Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.11.2006

  • Atanasiu vrea sa simplifice procedurile de privatizare

    Gardianul   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea sa prezinte Guvernului ?n prima lectura, p?na la sf?rsitul acestui an, reglementari pentru simplificarea procedurilor de privatizare, a declarat presedintele institutiei, Teodor Atanasiu. „?ncercam sa ?ncheiem anul 2006 cu c?t mai multe societati din planul de privatizare cu contracte semnate si sa supunem spre aprobare Guvernului, ?n prima lectura, proiectul de act normativ prin care dorim sa simplificam procedurile de privatizare“, a spus Atanasiu, ?ntr-un comunicat remis redactiei. Seful AVAS a mai anuntat ca institutia va scoate la vanzare prin licitatie, in aceasta saptamana, o serie de active ale unor firme cu datorii, pretul total de pornire fiind de aproape 10 milioane de dolari.

    Sursa: Gardianul, 13 noiembrie 2006.

    mai mult

  • Compromis in problema actiunilor Petrom pentru salariati

    Adevarul   SNP

    ___
    Ministrul economiei, Codrut Seres, si cel al justitiei, Monica Macovei, par a fi ajuns la un compromis in ceea ce priveste distribuirea actiunilor Petrom catre salariatii companiei.

    Astfel, persoanele indreptatite la cumpararea de actiuni Petrom vor fi salariatii din 26 august 2003, data aparitiei ordonantei de privatizare a companiei, si pana in prezent. Varianta a venit din partea Ministerului Justitiei (MJ) si a fost acceptata de Seres. 'Noi acceptam propunerea MJ si vom promova un proiect de act normativ in aceasta forma', a spus, la finele saptamanii trecute, Seres, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, daca luni (astazi n.r.) va primi o scrisoare oficiala de la MJ cu aceasta propunere, marti va trimite noul proiect de act normativ si punctul de vedere al ministerului. Seres a adaugat ca, daca Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Justitiei vor aviza rapid noul proiect de act normativ, 'in cel mai optimist caz, proiectul de HG va intra in doua saptamani in dezbaterea guvernului'.

    Proiectul initial de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) stabilea dreptul de a cumpara actiuni Petrom pentru angajatii de la momentul infiintarii companiei, 1997, pana la data transferului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni catre OMV, decembrie 2004.

    Varianta nu a fost agreata de Macovei, care a spus ca textul legii de privatizare face referire strict la categoria de 'salariati ai societatii'. Ministerul Justitiei a cerut MEC sa ia un punct de vedere al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Dat fiind refuzul MJ de a aproba proiectul de act normativ, Seres a propus ca actiunile sa fie cedate doar persoanelor care au avut calitatea de salariat la momentul privatizarii, adica decembrie 2004. Ulterior, aceasta solutie a fost extinsa la cea de a acorda actiuni angajatilor inregistrati in decembrie 2004 si pana in prezent, potrivit informatiilor vehiculate pe piata. Varianta a fost respinsa, saptamana trecuta, de Macovei. Potrivit acesteia, dreptul salariatilor de a cumpara actiuni se naste prin lege la data intrarii in vigoare a Ordonantei Guvernului 55/2003, de privatizare a Petrom, si anume la data de 26 august 2003. Salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze actiuni ale companiei pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu cel incasat la privatizare. Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al companiei petroliere, a platit la privatizare un pret de 0,0525 euro/actiune. Actiunile companiei petroliere se tranzactioneaza in prezent la Bursa de Valori Bucuresti la valori de peste trei ori mai mari decat pretul achitat de OMV.

    Sursa: Adevarul, 13 noiembrie 2006.'

    mai mult

10.11.2006

  • Citigroup interesat de o achizitie in Romania

    Ziua   

    ___
    Citigroup doreste sa-si dezvolte activitatile din Romania, fie prin investitii mai mari in dezvoltare, fie printr-o achizitie locala, a declarat, agentiei Mediafax, presedintele diviziei de corporate si investment banking pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, William J Mills. 'Dorim sa ne extindem si vom investi mai mult sau vom face chiar o achizitie, dar nu avem inca ceva concret in derulare. Suntem foarte atenti la Romania', a spus oficialul grupului financiar american, prezent la Bucuresti pentru a sarbatori zece ani de prezenta Citibank pe piata romaneasca. Mills a explicat ca, la nivel european, Citigroup nu este interesat de achizitia unor banci cu expunere regionala, preferand sa cumpere si sa dezvolte proiecte locale, iar reteau regionala sa fie construita in interiorul grupului. 'Nu ne intereseaza preluarea unei pozitii regionale pentru ca Citigroup dispune de flexibilitatea necesara dezvoltarii fiecarui proiect in functie de conditiile locale', a adaugat Shirish Apte, directorul general al diviziei corporate si investment banking din Citigroup pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. In urmatorul an, Citibank Romania isi va extinde prezenta atat pe segmentul de retail, cat si pentru serviciile destinate companiilor. Astfel, CitiFinancial - divizia de credite de consum - va deschide pana la finele anului viitor 13 agentii si 16 birouri de vanzari. Reteaua actuala cuprinde 18 agentii CitiFinancial si 22 centre mobile de vanzare directa. 'Dupa cei zece ani, in care ne-am dezvoltat relatiile cu firmele multinationale si companiile de top din Romania, suntem foarte interesati sa ne extindem activitatea pe segmentul de intreprinderi mici si mijlocii', a adaugat Mills. El a precizat ca Citibank Romania intentioneaza sa-si dubleze reteaua de unitati dedicate companiilor, in prezent avand 8 astfel de sucursale.

    Sursa: Ziua, 10 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • Oil Terminal: Tinta de profit bugetata ramane in picioare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Oil Terminal Constanta, cel mai mare operator portuar local, a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 0,18 milioane de euro (0,64 milioane de lei), in scadere cu 95% fata de castigul de 3,45 mil. euro (12,45 mil. lei) din perioada similara a anului trecut. Profitul Oil Terminal este cu circa 27% mai ridicat fata de cel de la finalul primului semestru.

    Chiar daca societatea este departe de tinta de 3 milioane de lei stabilita pentru profitul brut al acestui an in urma rectificarii bugetare aprobate la inceputul lunii octombrie, conducerea operatorului portuar spune ca profitul estimat va fi 'in linii mari' realizat.

    Estimarea initiala de profit brut era de 1,6 milioane de lei.

    'In linii mari ne vom atinge tinta stabilita la nivelul profitului brut. Este posibil sa fim usor peste sau usor sub acest nivel', a declarat Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal.

    Imbunatatirea previziunii de castig de luna trecuta se datorase faptului ca o parte din reparatiile programate nu mai pot fi realizate din cauza ca societatea nu a primit in timp util avizele de la autoritatile locale. Scaderea drastica a profitului Oil Terminal fata de anul trecut a fost cauzata, de altfel, de cheltuielile cu reparatiile derulate in primul semestru al acestui an, castigul fiind totusi peste nivelul bugetat.

    Rezultatele Oil Terminal au fost afectate si de sistarea activitatii Rafo Onesti, unul dintre clientii principali ai societatii, activitate care nu a fost reluata pana in prezent.

    Societatea a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 25,8 milioane de euro (91,3 milioane de lei), in scadere cu aproape 6% fata de afacerile din aceeasi perioada din 2005. Potrivit bugetului rectificat, afacerile Oil Terminal sunt estimate sa atinga 125,95 milioane de lei (35,9 milioane de euro) la finalul acestui an, in scadere cu 5,5% fata de bugetul initial.

    Potrivit conducerii operatorului portuar, programul fizic de prestatii stabilit pentru primele trei trimestre a fost realizat in proportie de 98%, inregistrandu-se un deficit de 238.000 de tone. Prin program a fost prevazuta derularea unor cantitati totale de produse de 9,97 milioane de tone. In prima jumatate a anului, prestatiile realizate au fost cu 16% mai reduse fata de programul initial.

    Oil Terminal a inregistrat o depasire la titei (176.000 de tone) si benzina (97.000 de tone), iar la motorina, pacura si produse chimice, un deficit cumulat de 511.000 de tone. Cea mai mare pondere (58%) in cadrul veniturilor facturate ale companiei pana la finalul lunii septembrie provine din cantitatile de titei derulate.

    Compania a realizat, incepand cu luna septembrie, o majorare cu 11,5% a tarifelor pentru prestatiile aferente transportului de titei si produse petroliere prin terminalul petrolier. Potrivit oficialilor Oil Terminal, majorarea aprobata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost generata de cresterea pretului la utilitati, mai ridicata, de altfel, cu cateva procente fata de majorarea aplicata.

    Conducerea Oil Terminal se asteapta ca anul viitor rezultatele companiei sa fie 'cel putin' in linie cu cele din acest an.

    'Este prematur sa vorbim la aceasta data despre estimari pentru anul viitor, in conditiile in care nu stim ce se poate intampla cu Rafo sau cum va evolua pretul petrolului pe piata internationala. Dar din datele pe care le avem in acest moment, din ceea ce previzioneaza clientii nostri ar trebui sa avem rezultate cel putin egale cu cele din acest an', spune Mihai Lupu.

    Oil Terminal este controlat de stat, care detine 59,6% din actiuni, principalii actionari minoritari fiind Fondul Proprietatea, cu o participatie de 10%, si fondul Broadhurst, cu alte 7,6% din titluri.

    Actiunile Oil Terminal sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 0,257 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 42,7 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • Spirala petrolului urca spre 60 de dolari pe baril

    Curierul National   RRC  SNP

    ___
    Pretul petrolului a inregistrat miercuri o crestere de aproximativ un dolar, pana aproape de pragul de 60 de dolari pe baril, dupa publicarea unor date oficiale care arata ca rezervele de produse rafinate ale Statelor Unite au scazut peste asteptari. Ieri, pretul titeiului si-a continuat trendul ascendent, in urma schimbarii de lideri care a avut loc in Congresul american, in cadrul alegerilor legislative de la jumatatea mandatului presedintelui SUA.

    Miercuri, titeiul de referinta pe piata americana a inregistrat o crestere de 92 de centi, la 59,85 dolari pe baril in timpul sedintei de tranzactionare, iar petrolul Brent, de referinta la bursa londoneza, a fost cotat la 59,44 dolari pe baril, in crestere cu 96 de centi, informeaza Reuters,preluata de Mediafax. Sortimentul 'light sweet crude', cu livrarea in decembrie, a atins joi in Asia, la orele diminetii, un prag de 60.03 de dolari pe baril.

    Analistii considera ca, desi cotatiile petroliere se mentin in intervalul 58-60 de dolari pe baril, preturile petrolului vor continua sa creasca, dat fiind faptul ca in Emisfera Nordica incepe perioada de iarna, iar cererea pentru combustibilul destinat incalzirii va fi ridicata.

    Sursa: Curierul National, 10 noiembrie 2006.'

    mai mult

09.11.2006

  • Profitul Iproeb Bistrita a crescut de peste 2,5 ori

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IPRU

    ___
    Producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita a obtinut in primele noua luni un profit de 3,34 mil. euro (11,8 mil. lei), de peste 2,5 ori mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut.

    Afacerile companiei s-au majorat cu 38,4% in aceeasi perioada, ajungand la 28,1 mil. euro (99,8 mil. lei).

    Reprezentantii companiei explica evolutia in crestere a indicatorilor economici prin cererea mai mare de pe piata interna, pe fondul mentinerii preturilor la materiile prime de baza.

    'Rezultatele in crestere se datoreaza conjuncturii favorabile de pe piata interna, care ne-a permis cresterea vanzarilor, in conditiile in care am avut la dispozitie anumite rezerve de capacitate de productie pe care le-am utilizat', spune Ioan Chiciudean, director general al Iproeb Bistrita.

    Compania a inregistrat in primele trei trimestre o marja de profit de 11,8%, aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand marja a fost de 6,4%.

    Acest lucru a fost posibil ca urmare a cresterii mai rapide a profitului, care s-a ridicat in trimestrul al treilea la circa 1,57 mil. euro (5,54 mil. lei), care se apropie de cel obtinut in prima jumatate a anului, de 1,77 mil. euro (6,26 mil. lei).

    Conducerea companiei a pus cresterea profitabilitatii pe seama stabilizarii la nivelul preturilor cu materiile prime, dupa ce preturile la cupru si aluminiu, materii prime de baza pentru Iproeb, au atins in luna mai niveluri record.

    'Cresterea profitului a avut ca suport mentinerea oarecum stabila a preturilor pentru materiile prime. In luna mai am recurs la o majorare a preturilor pentru cabluri de circa 7%, dar in perioada mai-noiembrie acestea s-au pastrat la acelasi nivel', a precizat Ioan Chiciudean.

    'Speram sa ne mentinem acelasi ritm de crestere ridicat si in viitor desi va fi destul de greu, pentru ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne asteptam la o prezenta mai crescuta a companiilor straine din acelasi domeniu pe piata interna', considera Ioan Chiciudean.

    Reprezentantii companiei se asteapta ca in ultima parte a anului sa obtina randamente mai scazute, in conditiile in care piata de cabluri este afectata pe timp de iarna de temperaturile scazute si de costurile suplimentare cauzate de anotimpul friguros.

    'Pe ultimul trimestru am inregistrat mereu randamente mai scazute, pentru ca intra in discutie aici costurile neproductive cu incalzirea si iarna cablurile nu se pot monta sub temperaturi de sub 5 grade Celsius', precizeaza Ioan Chiciudean.

    Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti, cu 28,75% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, cu peste 5% din actiuni.

    Actiunile Iproeb Bistrita sunt cotate pe piata RASDAQ, ieri dupa anuntarea rezultatelor acestea sarind cu 25%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, si au inchis la un pret de 1,95 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 20,1 mil. euro (70,6 mil. lei).

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 octombrie 2006.'

    mai mult

  • Actiunile Petrom, doar pentru actualii angajati

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Ministrul economiei, Codrut Seres, a declarat ieri pentru Agentia Mediafax ca a convenit cu ministrul justitiei, Monica Macovei, asupra variantei de acordare a pachetului de 8a din actiunile Petrom catre salariati.

    Conform unor surse apropiate acestor discutii, vor putea cumpara actiuni la valoarea de 0,0525 euro/actiune (adica la pretul platit de OMV pe actiune) doar angajatii din august 2003, care mai lucreaza si astazi in cadrul societatii.

    Pe 14 august 2003, cabinetul Nastase a aprobat Ordonanta 55 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a Petrom. Propunerea, sub forma unui proiect de hotarare de guvern, va aunge pe masa executivului.

    Daca va fi aprobata, fostii angajati si pensionarii nu vor avea acces la actiunile Petrom.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 9 noiembrie 2006.

    mai mult

  • BVB cheltuieste peste 200.000 de euro pentru lansarea derivatelor

    Adevarul   

    ___
    Introducerea la tranzactionare a produselor derivate va costa Bursa de Valori Bucuresti (BVB) peste 200.000 de euro, principala cheltuiala fiind legata de crearea Casei de Compensatie.

    Costurile ar fi fost si mai mari daca reprezentantii Bursei de Valori nu ar fi decis sa constituie Casa de Compensatie pe structura Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD).

    Casa de Compensatie reprezinta entitatea care asigura operatiunile de compensare si decontare in cazul tranzactiilor cu produse derivate. Rolul sau este oarecum similar celui indeplinit de Depozitarul Central pentru piata la vedere (n. red.: tranzactiile cu actiuni, obligatiuni), acesta asigurand operatiunile post-tranzactionare.

    Capitalul social minim al Casei de Compensatie, 300.000 euro

    'Am ales sa constituim Casa de Compensatie pe structura SNCDD, pentru ca aceasta din urma are o structura a actionariatului eligibila, fiind formata de institutii financiarbancare', a declarat, pentru Adevarul, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Pasul urmator presupune majorarea capitalului social al SNCDD, pentru a ajuge la nivelul minim prevazut de legislatia in vigoare.

    'Casa de Compensatie trebuie sa aiba un capital social minim de 300.000 de euro, in timp ce capitalul SNCDD este putin peste 100.000 de euro. Majorarea capitalului social se va realiza prin aportul Bursei de Valori, aceasta dispunand de resursele financiare necesare', afirma Stere Farmache. In noiembrie anul viitor, capitalul Casei de Compensatie va trebui sa ajunga la un milion de euro. Bursa va investi si in echipamentele hard si soft necesare compensarii si decontarii tranzactiilor cu derivate. Cat priveste personalul, va fi 'recrutat' din randul fostilor salariati ai SNCDD. 'Bursa a preluat o parte din angajatii SNCDD, iar dintre acestia unii vor lucra la Depozitarul Central, iar altii la Casa de Compensatie', precizeaza directorul general al bursei de la Bucuresti.

    Potrivit directorului BVB, adunarea generala a actionarilor, care va decide privind capitalizarea SNCDD, va fi convocata la sfarsitul lunii noiembrie. Intre timp, reprezentantii BVB lucreaza la setul de norme ce va sta la baza activitatii Casei de Compensatie. 'Speram ca atunci cand se va realiza capitalizarea si modificarea actului constitutiv al SNCDD, sa fie gata si normele ce privesc compensarea si decontarea produselor derivate', afirma Stere Farmache. Regulile legate de operatiunile de compensare si decontare vor fi incluse in Codul Bursier, in caietul referitor la piata la termen. CNVM a dat avizul doar pentru caietul referitor la piata la vedere.

    Nu in ultimul rand, Casa de Compensatie va trebui sa obtina avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

    17 experti implementeaza tranzactiile cu derivate

    Implementarea tranzactiilor cu produse derivate se afla deja in faza finala, potrivit directorului BVB. 'Am constituit o echipa-pilot, din 17 persoane, selectate de la intermediarii cu experienta pe piata derivatelor, care lucreaza atat la softul de tranzactionare, cat si la cel de compensare-decontare', afirma Stere Farmache. Astfel ca, in scurt timp, produsele derivate se vor tranzactiona in ringul BVB. 'Pentru brokeri, tranzactionarea derivatelor la Bucuresti prezinta avantajul major ca poate efectua, pe aceeasi piata, atat tranzactii spot, cat si operatiuni cu derivate', a declarat, pentru Adevarul, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. Pentru inceput, bursa va efectua doar operatiuni cu derivate futures (instrumente de tranzactionare la termen. 'Tranzactiile cu derivate options (n. red.: investitorul are dreptul, dar nu si obligatia, de a efectua operatiunea) vor fi introduse in etapa a doua, intrucat acestea sunt ceva mai complexe', precizeaza directorul general al BVB.

    Primele contracte futures de la bursa vor avea ca suport activ indicele BET. Reprezentantii bursei spera ca, concomitent cu derivatele pe indicele BET, sau cel putin la foarte scurt timp, sa se poata realiza si contracte futures pe actiunile cele mai lichide de la bursa.

    Bursa de Valori scoate asul din maneca

    Bursa de Valori si-a exprimat de mai mult timp interesul de a include in oferta de produse si instrumentele financiare derivate. Primul gand in acest sens a fost realizarea fuziunii cu Bursa de la Sibiu, care, pe langa clienti si experienta, ar fi adus si institutia care se ocupa de operatiunile de decontare si compensare, respectiv Casa Romana de Compensatie. Astfel ca Bursa de Valori ar fi scapat de grija si, mai ales, de cheltuielile pe care le implica crearea unei noi Case de Compensatie.

    Dupa renuntarea la fuziunea cu bursa sibiana, momentul tranzactionarii derivatelor la BVB parea ca s-a amanat destul de mult. Numai ca reprezentantii Bursei de Valori au gasit rapid solutia. Astfel, au decis sa constituie Casa de Compensatie pe structura Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare. Acesta din urma, pana la constituirea Depozitarului Central, realiza operatiunile posttranzactionare pentru piata la vedere. SNCDD parea ca a ramas pe dinafara, dupa ce sa hotarat ca Depozitarul Central sa fie construit pe structura Regisco. Initial se pusese problema unei fuziuni intre Regisco si SNCDD, iar entitatea nou-creata sa serveasca drept suport pentru construirea Depozitarului.

    Numai ca fuziunea celor doua nu a trecut de 'faza' de idee. Se pare insa ca lucrurile se asaza si toate entitatile existente pe piata de capital la data inceperii restructurarii acesteia, intrun fel sau altul, sunt recuperate.

    Sursa: Adevarul, 9 noiembrie 2006.'

    mai mult

08.11.2006

  • Vosganian: Capitalizarea bursei la 100 mld. euro, in 2020

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Capitalizarea bursiera ar putea atinge 100 mld. euro pana in 2020, respectiv o treime din PIB, a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, intr-o conferinta pe tema 'Piata de capital dupa integrare'.

    'Potrivit unei evaluari, capitalizarea bursiera ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro si la circa o treime din PIB, evolutia fiind bazata pe posibilitatile reale ale economiei romanesti', spune Varujan Vosganian.

    Capitalizarea bursiera se apropie in acest moment de 25 de miliarde de euro si reprezinta aproximativ 26% din nivelul PIB-ului.

    'Estimarile tin seama de ce se intampla pe pietele tarilor din zona euro, dar si a progreselor tarilor din regiune, respectiv investitiile straine pe piata de capital romaneasca, care s-ar putea cifra la circa 120-150 de miliarde de euro in aceasta perioada', a adaugat Varujan Vosganian.

    Presedintele Comisiei de buget-finante previzioneaza ca instrumentele de plasament pe piata de capital vor cunoaste o dezvoltare rapida in urmatoarea perioada.

    'Previzionam ca la nivelul anului 2020 fondurile de pensii vor atinge 20 de miliarde de euro, din care cele optionale circa 7-8 miliarde de euro, fondurile de asigurari de sanatate private aproximativ 3 miliarde de euro, asigurarile de viata la 5-7 miliarde de euro, iar nivelul creditului ipotecar ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro', spune Varujan Vosganian.

    'Cresterea va avea loc in contextul aparitiei de noi instrumente pe piata de capital, institutiile bancare avand nevoie sa-si plaseze resursele in obligatiuni, credite ipotecare, asigurari, fonduri de pensii. Datele se bazeaza pe calculele contributiilor la bugetul de stat si factorul de multiplicare utilizat pentru aceste fonduri', precizeaza Varujan Vosganian. Tot el estimeaza ca pana in 2012 numarul de persoane care-si vor aduce contributia la bugetul de stat prin astfel de instrumente va creste cu un milion.

    Chiar daca oficialii Bursei se declara foarte optimisti in privinta unei cresteri puternice a numarului de investitori pe Bursa in urmatorii ani, semnalele din prezent nu sunt deloc incurajatoare.

    Potrivit unui sondaj realizat de Eurodata Management pentru societatea de brokeraj Intercapital Invest, sondaj reprezentativ pentru populatia Bucurestiului cu o educatie medie si un venit net lunar de cel putin 500 de euro, mai putin de 7% dintre aceste persoane au achizitionat actiuni la Bursa si mai putin de 10% declara ca vor cumpara cu siguranta in urmatoarele 12 luni. Marja de eroare a sondajului este de +/- 4,38%.

    Dintre cei care au realizat investitii in ultimul an, 59,1% au facut investitii imobiliare, 44% au preferat sa-si plaseze banii in depozite bancare, iar in actiuni au investit doar 5,6%, arata sondajul.

    'Singurul lucru pozitiv relevat de acest sondaj este notorietatea pe care o are Bursa de Valori, peste 91% dintre persoanele din targetul nostru avand informatii despre Bursa', considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

    Potrivit rezultatelor sondajului, interesul redus pentru investitii la Bursa al romanilor este cauzat in principal de perceptia gresita pe care o au romanii despre investitiile in actiuni, cum ar fi, de exemplu, faptul ca nu sunt suficiente informatii disponibile despre Bursa, ca aceste investitii necesita sume foarte mari sau ca este nevoie de multa experienta pentru a putea investi pe piata de capital.

    Sondajul a fost realizat in octombrie pe un esantion de 509 persoane din Bucuresti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • Atanasiu vrea sa vanda Electroputere pe un euro

    Gardianul   EPT

    ___
    Uzina de locomotive Electroputere Craiova ar putea fi v?nduta pe un euro, ?n schimbul angajamentului cumparatorului ca va prelua datoriile si va face investitii ?n productie, a declarat, ieri, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, citat de NewsIn. Atanasiu preia, astfel, modelul vanzarii societatilor Roman Brasov si IMGB Bucuresti din anii ’90, al caror pret a fost de 1 dolar. „Am discutat cu premierul varianta v?nzarii pe un euro a unitatii Electroputere, pentru ca nu poate fi ?mpartita pe fluxuri de productie sau pe active, ?ntruc?t acestea se suprapun, sunt ?n interdependenta, nu pot fi separate“, a explicat Atanasiu. AVAS va pregati o hotar?re de Guvern speciala prin care sa aprobe metoda de v?nzare pe un euro a uzinei si, de asemenea, sa realizeze toate calculele necesare pentru a stabili cuantumul la care se va ridica investitia, astfel ?nc?t sa poata fi continuata productia. „Nu exista cumparatori care sa fie interesati sa preia societatea, din cauza datoriilor uriase. A-TEC Industries AG a fost singura companie care si-a manifestat interesul ?n acest sens, dar a fost doar o discutie de principiu si nu pot sa plateasca toate datoriile“, a precizat presedintele AVAS. Acesta a adaugat ca Electroputere are datorii de 40 milioane de euro.

    Sursa: Gardianul, 8 noiembrie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide