Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

23.02.2006

  • Recomandarile pentru Romania ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare

    HotNews.ro   

    ___
    Lupta impotriva coruptiei si atragerea investitiilor straine

    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) recomanda Romaniei sa continue lupta impotriva coruptiei si sa aplice politici economice coerente, in vederea atragerii de investitii straine. Noua strategie pentru Romania, valabila pentru o perioada de doi ani, include recomandari pentru autoritatile de la Bucuresti, pentru obtinerea unei cresteri economice reale.

    Specialistii BERD au apreciat cresterea investitiilor straine in Romania, in ultimii ani, determinata, in special, de politica autoritatilor de la Bucuresti privind reducerea rolului statului in economie.

    BERD recomanda Romaniei sa consolideze capacitatea de a atrage investitii noi, de tip green-field, ceea ce necesita imbunatatirea mediului de afaceri si o forta de munca competitiva si calificata.

    BERD estimeaza ca avansul economic se va incetini in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, de la nivelurile ridicate consemnate in ultimii ani. De asemenea, principalii factori care au favorizat cresterea economica s-au schimbat. Rolul investitiilor a scazut, cresterea economica bazandu-se, in special, pe consum.

    In acelasi timp, este mentionat faptul ca Bucurestiul nu a aplicat un set adecvat de politici economice, ceea ce a determinat cresterea deficitului de cont curent.

    BERD intentioenaza ca in viitor sa acorde finantari Romaniei in infrastructura, energie, domeniul financiar-bancar, precum si pentru sprijinirea proiectelor investitorilor romani si straini.

    Sursa: HotNews.ro, 23 februarie 2006.

    mai mult

  • Vosganian: Investitorii straini au serioase reticente fata de piata de capital romaneasca

    Gardianul   

    ___
    Membrii Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) au fost audiati ieri la Comisia de Buget, Finante, Banci a Senatului, pentru evaluarea efectelor negative ale evenimentelor recente in care au fost implicati Rompetrol si doi dintre membrii CNVM, asupra pietei bursiere. Presedintele comisiei, liberalul Varujan Vosganian a spus, dupa terminare audierii, ca exista reticente serioase, in acest moment, din partea investitorilor straini, in ceea ce priveste piata de capital romaneasca. 'Nu este bine sa se stie ca piata de capital poate fi expusa in acest fel', a insistat Vosganian.

    Acesta a afirmat ca atat conducerea Bursei, cat si comitetul BVB au ajuns la concluzia ca nu s-a petrecut nimic ilegal in aprilie 2004, atunci cand organele judiciare au acuzat o manipulare a bursei prin cumpararea unei cantitati foarte mari de actiuni Rompetrol de pe piata. Concluzia Comisiei a fost ca nu poate fi dovedita nici o vinovatie a CNVM in chestiunea actiunilor Rompetrol.

    El a atras atentia ca nici unul dintre actionarii Rompetrol - si ar fi multi, de vreme ce multe persoane fizice au cumparat actiuni de pe piata - nu a sesizat instanta in acest dosar si nici unul dintre actionari nu a ridicat problema in AGA.

    Sursa: Gardianul, 23 februarie 2006.'

    mai mult

22.02.2006

  • Euro, sub 3,5 lei - Continua sa intre in tara sume mari in valuta

    Jurnalul National   

    ___
    De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu aproape 2.000 de lei vechi fata de moneda nationala. Pentru urmatoarele trei luni, analistii apreciaza inscrierea monedei europene in intervalul 3,45 lei-3,55 lei.

    Cotatia monedei europene a scazut ieri sub 3,5 lei (35.000 de lei vechi) si se pare ca nu se va opri aici. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,4954 lei/euro, cu aproape un ban sub cel publicat in sedinta de ieri. Chiar si asa, oferta de valuta de pe piata este inca mare. De la inceputul anului, euro a scazut cu 4,925%, de la 3,6765 lei. Dolarul a scazut fata de leu chiar ceva mai mult, cu 5,166%, de la 3,0930 de lei.

    APRECIERE. 'In opinia misiunii, inca mai este loc pentru acomodarea unei aprecieri suplimentare a monedei nationale, in conditiile in care aceasta apreciere nu conduce la situarea ratei inflatiei sub limita inferioara a intervalului de fluctuatie', se arata in concluziile preliminare publicate de misiunea FMI dupa discutiile din urma cu doua saptamani din cadrul evaluarii anuale.

    REACTIA. Aceasta apreciere a leului era asteptata de piata, spune Florian Libocor, analist la BRD. 'Totusi miscarea a fost destul de lenta, ceea ce explica in parte faptul ca piata este calma inca. Recomandarea facuta de FMI Bancii Centrale in sensul acceptarii unei aprecieri a leului nu a fost confirmata in mod deschis si clar de BNR, ci doar acceptata tacit pana in acest moment. Astfel, nu cred ca o relaxare a pietei ar fi oportuna in acest moment', considera Libocor. In ultimele doua saptamani, de cand FMI a facut declaratia, leul a castigat peste 10 bani (de la 3,6002 in 6 februarie la 3,4954 in 21 februarie). Aprecierea nominala a leului fata de euro a ajuns la 4,94% in nici doua luni, fata de 7,29% in tot anul 2005. 'Cat de optimist trebuie sa fii pentru a crede ca ritmul de revenire a economiei reflecta aceasta miscare de apreciere, mai ales dupa ce vezi si structura contului curent la final de an 2005? Intreb eu care sunt suficient de optimist. Prin urmare, diminuarea/anularea probabilitatii aferente unei corectii cred ca nu poate fi argumentata. Mai mult, aceasta corectie va fi, cu cat mai tarziu, cu atat mai ampla', concluzioneaza Libocor.

    VANZARE. 'In prezent exista o psihologie colectiva de vanzare', considera Bogdan Podoleanu, analist al Wise Invest. El apreciaza ca euro va mai cobori pana la 3,45 lei, moment in care cumpararile vor duce cursul inapoi spre 3,53 lei, astfel incat, in urmatoarele trei luni, moneda europeana se va incadra in intervalul 3,45-3,55 lei. De altfel, Podoleanu nu considera cursul de 3,5 lei ca fiind unul sensibil. Gradul de volatilitate a pietei a crescut si devine din ce in ce mai probabila interventia BNR. De altfel, si coborarea sub 3,5 lei a fost testata de dealeri. 'Cursul a incercat timid in mai multe randuri nivelul de 3,5 lei/euro, care putea fi spart mai devreme daca nu exista frica de o interventie a bancii centrale', a declarat dealerul unei banci.

    Sursa: Jurnalul National, 21 februarie 2006.'

    mai mult

  • Legea privind societatile comerciale se va modifica

    HotNews.ro   

    ___
    Ministerul Justitiei a facut public proiectul de modificare a Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Initiativa, care isi propune sa alinieze legislatia romaneasca cu cea europeana, aduce unele noutati in ce priveste modul de infiintare a societatilor ca si functionarea adunarilor generala a actionarilor.

    Totusi, analistii economici ca si reprezentanti ai patronatelor considera ca proiectul de lege trebuie discutat suplimentar si imbunatatit.

    In expunerea de motive care insoteste proiectul de modificare a Legii 31/1990 se arata ca schimbarile la lege sint necesare pentru implementarea Directivelor europene in privinta societatilor comerciale, ca si pentru introducerea in dreptul romanesc a principiilor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) privind guvernarea corporativa a societatilor comerciale.

    Una dintre cele mai importante modificari aduse de proiectul de lege se refera la faptul ca societatile comerciale pe actiuni vor putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci cit prevede legislatia in acest moment.

    Acest lucru este considerat pozitiv de catre analistul economic Cristian Badescu. 'Este salutara reducerea numarului de actionari. Chiar daca acest lucru era cel mai adesea o simpla formalitate, schimbarea propusa de Ministerul Justitiei face ca lucrurile sa se simplifice', a declarat Badescu pentru Hotnews.ro.

    Pe de alta parte, proiectul introduce notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie (CA) sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarire a adunarii generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).

    Conform aceluiasi proiect, CA al unei societati va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori ai societatii comerciale.

    Proiectul mai prevede o serie de modificari referitoare la statutul administratorilor, printre care se numara si clarificarea situatiei directorilor executivi in raport cu membrii comitetului de directie. Astfel, CA al unei firme va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia.

    Sunt introduse totodata notiuni noi pentru oamenii de afaceri, printre care obligatia administratorilor de a actiona â??cu prudenta si diligenta' si de a manifesta â??loialitate' fata de companie.

    In plus, proiectul introduce notiunea de â??membru independent al Consiliului de Administratie', care nu are sau nu a avut legaturi cu societatea si/sau actionarii ei, cu recomandarea ca astfel de persoane sa fie alese din rindul administratorilor neexecutivi.

    Una dintre prevederile cele mai importante se refera la convocarea Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA). Astfel, articolul 115 al legii prevede ca pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare sunt necesare:

    - la prima convocare, prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar hotararile sa fie luate cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti

    - la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin a cincea parte din numarul total de drepturi de vot, iar hotararile sa fie luate cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot exprimate de detinute prezenti

    (2) Decizia de modificare a obiectului de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de restrangere sau eliminare a dreptului de preferinta a actionarilor, de schimbarea formei juridice, de fuziune, divizare sau dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin trei patrimi din drepturile de vot detinute de
    actionarii prezenti, cu respectarea cerintelor de cvorum minim prevazute la alin.(1).

    (3) In actul constitutiv se pot stipula cerinte de cvorum si majoritate mai mare.

    Aceste prevederi sint apreciate deloc favorabil de catre Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR). 'UNPR nu este de acord cu modificarile privind cvorumul la adunarile generale ale actionarilor si sustine ca toate hotararile vitale ale societatii trebuie luate in prezenta a peste 50% din actionariat.

    Altfel, exista riscul de a scadea transparenta fata de masa actionarilor si creste posibilitatea de manevra in scopuri negative a unora dintre actionarii firmei. De asemenea, UNPR propune eliminarea prevederilor privind prelungirea termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile si inlocuirea ei cu sintagma 'minim 15 zile'', se arata intr-o declaratie facuta pentru Hotnews.ro.

    Analistul Cristian Badescu apreciaza ca aceste modificari sint ca o 'arma cu doua taisuri'.

    Pe de o parte, convocarea mai usoara a AGA in cazul firmelor cu numerosi actionari (de genul SIF-urilor) va duce la scaderea costurilor pentru acestea insa, pe de alta parte, exista posibilitatea ca optiunea unui actionar minoritar, dar important (care detine spre exemplu 33% dintr-o firma) sa fie ignorata prin optiunea a doar 25% dintre actionari.

    Proiectul face si o referire la scurtarea perioadei in care trebuie platite dividendele - de la opt la sase luni. Acest lucru este privit foarte critic de catre UNPR. 'Corelata cu masura impozitarii cu 16% a dividendelor, scaderea perioadei in care acestea pot fi platite va duce la o dezechilibru major al societatilor si implicit al mediului de afaceri.

    Ca urmare a impozitarii dividendelor cu 16%, Romania se afla in situatia paradoxala de a avea o fiscalitate mai mare decat in 2004.

    Prin urmare, impunerea unor noi masuri legislative arbitrare, fara consultarea partenerilor de dialog social, poate duce la un nou esec al masurilor economice si administrative ale guvernarii Tariceanu', considera reprezentantii UNPR.

    Propunerile de modificare a Legii 31/1990 sunt disponibile pe site-ul Ministerului Justitiei (www.just.ro) si sint supuse dezbaterilor publice pentru 30 de zile. Dupa ce se va incheia aceasta etapa, proiectul va intra in Parlament.

    Sursa: HotNews.ro, 21 februarie 2006.'

    mai mult

  • Plasamentele la BVB au depasit iesirile

    Azi   

    ___
    Conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), in luna ianuarie, plasamentele investitorilor straini pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si pe piata Rasdaq au totalizat 300,6 milioane de lei (82,5 milioane de euro), devansand iesirile.

    Sumele retrase de nerezidenti au ajuns la 252,61 milioane de lei (69,3 milioane de euro), cu 48 milioane de lei sub nivelul intrarilor. Volumul cumpararilor realizate de companii si de cetateni straini a totalizat 521,9 milioane de lei (143,2 milioane de euro) si a depasit cu 209,1 milioane de lei sumele obtinute prin lichidarea pozitiilor, in valoare de 312,7 milioane de lei (85,8 milioane de euro).

    In 2005, intrarile nete de capital strain pe BVB si pe Rasdaq s-au dublat ajungand la 138,6 milioane de euro, rezultate din plasarea a 603,8 milioane de euro si retragerea a 465,2 milioane euro. Sumele aduse de investitorii straini in conturile companiilor de brokeraj au totalizat 2,18 miliarde de lei (603,8 milioane de euro), reprezentand o crestere de aproape 2,7 ori fata de 2004. In perioada ianuarie-decembrie 2005, nerezidenti au obtinut din lichidarea pozitiilor 1,68 miliarde de lei (465,2 milioane de euro), de 3,07 ori mai mult decat in 2004.

    Pe ansamblul anului 2005, volumul cumpararilor realizate de straini a fost de 2,79 miliarde de lei (770,5 milioane de euro), iar sumele obtinute din vanzari au totalizat 2,18 miliarde de lei (603,3 milioane de euro).

    Sursa: Azi, 22 februarie 2006.

    mai mult

21.02.2006

  • Zentiva a vandut un teren al Sicomed cu 20 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Compania farmaceutica Zentiva Bucuresti urmeaza sa incaseze aproximativ 20 mil. euro pe un teren de 30 de hectare, cumparatorul fiind Avrig 35, dezvoltatorul proiectului de birouri Charles de Gaulle Plaza, potrivit unor estimari facute de surse de pe piata imobiliara. Avrig 35 este o companie imobiliara fondata si condusa de omul de afaceri american de origine romana Alexander Hergan, cunoscut ca unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de real estate. Hergan s-a orientat in ultima vreme spre achizitii de active industriale cu mare potential imobiliar.

    Suprafata de teren vanduta de cehii de la Zentiva este situata pe platforma industriala a companiei, in sud-estul Capitalei, la intrarea pe Autostrada Bucuresti-Constanta. Terenul nu era utilizat in procesul de productie, reprezentantii companiei afirmand anterior ca intentioneaza sa-l scoata la vanzare. La un pret mediu de aproximativ 60 de euro/mp, potrivit estimarilor din piata, tranzactia s-ar situa la aproximativ 20 de milioane de euro.

    'Tranzactia de vanzare a terenurilor care nu sunt utilizate in activitatea de productie nu a fost definitivata si, in acest moment, datorita restrictiilor legale, nu putem oferi mai multe informatii decat cele existente in raportul curent AGA (n.r.-Adunarea Generala a Actionarilor)', a declarat Klaas Postema, director general Zentiva, fara a furniza detalii. Contactati de ZF, reprezentantii Avrig 35 nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei.

    Actionarii Zentiva au mai aprobat la jumatatea lunii ianuarie vanzarea unei suprafete de teren de 310.000 de metri patrati. Anul trecut, compania Valkiria Invest Bucuresti, in spatele careia se afla omul de afaceri Alexander Hergan, a achizitionat activele combinatului chimic Solventul din Timisoara, scoase la licitatie de catre lichidatori. Solventul detine zeci de hectare de teren intravilan in Timisoara, valoarea acestora fiind estimata la zeci de milioane de euro. Adjudecarea licitatiei de catre Valkiria Investa a fost contestata in justitie de catre VGB Invest, firma controlata de fratii Marian si Octavian Iancu, dosarul fiind pe rolul Curtii de Apel din Alba Iulia, potrivit ultimelor informatii disponibile.

    Zentiva a preluat anul trecut controlul companiei Sicomed de la fondurile de investitii Fondul Roman Post Privatizare, administrat de GED Capital Development, si Black Sea Fund, administrat de Global Finance, pentru circa 80 de milioane de euro.

    Avrig 35 este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari de pe piata locala. Compania si-a legat evolutia de cea a operatorului de telefonie mobila Connex. Primul imobil de birouri al dezvoltatorului, Avrig Business Center, cu o suprafata de peste 10.000 de metri patrati, a fost inchiriat catre Connex. Avrig 35 a mai dezvoltat de atunci alte imobile de birouri mai mici, precum Berthelot 59 sau Ambasada Canadei de pe soseaua Kiseleff.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Fondul Proprietatea, listat la BVB in aprilie

    Gardianul   

    ___
    Consultantul juridic international pentru Fondul Proprietatea va fi ales in urmatoarea luna, crede Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului. Pana acum si-au exprimat interesul de a participa la licitatia pentru selectarea consultantului 13 case de avocatura din Europa. Firmele care si-au depus scrisorile de intentie sunt: Berwin Leighton, Paisner LLP, Crowell Moring, Norton Rose, Clifford Chance, Eversheads LLP, Linklaters, Latern Corporation Limited, Allen&Overy, Shearman&Sterling, Joan Leopold, Hayhurst Robinson, Freshfields Deringer si Salans. Acestea au ca termen pentru depunerea ofertelor mijlocul lunii martie. 'Speram ca vom reusi sa alegem consultantul juridic pana la sfarsitul lunii martie, conform calendarului initial. Autoritatea pentru Achizitii Publice si-a exprimat punctul de vedere cu privire la procesul selectiei, iar la sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa primim si pozitia Ministerului Finantelor', a spus Ivan. Firma selectata va trebuie sa se ocupe de organizarea unei licitatii publice internationale pentru desemnarea unei societati care sa se ocupe de administrarea Fondului. Potrivit reprezentantilor Fondului Proprietatea, licitatia va avea loc in luna mai 2006, iar pana la sfarsitul lunii iunie, va fi desemnat administratorul. De asemenea, se estimeaza ca listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi facuta pana la sfarsitul lunii aprilie. Apoi vor incepe procedurile pentru listarea la o bursa internationala.

    In cursul lunii februarie ar fi trebuit sa demareze procedura de preschimbare a titlurilor de proprietate in actiuni si distribuirea acestora, insa termenul a fost amanat pana in martie. Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in prezent de 3,9 miliarde euro. Pana la data transferului administrarii, Fondul Proprietatea va fi gestionat de Ministerul Finantelor Publice, prin Consiliul de Supraveghere. Mai amintim ca in ianuarie, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost desemnata castigatoarea licitatiei pentru derularea operatiunilor comerciale ale Fondului Proprietatea. Astfel, actiunile Fondului vor fi distribuite catre titularii titlurilor de despagubire prin reteaua CEC. Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Tot in ianuarie, Consiliul de supraveghere a selectat firmele de avocati romani - Tuca si Asociatii, Bostina si Asociatii si Popovici si Asociatii - si compania KPMG ca auditori in vederea selectiei consultantului international.

    Sursa: Gardianul, 21 februarie 2006.'

    mai mult

  • MCTI semneaza contractul pentru listarea RomTelecom

    Curierul National   

    ___
    In perspectiva listarii la piata bursiera a actiunilor detinute de stat la RomTelecom, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmeaza sa semneze in aceste zile un contract cu Credit Suisse First Boston.

    'Negocierile privind termenii contractului de consultanta pentru listarea actiunilor RomTelecom sunt dure, dar am certitudinea ca in urmatoarele zile vom ajunge la un acord si vom semna contractul. Dupa semnarea documentului, consultantul isi va incepe imediat activitatea', a declarat, ieri, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, citat de Mediafax.

    MCTI a selectat, la 5 ianuarie, banca internationala de investitii Credit Suisse First Boston pentru furnizarea de servicii de consultanta financiara in operatiunea de listare la bursa a pachetului de actiuni pe care statul il mai detine la RomTelecom, respectiv 44,99% din titluri.

    'Speram ca in cel mai scurt timp contractul de prestari servicii financiare cu CSFB sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea acestui an sa putem lansa oferta publica initiala', a spus Nagy la acea data. Pachetul majoritar de actiuni RomTelecom (54,01%) este detinut de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine, din anul 2003, 54,01% din actiunile companiei. In primele noua luni ale anului 2005, operatorul a raportat un profit net de 232,6 milioane de euro, in timp ce veniturile operationale au atins 690,7 milioane de euro. Rezultatele aferente intregului an 2005 vor fi date publicitatii la 27 februarie.

    Sursa: Curierul National, 21 februarie 2006.'

    mai mult

20.02.2006

  • Stirom: Ambalajele de plastic au taiat cresterea pietei de sticla

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   STIB

    ___
    Producatorul de sticla de ambalaj Stirom Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 155 milioane de lei (circa 43 mil. euro), in crestere cu circa 27% fata de anul trecut, potrivit reprezentantantilor companiei. 'Cifra de afaceri va creste datorita majorarii volumului de vanzari pe fondul reorientarii clientilor catre productia interna, odata cu investitiile pe care le-am derulat in retehnologizarea si imbunatatirea produselor', a declarat pentru ZF Nick Barlagiannis, directorul general al Stirom. 'Piata sticlei este o piata dificila, sunt necesare investitii mari pentru retehnologizare, iar profiturile sunt mici deoarece preturile trebuie sa fie competitive cu cele ale ambalajelor de plastic. Deocamdata evolutia pietei sticlei din Romania nu a schimbat strategia grupului Yioula', afirma Barlagiannis.

    Piata de profil a fost anul trecut de aproximativ 180 mil. lei (50 mil. euro), potrivit estimarilor reprezentantilor Stirom. 'Anul trecut nu a crescut aceasta piata, principala cauza reprezentand-o ambalajele de plastic', a comentat Barlagiannis. 'In prezent Stirom detine o cota de 45% pe piata de sticla de ambalaj, iar cota grupului in Romania ajunge la 65%', precizeaza Barlagiannis. 'In 2005, exporturile au reprezentat 23% din cifra de afaceri realizata de Stirom. Principalele tari in care se exporta sunt SUA, Ungaria, Moldova, Bulgaria, Grecia si Israel', adauga directorul general al Stirom.

    Grupul elen Yioula Glassworks a preluat in 2003 Stirom, moment in care a demarat un proces amplu de restructurare si modernizare. Actionarul majoritar este societatea Mediterranean Glass Limited (MGL), cu 53,9% din actiuni. Restul actiunilor sunt in posesia unor actionari minoritari. MGL este un vehicul financiar detinut de compania elena Yioula Glassworks.

    Pe piata romaneasca nu mai exista in prezent nici un producator de sticla de ambalaj, odata cu inchiderea activitatii Stimet Sighisoara, principalul competitor al companiei Striom. Industria sticlei a fost afectata puternic de pretul ridicat al gazelor naturale si de aprecierea monedei nationale, sase fabrici producatoare de sticla fiind nevoita sa-si inchida activitatea. 'Piata sticlei este dificila, sunt necesare investitii mari pentru retehnologizare, iar profiturile sunt mici deoarece preturile trebuie sa fie competitive cu cele ale ambalajelor de plastic', explica Barlagiannis.

    Grupul elen Yioula Glassworks va derula in perioada 2006-2007 investitii in valoare totala de 50 mil. euro in producatorul de sticla de ambalaj pentru industria alimentara Stirom din Bucuresti, unde este actionar majoritar. Contributia grupului grec se va ridica la 10 mil. euro. Investitiile vor creste capacitatea de productie a companiei la cel putin 150.000 de tone de sticla de ambalaj anual, fata de 110.000 de tone de sticla de ambalaj si 45.000 de tone de sticla de menaj cat erau anul trecut. Stirom a contractat deja un imprumut de 20 mil. euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru finalizarea procesului de restructurare si pentru extinderea liniilor de productie. La inceputul acestui an, Stirom a mai contractat un imprumut in valoare de 10 mil. euro de la BERD.

    Principalii clienti pe segmentul sticlelor de ambalaj sunt producatorii de bauturi racoritoare, de alcool si vinuri, cei de bere, precum si producatorii de conserve. Pe partea de sticlarie de menaj, Stirom distribuie produsele catre depozitele angro din tara, dar si in toate lanturile de retail. Compania vrea sa se concentreze in viitor pe clientii mari, a mai spus Barlagiannis.

    Din 2003, grecii au investit peste 13 mil. euro la Stirom. Actiunile Stirom se tranzactioneaza pe RASDAQ, ultimul transfer efectuandu-se la 12,5 lei/ actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 24,35 mil. euro. Yioula Glassworks detine doua centre de productie in Grecia, doua fabrici de sticla in Bulgaria si una in Romania, raportand pentru 2004 afaceri de peste 180 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Zentiva vrea sa lanseze douazeci de produse noi

    HotNews.ro   SCD

    ___
    â??Procesul de integrare a companiei Sicomed in cadrul Grupului Zentiva a demarat in momentul preluarii, iar pana in iulie anul curent urmarim sa finalizam integrarea tuturor sistemelor de management.

    Acest proces presupune integrarea portofoliului de produse, a operatiunilor de productie si a celor comerciale, a functiunilor suport, precum si schimbarea identitatii de corporatie la toate nivelele', a declarat Klaas Postema, CEO Zentiva S.A.

    Pe termen scurt, Zentiva S.A. are ca obiectiv major modernizarea si extinderea portofoliului de produse, prin lansarea unor marci moderne pe care grupul le comercializeaza cu succes pe alte piete internationale.

    Aceste marci vor acoperi principalele arii terapeutice care formeaza segmentul de asistenta primara din sanatate si includ tratamente impotriva bolilor cardiovasculare, a celor gastrointestinale, a afectiunilor sistemului nervos central, precum si pentru atenuarea durerilor.

    â??Avem cea mai puternica forta de marketing si vanzari din Romania si urmarim lansarea, pana in anul 2009, a peste 20 de produse moderne, pentru tratamentul afectiunilor sistemului cardiovascular, sistemului nervos central, sistemului gastrointestinal si urinar, sistemului musculoscheletic, precum si produse destinate femeilor sau

    atenuarii durerilor', a declarat Mariana Wencz, Country Manager Zentiva SA.

    Implicarea companiei Zentiva in dezvoltarea asistentei primare din Romania va ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si, in acelasi timp, va reprezenta un real suport pentru autoritati in demersul acestora de a oferi servicii sanitare eficiente, la costuri accesibile.

    Aceste linii strategice importante, impreuna cu experienta dobandita in urma achizitiilor anterioare, vor permite Grupului Zentiva sa-si atinga obiectivele ambitioase.

    Pentru a sustine aceste planuri de dezvoltare, Zentiva isi va concentra eforturile pentru a deveni unul dintre cei mai importanti si de incredere angajatori de pe piata, asigurand un cadru de lucru pozitiv, stimulant si dinamic pentru toti angajatii sai.

    Dl. Jiř?­ Michal, presedinte si CEO al Zentiva N.V., a comentat astazi cu privire la acest anunt: â??Lansarea Zentiva S.A. este o etapa importanta pentru Grupul Zentiva.

    Romania este acum una dintre principalele noastre piete si, datorita sinergiei dintre expertiza noastra internationala in dezvoltarea si marketing-ul produselor si experienta si potentialul de distributie ale Sicomed, sunt convins ca putem sa asiguram o crestere semnificativa a companiei noastre.

    In plus, prioritatea noastra strategica de dezvoltare a asistentei primare reprezinta un real sprijin pentru Guvernul Romaniei, in demersul sau de a facilita accesul cat mai multor cetateni la tratamente medicale moderne, la costuri accesibile.

    Suntem hotarati sa ne indeplinim obligatiile de angajator important in Romania si intentionam sa dezvoltam abilitatile tuturor angajatilor nostri pe masura ce ne extindem'.

    Sursa: HotNews.ro, 20 februarie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide