Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.06.2007

  • AVAS cheama in instanta Dafora Medias

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   DAFR

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a actionat in instanta compania Dafora din Medias, pentru desfiintarea unui contract, si a cerut firmei sa plateasca daune interese in valoare de aproape 360.000 de dolari, a anuntat, ieri, compania. Dafora mentioneaza, intr-un raport transmis pietei Rasdaq, ca AVAS solicita, in acelasi dosar, plata altor daune interese, a caror valoare nu a fost precizata. Procesul se desfasoara la Tribunalul Bucuresti. Dafora nu a oferit pietei Rasdaq alte informatii privind litigiul sau contractul respectiv. Compania si-a majorat recent capitalul social de la 9,22 mil. lei la 97,35 mil. lei. In urma operatiunii, actionarul principal al companiei a ramas Gheorghe Calburean, cu o participatie de 48,16%, in timp ce firma Dafora Group detine 7,45% din titluri si DWS Investments, divizia de administrare a activelor din Luxemburg a Deutsche Bank, 16,1%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iunie 2007.

    mai mult

  • Profit de cinci ori mai mare la Kandia

    Evenimentul Zilei   

    ___
    DEZVOLTARE. Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a inregistrat in primul trimestru din 2007 venituri totale de peste 44 de milioane de lei, in crestere cu aproximativ 50% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, informeaza Mediafax.

    Profitul net este de 6,5 milioane de lei, de cinci ori mai mare fata de cel inregistrat anul trecut. Compania a consemnat, in intervalul ianuarie-martie, cheltuieli de peste 36 de milioane de lei, mai mari cu 32% comparativ cu intervalul similar din 2006. Si afacerile Kandia s-au majorat cu 16% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, la aproximativ 32 de milioane de lei.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 5 iunie 2007.

    mai mult

  • Petrom investeste la Arpechim 60 mil. euro

    Curierul National   SNP

    ___
    Petrom va investi, pana in 2011, circa 60 milioane euro pentru alinierea Rafinariei Arpechim la standardele de mediu, urmand ca in acelasi an unitatea sa respecte in intregime aceste standarde, a declarat, pentru NewsIn, Jeffrey Rinker, membru al Directoratului Petrom, responabil de rafinare. 'Strategia de dezvoltare a companiei pentru 2010 prevede proiecte importante de modernizare in ambele rafinarii, care se ridica la peste un miliard de euro. Circa 200 de milioane de euro sunt alocate proiectelor de retehnologizare si modernizare a Arpechim, circa 60 de milioane de euro din acest buget fiind alocati proiectelor de mediu', a spus membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare. Potrivit lui Rinker, cel mai indepartat termen de finalizare a investitiilor de mediu de la Arpechim este in anul 2011. 'In acest moment ne concentram asupra implementarii modificarilor cerute de autoritatile de mediu la Arpechim, pe care speram sa le putem opera pana la sfarsitul lunii iulie', a mai punctat responsabilul Petrom. El a adaugat ca nici in planurile OMV si nici in planurile Petrom nu figureaza, in acest moment, vanzarea Rafinariei Arpechim. 'Avem in vedere gestionarea celor doua rafinarii ca una singura si implementarea unor masuri, care sa conduca la reducerea costurilor si cresterea eficientei. Totodata, intentionam sa construim patru conducte noi intre cele doua rafinarii, pentru transportul titeiului si produselor petroliere', a mai explicat oficialul companiei petroliere. Surse din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului declarau ca Petrom a convenit cu autoritatile de mediu un plan de inchidere a Rafinariei Arpechim, care va permite companiei sa continue productia de carburanti si produse petrochimice timp de trei luni luni de zile.

    Sursa: Curierul National, 5 iunie 2007.'

    mai mult

04.06.2007

  • Kandia-Excelent a finalizat achizitia liniei de produse zaharoase a Kraft

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a finalizat, joi, procedurile de achizitie a liniei de produse zaharoase a Kraft Foods, tranzactia vizand diferite echipamente si marcile de produse zaharoase Silvana si Sugus, pentru care compania a anuntat anterior ca va plati pana la zece mil. euro. Kandia-Excelent detine, in urma perfectarii transferului juridic de joi, echipamentele necesare procesului de fabricatie, specificatiile de productie, retetele, materialele promotionale si suport destinate comercializarii produselor Silvana si Sugus si stocuri de produse finite. Transferul liniilor de fabricatie se va realiza incepand cu 4 iunie, urmand ca in cel mai scurt timp sa inceapa procesul de fabricatie in interiorul facilitatilor de productie Kandia-Excelent, se arata intr-un comunicat al companiei transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 iunie 2007.

    mai mult

  • Petrom a preluat divizia de GPL a Shell

    Gandul   SNP

    ___
    Shell a semnat, la finele saptamanii trecute, cu Petrom contractul de vanzare a diviziei de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, care include firmele Shell Gas Romania si Trans Gas Services, tranzactia urmand sa fie aprobata de Consiliul Concurentei. 'Shell Gas Holdings B.V. a anuntat ca a semnat acordul cu Petrom pentru vanzarea diviziei de GPL din Romania. Petrom, partenerul Shell in cadrul Shell Gas Romania si Trans Gas Services, si-a exercitat dreptul de preemptiune stipulat in cadrul acestor acorduri de tip joint-venture', se arata intr-un comunicat al Shell. Compania a anuntat in luna martie ca a convenit sa vanda firmei franceze Rubis afacerea cu GPL din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia, pentru Romania, tranzactia fiind conditionata de neexercitarea unui drept de preemptiune detinut de Petrom.

    Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%. Petrom a decis, la inceputul lunii mai, sa-si exercite dreptul de preemptiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni la firmele Shell Gas Romania si Trans Gas Services, de la grupul Shell, operatiune in urma careia va deveni cel mai mare operator de pe piata locala de GPL. Tranzactia va fi finalizata dupa primirea aprobarilor necesare din partea organismelor de reglementare. 'Aceasta tranzactie este in linie cu strategia Shell de orientare catre upstream si un downstream profitabil, printr-o optimizare a portofoliului sau si de a crea maximum de valoare atat pentru clientii sai, cat si pentru actionari', se mai arata in comunicat.

    Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal prin propria retea de distributie butelii precum si prin participatiile de 44,47% in Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% in Trans Gas Services, furnizor de propan din import.

    Din cele circa 600 de statii detinute de Petrom, aproximativ 300 comercializeaza butelii. Shell Gas Romania si Trans Gas Services au ramas singurele afaceri ale Shell in Romania, dupa ce grupul petrolier a vandut companiei un¬¬gare MOL, in noiembrie 2004, ultimele benzinarii detinute - 59 de statii - precum si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie.

    Shell Gas Romania detine doua capacitati de inmagazinare, opereaza 17 depozite la nivel regional si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, aprovizionand peste un milion de clienti casnici. Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Firma a intentionat sa realizeze explorari si exploatari petroliere, insa fara rezultat.

    Sursa: Gandul, 4 iunie 2007.'

    mai mult

  • Antreprenorul Rompetrol ia proportii

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Rominserv, anteprenorul general al companiei petroliere Rompetrol, si-a deschis o sucursala in Bulgaria si a vandut terenuri si constructii in valoare de 2,3 milioane de euro catre Multicom Zalau.

    Tranzactia este una cel putin spectaculoasa pentru o firma cumparatoare care se ocupa cu produse si servicii de constructii, precum gleturi, usi si tamplarie din aluminiu, si are 70 de angajati.

    Aceste decizii au fost luate de catre Rominserv in urma unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor, din ultimele luni ale anului trecut, iar fondurile obtinute din vanzarea terenurilor au fost folosite drept capital de lucru pentru Rominserv Valves IAFO Zalau, potrivit Rompetrol.

    Anteprenorul Rompetrol a preluat in 2004, de la AVAS, IAFO Zalau pentru 4,2 milioane euro, infiintand Rominserv Valves Iafo. In anii trecuti s-a vorbit mult de faptul ca antreprenorul Rompetrol a devenit tot mai independent fata de grupul petrolier. Numai in 2005, 30% dintre contractele incheiate au fost cu companii din afara grupului. O alta subsidiara a Rominserv este Palplast Sibiu.

    Sucursala Rominserv din Ruse, Bulgaria, se alatura celor doua benzinarii Rompetrol din acelasi oras, din totalul de 25 ale companiei in tara vecina. Cristian Hubati, director Rominserv, spunea anul trecut ca intentioneaza infiintarea Rominserv Bulgaria si construirea a 20 de noi statii Rompetrol pentru vecinii de peste Dunare.

    Rominserv creste singura

    Rominserv estimeaza pentru 2007 atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 130 milioane dolari, in crestere cu 22% fata de 2006 (106,3 milioane dolari). Obiectul de activitate al sucursalei de la Ruse, stabilit de AGA, il reprezinta executarea de lucrari de reparatii in constructii, realizarea de constructii noi, diferite tipuri de instalatii si alte lucrari aditionale.

    Ultimul proiect castigat de Rominserv, in valoare de 800.000 euro, a fost unul de modernizare si dezvoltare a retelei de apa dintr-un oras prahovean, licitatia fiind castigata in dauna contracandidatului de la Petromservice, antreprenorul companiei Petrom. Insa cel mai important proiect castigat a fost cel de modernizare a rafinariei Petromidia, derulat intre 2002 si 2004.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 4 iunie 2007.

    mai mult

01.06.2007

  • AVAS poate vinde actiunile minoritare la pretul determinat de Bursa, nu de AVAS

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va avea posibilitatea sa vanda actiuni minoritare la pretul pietei, determinat de evolutia Bursei si nu de valoarea nominala, iar documentatia de privatizare a societatilor la care statul detine astfel de participatii va fi simplificata. Noile reguli au fost aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului, printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OU 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 iunie 2007.

    mai mult

  • Arpechim, la capacitate maxima

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Petrom, proprietarul rafinariei pitestene, pregateste un plan de inchidere aproape inutil, de vreme ce nimeni nu mai doreste oprirea Arpechim.

    Mult zgomot pentru nimic. Asa ar putea fi caracterizata dezbaterea pe tema inchiderii rafinariei Arpechim. Decizia atat de radicala ar fi determinat efecte dezastruoase pentru Oltchim, pentru exporturile de carburanti, echilibrele macroeconomice, societatile de furnizare de energie, salariati sau drumurile nationale (60% din bitumul folosit in tara se fabrica la Arpechim).

    „Arpechim lucreaza acum la capacitate maxima”, ne-a declarat ieri Dan Pazara, purtatorul de cuvant al Petrom. El spune ca, daca Petrom va face investitiile necesare intr-un timp cat mai scurt, iar autoritatea de mediu le accepta, „este ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic”.

    Reprezentantii Petrom au fost avertizati ca, daca nu vor fi indeplinite conditiile de mediu in termen de sase luni, rafinaria ar putea fi inchisa definitiv, la sfarsitul acestui an.

    Petrom realizeaza acum procedurile necesare inchiderii rafinariei, iar planul trebuie agreat de inspectoratul pentru situatii de urgenta. Cu toate acestea, planurile de inchidere se pare ca nu vor mai folosi de vreme ce nimeni nu mai doreste inchiderea rafinariei.

    Erste Bank incurajeaza Petrom

    Banca austriaca Erste, care a preluat anul trecut BCR, preconizeaza pentru acest an ca profitul net al Petrom va scadea cu doar 5%.
    Raportul prezentat de Erste este mult mai optimist decat asteptarile companiei petroliere care anunta ca profitul net va scadea la 1,69 miliarde lei (adica va avea o depreciere de 26%), fata de un profit preconizat de Erste la 2,17 miliarde lei.

    Motivele scaderii decurg din cotatia petrolului si cursul de schimb. Banca austriaca mai spune ca profitul Petrom (companie preluata tot de un grup austriac - OMV) va reveni pe plus de anul viitor pana in 2012, iar in urmatorii sase ani veniturile Petrom vor creste cu aproximativ 1,25 miliarde lei anual, urmand sa ajunga la 15 miliarde lei in 2012. Erste mai spune ca Petrom va inregistra un declin pe activitatea de rafinare, incepand cu 2009.

    Titlurile Petrom, in convalescenta

    Ieri, Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), acoperind aproape jumatate din lichiditatea totala a pietei, de 45,5 milioane de lei. Cotatia actiunilor companiei a revenit pe crestere, urcand cu 2%, dupa trei zile consecutive de scaderi care au redus pretul actiunilor cu 7%.

    Titlul a inchis sedinta de joi la 51 de bani pe actiune. Brokerii nu sunt ingrijorati in privinta stabilitatii companiei, spunand ca scaderea s-a datorat vanzarilor masive facute de investitorii individuali, care au reactionat emotional la anuntul privind inchiderea combinatului Arpechim. Marti, dupa aceasta stire, Petrom era cel mai tranzactionat emitent de la BVB, insa inregistra o diminuare a capitalizarii de 434 milioane de euro.

    Ultima tranzactie cu actiuni Petrom a fost realizata atunci la pretul de 50,5 bani pe unitate, nivelul minim al zilei, cu 4,72% sub pretul de 53 bani pe titlu de la inchiderea sedintei de luni. Tot marti, in piata Deal, unde partile negociaza direct, a fost perfectata o tranzactie cu doua milioane de titluri Petrom, in valoare de circa un milion de lei.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 1 iunie 2007.

    mai mult

  • Din 8 iunie obligatiunile BEI se listeaza la BVB

    Curierul National   

    ___
    Obligatiunile emise de Banca Europeana de Investitii (BEI) in Romania in luna aprilie, in lei, vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 8 iunie, a declarat, joi, Goetz von Thadden, seful biroului din Romania al institutiei financiare internationale.

    'Titlurile vor fi listate pe 8 iunie, dupa inaugurarea oficiala a biroului din Romania al BEI', a spus Von Thadden, citat de Mediafax.

    BEI a lansat la sfarsitul lunii aprilie o emisiune de obligatiuni in valoare de 300 de milioane de lei.

    Titlurile au scadenta la sapte ani, respectiv 10 mai 2014, iar dobanda, platibila anual este de 7%, iar randamentul de 6,95%. Obligatiunile au fost puse in vanzare la un pret putin mai mare decat valoarea nominala, respectiv 100,25 lei fata de 100 de lei.

    Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI. In ultimii ani, banca europeana a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania. Oferta BEI a fost intermediata de firma de brokeraj ABN Amro Securities, care a gestionat in toamna anului trecut si prima emisiune de obligatiuni lansata de Banca Mondiala in Romania.

    Finantarile BEI in Romania au fost de 679 milioane euro anul trecut, estimarile pentru acest an indicand o valoare de un miliard de euro.

    BEI va deschide oficial, la 7 iunie, biroul din Bucuresti si o reprezentanta in parteneriat cu Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru sprijinirea proiectelor europene.

    Membrii BEI sunt statele membre ale UE, fiecare participand diferit la capitalul social al bancii. Acesta are o valoare de 164.808.169.000 euro, iar cele mai mari participatii sunt detinute de Germania, Franta, Italia si Marea Britanie cu o cota de 16,17% fiecare, Romania detinand o participatie de numai 0,52%.

    Sursa: Curierul National, 1 iunie 2007.'

    mai mult

  • Erste: BVB, una dintre cele mai atractive piete

    Adevarul   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti ar putea deveni in 2008 una dintre cele mai atractive piete de capital din Europa Centrala si de Est, odata cu listarea Fondului Proprietatea si aparitia fondurilor de pensii, evenimente dependente de evolutiile politice, potrivit unui raport elaborat de Erste Bank si BCR. Analistii Erste - BCR arata ca vanzarea prin oferta publica a unei participatii de 20% din Fondul Proprietatea va creste lichiditatea BVB cu 800 milioane de lei.

    Sursa: Adevarul, 1 iunie 2007.

    mai mult

Pagina

inchide