Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.04.2006

  • BCR ar putea emite obligatiuni pe piata interna

    Gandul   

    ___
    Actionarii BCR vor discuta in sedinta Adunarii Generale Extraordinare din 29 aprilie propunerea conducerii privind lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna, potrivit convocatorului publicat de banca. Oficialii BCR nu au dorit sa dezvaluie valoarea de emisiune pe care o vor propune actionarilor, dar este de asteptat ca suma sa se ridice la echivalentul a cel putin cateva sute de milioane euro. La inceputul acestui an, conducerea bancii anticipa un nou imprumut de pe pietele externe in valoare de 300-400 de milioane euro, necesar pentru sustinerea cresterii proiectate a activului BCR in 2006.

    Banca se afla in ultima faza a preluarii de catre grupul austriac Erste Bank, care a castigat, la finele anului trecut, licitatia pentru achizitionarea pachetului de aproape 62% din BCR, pentru suma de 3,75 miliarde de euro. Transferul efectiv de proprietate era preconizat pentru luna mai, dar procesul ar putea dura ceva mai mult, intrucat este necesara pozitia Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene privind ajutorul de stat in cazul Bancorex, institutie absorbita de BCR in urma cu sapte ani. Noul proprietar al BCR ar putea avea o viziune diferita referitor la modul de finantare de pe pietele externe, practica celor mai multe institutii de credit cu actionari straini fiind de a atrage resurse direct de la banca mama, prin imprumuturi subordonate.

    Sursa: Gandul, 10 aprilie 2006.

    mai mult

07.04.2006

  • SIF Transilvania anunta investitii de 150 mil. euro in turism

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    SIF Transilvania va investi intre 100 si 150 mil. euro in urmatorii cinci ani pentru finantarea unor proiecte de turism, in modernizarea si extinderea retelei hoteliere si de baze de tratament, a spus ieri Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. 'Avem planuri mari pentru urmatorii ani, pentru ca dorim sa devenim o forta in turism. In viitor vrem sa avem un lant hotelier propriu, care sa fie recunoscut pe piata. Este nevoie de investitii masive in acest domeniu, dar noi pariem pe acest sector', a spus Fercala.
    Agentia de turism Transilvania Travel, controlata de societatea de investitii financiare SIF Transilvania, si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 350 mld. lei vechi (10 mil. euro), a declarat Marian Voicu, directorul general al agentiei.

    Cresterea, spune el, este de 20% fata de rezultatul de anul trecut, cand cifra de afaceri realizata din serviciile de tour-operating s-a ridicat la aproximativ 300 mld. lei vechi (8,5 mil. euro). Voicu estimeaza ca Transilvania Travel va gestiona 45.000 de turisti in sezonul estival, prin intermediul celor peste 60 de hoteluri ale SIF Transilvania, care insumeaza un numar total de circa 10.000 de camere. Acestea sunt administrate de sapte companii independente si au realizat o cifra de afaceri cumulata de 1.500 mld. lei vechi (42,5 mil. euro) in 2005.

    Un alt proiect anuntat de SIF Transilvania este redeschiderea circuitelor de croaziere fluviale pe Dunare, care ar urma sa lege litoralul romanesc de Viena. 'La inceputul anului viitor am putea oferi turistilor o asemenea croaziera de lux, pe o nava de 100 sau 300 de camere, care sa plece din Saturn, sa ajunga in Delta Dunarii si mai departe la Viena', a precizat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Potrivit acestuia, investitia s-ar ridica la 7-8 mil. euro. Ambarcatiunea va fi construita la Santierul Naval Orsova, controlat de SIF Transilvania.

    'De asemenea, ne dorim ca pana la sfarsitul acestui an sa deschidem un centru de pregatire pentru personalul din turism, ca sa nu mai fim nevoiti sa reluam in fiecare primavara goana dupa oameni', a mai spus Fercala, adaugand ca afacerile au de suferit din pricina personalului sezonier necalificat. Centrul de formare ar urma sa asigure pregatirea necesara pentru toate tipurile de pozitii si ar putea fi realizat impreuna cu grupul Ana Hotels, controlat de vicepremierul George Copos.

    Totodata, spune Fercala, SIF Transilvania isi va majora participatia in cadrul firmei ce detine hotelul Orizont din Predeal, unde SIF Transilvania detine deja 60% dintre actiuni. 'Ii vom face o oferta publica de cumparare a actiunilor domnului Taher (omul de afaceri Fatih Taher, unul dintre cei trei actionari la compania care detine hotelul JW Marriott din Capitala - n.red.), care detine cam 35% din firma', a precizat Fercala. Potrivit acestuia, Taher va cumpara pachetul de actiuni de 35% pe care SIF Transilvania il are la complexul Trei Brazi. Potrivit unor declaratii recente, Taher urmareste sa construiasca pe terenul de la Trei Brazi un hotel cotat la patru stele.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 aprilie 2006.
    '

    mai mult

  • Mefin Sinaia s-a saturat de Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Actionarii societatii Mefin Sinaia, care are ca obiect de activitate producerea de componente pentru motoare, au fost convocati pentru a aproba delistarea companiei de la Bursa de Valori. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, in care se va aproba si pretul care va fi acordat actionarilor care vor sa se retraga din companie, se va desfasura pe data de 5 mai. De la inceputul acestui an, companiile au posibilitatea de a se delista de pe Bursa printr-o simpla hotarare a actionarilor, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a adoptat o decizie in acest sens.

    Actionarul majoritar al Mefin este compania americana DCI Walbridge Partners, care detine aproape 80% din actiuni, restul de 20% din actiuni aflandu-se in posesia micilor actionari. Actiunile Mefin se numara printre actiunile nelichide de la Bursa, fiind tranzactionate destul de rar si in volume mici. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni de la inceputul anului este de doar 164.000 de lei (sub 50.000 de euro), iar in 2005 rulajul titlurilor Mefin a fost de aproape 1,9 milioane de lei (520.000 de euro).

    In ceea ce priveste pretul de tranzactionare, acesta s-a inscris pe o panta descendenta, actiunile Mefin pierzand 16% de la inceputul anului, dupa ce in 2005 se depreciasera cu 50%. Titlurile Mefin s-au tranzactionat ieri in jurul cotatiei de 1,8 lei/actiune, la acest pret capitalizarea bursiera a companiei fiind de 2,7 milioane de euro.

    Mefin Sinaia produce echipamente de injectie pentru motoare Diesel, componente si piese de schimb aferente, piese turnate si extrudate, alte echipamente, instalatii si SDV-uri (scule si dispozitive de verificare). Vanzarile companiei s-au redus anul trecut cu 5%, in lei fata de 2004, situandu-se la 36 de milioane de lei (9,93 milioane de euro). In aceste conditii majorarea costurilor la utilitati, dar si intarirea leului au determinat trecerea companiei pe pierderi. Mefin a inregistrat in 2005 pierderi de 2,7 milioane de lei (0,75 milioane de euro) fata de un profit net de 1,92 milioane de lei (0,47 milioane de euro) in anul precedent. Mefin avea la sfarsitul lui 2005 active totale in valoare de 31,5 milioane de lei (circa 8,6 milioane de euro) si datorii de 5,65 milioane de lei (1,53 milioane de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 aprilie 2006.

    mai mult

  • Petrom preia de la MOL 30 de benzinarii, dintre care 15 in Bucuresti

    Smart Financial   SNP

    ___
    O tranzactie importanta pe piata de profil a fost incheiata intre Petrom/OMV si MOL, in ceea ce priveste retelele de benzinarii. Interesant este ca afacerea este partial barter, partial in bani. Mai exact, compania Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud Estul Europei, a incheiat un contract cu MOL pentru preluarea a 30 de benzinarii. Ca parte a tranzactiei, MOL va primi 11 benzinarii de la Petrom si OMV Romania.

    Petrom va plati diferenta, valoare pe care partenerii au agreat sa nu o faca publica. Totodata, Petrom a achizitionat MOL Aviation Romania in proportie de 100%, se arata intr-un comunicat de presa transmis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Incheierea tranzactiei va avea loc dupa indeplinirea unor conditii suspensive printre care avizarea din partea Consiliului Concurentei.

    'Aceasta tranzactie este parte a eforturilor continue pe care le intreprindem pentru a ne optimiza reteaua de benzinarii. Ne-am angajat sa ne exercitam responsabilitatea de lider de piata. Vom opera o retea eficienta in Romania, vom imbunatati serviciile si produsele', a declarat Tamas Mayer, Membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de marketing.

    Dintre statiile nou achizitionate, 15 sunt localizate in Bucuresti, iar restul sunt dispuse in restul tarii. Cu investitii suplimentare, toate statiile vor fi modernizate si vor opera conform noului concept Petrom V. Clientii vor beneficia si de asemenea de prezenta unui brand apreciat, Viva. Strategia de dezvoltare pentru marketing este sustinuta de un buget de 500 de milioane de euro in urmatorii ani.

    'Suntem hotarati sa ne dezvoltam in continuare nu numai din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ si sa ne atingem obiectivele fixate pentru 2010: 250 de benzinarii PetromV care vor oferi cele mai bune produse si servicii, o cota de piata de 30% si o crestere a vanzarilor in benzinarii la 2,9 milioane de litri/an', a adaugat Tamas Mayer.

    Sursa: SMART financial, 7 aprilie 2006.'

    mai mult

  • Ponderea capitalizarii in PIB va ajunge la 25%

    Azi   

    ___
    Conform unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), 2006 va fi un an la fel de bun pentru bursa ca si 2005, ponderea capitalizarii in PIB fiind estimata la un nivel de 25%, valoarea tranzactiilor la peste 12 miliarde RON, in timp ce indicii BET s-ar putea aprecia cu peste 25%.

    Totodata, in conditiile mentinerii unor dobanzi scazute la depozite, este de asteptat atragerea mai multor investitori persoane fizice. Esentiala pentru dezvoltarea activitatii bursiere si pentru dezvoltarea economiei romanesti este sporirea numarului de companii mari listate la bursa. Un alt stimulent al investitorilor este considerat a fi amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal care reglementeaza impozitarea veniturilor obtinute de pe piata de capital.

    De asemenea, se asteapta, ca rezultat al fuziunii BVB cu RASDAQ si al selectiei societatilor listate la aceasta din urma, ca piata sa devina mai puternica si mai stabila.

    Anul trecut a fost pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) unul de exceptie, toti indicatorii de referinta inregistrand valori maxime, demonstrand dezvoltarea pietei de capital dar si cresterea gradului de incredere in acest instrument de investitie.

    Astfel, indicele BET (care urmareste evolutia celor mai lichide zece societati) a crescut cu 50,9% comparativ cu sfarsitul lui 2004; indicele BET-C (care reflecta tendinta de ansamblu a bursei), s-a majorat cu 38,2%, iar BET-FI (care monitorizeaza SIF) a crescut cu 175,2%.

    Valoarea totala a tranzactiilor a crescut de 2,9 ori, iar capitalizarea a reprezentat o valoare de circa 20% ca pondere in PIB. Rata lichiditatii a crescut de la 11,5%, la 19,6%.

    De asemenea, au crescut si plasamentele investitorilor nerezindenti in actiuni si obligatiuni ale companiilor romanesti, astfel incat sumele vehiculate de acestia au crescut de circa 2,7 ori fata de 2004 in ceea ce priveste investitiile in actiuni si de 3,4 ori la vanzarile de actiuni.

    Nici bursa electronica RASDAQ nu a stagnat, indicatorii evoluand in 2005, chiar daca sun nivelul BVB. Astfel, capitalizarea bursiera a crescut cu 2,6%, iar valoarea tranzactiilor s-a majorat cu 82,2%. Indicii bursieri RASDAQ C si RAQ I s-au depreciat, insa, fata de decembrie 2004, in timp ce RAQ II s-a apreciat cu 55,3%.

    Sursa: Azi, 7 aprilie 2006.

    mai mult

06.04.2006

  • AVAS vinde pe Bursa actiunile de la Asirom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    AVAS intentioneaza sa realizeze o licitatie electronica pe Bursa pentru vanzarea participatiei de 6,38% din actiunile societatii de asigurari Asirom si se afla in faza de selectie a societatii de brokeraj care sa intermedieze operatiunea. Pachetul de actiuni valoareaza in prezent pe Bursa 26 de mil. lei (circa 7,4 mil. euro), ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Asirom fiind ieri de 0,64 lei/actiune.

    Reprezentantii AVAS si-au exprimat inca de acum o luna intentia de vanzare a pachetului detinut la Asirom, pe care-l considera insa destul de putin atractiv pentru investitori din cauza ca nu ofera posibilitatea interventiei in conducerea societatii. In prezent, Asirom se afla in conflict cu principalii actionarii minoritari, fondurile de investitii Broadhurst si QVT, care nu accepta delistarea companiei. La inceputul acestui an, actionarii Asirom au aprobat delistarea companiei in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor desfasurata pe data de 5 ianuarie, insa QVT Fund, care detine aproape 11% din actiunile companiei, a obtinut in justitie suspendarea acestei hotarari.

    Pe 27 martie a avut loc o noua Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) in care s-a hotarat din nou delistarea companiei si au aprobat ca actionarilor care vor sa se retraga din companie sa li se ofere un pret de 0,34 lei/actiune. Pretul este cu circa 45% mai mic decat cotatia actiunilor pe Bursa.

    Actionarii minoritari si-au declarat din nou intentia de a contesta in justitie aceste hotarari ale AGEA, insa reprezentantii Asirom sustin ca deocamdata nu exista nici o actiune in justitie care sa conteste hotararile din ultima AGEA. O eventuala delistare a Asirom ii dezavantajeaza pe minoritari intrucat acestora le-ar fi mult mai greu sa-si vanda actiunile.

    Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, care detine peste 58% din actiuni prin intermediul companiei InterAgro si al rafinariei Astra Romana. Principalii actionari minoritari sunt fondurile de investitii Broadhurst, cu 15,2% din actiuni, si QVT Fund cu 10,8%.

    Actiunile Asirom sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu acestea realizandu-se ieri la pretul de 0,64 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 115,8 milioane de euro. Asirom a fost anul trecut a doua companie de pe piata asigurarilor, cu afaceri de aproape 160 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 aprilie 2006.

    mai mult

  • HP a devansat Flamingo pe piata sistemelor de calcul

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Gigantul international HP a detronat anul trecut producatorii locali de pe piata IT autohtona, indica ultimul raport IDC.

    Cu o crestere de 67,7%, HP a ajuns la o cota de piata de 11,3% din total sisteme de calcul, devansand Flamingo Computers la o distanta de numai 0,2 puncte procentuale. HP se situa in 2004 pe locul al patrulea in top, cu o cota de 9,3% din piata.

    Cea mai semnificativa crestere, de 122,3%, a inregistrat-o insa Complet Electro Serv (ce apartine de grupul Altex) care a fost astfel propulsata pe locul patru, cu o cota de piata de 9,8%, la 1,1 puncte procentuale de K-Tech (Ultra Pro).

    Studiul releva de asemenea o stricta impartire a rolurilor pe aceasta piata. Mai precis, companiile locale s-au axat pe vanzarile de desktopuri si PC-uri pentru consumatorul casnic, in vreme ce companiile internationale s-au 'instalat' confortabil pe piata notebookurilor sau a serverelor.

    Per total, 2005 a insemnat pentru piata IT o crestere totala de 38,5%, comercializandu-se aproximativ 608.000 de unitati.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 6 aprilie 2006.'

    mai mult

  • BVB a reluat negocierile cu MFP pentru tranzactionarea titlurilor de stat

    Curierul National   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti a reluat negocierile cu Ministerul Finantelor Publice in problema tranzactionarii titlurilor de stat pe piata de capital si asteapta o clarificare a situatiei in urmatoarele doua-trei saptamani, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica.

    'In urma cu doua saptamani am demarat noi negocieri cu MFP in incercarea de a rezolva problema depozitarului central', a spus Stoica.

    Tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti este inca in blocaj, chiar daca acest subiect se discuta de ani de zile si cel putin la nivel declarativ toate partile implicate au salutat demersul.

    Problema-cheie este depozitarea/decontarea acestor titluri, existand un regulament al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare diferit fata de punctul de vedere al Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei. In opinia CNVM, depozitarul titlurilor ar trebui sa fie o institutie a pietei de capital, respectiv depozitarul central, in timp ce MFP si BNR solicita ca acesta sa apartina pietei bancare, eventual sa fie TransFond.

    Tehnic, o emisiune de titluri de stat nu se poate tranzactiona pe doua piete, cu doi depozitari. Pana in prezent, BNR a fost singurul depozitar al titlurilor de stat.

    Problema tranzactionarii titlurilor de stat este de ani de zile un subiect deschis, poate chiar s-a 'cicatrizat' intre timp, a mai spus Septimiu Stoica.

    In opinia oficialului BVB, tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, alaturi de listarea unor noi emitenti, va duce la o crestere a numarului de conturi active si va contribui la crearea unei piete mai puternice.

    Sursa: Curierul National, 6 aprilie 2006.'

    mai mult

  • Tariceanu: Salariatii Petrom sa cumpere individual actiunile

    Adevarul   SNP

    ___
    Situatia celor opt procente cuvenite salariatilor Petrom ramane incurcata. Primul-ministru a primit un document cu mai multe variante de repartizare a actiunilor. 'Este un memorandum care mi-a fost inaintat, l-am analizat si am pastrat punctul de vedere potrivit caruia vanzarea pachetului catre salariati, aprobat prin legea de privatizare a Petromului, trebuie sa se faca direct catre acestia', a spus, ieri, Tariceanu. El considera ca salariatii trebuie sa-si exprime singuri optiunea si au dreptul sa cumpere individual actiunile, nu prin interpusi. 'Ne-am dat acordul pe varianta aceasta si urmeaza sa parcurga circuitul normal', a mai spus premierul.

    Sursa: Adevarul, 6 aprilie 2006.
    '

    mai mult

05.04.2006

  • Impact: Este mai bine acum sa capitalizam profitul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Conducerea companiei de constructii Impact Bucuresti spune ca in momentul actual de dezvoltare a societatii este mai indicata capitalizarea profitului prin acordarea de actiuni gratuite dec??t distribuirea lui sub forma de dividende. Impact a convocat AGA la finalul lunii curente, dar nu a precizat modul in care va realiza majorarile de capital prevazute pentru acest an. Conducerea societatii a cerut totusi actionarilor aprobarea delegarii de atributii consiliului de administratie in vederea autorizarii majorarilor de capital pentru anul aprilie 2006 - aprilie 2007. La inceputul anului, Dan Ioan Popp, presedintele Impact, spusese ca pentru finantarea proiectelor societatii are in vedere realizarea inclusiv a unei majorari de capital de cel putin 30 de milioane de euro.

    Contactat de ZF, Popp nu a dorit sa ofere detalii privind majorarile de capital pe care conducerea Impact vrea sa le realizeze in acest an, spun??nd totodata ca valoarea majorarilor ar putea fi mai mare sau mai mica de nivelul anuntat anterior. Dan Ioan Popp nu a dorit sa precizeze si modul in care va fi repartizat profitul pe anul trecut, dar a spus, intrebat de ZF, ca cea mai buna solutie pentru Impact in etapa actuala de dezvoltare a societatii este ca profitul sa se capitalizeze.

    'Cred ca e mult mai adecvat ca societatea sa se capitalizeze mai ales ca este si problema impozitului pe dividende, iar in momentul actual marii jucatori sunt atrati de potentialul de crestere al societatilor, care se bazeaza pe tezaurizarea profitului', a spus Popp. Impact va cere actionarilor si mandatarea consiliului de administratie pentru a negocia parametrii emisiunii de obligatiuni aprobata la finalul anului trecut. Emisiunea de obligatiuni va avea o valoare de cel mult 18 milioane de euro, peste intervalul de 6-12 milioane de euro aprobat initial.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 aprilie 2006.
    '

    mai mult

Pagina

inchide