Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.03.2007

  • Investitorii straini vin sa vada pe viu noul Tigru din Est

    Adevarul   

    ___
    Un fond suedez isi aduce clientii la Bucuresti, pentru a-i convinge de oportunitatile de afaceri din Romania

    200 de investitori de portofoliu din toata lumea se afla in acest sfarsit de saptamana la Bucuresti, pentru a vedea de ce merita sa investeasca in actiunile companiilor romanesti. Cei mai multi sunt din tarile nordice si sunt mai degraba curiosi in legatura cu aceasta destinatie „exotica'. Au dat peste 1.000 de euro pentru a auzi pledoarii ale reprezentantilor unor mari companii din Romania, pentru a vedea cu ochii lor febra consumului la romani si Casa Poporului.

    Evident, acest infotrip (excursie de informare) nu este organizata de vreo institutie oficiala de pe la noi, disperata sa aduca investitori straini. Este o initiativa privata, a grupului suedez East Capital, administrator de fonduri specializate in investitii in Europa de Est. O initiativa buna pentru afaceri, administratorul dorind sa transforme acesti investitori - mare parte din ei „mari investitori' - in propriii clienti.

    „Am mai organizat asemenea evenimente in capitale din Europa de Est. Dupa fiecare am inregistrat o crestere a investitiilor in fondurile noastre', spune Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital. Cresterea se vede cu ochiul liber. Daca in 2003, fondul avea investitii de mai putin de 500 milioane de euro, in 2005 acestea erau de aproape 2,5 miliarde, pentru ca acum sa ajunga la 3,8 miliarde de euro, in public si private equity. Din acestea, numai 124 de milioane sunt investite la Bursa din Bucuresti, incepand din 2002.

    Sunt perspective mari pentru investitori, dar acestia trebuie sa aiba rabdare

    East Capital nu are un fond dedicat Romaniei (de altfel, singurele fonduri dedicate sunt pentru Rusia si Turcia). Plasamentele din Romania sunt prinse in Fondul pentru Europa de Est (pondere 3%), un fond cu risc mediu, respectiv Fondul pentru Balcani (pondere 15%), cu risc mediu spre ridicat. Cea mai mare expunere a fondului este pe domeniul petrolier (Petrom 0,3% din actiunile companiei, Conpet - 0,6%), apoi financiar ( cate 1% din fiecare SIF) si imobiliar (Impact -7,4%).

    Administratorul vrea sa transmita clientilor sai ca in Romania domenii-vedeta sunt acum transporturile, infrastructura, IT, agricultura, retail. 'Romania are inca o oportunitate in forta de munca ieftina si calificata. De asemenea, sunt foarte importante fondurile europene structurale. Pana in 2015, acestea vor aduce o crestere suplimentara a PIB cu 15%', spune Peter Hakansson. „Dar mesajul nostru pentru investitori este ca trebuie sa invete sa aiba rabdare'.

    Suedezii vor sa investeasca 200 milioane de euro in companii romanesti

    La drept vorbind, Bursa de la Bucuresti ofera, in acest moment, destul de putine oportunitati. „Daca la Petrom, spre exemplu, ar fi un free-float (actiuni pe piata) mai mare, acest titlu ar fi unul dintre cele mai interesante din Est. Iar daca la SIF-uri, plafonul detinerilor ar creste la 5%, fata de 1% cat e acum, tranzactiile ar fi dinamizate', spune seful East Capital. Apar si probleme de supraevaluare a actiunilor. Spre exemplu, actiunile bancilor romanesti - arata Bogdan Popescu, seful biroului din Paris al East Capital. El a dat exemplul BCR, al carei pret de vanzare a fost de sapte ori mai ridicat decat valoarea contabila. In alte tari din regiune, preturile sunt de 2,5-3 ori valoarea contabila.

    Pa langa scumpirea actiunilor, supraincalzirea economiei poate avea si alte efecte colaterale negative. „Se poate ajunge la reducera competitivitatii, prabusirea pietei imobiliare, crize ale sistemului bancar si deprecierea leului'.

    Cu toate acestea, economia romaneasca, „noul tigru din Est', cum spun suedezii de la East Capital, nu trebuie ocolita. Tinta lor este ca investitiile in Romania sa ajunga la 200 milioane de euro, in actiuni listate, dar si nelistate.

    Pentru a vedea pe viu tigrul, clientii East vor vizita, maine dupa-amiaza, un hipermarket din Bucuersti. Duminica, vor fi la Palatul Parlamentului (Casa Poporului), pentru a vedea si ce-au putut sa construiasca „tigrisorii'.

    Sursa: Adevarul, 9 martie 2007.'

    mai mult

08.03.2007

  • Achizitiile nete ale strainilor pe Bursa au ajuns la nivel record

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Achizitiile nete ale investitorilor straini pe Bursa de Valori au atins in februarie un nivel record, depasind 90 de milioane de euro, suma apropiata de cea investita in actiuni romanesti pe tot parcursul anului trecut.

    In ciuda investitiilor record, piata a intrat la finalul lui februarie pe o scadere puternica din cauza caderii pietelor externe.

    Brokerii spun insa ca investitiile pe luna trecuta ale fondurilor de investitii straine nu pot fi considerate spectaculoase.

    'Suma de 90 de milioane de euro nu e o suma deloc mare. Poate pentru Romania, care e o piata mica, am putea spune ca intr-o anumita masura e o suma mare, dar nu as putea spune ca e ceva care sa dovedeasca faptul ca Romania a intrat pe radarul marilor investitori', considera Cornel Fumea, directorul BRD Securities, una dintre societatile de brokeraj de pe piata prin care tranzactioneaza investitori straini.

    'Noi nu simtim nicio schimbare majora a interesului investitorilor institutionali pentru Romania, dupa aderarea la UE', a declarat Dana-Mirela Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

    Recordul anterior fusese stabilit in prima luna a anului trecut, cand achizitiile nete ale strainilor s-au ridicat la 58,3 milioane de euro, atunci suma fiind influentata puternic de banii platiti de cehii de la Zentiva pentru preluarea producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti.

    Maximul atins nu s-a datorat unor achizitii mai mari ale strainilor, ci faptului ca acestia au vandut mai putin decat in lunile anterioare.

    In ultimii ani, sumele de bani investite de straini la Bursa au urmat in general aceeasi tendinta, soldurile cele mai importante la nivelul achizitiilor nete fiind inregistrate in prima luna a anului si ulterior in a doua parte din an. Cu toate acestea, la inceputul lui 2007 evolutia pietei nu a mai semanat cu cea din 2005 si 2006, Bursa fiind dominata in prima luna din an mai mult de scaderi.

    'Conteaza asteptarile pe care le au investitorii. Unii se asteptau probabil ca preturile sa inregistreze o crestere sustinuta in prima luna din an si cum aceasta nu s-a intamplat, au trebuit sa mai astepte pentru a-si marca pozitiile, astfel putandu-se explica de ce vanzarile au fost mai mici', spune Cornel Fumea.

    El spune ca au intrat si fonduri noi de investitii de la inceputul anului pe piata, dar nu la modul in care sa se poata spune ca a fost o schimbare substantiala, ca efect al aderarii la UE.

    'Ma astept ca investitori mai multi sa intre in a doua jumatate a anului. Investitorii asteapta in primul rand conjuncturi mai favorabile din punctul de vedere al preturilor', considera Fumea.

    Evolutia din ultimii ani a pietei a aratat ca revenirea pe cresteri a actiunilor coincide cu cresterea achizitiilor strainilor.

    'In opinia mea, valorile la nivelul indicilor per ansamblul pietelor internationale sunt mari, venind dupa cresteri importante. Si o corectie trebuia sa vina. Eu cred ca aceasta corectie inca nu s-a terminat', mai spune directorul BRD Securities. Scaderea preturilor actiunilor de pe pietele emergente a devenit o regula in ultimii opt ani pe pietele de capital emergente, cum este si piata romaneasca, acestea durand intre 35 si 69 de zile, iar scaderea medie a cotatiilor s-a situat intre 15% si 25%, conform unui studiu ING Bank.

    Piata romaneasca a devenit in ultimii ani din ce in ce mai corelata cu pietele internationale, in special cu cele emergente, datorita mai ales prezentei fondurilor de investitii

    Spre deosebire de media pietelor internationale, sintetizate de studiul ING prin indicele MSCI EM, piata romaneasca este mai volatila, astfel ca in ultimii ani corectiile au fost mai puternice, dar si cresterile au fost mai mari atunci cand piata a mers in sus.

    In 2006 corectia a fost de 24,6%, iar in 2005 de 29,6%. Pe de alta parte, corectia de primavara pe pietele emergente studiate de ING a fost de 11% in 2005 si de 25% anul trecut.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 martie 2007.'

    mai mult

  • Austriecii de la OMV mizeaza pe cresterea pretului gazelor in Romania

    Gandul   SNP

    ___
    Cresterea in perioada urmatoare a pretului la gazele extrase de Petrom va determina avansul profitului OMV, a declarat directorul financiar al grupului austriac, David Davies. 'Profitabilitatea, din punct de vedere macroeconomic, ne asteptam sa fie o provocare mai mare in anul in curs fata de 2006 (...) si ar putea fi compensata de cresteri viitoare ale preturilor la gaze naturale in Romania, ceea ce este foarte probabil', a afirmat Davies. OMV a anuntat, ieri, rezultatele financiare pentru anul 2006. Profitul net al grupului a crescut anul trecut cu 11%, la 1,658 miliarde de euro.

    Profitul net al Petrom a crescut anul trecut cu 61%, la 2,28 miliarde lei (647 milioane euro), iar cifra de afaceri s-a majorat cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde euro), in principal ca urmare a cotatiei favorabile a produselor petroliere. Petrom a contribuit anul trecut cu 36% la profitul inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) al grupului OMV, in valoare totala de 2,257 miliarde de euro. Davies a reamintit ca pretul reglementat la gaze pentru producatori a crescut in noiembrie anul trecut si se asteapta ca, foarte probabil, acesta sa urce si in continuare. Pretul reglementat in industria gazelor naturale din Romania a avansat anul trecut de la 195 de dolari/ 1.000 mc la 287 dolari/1.000 mc. In procesul de liberalizare a pietei gazelor, Petrom anticipeaza pentru 2007 ca pretul gazului din productia interna va avea o crestere constanta. Petrom a obtinut anul trecut, din activitatile de gaze naturale, un profit operational de 117 milioane lei (33,1 milioane de euro). In acelasi timp, compania a participat cu un miliard de euro la veniturile OMV in segmentul de explorare si productie, care au fost sustinute si de pretul ridicat la gaze in Romania.

    Sursa: Gandul, 8 martie 2007.'

    mai mult

  • Privatizarea Antibiotice bate pasul pe loc

    Curierul National   ATB

    ___
    Procesul de privatizare al companiei Antibiotice Iasi, considerata cea mai valoroasa societate romaneasca aflata in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, ar putea fi incheiat pana la sfarsitul acestui an. 'Sunt conditii ca privatizarea Antibiotice sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an', a declarat pentru Curierul National directorul general al companiei, Ioan Nani. Anuntata cu surle si tobe, privatizarea producatorului roman de medicamente era prevazuta pentru inceputul acestui an, dupa care, Teodor Atanasiu, noul sef al AVAS, a precizat ca procesul va fi incheiat in primul semestru al anului 2007. Nani a spus ca schimbarile care au avut loc la nivelul conducerii AVAS, dar si alte probleme ale Autoritatii ar putea devansa termenele inaintate pentru privatizarea companiei.

    Investitor strain sau roman?

    In luna noiembrie a anului trecut, surse guvernamentale precizau ca AVAS ar putea modifica strategia de privatizare a Antibiotice, pentru a incuraja investitorii romani. 'Nu am nicio preferinta referitoare la viitorul proprietar al Antibiotice. Cu toate acestea, un investitor din strainatate, respectiv o companie importanta, are avantajul tehnologiei si al expertizei suplimentare a produselor', a afirmat Nani. AVAS detine 53,01% din actiunile companiei din Iasi, iar printre actionarii semnificativi se numara SIF Oltenia - 10,09%, Citibank Romania - 6,2% si Broadhurst Investments Limited - 4,9%. Pana la 1 noiembrie 2006, un numar de 22 de investitori interesati de cumpararea societatii Antibiotice au depus scrisori de intentie. 'Valoarea de piata a Antibiotice este de aproximativ 300 de milioane de dolari. Nu stiu daca pretul pe care un investior ar trebui sa-l plateasca pentru achizitionarea participatiei detinuta de AVAS (53,01% ar echivala cu circa 159 de milioane de dolari - n.r.) este mare sau nu. Ramane de vazut', a mentionat Nani.

    Privatizarea nu a influentat evolutia cotei de piata

    Potrivit unui raport al firmei de cercetare de piata, Cegedim Romania, Antibiotice a incheiat anul 2006 cu o cota de piata de 3,2%. 'Am pornit in 2005 cu o cota de piata de 2,87%, iar la sfarsit detineam 3,17% din totalul pietei farmaceutice din Romania. In 2006, am reusit sa ne atingem tinta de 3,2%', a spus directorul general al Antibiotice. Desi in trimestrul al treilea si al patrulea din 2006, cota de piata a companiei a stagnat la 3,2%, Nani nu crede ca procesul de privatizare a avut vreo repercusiune asupra nivelului de crestere al societatii.

    'Au existat anumite influente, generate de evolutia pietei, dar nu pot spune ca privatizarea a avut un efect negativ asupra cotei de piata a Antibiotice', a precizat Nani. Directorul general al societatii a adaugat ca, pentru acest an, Antibiotice vrea o cota de 3,5% din totalul pietei farmaceutice autohtone.

    Afaceri de 234 milioane lei pentru Antibiotice, in 2007

    Pentru anul in curs, Ioan Nani prognozeaza ca Antibiotice va avea o cifra de afaceri de 234 de milioane de lei. In 2006, compania din Iasi a avut afaceri de 196 de milioane de lei, in crestere cu 32,5 de milioane de lei fata de 2005. La nivelul anului 2006, profitul companiei a inregistrat o crestere de 27,3% si a ajuns la 25 milioane lei, fata de nivelul de 19,67 milioane lei din 2005.

    Din totalul cifrei de afaceri din 2006, Antibiotice a investit circa 30% in protectia mediului. Totodata, din exporturi, compania a obtinut, anul trecut, 6,2 milioane de dolari, suma comparabila cu cea din 2005, a spus Nani.

    'In 2006, Antibiotice a investit in jur de cinci milioane de euro. Am finalizat statia de epurare, care a costat circa 3,2 milioane de euro (investitie desfasurata pe o perioada mai lunga de timp), am construit un incinerator de deseuri, care a costat 800.000 de euro, si am reamenajat Sectia de injectabile, pentru care s-au cheltuit peste 1,5 milioane de euro. In acest an, estimez ca valoarea investitiilor va fi de cinci milioane de euro', a afirmat Nani.

    Banii vor fi orientati catre modernizarea echipamentelor din sectiile de fabricatie si spre construirea unei capacitati de fabricatie a produselor cefalosporine injectabile, pentru care se poarta discutii la nivelul conducerii, a subliniat Nani. De asemenea, Antibiotice Iasi a investit in 2006, pentru promovare, circa 17 procente din cifra de afaceri. 'In fiecare an, ne propunem sa alocam sume din ce in ce mai mari in aceasta promovare, pentru ca suntem nevoiti sa rezistam concurentei din ce in ce mai aprige', a declarat Nani.

    Piata saturata

    Directorul general al companiei din Iasi crede ca aderarea Romaniei nu va aduce si alti jucatori din industria farmaceutica mondiala pe piata farma autohtona, deoarece majoritatea lor sunt prezenti deja in Romania. 'Cel mult vor mai fi lansate doua, trei sute de produse noi, dar piata se va regla dupa o perioada de doi, trei ani', a afirmat Nani.

    Referitor la evolutia pietei farmaceutice din Romania, Nani a spus ca specialistii vad o crestere anuala de 15-18%, dar el este de parere ca piata va avansa cu 20% pe an.

    Portofoliul de produse marca Antibiotice cuprinde peste 120 de medicamente de uz uman din 11 clase terapeutice, precum si medicamente de uz veterinar, substante active si biofertilizatori.

    Antibiotice este recunoscuta drept principalul producator de medicamente antiinfectioase din Romania. Compania exporta produse in peste 40 de tari ale lumii si ocupa locul al II-lea pe plan mondial intre producatorii de Nistatina.

    Sursa: Curierul National, 8 martie 2007.'

    mai mult

  • ING: Bursa de la Bucuresti nu mai are potential de crestere accentuata

    Curierul National   

    ___
    Numarul mic de societati listate, dar mai ales lipsa lichiditatii de pe piata de capital din Romania, nu mai pot sustine o crestere accentuata a bursei.

    Principalii factori de care depinde cresterea pietei sunt performantele macroeconomice, rezultatele financiare ale companiilor listate la cota Bursei, precum si lichiditatea zilnica a Bursei, dar si atractivitatea emitentilor listati.

    In timp ce in Romania volumul zilnic de tranzactionare este de 11,3 milioane de euro, in tari precum Polonia, Cehia sau Ungaria, rulajele zilnice realizate pe piata de capital depasesc 100 de milioane de euro. Mai mult, in cazul Poloniei, ajung chiar la 180,7 milioane de euro.

    'Resursele de crestere pe viitor sunt destul de limitate. Marile companii nationale au fost deja privatizate, dar nu prin intermediul Bursei, iar acest lucru se simte la nivelul capitalizarii si al valorii de tranzactionare. Acum asteptam ca noii actionari majoritari sa listeze companiile la Bursa. Oricum noii emitenti care se vor lista vor fi, cel mai probabil, companii mici si mijlocii, care nu vor putea sa impulsioneze prea mult piata', a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, in cadrul unui seminar pe teme ale pietei de capital.

    Numarul societatilor listate a scazut in 2006 cu 9,37%

    Anul trecut, numarul societatilor listate a scazut cu 9,37% si a ajuns la 58 de companii. Potrivit datelor centralizate de Bursa de Valori Bucuresti, in 2005 erau listate la cota Bursei 64 de companii. 'Daca dam la o parte societatile care au fost listate mai mult cu forta si care nu au lichiditate, situatia bursei este cu totul alta. Doar cateva companii prezinta cu adevarat interes pentru investitori', a spus Negritoiu.

    Numarul titlurilor listate la Bursa din Polonia se ridica la 284, iar capitalizarea bursiera a ajuns la 227,8 miliarde de lei, fata de o capitalizare de 21,4 miliarde de euro pentru BVB.

    Desi cu un numar mai mic de emitenti, Bursele din Ungaria si Cehia au devansat cu mult capitalizarea bursiera de la BVB. Pe ambele Burse sunt listati 32 de emitenti, iar capitalizarea a ajuns la 50,3 miliarde de euro, in cazul Cehiei, si 72,2 miliarde de euro in cazul Ungariei.

    'In Romania se simte lipsa privatizarilor prin Bursa, spre deosebire de Ungaria, unde majoritatea privatizarilor au fost efectuate pe piata de capital. Probabil ca daca marile privatizari se faceau prin intermediul Bursei, nu mai existau nici atatea dosare la Directia Nationala Anticoruptie in prezent', a afirmat Negritoiu.

    Optiunile investitionale sunt prea putine

    Conform reprezentantilor ING Bank, optiunile pe care le au marii investitori sunt prea putine, reducandu-se la actiuni precum Petrom, BRD, cele cinci SIF, Transelectrica sau Banca Transilvania. Listarile noi la Bursa sunt de natura sa aduca noi investitori mari pe piata de capital din Romania, odata cu majorarea capitalizarii si imbunatatirea indicatorilor Bursei de la Bucuresti in plan regional. 'Pachetele ramase la privatizare sunt nesatisfacatoare pentru apetitul investitorilor', a declarat Florin Ilie, director piete de capital ING Bank.

    De altfel, reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti spera ca pana in 2010 numarul de conturi active va ajunge la 300.000/an, in conditiile in care in primele noua luni ale anului 2006, putin peste 30.000 de investitori au realizat cel putin o tranzactie bursiera.

    Sursa: Curierul National, 8 martie 2007.'

    mai mult

07.03.2007

  • RC2 si Romanian Reconstruction ofera 2,05 lei/actiune pentru preluarea Policolor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondurile de investitii RC2 si Romanian Reconstruction, ambele inregistrate in Cipru, vor lansa o oferta publica de preluare a companiei Policolor Bucuresti, pretul oferit fiind de 2,05 lei/actiune, mai putin fata de preturile la care se tranzactioneaza in prezent titlurile pe Bursa. Ultima tranzactie cu actiunile Policolor s-a realizat la un pret de 2,23 lei/actiune.

    Cele doua fonduri de investitii actioneaza in mod concertat cu fondul Romanian Investment Fund (Cyprus), fiind obligate de legislatia pietei de capital sa deruleze o oferta de preluare pentru restul actiunilor pe care nu le detin. Cele trei fonduri detin impreuna peste 50% din actiunile Policolor, cea mai mare participatie, de 39,4% fiind cea a Romanian Investment Fund.

    Conducerea Policolor suspendase de luna trecuta drepturile de vot ale fondului RC2, pe motiv ca trecuse mai mult de doua luni de cand cele trei fonduri depasisera impreuna pragul de 33% in cadrul companiei, fara a lansa o oferta publica pentru restul actiunilor pe care le detin, dupa cum prevede legislatia pietei de capital.

    Fondurile au lansat oferta pentru a prelua 48,6% din actiunile Policolor, valoarea ofertei ridicandu-se la circa 71 milioane de lei (20,9 milioane de euro).

    RC2 detine 1,4% din actiunile Policolor, din actiunile cumparate in cadrul ofertei urmand sa primeasca 66,66%, restul fiind alocat catre Romanian Reconstruction, care detine in acest moment aproape 10,6% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 martie 2007.

    mai mult

  • Topul celor mai sigure firme din Romania

    Romania libera   

    ___
    Romtelecom, Porsche Romania, Alro, Oracle Romania si IBM Romania fac parte din cele 102 companii incluse de Coface Romania intr-un top al celor mai sigure firme, in cazul carora probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata pe parcursul unui an este minima.

    Coface Romania a publicat, luni, a doua editie a topului celor mai sigure companii, clasamentul fiind realizat pe baza situatiilor economico- financiare oficial inregistrate in decembrie 2005, au declarat reprezentantii agentiei de rating.

    Premiantele

    La categoria companii care depun situatia financiara conform Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene, pe primele pozitii se situeaza Romsuitest Peris (agricultura), Petromservice (industria extractiva), Alro (industria prelucratoare), Impact Developer & Contractor (constructii), Porsche Romania (comert, hoteluri si restaurante), Romtelecom (transporturi si telecomunicatii) si IBM Romania (alte servicii).

    Dintre firmele care au depus bilantul simplificat, Coface a plasat in varful ierarhiei, la cele sapte categorii, Avis 3000, Foraj Sonde Zadareni, Elit SRL, Euro Construct Trading ‘98, Renault Industrie Roumanie, Grup Feroviar Roman si Oracle Romania.

    In ceea ce priveste microintreprinderile, pe primele locuri se regasesc Garden Center Grup Bucuresti, Hesrom Targu Mures, Paoloni Industrie Jilava, General Construct Bacau, Meridiana Pharma Grup Trading Bucuresti, LC Logistic Afumati si MIR Asset Management Bucuresti.

    Jumatate din firme, in Bucuresti

    Criteriile utilizate au fost gradul de indatorare, solvabilitatea si lichiditatea. Pentru ierarhizarea firmelor care au indeplinit criteriile de prag si cele doua criterii de eligibilitate, Coface a folosit un criteriu de marime, si anume volumul activitatii intreprinderii (cifra de afaceri inregistrata la sfarsitul anului 2004). Din cifra de afaceri cumulata a companiilor care au intrat in top, transporturile si telecomunicatiile reprezinta 40% din total, in timp ce agricultura doar 1%.

    Din punct de vedere al repartizarii geografice, 51% din firmele din top sunt inregistrate in Bucuresti si Ilfov, avand 78% din cifra de afaceri totala a companiilor premiate. La polul opus se situeaza Oltenia, care intra in clasament cu doar doua firme. Partea de sud-est a tarii detine cea mai mica pondere in cifra de afaceri, de doar 0,88%. Coface a exclus companiile cu datorii la bugetul de stat sau pierderi.

    Sursa: Romania Libera, 7 martie 2007.

    mai mult

  • Preturile la gaze si petrol fac profitul Petrom

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Rezultatele financiare deosebite ale Petrom in 2006 se justifica prin cresterea preturilor petrolului cu 20% si al celui la gaze cu 45%, a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei.

    In acest context favorabil, Petrom a reusit anul trecut sa inregistreze un profit net de 2,285 miliarde de lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005. Si cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde euro).

    'Pretul mediu al gazelor din import in Romania a crescut cu 45% peste nivelul din 2005, ajungand la 297 dolari pe mia de metri cubi', a precizat directorul general executiv al Petrom.

    Potrivit aceleiasi surse, pretul brent al titeiului a urcat cu 20% peste nivelul din 2005, la 65,14 dolari pe baril. Pentru anul acesta, oficialii Petrom estimeaza ca pretul petrolului va fi fluctuant, urmand sa se inregistreze o usoara scadere comparativ cu anul precedent.

    'In contextul liberalizarii pietei gazelor, Petrom anticipeaza pentru anul 2007 ca pretul gazelor din productia interna va inregistra o crestere constanta, in conformitate cu recomandarile Uniunii Europene. Ne asteptam, pana la finele lui 2008, ca pretul gazelor din productia interna sa se apropie de cel de import', a mai declarat Mariana Gheorghe.

    Eficientizare si disponibilizari

    Petrom a investit, in 2006, in cresterea eficientei energetice a rafinariilor si a obtinut si rezultate, mai sustin oficialii companiei. Aceste investitii vor continua si in urmatorii ani. Compania de petrol si gaze Petrom va investi in 2007 aproximativ 900 de milioane de euro, fata de sumele totale in valoare de 830 de milioane de euro alocate anul trecut.

    Petrom detinea in Romania, la sfarsitul anului trecut, 489 de statii de distributie, in scadere cu 11%, ca urmare a procesului de reorganizare care a determinat inchiderea locatiilor neprofitabile. Numarul total de angajati ai companiei a fost de 32.837 la finele anului trecut, comparativ cu cei 43.546, la finele lui 2005.

    Titlurile Petrom au crescut, dar nu spectaculos

    La Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Petrom au avut ieri o dinamica superioara indicilor pietei, in urma anuntarii rezultatelor financiare pe 2006. In prima parte a sedintei, titlurile au atins un maxim de 57,5 lei, cu circa 6,5% peste inchiderea de luni, dar si-au temperat ulterior avansul, in trend cu piata.

    'Rezultatele se situeaza in limita asteptarilor noastre, sunt bune, dar nu sunt spectaculoase, intrucat diferentele fata de cresterile raportate pentru primele noua luni din 2006 nu sunt foarte mari', a declarat Agentiei Mediafax directorul general adjunct al SSIF Broker Cluj-Napoca, Adrian Ceuca. Directorul general al BT Securities, Rares Nilas, considera ca 'cifrele Petrom sunt in grafic', cu toate ca performanta din ultimul trimestru al anului este inferioara comparativ cu celelalte trei perioade.

    CUMPARATURI

    Achizitii de service

    Si activele totale ale Petrom au crescut anul trecut, cu 9a, comparativ cu finalul lui 2005. Activele fixe ale companiei au crescut cu 23%, prin achizitia OMV Bulgaria, OMV Romania, OMV Iugoslavia, SC MP Petroleum Distributie, a grupului de companii Ring Oil. La acestea se mai adauga si companiile de service din rafinare Rafiserv Arpechim, Rafiserv Petrobrazi, care au fost achizitionate de Petrom de la Asociatia Salariatilor Petrom.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 7 martie 2007.'

    mai mult

  • La Bursa a venit vremea dividendelor

    Curierul National   

    ___
    Ca in fiecare primavara, dupa afisarea rezultatelor financiare, companiile incep sa isi anunte dividendele aferente anului trecut. Dupa ce patru dintre cele cinci societati de investitii financiare au anuntat suma pe care intentioneaza sa o distribuie ca dividende, in cursul zilei de ieri, conducerea SIF Oltenia a anuntat suma pe care vrea sa o distribuie actionarilor sub forma de dividende.

    Conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, SIF Oltenia va propune actionarilor distribuirea unui dividend brut in valoare de 0,07 lei pe actiune. Actionarii se vor intruni in Adunarea Generala a Actionarilor la data de 27 aprilie, la care pot participa toti actionarii care detin titluri emise de societate, pana la 14 martie 2007. Anul trecut, AGA SIF Oltenia a stabilit distribuirea catre actionari a unui dividend brut de 0,06 lei/actiune.

    Societatea de Investitii Financiare Oltenia a anuntat un profit net pentru anul 2006 de 78,9 milioane lei, in crestere cu 44% fata de anul precedent.

    Pentru jucatorii la bursa, acordarea de dividende este foarte importanta, aceasta aratand modul in care a mers compania in anul financiar care s-a incheiat.

    Petrom promite dividende mai mari

    Compania petroliera Petrom a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca anul acesta va acorda actionarilor dividende usor mai ridicate decat cele aferente anului precedent. 'Credem ca avem un dividend usor mai ridicat in termeni absoluti. Decizia finala va fi luata de Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie 2007', a declarat directorul financiar al companiei, Reinhard Pichler.

    Totodata, reprezentantii Petrom au declarat ca, in conformitate cu legea in vigoare, dividendele care revin statului vor intra in conturile AVAS.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a fost inregistrata ca actionar al Petrom in locul Ministerului Economiei si Comertului, cu o participatie de 30,862%.

    Anul trecut, Petrom a acordat dividende de 738,4 milioane de lei, adica 0,013 lei/actiune. Valoarea alocata anul trecut pentru plata dividendelor a reprezentat 52,1% din profitul net al companiei pe 2005.

    Cine a mai anuntat dividendele pe 2006

    CA al SIF Banat-Crisana va propune actionarilor distribuirea de dividende din profitul net pe 2006, renuntand la ideea majorarii capitalului social prin capitalizarea profitului. Societatea propune actionarilor un dividend brut in valoare de 0,06 lei pe actiune, suma totala propusa de conducere fiind de 32,9 milioane lei.

    SIF Transilvania si-a anuntat intentia de a distribui actiuni gratuite in contul profitului de anul trecut. SIF Moldova a propus actionarilor un dividend brut de 0,063 lei/actiune, ca si in 2006.

    CA al casei de brokeraj Broker Cluj va propune actionarilor utilizarea profitului net pe 2006 pentru acordarea de actiuni gratuite in cadrul unei majorari de capital. Profitul companiei in 2006 a fost de 19,08 milioane lei, in crestere cu 52% fata de anul anterior.

    Sursa: Curierul National, 7 martie 2007.'

    mai mult

06.03.2007

  • Socep vede afaceri cu 5-7% mai mari ca urmare a aderarii la UE

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SOCP

    ___
    Conducerea operatorului portuar Socep Constanta se asteapta ca afacerile companiei sa creasca in acest an cu 5-7%, pe seama intensificarii traficului naval odata cu integrarea Romaniei in UE.

    'Ma astept in acest an la o crestere a cifrei de afaceri cu 5-7% fata de anul trecut. In ceea ce priveste profitul, speram sa-l facem anul acesta', spune Petrica Valcu, directorul general al Socep Constanta.

    In ultimii doi ani, afacerile operatorului portuar s-au redus, pe seama intaririi leului, care a afectat exportatorii romani, fapt ce s-a resimtit si la nivelul traficului naval.

    'Anul trecut a fost un an dificil pentru companie. Ne-am revenit incepand cu a doua parte a anului pentru ca traficul prin portul Constanta s-a imbunatatit si am incheiat o serie de contracte care ne-au ajutat', a declarat Petrica Valcu.

    Reprezentantii companiei spun ca efectele aderarii incep sa se faca resimtite si la nivelul activitatii companiei.

    'Observam un interes sporit din partea partenerilor vest-europeni care vin si se intereseaza la noi. Cred ca odata cu statutul de membru UE se deschid o serie de bariere de ordin vamal si apar facilitati', spune Petrica Valcu. El a adaugat ca o crestere a traficului ar putea fi determinata si de modernizarea infrastructurii feroviare, tronsonul 4 de cale ferata intre Bucuresti si Constanta fiind in constructie.

    'Cred ca 2-3 ani va fi o perioada de asezare atat din punct de vedere al sistemului legislativ din Romania cat si al stabilirii strategiilor de investitii ale strainilor', este de parere Petrica Valcu.

    In ultimii doi ani, activitatea operatorului portuar a inregistrat un recul, afacerile acestuia diminuandu-se cu circa 27%, de la 15,4 mil. euro (55,8 mil. lei) in 2004 la 11,1 mil. euro (39,1 mil. lei) anul trecut.

    In 2006, afacerile Socep au fost cu circa 4,2% mai mici decat cu un an in urma. In aceeasi perioada, castigul companiei s-a mentinut la circa 0,63 mil. euro (2,2 mil. lei). Cu toate acestea, profitul obtinut anul trecut s-a datorat in mare parte vanzarii unui activ care a generat un profit similar cu cel inregistrat pe tot parcursul anului precedent.

    Compania a revenit in trimestrul trei pe profit din partea de exploatare, dupa ce in primul semestru s-a confruntat cu o reducere semnficativa a traficului maritim. Socep va derula si in acest an investitii menite sa sustina dezvoltarea activitatii si care se vor indrepta in special catre achizitia de noi utilaje si modernizarea celor existente. Socep nu are un actionar majoritar, printre cei mai importanti actionari numarandu-se producatorul de BCA Celco Constanta, cu o participatie de aproape 10,5%, fondurile americane de investitii administrate de Julius Baer, care detin 6,3% din actiuni si SIF Oltenia cu un pachet de 7,85% din companie.

    Actiunile Socep Constanta au pierdut peste 13% in sedinta de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul corectiei generalizate din piata. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 20,2 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 martie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide