29.03.2007
-
Pana in septembrie, toate benzinariile Dyneff din Franta vor opera sub brand-ul Rompetrol
Curierul National
___
Pana in septembrie, acest an, toate benzinariile Dyneff din Franta, mai putin cele din mediul rural, vor functiona sub brandul Rompetrol, iar in 17 si 20 aprilie vor fi lansate primele doua astfel de benzinarii, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, intervievat de NewsIn.
Potrivit acestuia, intregul proces de transformare a benzinariilor Dyneff incluzand rebranding-ul si investitiile propriu-zise in statie va costa, in acest an, 25 de milioane de dolari.
Costurile pentru numai o singura benzinarie amplasata pe autostrada pot ajunge la patru-cinci milioane de dolari, a aratat presedintele Rompetrol.
Amplasamentul primelor doua unitati va fi pe autostrada Toulouse-Narbone, langa Carcasone. Potrivit lui Patriciu, urmatoarea statie de carburanti auto va fi cea de la Saint-Etienne, in sudul Frantei, in cursul lunii mai. 'Odata cu statia de la Saint-Etienne, vom lansa, in premiera pe piata din sudul Frantei, un nou produs. Este vorba de carburantul ecologic E85, care contine 85% etanol si 15% benzina', a spus Patriciu. Procesul de extindere in Franta a grupului Rompetrol va continua, iar compania va participa si la alte licitatii pentru constructia de amplasamente pe autostrazi.
Presedintele grupului a mai spus ca, pana la finele anului, va face publica si o decizie in ceea ce priveste extinderea brand-ului Rompetrol in Spania.
Urmaresc achizitionarea unei rafinarii din bazinul Marii Mediterane
Din spusele lui Patriciu, grupul pe care il conduce are planuri ambitioase in ceea ce priveste afacerile din afara teritoriului Romaniei. Astfel, un obiectiv imediat il reprezinta achizitionarea unei rafinarii situate in bazinul Marii Mediterane care sa aprovizioneze benzinariile din sudul Frantei, 'dar nu numai acestea'.
'In prezent, producem patru milioane de tone de carburanti, dar vindem 7,5 milioane de tone, astfel ca trebuie sa ne echilibram. Vrem sa achizitionam aceasta rafinarie cat mai curand, dar procesul este deosebit de complex', a aratat Patriciu.
Acesta a explicat ca nu se poate estima in prezent care vor fi fondurile alocate de Rompetrol pentru achizitionarea acestei capacitati. 'Astfel de procese dureaza cu lunile, uneori cu anii. Depinde de capacitate si de alte multe lucruri. Oricum, avem capacitatea de a finanta o astfel de achizitie', a mai spus Patriciu. Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri consolidata de 5,65 miliarde de dolari, in crestere cu 135% fata de 2005, in urma achizitionarii Dyneff, si un profit operational de 164 milioane de dolari, identic cu cel din 2005. Compania franceza Dyneff a fost achizitionata de Rompetrol la sfarsitul lui 2005 si opereaza o retea de 226 de benzinarii in Franta si depozite in Spania si Franta.
Sursa: Curierul National, 29 martie 2007.' -
Piata bancara se concentreaza la nivelul primelor cinci institutii
___
Cele mai mari banci din Romania au reusit, anul trecut, sa fie mai profitabile decat nivelul mediu al intregului sistem
Chiar daca cele mai mari banci din tara noastra au anuntat, pe parcursul anului trecut, o extindere rapida a retelei teritoriale, rentabilitatea a continuat sa fie ridicata. Mai mult, primele cinci institutii au reusit, in 2006, sa atraga o pondere mai mare a depozitelor din totalul sistemului bancar, decat nivelul inregistrat in anul precedent.
Concentrarea sistemului bancar la nivelul primelor cinci institutii de credit – aceasta ar putea fi considerata principala caracteristica a anului trecut. Astfel, ponderea activelor detinute de Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Unicredit - HVB Tiriac si Banca Transilvania in totalul activelor sistemului bancar s-a majorat de la circa 58,2%, in 2005, la aproape 63% anul trecut. Totodata, depozitele atrase de cele cinci institutii de credit au reprezentant, in 2006, circa 69,3% din totalul sistemului, nivelul fiind in crestere cu aproape un punct procentual fata de anul 2005. Chiar si la nivelul profitabilitatii pietei bancare se poate observa o concentrare. Astfel, primele cinci institutii au cumulat un profit net de aproape 540 milioane de euro, adica peste 83% din totalul de 647 milioane de euro. In schimb, in 2005, top cinci al sistemului bancar cumula circa 82% din profitul intregului sistem.
Competitia pe piata creditelor se accentueaza
Mai mult, 2006 este un an in care rentabilitatea activelor primelor cinci banci s-a mentinut peste nivelul mediu inregistrat in piata bancara romaneasca. Astfel, in timp ce, in 2006, rata medie de rentabilitate a activelor (profit/active) a fost de circa 1,29%, primele cinci banci au inregistrat un nivel ce varia de la aproximativ 1,3% in cazul Raiffeisen Bank si pana la aproape 2,25% pentru BRD – Groupe Societe Generale.
Singurul segment pe care nu s-a inregistrat o tendinta de concentrare la nivelul primelor cinci institutii de credit il reprezinta creditele acordate clientelei. In acest caz, competitia bancilor comerciale din asa-zisul pluton doi – institutiile care au o cota de piata ce variaza intre 3% si 4% - a determinat o parte din clienti, atat persoane fizice, cat si companii, sa nu aleaga o banca din top 5 pentru a solicita un imprumut. Astfel, gradul de concentrare la nivelul primelor cinci institutii de credit s-a redus usor de la circa 67,6% in 2005 la aproximativ 67,2% in 2006.
Totusi, o caracteristica poate fi considerata aproape generala pentru toate bancile. Principalul motor al creditarii a continuat sa fie reprezentat de imprumuturile pentru retail. Spre exemplu, in cazul BCR, creditele pentru populatie au reprezentat cel mai dinamic plasament al bancii din 2006, cu o crestere de aproape 57% fata de anul precedent. Iar in cadrul acestui segment de activitate, soldul creditelor de consum s-a majorat cu 70%.
Totodata, in cazul BRD – Groupe Societe Generale, cresterea creditelor pentru persoane fizice a fost de 113%, peste nivelul de 54% aferent imprumuturilor pentru companii. Iar Raiffeisen Bank a reusit atat sa inlocuiasca portofoliul de credite pe termen scurt, cat si sa majoreze ponderea imprumuturilor pe termen mediu si lung. La fel si in cazul celorlalte doua banci, Unicredit Tiriac Bank inregistrand un avans la creditele pe baza imprumuturilor de retail, iar portofoliul Banca Transilvania avand contributii atat din partea clientilor persoane fizice, cat si juridice.
Extinderea teritoriala si consolidarea pozitiei in piata
Mai mult, declaratiile celor cinci presedinti subliniaza faptul ca, in acest an, competitia pe piata creditelor va fi acerba. 'In 2007, dobanzile vor ramane sub presiune', a spus Stevan van Groeningen, presedintele Raiffeisen Bank, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pentru anul 2006. La randul sau, Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania, sublinia faptul ca 'tinta generala a institutiei este aceea de a ajunge la un milion de clienti activi'. Pentru a atinge aceste obiective, banca a alocat un buget de 30 milioane de euro, destinat in special cresterii calitatii, perfectionarii sistemelor informatice si de carduri si, nu in ultimul rand, deschiderii a cel putin 80 de unitati. Iar Patrick Gelin, presedintele BRD, precizeaza ca, in anul curent, va investi intre 35 si 40 milioane de euro in deschiderea unor noi unitati bancare si in infrastructura IT. Astfel, bancherii mizeaza in 2007, ca si anul trecut, pe mentinerea ritmurilor de crestere a activitatii, planificand investitii de milioane de euro, atat pentru extinderea retelei teritoriale, cat si pentru imbunatatirea serviciilor oferite.
Totusi, in contextul relaxarii creditarii populatiei, prin renuntarea la gradul maxim de indatorare si la avansul minim pentru creditele ipotecare, presedintii celor cinci banci spun la unison ca vor fi prudenti in activitatea de creditare. Iar segmentul spre care isi vor indrepta atentia va fi cel al persoanelor cu venituri ridicate, dezavantajat pana in prezent de normele bancii centrale.
Sursa: Adevarul, 29 martie 2007.'
28.03.2007
-
Patriciu are sase pretendenti pentru 25% din Rompetrol
ZF RO - FONDURI MUTUALE RRC
___
Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, spune ca are pe masa sase oferte pentru cumpararea prin majorare de capital a unui pachet de 10-25% din actiunile grupului petrolier, discutiile fiind in desfasurare.
'Avem in continuare discutii, aflate in diferite stadii cu sase companii in ceea ce priveste participarea la capitalul Rompetrol cu 10-25%. Vom alage cea mai profitabila varianta', a declarat ieri seful Rompetrol pentru ZF.
El a precizat ca pe langa pretul pe care il va obtine pe actiuni grupul Rompetrol ia in calcul si avantajele strategice ale asocierii cu investitorii interesati.
Tranzactia era preconizata sa se incheie pana la finalul acestei luni, insa din cauza interesului ridicat al investitorilor, finalizarea acesteia va mai intarzia.
Patriciu nu a estimat un termen pentru incheierea tranzactiei. Patriciu este consiliat de banca de investitii Morgan Stanley, care ofera consultanta pentru aceasta tranzactie si a fost mandatata sa gaseasca un cumparator.
Grupul Rompetrol, cu afaceri de 6 miliarde de dolari anul trecut, este inregistrat in Olanda, principalele active fiind rafinaria Petromidia din Romania si reteaua de distributie a carburantilor Dyneff din Franta.
Conform informatiilor aparute pe piata la inceputul acestui an, printre companiile interesate se numara compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.
Grupul austriac OMV a detinut un pachet de 25% in cadrul grupului Rompetrol pana in urma cu doi ani, cand OMV a iesit din afacere vanzandu-si actiunile lui Patriciu dupa ce a castigat contractul de privatizare al Petrom.
Infuzia de capital provenita de la investitorul care va prelua un pachet minoritrar din Rompetrol ar urma sa fie folosita pentru dezvoltarea grupului, tinta fiind de a deveni una din primele zece companii petroliere la nivel european.
Grupul Rompetrol este in primele 20-22 de grupuri petroliere europene, conform lui Dinu Patriciu.
Rompetrol participa in prezent la privatizarea rafinariei sarbesti Naftna Industrija Srbije (NIS) si care ar putea crea sinergii cu Petromidia, datorita pozitionarii pe malul Dunarii.
Patriciu spune insa ca achizitia rafinariei sarbesti nu este prima pe lista de achizitii a grupului 'Pe primul loc pentru noi in privinta achizitiilor este achizitia unei rafinarii in Italia sau Franta,' a declarat Patriciu pentru ZF. Achizitia este justificata de vanzarile mai mari al grupului prin retelele de distributie de care dispune fata de productia realizata in segmentul de rafinare. Patriciu a precizat ca vanzarile de produse petroliere ale grupului sunt semnificativ mai mari decat productia. Grupul a achizitionat anul trecut reteaua franceza de benzinarii si depozite Dyneff. Grupul intentioneaza sa se extinda in continuare si pe distributie 'Intentionam sa achizitionam anul acesta si o retea de distributie in Italia,' a declarat Patriciu pentru ZF.
Patriciu estimeaza ca grupul va atinge afaceri de 7,5 mld. dolari (circa 5,7 mld. euro) anul acesta, fara a lua in calcul vanzarile care vor fi realizate de companiile pe care grupul ar putea sa le achizitioneze anul acesta. Patriciu nu a dorit sa dea informatii privind indicatorii de profitabilitate estimati pentru anul acesta.
Afacerile grupului ar urma sa creasca cu 25% fata de cele de anul trecut. Grupul Rompetrol a anuntat ca a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de peste sase miliarde de dolari (circa 4,6 mld. euro).
Patriciu este trimis in judecata in dosarul Rompetrol, fiind acuzat de mai multe infractiuni economice in privinta privatizarii Petromidia si a tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare pe Bursa de Valori. El considera ca justitia il va gasi nevinovat.
Sursa: Ziarul Financiar, 28 martie 2007.' -
Prebet intra pe Bursa pentru mai multa vizibilitate
ZF RO - FONDURI MUTUALE PREB
___
Compania de constructii Prebet Aiud a obtinut anul trecut un profit net de 2,7 mil. lei (0,77 mil. euro), in crestere cu circa 9% fata de castigul inregistrat in anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de conducerea societatii.
Prebet a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 26,85 mil. lei (7,6 mil. euro), mai mica cu 3% fata de afacerile din anul anterior.
Profitul raportat este mai scazut decat cel de la finalul primelor noua luni ale anului trecut, cand societatea avea un castig net de 2,9 mil. lei (0,82 mil. euro) la o cifra de afaceri de 20,53 mil. lei (5,8 mil. euro).
'Structura productiei nu a fost asa de favorabila pentru un profit mai bun. Avem totusi asigurata toata capacitatea de productie si estimam ca in acest an sa obtinem un rezultat cu circa 20% mai bun', a declarat Ioan Campian, directorul economic al Prebet. Societatea este specializata in principal in constructia de traverse pentru calea ferata si de grinzi pentru podurile rutiere. Potrivit conducerii Prebet, principalul client al societatii este C.N. C.F.R, dar societatea lucreaza si pentru alte firme, cum ar fi de exemplu Bechtel, ponderea clientilor in structura cifrei de afaceri de la o perioada la alta fiind insa foarte dispersata.
Prebet este listata in prezent pe piata RASDAQ, societatea intentionand sa se transfere la categoria a II-a a Bursei de Valori. Reprezentantii companiei spun ca aceasta intentie a fost determinata de dorinta firmei de a castiga un plus de vizibilitate. 'Vrem ca societatea sa fie mai cunoscuta pe piata', a spus Campian. Prebet este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 50,44% din actiuni, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 10%.
'Asociatia si-a platit toate obligatiile asumate in momentul semnarii contractului de privatizare, dar eu nu stiu sa se fi luat vreo decizie in privinta faptului daca asociatia se va desfiinta sau nu. Oricum, nu e obligatoriu sa se desfiinteze', spune Ioan Campian.
Actiunile Prebet au fost unele dintre cele mai performante de la inceputul acestui an, pretul titlurilor crescand de aproape trei ori in aceasta perioada. Ultima tranzactie s-a realizat la 4,99 lei/actiune, la acest nivel capitalizarea bursiera a companiei fiind de 16,1 mil. euro.
Prebet a convocat AGA pentru finalul lunii viitoare, pentru a aproba, printre altele, contractarea unor credite de 5 mil. lei (aproape 1,5 mil. euro) si majorarea capitalul social al companiei cu circa 1 mil. lei (0,3 mil. euro). Majorarea capitalului ar urma sa se faca prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor anteriori.
Sursa: Ziarul Financiar, 28 martie 2007.' -
Primele despagubiri cu actiuni Transelectrica
Evenimentul Zilei TEL
___
Fostii proprietari de case nationalizate vor intra in posesia primelor titluri pe bursa la mijlocul lui mai.
Fostii proprietari de case nationalizate care au solicitat despagubiri sub forma de actiuni la compania Transelectrica vor intra in posesia titlurilor pe 15 mai, dupa o reanalizare a dosarelor, a declarat ieri ministrul economiei si comertului Varujan Vosganian.
Cei aproape 1.000 de proprietari care au ales in urma cu sase ani, in baza Legii 10, sa fie despagubiti prin actiuni la compania Transelectrica vor fi astfel primii beneficiari ai retrocedarilor cu actiuni la bursa.
La valoarea medie
Dupa reverificarea dosarelor, persoanele indreptatite vor primi titlurile ce vor fi echivalentul bunurilor pe care fostii proprietari nu le mai pot primi in natura. Valoarea actiunilor va fi cea medie rezultata din cotatiile bursiere din ultimele sase luni.
Potrivit ministrului, bene-ficiarii pot sa vanda actiunile chiar a doua zi dupa intrarea in posesie. Brokerii spun insa ca procedura de inregistrare ar putea dura cateva zile.
Potrivit lui Vosganian, in lista de societati de stat propuse in 2001 de autoritati pentru despagubire au fost incluse „in bataie de joc” companii neatractive din industria miniera, ceea ce i-a revoltat pe proprietari. Ulterior, lista a fost completata cu Transelectrica si Transgaz.
Persoanele care au optat sa fie despagubite din portofoliul Transgaz nu pot fi inca despagubite, intrucat compania nu este listata la bursa. Transportatorul de gaz ar putea fi listat pe piata de capital cel mai devreme la sfarsitul acestui an.
Fostii proprietari vor primi 2%-3% din capitalul Transelectrica. Luand in calcul cotatia titlurilor pe BVB de ieri, pachetul total de actiuni ar valora cel mult 100 de milioane de lei.
DISCOUNT
Apar „baietii destepti” din gaz?
Marii consumatori de gaze naturale ar putea beneficia de o reducere de pana la 10a din factura, daca vor plati anticipat si nu vor avea datorii la stat, a declarat ieri Vosganian. De discount ar urma sa beneficieze firmele cu un consum anual de peste 40 de milioane de metri cubi de gaze.
Masura ar urma sa protejeze marii consumatori de cresterea accelerata a pretului gazului. Cei mai importanti consumatori de gaze sunt combinatele chimice si de ingrasaminte Doljchim Craiova (parte a SNP Petrom), Amonil Slobozia, Sofert Bacau, Viromet Victoria si Turnu Magurele.
Sursa: Evenimentul Zilei, 28 martie 2007. -
Obligatiunile BCR se tranzactioneaza de maine
Curierul National
___
Obligatiunile Bancii Comerciale Romane vor intra la tranzactionare in sedinta de maine a Bursei de Valori Bucuresti. Bondurile au fost emise de BCR in noiembrie 2006, iar valoarea emisiunii se ridica la 242 milioane lei. Obligatiunile BCR se vor tranzactiona in sectorul Titluri de credit la categoria a doua a obligatiunilor corporative cu simbolul BCR09, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti.
BCR a emis 2.428.278 obligatiuni, cu o valoare nominala de 100 lei si cu scadenta la 28 noiembrie 2009. Dobanda bondurilor va fi platita semestrial, iar rata dobanzii este fixa, de 7,25%.
In urma ofertei publice derulate in perioada 8-21 noiembrie 2006, BCR a atras, in total, 242,8 milioane lei.
Conform informatiilor transmise de banca, banii atrasi prin aceasta emisiune de obligatiuni vor fi folositi pentru majorarea sumelor oferite sub forma de credite atat populatiei, cat si companiilor.
Emisiunea de obligatiuni BCR a fost suprasubscrisa in proportie de 121,4%, iar din cele 2,428 milioane de obligatiuni, 98,63% au fost subscrise de catre investitori persoane juridice, in timp ce 1,37% au fost subscrise de investitori persoane fizice.
Cele mai interesate de obligatiunile BCR s-au aratat bancile, care au subscris 56,9% din volumul subscrierii, in timp ce 32,9% au fost subscrise de societati de asigurari, iar 5,6% de fonduri de investitii.
Emisiunea de obligatiuni a fost cotata cu “A minus” de Fitch Ratings si cu “BBB minus” de Standard& Poor’s.
BCR a mai lansat, in anul 2005, o emisiune de euroobligatiuni, care a fost suprasubscrisa, prin care a atras 500 milioane euro la o rata anuala de dobanda (cupon) de 3,75%. Emisiunea BCR a fost intermediata de ABN Amro si BNP Paribas si a beneficiat de calificative foarte bune la lansare din partea agentiilor internationale de rating, respectiv BB- de la Standard& Poor’s si BB de la Fitch, cu perspectiva “pozitiva”.
Sursa: Curierul National, 28 martie 2007. -
Romgaz va vinde gaze mai ieftine cu pana la 10% marilor consumatori
Adevarul
___
Masura va ajuta industria sa faca fata mai usor competitiei externe, potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian
Romgaz nu va creste pretul gazelor naturale din productia interna in 2007 si, probabil, nici Petrom nu va lua aceasta masura, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul economiei, Varujan Vosganian.
Mai mult, a adaugat ministrul, pretul energiei pentru populatie nu va creste semnificativ anul acesta. 'In 2007, avem in vedere sa scadem in termeni reali pretul gazelor si al electricitatii', a adaugat Vosganian. El a explicat ca pretul curentului electric va creste de la 1 aprilie cu 3,9%, sub nivelul inflatiei.
Ministrul economiei a declarat ca a primit numeroase sesizari din partea consumatorilor industriali, potrivit carora cresterea pretului gazelor naturale le ridica serioase obstacole in a face fata competitiei. El a adaugat ca gazele s-au scumpit de patru ori in ultimii ani, ceea ce ii afecteaza indeosebi pe cei pentru care gazele naturale reprezinta 40-60% din materiile prime. In urma unei int?lniri cu marii consumatori, reprezentanti ai celor doi producatori principali – Romgaz si Petrom – si Autoritatea de Reglementare din domeniu, a fost luata decizia ca Romgaz sa nu creasca pretul gazelor din productia interna in 2007. Ministrul nu a putut garanta ca Petrom, controlata de grupul austriac OMV, va mentine actualele preturi. Asadar, o eventuala majorare a pretului gazelor platit de consumatori, inclusiv cei casnici, va depinde de politica de preturi a Petrom, precum si de evolutia pretului gazelor din import, care asigura circa 40% din necesarul total.
Interagro, restante la gaze de 28 milioane de euro
In plus, compania Romgaz, detinuta in continuare de stat, va aplica marilor consumatori o reducere de maxim 10% fata de pretul sau. 'Am mandatat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a societatii Romgaz sa aplice o grila de discount de maximum 10% pentru marii consumatori', a spus ministrul.
Potrivit acestuia, orice companie care achizitioneaza anual aproximativ 40 milioane de metri cubi de gaze poate fi considerata un mare consumator de gaze. Vosganian a mai aratat ca vor exista doua conditii pentru aplicarea acestui discount. Prima se refera la achizitionarea unei cantitati mari de gaze si a doua, la plata anticipata a acestora. Ministrul a mai aratat ca, daca in 2001, discountul era de p?na la 13%, acesta va cobori la 10%, pentru ca pretul gazelor este mai mare in prezent.
Potrivit acestuia, aceasta masura de sprijin reprezinta 'o m?na intinsa' unor industrii foarte importante, de tipul celei chimice. 'Acest gest trebuie insotit din partea lor de onorarea obligatiilor de plata', a completat Vosganian. El a dat ca exemplu compania Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, care, fata de obligatiile de plata acoperite de garantii, are datorii la Romgaz de 27-28 milioane de euro (100 milioane de lei). 'Am avut o int?nire cu reprezentantii Interagro si le-am pus in vedere ca, p?na la 15 aprilie, sa plateasca aceasta suma catre Romgaz, pentru ca altfel voi fi nevoit sa ordon sistarea livrarilor de gaze', a spus Vosganian.
Oficialul Ministerului Economiei si Cometului a mai aratat ca, pentru marii consumatori de energie, nu se vor aplica politici similare de sprijin. 'Nu este in traditia europeana sprijinirea marilor consumatori de electricitate', a mentionat Vosganian.
Sursa: Adevarul, 28 martie 2007.'
27.03.2007
-
SIF Transilvania a castigat 57 mil. euro din listarea Felix
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF3 TUFE
___
Listarea la Bursa de Valori a Turism Felix, care detine cea mai mare parte a activelor turistice din Baile Felix, a adus principalului actionar al companiei, SIF Transilvania, un castig teoretic de aproape 60 de milioane de euro provenit din aprecierea actiunilor in urma listarii pe Bursa.
Actiunile Turism Felix se tranzactionau anterior pe piata RASDAQ.
SIF Transilvania este principalul actionar al Turism Felix, cu o cota de 63%. La ultimul pret de ieri al actiunilor Turism Felix, valoarea companiei se ridica la 144 de milioane de euro, iar participatia SIF valoreaza peste 90 de milioane de euro. Turism Felix a devenit astfel una dintre cele mai importante detineri ale SIF, a carei capitalizare de piata se ridica la circa 510 milioane de euro.
SIF mai detine participatii importante in alte companii din turism alaturi de pachetele de actiuni de la BCR si BRD.
Listarea pe Bursa de Valori a companiilor, chiar si cele provenite de pe piata RASDAQ, a adus in ultimii ani cresterea valorii acestora datorita faptului ca acestea sunt mai vizibile pentru investitori, iar lichiditatea titlurilor se imbunatateste. Printre exemplele de companii care si-au majorat valoarea de piata trecand de pe RASDAQ pe Bursa se numara Rompetrol Rafinare (Petromidia), Mecanica Ceahlau sau Socep.
In urma cu o luna, pe piata RASDAQ Turism Felix se tranzactiona in jurul a 0,75 lei/actiune, iar ieri cotatia a atins 2 lei/actiune. Valoarea participatiei SIF a crescut astfel intr-o luna de la 33 de milioae de euro la 90 de milioane de euro.
Castigul este insa doar pe hartie, fiind inregistrat in contabilitate doar in momentul vanzarii actiunilor. SIF a vandut deja in ultimele zile pachete mici de actiuni la Turism Felix dupa ce anuntase intentia de a-si diminua participatia pana la 51-52% pentru a crea lichiditate in piata pentru actiuni.
Stimulate de evolutia actiunilor Felix, cealalta companie turistica de la Bursa, THR Marea Neagra (fosta Eforie), detinuta tot de SIF Transilvania, a urcat ieri cu 15% si a ramas fara ordine de cumparare.
Tursism Felix este evaluata la circa 45.000 de euro pe locul de cazare, substantial mai mult fata de alte companii hoteliere de pe piata.
Actiunile Turism Felix (TUFE) si-au dublat pretul in ultima luna, ca urmare a listarii la Bursa de Valori, iar valoarea companiei a atins 144 de milioane de euro. Pe ce se bazeaza aceasta valoare?
Turism Felix este principalul jucator de pe piata turismului balnear din Romania. Compania detine 1.752 de camere cu un numar total de 3.138 de locuri de cazare in 10 hoteluri de doua si trei stele, situate in statiunea Baile Felix. La valoarea actuala a companiei, de 144 de milioane de euro, un loc de cazare este evaluat la 45.800 de euro.
In comparatie, THR Marea Neagra (fosta Eforie), opereaza 11 hoteluri de trei stele, doua stele si o stea situate pe litoral, cu un numar total de circa 1.400 de camere si aproximativ 3.000 de locuri de cazare. THR are o valoare de piata de 40,7 milioane de euro, valoarea medie a unui loc de cazare fiind de 13.600 de euro, de aproape 3,5 ori mai putin decat in cazul Turism Felix. Totusi, activitatea THR Marea Neagra are un caracter sezonier mai pronuntat decat in cazul Turism Felix, hotelurile de pe litoral fiind ocupate 3-4 luni pe an.
Comparatia este mai mult una ilustrativa, valoarea hotelurilor putand diferi in functie de dotarile de care acestea dispun si de facilitatile pe care le ofera. In plus, Turism Felix mai detine baze de tratament si 29 de hectare de teren intravilan unde intentioneaza sa contruiasca un hotel de cinci stele.
Cele doua companii sunt comparabile si din punctul de vedere al rezultatelor financiare realizate in ultimii ani. Turism Felix a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 37,5 milioane de lei (10,6 milioane de euro), in crestere cu 6% fata de afacerile din 2005. Pentru urmatorii doi ani, compania estimeaza cresteri de cate 11% ale veniturilor din exploatare. Profitul net al companiei a fost anul trecut de 7,4 milioane de lei (2,1 milioane de euro). La actualul nivel de pret, actiunile TUFE au un PER (pret raportat la profit net pe actiune) de 65.
THR Marea Neagra a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 39,5 milioane de lei (11,2 milioane de euro) si un profit net de 5,96 mil. lei (1,7 mil. euro) si au un PER de circa 23, de aproape trei ori mai mic.
De altfel, cresterea din ultimele zile a actiunilor Turism Felix a atras un interes mai ridicat si pentru titlurile THR Marea Neagra, care au crescut ieri cu 15%, maximul admis pe parcursul unei sedinte, insa pe fondul unei lichiditati foarte scazute.
O comparatie poate fi realizata si intre Turism Felix si compania ungara Danubius Hotels, care este listata pe Bursa din Budapesta. Danubius Hotels detine 55 de hoteluri, din care 2 de cinci stele, 23 de patru stele, 19 de trei stele si 11 de doua stele, in Ungaria, Cehia, Slovacia si Romania, cu un total de 8.900 de camere. Compania are o valoare de piata de circa 250 de milioane de euro, cu doar 75% mai mult decat Turism Felix, in conditiile in care dispune de capacitati de cazare de cinci ori mai mari.
Tranzactiile realizate in ultima perioada in sectorul turistic pot oferi de asemenea o imagine cu privire la valoarea activelor Turism Felix. Potrivit agentiilor imobiliare, pretul mediu la care se poate achizitiona un hotel pe litoral este de 3,5 milioane de euro pentru un hotel de doua stele cu o capacitate de circa 300 de locuri. Grand Plaza Hotel SA Bucuresti, parte a grupului Howard Johnson, a castigat saptamana trecuta licitatia cu strigare pentru vanzarea Complexului Neptun, parte a societatii Olimp Estival 2002, la pretul de 7 milioane euro.
Hotelul de cinci stele Rex din Mamaia a fost achizitionat de familia Adamescu in luna august a anului trecut pentru 10 milioane de euro.
Hotelul are 90 de camere duble si 12 apartamente si toate facilitatile unui spa. SIF Transilvania, actionarul majoritar al Turism Felix, intentioneaza sa deruleze un proces de fuziune in a doua jumatate a acestui an a celor patru companii de turism balnear pe care le detine in portofoliu, fuziunea urmand sa se faca sub 'umbrela' Turism Felix. De asemenea, Turism Felix va incepe, in toamna acestui an, la Baile Felix constructia primului hotel de cinci stele dintr-o statiune balneoclimaterica din Romania. Hotelul va avea 220-250 de camere, iar investitia totala se ridica la peste 20 de milioane de euro.
Una dintre posibilele explicatii ale cresterii actiunilor Turism Felix este si majorarea de capital cu actiuni gratuite pe care compania intentioneaza sa o realizeze, precum si fuziunile si planurile de investitii pe care compania le-a anuntat pentru anii urmatori.
Turism Felix intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 24,8 mil. lei (7,4 mil. euro) prin capitalizarea primelor de emisiune din oferta publica derulata anul trecut si distribuirea de actiuni gratuite, fiecare actionar urmand sa primeasca o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta.
Actiunile Turism Felix au inchis sedinta de ieri la pretul de 1,95 lei/actiune, in scadere cu 2% fata de sedinta precedenta.
Sursa: Ziarul Financiar, 27 martie 2007.' -
BNR surprinde bancherii cu o dobanda de 7,5%
___
Boardul bancii centrale a luat ieri o serie de decizii care au surprins din nou bancherii romani. Piata bancara va avea o dobanda de 7,50% dar aceleasi rezerve minime obligatorii de 20% la lei si 40% la valuta, cele mai constrangatoare din Uniunea Europeana.
Analistii spun ca banca centrala a redus cu 0,50% dobanda de politica monetara deoarece are incredere in temperarea inflatiei, se teme de capitaluri speculative si nu doreste o apreciere brutala a leului, dar mentine, prudent, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii.
Cu toate acestea, analistii chestionati de Wall-Street nu se asteapta ca in piata sa apara efecte in viitorul apropiat dupa decizia de ieri a BNR de a reduce, pentru a doua luna consecutiv, dobanda de politica monetara.
Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen, considera ca aceasta decizie “nu are esenta si este mai degraba coaja frumoasa a unui fruct din ce in ce mai deteriorat”. “Se prea poate, insa, ca BNR sa dea alt sens ideii de precautie si atunci rusine sa ne fie noua ca nu reusim sa ii intelegem”, enunta Libocor.
In opinia analistului BRD, surpriza consta in felul in care banca centrala argumenteaza decizia. In comunicarea si fundamentarea deciziei sale, BNR mentioneaza politica fiscala ca fiind principalul element de risc si subliniaza faptul ca actuala pozitie externa (deficitul de cont curent) necesita o abordare precauta din punct de vede al politicii monetare. “Intrebarea mea ar fi: cat de precauta este politica monetara care, in fapt, indica o relaxare acelerata (in 6 saptamani dobanda de politica monetara a fost redusa cu 125 puncte de baza, de la 8.75 la 7.50 procente)”, se intreaba Florian Libocor.
Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, considera ca decizia bancii centrale este surprinzatoare, atat in ce priveste scaderea in sine, dat fiind ca piata se astepta la mentinerea dobanzii, cat si a variatiei importante, de la 8,00% la 7,50% pe an. 'De asemenea, e surprinzator ca nu au redus rata rezervelor minime obligatorii la lei, cu toate ca piata a dat dovada de lipsa de lichiditate in ultima vreme, iar scaderea ratei dobanzii de politica monetara a devenit irelevanta in aprecierea recenta a leului', a spus Craciun, citat de NewsIn.
“Inflatia scazuta din ultimele luni si presiunile de apreciere a leului in conditiile cresterii deficitului de cont curent au stat la baza acestei decizii”, isi explica economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, decizia BNR. “Totusi, succesul intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara va depinde si de modul in care BNR va actiona in urmatoarele luni in privinta volumului absorbtiei lichiditatilor de pe piata monetara”, a completat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal.
In ceea ce priveste urmarile deciziei BNR de ieri, Florian Libocor apreciaza, pe de o parte, ca aceasta nu va genera efecte asupra conditiilor de creditare, iar leul va inregistra doar o depreciere temporara fata de moneda unica europeana.
Pe de alta parte, Rozalia Pal considera ca scaderea dobanzii poate semnaliza pietei o convergenta mai rapida a dobanzilor, putand determina scaderea atat a ratelor dobanzii la credite cat si a celei la depozite. “Este de asteptat o diminuare a presiunlor de apreciere a leului odata cu scaderea marjei intre ratele dobanzii Romaniei si a tarilor din zona Euro”, a conchis Rozalia Pal.
'Reducerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 7,50% se traduce si intr-o apropiere dintre aceasta si nivelul ratei dobanzii efective de sterilizare, cu scopurile imbunatatirii transmisiei semnalelor de politica monetara, al intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara ca principal instrument al politicii bancii centrale si al ancorarii mai bune a anticipatiilor inflationiste, inclusiv pe termen mai indelungat', mentioneaza comunicatul BNR.
Miscarea contravine partial recomandarilor Fondului Monetar International (FMI), care sugera in raportul sau de evaluare anuala a economiei romanesti, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) 'ar trebui sa se concentreze asupra inflatiei si sa egaleze cat de curand posibil dobanda de politica monetara cu cea efectiva, la care sterilizeaza excesul de lei, la un nivel de 8%'.
Simultan cu decizia de a cobari rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,00% pe an la 7,50%, banca centrala a anuntat ca va exercita, prin intermediul operatiunilor de piata, un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.
Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat ca a intentionat sa apropie nivelul dobanzii sale cheie, la care atrage banii bancilor in depozite la o luna, de nivelul ratei dobanzii efective de sterilizare, pentru transmite un mesaj pietei financiare.
Banca centrala a motivat faptul ca mentine nivelul inalt al rezervelor obligatorii in lei si valuta pe care il tin bancile in vistieria sa, din ratiuni de prudenta, pentru a contracara riscurile sosite din posibila relaxare fiscala si din adancirea deficitului de cont curent.
Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 mai 2007, cand va fi analizat noul raport asupra inflatiei, mai reaminteste banca centrala.
Ultimele decizii ale BNR:
27 martie - 2006 - Dobanda de interventie: 8.5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16%
11 mai 2006 - Dobanda de interventie: 8.5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16%
27 iunie 2006 - Dobanda de interventie: 8.5% - 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16% - 20%
10 noiembrie 2006 - Dobanda de interventie: 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%
28 decembrie 2006 - Dobanda de interventie: 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%
9 ianuarie 2007 - Dobanda de interventie: 8,75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%
9 februarie 2007 - Dobanda de interventie: 8,75%- 8%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%
26 martie 2007 - Dobanda de interventie: 8% - 7,5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%
Sursa: Wall-Street.ro, 27 martie 2007' -
Pret-record pentru petrol
___
Pretul petrolului a urcat, ieri, la aproape 63 de dolari pe baril, stabilind un nou nivel record pentru acest an, pe fondul amplificarii tensiunilor dintre puterile occidentale si Iran, referitoare la programul nuclear iranian, transmite Reuters.
Iranul, al cincilea mare exportator de petrol la nivel mondial si membru al OPEC, a anuntat, cu o zi in urma, ca va restrange cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si nu va opri activitatile de imbogatire a uraniului, in pofida noilor sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.
Sursa: Evenimentul Zilei, 27 martie 2007.
Pagina