?

    Dănuț Vasile: Prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru acest an, 'Biofarm'SA București și-a propus să realizeze o cifră de afaceri de 74.541.000 lei, venituri totale de 79.154.000 lei, cheltuieli totale de 62.888.000 lei, din care 15.857.000 lei cheltuieli cu personalul, 13.486.000 lei profit net. În BVC nu sunt cuprinse efectele variației cursurilor bursiere la societățile la care 'Biofarm'SA București deține acțiuni ca investiții pe termen lung.

    Reporter: Ce cuprinde acest portofoliu și care este valoarea de piață, respectiv de achiziție a acestor acțiuni?

    Dănuț Vasile: La 31.12.2009, 'Biofarm'SA București deținea în portofoliu acțiuni cu o valoare de piață de 13.025.950 lei, la următorii emitenți: SIF Oltenia SA Craiova (4.100.000 buc.), SIF Moldova SA Bacău (2.550.000 buc.) SIF Banat Crișana SA Arad (1.895.100 buc.), Banca Transilvania (318.856 buc.), SIF Transilvania SA Brașov (823.500 buc.), BRD (35.000 buc.), SIF Muntenia SA București (615.600 buc.), ARMAX GAZ SA Mediaș (3.000.000 buc.), Transelectrica SA București (13.040 buc.), Transilvania Construcții SA Cluj-Napoca (4.324 buc.), Dafora SA Mediaș (120.000 buc.), costurile generale pentru achiziționarea acestor pachete de acțiuni fiind de peste 41.500.000 lei.

    Reporter: Vă mulțumesc!

    mai mult

  • Revansa SIF-urilor la Banca Transilvania: vot cumulativ pentru o reprezentare mai buna in Consiliul de Administratie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Un grup de actionari minoritari ai Bancii Transilvania (TLV) printre care se numara SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) solicita alegerea membrilor Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 28aprilie.

    Cele doua SIF-uri incearca sa-si maximizeze astfel sansele de a avea un reprezentant in conducerea bancii din Cluj, sustinand candidatura Gabrielei Grigore, director general adjunct al SIF Banat-Crisana, care a reprezentat si in ultimii patru ani SIF-urile la TLV.

    Pe de alta parte, Costel Ceocea, presedintele SIFMoldova(SIF2), si-a depus si el candidatura pentru un loc in CA. SIF1 si SIF5 controleaza fiecare cate 4,9% din actiunile TLV, in timp ce SIF2 are in prezent 3,85%, dupa ce a cumparat actiuni dinpiatain ultimele luni.

    'Incercam sa fim siguri ca vor avea o reprezentare in conducerea Bancii Transilvania ca si pana acum. N-avem nemultumiri la adresa activitatii conducerii actuale', a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.

    Pentru SIF Banat-Crisana, alegerile de la TLV reprezinta si un prilej pentru a-si lua revansa dupa alegerile de anul trecut de la SIF1. Atunci, Horia Ciorcila simaimulti apropiati ai Bancii Transilvania, care controleaza impreuna pachete semnificative de actiuni SIF1, au incercat sa preia conducerea SIF, insa voturile lor au fost suspendate de catre Ioan Cuzman si vechea conducere, pe motiv de actiune concertata. Dupa o serie de procese, conducerea SIF1 a cedat si a oferit trei locuri in CA pentru Ciorcila si partenerii sai.

    'N-are nicio legatura cererea noastra cu ceea ce s-a intamplat la AGA de anul trecut de la SIF1. Am cerut vot cumulativ pentru ca e legal si pentru ca incercam sa ne aparam drepturile', a precizat Ioan Cuzman.

    Votul cumulativ reprezinta metoda prin care fiecare actionar are dreptul de a-si atribui voturile cumulate uneia sau mai multor persoane propuse pentru a fi alese in Consiliul de Administratie. De exemplu, SIF1, care detine aproape 5% din actiunile TLV, poate da toate voturile sale cumulate (35%) unui singur candidat. Votul clasic nu-i permite acest lucru, obligand SIF1 sa sustina sapte candidati cu cate 5%.

    Alegerea Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania este unul dintre principalele evenimente ale sezonului actual de adunari generale ale actionarilor, in conditiile in care urmatorii patru ani ar putea fi decisivi pentru evolutia bancii. Pana in prezent, zece persoane si-au depus candidaturile pentru cele sapte locuri din CA, printre acestea numarandu-se presedintele Horia Ciorcila, directorul general Robert Rekkers. BERD, principalul actionar al TLV, cu 14,6% din actiuni, sustine candidatura lui Peter Franklin, fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris.

    mai mult

20.04.2010

  • Adunarile generale de la SIF-uri se anunta mult mai linistite: miza sunt doar dividendele

    income   

    ___


    Fata de 2009, cand au fost alegeri pentru CA , tensiunile sunt mult atenuate

    Presedintii SIF-urilor sunt relaxati inaintea adunarilor generale de saptamana viitoare si spun ca acestea vor decurge foarte pro­babil fara tensiuni intre diversele grupuri de interese care se regasesc in actionariat. Peste 50 de milioane de euro vor iesi din cele cinci societati pentru a fi distribuite actionarilor sub forma de dividende.

    Adunarile generale ale actionarilor, in special cele de la SIF-uri, tin de ani buni capul de afis al evenimentelor din luna aprilie pe Bursa de Valori. In cadrul lor sunt discutate si supuse la vot situatiile financiare din anul precedent, bugetele pentru anul in curs, dar mai ales dividendele actionarilor.

    Anul trecut, intalnirile actionarilor au generat o serie de scandaluri in jurul SIF-urilor, intre conducerile societatilor si diverse grupuri de interese, iar multe dintre acestea au ajuns in instanta, procesele fiind inca in derulare.

    Atunci insa miza nu o reprezentau doar dividendele, ci si alegerea Consiliului de Administratie pentru urmatorii patru ani, posturi pentru care s-au batut mai multe grupuri financiare, fonduri de investitii sau oameni de afaceri importanti, iar pe de alta parte fostele conduceri si apropiatii lor.

    Divergentele au aparut atunci cand presedintii SIF-urilor, acuzati in mai mul te randuri ca incearca sa-si pastreze cu orice pret functiile, au suspendat masiv drepturile de vot ale unor investitori presupusi a actiona concertat.

    Sefii SIF-urilor au ramas, fara exceptie, la conducere pentru inca patru ani, insa mai multi actionari au cerut explicatii sau chiar au initiat actiuni in instanta pentru anularea votului.

    Tensiunile au planat in special in jurul AGA de la SIF Banat Crisana, unde conducerea a suspendat aproximativ 20% din drepturile de vot ale unui grup de investitori despre care a spus ca actioneaza concertat cu Banca Transilvania. Mai multi actionari, printre care firma de investitii Capital Partners, fondul Broadhurst sau proprietarul RTC Octavian Radu, dar si Banca Transilvania, au contestat vehement restrictiile.

    Ciurezu: 'Vor fi si acum concertari'

    Desi a primit un loc in CA pentru Horia Ciorcila, Banca Transilvania a actionat in judecata conducerea SIF Banat, cerand anularea deciziilor AGA. Procesul se afla inca in derulare. '?Inca suntem in proces cu Banca Transilvania, insa el este momentan suspendat pana dupa AGA de saptamana viitoare. Noi insa nu am facut decat sa respectam legea, anul trecut', afirma Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat Crisana. El spune ca si anul acesta vor exista probabil investitori care actioneaza concertat si ale caror detineri depasesc 1%, iar prin urmare drepturile de vot ale lor vor fi limitate.

    'Deocamdata este liniste si sper sa nu fie cea de dinaintea vreunei furtuni. Exista si acum concertari, iar daca va fi cazul vom face ceea ce cere legea. Am avut si o solicitare din partea Broker Cluj pentru majorarea dividendului, insa nu au adunat 5% si nu a fost introdusa pe ordinea de zi', a adaugat seful SIF Banat Crisana.

    Cuzman sustine ca, din experienta sa, cvorumul nu va fi intrunit la prima convocare, iar adunarea generala programata pentru joi, 29 aprilie, va avea loc mai mult ca sigur in ziua urmatoare. Pe langa situatiile financiare si dividende, actionarii SIF1 sunt chemati sa valideze si trei membri interimari ai Consiliului de Administratie, printre care Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

    SIF Oltenia, dividende triple fata de celelalte

    Cele cinci SIF-uri au initial dividende totale in valoare de 170 de milioane de lei, cu o cincime peste cele de 140 de milioane de lei de anul trecut.

    Un grup de actionari ai SIF Oltenia a venit insa in urma cu o luna cu propunerea de dublare a dividendului acordat de aceasta societate, initiativa care a gasit sustinere din partea a peste 5% dintre actionari si a fost in consecinta introdusa pe ordinea de zi. SIF Oltenia, care oricum fusese cea mai 'generoasa' cu investitorii, se afla astfel in pozitia de a distribui aproape jumatate din profitul pe anul trecut actionarilor. Dividendele in valoare de 93 de milioane de lei, care vor fi foarte probabil aprobate in AGA, sunt de trei ori mai mari fata de ale celorlalte SIF-uri.

    Vicepresedintele societatii, Tudor Ciurezu, a atras atentia din urma cu o luna ca, desi actionarii sunt liberi sa utilizeze cum vor ei lichiditatile firmei, o astfel de masura va dezechilibra cash flow-ul socie tatii si o va decapitaliza. 'Exista sanse foarte mari ca aceasta suma sa fie aprobata si aproape 100 de milioane de lei sa plece din societate. Ma gandesc ca daca chiar fondurile de investitii, care au cultura financiara, au introdus propunerea pe ordinea de zi, atunci micii actionari persoane fizice o vor vota pe nerasuflate. Insa, dupa cum am spus, va fi total defavorabil pentru performanta financiara a societatii de anul acesta', a comentat Ciurezu.

    Cele cinci SIF-uri isi vor 'rasplati' astfel actionarii cu dividende de peste 216 milioane de lei (52 de milioane de euro), cu 55% mai mari fata de anul trecut.

    mai mult

  • Comelf mizează pe un profit brut de 6 ori mai mare în acest an

    Curierul National   

    ___


    Comelf Bistrița (CMF) a bugetat pentru acest an venituri totale de 26 milioane de euro, în creștere cu 42% față de anul anterior, precum și un profit brut de șase ori mai mare, de aproape 600.000 de euro, iar acționarii au decis să nu fie acordate dividende pentru activitatea din 2009, potrivit Mediafax.

    'BVC-ul (Bugetul de Venituri și Cheltuieli) pe anul 2010 prevede creșterea cu 42% a veniturilor totale, în valută, față de anul precedent, iar profitul va fi de 6 ori mai mare. Mai important decât creșterile preconizate, este faptul că în prezent sunt perfectate contracte pentru 60% din producția programată și că există certitudinea acoperirii integrale a BVC-ului', se arată într-un raport remis luni Bursei de Valori București.

    Astfel, în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2010, aprobat la 15 aprilie de acționarii companiei, este prevăzut un nivel de 26 milioane de euro al veniturilor totale și de 593.000 euro al profitului brut.

    'În condițiile în care realitatea a evoluat total diferit față de elementele avute în vedere la fundamentarea BVC, principalii indicatori, exprimați în euro, n-au putut fi realizați. Anul 2009 este primul în care producția și indicatorii economici n-au mai menținut trendul ascendent, care a caracterizat evoluția societății de la înființarea ei, deoarece comenzile și contractele s-au redus brusc și dramatic, practic piața de utilaje terasiere, care reprezintă două treimi din producția societății în 2008 s-a volatilizat, iar programele de investiții la nivel mondial în industria energetică, metalurgie, protecția mediului, zone de interes pentru Comelf s-au restrâns foarte mult', se mai arată în raport.

    Acționarii au aprobat și programul de investiții pentru acest an, în valoare de circa 2,8 milioane de euro, din care 790.585 euro din surse proprii, iar două milioane de euro din fonduri structurale. Fondurile europene vor fi utilizate pentru realizarea unei noi linii tehnologice pentru fabricația de componente din oțel inoxidabil și aluminiu.

    mai mult

  • Marile familii acționare la Fondul Proprietatea vând pachete la jumătate din valoarea nominală

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Marile familii care au primit despăgubiri în acțiuni la Fondul Proprietea (FP) și dețin fiecare participații de peste 1% din capitalul societății au vândut în martie pachete de peste 10 milioane de euro, la prețuri în jur de 0,5 lei/acțiune, jumătate din valoarea nominală de 1 leu/acțiune, anunță Mediafax.

    Potrivit datelor sintetice publicate de FP, cei trei acționari individuali cu dețineri de peste 1% fiecare și-au diminuat în martie participațiile cumulate cu un pachet de 0,65% din capitalul social, de la la 8,67% la 8,013%.

    Cei mai mari acționari persoane fizice sunt familiile Malaxa și Auschnit, care au primit despăgubiri în acțiuni echivalând cu aproape 8% din capitalul FP.

    Potrivit unor surse din piața de capital, marii acționari individuali au vândut mai multe pachete, la un preț mediu de peste 0,5 lei/acțiune. Statis­tica FP indică vânzări de cel puțin 94,1 milioane de acțiuni, iar la cotația amintită tranzacțiile ar însuma aproape 50 de milioane de lei, respectiv 12 milioane de euro.

    În același timp, participațiile cumulate ale firmelor cu dețineri peste 1% din Fondul Proprietatea au avut în martie cel mai mare avans, de două puncte procentuale, la 6,65% din capitalul fondului. Datele Fondul Proprietatea indică o nouă companie cu dețineri de peste 1%, astfel numărul a revenit la 4.

    În martie, la Depozitarul Central au fost înregistrate 134 titluri de conversie reprezentând acțiuni FP. Au rezultat 108 acționari noi ai FP, numărul de titluri atribuite noilor acționari fiind de 152,4 milioane. Aceste acțiuni reprezintă 1,07% din numărul total de acțiuni emise de Fond.

    Astfel, participația Ministerului Finanțelor Publice la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut față de februarie cu un punct procentual, la 58,2%.

    Participația totală a persoanelor fizice la Fondul Proprietatea a rămas aproape neschimbată în martie, la 30,68%, față de 30,59% în februarie.

    În aceeași perioadă, pachetele deținute de companiile cu participații de sub 1% au scăzut de la 5,21% la 4,42% din acțiuni, cu toate că numărul acestora a crescut cu patru, la 79.

    Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv de statul comunist și sunt imposibil de retrocedat în natură.

    mai mult

  • Calburean a mai prins un contract de 4,6 mil. euro la Condmag

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI), controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean din Medias, a incheiat un contract pentru reparatia unei conducte de gaze apartinand Transgaz Medias (TGN) in zona Hurezani Caldararu, valoarea contractului ridicandu-se la 19 mil. lei (4,6 mil. euro), fara TVA. Lucrarile se vor derula pe o perioada de opt luni de la emiterea ordinului de incepere a acestora, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii Condmag. Compania a mai anuntat luna trecuta semnarea cu Transgaz a unui contract pentru lucrari de reparatii a carui valoare se ridica la 23,5 milioane de lei (5,7 milioane de euro), fara TVA. Titlurile Condmag Brasov au pierdut ieri 3,2% din valoare si au inchis sedinta la un pret de 0,9 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de aproape 50 milioane de euro.

    mai mult

  • Petrom va investi 6,9 miliarde lei în 2010

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    OMV Petrom (SNP) va investi în acest an 6,9 miliarde lei (1,6 miliarde euro) și va anunța, în cel mult două luni, obiectivele pentru 2015, în care va menține direcțiile strategice anunțate în 2008, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.

    'Direcțiile strategice au rămas aceleași, nu vor fi modificări majore. Vor fi modificări în privința unor ținte', a afirmat Gheorghe.

    OMV Petrom a redus în anul 2008 estimările privind producția de petrol în regiunea caspică și Rusia de la 70.000 barili echivalent petrol (bep)/zi la 20.000 bep/zi, ca urmare a reevaluării potențialului de achiziții din zonă.

    Totodată, compania a anunțat creșterea nivelul investițiilor la 1,5 miliarde euro anual, după ce în 2005 viza investiții de trei miliarde euro până în 2010. Volumul investițiilor în perioada 2005-2007 s-a ridicat la 2,2 miliarde euro.

    În acest an, OMV Petrom va investi 6,9 miliarde de lei (1,6 miliarde euro, calculat la cursul anunțat luni de BNR de 4,1597 lei pentru un euro), a adăugat Gheorghe.

    Compania a investit anul trecut 4,145 miliarde lei (978,2 milioane euro), cu 35% mai puțin față de nivelul din 2008, de 6,404 miliarde lei.

    Un alt obiectiv este stabilizarea producției de 210.000 bep/zi în Româ­nia, precum și scăderea costurilor de producție la circa 15 dolari/bep.

    Pe de altă parte, compania a renunțat la planul de extindere a capacității de prelucrare a țițeiului a rafinăriei Petrobrazi de la 4,5 la 6 milioa ne de tone pe an și scăderea acesteia la 4,2 milioane de tone anual.

    mai mult

Pagina

inchide