Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.03.2006

  • Aker Yards construieste remorchere de 71,6 milioane euro la Braila si Tulcea

    Curierul National   

    ___
    Grupul Aker Yards, proprietarul santierelor navale de la Braila si Tulcea, va construi in Romania doua vase pentru grupul norvegian Farstad Shipping, in baza unor contracte cu o valoare totala de circa 570 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 71,6 milioane euro).

    'Carenele vor fi construite in Romania, iar navele vor fi echipate de Brevik. Livrarea celor doua vase este programata pentru decembrie 2007 si respectiv martie 2008', se arata intr-un comunicat al grupului norvegian Aker Yards, unul dintre cei mai mari constructori navali la nivel mondial. Pana in prezent, Aker Yards si armatorul norvegian au incheiat 19 contracte privind livrarea de nave. Cele doua contracte vor fi derulate prin intermediul companiei Farstad Supply AS, membra a grupului Farstad Shipping.

    Divizia de UT-Design a Rolls-Royce a dezvoltat un model nou si avansat de PSV ( UT 751 E), care indeplineste cerintele contractului pe termen lung cu Norsk Hydro. Nava va fi construita utilizand un pachet complet de echipamente si sisteme Rolls-Royce. Acest PSV, conceput cu sistem diesel - electric, va deservi initial instalatiile pe care Norsk Hydro le are in Marea Nordului. Nava va asigura aprovizionarea intre baza Mongstad din nordul Norvegiei si platformele marine, dar va efectua si altfel de servicii.

    Vase multifunctionale, cu dotari ultrasofisticate

    Noul tip de carena produsa de designeri are incorporata o prova bulboasa si propulsoare Ulstein Aquamaster Azipull duble. Pe o lungime totala de 93 de metri si o latime de 21 de metri nava dispune de o punte de incarcare de 1.100 metri patrati si un pescaj de 6,2 metri.

    In ciuda capacitatii mari de incarcare, nava este proiectata pentru un consum extrem de mic indiferent de tonajul incarcaturii, asigurand o viteza de 12-15 noduri. Generatorul in sase cilindri Bergen C25:33 asigura electricitatea necesara functionarii navei. Principalele propulsoare directionale de tip Azipull AZP120 cu propulsoare v si motorul electric de 2.200kW sunt suplimentate de doua propulsoare incastrate in carena de tip TT2400 (883kW) si de un propulsor azimutal prova (883kW), toate fiind dotate cu controlul frecventei.

    Sistemul de propulsie intruneste standardele pozitiei dinamice IMO DP2 si permite vasului sa isi mentina cursul chiar si in conditii meteorologice extreme.

    Nava este echipata si cu sisteme de purificare, gazele de esapament fiind trecute printr-un filtru cu catalizator cu uree.

    Vasul are capacitatea de a transporta o paleta larga de marfuri: lichide, vrac sau incarcatura uscata precum combustibil, metanol sau solventi pentru petele de petrol.

    Nava Farstad va avea capacitatea de a efectua operatiuni de asistare la salvare, avand capacitatea de a prelua 320 de pasageri si fiind dotata cu doua barci de salvare si solventi pentru curatarea deversarilor de petrol.

    Toate aceste dotari indeplinesc cerintele NOFOS 2005.

    Detalii tehnice:

    - Tipul de vas: UT 712 L, nava de interventii
    - Data livrarii: Martie 2008
    - Lungime si latime: 78,3 metri lungime, 17,2 metri latime
    - Greutate: 2.350 tone
    - Design: Rolls Royce Marine

    Detalii tehnice:

    - Tipul de vas: UT 751 E, nava de aprovizionare a platformelor
    - Data livrarii: Decembrie 2007
    - Lungime si latime: 93 metri lungime, 21 metri latime
    - Greutate: 4.500 tone
    - Design: Rolls Royce Marine

    Sursa: Curierul National, 28 martie 2006.'

    mai mult

  • Presiuni la Azomures: 800 de angajati, in somaj tehnic

    Adevarul   

    ___
    Aproximativ 800 de angajati de la Azomures vor intra in somaj tehnic, conform unei decizii a societatii. Anuntul a fost facut de liderul sindicatului Alternativa 2002 din Azomures, Maria Dandarau, care a anuntat ca, incepand de ieri, se intocmesc liste in acest sens. Producatorii de ingrasaminte sustin ca au mari pierderi cauzate de pretul ridicat al gazelor. Acestia declara ca inteleg politica energetica a Romaniei si angajamentele ei fata de FMI si UE, dar solicita ajutoare de la stat pentru agricultorii care cumpara ingrasaminte.

    Sursa: Adevarul, 28 martie 2006.

    mai mult

27.03.2006

  • Afaceri Aerostar in scadere chiar si cu un contract cu MAPN de 8 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARS

    ___
    Aerostar Bacau a incheiat un contract cadru cu MAPN in valoare de 8 milioane de euro. Cu toate acestea, compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 28 de milioane de euro, in usoara scadere fata de anul trecut. Constructorul de aeronave Aerostar Bacau a incheiat un contract cadru cu Statul Major al Fortelor Aeriene pe o perioada de trei ani, valoarea contractului pentru acest an ridicandu-se la 28,7 milioane de lei (peste 8 milioane de euro). In baza acestui contract, Aerostar va asigura mentenanta avioanelor militare MIG 21 si L-39 din dotarea Fortelor Aeriene din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

    Conform Aerostar, valoarea exacta a contractelor pentru 2007 si 2008 nu a fost stabilita inca, dar aceasta este estimata la aproximativ 30 de milioane de lei. In afara de acest contract, Aerostar mai are in derulare in acest an un contract in valoare de 6,6 milioane de dolari (5,5 milioane de euro) privind reparatia de motoare de avion, semnat in luna noiembrie 2005 cu un client extern din domeniul aviatiei militare. Reprezentantii Aerostar nu au putut fi contactati pentru comentarii in decursul zilei de ieri.

    Aerostar si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 98 de milioane de lei (28 de milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in usoara scadere comparativ cu 2005, cand afacerile companiei au depasit 102,7 milioane de lei (28,4 milioane de euro). Compania estimeaza, de asemenea, obtinerea unui profit net de 5,86 milioane de lei (1,68 milioane de euro), cu 11% mai redus decat profitul inregistrat anul trecut. In 2005, Aerostar a obtinut un profit net de 6,8 milioane de lei (circa 1,88 milioane de euro), cu 23% mai ridicat comparativ cu 2004. Actionarii companiei au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor ca 75% din profitul realizat anul trecut sa fie distribuit sub forma de dividende si au fixat un dividend brut de 0,44 lei/actiune. Valoarea dividendului reprezinta 8% din ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Aerostar la Bursa.

    Restul profitului, in cuantum de 1,6 milioane de lei (0,45 milioane de euro) va fi incorporat in rezerve.

    Actionarii companiei au mai hotarat constituirea unei societati comerciale, impreuna cu parteneri din Rusia, cu scopul de facilitare a importului de echipamente de aviatie si a exportului de lucrari de reparatii si modernizari pentru avioane si sisteme de aviatie. Aerostar isi propune sa realizeze in acest an investitii in valoare de aproximativ 11,5 milioane de lei (3,3 milioane de euro), dupa ce anul trecut a alocat circa 11,7 milioane de lei pentru retehnologizare.

    Programul de investitii va fi axat in principal pe modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie, pe modernizarea infrastructurii si reabilitarea cladirilor, pe imbunatatirea conditiilor de munca si nu in ultimul rand pe reducerea costurilor cu energia. Reprezentantii companiei iau in calcul si realizarea unor investitii financiare, daca vor aparea oportunitati rentabile de investitii in titluri de participare in capitalul social al altor companii. Finantarea investitiilor se va asigura din surse proprii si din credite bancare.

    Aerostar Bacau produce si repara aeronave si subansambluri, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate, compania asigurand reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane din dotarea armatei romane. Circa o treime din cifra de afaceri a companiei provine din lucrari derulate pentru clienti externi. Principalul client extern al companiei este Ministerul Apararii din India.

    Aerostar a intrat in 2003 si in domeniul aviatiei civile, care reprezinta in prezent aproape 30% din cifra de afaceri a companiei. Compania este controlata in proportie de 71% de Iarom Bucuresti, principalul actionar minoritar fiind SIF Moldova, cu 11,13% din actiuni. Titlurile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul transfer cu actiunile constructorului de avioane realizandu-se la cotatia de 5,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 18,35 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 martie 2006.

    mai mult

  • Posta ar putea fi privatizata la Bursa

    Gardianul   

    ___
    Dan Mihai Toader, presedintele - director general al Postei Romane, nu exclude posibilitatea listarii la bursa in vederea privatizarii acestei companii nationale. 'Societatea nu reprezinta un bun care se poate vinde la cheie. Inseamna o companie de servicii, inseamna astazi 35.000 de oameni implicati in prestarea acestor servicii. Procesul de privatizare va fi unul complex. Asteptam si noi rezultatele, pe de-o parte, ale consultantului pentru partea de restructurare - probabil ca foarte important va fi si cine va fi consultantul pe partea de privatizare - si uitandu-ne la cealalte administratii postale, suntem convinsi ca privatizarea CN Posta Romana nu va insemna o vanzare la cheie, ci selectionarea unor parteneri foarte puternici din piata serviciilor postale pentru a opera impreuna in diferite procente. Asta poate insemna inclusiv listarea la bursaâ??, a spus Toader, citat de RRA. El a adaugat ca in acest an nu vor fi concedieri de personal in cadrul Postei. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit de 14 milioane de euro, fiind una dintre cele mai rentabile societati detinute de stat.

    Sursa: Gardianul, 27 martie 2006.'

    mai mult

  • Bursa din Sibiu estimeaza o crestere de trei ori mai mare a volumelor tranzactionate

    Cronica Romana   

    ___
    Saptamana trecuta, volatilitatea preturilor din piata la termen de la Sibiu a fost ridicata, creand oportunitati pentru speculatori. Cu toate acestea, lichiditatea a fost mai scazuta, investitorii manifestand o stare de prudenta vecina cu apatia.

    â??In conditiile in care pe piata de capital au persistat incertitudinile privind detinerile pe SIF-uri si a situatiei incerte a RRC, lichiditatea s-a mentinut la cote multumitoare, datorita volatilitatii preturilorâ??, a comentat un broker.

    Inceputul saptamanii a fost animat, evolutia cotatiilor de pe piata spot determinandu-i pe investitorii cu apetit mare de risc sa se orienteze catre derivatele la termen. Speculatorii â??intra-dayâ?? (in aceeasi zi) au avut posibilitatea luni si marti sa obtina pe SIF 2 randamente pe cumparare de pana la 46% pentru scadenta martie si 53% pentru iunie cat si pe SIF 3, care a oferit randamente de pana la 45%, respectiv 48%.

    In centrul atentiei investitorilor s-au aflat si derivatele pe RRC, care au acaparat piata miercuri si joi, pe fondul deprecierilor suferite, vanzatorii obtinand cele mai bune rezultate.

    Pe finalul saptamanii lichiditatea s-a redus simtitor, sesiunea de joi fiind, si datorita lipsei de la tranzactionare a TLV, cea mai slaba sedinta din 2006. Aceeasi evolutie s-a pastrat si vineri, chiar daca banca transilvana a revenit in piata.â??Se pare ca pietele au fost dominate de o prudenta vecina cu panica, pe finalul saptamanii evolutiile cotatiilor pierzandu-si din atractivitate, atat la BVB cat si la Sibiuâ??, explica situatia din piata un breoker sibian. â??Expectativa se datoreaza si apropierii scadentei lunare, ea nemaifiind o prioritate pentru investitori. Ei prefera, deja, scadenta iunie, care nu a ajuns inca la maturitate din perspectiva numarului de pozitii deschise dar are tot timpul sa o facaâ??.

    Ramane de vazut ce va aduce aprilie, moment in care vor apare scadentele la noua luni si un an. Ele vor oferi detinatorilor de portofoliu posibilitatea de a-si acoperi, cu si mai mare succes, riscurile generate de evolutiile din piata spot.

    In primele trei luni s-au depaSit tranzactiile totale din 2005

    Piata futures a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) devine tot mai atractiva pentru investitori, volumul de tranzactionare realizat de la inceputul anului depasind deja totalul inregistrat pe intregul an 2005, a declarat directorul de dezvoltare al BMFMS, Ioan Aleman.

    Peste 50.000 de contracte au fost tranzactionate la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu in saptamana 20-24 martie, informeaza BMFMS. Chia daca nu s-a mai ridicat in zonele atinse anterior, cota de lichiditate a fost pastrata la un nivel bun, pe piata de capital investitorii manifestand de aceasta data mai multa prudenta ca de obicei, fapt vizibil si pe spot si pe futures. Totusi, conform totalului de pana acum, care se apropie de 279.000 contracte, luna martie are toate sansele sa devina lidera â??all-timeâ?? in ierarhia lichiditatii. Totodata, media pe zi este pastrata la circa 15.500 contracte. .

    â??In ultimele luni, foarte multi investitori de pe piata de capital si-au dat seama de oportunitatile oferite de bursa din Sibiu. Acest lucru se simte de la zi la zi in volumul de tranzactionareâ??, a spus reprezentantul BMFMS. Aleman a apreciat ca numarul investitorilor la Bursa din Sibiu depaseste 1.000, iar peste 90% dintre acestia sunt speculatori, care incearca sa profite de oscilatiile de pret. Directorul de dezvoltare al BMFMS recomanda celor care intentioneaza sa faca primii pasi la Bursa din Sibiu sa intre la inceput cu sume mici. â??As recomanda sume mici, pana persoana in cauza reuseste sa inteleaga mecanismele tranzactionarii. 10-20 milioane lei vechi sunt suficiente pentru primii pasi in Bursa. Persoana respectiva nu trebuie sa se «arunce», pentru ca in primul an trebuie sa castige experientaâ??, a aratat Aleman.

    Riscati sume mici, reinvestiti cu prudenta

    BMFMS atrage insa atentia celor care doresc sa investeasca in piata la termen de la Sibiu ca posibilitatile de castig nelimitat sunt egalate de posibilitatea de a pierde, intr-un timp la fel de scurt, sumele investite. Inainte sa intre in piata la termen, cei interesati ar trebui sa studieze cu atentie evolutiile de pe piata spot, respectiv BVB, si sa fie dispusi sa riste la inceput sume mai mici, iar castigul sa il reinvesteasca cu prudenta.

    Speculatorii pot realiza profituri spectaculoase, intr-un timp foarte scurt, insa reactiile lor trebuie sa fie mult mai rapide decat pe piata spot, efectul de levier din piata futures sanctionand instantaneu orice pas gresit.

    BMFMS estimeaza pentru 2006 o crestere de circa trei ori a volumelor tranzactionate. In 2005, volumul tranzactiilor s-a ridicat la peste 270 milioane euro, numarul contractelor cifrandu-se la 707.738, in conditiile in care in piata au fost prezenti un numar de 29 intermediari. Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza si ea sa introduca la tranzactionare, pana la sfarsitul acestui an, instrumentele financiare derivate (contractele futures si optiunile). Introducerea noilor produse financiare ar putea avea loc in doua moduri - prin fuziunea cu BMFMS si utilizarea Casei de Compensatie din Sibiu sau, daca fuziunea nu va avea loc, prin eforturile proprii ale BVB.

    BMFMS este prima bursa din Romania in care s-au tranzactionat contracte futures si optiuni, iar in prezent este singura entitate autohtona reglementata, supravegheata si autorizata sa organizeze si sa administreze piete pentru tranzactionarea instrumentelor financiare derivate.

    Primele contracte futures au fost admise la tranzactionare in luna iulie 1997, iar de atunci gama produselor puse la dispozitia investitorilor s-a extins permanent.

    Sursa: Cronica Romana, 27 martie 2006.

    mai mult

24.03.2006

  • Oil Terminal: jumatate din profit merge la actionari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Operatorul portuar Oil Terminal Constanta intentioneaza sa distribuie jumatate din profitul net obtinut in 2005 sub forma de dividende, actionarii companiei urmand sa primeasca un dividend brut de 0,0054 lei/actiune. Acest dividend ofera investitorilor un randament de aproximativ 2%, adica putin mai mult de un sfert din dobanda bancara. Actiunile Oil Terminal s-au tranzactionat miercuri la pretul de 0,276 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 45,5 mil. euro. Ieri, titlurile companiei au fost suspendate ieri de la tranzactionare. Operatorul portuar a obtinut anul trecut un profit net de peste 6 mil. lei (1,67 mil. euro), in crestere cu circa 30% fata de 2004. Din acest profit, circa 3,17 milioane de lei (aproape 0,9 mil. euro) vor fi distribuiti actionarilor sub forma de dividende, compania oprindu-si 2,5 milioane de lei (0,7 mil. euro) pentru surse proprii de finantare. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei si Comertului, care detine peste 69,6% din capitalul social, principalul actionar minoritar fiind fondul de investitii Broadhurst, care controleaza 10% din actiuni. Oil Terminal si-a propus pentru acest an un program de investitii in valoare de 110,8 milioane de lei (31,8 mil. euro). Compania vizeaza realizarea unei cifre de afaceri de 120,5 milioane de lei (34,4 mil. euro la un curs de 3,5 lei/euro) si un profit brut de 4,07 milioane de lei (1,16 mil. euro). Oil Terminal este cel mai mare operator maritim din Romania, avand ca obiect de activitate prestarea de servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului, a produselor petroliere si a produselor chimice lichide.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 martie 2006.

    mai mult

  • Mihai Fercala: SIF Transilvania - perspectiva proprie asupra concertarii

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SIF3

    ___
    Logica solutiei gasite la Senat in problema 'concertarii' actionarilor la SIF-uri prezinta o fisura, sustine Consiliul de administratie de la SIF Transilvania.

    Prin vocea presedintelui Mihai Fercala, SIF Transilvania observa ca, daca mentinem plafonul maxim de concentrare a actionarilor la 1%, dar largim plaja 'concertarii' la 5%, atunci introducem discriminari intre actionari.

    Problema 'concertarii' actionarilor la SIF-uri a fost abordata intr-un act normativ, proiectat la inceputul lunii, de Comisia pentru Piata de Capital din Camera Deputatilor, care a sesizat ca limita de concentrare de 1% a actiunilor SIF, poate fi eludata prin interpusi ai unui singur investitor, care sa cumpere cite 1%, fiecare.

    La rindul sau, initiativa din Camera Deputatilor era succesiva unui discurs al presedintelui Traian Basescu, care, pe cit de vehement, pe atit de obscur, vorbise despre pericolul confiscarii SIF-urilor in interese de grup.

    Initiativa din Camera Deputatilor a stirnit vii proteste ale unor actionari SIF care, asa cum proiectasera deputatii, urmau sa fie obligati sa-si vinda excedentul de actiuni detinute 'concertat', peste nivelul de 1%.

    Comisia de Buget Finante din Senat a anuntat, cu o saptamina in urma, ca a intrunit consensul politic in jurul solutiei care sa permita 'concertarea' la nivelul de 5%, mentinind limita maxima de concentrare la 1%, astfel ca excedentul de peste acest nivel sa nu fie obligatoriu a fi vindut.

    Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, observa, insa, ca, daca grupul de investitori SIF 'concertat' primeste drept de vot pentru 5%, atunci apare o discriminare intre doua categorii de actionari - cei individuali si cei 'concertati' - desi sint detinatori de actiuni care le confera acelasi tip de drepturi.

    Mai mult, domnul Fercala avanseaza chiar ipoteza ca ar fi posibil ca doi investitori SIF sa notifice la CNVM ca reprezinta un 'grup concertat' si sa dobindeasca astfel abilitarea sa achizitioneze cite 2,5% din actiunile unui SIF, incalcind interdictia de concentrare de 1% (in opinia noastra, ipoteza aceasta este oarecum fortata, dar observatia asupra discriminarii este consistenta).

    Presedintele SIF Transilvania precizeaza ca nu este de acord cu ideea obligarii actionarilor SIF sa-si vinda actiunile detinute in exces, dar ca nu trebuie sa le fie permis votul peste limita de concentrare stabilita legal.

    Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci, admite observatiile domnului Mihai Fercala: 'Sint doua variante, discutam, n-am batut nimic in cuie lucrul cel mai important, aici, este sa nu obligam pe nimeni sa vinda'.

    Atitudinea domnului Vosganian vine din dorinta sa linisteasca piata Bursei care, de-a lungul dezbaterii subiectului, s-a comportat extrem de capricios, conducind la pierderi notabile pentru detinatorii de actiuni SIF.

    Sursa: Bursa, 24 martie 2006.'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea va fi inchis dupa 10 ani de functionare

    Banii nostri   

    ___
    Presedintele Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, a anuntat ca Fondul va fi inchis dupa 10 ani de functionare, iar toate activele vor fi vandute si apoi distribuite actionarilor.

    Nicolae Ivan a precizat ca administratorul Fondului va trebui sa fie suficient de abil astfel incat sa poata maximiza valoarea actiunilor, care vor putea fi astfel valorificate de actionarii Fondului.

    La mijlocul lunii mai va fi organizata licitatia pentru selectarea managerului de fond al institutiei, iar printre societatile interesate sa participe la acest proces se numara: Merryl Lynch, Deutsche Bank, Dexia Kommunalkredit.

    Pe site-ul institutiei vor fi publicate toate informatiile despre companiile din portofoliul Fondului. De asemenea, in perioada urmatoare va fi derulata o campanie de informare privind companiile si actionarii.

    Deocamdata, a fost ales doar consultantul juridic - Allen & Overy, care va redacta caietul de sarcini pentru managerul de fond si va organiza licitatia pentru selectia consultantului.

    Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.

    Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind la momentul prezent de 3,9 miliarde euro. Printre acestea se regasesc Banca Comerciala Romana, Transelectrica, Transgaz, Petrom, Romtelecom.

    Sursa: Banii Nostri, 24 martie 2006.

    mai mult

23.03.2006

  • SIF Transilvania: dividend de 0,05 lei, daca nu se aproba majorarea de capital

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    SIF Transilvania va propune actionarilor un dividend brut de 0,05 lei/actiune din profitul net obtinut anul trecut, in cazul in care Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor nu va aproba majorarea capitalului social prin emiterea de actiuni gratuite. Dividendul propus de SIF Transilvania este mai mic decat cel de anul trecut si fata de cele anuntate pana acum de celelalte SIF-uri. SIF Transilvania intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 27,3 mil. lei (7,8 mil. euro) prin incorporarea a peste 72% din profitul net obtinut anul trecut si emiterea de actiuni noi care vor fi distribuite in mod gratuit actionarilor. Daca majorarea va fi aprobata, fiecare actionar ar urma sa primeasca o actiune noua pentru fiecare doua actiuni detinute, dar in acest caz societatea nu va distribui dividende. Anul trecut, SIF Transilvania a obtinut un profit net de 37,8 mil. lei (10,44 mil. euro), aproape la jumatate comparativ cu profitul net inregistrat in 2004, dar cu circa 10% mai mare decat nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli.

    Profitul SIF Transilvania provine din dividendele incasate de la companiile din portofoliu, din vanzarea participatiilor detinute la unele companii si, intr-o mai mica masura, din speculatii pe piata de capital.

    Cea mai importanta contributie la dividendele incasate anul trecut de SIF Transilvania au avut-o companiile din sectorul financiarbancar, care au adus 82,1% din veniturile totale din dividende, fata de 63,7% in 2004. Sectorul financiar este cel mai bine reprezentat si in portofoliul SIF, unde aveau o pondere de 60,4% la sfarsitul anului. Veniturile obtinute de SIF Transilvania din vanzarea pachetelor de actiuni detinute la diferite societati din portofoliul de baza al companiei s-au ridicat la 38,3 mil. lei (10,58 mil. euro), din care 22,6 mil. lei (6,23 mil. euro) reprezinta profitul SIF. Cele mai semnificative pachete de actiuni vandute in 2005 sunt: un pachet de circa 3 mil. euro la operatorul portuar Comvex Constanta si un pachet de 1,7 milioane de euro la Petrom.

    SIF Transilvania a realizat anul trecut achizitii de actiuni pe piata de capital in valoare de peste 33 mil. lei (9,15 mil. euro) si a vandut actiuni in valoare de aproape 11,6 mil. lei (3,2 mil. euro), din care a obtinut un profit de 3,12 mil. lei (0,86 mil. euro). Valoarea portofoliului de actiuni al SIF Transilvania a crescut cu 75,5% in 2005 pana la 315 mil. euro. Cele mai importante sunt participatiile din sectorul financiar-bancar, a caror valoare s-a dublat anul trecut.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 martie 2006.

    mai mult

  • Nu pot fi listate toate firmele din Fondul Proprietatea

    Gardianul   

    ___
    Listarea la Bursa de Valori Bucuresti a tuturor societatilor din portofoliul Fondului Proprietatea ar putea fi un element de risc atat pentru bursa, cat si pentru Fond, a declarat, ieri, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan. Potrivit Mediafax, Ivan a precizat ca riscul deriva din corelatia totala intre evolutia indicilor bursieri si valoarea perceputa a Fondului.

    'Daca toate companiile din portofoliul Fondului ar fi listate, valoarea Fondului ar depinde de evaluarea indicilor BVB. Atunci cand indicii bursieri ar scadea, din motive exterioare Fondului, s-ar putea diminua si cotatia acestuia. Ar fi nesanatos pentru Fond. Din punctul de vedere al Bursei, in conditiile in care toate activele din portofoliu Proprietatea ar fi listate, perceptia investitorilor asupra Fondului Proprietatea se va rasfrange asupra bursei. Daca administratorului Fondului face o tampenie si cotatia scade pentru Fond, va scadea si Bursa in ansamblu. Ar fi o corelatie totala', a explicat Ivan. El sustine ca Fondul are o pozitie speciala pentru ca are o valoare foarte mare, fiind al treilea fond din Europa.

    'Cu unele exceptii, societatile din portofoliu Fondului sunt bune. Nici o societate din portofoliul Fondului nu este fara valoare. Exista companii care anul trecut au consemnat pierderi si acum sunt profitabile. Pot vedea si societati care au probleme, cum ar fi Metrorex, si care nu vor putea indeplini criteriile de listare. Faptul ca unele societati vor fi sau nu vor fi listate nu influenteaza valoarea portofoliului si procesul listarii Fondului', a spus Ivan. El a aratat ca in cazul in care Comisia Nationala de Valori Mobiliare nu aproba listarea Fondului sau procedura devine complicata, ar dori ca titlurile sa fie tranzactionate la bursa din Londra.

    In alta ordine de idei, presedintele Fondului apreciaza ca in jurul datei de 15 mai va fi organizat concursul pentru selectarea administratorului Fondului.

    Ieri a fost anuntat castigatorul licitatiei organizate de institutie in vederea in vederea selectarii consultantului juridic international. Aceasta este casa de avocatura Allen & Overy. Pentru aceasta licitatie au depus oferte cinci case de avocatura internationale, respectiv Allen & Overy, Lantern Corporation Limited, Salans, Shearman & Sterling LLP si Freshfields Bruckhaus Deringer. Allen&Overy va redacta caietul de sarcini pentru societatea de administrare a fondului, va organiza licitatia pentru selectia acesteia si va imbunatati si actualiza statul fondului.

    Sursa: Gardianul, 23 martie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide