Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.10.2006

  • Electromagnetica a castigat licitatia pentru microhidrocentrale

    Ager Press   ELMA

    ___
    Dupa ce rezultatele economico-financiare obtinute in acest an de cunoscuta intreprindere bucuresteana Electromagnetica au consemnat cresteri semnificative la aproape toate capitolele fata de perioadele precedente, o adunare generala extraordinara a actionarilor a decis recent continuarea eforturilor de completare a domeniului de activitate prin accederea la statutul de producator de energie electrica.

    Ca urmare, dupa parcurgerea fazelor de calificare, Electromagnetica a castigat licitatia deschisa cu strigare organizata de S.C. Hidroelectrica S.A. si a achizitionat un lant de 10 microhidrocentrale din bazinul raului Suceava, jud. Suceava, contra sumei de 19,6 mil. RON (aprox. 5,6 mil. euro).

    “Activitatea noastra justifica dorinta de a deveni si producator de energie electrica, asa ca ne bucuram ca am reusit sa cumparam microhidrocentralele din Suceava.

    Hotararea actionarilor a avut in vedere si semnalele venite atat din tara, cat si de la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste viitorul asa-numitei ‘energii verzi’, care in viitorul apropiat va trebui sa detina o pondere semnificativa.

    Apreciem foarte mult faptul ca Hidroelectrica a asigurat o deplina transparenta si corectitudine a pregatirii si derularii licitatiei”, a declarat presedintele Electromagneticii, ing. Eugen Scheusan.

    Sursa: Ager Press, 17 octombrie 2006.

    mai mult

17.10.2006

  • Vanzarea Antibiotice intra in linie dreapta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Privatizarea producatorului de medicamente Antibiotice Iasi se anunta a fi una dintre cele mai mari afaceri ale statului din acest an, in conditiile in care AVAS a anuntat ieri ca asteapta scrisorile de intentie pentru companie pana la 1 noiembrie 2006.

    Pentru Antibiotice si-au manifestat deja interesul companii precum grupul farmaceutic Montero sau Polisano, ambele cu activitati de distributie si retail de medicamente, compania Phonix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals, conform informatiilor vehiculate in piata in ultima perioada.

    Reprezentantii Antibiotice nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare.

    AVAS a anuntat recent ca a primit 15 scrisori de interes pentru privatizarea Antibiotice Iasi.

    Pachetul majoritar de actiuni al producatorului, de 53%, este detinut de AVAS, alti actionari importanti fiind fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

    Compania este listata la Categoria I pe Bursa de Valori din Bucuresti, iar ultimul pret la care actiunile acesteia s-au tranzactionat a fost de 1,5 lei. La acest pret capitalizarea Antibiotice este de 194,95 mil. euro.

    Antibiotice Iasi este ultimul producator de produse farmaceutice la care statul detine pachetul majoritar de actiuni, dar si o ultima oportunitate pentru jucatorii straini de a intra pe piata locala, intrucat concurenta deja foarte puternica face dificila dezvoltarea organica.

    Ieri, Asociatia Salariatilor Antibiotice Iasi a trimis Autoritatii o scrisoare de intentie pentru a cumpara 10% din pachetul de actiuni al Antibiotice la un pret preferential de 0,1 lei/titlu si sa devina partener al investitorului pe care institutia incearca sa-l atraga la Antibiotice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 octombrie 2006.

    mai mult

  • Linde va construi o fabrica in valoare de 70 milioane de euro pentru Petrom

    HotNews.ro   SNP

    ___
    Compania Linde a incheiat cu Petrom un contract in valoare de peste 70 de milioane de euro, pentru constructia unei fabrici de separare a gazului petrolier lichefiat la Constanta, potrivit unui comunicat al grupului german.

    'Acesta este un pas important in dezvoltarea pe piata est-europeana a diviziei de inginerie a grupului Linde. In special in Romania, care va adera la Uniunea Europeana in 2007, vedem un potential urias pentru o serie de alte proiecte interesante', a declarat Aldo Belloni, membru in comitetul executiv al Linde.

    Constructia noii instalatii de recuperare a gazului petrolier lichefiat este prevazuta a fi finalizata in a doua parte a anului 2008. Instalatia va putea separa peste 100.000 tone de GPL de gazele naturale, cu o rata de recuperare de pana la 99%.

    Gazul petrolier lichefiat va fi transportat catre alte facilitati ale Petrom unde va fi prelucrat spre a fi vandut apoi pe piata romaneasca.

    Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.

    Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.

    In anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2,97 miliarde de euro, veniturile inainte de impozitare fiind de 766 milioane euro.

    In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 18 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente.

    Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

    Sursa: HotNews.ro, 16 octombrie 2006.'

    mai mult

  • Obligatiunile BM intra pe Bursa

    Curierul National   

    ___
    Obligatiunile emise de Banca Mondiala in Romania ar putea fi listate incepand de joi la Bursa de Valori Bucuresti. Emisiunea, in valoare de 525 milioane lei, a fost realizata, potrivit reprezentantilor BM, la sfatul statului roman. Brokerii asteapta cu interes listarea obligatiunilor, considerand-o o gura de oxigen pentru BVB.

    Emisiunea de obligatiuni, derulata in perioada 30 august - 12 septembrie, a fost suprasubscrisa in proportie de 21%, investitorii autohtoni cumparand 77% din titluri.

    'Introducerea la tranzactionare este anticipata pentru ziua de joi. Comisia de admitere la tranzactionare se intruneste astazi (n.r. - ieri), iar Comitetul Bursei de Valori Bucuresti va discuta marti (n.r. - astazi) acest subiect. Formal, marti va fi stabilita data exacta', a declarat pentru Mediafax directorul general al BVB, Stere Farmache. Operatiunea este prima emisiune straina supranationala din Romania, iar titlurile, cu scadenta la trei ani, vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim, 'AAA'.

    Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte generale in tarile membre ale institutiei financiare internationale. ABN AMRO Bank Romania a fost consultant financiar, grup de distributie si agent de plata, iar Intercapital Invest a intermediat operatiunea.

    Obligatiuni in lei a lansat si Banca de Dezvoltare a Germaniei (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), iar Agentia pentru Credite de Export din Norvegia, Eksportfinans, a plasat pe piata londoneza o emisiune de 176 milioane lei.

    De asemenea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a aratat ca ar putea vinde in 2007 obligatiuni in lei, reprezentand echivalentul a 50 milioane dolari.

    Sursa: Curierul National, 17 octombrie 2006.'

    mai mult

16.10.2006

  • Grecii de la Alumil isi listeaza filiala la Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALU

    ___
    Producatorul de profile de aluminiu Alumil Rom Industry, filiala a grupului elen Alumil, urmeaza sa isi listeze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un pachet de 20% din actiuni, printr-o oferta publica initiala, care urmeaza sa se deruleze in urmatoarele saptamani.

    Oferta, prin care compania ar putea atrage de pe piata in jurul a 10 milioane de euro, va fi intermediata de Alpha Finance, societatea de intermediere pe piata de capital a Alpha Bank, investitorilor urmad sa le fie oferite peste 6 milioane de actiuni noi. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta un prospect preliminar al ofertei publice, acesta urmand sa fie prezentat investitorilor pentru stabilirea pretului de vanzare al actiunilor.

    'Daca totul merge conform planului, oferta va avea loc la mijlocul lunii noiembrie', a declarat Marian Dinu, presedintele Alpha Finance.

    Reprezentantii Alumil nu au putut fi contactati pentru a comenta pe seama ofertei publice de actiuni.

    Alumil a inregistrat anul trecut, conform datelor de la Ministerul de Finante, o cifra de afaceri de 79,3 milioane de lei (22 milioane de euro), in crestere cu 8% fata de anul anterior si un profit de 9,5 milioane de lei (2,6 milioane de euro) cu 50% mai mare fata de 2004.

    Grupul elen Alumil este specializat in prelucrarea aluminiului si are afaceri anuale de circa 200 de milioane de euro. Grupul, ale carui actiuni sunt listate la Bursa din Atena, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un profit net de 2,6 milioane de euro la afaceri de 109 milioane de euro. In afara de Romania, Alumil mai are filiale in Albania, Egipt, Macedonia, Moldova, Serbia, Poliona, Ucraina si Ungaria.

    Grupul Alumil detine aproape 70% din actiunile Alumil Rom Industry, un pachet de 30% aflandu-se in proprietatea managerului filialei locale, Michail Sotiriou.

    Alumil va fi cea de-a doua companie elena care listeaza actiunile filialei locale pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa producatorul de ambalaje MJ Maillis, care s-a listat in primavara anului 2001 tot printr-o oferta publica. De altfel, Maillis este in prezent singurul exemplu de filiala a unei companii straine care a decis sa se listeze pe Bursa de la Bucuresti. O alta companie elena care studia posibilitatea listarii filialei locale la Bucuresti este lantul de restaurante fast-food Gregory's. De la inceputul anului, o singura companie si-a listat actiunile pe piata de capital, Transelectrica, companie cu capital majoritar de stat, care a dublat banii investitorilor care au cumparat actiuni in oferta publica.

    O alta oferta asteptata pentru acest an este cea a CCC Blue Telecom din Galati, controlata de omul de afaceri Catalin Chelu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 octombrie 2006.'

    mai mult

  • SC Dafora SA Medias va fi listata la Bursa de Valori

    Curierul National   DAFR

    ___
    Societatea Dafora SA Medias, care activeaza in domeniul forajului petrolier si al constructiilor, se pregateste pentru listarea la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, finalizarea procesului de listare urmand sa aiba loc pana la sfarsitul lunii noiembrie, informeaza un comunicat al companiei.

    In acest sens, aceasta a semnat recent cu SSIF Broker SA Cluj un contract privind intocmirea prospectului de admitere la BVB.

    'Prin listarea la BVB a SC Dafora Medias se urmareste atat marirea transparentei in ceea ce priveste activitatea societatii, cat si atragerea de noi investitori. Societatea indeplineste toate conditiile impuse pentru desfasurarea acestui proces si admiterea la categoria I a Bursei', a aratat administratorul societatii, Gheorghe Calburean.

    Actionarii Companiei Dafora Medias au decis, la data de 29 iunie 2006, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare, transferul companiei pe platforma Bursei de Valori Bucuresti. In prezent, societatea este listata si tranzactionata pe sistemul tehnic al BVB ARENA-RGBS (piata bursiera Rasdaq), simbolul de tranzactionare fiind 'DAFR'. Reprezentantii intermediarului - SSIF Broker SA - estimeaza ca finalizarea procesului de listare va avea loc pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an, termenele putand fi totusi decalate in functie de eventualele modificari sau completari ale documentatiei, determinate de factori independenti cum ar fi CNVM sau BVB.

    Listarea SC Dafora SA la BVB va avea ca efecte crearea unei lichiditati superioare pentru fondatori, actionarii minoritari si investitori, precum si obtinerea de prestigiu si transparenta in relatia cu clientii, furnizorii, salariatii si comunitatea financiara. In functie de strategia de dezvoltare a firmei, detinatorii de actiuni pot sa-si gestioneze in mod eficient patrimoniul detinut.

    Profitul net al societatii a inregistrat, la sfarsitul lunii iunie 2006, o crestere de 13,34 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cifra de afaceri era cu un procent de 12,94 la suta mai mare fata de cea inregistrata la finele lunii iunie a anului trecut.

    De asemenea, capitalurile proprii ale SC Dafora SA Medias la 30 iunie 2006 sunt de aproximativ zece milioane euro.

    Sursa: Curierul National, 16 octombrie 2006.'

    mai mult

  • Angajatii Petromservice nu vor putea cumpara actiuni Petrom?

    Curentul   SNP

    ___
    Pachetul de 8% din actiunile Petrom va fi vandut doar salariatilor de la momentul privatizarii, decembrie 2004, nu si celor care au lucrat in companie in perioada 1997-2004, daca Ministerul Justitiei si guvernul isi vor da acordul. Astfel, salariatii Petromservice, societate rupta din Petrom inainte de privatizare, risca sa ramana pe dinafara la festin.

    Ministerul Economiei a pregatit un proiect de hotarare de guvern in care se arata ca persoanele indreptatite sa primeasca actiuni sunt cele aflate in companie la momentul privatizarii.

    Un proiect anterior al ministerului, care prevedea acordarea de actiuni si salariatilor care au lucrat in Petrom in intervalul 1997-2004, perioada de la constituirea companiei pana la momentul privatizarii, a fost blocat dupa ce ministrul justitiei, Monica Macovei, a refuzat sa-si dea avizul. 'Vom inainta, cel tarziu luni, Ministerului Justitiei varianta prin care sa fie vandute actiunile Petrom doar salariatilor de la momentul privatizarii. Speram ca asa vom debloca situatia', a declarat, vineri, Agentiei Mediafax, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

    Macovei a declarat, in luna septembrie, ca nu va semna hotararea de guvern atat timp cat aceasta nu reglementeaza fara echivoc sfera persoanelor indreptatite sa cumpere actiunile Petrom. 'Legea de privatizare a Petrom prevede ca 8% din actiuni se vand salariatilor. Citez: salariatilor. Salariati inseamna pentru mine cei de azi, carora li se vand actiunile, nu cei de ieri, de-alaltaieri sau de acum 10 ani', afirma atunci Macovei.

    Intrebat daca varianta prin care vor fi acordate actiuni doar salariatilor de la momentul privatizarii va multumi Ministerul Justitiei, Seres a spus ca asteapta sa vada daca 'este legal sau nu'. Salariatii vor cumpara titlurile cu 0,0525 euro/actiune.

    Sursa: Curentul, 16 octombrie 2006.
    '

    mai mult

13.10.2006

  • Salariatii BCR asteapta sa vada cat ofera Erste pe actiuni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    In doua saptamani, salariatii BCR care cumuleaza 8% din actiunile bancii vor primi din partea Erste o oferta de a-si vinde participatiile sau de a le schimba cu actiuni Erste Bank.

    Unii angajati s-au grabit deja sa publice anunturi de vanzare la preturi de pana la 40 de euro pe actiune, desi legal pot vinde de-abia de azi, dupa ce Erste a platit pachetul majoritar. Austriecii ar urma sa ofere insa un pret ceva mai mic decat cel de 7,65 euro pe actiune platit statului, incurajand mai degraba schimbul cu actiuni Erste, la un raport orientativ de 6 actiuni BCR la o actiune Erste.

    In 2004, salariatii BCR au platit 30 de centi pentru o actiune, asa incat castigul este garantat.

    Conform contractului de privatizare, banca austriaca va putea achizitiona in acest an maximum 2% din capitalul BCR si pana la 3% pe an in fiecare din urmatorii doi ani.

    Erste Bank, devenita de ieri noul actionar majoritar al BCR, ia in calcul varianta listarii propriilor actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) numai in scenariul in care la un moment dat ar convinge SIF-urile sa iasa din actionariatul BCR si astfel nu ar mai exista actionari minoritari, a declarat pentru ZF Mafred Wimmer, directorul de strategie al Erste.

    'Una dintre conditiile din contractul de privatizare a BCR este ca Erste Bank sa ia toate masurile pentru a lista BCR la BVB in termen de trei ani de la data finalizarii tranzactiei, atat timp cat in actionariatul bancii se vor afla si actionari minoritari (SIF-uri). Exista insa si posibilitatea ca pana la expirarea termenului SIF-urile sa nu mai fie actionari ai BCR si atunci putem discuta despre listarea Erste la Bucuresti', a explicat Wimmer.

    El spune insa ca in viitorul apropiat Erste are cu totul alte prioritati, afirmand ca listarea propriilor sale actiuni nu poate fi avuta in vedere decat ca posibilitate teoretica.

    'Este prematur a se lua in considerare chiar si o asemenea posibilitate, avand in vedere ca la nivelul managementului Erste nu a fost inca supus dezbaterii niciun plan in aceasta directie', a mai declarat Manfred Wimmer. In privinta relatiei actuale cu SIF-urile, strategul Erste a reluat declaratia de luni a presedintelui Andreas Treichl, potrivit caruia nu au loc niciun fel de negocieri si nici nu exista vreo graba in acest sens.

    'Nu am cunostinta ca vreun SIF sa fi fost contactat in vederea unui schimb de actiuni BCR cu titluri Erste', a spus Wimmer referitor la afirmatiile contrare ale unor oficiali SIF aparute recent in media. Prezenta Erste la BCR va deveni vizibila cu ochiul liber odata cu schimbarea siglei celei mai mari banci romanesti, aceasta urmand sa imprumute fonturile si combinatia de culori rosu/bleumarin a austriecilor.

    Incepand de ieri la pranz, Erste Bank si-a intrat in drepturi ca actionar majoritar al BCR cu o participatie de 61,9%, in urma virarii celor 2,2 mld. euro in contul escrow deschis de Ministerul Finantelor la Citibank Londra.

    Este vorba de cea mai mare suma care a intrat vreodata in vistieria statului.

    Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, a declarat ca a primit din partea Citibank notificarea privind transferul banilor in contul Trezoreriei. Ministerul Finantelor avea deja in contul general deschis la BNR echivalentul a nu mai putin de 1,67 mld. euro. Vladescu a precizat ca Trezoreria nu poate folosi banii pentru plasamente de tip comercial. El a mentionat din nou ca destinatii ale fondurilor infrastructura rutiera si finantarea pilonului doi de pensii in 2008 - daca vor mai ramane bani pana atunci.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 octombrie 2006.'

    mai mult

  • AVAS va inceta monitorizarea postprivatizare pentru Alro

    HotNews.ro   ALR

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat incetarea monitorizarii postprivatizare pentru Alro Slatina, deoarece toate obligatiile asumate de cumparator au fost indeplinite, potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii.

    „Deoarece toate obligatiile asumate au fost indeplinite, Colegiul Director al AVAS a hotarat reducerea perioadei de derulare a obligatiilor contractuale asumate de cumparatorii Marco Acquisitions Ltd. Marea Britanie, Marco International Inc. New York, Conef si Marco Industries BV Olanda prin incheierea unui act aditional la contract”, se mai arata in comunicatul AVAS.

    Dupa incheierea actului aditional, urmeaza confirmarea indeplinirii tuturor obligatiilor asumate prin contract, incetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentatiei.

    Prin urmare, dupa incheierea actului aditional la contractul de privatizare, AVAS va confirma realizarea tuturor obligatiilor asumate si va inceta monitorizarea postprivatizare a Alro Slatina.

    Cele mai importante clauze contractuale indeplinite de Grupul Marco, cumparatorul combinatului, sunt obligatia de a realiza investitii de portofoliu in valoare de 16,6 milioane de dolari, la societatile Alprom Slatina si Alum Tulcea, un angajament investitional in valoare de 45 de milioane de dolari.

    De asemenea, grupul s-a obligat sa preia si sa respecte toate drepturile si obligatiile existente in ceea ce priveste contractul colectiv de munca si acordurile sociale, precum si contractele individuale de munca in vigoare la data semnarii si sa pastrarea numarul de salariati existent la data semnarii, aproximativ 3.742 salariati, pe durata de valabilitate a acordurilor sociale.

    In calitate de actionar majoritar, cumparatorul s-a obligat sa determine societatea sa realizeze programul de conformare si sa respecte obligatiile izvorate din Avizul de Mediu pentru privatizare.

    Grupul Marco a preluat 10% din capitalul social al Alro in anul 2002, ulterior majorandu-si participatia pana la 85,26%.

    Sursa: HotNews.ro, 12 octombrie 2006.

    mai mult

  • Petrom cauta petrol in Bulgaria

    Cotidianul   SNP

    ___
    Compania romaneasca va extinde explorarea in Marea Neagra si in sudul litoralului romanesc, iar daca are noroc, si in largul coastelor Ucrainei.

    Petrom va cumpara de la actionarul sau majoritar, firma austriaca OMV, un perimetru petrolier detinut de aceasta in largul coastei bulgare a Marii Negre, a anuntat directorul de explorare si productie al companiei austriece, Helmuth Langanger.

    „Transferul blocului, care are o suprafata de 2.500 de kilometri patrati, se va face fie spre sfirsitul acestui an, fie la inceputul anului viitor. Va fi o tranzactie comerciala, dar suma platita de Petrom nu va fi foarte mare, va fi de citeva milioane de dolari“, a spus Langanger. Oficialul companiei austriece a adaugat ca perimetrul care va face obiectul tranzactiei este unul dintre cele mai bune blocuri disponibile in zona si ca lucrarile la acesta sint acum in faza de explorare seismica.

    In momentul in care se va decide oportunitatea forajului in acea zona, Petrom va face o licitatie pentru atribuirea lucrarilor, iar Langanger nu a exclus posibilitatea ca forajul sa fie facut chiar de compania Grup Servicii Petroliere, careia Petrom i-a vindut, la sfirsitul anului trecut, platformele mobile de foraj marin pe care le detinea.

    Negocieri cu Ucraina

    OMV negociaza de trei ani cu compania petroliera ucraineana NSC-Chornomornaftogas, similara companiei Petrom in Ucraina, cumpararea unui alt perimetru in Marea Neagra, dar Langanger s-a ferit sa dea detalii asupra datei de finalizare a tranzactiei. Mai mult ca sigur insa, daca achizitia se va perfecta, blocul va ajunge sa fie exploatat tot de Petrom, data fiind strategia grupului austriac.

    Extindere prin Petrom

    Oficialii OMV au explicat ca strategia de extindere regionala a companiei austriece va fi pusa in practica de catre Petrom.“Petrom dispune de un potential foarte mare, iar extinderea OMV se va face prin intermediul acesteia. Petrom este o companie nationala, va fi una internationala“, a spus presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. Cu alte cuvinte, orice viitoare achizitie in zona va fi facuta de Petrom, nu de OMV, si tot compania romaneasca va fi cea care se va ocupa de afaceri. Amintim ca, la inceputul anului, Petrom a cumparat de la OMV retelele de benzinarii ale firmei austriece din Romania, Bulgaria si Serbia-Muntenegru si tot Petrom le opereaza. De asemenea, recent, Petrom a cumparat o companie cipriota care detine alte sase companii, care au dreptul de explorare a unor perimetre petroliere din Rusia. In urma acestei ultime achizitii, oficialii OMV se asteapta sa extraga, in 2010, 30.000 de barili pe zi, adica mai mult de o zecime din productia actuala a Petrom.

    Sursa: Cotidianul, 13 octombrie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide