Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.02.2007

  • Fondul Proprietatea ar mai putea primi actiuni la Petrom

    Adevarul   SNP

    ___
    Fondul Proprietatea ar mai putea primi un pachet de pana la 10% din actiunile pe care statul le detine la Petrom, insa o decizie in acest sens va fi luata dupa ce va fi stabilita valoarea totala a despagubirilor care trebuie acordate, a declarat pentru Adevarul presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. „Ministerul Finantelor Publice (MFP) trebuie sa imi spuna care este strategia finala pentru Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea mai trebuie sa primeasca actiuni la societati, ca sa isi intregeasca volumul final. Normal ca Fondul si-ar dori actiuni la societati profitabile cum ar fi Petrom sau Electrica. Trebuie stabilita valoarea totala, ca sa se inchida odata Fondul Proprietatea, in functie de cereri, de cati trebuie sa fie despagubiti, apoi vom negocia ce le mai dam', a declarat Atanasiu. Seful AVAS a precizat ca „este putin probabil sa mai primeasca inca o data 10% la Petrom'. De asemenea, o decizie privind finalizarea privatizarii Petrom, prin vanzarea tuturor actiunilor pe care AVAS le mai are la Petrom va fi luata dupa ce statul va rezolva problema transferului a maximum 8% din actiuni catre salariatii companiei. „Vedem care e pachetul care ne ramane – initial am avut 40%, din care am dat jumatate la Fondul Proprietatea. Din astea 20%, daca dam 8% la salariati, mai ramanem cu 12-13%', a spus seful AVAS. Statul detine in prezent la Petrom o participatie de circa 40% din capitalul companiei, din care 10% in contul Fondului Proprietatea, iar 30% la AVAS.

    Sursa: Adevarul, 2 februarie 2007.'

    mai mult

01.02.2007

  • Millennium va investi 290 mil. euro in Romania

    Wall-Street.ro   

    ___
    Banca portugheza Millennium intentioneaza sa investeasca 40 milioane euro inca din 2007 in afacerea din Romania, ce va fi lansata in septembrie 2007, investitie pe care o va suplimenta cu inca 200-250 milioane euro pana in 2011, a aratat un raport al bancii.

    Banca se va pozitiona pe piata ca un furnizor de servicii pentru sectorul companiilor si al persoanelor cu venit mare. Banca intentioneaza sa ofere, de asemenea, credite de consum printr-o institutie specializata.

    Millennium se va lansa cu 40 de unitati pe piata romaneasca si intentioneaza sa ajunga la 100 de unitati bancare pana in 2011.

    Institutia financiara portugheza va inregistra pierderi de circa 30 milioane euro in primul an si va incepe sa obtina profit din 2011, potrivit estimarilor bancii, prezentate in raport. Millennium a obtinut licenta de la banca centrala pe 22 decembrie 2006, potrivit NewsIn.

    Banca portugheza considera ca piata romaneasca este una din cele mai promitatoare din Europa si estimeaza o marire a activelor bancare pana la 63 miliarde euro in acest an. Activele bancare totalizau, la finele anului trecu, aproximativ 50,9 miliarde euro.

    Millenium bcp a participat la licitatia pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, castigata in cele din urma de grupul financiar austriac Erste.

    Institutia financiara a obtinut in 2006 un venit net de 780 milioane euro, cu 28% mai mare fata de anul anterior. Rentabilitatea fondurilor proprii a fost de 21%.

    Sursa: WallStreet.ro, 1 februarie 2007.

    mai mult

  • OMV disponibilizeaza jumatate dintre salariatii Arpechim

    Gardianul   SNP

    ___
    Compania austriaca OMV va disponibiliza, in acest an, jumatate dintre cei peste 2.600 de salariati ai Arpechim Pitesti, fapt ce a starnit proteste vehemente din partea sindicatelor. „Am atras atentia ca s-au ?ncalcat prevederile Contractului Colectiv de Munca; sindicatele nu au fost implicate ?n elaborarea programului de restructurare si externalizare pe 2007, asa cum prevede contractul, ceea ce duce la nulitatea de drept a oricaror normative de personal si norme referitoare la raporturile de munca stabilite de patronat”, a declarat Ionel Popescu, liderul celui mai mare sindicat de la Arpechim SA, „Rafinorul”.

    De partea cealalta, Jeffrey Rinker, directorul general instalat de grupul OMV la conducerea Arpechim, a precizat ca sunt absolut necesare concedierile colective, dar ca va tine cont ?n luarea deciziilor de disponibilizare de opiniile formulate de liderii sindicatelor.

    Sursa: Gardianul, 1 februarie 2007.

    mai mult

  • Flamingo a investit 0,8 mil. euro intr-un magazin Flanco World la Targu Mures

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Grupul Flamingo a investit peste 800.000 de euro in noul magazin Flanco World, considerat cel mai mare magazin de electronice si electrocasnice din Targu Mures, a carui deschidere oficiala va avea loc joi, au declarat oficialii companiei.

    Flanco World Targu Mures este situat in cadrul Galeriei Comerciale Real si are o suprafata de 1.800 mp, din care 1.400 mp sunt destinati spatiilor de vanzare, respectand conceptul Flanco World, care presupune magazine cu suprafete mari (1800-3000 mp).

    'Deschiderea acestei noi locatii face parte din strategia de dezvoltare a grupului Flamingo care si-a propus extinderea retelei in decursul acestui an', a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

    Reteaua Flanco cuprinde 98 de magazine, iar primul magazin Flanco World s-a lansat in noiembrie 2005 in Brasov, brandul fiind acum prezent si in Constanta, Oradea sau Bucuresti.

    Grupul Flamingo International cuprinde patru lanturi de retail: Flanco, Flanco World, Flamingo si Future Shop. Cele 4 lanturi comercializeaza produse IT&C, electronice si electrocasnice in Romania.

    Sursa: Dailybusiness.ro, 1 februarie 2007.'

    mai mult

  • Eurocopter asteapta clarificari privind privatizarea IAR Ghimbav

    Curierul National   IARV

    ___
    Compania, singurul ofertant pentru firma brasoveana. Va livra 40 elicoptere pentru MAI si SRI. EC are o filiala in Romania, la care IAR detine 49% din titluri

    Singurul ofertant pentru furnizarea de elicoptere catre Ministerul Administratiei si Internelor, dar si al preluarii pachetului majoritar de actiuni al IAR Ghimbav, asteapta clarificari de la Guvernul roman privind continuarea privatizarii.

    'Suntem curiosi sa vedem ce perspective gaseste Guvernul', a spus, citat de Mediafax, Jorg Katzenberger, director in cadrul companiei franco-germane.

    Compania franco-germana Eurocopter a depus pana la termenul limita, 29 ianuarie, singura oferta pentru furnizarea unui numar de 40 de elicoptere catre MAI. Initial, termenul limita de depunere a ofertelor a fost 15 ianuarie, dar Guvernul l-a prelungit avand in vedere ca si Bell Helicopter si-a exprimat intentia de a participa.

    In luna iunie a anului trecut, Guvernul autorizase MAI sa cumpere, prin licitatie, elicoptere in valoare de pana la 247 de milioane de euro, exclusiv taxe si comisioane. Termenul de livrare a celor 40 de aparate este de patru ani, dar potrivit lui Katzenberger, Eurocopter va incerca sa livreze elicopterele in cel mai scurt timp.

    Din cele 40 de aparate, 30 sunt elicoptere de clasa usoara, EC-135, cinci unitati de clasa medie, EC-155D1 si cinci elicoptere de clasa grea - EC-225. O parte a elicopterelor va intra in dotarea Serviciului Roman de Informatii, iar cele alocate MAI vor putea fi utilizate si de catre Ministerul Mediului si Ministerul Sanatatii.

    Privatizarea IAR, conditionata de elicopterele pentru MApN

    In ceea ce priveste preluarea de la stat a 64,89% din capitalul IAR Brasov, aflata la acea vreme in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, Eurocopter a fost, pana la data limita - 14 decembrie 2006, singurul ofertant. Ulterior, Guvernul a transferat compania, alaturi de alte firme, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Anterior, si companiile EADS, Bell Helicopter si o firma saudita aflata in proprietatea seicului Salah Salem bin Omair Al Shamsi isi manifestasera interesul de a prelua actiunile IAR, Bell Helicopter fiind la cea de-a doua tentativa, dupa cea din 1997. Atunci, insa, documentele de privatizare nu au fost finalizate.

    Preluarea pachetului de actiuni de la IAR de catre firma americana era conditionata de achizitionarea de catre Ministerul Apararii Nationale a unui numar de elicoptere de atac produse in colaborare cu Bell, valoarea tranzactiei depasind doua miliarde de dolari.

    Timp de doi ani, Guvernul roman nu a luat nicio decizie in privinta contractului, termenul de finalizare a acestuia fiind amanat de mai multe ori. In anul 1999, Guvernul a renuntat la contractul cu Bell Helicopter pentru privatizarea IAR Brasov.

    Pastrarea domeniului aeronautic

    Potrivit caietului de sarcini, firmele care doreau sa achizitioneze pachetul de actiuni al companiei brasovene trebuiau sa aiba o experienta de minimum cinci ani in constructia sau reparatia de avioane si elicoptere. Din acest motiv, firma saudita a fost exclusa din start. Contactat telefonic, directorul general al IAR, Ioan Georgescu, a spus ca aceasta conditionare a fost introdusa la cererea expresa a conducerii IAR Brasov, care dorea ca firma sa fie pastrata in domeniul aeronautic. Infiintata in anul 1925, IAR Brasov a produs in ultimii 40 de ani peste 370 de elicoptere Puma si Alouette, peste 800 de planoare si 140 de avioane.

    Actiunile IAR Brasov sunt tranzactionate pe piata Rasdaq - simbol IARV. Dupa o perioada de stagnare de doi ani in jurul valorii de doi lei pe actiune, in ultimul an acestea au 'explodat' crescand cu 875% de la 1,12 lei minimul ultimului an si pana la 9,8 lei maximul din 2006.

    Din structura actionariatului firmei fac parte Ministerul Economiei si Comertului, care controleaza 64,89% din actiuni, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale - 7,3% si SIF Transilvania - 4,6%.

    17 sucursale pe cinci continente

    Pe de alta parte, compania Eurocopter (EC) are o filiala si in Romania, infiintata in 2002, la care IAR Ghimbav detine o participatie de 49%. Eurocopter asigura asistenta si intretinere a elicopterelor EC la nivel mondial, filiala din tara noastra dublandu-si cifra de afaceri in fiecare an de la infiintare.

    Infiintat in 1992, Eurocopter este o divizie a EADS - una din primele trei companii din industria aerospatiala mondiala. Grupul detine 13.000 de angajati, iar prezenta sa consistenta pe pietele din intreaga lume este asigurata de cele 17 sucursale situate pe cele cinci continente. In prezent, in intreaga lume sunt utilizate peste 9.500 de elicoptere Eurocopter, care survoleaza spatiul aerian din 139 de tari, deservind aproximativ 2.500 de clienti. In 2005, Eurocopter a obtinut o cifra de afaceri de 3,2 miliarde de euro, cu 15% mai mult decat in anul precedent. Grupul Eurocopter detine 62,5% din compania Nato Helicopters Industries, producatorul NH-90, cele mai importante elicoptere din dotarea NATO.

    Sursa: Curierul National, 1 februarie 2007.'

    mai mult

  • Vladescu, somat sa rezolve problemele Fondului Proprietatea

    Curentul   

    ___
    Premierul Calin Popescu Tariceanu intervine in cazul Fondului Proprietatea, solicitandu-i ministrului de finante clarificarea situatiei Fondului Proprietatea, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a aratat ca sistemul nu este functional.

    Un comunicat al CEDO, consultat de premier mentioneaza ca problemele de functionare a Fondului Proprietatea impiedica statul roman sa acorde despagubiri persoanelor ale caror bunuri au fost preluate abuziv de regimul comunist. Romanii pagubiti au apelat deja la instantele internationale pentru a-si face dreptate, deja existand mai multe cazuri in care CEDO a taxat nerespectarea dreptului la proprietate. Iar avertizarile instantei nu se opresc aici. CEDO este de parere ca tavalugul celor care vor despagubiri si apeleaza la justitie se va inteti. De altfel, nici reprezentantii Fondului nu sunt cu mult mai optimisti. 'Solutiile CEDO la toate aceste litigii sunt solutii foarte clare, care raspund statului roman. El este cel care propune despagubiri prin Fondul Proprietatea. In acest moment, Fondul este neoperational, iar statul intarzie sa faca Fondul Proprietatea o solutie operationala', ne-a declarat Cristina Stihi, directorul de comunicare al institutiei. De asemenea, interventia primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, pentru urgentarea situatiei in care se afla Fondul, nu a fost acceptata de catre reprezentantii Fondului Proprietatea.

    CEDO a trimis mai multe semnale in acest sens inca de la inceputul anului trecut, iar asociatiile de proprietari au contestat si ei functionarea fondului.

    Capitalul Fondului, estimat la 3,9 miliarde de euro, fiind asigurat printr-un portofoliu de participatii la diferite companii de stat sau privatizate, precum si din venituri din privatizari.

    Pana la listarea Fondului la Bursa, masura care ar mai descurca itele in cazul Fondului, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a declarat la inceputul acestui an ca persoanele pagubite vor putea sa primeasca plata in numerar, in cazul in care proprietatea este evaluata pana in 200.000 euro. Propunerea urmeaza a fi discutata de guvern. Fondul Proprietatea va emite un numar de actiuni limitat la valoarea estimata a despagubirilor ce vor fi acordate. Actiunile emise de Fondul Proprietatea sunt transferate gratuit persoanelor care detin titluri de despagubire si pot fi tranzactionate.

    Dupa listarea la bursa a Fondului, fostii proprietari pot opta pentru vanzarea actiunilor sau pentru pastrarea lor si incasarea de dividende.

    Sursa: Curentul, 1 febriarie 2007.'

    mai mult

31.01.2007

  • Profitul nu tine pasul cu vanzarile la Oltchim

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut (T4) un profit net de 3,1 milioane de lei (0,89 milioane de euro), in scadere cu 11,7% fata de castigul inregistrat in T4 al anului precedent, conform rezultatelor preliminare ale companiei.

    In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 12,9%, pana la 439,4 milioane de lei (126,6 milioane de euro).

    Per ansamblul anului, Oltchim a obtinut un profit net de 11,07 milioane de lei (3,14 milioane de euro), cu 51,1% mai redus fata de castigul inregistrat in 2005.

    Scaderea profitului a fost cauzata in principal de cresterea importanta a pretului principalelor materii prime si de majorarea costurilor cu energia electrica.


    Oltchim a reusit totusi sa-si majoreze cifra de afaceri, care a crescut cu 20%, pana la 1,73 miliarde de lei (491,2 milioane de euro). Pentru 2007, Oltchim se asteapta la afaceri cu 20-25% mai ridicate.

    Reprezentantii Oltchim nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

    Conducerea societatii explica, dupa prezentarea rezultatelor la noua luni, scaderea puternica a profitului din acea perioada prin 'cresterea spectaculoasa' a pretului la principalele materii prime, etilena si propilena, pe care compania le cumpara de la rafinaria Arpechim, controlata de austriecii de la OMV.

    La finalul lunii septembrie, profitul Oltchim scazuse cu 58%, pana la 7,96 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

    Anul trecut cheltuielile cu materiile prime ale Oltchim s-au ridicat la 957,8 milioane de lei (272,1 milioane de euro), in crestere cu 21,4%, o majorare de aceasta data de 14% inregistrandu-se si la nivelul cheltuielilor cu utilitatile, care au atins 337,9 milioane de lei (aproape 96 de milioane de euro). Societatea a mai avut cheltuieli in crestere si cu salariatii, in acest caz cheltuielile crescand cu 15,1%, pana la 82,4 milioane de lei (23,4 milioane de euro).

    Oltchim a inregistrat totodata pierdere din activitatea financiara, in suma de 10,7 milioane de lei (3 milioane de euro), mai redusa totusi cu 61% fata de cea din 2005.

    In acelasi timp, profitul Oltchim ar fi fost mai mare daca nu ar fi fost tras in jos de activitatile din domeniul agroalimentar, cum ar fi fabrica de conserve de la Raureni sau fermele de pasari sau cele de porci. Societatea este in proces de vanzare a acestor active, care nu tin de obiectul principal de activitate. Pe primele trei trimestre, Oltchim a avut in primele trei trimestre o cifra de afaceri de 1,22 miliarde de lei (364 de milioane de euro), in crestere cu 22,5% fata de afacerile din aceeasi perioada din 2005.

    In situatiile financiare ale Oltchim vor aparea in acest an din nou datoriile de 95 de milioane de dolari catre stat, compania urmand apoi sa deruleze o majorare de capital pentru a realiza conversia acestor datorii in actiuni, asa cum a mai facut in 2003. De aceasta data, actionarii minoritari ai societatii vor avea drept de preemptiune, care vor putea subscrie la valoarea nominala a titlurilor.

    Situatia actionarilor care vor avea dreptul sa subscrie nu este insa clara, legea privind viitoarea majorare de capital de la Oltchim prevazand, printre altele, ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie 'actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta', adica cei care detineau actiunile la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).

    Precizarile suplimentare aduse de Oltchim nu au lamurit situatia, in conditiile in care acestea s-au rezumat la declaratia ca 'vor beneficia de acest drept de preferinta actionarii inregistrati in registrul actionarilor, conform legislatiei in vigoare la data respectiva', iar legile, in acest caz, sunt contradictorii.

    Mai mult, legea privind majorarea de capital spune ca minoritarii vor putea subscrie 'pana la concurenta cotelor detinute inainte de 28 noiembrie 2003', dar de atunci situatia actionariatului Oltchim s-a modificat.

    Confuzia creata de prevederile legislative au determinat o volatilitate ridicata pentru aceste actiuni pe Bursa.

    Ieri titlurile au fost cotate la inchidere la 0,411 lei/actiune, in scadere cu 1%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • KBC: Pretul corect al actiunilor Petrom este cu 12% mai mic

    DailyBusiness.ro   SNP

    ___
    KBC Securities, divizia de brokeraj a grupului financiar belgian KBC, sustine ca actiunile Petrom sunt supraevaluate la preturile actuale si da recomandare de vanzare, potrivit unui raport de analiza al companiei.

    Analistii de la KBC Securities considera ca pretul corect al actiunilor Petrom se situeaza in jurul valorii de 0,528 lei/actiune, cu circa 12% sub cotatia de 0,6 lei/actiune, pe care titlurile o aveau la data publicarii raportului, respectiv 24 ianuarie. Unii analisti romani sustineau la inceputul acestui an ca titlurile Petrom se numara printre actiunile cu potential ridicat de crestere de la Bursa.

    'Consideram ca actiunile Petrom se tranzactioneaza cu un premium foarte ridicat in comparatie cu alte companii petroliere din Europa Centrala si de Est', se arata in raportul KBC Securities.

    Titlurile companiei petroliere au pierdut, marti, 3,25%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,595 lei/actiune, scaderea putand fi legata si de publicarea raportului. Capitalizarea bursiera a companiei este de 9,91 miliarde de euro, in timp ce valoarea considerata corecta de KBC Securities este de circa 8,8 miliarde de euro.

    Analistii KBC Securities estimeaza ca Petrom va raporta un profit net pe 2006 de 2,354 miliarde de lei (668 milioane de euro), in crestere cu 66% fata de anul precedent. Pentru 2007, prognoza de profit net este de 2,522 miliarde de lei (circa 740 milioane de euro), iar pentru 2008 se estimeaza o scadere a profitului net la 2,473 miliarde de lei (727 milioane de euro).

    Cifra de afaceri estimata pentru 2006 este de 14,034 miliarde de lei (3,98 miliarde de euro), in crestere cu 30% fata de 2005. Petrom nu a publicat inca rezultatele financiare preliminare pe 2006, raportarea urmand sa se realizeze pe data de 6 martie.

    La nivelul primelor noua luni ale anului, Petrom a raportat un profit net de aproape 2 miliarde de lei (564 milioane de euro), cu 42% mai mare comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri la noua luni a crescut cu 23% pana la 9.67 miliarde de lei (2,16 miliarde de euro).

    KBC: Rezultatele Petrom sunt sensibile la evolutia pretului titeiului pe plan international

    Printre factorii de risc identificati de KBC Securities pentru Petrom se numara dependenta puternica a rezultatelor de segmentul upstream (de explorare si extractie), ceea ce determina o sensibilitate ridicata a rezultatelor fata de evolutia pretului petrolului pe piata internationala. De asemenea, analistii KBC estimeaza ca pierderile de pe segmentul downstream (de rafinare si distributie) vor continua sa afecteze profitul Petrom, acest segment urmand sa devina profitabil abia din 2010.

    O eventuala vanzare a pachetului minoritar de 40% din actiunile Petrom, detinut de stat, ar putea afecta negativ evolutia actiunilor, determinand o presiune ridicata la vanzare, mai arata raportul KBC Securities. AVAS, care a preluat participatia de 40% din Petrom, detinuta anterior de OPSPI, a anuntat ca intentioneaza sa vanda pachetele minoritare la societatile pe care le are in portofoliu.

    Analistii KBC Securities mai considera ca potentialul dat de restructurarea Petrom poate fi accesat de catre investitori la un pret mult mai bun prin intermediul actiunilor OMV, pentru care compania recomanda cumparare. Pretul tinta pentru titlurile companiei austriece OMV este de 50 euro/actiune, fata de un pret de piata de 40,71 euro/actiune.

    Grupul belgian KBC a cumparat la inceputul acestui an societatea de brokeraj Swiss Capital, urmand sa intre astfel pe piata romaneasca a serviciilor de brokeraj.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 31 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Mecanica Ceahlau mizeaza pe afaceri de 37 milioane de lei anul acesta

    Curierul National   MECF

    ___
    Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau intentioneaza sa obtina in acest an o cifra de afaceri de 37,6 milioane de lei si un profit brut de 4,68 milioane de lei, se arata in bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs aprobat recent de actionariatul companiei. Intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, in primele noua luni ale anului 2006, compania a afisat un profit net de 3,9 milioane lei (1,12 milioane euro), in crestere cu 44% fata de perioada similara a anului anterior, cand profitul Mecanica Ceahlau a fost de 2,7 milioane lei.

    Societatea a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 23,36 milioane lei (6,59 milioane euro), in crestere cu 9,1% fata de perioada similara a lui 2005. In primele noua luni ale anului 2005, Mecanica a afisat o cifra de afaceri de 21,41 milioane lei.

    Actionarii au mai aprobat necesarul de credite pe termen scurt la valoarea de 11 milioane lei si garantiile aferente pentru anul 2007, iar daca acestea sunt mai mari de 20% din activele imobilizate trebuie sa fie aprobate de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor.

    Compania a planificat investitii in utilaje tehnologice necesare activitatii de productie si investitii de mediu. Finantarea obiectivelor investitionale se va face numai din surse proprii, au mai decis actionarii la intalnirea de saptamana trecuta. Compania este tranzactionata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti din luna februarie a anului 2006. Producatorul de masini unelte a fost listat initial la Bursa Electronica Rasdaq in perioada mai 1997 - februarie 1999. Mecanica Ceahlau a fost transferata la BVB in perioada februarie 1999 - iunie 2001. Ulterior, din cauza nerespectarii conditiilor impuse de BVB cu privire la valoarea capitalului social, compania a fost transferata din nou la Bursa Electronica Rasdaq, unde a fost prezenta in perioada martie 2002 - februarie 2006. Principalii actionari ai Mecanica Ceahlau sunt SIF Moldova, care detine 55,18% din titluri si SSIF Broker, cu o participatie de 15,82%.

    Sursa: Curierul National, 31 ianuarie 2007.

    mai mult

30.01.2007

  • Petromidia reintra in gratiile analistilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat de la inceputul anului cea mai mare crestere dintre titlurile lichide de la Bursa, cu un castig de 14,3%, numai in ultima saptamana de tranzactionare, actiunile castigand aproape 8%.

    Unul dintre motivele cresterii il constituie recomandarea de 'cumparare' data de analistii de la ING Bank in raportul de analiza a companiei, emis pe 18 ianuarie. Potrivit unor surse din piata, analistii de la ING au stabilit un pret 'tinta' pentru actiunile Petromidia de 0,156 lei/actiune, in ziua precedenta prezentarii raportului actiunile fiind cotate la un pret de 0,095 lei/actiune. Ieri, actiunile au inchis sedinta la un pret de 0,1 lei/actiune.

    Analistii de la Raiffeisen estimau in august 2006 un pret de 0,0959 lei/actiune pentru Rompetrol Rafinare.

    ING are practic recomandare de 'cumparare' pe toate companiile petroliere din grupul celor la care compara situatia Rompetrol Rafinare, adica pe Mol din Ungaria, PKN si Grupa Lotos din Polonia si Tupras din Turcia.

    Brokerii cred ca aprecierea actiunilor se datoreaza pe de alta parte si asteptarilor investitorilor privind preluarea unui pachet de 10-25% din actiunile companiei-mama The Rompetrol Group, inregistrata in Olanda.

    'In cazul unei cresteri de la 0,08 lei la 0,1 lei/actiune trebuie sa existe si un anumit suport. Eu cred ca aceasta crestere include si asteptarile investitorilor ca pachetul scos la vanzare sa fie cumparat de o mare companie petroliera, ceea ce ar insemna o crestere a credibilitatii grupului pe piata externa', considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

    Potrivit unor date prezentate de grupul OMV asupra situatiei din ultimul trimestru al anului trecut, marjele de rafinare pe piata petroliera au fost in scadere fata de trimestrul anterior, pe fondul scaderii cu 14,2% a pretului mediu al barilului de titei de tip Ural, adica titeiul prelucrat de Petromidia, pana la un nivel de 54,48 dolari/baril.

    Petromidia avea dupa primele noua luni ale anului trecut o pierdere de 11,6 milioane de euro fata de un castig de 115 milioane de euro in aceeasi perioada din 2005. Conducerea companiei explicase pierderea din prima jumatate a anului in principal pe seama diferentei nefavorabile de curs valutar, cea mai mare parte a datoriilor societatii fiind denominate in euro. In ultimul trimestru al lui 2006, leul s-a intarit fata de euro cu aproape 3%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 ianuarie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide