Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.01.2007

  • Petromidia reintra in gratiile analistilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat de la inceputul anului cea mai mare crestere dintre titlurile lichide de la Bursa, cu un castig de 14,3%, numai in ultima saptamana de tranzactionare, actiunile castigand aproape 8%.

    Unul dintre motivele cresterii il constituie recomandarea de 'cumparare' data de analistii de la ING Bank in raportul de analiza a companiei, emis pe 18 ianuarie. Potrivit unor surse din piata, analistii de la ING au stabilit un pret 'tinta' pentru actiunile Petromidia de 0,156 lei/actiune, in ziua precedenta prezentarii raportului actiunile fiind cotate la un pret de 0,095 lei/actiune. Ieri, actiunile au inchis sedinta la un pret de 0,1 lei/actiune.

    Analistii de la Raiffeisen estimau in august 2006 un pret de 0,0959 lei/actiune pentru Rompetrol Rafinare.

    ING are practic recomandare de 'cumparare' pe toate companiile petroliere din grupul celor la care compara situatia Rompetrol Rafinare, adica pe Mol din Ungaria, PKN si Grupa Lotos din Polonia si Tupras din Turcia.

    Brokerii cred ca aprecierea actiunilor se datoreaza pe de alta parte si asteptarilor investitorilor privind preluarea unui pachet de 10-25% din actiunile companiei-mama The Rompetrol Group, inregistrata in Olanda.

    'In cazul unei cresteri de la 0,08 lei la 0,1 lei/actiune trebuie sa existe si un anumit suport. Eu cred ca aceasta crestere include si asteptarile investitorilor ca pachetul scos la vanzare sa fie cumparat de o mare companie petroliera, ceea ce ar insemna o crestere a credibilitatii grupului pe piata externa', considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

    Potrivit unor date prezentate de grupul OMV asupra situatiei din ultimul trimestru al anului trecut, marjele de rafinare pe piata petroliera au fost in scadere fata de trimestrul anterior, pe fondul scaderii cu 14,2% a pretului mediu al barilului de titei de tip Ural, adica titeiul prelucrat de Petromidia, pana la un nivel de 54,48 dolari/baril.

    Petromidia avea dupa primele noua luni ale anului trecut o pierdere de 11,6 milioane de euro fata de un castig de 115 milioane de euro in aceeasi perioada din 2005. Conducerea companiei explicase pierderea din prima jumatate a anului in principal pe seama diferentei nefavorabile de curs valutar, cea mai mare parte a datoriilor societatii fiind denominate in euro. In ultimul trimestru al lui 2006, leul s-a intarit fata de euro cu aproape 3%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Vel Pitar da 1,88 lei/actiune actionarilor care nu vor divizarea

    Curierul National   

    ___
    Actionarii care nu doresc divizarea societatii Vel Pitar pot iesi din societate si vor primi la retragere 1,88 lei pe actiune, conform unui comunicat al Vel Pitar, remis Bursei de Valori Bucuresti. 'Actionarii care nu sunt de acord cu divizarea societatii au posibilitatea de a se retrage din societate, prin depunerea la sediul acesteia a unei declaratii de retragere, pana cel tarziu in cea de-a saisprezecea zi lucratoare de la data de 25 ianuarie 2007, data publicarii in Monitorul Oficial a proiectului de divizare a societatii', transmite comunicatul Vel Pitar. Actionarii producatorului de produse de panificatie Vel Pitar vor analiza, la sfarsitul lunii februarie, proiectul de divizare a societatii si propunerea de reducere a capitalului social cu 2,925 milioane lei, de la 7,045 milioane lei pana la 4,12 milioane lei. Diminuarea capitalului se va efectua prin anularea unui numar de 29,25 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. La sfarsitul lunii noiembrie, actionarii companiei au respins propunerea conducerii de a reduce capitalul cu 6,8 milioane lei, de la 7,045 milioane lei pana la 183.028 lei, prin anularea a 68,62 milioane de actiuni. Societatea SC Elf Expert SRL a calculat valoarea de retragere pentru o actiune a companiei la 1,88 lei/actiune. Tot in Adunarea Generala din februarie, actionarii vor decide si denumirile si sediile firmelor care urmeaza sa fie infiintate din divizarea companiei. In plus se va analiza si schimbarea denumirii societatii Vel Pitar SA ca urmare a faptului ca noua firma care va prelua activitatea de panificatie va prelua si marca Vel Pitar, conform unui comunicat al companiei. In primele trei trimestre ale anului trecut, grupul Vel Pitar a obtinut un profit net de 2,919 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri a ajuns la 185,011 milioane lei. Actionarul majoritar al Grupului Vel Pitar este compania Broadhurst Investments, care detine 80,43% din capitalul social. Actiunile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti din octombrie 1997.

    Sursa: Curierul National, 30 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Reteaua bancara se extinde

    Curierul National   BRD

    ___
    Reteaua bancara din Romania a crescut, anul trecut, cu aproape 1.000 de sucursale si agentii, pana la 4.346 de unitati, ritmul de extindere a prezentei teritoriale a institutiilor de credit fiind de doua ori mai mare fata de 2005. Liderul dezvoltarii teritoriale a fost BRD - Groupe Societe Generale, care a deschis 274 de agentii anul trecut si, cu un total de 600 de unitati, a urcat de pe pozitia a treia pe locul doi in sistem. Reteaua cea mai extinsa se afla in continuare in proprietatea CEC, printre putinele banci care au inchis unitati in 2006, dar pastreaza un avans considerabil fata de concurenta, cu un total de 1.388 de sucursale si agentii. Pe locul trei se situeaza Banca Comerciala Romana, in cadere cu o pozitie, desi a deschis anul trecut 100 de noi reprezentante, crescand prezenta teritoriala la 473 de unitati.

    Sursa: Curierul National, 30 ianuarie 2007.

    mai mult

29.01.2007

  • Zuzu a sustinut cresterea profitului Albalact cu 64%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Albalact din Alba-Iulia, unul dintre primii cinci jucatori din industria lactatelor, a obtinut anul trecut un profit net de peste 1,3 milioane de euro, in crestere cu 64% fata de castigul obtinut in 2005, potrivit datelor prezentate de companie.

    Reprezentantii Albalact spun ca rezultatele financiare au fost peste asteptari, ca urmare a vanzarilor inregistrate de brandul Zuzu, lansat pe piata la inceputul anului trecut.

    Afacerile companiei au crescut cu 70% anul trecut, pana la 29,09 milioane de euro.

    'Evolutia Albalact se mentine pe directia ascendenta. Vanzarile cresc de la luna la luna, am inceput anul 2007 la fel de bine, iar in urmatoarele luni perspectivele in ceea ce priveste productia si distributia sunt optimiste', a declarat Raul Ciurtin, presedintele Albalact Alba-Iulia.

    'Sunt foarte importante investitiile si modernizarea pentru compania Albalact, in conditiile in care intrarea in Uniunea Europeana a adus norme destul de severe pe piata romaneasca a lactatelor si va mai aduce, in scurt timp, noi competitori', a adaugat Ciurtin.

    Compania a reusit sa compenseze in al doilea semestru al anului scaderea de profit din primele sase luni ale lui 2006, cand profitul a scazut de aproape trei ori, pana la 170.000 de euro. Scaderea a fost explicata de conducerea societatii prin cresterea bugetului de marketing. Per ansamblul anului, Albalact a cheltuit peste 1,3 milioane de euro, adica aproximativ cat tot profitul realizat, pentru promovarea marcilor Zuzu si Fulga, aproape 0,6 milioane de euro din aceasta suma fiind cheltuite in primul semestru.

    Potrivit oficialilor Albalact, cheltuielile de promovare a bradurilor companiei vor continua sa creasca anul acesta.

    Cresterea cererii pentru produsele Albalact, in urma lansarii sortimentelor de lactate proaspete sub Zuzu, a determinat societatea sa inceapa planurile pentru constructia unei noi fabrici de lapte la Alba-Iulia, in conditiile in care capacitatile actuale de productie nu mai sunt suficiente.

    Actionarii Albalact au aprobat, de altfel, la finalul saptamanii trecute, majorarea capitalului societatii cu 10,855 milioane de lei (3,19 milioane de euro).

    Majorarea se va face prin aport in numerar, actionarii inregistrati in registrul actionarilor la finele zilei de 23 februarie putand sa subscrie actiunile noi la un pret de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor. Actionarii vor putea subscrie cate 115 titluri noi pentru fiecare 100 de actiuni detinute.

    Majorarea de capital se va realiza la un pret cu mult sub pretul la care titlurile societatii sunt cotate pe piata RASDAQ, unde ultima tranzactie s-a realizat la un curs de 1,45 lei/actiune. Suplimentarea capitalului social al Albalact este necesara pentru finantarea investitiei in noua fabrica ce urmeaza sa fie deschisa la mijlocul acestui an, potrivit oficialilor societatii.

    Costurile amenajarii noii fabrici, care respecta toate cerintele Uniunii Europene in domeniu, potrivit conducerii Albalact, se ridica la aproape 8 milioane de euro. Albalact va investi, de asemenea, in logistica si marketing pentru a sustine dezvoltarea si extinderea parteneriatelor cu diferite canale de distributie.

    Albalact este controlata de familia Ciurtin si are o capitalizare de 40,1 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Obiectivul lui Vosganian: cresterea productiei de energie electrica

    Cronica Romana   

    ___
    Varujan Vosganian, ministrul econiomiei si comertului a anuntat, ieri, ca “strategia energetica a Romaniei are un obiectiv precis: cresterea productiei de energie electrica”. Altfel spus, este nevoie de o cestere cu 25% pana in 2014, acest lucru insemnand o mobilizare importanta in plan investitional. “Anul 2007 este un an esential pentru politica energetica. Faptul ca anul acesta vom elabora o strategie energetica ce se va intinde pe o perioada lunga de timp, necesita o seama de decizii majore. Practic, strategia energetica a Romaniei va duce pentru prima data la cresterea productiei. Prin aceasta, care se va intinde pe o perioada de circa sapte ani, vom realiza o dublare a PIB-ului. In plus, vom ajunge la o crestere de energie electrica cu 25% pana in anul 2014. Fata de situatia actuala, cand avem in functie de fluctuatiile climaterice, ma refer la productia hidro, o productie cuprinsa intre 50-60 de terawati, inseamna ca in anul 2014 vom ajunge la 70-80 de terawati, ceea ce inseamna o mobilizare foarte importanta in plan investitional si al resurselor”, a explicat Vosganian. Acesta a tinut sa precizeze ca “nu va ascund ca cea mai mare pondere in aceasta crestere va fi aceea a productiei de energie electrica pe baza nucleara”. Ministrul sustine ca pornirea unitatii II de la centrala nucleara din Cernavoda va fi intarziata cu doar doua saptamani. “La sfarsitul lunii aprilie vom avea prima productie de energie electrica din reactorul II”, a explicat Vosganian. Altfel spus, programul de punere in functiune a reactorului II va incepe la 25 aprilie si se va intinde pe o perioada de trei luni, urmand ca in luna august, cel mai tarziu, conform demnitarului, la inceputul lunii septembrie, reactorul II sa functioneze la intreaga capacitate.

    Sursa: Cronica Romana, 29 ianuarie 2007.

    mai mult

  • Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz ajung pe Bursa, in 2007

    Bloombiz.ro   

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) vrea sa listeze pe bursa, in 2007, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz, a declarat, duminica, ministrul economiei, Varujan Vosganian.

    'Am dat in studiu ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz sa fie listate. Transgaz urmeaza sa fie listata si ea', a spus ministrul. Potrivit alui aproximativ 10-15% din actiunile fiecarei companii ar urma sa fie v?ndute prin bursa.

    Vosganian a mai aratat ca sectorul energetic are nevoie de investitii de circa cinci miliarde e euro, iar o parte din acesti bani se pot obtine din v?nzarea unor pachete minoritare de actiuni, pe piata de capital.

    MEC a listat in august anul trecut transportatorul de energie electrica, Transelectrica. Compania a v?ndut, prin oferta publica initiala, 10% din actiunile sale si a obtinut 123,14 milioane de lei (34,88 milioane de euro).Costurile listarii companiei Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti s-au cifrat la trei milioane euro (10,59 milioane lei), potrivit lui Razvan Purdila, care este directorul pentru cooperare internationala si piata de capital al companiei Transelectrica.

    Listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti a fost intermediata un consortiu format din Raiffeisen Capital and Investment, Alfa Bank si BRD Securities. In costurile totale ale listarii, de trei milioane euro (10,59 milioane lei), sunt incluse at?t comisionale consortiului care a intermediat listarea c?t si comisioanele care trebuie platite catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

    Sursa: Bloombiz.ro, 29 ianuarie 2007.'

    mai mult

26.01.2007

  • Ceramica Iasi a finalizat investitii de 7,5 mil. euro in productia de caramizi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi a finalizat o investitie de 7,5 mil. euro intr-o noua linie de productie a blocurilor ceramice. Investitia consta in realizarea unei noi capacitati de productie, intr-un flux continuu, complet automatizat.

    Odata cu finalizarea investitiei in capacitatile de productie, angajatii companiei Ceramica Iasi au anuntat ca intentioneaza sa scoata la vanzare un pachet de actiuni de aproape 60% pentru finantarea unor noi investitii, potrivit unor surse de pe piata.

    Printre cei interesati sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni se numara companii puternice de pe piata de profil si fonduri de investitii interesate sa intre pe acest segment al pietei de constructii.

    Investitiile companiei in retehnologizare au ajuns in prezent la peste 11 mil. euro.

    Ceramica Iasi reprezinta unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, fiind situata langa importante zacaminte de argila.

    Principalul actionar al societatii este asociatia salariatilor Ceramica (PAS), care detine 40,56% din actiuni. Actiunile Ceramica Iasi sunt listate pe bursa RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 4,9 lei. La acest pret, capitalizarea companiei este de 20 mil. euro.

    Piata de caramizi ar putea ajunge anul acesta la circa 170-180 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent, potrivit unor estimari de pe piata.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 ianuarie 2007.

    mai mult

  • Erste Bank, JP Morgan si Credit Suisse vor sa intre direct pe piata bancara romaneasca

    Gandul   EBS

    ___
    ERSTE BANK, ROYAL BANK OF SCOTLAND, JP MORGAN SI CREDIT SUISSE figureaza pe lista primelor sapte banci straine care au depus notificare la Banca Nationala a Romaniei anuntand ca vor derula in mod direct pe piata romaneasca mai multe activitati permise de legislatia europeana.'Pana in prezent, au fost transmise sapte notificari, iar unele dintre aceste banci vor derula o gama larga de activitati, de la atragerea de depozite si acordare de credite, la leasing, servicii de consultanta sau operatiuni cu derivative', a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Lista celor sapte banci care au depus notificari cuprinde JP Morgan International Bank Limited, JP Morgan Europe Limited, Citibank International plc, The Royal Bank of Scotland, Erste Bank, Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited si Credit Suisse Luxemburg.Bancile care depun notifi?cari vor vinde produsele direct clientilor din Romania, fara sa deschida insa o sucursala, caz in care ar fi trebuit sa se supuna reglementarilor de politica monetara stabilite de banca centrala. 'Bancile care au deja o participatie in Romania vor utiliza, probabil, vanzarea pe baza de mandat prin intermediul filialei locale', a explicat Cinteza. Doua dintre bancile straine detin cate o banca in Romania, Erste Bank fiind actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca din sistem, iar Citibank are o filiala inca din 1996 - Citibank Romania. In cadrul vanzarii directe, bancile pot infiinta reprezentante cu scopuri de marketing si publicitate, dar care nu vor realiza intermediere financiara. Cinteza va propune Consiliului de Administratie al BNR ca toate notificarile bancilor straine sa fie publicate pe pagina de internet a institutiei.

    Sursa: Gandul, 26 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Brokerii vor reclama Finantele la Federatia Europeana a Burselor

    Gandul   

    ___
    Ziua de 25 ianuarie va ramane in istoria Bursei de Valori Bucuresti, brokerii incepand sedinta de tranzactionare dupa un protest de o ora. Acestia au dorit sa atraga atentia asupra neclaritatilor legislative din domeniul impozitarii castigurilor din tranzactii bursiere. Astfel, in timp ce Codul Fiscal prevede clar ca investitorii trebuie sa plateasca impozitul pe castigurile nete, un ordin al ministrului Finantelor, de la sfarsitul anului trecut, vine in contradictie cu prevederile Codului Fiscal, neluand in calcul pierderile investitorilor. 'Impozitul trebuie sa se plateasca pe castigurile nete, luandu-se in considerare si pierderile din tranzactii. Daca ministrul Finantelor nu va da un ordin prin care sa stabileasca ferm acest lucru, nu ne ramane decat sa ne adresam Federatiei Europene a Burselor', considera presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

    Sursa: Gandul, 26 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • CFR Calatori primeste de la buget 174 mil. lei pentru investitii

    Curierul National   

    ___
    CFR Calatori va investi, in acest an, peste 174 milioane lei pentru modernizarea si dezvoltarea parcului de vagoane, fondurile provenind de la bugetul de stat, au declarat surse din cadrul companiei, citate de Newsin.

    In cadrul acestui proiect vor fi refacute si inlocuite aproximativ 100 de vagoane si 200 de locomotive. Societatea are in plan achizitionarea a 20 de vagoane noi pentru care se vor aloca 60,7 milioane lei.

    Tot in 2007, CFR Calatori va investi aproximativ 37 milioane lei pentru modernizarea a 203 locomotive electrice si diesel. Mai exact, vor fi modernizate 178 locomotive electrice pentru imbunatatirea randamentului, costurile ridicandu-se la 23,2 milioane lei.

    Alte 13 locomotive diesel electrice vor fi refacute astfel incat sa se asigure incalzirea electrica si sa se reduca consumul, lucrari care vor necesita investitii de 5,3 milioane lei.

    In plus, vor fi modernizate 12 locomotive diesel-hidraulice care vor costa 8,3 milioane lei.

    Intr-un raport, realizat in cursul anului trecut, se arata ca majoritatea locomotivelor din Romania au vechime de peste 30 ani, iar vagoanele de calatori de 25 de ani, in conditiile in care norma acceptata in domeniu este de 20 ani vechime.

    Parcul CFR Calatori includea, conform aceluiasi raport, 986 locomotive, dintre care 83% sunt mai vechi de 20 de ani si 140 sunt recent modernizate, precum si 3.175 vagoane, din care 77% sunt mai vechi de 20 de ani.

    Sursa: Curierul National, 26 ianuarie 2007.

    mai mult

Pagina

inchide