Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.12.2005

  • Zentiva tinteste actiunile Sicomed de la SIF4 si SIF5

    Averea   SCD  SIF4

    ___
    Actiunile Sicomed au evoluat, in ultimele zile, pe un trend descrescator, care i-a prins nepregatiti pe investitorii ce achizitionasera anterior aceste titluri, in special micii cuponari, care au vandut, practic, in pierdere. „Pentru Sicomed, tinta Zentiva este de a cumpara pachetele de actiuni detinute de SIF 4 si SIF 5, care reprezinta peste 20% din titlurile companiei“, au declarat brokerii de la BVB. Legat de oferta publica de cumparare, initiata de compania ceha Zentiva si prelungita cu o luna, pana pe 6 ianuarie 2006, strategia aleasa pentru preluare si delistare a redus din apetitul investitorilor, care s-au reorientat imediat catre actiuni din acelasi sector, apartinand societatii Antibiotice Iasi. La doar doua zile de la anuntul prelungirii ofertei de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, piata bursiera a reactionat, analistii considerand ca s-a indus putin haos in tranzactiile incheiate cu actiunile Sicomed in piata si in segmentul separat, de oferta publica. „Totusi, SIF 4 a vandut luni un pachet de 1,4% din actiunile Sicomed, la un pret apropiat de cel din oferta, de 1,37 lei noi, mai mult pentru a testa piata, si nu avem inca o confirmare ca acest cumparator este Zentiva“, spun brokerii. Cel mai probabil, SIF-urile vor vinde actiunile de la Sicomed pana la incheierea ofertei de cumparare a Zentiva. „Dar, daca nu vor vinde, va fi foarte greu pentru compania ceha sa delisteze Sicomed in 2006“, spun brokerii. Totusi, opinia generala din piata este ca SIF-urile vor vinde, chiar inainte de sfarsitul anului 2005, toate actiunile producatorului de medicamente, pentru a putea sa isi inregistreze profitul aferent acestui an. In acest caz, Zentiva va putea delista societatea, estimarile brokerilor fiind ca toata atentia se va muta, in acest fel, catre cea de-a doua societate listata din domeniul farmaceutic. Ca si in cazul Sicomed, actiunile Antibiotice sunt de peste o luna in atentia unor investitori institutionali foarte mari, interesati de piata romaneasca. „Actiunile companiilor farmaceutice sunt peste tot in lume in categoria blue-chips-urilor, la noi tind sa castige acest statut dat fiind interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca, cu 23 de milioane de potentiali consumatori si o populatie imbatranita, romanii fiind predispusi sa devina mari consumatori de medicamente in viitor“, sustin brokerii de la BVB. „Antibiotice, fata de Sicomed, nu are o situatie economico-financiara foarte buna, dar din punct de vedere investitional are potential, existand deja doua oferte de preluare din partea unor investitori institutionali foarte mari“, sustin analistii pietei de capital.

    Sursa: Averea, 9 decembrie 2005.

    mai mult

08.12.2005

  • Flamingo discuta o posibila fuziune cu Flanco

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    O eventuala alianta ar da nastere unei companii cu vanzari anuale cumulate de peste 170 mil. euro si o capitalizare de peste 100 mil. euro. Compania Flamingo, specializata in comertul cu produse IT & C, este posibil sa anunte in urmatoarele zile o alianta cu reteaua de electrocasnice Flanco vizand in final realizarea unei fuziuni, care ar da nastere unei companii cu o cifra de afaceri anuala de peste 170 milioane euro. Concurenta este foarte dura, iar marjele de profit sunt in scadere, iar cele doua parti spera sa-si imbunatateasca prin aceasta miscare administrarea afacerilor si rentabilitatea astfel incat sa prezinte investitorilor o companie cu o pozitie mult mai puternica pe cele doua piete, care insumate inseamna o valoare anuala de peste 1,5 mld. euro.

    Dragos Cinca, principalul actionar de la Flamingo, si reprezentantii fondului de investitii suedez Oresa Ventures, principalul actionar de la Flanco, au ajuns la un acord in privinta pasilor care trebuie indepliniti astfel incat tranzactia sa se realizeze, conform unor surse de pe piata financiara. Cele doua companii trebuie sa indeplineasca anumite conditii in urmatoarele luni, existand posibilitatea ca in orice moment deal-ul sa cada. Primul pas ar fi ca Flamingo sa achizitioneze un pachet minoritar de actiuni in Flanco, conform surselor citate.

    Flamingo s-a listat la Bursa in vara acestui an prin vanzarea de actiuni, operatiune in urma careia compania a strans peste 12 mil. euro plasand pe piata un pachet de 22% din actiuni. In acest moment, capitalizarea bursiera este de 67 mil. euro la un pret al actiunii de 4.700 lei vechi. Compania a vandut actiuni in oferta la un pret de 23.000 de lei vechi pentru o actiune. Pretul actual (4.700 de lei) inseamna echivalentul a 28.200 lei lei vechi intrucat capitalul a fost majorat prin acordarea de 5 actiuni gratuite pentru una detinuta anterior. Ieri, actiunile Flamingo au crescut cu 2,6%, iar in ultima saptamana cu 7%.

    La noua luni, Flamingo a raportat o cifra de afaceri de 47 milioane de euro si un profit net de 20.000 de euro, iar anul trecut a obtinut un profit net de 3,6 mil. euro la o cifra de afaceri de 60 mil. euro.

    Flanco a obtinut anul trecut un profit net de 3 mil. euro la o cifra de afaceri de 96 mil. euro. Conform surselor citate, Flanco este evaluata intre 40 si 50 de milioane de euro. In ultimul an, retailerul de electrocasnice a pierdut teren. Acum doua luni, Marius Ghenea, directorul general de la Flanco si unul dintre fondatorii Flamingo, a parasit compania, pozitia sa fiind preluata de catre Cornel Marian, cel care se ocupa de afacerile Oresa Ventures in Romania.

    Cornel Marian nu a dorit sa comenteze pe marginea informatiilor vehiculate ieri pe piata de capital privind o eventuala alianta intre Flamingo si Flanco. 'Datorita faptului ca suntem o companie publica, listata la Bursa de Valori, nu suntem in masura sa va oferim informatii privilegiate', au raspuns reprezentantii Flamingo, care nu au dorit sa faca alte comentarii pe acest subiect.

    Dragos Cinca detine 61% din Flamingo. La Flanco, in afara de Oresa Ventures, actionari mai sunt omul de afaceri Florin Andronescu (fondatorul) cu 15%, respectiv fondul de investitii DBG Eastern Europe cu 20%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 decembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Licitatie pentru serele Combinatului Azomures

    Azi   

    ___
    Sectia Sere a combinatului producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures, care a intrat in conservare in urma cu doi ani, a fost scoasa la licitatie, termenul limita de depunere a ofertelor financiare fiind stabilit pentru 16 decembrie. Potrivit conducerii Azomures, serele, aflate la o distanta de circa doi kilometri de sediul combinatului, se intind pe o suprafata de zece hectare si sunt dotate cu sistem de irigare si fertilizare prin picurare si cu o centrala termica in stare buna de functionare. Surse din combinat afirma ca se asteapta oferte de minimum 500.000 de euro. Serele au intrat in conservare in anul 2003, cand conducerea Azomures a luat decizia inchiderii acestora din motive de ordin financiar. In ultimul an, municipalitatea s-a aratat interesata de posibilitatea preluarii serelor, iar pe ordinea de zi a sedintei de miercuri ar putea figura si un proiect de hotarare in sensul prezentarii unei oferte financiare.

    Sursa: Azi, 8 decembrie 2005.

    mai mult

  • Sub 50% din actionarii Sicomed, inscrisi la Regisco

    Averea   SCD

    ___
    Micii actionari detinatori de cupoane la Sicomed mai au la dispozitie aproximativ o luna, pana pe 6 ianuarie 2006, pentru a-si inscrie noile actiuni la sediile Regisco din intreaga tara si a-si vinde actiunile, in cadrul ofertei publice de cumparare de actiuni initiate de compania ceha Zentiva la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Ieri s-au mai inscris la Regisco alti 800 din cei 86.000 de actionari Sicomed, dar in total mai putin de jumatate dintre cuponari au ajuns pana acum la registru. Totusi, analistii pietei de capital sunt sceptici si cred ca nici dupa prelungirea ofertei de cumparare de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu vor putea fi subscrise toate actiunile din cauza numarului foarte mare de actionari minoritari care nu au indeplinit formalitatile cerute de lege pentru inscrierea la Regisco. „Nu cred ca toti actionarii minoritari au aflat de oferta Zentiva sau mai sunt in viata sau au toate actele in regula“, sustin brokerii de la BVB. Prelungirea ofertei publice pentru Sicomed cu o luna, in intervalul 6 decembrie 2005-6 ianuarie 2006, a fost ceruta de compania ceha Zentiva, la propunerea facuta intermediarului ING Securities de Regisco. „Regisco nu are calitatea sa initieze o astfel de cerere, decizia a fost a initiatorului Zentiva catre CNVM, noi doar am sugerat intermediarului ING Securities ca ar fi oportuna o astfel de prelungire pentru ca si actionarii care nu au reusit sa se inscrie in registru pana acum sa poata face acest lucru“, ne-a declarat Ioan Catona, presedintele Regisco. Potrivit acestuia, pentru a grabi procedurile de subscriere a actiunilor Sicomed, Regisco opereaza toate modificarile pe loc in locul notariatelor. „Pentru acele certificate de actionar emise in 1996, prin Programul de Privatizare in Masa, au intervenit schimbari de nume si adrese, decese, casatorii si mosteniri, iar noi operam toate aceste modificari pe loc, de aceea puteam rezolva, in medie, doar 1.200 de solicitari pe zi, prin cele 12 puncte de lucru deschise in tara, cum s-a intamplat in ultima perioada, destul de aglomerata“, ne spune Ioan Catona. Bursa nu a reactionat inca la decizia de prelungire a ofertei. „Deocamdata, aceasta schimbare nu a fost inca perceputa in nici un fel de piata“, sustin brokerii, care asteapta inchiderea ofertei, in ianuarie, si considera ca „aceasta oferta se va inchide chiar daca este subsubscrisa, deci sunt cumparate mai putine actiuni decat cele oferite, sau va fi egala ca numar de actiuni oferite, respectiv cumparate“. Brokerii considera ca vanzarea actiunilor Sicomed in ianuarie 2006 va avantaja vanzatorii. „Potrivit estimarilor date de consultantul KPMG, se asteapta ca, la sfarsitul anului 2005, pretul sa fie fortat crescut pentru toate actiunile, iar cei care vor vinde, la un pret scazut, in primele zile din anul viitor, vor vinde in pierdere pe hartie; insa la un pret de achizitie cu, sa spunem, 5% mai bun decat la sfarsitul anului 2005, castigul apare“, explica specialistii bursieri. Operatorii bursieri urmaresc in continuare miscarile pe care unul dintre actionarii minoritari de la Sicomed, QVT Invest, le face in incercarea de a ridica pretul de rascumparare a actiunilor de catre compania ceha Zentiva. „Este adevarat ca QVT detine in jur de 5% din actiunile Sicomed, dar depinde cat va avea in momentul incheierii ofertei la BVB, nefiind exclus sa se razgandeasca si sa vanda la pretul propus de Zentiva“, sustin analistii bursieri. Legea nr. 297 a pietei de capital prevede ca in cazul in care un actionar detine peste 90% din actiuni sau cumpara prin oferta publica si atinge acest prag poate cere celorlalti actionari minoritari sa rascumpere actiunile la pretul din oferta initiata si, invers, micii actionari pot cere majoritarului care detine peste 90% din titluri sa le rascumpere. Actiunile Sicomed au avut, ieri, o evolutie relativ calma, cu un volum de doar 1,3 milioane de actiuni, putin mai ridicat decat cel din sedinta anterioara. „Palierele de pret pe actiune in care au evoluat titlurile Sicomed in tranzactii au oscilat intre pretul minim de 1,35 RON pentru 3.000 de actiuni, 1,36 RON pentru 41.000 transferate in pachet, respectiv 1,37 RON - egal cu valoarea din oferta Zentiva - pentru 1,280 milioane de actiuni“, ne-au declarat brokerii de la BVB. Pretul de 1,37 lei noi/actiune este corect, dar, luand in calcul evolutia Sicomed si investitiile si eventuala delistare de la BVB in 2006, in baza calculelor reale, ar fi putut fi mai mare, considera analistii pietei de capital.

    Sursa: Averea, 8 decembrie 2005.

    mai mult

07.12.2005

  • Dan Adamescu a cumparat actiunile SIF-urilor la Astra

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Omul de afaceri Dan Adamescu, actionarul majoritar al Astra Asigurari, a ajuns la o intelegere cu SIF-urile care contestau o majorare de capital derulata la compania de asigurari, ceea ce punea in pericol tranzactia prin care omul de afaceri vanduse 27% din actiuni catre austriecii de la Uniqa in luna iunie. Adamescu a cumparat, prin intermediul Nova Trade, peste 3,7% din actiunile Astra de la trei SIF-uri, pentru care a platit aproape 2,12 mil. euro (peste 7,73 mil. lei), urmand sa preia in zilele urmatoare si pachetul celei de-a patra SIF din actionariatul Astra.

    'Noi am cumparat', a confirmat ieri achizitia Dan Adamescu, patronul Nova Trade, societate care detine 67,67% din actiunile Astra. In septembrie 2003, Nova Trade si-a crescut participatia la capitalul Astra de la 75,7% la 94,7%, prin aport in natura, reprezentand un imobil de birouri, operatiune contestata de SIF-uri.

    Prin vanzarea pachetelor de actiuni, SIF-urile (Banat-Crisana, Moldova, Muntenia si Transilvania) nu mai pot continua procesul, pentru ca nu mai sunt actionari. 'A fost o modalitate de stingere a litigiului. In opinia noastra pretul pe care l-am vazut este bun,' a spus Florian Firu, director adjunct la SIF Transilvania, societatea care si-a vandut miercurea trecuta pachetul de actiuni. In luna iunie a acestui an, Nova Trade a vandut 27% din actiunile Astra catre Uniqa, pentru 10 mil. euro. CNVM a blocat ulterior actiunile Uniqa, pe motiv ca un eventual succes al SIF-urilor in proces ar fi insemnat anularea acestora.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 decembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Valoarea nominala a unei actiuni la Fondul Proprietatea, 10.000 Rol

    Gardianul   

    ___
    Cele aproximativ 180.000 de persoane care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate, care nu mai pot fi retrocedate in natura, vor primi actiuni de la Fondul Proprietatea, cu o valoare nominala de 10.000 de lei vechi. Valoarea a fost stabilita prin actul constitutiv al societatii comerciale 'Fondul Proprietatea', adoptata de guvern printr-o hotarare.

    Cinci miliarde lei, cheltuieli de infiintare

    Pana va incepe sa functioneze, Guvernul a hotarat sa aloce 5 miliarde de lei vechi de la fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia sa, pentru acoperirea cheltuielilor de infiintare pentru acest an. Deocamdata, societatea are sediul social pe strada Apolodor, in incinta Ministerului Finantelor, care a transmis spatiul in folosinta gratuita. In 30 de zile de la data desemnarii societatii care va administra Fondul, sediul social al societatii va fi mutat 'intr-o locatie corespunzatoare'. De altfel, Ministerul Finantelor va fi cel care va administra Fondul Proprietatea prin Consiliul de supraveghere, ai caror membri vor fi numiti prin ordin al ministrului finantelor. Fondul se va infiinta ca organism de plasament colectiv, societate de investitii de tip inchis si are ca actionar unic statul roman, perioada de functionare fiind de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii. La infiintare, capitalul social al societatii pe actiuni amintite va fi de 14 2,4 miliarde lei vechi, acesta fiind constituit din activele la peste o suta de societati de stat, precum Petrom (10%), Romtelecom (20%0, Transelectrica si Transgaz (fiecare cu cate 15% din actiuni).

    Transferul actiunilor statului de la Fond catre titularii titlurilor de despagubire sau detinatorilor ulteriori va fi scutit de plata oricaror taxe, tarife ori comisioane. Initial, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire, astfel incat, in final, structura de actionariat a Fondului sa fie in totalitate privata. Actionari ai Fondului Proprietate vor deveni si detinatorii de decizii de restituire ale Comisiei Centrale pentru stabilirea despagubirilor, deja existente la data infiintarii Fondului. Potrivit Ministerului Finanatelor, selectarea consultantului va avea loc la finele lui ianuarie 2006, urmand sa aiba circa 180.000 de beneficiari.

    Sursa: Gardianul, 7 decembrie 2005.'

    mai mult

  • Antibiotice Iasi asteapta privatizarea in 2006

    Averea   ATB

    ___
    Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi ar putea fi scos la vanzare in primul semestru al anului viitor, iar privatizarea ar putea fi una atipica, a declarat ieri Ioan Nani, directorul general al companiei. Anuntul a venit in contextul in care producatorul a anuntat ieri, lansarea unei noi identitati corporative, urmand ca de anul viitor, compania sa intre intr-un amplu proces de rebranding. Pachetul de 53% din actiunile producatorului iesean este detinut in prezent de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) fiind transferat, de la Ministerul Sanatatii incepand cu luna august a anului in curs. Alti actionari semnificativi ai companiei sunt fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia. „Noi dorim o privatizare atipica si sper ca vom deveni parteneri cu alte companii serioase din domeniul farmaceutic pentru ca noi am facut pana in prezent tot ceea ce poate face un investitor serios“, a mai precizat Nani. Potrivit directorului general, valoarea de piata a companiei iesene este in prezent de 130 milioane euro, de 37 de ori mai mare decat, valoarea pe care a inregistrat-o aceasta societate atunci cand s-au facut primele referiri la privatizare, in 1998. Antibiotice detine de altfel noua fluxuri de productie, toate certificate GMP (Good Manufacturing Practice) toate operatiunile de retehnologizare necesitand investitii de aproape 20 milioane dolari in ultimii cinci ani. Potrivit oficialilor companiei, programul de modernizare va continua prin construirea unui centru modern de cercetare si studii de bioechivalenta, a carui realizare presupune o investitie de aproape un milion de dolari. La exact 50 de ani dupa ce a sintetizat penicilina pentru prima oara in sud - estul Europei, compania Antibiotice Iasi este in prezent principalul producator de medicamente antiinfectioase din Romania si al treilea producator autohton, in topul national al industriei farmaceutice.

    Potrivit oficialilor, compania, a carei cota de piata este de 8,6%, vizeaza o cifra de afaceri petru acest an de aproape 60 milioane dolari, aceasta insemnand practic o dublare a acestui indicator financiar in ultimii cinci ani. De asemenea, societatea a inregistrat pe primele 10 luni ale acestui an, un profit brut de 184.492.940 mii lei vechi, fata de 124.246.870 mii lei cat a inregistrat pe anul 2004. Vanzarile companiei pe piata interna au avut o pondere de 85% in structura cifrei de afaceri, restul reprezentand exporturi. „Statele Unite ale Americii reprezinta o piata importanta pentru noi pentru ca pe aceasta piata practic ne-am dublat vanzarile in ultimul an, ajungand la 1,8 milioane dolari“, a mai spus Ioan Nani.

    Produsele exportate in SUA sunt certificate de autoritatea americana de profil - FDA (Food and Drug Administration), fiind vorba despre nistatina, vitamina B12, dar si cefalosporine. De altfel, Antibiotice se afla pe locul doi in lume, cu o cota de 25% din piata mondiala, ca producator al substantei active Nistatina, folosita pentru tratamentul micozelor. Portofoliul Antibiotice cuprinde 120 de medicamente din 11 clase terapeutice.

    Antibiotice este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti incepand cu anul 1997. Potrivit oficialilor companiei, capitalizarea bursiera a producatorului iesean este de 4.250 miliarde lei vechi.

    Sursa: Averea, 7 decembrie 2005.

    mai mult

06.12.2005

  • SIF Muntenia a vandut 1,4% din Sicomed

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD  SIF4

    ___
    Societatea de investitii financiare (SIF) Muntenia a vandut pe Bursa la finalul lunii trecute un pachet de 1,4% din Sicomed prin tranzactii in piata in valoare totala de 8,2 milioane de lei (peste 2,2 milioane de euro). Conducerea Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia, a precizat ca au ales sa vanda in piata acel pachet, si nu in cadrul ofertei publice derulate de Zentiva, datorita pretului mai ridicat la care actiunile Sicomed se tranzactionau in piata comparativ cu pretul oferit de cehii de la Zentiva. 'Am profitat ca pretul din piata era mai ridicat decat pretul din oferta Zentiva', a spus Petre Szel, presedintele societatii Muntenia Invest. Zentiva ofera 1,37 lei/actiune pentru pachetul de 49% pe care nu-l detine. SIF Muntenia este unul din actionarii minoritari cei mai importanti ai Sicomed, cu 12% din capital.

    'Inca nu am luat o decizie definitiva referitor la ce vom face cu pachetul detinut la Sicomed. Ultima zi in care putem subscrie in cadrul ofertei este 8 decembrie si am inteles ca exista si o cerere de prelungire a termenului din partea unui actionar al Sicomed', a precizat Szel.

    In ultima perioada, fondul american de investitii QVT Fund a cumparat puternic actiuni la Sicomed, cu intentia de a-i determina pe cehii de la Zentiva sa mareasca pretul din oferta publica pe care o deruleaza, desi CNVM a respins contestatia americanilor prin care acestia cereau invalidarea ofertei pe motiv ca pretul este prea mic. Mai mult, oficialii fondului au declarat ca nu vor vinde pachetele de actiuni detinute in cazul in care cehii nu majoreaza pretul, impiedicand astfel Zentiva sa delisteze compania. Zentiva a preluat in acest an pachetul majoritar de la Sicomed si trebuie sa cumpere si restul actiunilor. Ieri ultima tranzactie s-a realizat la 1,35 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera este de 154 milioane de euro.

    Sursa : Ziarul Financiar, 6 decembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Olteanu: Privatizarea BCR, parafata in ajunul Craciunului

    Gardianul   

    ___
    Reprezentantii Guvernului vor semna contractul de privatizare a BCR inainte de Craciun, iar numele castigatorului va fi cunoscut cu cateva zile mai devreme, ne-a declarat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

    Varianta finala a contractului de privatizare va fi aprobata de Guvern saptamana viitoare, apoi va fi trimisa ofertantilor. 'De la aceasta data, acestia mai au opt zile pentru a depune ofertele financiare finale', a spus Bogdan Olteanu. In aceasta etapa, castigatorul va fi desemnat exclusiv in baza ofertei financiare.

    Olteanu declara recent ca anuntarea castigatorului va avea loc cel mai tarziu la inceputul lui decembrie.

    El a explicat ca termenul a fost incalcat deoarece confirmarile scrise din partea BERD si IFC, actionari la BCR, au venit abia in urma cu trei zile.

    Sursa: Gardianul, 6 decembrie 2005.'

    mai mult

  • Petrolul a depasit pragul de 60 dolari pe baril

    Averea   RRC  SNP

    ___
    Pretul petrolului a depasit pragul psihologic de 60 dolari pe baril, fiind intr-o continua crestere, din cauza vremii friguroase, care stimuleaza consumul de materii petroliere, informeaza Reuters. La tranzactiile bursei new-yorkeze de ieri dimineata, cotatia petrolului se situa la exact 60 dolari pe baril, urcand la ora 15:45, ora Romaniei, la 60,13 dolari pe baril.

    De asemenea, a crescut cotatia gazului natural, fiind foarte aproape de un nou record. Principala cauza a majorarii preturilor la materiile energetice o constituie temperatura scazuta, care a marit cererea de produse petroliere in nord-estul SUA. Prognozele pentru perioada urmatoare sunt pesimiste, fiind posibile noi majorari ale pretului titeiului, intrucat temperaturile vor continua sa scada.

    Sursa: Averea, 6 decembrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide