Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.03.2006

  • SNP, BRD, TLV si RRC, intr-un indice bursier sud-est european

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa de Valori din Viena a lansat cel de-al doilea indice care are la baza actiuni ale unor companii romanesti, dupa lansarea anul trecut a indicelui ROTX. Este vorba de SETX (South-East Europe Traded Index), care isi propune sa fie un indicator al evolutiei pietelor din sud-estul Europei si ia in considerare cele mai importante actiuni de pe bursele din Romania, Slovenia. Bulgaria si Croatia. ROTX urmareste exclusiv companiile listate la Bursa de la Bucuresti. Companiile romanesti au cea mai mare pondere in indice dintre cele patru tari incluse, cu un procent de 39,9% in formula de calcul. Cele mai mari patru companii de pe Bursa - Petrom, BRD, Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare - sunt cele urmarite de formula de calcul a indicelui. Ponderile companiilor sunt stabilite in functie de capitalizarea bursiera.Valoarea de start a indicelui, corespunzand zilei de 3 ianuarie 2005, a fost stabilita la 1.000 de puncte, indicele fiind calculat retroactiv. Valoarea indicelui, exprimata in dolari, era ieri de aproximativ 1.370 de puncte, ceea ce inseamna ca societatile din regiunea acoperita de indice au avut o crestere de 37% a valorii in ultimele 14 luni.

    Indicele va fi calculat in timp real in euro si dolari americani intre orele 9 si 15. Lansarea indicelui, care va permite institutiilor financiare sa lanseze instrumente financiare avand la baza indicele, ar putea genera o crestere a interesului investitorilor straini pentru piata romaneasca. Asa s-a intamplat si cu indicele ROTX, a carui aparitie a fost urmata de lansarea unor certificate care urmaresc evolutia acestuia si care sunt tranzactionate la bursele din Viena si Frankfurt.

    Pe piata romaneasca nu exista in prezent posibilitatea de a tranzactiona un indice, dupa ce contractele futures avand la baza indicele BET ai Bursei de Valori au fost retrase de la tranzactionare in urma cu mai multe luni.

    In indicele ROTX sunt incluse cele trei banci listate pe Bursa: BRD, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica, cele doua mari companii petroliere de la Bursa: Petrom si Rompetrol Rafinare.

    Reprezentantii Bursei din Viena declarau in urma cu un an ca ar putea urma o strategie de constituire a unei aliante de piete financiare din Europa Centrala, incluzand si Bursa de Valori Bucuresti (BVB), strategie care ar fi sustinuta si de un eventual parteneriat cu Bursa din Varsovia. Acest parteneriat urma sa se inscrie intr-o 'mare alianta a egalilor', pe care piata austriaca vrea sa o constituie cu bursele din statele central-europene care au aderat la Uniunea Europeana - Cehia, Slovenia, Slovacia -, precum si din tari cu perspective de aderare pe termen mediu - Croatia, Bulgaria sau Romania.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 martie 2006.
    '

    mai mult

  • Grecii nu lasa Romtelecom pe Bursa

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Actionarul majoritar al Romtelecom s-ar putea opune listarii la Bursa a companiei, a declarat Panagis Vourloumis, presedintele OTE. Compania greceasca detine 54% din Romtelecom, in timp ce statul roman are restul de 46%.

    Oficialii Ministerului Comunicatiilor au anuntat ca vor sa-si listeze la Bursa pachetul detinut, in perspectiva transferului a 20% din actiuni catre Fondul Proprietatea.

    OTE isi conditioneaza insa acordul pentru listare, cerand la schimb un tratament mai bun din partea statului. Concret, OTE vrea tarife de interconectare mai favorabile pentru Romtelecom si accesul la o banda de frecventa folosita acum de Connex.

    â??Cred ca posibililor viitori actionari le-ar placea sa vada un regim de reglementare transparent si predictibil in Romania inainte de a-si investi banii in aceasta companie, lucru pe care acum nu-l avem, astfel ca pana cand vom avea o certitudine in acest sens vom avea o pozitie rezervata fata de oferta publicaâ??, a spus Vourloumis

    Sursa: Evenimentul Zilei, 3 martie 2006.

    mai mult

  • Flamingo, in cautare de bani pentru Flanco

    Curierul National   

    ___
    Flamingo International isi va majora capitalul social cu aproximativ 31,6 milioane de lei pentru a finanta achizitia companiei Flanco International. Potrivit comunicatului transmis BVB, capitalul social subscris si varsat anterior majorarii este de 52.235.374,8 milioane de lei. Numarul de actiuni noi este de maxim 316.894.607, cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actiunile emise vor fi oferite spre subscriere destinatarilor de drepturi de preferinta la pretul de 0,437 lei/actiune. Rata de subscriere este egala cu 0,60666667 si reprezinta raportul dintre numarul maxim de actiuni noi si numarul de actiuni vechi.

    Sursa: Curierul National, 3 martie 2006.

    mai mult

02.03.2006

  • Bataie pe actiunile Sinteza

    www.eInformatii.ro   STZ

    ___
    Actiunile Sinteza Oradea au crescut, marti, cu 15%, maximumul permis de regulamentul bursei pentru o singura sedinta. Interesul manifestat de investitori saptamana trecuta a continuat si in sedinta de marti, cand a determinat un rulaj de 1.115.967,50 lei noi. Volumul actiunilor tranzactionate a fost de 2,34 milioane, ceea ce a determinat ocuparea pozitiei a treia in topul celor mai tranzactionati emitenti de pe piata. Interesul mare pentru actiunile Sinteza se manifesta din momentul desfiintarii PAS-ului, atractia societatii fiind in primul rand capitalizarea foarte redusa.

    Pe langa omul de afaceri Tibor Tincau care a achizitionat mai demult un pachet mare al producatorului oradean, saptamana trecuta a intrat in cursa si compania SC Jolidon din Cluj care a fost raportata cu o detinere de 6,81%. In ultima saptamana a lunii februarie, Sinteza a avut o pondere foarte mare in totalul tranzactiilor, ajungand la 4,53%. Pentru actionari, lupta pentru acumularea de pachete Sinteza Oradea nu poate fi decat benefica, apreciaza analistii pietei, acest emitent aducand cel mai bun randament saptamanal, 20,97%. Angajatii Sinteza care detin actiuni in PAS au inceput sa vanda la pachet, firma clujeana ajungand ca, pana ieri, sa detina peste 30% din totalul actiunilor detinute de firma. PAS-ul detinea initial 66% din actiuni si pana ieri au fost vandute circa 55%, fapt care demonstreaza, inca o data, interesul actionarilor-angajati de a-si vinde pachetele de actiuni (mai ales ca unele pachete s-au vandut si cu 5.000 de lei actiunea), dar si interesul conducerii societatii, a lui Tibor Tincau si a firmei SC Jolidon pentru a detine cat mai multe actiuni. Ramane de vazut ce se va intampla in zilele urmatoare cand vor fi tranzactionate si restul actiunilor detinute de fostul PAS (adica restul de 10%).

    Sursa: www.eInformatii.ro, 2 martie 2006.

    mai mult

  • Investitiile pe termen lung pe piata de capital ar putea fi impozitate tot cu 16%

    Gardianul   

    ___
    Executivul intentioneaza ca incepand cu 1 ianuarie 2007 sa nu se mai aplice un impozit diferentiat pentru investitiile pe termen lung facute pe piata de capital, potrivit vicepresedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci a Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache. Deputata, prezenta la o dezbate intre reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), sustine ca este necesara mentinerea unui impozit diferentiat intre cele doua tipuri de investitii si dupa data mentionata.

    In replica, secretarul de stat al MFP, Catalin Doica, prezent la dezbatere, a afirmat ca ministrul finantelor (n.r.: Sebastian Vladescu) nu este 'apriori' impotriva unei impozit diferentiat pentru castigurile din tranzactiile speculative si cele non-speculative. 'Daca aduceti argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Acesta este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote', a afirmat Doica.

    In prezent, castigurile obtinute de pe piata de capital sunt impozitate cu 1% in cazul in care investitorul a detinut titlurile respective mai mult de 365 de zile. Castigurile nete obtinute din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu 1 iunie 2005 si instrainate dup?? 1 ianuarie 2006 intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii sunt impozitate cu cota de 16%.

    Impozite pe declaratiile investitorilor?

    Brokerii propun ca impozitarea castigurilor nete obtinute de persoanele fizice sa se faca pe baza unor declaratii pe propria raspundere a acestora. Acest sistem ar facilita stabilirea impozitului, in conditiile in care registrele actionarilor nu pot furniza informatiile necesare, a declarat miercuri presedintele Asociatiei brokerilor, Dan Paul.

    Directorul general al BVB, Stere Farmache, a aratat ca necesitatea completarii declaratiei este justificata in cazuri exceptionale, cum ar fi dobandirea titlurilor prin mostenire, majorari de capital, acordarea de actiuni gratuite, sau in urma procesului de privatizare in masa, pentru care nu exista un istoric si nu poate fi determinata perioada de detinere a titlurilor si pretul.

    Cesionarea creantelor se apropie de Bursa

    Proiectul de lege privind cesionarea creantelor comerciale va fi inaintat Guvernului in aceasta luna, a declarat secretarul de stat MFP. Acesta apreciaza ca tranzactionarea creantelor de Bursa Romana de Marfuri ar putea incepe la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Potrivit prevederilor proiectului, pe BRM vor putea fi tranzactionate volume de maximum 205 din valoarea totala a creantelor detinute, cu conditia ca acestea sa fie mai vechi de un an.

    Sursa: Gardianul, 2 martie 2006.'

    mai mult

  • La bursa va fi mentinuta impozitarea diferentiata a castigurilor

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate, informeaza Mediafax.

    'Daca ni se vor aduce argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote', a afirmat secretarul de stat Catalin Doica, din Ministerul Finantelor Publice.

    Multe schimbari

    La inceputul lunii iunie a anului 2005 au intrat in vigoare o serie de modificari la Codul Fiscal, una dintre schimbari fiind majorarea cotei de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Aceste procente sunt aplicate diferentiat, in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu.

    Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu 1 iunie 2005 si instrainate la un interval mai mare de un an de la achizitionare.

    Cea mai recenta varianta de modificare a Codului Fiscal, prezentata de Ministerul Finantelor in luna noiembrie a anului trecut, propune ca investitorii sa achite, din 2007, un impozit de 16% din castigul obtinut in fiecare tranzactie. La aceasta din urma modificare ar dori sa renunte ministerul.

    Brokerii au si ei o propunere

    Reprezentantii companiilor de intermediere financiara sustin modificarea procedurilor privind impozitarea castigurilor de capital obtinute de persoanele fizice, astfel incat acestea sa prezinte o declaratie pe propria raspundere referitoare la data dobandirii actiunilor si pretul de cumparare si vanzare.

    Acest sistem ar facilita stabilirea impozitului, in conditiile in care registrele actionarilor nu pot furniza informatiile necesare, a declarat presedintele asociatiei brokerilor, Dan Paul.

    In conditiile in care Regisco nu vrea sa ne furnizeze datele, cei care obtin castiguri pe piata de capital ar trebui sa faca declaratii pe propria raspundere in care sa mentioneze data de dobandire a titlurilor. 'Sa se stabileasca care este raspunderea brokerilor si a contribuabililor. Nu vrem sa raspundem noi pentru ce au facut altii', a afirmat Dan Paul.

    In prima varianta, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revenea societatilor de intermediere.

    Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a aratat ca necesitatea completarii unei declaratii pe propria raspundere este justificata in anumite cazuri exceptionale, cum ar fi dobandirea titlurilor prin mostenire sau majorari de capital s.a., pentru ca nu exista un istoric si nu poate fi determinata perioada de detinere a titlurilor si pretul.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 2 martie 2006.'

    mai mult

  • Albalact lanseaza brandul Zuzu

    Curierul National   

    ___
    Dupa succesul marcii Fulga, compania Albalact a lansat ieri o noua gama de produse lactate, sub marca Zuzu. Albalact a investit peste doua milioane de euro in liniile de fabricatie a acestei game, produse la standarde europene. Noutatea consta in varietatea bogata de produse lansate in acelasi timp sub acest brand, dar mai ales ambalajul inovativ - Tetra Top, produs de prestigioasa companie Tetra Pack.

    Albalact a inregistrat rate record de crestere a vanzarilor dupa lansarea brandului Fulga. Potrivit rezultatelor preliminare, in 2005 profitul a crescut cu 25% fata de 2004, ajungand la 825.000 de euro.

    O data cu noua marca, 'speram sa devenim lideri la sfarsitul anului 2006 pe piata laptelui pasteurizat', au declarat reprezentantii companiei. Albalact - Alba Iulia estimeaza pentru acest an un ritm similar de crestere a cifrei de afaceri cu cel atins in 2005, cand incasarile au urcat cu 50%, la 16,5 milioane de euro.

    Sursa: Curierul National, 2 martie 2006.'

    mai mult

01.03.2006

  • Austriecii de la Erste sunt gata sa cumpere 100% din actiunile BCR

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Pana in septembrie austriecii vor instala noua echipa de management, condusa de actualul director executiv al BCR. Politica Erste Bank este de a incerca sa cumpere restul actiunilor BCR pentru a ajunge sa detina controlul deplin asupra bancii, insa pentru aceasta este nevoie de acordul tuturor partilor, a declarat ieri la Viena Andreas Treichl, presedintele Erste Bank. 'Daca ceilalti actionari ne vor permite - salariatii cu 8%, SIF-urile cu 30% - , daca sunt gata sa vanda si putem cadea de acord asupra unui pret pe care sa-l consideram atractiv, cu siguranta ne vom majora participatia la 100%', a spus Treichl.

    Fiind putin probabil ca actionarii minoritari sa accepte un pret mai mic decat cel pe care Erste l-a platit statului - 7,65 euro/actiune -, austriecii ar trebui sa scoata din buzunar inca 2,3 mld. euro pe langa cele 3,75 mld. care urmeaza sa fie achitate pentru 61,88% din actiunile BCR.

    Cat priveste obligatia asumata prin contractul de privatizare de a lista actiunile BCR pe Bursa de la Bucuresti in termen de 3 ani de la incheierea tranzactiei, precizarea lui Treichl a fost ca 'in contract nu se spune si de unde trebuie sa vina actiunile'. El a mai spus ca pana in luna septembrie Erste Bank va instala noua echipa de management a BCR, condusa de actualul presedinte executiv Nicolae Danila, iar in cursul trimestrului al treilea vor fi comunicate noi date privind planul de afaceri, programul de tranzitie al bancii si obiectivele strategice viitoare.

    Din actuala echipa de conducere executiva fac parte Dan Bunea, vicepresedinte si CFO, Ilie Mihai, vicepresedinte responsabil cu managementul riscului, Natalita Hurduc, vicepresedinte -retail si Petre Preda, vicepresedinte si COO.

    Deocamdata, prioritatile programului de tranzitie la BCR - de care Treichl se ocupa personal - sunt valorificarea potentialului de venituri al bancii, centralizarea functiilor de back office si optimizarea retelei de unitati si a resurselor umane. Andreas Treichl a declarat ca se asteapta ca tranzactia de cumparare a pachetului de 61,88% din actiunile BCR sa se incheie in trimestrul al doilea, urmand ca rezultatele Erste pe semestrul I 2006 sa includa si cifrele bancii romanesti.

    La capitolul 'personal', seful Erste a precizat ca nu are in vedere cifre anume privind numarul de angajati ai BCR, insa vor fi facute ajustari pe diferitele linii de business ale bancii, in functie de nevoile de oameni ale acestora. 'Atat timp cat veniturile cresc mai repede decat costurile, nu ne punem problema reducerii personalului', a afirmat Treichl intr-o conferinta de presa pentru anuntarea rezultatelor financiare ale bancii pe anul 2005. Profitul net a fost de 711,7 mil. euro, in crestere cu 36,7% fata de 2004, activele au urcat cu 9,2% pana la 152,7 mld. euro, in timp ce rentabilitatea capitalului a crescut de la 17% la 19%.

    Incepand din ianuarie, Erste are acces la toate informatiile interne si externe privind BCR prin intermediul unui Comitet Consultativ de Tranzitie format din 10 membri, intre care directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer, care a condus echipa de achizitie a BCR, si Florin Pogonaru, presedintele AOAR, cei doi fiind desemnati sa participe la toate intrunirile Comitetului Executiv, Consiliului de Supraveghere si la Adunarile Generale ale BCR - fara sa aiba inca drept de vot.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 martie 2006.
    '

    mai mult

  • Listarea Fondului Proprietatea se amana spre a doua jumatate a anului

    Gardianul   

    ___
    Actiunile Fondului Proprietatea nu vor fi listate in prima jumatate a acestui an, a afirmat presedintele Comisiei de Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital a Senatului, Varujan Vosganian. Acest lucru contrazice toate estimarile facute de autoritatile statului potrivit carora listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi facuta pana la sfarsitul lunii aprilie.

    Modul in care se deruleaza procedurile in cazul Fondului Proprietatea este ineficient, atata vreme cat sunt depasite o serie de termene.

    Potrivit legii, la data infiintarii, adica in decembrie 2005, ar fi trebuit ca toate companiile parte a Fondului sa fi fost deja listate la Bursa. Insa, in prezent, doar 40% din societati sunt listate la Bursa. Vosganian considera ca nerespectarea legislatiei in vigoare si incalcarea termenelor de listare impiedica transparenta necesara unor astfel de actiuni.

    Aceasta ar putea aduce o neincredere a populatiei in acest tip de despagubire si dezinteres intre jucatorii la Bursa. Intarzieri au fost inregistrate si in ceea ce priveste demararea procedurii de preschimbare a titlurilor de proprietate in actiuni si distribuirea acestora, insa termenul a fost amanat pana in martie, potrivit reprezentantilor Fondului.

    Autoritatile locale pun piedici

    Vosganian sustine ca autoritatile locale pun piedici in derularea procesului de acordare de actiuni la Fondul Proprietatea, considera Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, Guvernul este nemultumit de modul in care administratia locala isi indeplineste atributiile.

    'Procedurile sunt foarte complicate in administratia locala si exista din partea Guvernului si o anumita nemultumire in legatura cu modul in care administratia locala onoreaza indeplinirea acestor proceduri', a precizat Varujan Vosganian.

    In aceste conditii, Comisia pentru Buget-Finante va propune Ministerului Finantelor aplicarea unor modificari in legislatie, precum modificarea termenului de listare, stabilirea unui numar minim de actiuni pentru listare, specificarea unei modalitati de a preschimba aceste titluri in bani in perioada premergatoare listarii si urgentarea procedurilor de listare.

    'Exista din partea Guvernului o anumita nemultumire in legatura cu modul in care administratia locala onoreaza indeplinirea acestor proceduri.'

    Varujan Vosganian

    In 2006 vor fi rezolvate doar jumatate din cereri

    Vosganian a mai spus ca, potrivit estimarilor Guvernului, peste jumatate din cererile de acordare de actiuni la Fondul Proprietatea vor fi rezolvate pana la sfarsitul anului 2006. Restul actiunilor vor ramane in proprietatea statului si vor fi acordate celor indreptatiti pe masura solutionarii cererilor. Vosganian a mai afirmat ca pana in prezent au fost incheiate procedurile pentru 14.000 de actionari. Acestia au primit titluri cu o valoare echivalenta cu 400 milioane de euro, respectiv 10% din activul Fondului.

    Precizam ca Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de circa 14,4 miliarde de lei, echivalentul a 3,9 miliarde de euro. Actiunile Fondului vor fi listate la BVB si la o bursa internationala. Raiffeisen Capital & Investment a castigat licitatia pentru selectia companiei care va intermedia listarea Fondului la BVB. Luna urmatoare va trebui selectat din 13 firme interesate consultantul juridic care se va ocupa de organizarea unei licitatii publice internationale pentru desemnarea unei societati care sa se ocupe de administrarea Fondului. Licitatia va avea loc in luna mai 2006, iar pana la sfarsitul lunii iunie, va fi desemnat administratorul.

    Sursa: Gardianul, 1 martie 2006.'

    mai mult

  • Salariatii Petrom cer premierului Tariceanu sa le dea 8% din actiuni

    Gandul   SNP

    ___
    Asociatia Salariatilor din Petrom solicita premierului Calin Popescu Tariceanu sa explice modul in care s-a â??incercat eludarea prevederilor referitoare la vanzarea a 8% din Petrom catre angajatiâ?? si sa indice o alta modalitate de achizitie a actiunilor, daca varianta propusa de asociatie â??pare complicataâ??.

    â??Noi am venit cu o formula pe care am considerat-o potrivita, si anume, am cautat si am gasit un finantator prin Programul Asociatiei Salariatilor, respectiv renumita banca Credit Suisse First Boston, ca sa ii sprijinim pe cei care nu au banii necesari sa poata cumpara singuri actiunile si, in acelasi timp, le-am oferit posibilitatea celor care au avut resurse sa cumpere cu banii lor actiunile, asa cum s-a intamplat in cazul celorlalte privatizari la care au participat salariatiâ??, se arata intr-un comunicat al organizatiei sindicale.

    De asemenea, asociatia cere premierului sa clarifice care este â??formula care era prevazuta in Ordonanta de Urgenta prin care se evita ca vanzarea sa se faca direct catre angajati si se dadea preferinta unei asociatii in spatele careia stau anumite grupuri de intereseâ??, asa cum ar fi afirmat premierul intr-o emisiune TV.

    â??Daca veti considera ca este oportun ca actiunile sa fie vandute fiecarui salariat, negociindu-se cu fiecare separat, atunci nu aveti decat sa hotarati acest lucru. Noi suntem deschisi la orice modalitate de a intra in mod legal in drepturile noastreâ??, se mai arata in comunicat.

    Sursa: Gandul, 1 martie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide