Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.06.2007

  • Rompetrol vrea sa creasca profitabilitatea Petromidia printr-o noua investitie

    Curierul National   RRC

    ___
    Compania Rompetrol Rafinare initiaza in luna iunie, impreuna cu firma americana HSB Solomon Associates, a treia etapa a proiectului de crestere a profitabilitatii rafinariei Petromidia, faza care necesita investitii de 10 milioane de dolari.

    Proiectul denumit 'Masurarea, Managementul si Maximizarea Marjei Financiare Nete' se desfasoara in patru etape, iar reprezentantii Rompetrol Rafinare estimeaza o imbunatatire a marjei nete de 100 de milioane de dolari in perioada 2007-2011.

    Conform contractului de consultanta incheiat in noiembrie 2006 cu compania americana, etapele proiectului sunt evaluarea performantei, dezvoltarea planului de actiune, asistenta la implementare si sustinerea imbunatatirii rezultatelor care intervin ca urmare a parteneriatului, se arata intr-un comunicat al Rompetrol.

    Faza a treia a programului va fi derulata in termen de 18 luni si vizeaza cresterea eficientei in mai multe domenii, respectiv energie, optimizare si planificare, pierderile de hidrocarburi, calitatea produselor, eficienta organizationala, mentenanta si siguranta, practici de management pentru unitatile de procesare si control avansat al proceselor.

    'Putem spune ca proiectul trece de la teorie la practica. Potrivit studiilor noastre, estimam o imbunatatire a marjei nete de 100 de milioane de dolari in perioada 2007-2011. Beneficiem de consultanta partenerilor nostri de la Solomon si speram ca dupa finalizarea acestui proiect sa atingem excelenta operationala cu investitii minime. Astfel, suntem mai aproape de obiectivul declarat de a ajunge, peste trei ani, printre primele 25 de rafinarii din Europa', a declarat directorul Rompetrol Rafinare, Cosmin Turcu.

    Rafinaria a inregistrat o crestere de 32% in primul trimestru al acestui an

    In primul trimestru, Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inregistrat o crestere de 32% a cifrei de afaceri consolidate, la 664 de milioane de dolari. Produsele rafinariei sunt distribuite in Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Moldova, Ungaria, Croatia, Bosnia, Albania si in Europa Occidentala.

    Grupul Rompetrol desfasoara activitati in mai multe state, cele mai importante operatiuni fiind localizate in Romania si in Franta. Grupul mai are activitati in Spania, Georgia, Albania, Republica Moldova, Ucraina, Cipru, Elvetia, Libia, Rusia, Kazahstan si Bulgaria. Din grup fac parte 40 de firme, iar printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.

    La nivel de grup, Rompetrol a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 5,6 miliarde de dolari, dublu fata de 2005, ca urmare a preluarii distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff, si a obtinut un profit operational inainte de impozitare de 164 milioane de dolari. Rompetrol estimeaza pentru acest an afaceri de 7,5 miliarde dolari si un profit operational cuprins intre 250 milioane de dolari si 270 milioane de dolari.

    Compania HSB Solomon Associates este membra a grupului American International si asigura servicii in industria de rafinare si petrochimie. Firma are sediul central in Dallas, birouri in Londra, Beijing si Singapore si reprezentante in New York, Paris, Moscova, Ecuador, Tokyo si Coreea de Sud.

    Sursa: Curierul National, 18 iunie 2007.'

    mai mult

  • Nuclearelectrica, listata la BVB, dar fara datorii

    Adevarul   

    ___
    Listarea la bursa a Societatii Nationale Nuclearelectrica nu va fi posibila daca parlamentul nu va decide stergerea datoriilor istorice pe care le are SNN, a declarat vineri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unor declaratii de presa. Valoarea totala a datoriilor Nuclearelectrica este estimata la peste 100 milioane de euro. Un numar de 34 societati nationale si societati comerciale, la care statul este actionar majoritar, aflate in prag de faliment, au fost scutite de la plata datoriilor catre bugetul statului.

    Sursa: Adevarul, 18 iunie 2007.

    mai mult

15.06.2007

  • AVAS propune planul de privatizare pentru 2007

    www.avas.gov.ro   

    ___
    In anul 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului isi propune urmatoarele obiective:

    - demararea procesului de privatizare pentru societatile din portofoliul AVAS - pana la 1 octombrie;

    - publicarea anunturilor de vanzare de actiuni ale institutelor de cercetare din portofoliul AVAS - pana la 1 august;

    - finalizarea privatizarii, pana la sfarsitul anului, pentru societatile comerciale, preluate de la OPSPI, aflate in proceduri;

    - vanzarea pachetelor minoritare cotate la bursa - pana la 1 august.

    Descarca Planul de privatizare 2007.

    Sursa: www.avas.gov.ro

    mai mult

  • Electroputere va fabrica locomotive pentru tarile din Golf

    Gardianul   EPT

    ___
    Compania Al Arrab, noul proprietar al Electroputere, a anuntat ca vrea sa transforme uzina craioveana ?ntr-o companie de talie mondiala ?n productia de sisteme electrice si transporturi. Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca firma din Arabia Saudita va plati statului 2,3 milioane de euro pentru pachetul de 62,82% din actiuni, va asigura un capital de lucru de 37 milioane de euro si va realiza investitii de circa 20 milioane de euro. Totodata, firma va prelua si datoriile Electroputere, evaluate la 60,5 - 61 milioane de euro. Investitorul va mentine obiectul de activitate al Electroputere, iar locomotivele produse la Craiova vor fi ?n mare parte exportate ?n tarile din zona Golfului, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite, unde Al Arrab deruleaza proiecte de infrastructura, constructii cai ferate si material rulant ?n valoare de peste 9 miliarde de euro.

    Sursa: Gardianul, 15 iunie 2007.

    mai mult

  • Lupta acerba pe un sfert din Rompetrol

    Evenimentul Zilei   RRC

    ___
    Dupa ce Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a anuntat ca intentioneaza sa vanda 25% din actiunile companiei, tot mai multi jucatori internationali de pe piata petrolului lanseaza zvonuri privind preluarea pachetului de actiuni.

    Ultimul anunt a fost facut de compania slovena Petrol, care a anuntat, prin intermediul presedintelui Marko Kryzanowski, ca a inceput deja negocierile cu Dinu Patriciu pentru ravnitul pachet de 25%. Stirea a aparut in cotidianul „Financial Times”, dar Dinu Patriciu a dezmintit informatia.

    „Acum vreo luna am avut o discutie, la Bucuresti, cu Kryzanowski, dar a fost strict legata de contracte comerciale. Nu s-a discutat despre aceasta chestiune”, ne-a spus Patriciu. Omul de afaceri a afirmat in mai multe randuri ca mai multe companii petroliere si fonduri de investitii sunt interesate de actiunile Rompetrol, dar nu a facut public numele acestora.

    Atractia Rompetrol

    Rompetrol a devenit atractiva dupa achizitionarea Dyneff, cel mai mare distribuitor de produse petroliere din Franta. Cu putin timp in urma agentiile de stiri internationale dadeau ca sigura negocierea dintre Rompetrol si Socar, compania de stat din Azerbaidjan pentru preluarea actiunilor. Si atunci, Dinu Patriciu a negat informatiile.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 15 iunie 2007.

    mai mult

  • Petrochemicals Arges, functionala la sfarsitul anului

    Curierul National   SNP

    ___
    Petrochemicals Arges, firma infiintata de Petrom prin separarea activitatilor de petrochimie de la rafinaria Arpechim, va incepe sa functioneze independent in ultimul trimestru al anului, a anuntat compania de petrol si gaze. 'Masura este parte a procesului de modernizare a Petrom si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. In plus, aceasta decizie va permite managementului companiei nou infiintate sa se concentreze asupra posibilitatilor de a eficientiza si de a dezvolta aceasta activitate', a declarat intr-un comunicat Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil de activitatea de rafinare. Petrochemicals Arges va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate, preum si o serie de facilitati logistice. Unitatea de extractie aromatice are o capacitate de 50.000 tone pe an, iar instalatia de piroliza II poate produce pana la 200.000 tone de etilena si 95.000 tone de propilena pe an, se spune in comunicat. Salariatii care opereaza instalatiile petrochimice vor fi transferati catre noua companie, impreuna cu unitatile mentionate, se mai precizeaza in comunicat. Anul trecut, volumul vanzarilor de produse petrochimice a fost de 393.300 tone, atat catre piata interna, cat si pe pietele internationale, in Turcia, Bulgaria, Ungaria, Polonia si Europa de Vest. Petrochemicals Arges va fi controlata de Petrom, al carei reprezentant la Petrochemical va fi Jeffrey Rinker. Noua entitate va fi condusa, in calitate de director general, de Mihai Sorescu. Anterior, Petrom a anuntat ca Petrochemical Arges ar putea fi vanduta combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sau altor companii interesate. La randul lor, reprezentantii Oltchim au spus ca vor sa preia integral rafinaria Arpechim, atat partea de petrochimie, cat si activitatile de rafinare.

    Sursa: Curierul National, 15 iunie 2007.'

    mai mult

14.06.2007

  • RASDAQ muta 1.000 de companii pe sistem order driven

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Piata de negociere extrabursiera (XMBS), de pe care au plecat actiuni cu randamente record ca Prospectiuni sau Turism Felix si care numara 1.000 de companii listate, va migra spre o platforma de tip 'order driven' in perioada urmatoare, conform reprezentantilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Pe platforma XMBS pretul se formeaza prin negociere intre cele doua parti, ofertantul si cumparatorul. Ordinele nu sunt insa ferme si pot fi retrase in orice moment. Tranzactiile se realizeaza dupa ce s-a ajuns la un pret acceptat de ambele parti, netinandu-se insa seama de intervalul BID/ASK (cererea si oferta din piata). Singura conditie impusa pretului de transfer este sa nu depaseasca limita de +/-25% fata de pretul de referinta care este unul orientativ.

    Pe sistemul 'order driven', care functioneaza si la nivelul Bursei, cotatia este una ferma si se stabileste pe baza ordinelor de vanzare/cumparare.

    'Am votat saptamana trecuta ca aceasta piata de negociere extrabursiera sa treaca pe un alt sistem de tranzactionare de tip order driven, caracteristic celorlalte companii listate pe Bursa', a spus pentru ZF Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

    Cele 1.000 de companii listate au insa profiluri diferite, iar marea lor majoritate inregistreaza o lichiditate extrem de redusa.

    'Nu cred ca decizia Bursei a fost una fericita. In opinia mea, cele mai lichide actiuni de aici ar fi trebuit sa fie transferate pe sistemul RGBS (regular), iar restul sa ramana pe aceasta platforma. Astfel s-ar fi facut o selectie a companiilor listate, pentru ca nu poti tranzactiona in aceeasi categorie actiunile unui Agromec, spre exemplu, cu cele ale unui emitent mult mai lichid', spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.

    Pe XMBS sunt listate unele dintre cele mai mari companii de pe RASDAQ: TMK Resita, Mittal Steel Hunedoara, Mechel Campia Turzii, Automobile Craiova si ONT Carpati. Actiunile TMK Resita au adus investitorilor un profit record de la inceputul anului de peste 300%, in conditiile in care pe piata nu s-au realizat insa mai mult de 20 de tranzactii.

    'Pe vechea piata erau prea putine tranzactii, dar prin noul sistem ne asteptam la o sporire a lichiditatii', spune Rares Nilas, directorul BT Securities si membru in Consilului de Adminstratie al Bursei.

    ONT Carpati a fost luni in centrul atentiei cand s-a tranzactionat peste 6,5% din capitalul companiei in noua tranzactii in valoare totala de 0,6 milioane de euro (2 milioane de lei).

    'Structura acestei piete a fost definita inaintea fuziunii RASDAQ-BVB, iar acum aceasta trebuie sa reflecte integrarea ce a avut loc si un nivel de lichiditate superior', mai spune Farmache.

    Datorita sistemului invechit au aparut situatii in care actiunile unor companii au ramas blocate, spun brokerii.

    Daca, spre exemplu, o actiune ar fi costat 0,03 lei (300 lei vechi), nu s-ar fi putut oferi un pret de 0,04 lei, pentru ca acesta ar fi depasit limita de variatie de 25%, iar pe aceasta piata nu se pot propune preturi cu mai mult de doua zecimale.

    Cele 1.000 de companii de pe XMBS urmeaza sa fie suspendate de la tranzactionare pentru a se face decontarea, iar noul sistem de tranzactionare va intra in functiune cat de curand, a mai spus directorul Bursei de Valori Bucuresti.

    El a mai spus ca cel mai important lucru este schimbarea care va surveni in modul de tranzactionare, si nu numele categoriei sub care se vor tranzactiona cele 1.000 de actiuni, si ca este posibil ca piata sa isi pastreze actuala structura.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 iunie 2007.'

    mai mult

  • FP, posibil listat la Bursa in T1 din 2008

    Curierul National   

    ___
    Actiunile Fondului Proprietatea ar putea fi listate la Bursa in primul trimestru al anului viitor, dar ordonanta care modifica legea nu a fost prezentata ieri Guvernului, pentru ca nu s-au terminat discutiile cu grupurile parlamentare. Afirmatia ii apartine ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care nu a putut preciza insa care este dimensiunea pachetului ce va fi listat. 'Am avut intalniri cu Consiliul de Supraveghere al Fondului, am stabilit ultimele detalii si urmeaza sa avem consultari cu celelalte grupuri parlamentare inainte de a fi discutata ordonanta in sedinta de Guvern', a spus Vosganian, la un seminar economic. El a aratat ca proiectul de ordonanta va fi inmanat premierului, si ar trebui dezbatut si adoptat pana la 4 iulie.

    'Fiind o ordonanta de urgenta, daca nu este votata pana la aceasta data, ea nu poate deveni ordonanta simpla, care sa fie votata in vacanta parlamentara', a adaugat Vosganian.

    In urma cu o saptamana, si presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu, declarase ca listarea la bursa va avea loc cel mai probabil anul viitor, printr-o oferta publica, iar Ministerul Economiei si Finantelor analizeaza daca va scoate la vanzare un pachet de 10% sau 20% din titluri. Operatiunea de listare presupune mai multe etape, prima conditie fiind autorizarea Fondului de catre CNVM si inscrierea la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv.

    In proiectul de act normativ publicat pentru dezbatere publica in luna februarie se mentiona ca Ministerul Finantelor Publice va vinde prin oferta publica 20% din actiunile Fondului Proprietatea in vederea admiterii titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti.

    Ulterior admiterii la tranzactionare, MFP poate sa deruleze alte oferte publice de vanzare, sa vanda sau sa cumpere actiuni emise de Fondul Proprietatea prin orice alte operatiuni bursiere autorizate.

    Sursa: Curierul National, 14 iunie 2007.'

    mai mult

  • Electrica si cehii de la CEZ vor sa produca energie

    Cotidianul   

    ___
    Compania de stat va investi in instalatii de biomasa si in Centrala de la Cernavoda, in timp ce compania ceha vrea sa cumpere hidrocentrale.

    Doua dintre companiile din Romania care controleaza sucursale de distributie a energiei electrice intentioneaza sa dezvolte si capacitati de productie pe teritoriul Romaniei. Electrica, compania care a ramas ca actionar la toate sucursalele de distributie a energiei, si CEZ, compania ceha care controleaza majoritar Electrica Oltenia, vor sa investeasca in achizitionarea de hidrocentrale. Mai mult, Electrica anunta ca va dezvolta unitati de productie a energiei electrice pe baza de biomasa si ca nu renunta la implicarea in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

    „Daca s-ar scoate la privatizare hidrocentrale mai mari, in mod cert am fi interesati. Ne intereseaza orice investitie care are o anumita marime, dar fie ca este una mica sau una mare, trebuie mobilizate aceleasi resurse, efortul in sine este cam acelasi, de aceea preferam sa-l indreptam spre obiective mai mari“, a declarat pentru MEDIAFAX Doru Voicu, director de dezvoltare al CEZ Romania.

    Sursa: Cotidianul, 14 iunie 2007.

    mai mult

13.06.2007

  • Prospectiuni da actiuni gratuite de 15 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PRSN

    ___
    Compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (simbol bursier PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender din Timisoara, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 49,4 mil. lei (15 mil. euro) prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor precedenti si distribuirea de actiuni gratuite. In cazul in care actionarii companiei aproba majorarea, Prospectiuni va emite in acest sens 19,77 milioane de actiuni noi, cu valoarea nominala de 2,5 lei/actiune, care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor, fiecare urmand sa primeasca 11 actiuni noi la fiecare actiune detinuta.

    Pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, convocata pentru data de 12 iulie se mai afla cresterea numarului de membri ai Consiliului de Administratie de la 3 la 5.

    Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza compania prin intermediul firmei Tender SA, a vandut in urma cu o saptamana pachete de actiuni Prospectiuni pe bursa RASDAQ cu scopul de a creste lichiditatea. El a declarat atunci pentru Ziarul Financiar ca intentioneaza sa deruleze o majorare de capital si o splitare a valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune.

    Titlurile Prospectiuni au crescut de peste 5 ori de la inceputul anului, inchizand sedinta de ieri la 385 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea companiei este de peste 210 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 iunie 2007.

    mai mult

Pagina

inchide