Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.11.2005

  • SIF-urile au portofolii mai valoroase ca urmare a cresterii Bursei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cresterile importante inregistrate de unele dintre companiile de pe piata de capital in ultima luna au determinat luna trecuta castiguri de peste 3% pentru activele nete ale SIF Oltenia si Moldova, cele mai active societati de investitii financiare (SIF) pe burse. Pentru ca nu au vandut din actiunile pe care le detin, cele doua nu au obtinut insa profit. Cresterile de activ pentru cele doua societati sunt echivalente cu dobanda bancara pe jumatate de an. Activul net unitar al SIF Oltenia a crescut cu 3,4% pana la un nivel de 2,1082 lei/actiune, in timp ce valoarea activului net al SIF Moldova la finalul lunii octombrie era de 1,5688 lei/actiune, in crestere cu aproape 3%.

    Dintre celelalte SIF-uri care au mai prezentat rezultatele dupa primele zece luni ale anului, SIF Transilvania a raportat o crestere cu doar 0,5% a activului net unitar pana la 1,7631 lei/actiune. Aceasta SIF a avut o prezenta destul de pasiva pe piata de capital in acest an, preferand mai degraba sa-si consolideze unele din societatile pe care le detine in portofoliu prin participarea la o serie de majorari de capital. SIF Banat - Crisana a raportat pentru finalul lui octombrie un activ net unitar de 1,7831 lei/actiune, in crestere cu 2,2%. SIF Muntenia nu a prezentat inca rezultatele la zece luni.

    Din punctul de vedere al profitului realizat la finalul lunii octombrie, SIF Oltenia si Moldova au raportat castiguri ceva mai scazute comparativ cu cele inregistrate la finalul lunii anterioare.

    SIF Oltenia a raportat dupa luna trecuta un profit de 52,86 milioane de lei (14,6 milioane de euro), fata de un profit de 52,99 milioane de lei la finalul lui septembrie. Banat - Crisana a continuat sa ramana societatea de investitii financiare cu cel mai ridicat profit, aceasta SIF postand un profit de 54,67 milioane de lei (15,1 milioane de euro) pentru primele zece luni. Profitul raportat de SIF Banat - Crisana este cu 0,45 milioane de lei mai ridicat fata de cel obtinut la finalul lunii septembrie.

    Scaderea profitului este explicata de conducerea SIF Oltenia ca rezultat al cheltuielilor curente ale societatii, in conditiile in care compania nu a realizat nici o vanzare semnificativa pe piata. 'Conducerea SIF Oltenia a considerat ca nu sunt oportunitati pe piata care sa ne determine sa valorificam din plasamentele facute. Totusi ne asteptam ca pana la finalul anului sa inregistram o crestere a profitului fata de nivelul actual', a precizat pentru ZF Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia. SIF Oltenia ar putea sa obtina o crestere importanta a veniturilor daca va alege sa vanda, in cadrul ofertei publice lansate de Zentiva pentru preluarea participatiilor detinute de actionarii minoritari ai Sicomed. Oficialii SIF Oltenia au refuzat sa comenteze asupra faptului daca aceasta SIF va vinde in cadrul ofertei Zentiva.

    Totodata, SIF Oltenia spera sa incaseze intre 2 si 3,7 milioane de euro in urma ofertei publice pe care a lansat-o pe RASDAQ pentru vanzarea a 89,9% din actiunile Industrializarea Laptelui Lacta Giurgiu, cea mai mare parte a acestei sume reprezentand profitul SIF. 'Tot ce pot sa spun la aceasta data este ca la finalul anului vor fi surprize placute, nu neplacute', a comentat Ciurezu.

    SIF Moldova a obtinut la sfarsitul lunii trecute un profit de 52,16 milioane de lei (14,4 milioane de euro) fata de un profit de 52,59 milioane de lei dupa primele trei trimestre.

    SIF Transilvania a reusit o crestere a profitului pana la un nivel de 37,33 milioane de lei (10,3 milioane de euro) fata de cele 37,14 milioane de lei castigate pana la finalul lui septembrie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Investitii de 3,5 miliarde euro in Romania

    Curierul National   

    ___
    Romania este tara din Europa de Sud-Est care a absorbit in 2004 cel mai mare volum de investitii, iar in 2005 va atrage investitii de circa 3,5 miliarde euro, potrivit unui raport prezentat de delegatia OECD. Conform documentului, Romania va fi urmata de Bulgaria - cu 1,8 miliarde euro, Croatia - un miliard euro si Serbia si Muntenegru - cu 800 milioane euro. In 2004, peste 80 la suta din investitiile facute in zona Europei de Sud-Est au fost atrase de Romania (4,098 miliarde euro), Bulgaria (2,114 miliarde euro) si Croatia (921 milioane euro). Raportul arata ca tarile SEE au implementat reformele de aliniere cu celelalte tari in domeniul impozitelor, iar Romania a aderat la instrumentele de investitii ale OECD. Acestea au introdus unele dintre cele mai mici impozite din Europa (Serbia percepe impozite de zece la suta, Muntenegru - noua la suta, Bulgaria - 15 la suta, iar Romania - 16 la suta). Cele mai mari privatizari au fost facute in sectorul bancar. Romania a inceput privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a CEC-ului (Casa de Economii si Consemnatiuni), Albania, de asemenea, a privatizat CEC-ul. Totusi, reprezentantii OECD considera ca nivelul investitiilor in regiune este inca insuficient. Este nevoie de promovarea mai multor proiecte de tip greenfield si pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), deoarece tarile SEE au un puternic competitor, care este China.

    Sursa: Curierul National, 17 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Al doilea val de vanzari de hoteluri la mare

    Capital   EFO

    ___
    A fost de ajuns ca in vara aceasta sa ploua ceva mai mult pentru ca hotelierii de pe Litoral sa inteleaga ca turismul nu este un lucru atat de simplu. Numarul turistilor veniti la mare a scazut in vara aceasta cu 10% fata de anul trecut, iar incasarile hotelierilor au tinut pasul cu statistica. Cel mai spectaculos anunt oficial in acest sens va fi facut la sfarsitul acestei luni, cand zece hoteluri de pe Litoral, din cele 41 care apartin companiei THR Marea Neagra, vor fi scoase la vanzare. “Vom vinde zece hoteluri in prima faza, prin licitatie publica. Banii pe care-i vom lua pe ele ii vom folosi pentru renovarea celorlalte hoteluri. Acum facem evaluarea lor, vom vedea cat vom cere pe ele”, spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, care detine 87% din THR Marea Neagra. Fercala adauga ca lista cu hotelurile pe care le vor scoate la vanzare nu este inca definitivata, si nici nu a stabilit pretul lor. In afara de aceste unitati, pozitionate in statiunile Eforie Nord, Eforie Sud si Saturn, SIF-ul va scoate la vanzare la sfarsitul lunii si pachetele de actiuni pe care le detine in alte 15 hoteluri din Mamania, Neptun, Venus si Jupiter. “La acestea suntem actionari minoritari, cu 30-40 de procente. Printre cele 15, sunt opt hoteluri la Neptun, unde actionarii majoritari sunt fratii Micula”, povesteste Mihai Fercala.

    Sezonul prost i-a speriat pe hotelieri

    SIF-ul nu este singurul care vrea sa vanda: alte 10-15 unitati cu diversi actionari sunt “pe taraba” de cateva luni. “Multi vor sa vanda din cauza eficientei scazute si pentru ca i-a speriat sezonul asta prost”, crede Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) si presedintele Eximtur, agentia care aduce cei mai multi turisti romani pe Litoral. In categoria hotelurilor puse la vanzare, pentru ca proprietarii nu mai au resurse sa le renoveze, intra si hotelul Siret (doua stele) din Mamaia, cu 175 de camere. “Am incercat sa-l modernizam prin forte proprii, dar n-am reusit pentru ca nu avem in spate si alte afaceri. M-am gandit ca decat sa dau chix, mai bine intru intr-un proiect mai mic”, argumenteaza Carmen Petreiescu, actionarul majoritar al societatii care detine hotelul. Ea spune ca in urma unei evaluari facute cu un expert de la banca Raiffeisen, a stabilit ca pretul hotelului este de 7,5 milioane de euro. Dupa anuntul de vanzare facut in urma cu trei saptamani, la Siret au venit peste 20 de cumparatori, printre care un armator grec, senatorul Raj Tunaru sau agentia imobiliara Casagrande din Constanta. “Au venit, s-au uitat si au zis ca se gandesc”, spune Carmen Petreiescu.

    Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralela 45, povesteste ca la privatizarea din 2002, foarte multi cumparatori au venit la licitatii crezand ca, daca vor cumpara un hotel, se vor imbogati peste noapte. “Au platit mult si apoi au realizat cat e de greu, ca trebuie investitii, trebuie mers dupa turisti”, adauga Burcea, fost secretar de stat in fostul Minister al Turismului acum trei ani, cand s-a privatizat mare parte din hotelurile de la mare. Multe au ramas in aceeasi stare jalnica de atunci. Adica vechi si nerenovate. Situatia de la mare este resimtita puternic si de Ciprian Popescu, presedintele agentiei de turism Danubius din Constanta, care are ca actionar majoritar grupul TUI. “Ce sa spun? Ca e dezastru pe Litoral? Eu am adus in vara asta la mare 20.000 de turisti straini. si daca as fi avut mai multi, n-as fi avut unde sa-i cazez. Numarul de hoteluri renovate este foarte mic”, spune el.

    Asta nu inseamna ca toate hotelurile noi stau pe roze. Palm Beach din Mamaia, unul dintre cele patru hoteluri de cinci stele de pe Litoral, este scos la vanzare de cateva luni, dar cumparatorii nu s-au inghesuit. “Vreau sa vand hotelul si sa fac altul in Bucuresti. Un hotel in Bucuresti functioneaza tot anul, pe cand la mare treaba merge doar cateva luni pe an”, argumenteaza Chardel Maroun, om de afaceri libanez si proprietarul hotelului. Cand vine vorba de pretul unitatii de 50 de camere, Maroun este ferm: 6,5 milioane de euro.

    Aceasta este de fapt problema celor care vor sa vanda. Cer sume pe care multi nu sunt dispusi sa le plateasca pentru o afacere de sezon. si pana la urma, cine le va cumpara? Lucia Morariu, sefa ANAT, raspunde ca Hamlet: “Aceasta-i intrebarea!”

    “Vom vinde zece hoteluri in prima faza, prin licitatie publica. Banii pe care-i vom lua pe ele ii vom folosi pentru renovarea celorlalte hoteluri.”

    Mihai Fercala,
    presedintele SIF Transilvania


    Hoteluri si turisti pe litoralul romanesc

    • Pe litoral exista in prezent 116.935 locuri de cazare, din care 73.665 in hoteluri, iar restul in moteluri, pensiuni, campinguri, tabere pentru copii.
    • Din cele 248 de hoteluri, doar patru sunt clasificate la cinci stele, 17 fiind clasificate la patru stele. Ceva mai multe, adica 53, au primit trei stele, iar restul, adica 174 de unitati de cazare, reprezentand fix 70% din total, sunt hoteluri de una si doua stele, multe renovate vreodata dupa 1989.
    • Cele mai multe unitati de cazare sunt localizate in Mamaia (55) si Eforie Nord (52). Insa cele mai multe hoteluri renovate sunt in Mamaia, statiunea care atrage cei mai multi turisti.
    • In sezonul 2005, numarul persoanelor care si-au petrecut vacanta pe litoral a scazut cu 10% fata de anul trecut, ajungand la 680.000 de turisti, din care in jur de 100.000 au fost straini. Pentru comparatie, in 2003, pe litoral au fost 652.300 de turisti.
    • Gradul mediu de ocupare al hotelurilor de pe litoral a fost anul trecut de 50% (in lunile iulie si august), iar sejurul mediu de 5 zile.

    Sursa: Capital, 17 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Listarea la Bursa a EDF bate toate recordurile

    Averea   

    ___
    Cu o zi inainte de incheierea perioadei de ofertare pentru privatizarea partiala a companiei Electricite de France (EDF), obiectivul de 4 milioane de actionari individuali, care a fost fixat de EDF, pare atins, precizeaza 'Le Figaro.' Titlurile EDF, destinate investitorilor institutionali, au fost deja subscrise la un pret intre 29,5 si 34,10 euro pe titlu. Persoanele fizice au putut cumpara titluri EDF la un pret ce includea o reducere de un euro pe actiune fata de investitorii institutionali.

    Dupa ce investitorii institutionali au achizitionat aproximativ 30% din actiunile scoase pe piata, persoanele fizice s-au aratat interesate de titlurile companiei de electricitate, cumparand restul de 70% din cele 206,6 milioane de actiuni puse la bataie. Pierre Gadonneix, presedintele EDF, si-a fixat ca obiectiv depasirea volumului de 4 milioane de actionari particulari, misiune care pare deja indeplinita, numarul actual al persoanelor fizice care au cumparat actiuni EDF confirmand estimarile initiale.

    Listarea firmei reprezinta un record in istoria privatizarilor franceze. France Telecom, care detinea pana acum acest titlu, va trebui sa-l cedeze in favoarea companiei de electricitate.

    Listarea la bursa a adus deja statului francez 6,3 miliarde euro, peste suma de 2 miliarde euro, stransa in urma privatizarii France Telecom in 1997.

    Francezii au lansat privatizarea partiala a companiei de electricitate la sfarsitul lunii trecute, actiune in urma careia statul si-a propus sa obtina aproximativ 7 miliarde euro. Perioada de ofertare se va incheia la 17 noiembrie, iar emisiunea de actiuni va debuta la 21 noiembrie. In urma listarii, care este cea mai mare din ultimii patru ani, valoarea estimata a EDF ar putea ajunge la peste 60 miliarde euro.

    Sursa: Averea, 17 noiembrie 2005.'

    mai mult

16.11.2005

  • Banca Transilvania a vandut 5% din ARDAF

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania a vandut ieri la Bursa Electronica RASDAQ un pachet de aproximativ 5% din actiunile companiei de asigurari ARDAF Cluj-Napoca pe care a incasat aproximativ 1 milion de euro.
    Cumparatorul este cel mai probabil un investitor strain, variantele vehiculate pe piata fiind fondul de investitii QVT Fund, care a preluat recent si 10% din Asirom, pe de o parte, si banca Raiffeisen Zentralbank Austria, care detinea inainte de aceasta tranzactie aproximativ 6% din ARDAF, pe de cealalta parte.

    Actiunile ARDAF au urcat in ultima saptamana pe Bursa cu peste 35% pe fondul cumpararilor puternice, in pregatirea tranzactiei de ieri. Doar ieri actiunile companiei au crescut cu aproape 8%, atingand 3.000 Iei/actiune. Pe piata s-au transferat ieri aproape 13 milioane de actiuni ale companiei de asigurari in valoare de 3,87 milioane de lei (1,06 milioane de euro), reprezentand 5,1% din capitalul social actual al companiei de asigurari.

    Surse din piata afirma ca pachetul a fost cumparat prin intermediul Raiffeisen Capital & Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank. Reprezentantii RCI nu au dorit sa comenteze aceasta tranzactie.

    'Actiunile ARDAF pe care banca le detinea reprezentau un plasament de portofoliu. Am decis sa ne lichidam pozitia datorita randamentului bun pe care l-am obtinut', a declarat pentru ZF Radu Hanga, seful directiei piete de capital din cadrul Bancii Transilvania.

    Banca Transilvania si-a lichidat in cadrul tranzactiilor de ieri participatia la ARDAF. Banca va mai primi insa un numar egal de actiuni cu cel pe care l-a vandut ieri in cadrul majorarii de capital pe care ARDAF o va opera. Dupa operarea majorarii de capital, ponderea pachetului tranzactionat ieri in capitalul social al companiei de asigurari se va reduce la aproximativ 2,5%.

    'Pachetul de actiuni ARDAF in posesia caruia vom intra va fi tratat tot ca o investitie de portofoliu si este posibil sa il vindem in cazul in care conditiile de pe piata vor fi multumitoare', a mai spus Hanga. 'Din cate stiu, a vandut Banca Transilvania si a cumparat Raiffeisen Zentralbank. Ei nu m-au contactat pentru o eventuala vanzare a ARDAF, dar alte firme da. Achizitia este un semnal pozitiv pentru companie. Piata asigurarilor devine din ce in ce mai interesanta pentru investitori, iar cine are acum o cota buna de piata va fi foarte bine pozitionat cand toata industria va ajunge la 4-5 miliarde de euro', a spus Ovidiu Tender, omul de afaceri care controleaza ARDAF prin intermediul Tender SA. Pe piata circula de mai multe luni informatii conform carora omul de afaceri ar intentiona sa vanda pachetul majoritar de la ARDAF.

    Raiffeisen Zentralbank a cumparat puternic actiuni ARDAF anul acesta de pe RASDAQ, ajungand la o detinere de aproximativ 6%, conform declaratiilor presedintelui ARDAF. Austriecii au mai adus in plus si alti bani pentru a participa la majorarea de capital incheiata recent de compania de asigurari. Este posibil ca banca austriaca sa detina actiunile doar pe hartie si sa actioneze doar in calitate de custode pentru un alt investitor, fie strategic, fie fond de investitii. 'Din ce am auzit eu, Banca Transilvania a vandut actiunile fondului american QVT. Nu stiu care sunt intentiile QVT in ceea ce priveste Ardaf', a declarat Octavian Manastireanu, presedintele Ardaf. 'Banca Transilvania a facut o afacere buna, avand in vedere ca a cumparat actiuni la 1.000 de lei si le-a vandut la 3.000', a mai spus el.

    QVT Fund, fond american de investitii cu sediul la New York, a cumparat saptamana trecuta peste 10% din actiunile Asirom de la Tiberiu Bica Postelnicu, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 9,5 milioane de euro.

    Actionarii Ardaf au finalizat subscrierile la majorarea capitalului social, care a fost dublat, pana la 13,7 milioane de euro (circa 50 de milioane de lei). Potrivit lui Manastireanu, in februarie sau martie anul viitor capitalul companiei va mai fi majorat cu 10 milioane de euro.

    Dublarea capitalului social face parte dintr-un plan de masuri pentru redresarea financiara a companiei, impus de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In luna septembrie, coeficientul de lichiditate al Ardaf a ajuns la 0,33, mult sub limita legala de 1, impusa prin normele CSA. Acest coeficient arata capacitatea asiguratorului de a face fata obligatiilor fata de clientii si debitorii sai.

    Presedintele companiei de asigurari spune ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza investitiilor imobiliare pe care le-a facut Ardaf in acest an, care s-au ridicat la peste 7,2 milioane de euro (26 de milioane de lei). In urma majorarii de capital, compania a reusit sa urce coeficientul de lichiditate pana la 1,2.

    Ardaf a inregistrat in primele sase luni ale anului prime brute subscrise de 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mari in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut. Compania a incheiat primul semestru cu un profit net de 78.200 de euro (286.600 de lei). Niciunul dintre cumparatorii vehiculati pe piata pentru pachetul de actiuni nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul ca se afla in spatele achizitiei. Raiffeisen Zentralbank nu a facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.

    'Noi nu facem comentarii asupra activitatilor noastre de investitii', a spus Angelo Moskov, CEO al QVT Financial. 'Am participat la aceasta tranzactie ca investment bankeri, ceea ce inseamna ca am actionat fie in nume propriu, fie pentru un client. Nu va pot spune mai mult', a declarat Andreas Ecker, reprezentantul Raiffeisen Zentralbank.

    Tranzactia cu 5% din ARDAF reconfirma febra achiztiilor de pe piata romaneasca a asigurarilor. Doar in ultimele luni austriecii de la WienerStaedtische au preluat Omniasig, ungurii de la OTP au preluat 100% din compania de asigurari Cecar-Romas, austriecii de la Uniqa au luat un pachet minoritar la Astra, iar fondul american QVT a achizitionat un pachet de 10% din Asirom.

    Valoarea pietei asigurarilor se ridica in prezent la circa un miliard de euro, dar multi dintre analisti spun ca multe dintre companiile straine de asigurari se grabesc sa gaseasca o modalitate de a intra pe piata pana in 2007 cand este programata aderarea la Uniunea Europeana.

    La ultimul pret de ieri si luand in calcul si actiunile pe care ARDAF urmeaeza sa le distribuie, valoarea de piata a companiei se situeaza in jurul a 40 milioane de euro.

    Sursa : Ziarul Financiar, 16 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • In decursul anului viitor, preturile la gazele naturale ar trebui sa se tripleze

    Gardianul   

    ___
    Autoritatile statului nu au luat inca nici o decizie in ceea ce priveste cresterea preturilor la gazele naturale, desi ieri a fost ultima zi in care trebuia stabilit un calendar al scumpirilor. Potrivit unor surse guvernamentale, termenul a fost prelungit cu inca o luna. Se pare ca autoritatile se afla intr-o situatie ingrata, avand in vedere ca vor fi nevoite sa anunte majorari importante pentru anul viitor, fapt care va reprezenta o grea lovitura pentru consumatori. Fiind o misiune foarte dificila, Guvernul evita inca sa anunte scumpirile care sunt inevitabile, mai ales ca acum este o perioada tensionata din cauza presiunilor venite din partea sindicatelor din diverse sectoare.

    Totusi, anumite scenarii privind cresterea preturilor la gaze au fost intocmite de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Pentru anul viitor, este prevazuta o crestere medie de 30-32 dolari/mia de metri cub la producatorii interni, spun sursele guvernamentale.

    Astfel, pana la sfarsitul anului viitor, pretul la producator ar putea ajunge la 140 dolari/1.000 metri cubi, iar media anuala va fi de aproximativ 120 dolari. Aceste cresteri trebuie facute deoarece angajamentele cu Uniunea Europeana prevad ca in momentul aderari, preturile interne la gazele naturale sa fie aliniate la nivelul celor din import. Problema este ca in ultimul an preturile pe piata internationala au crescut extrem de mult, fiind acum duble fata de 2004. 'Estimarile noastre arata ca in primul trimestru al anului viitor, preturile la import vor fi de 290-310 dolari fata de 190 dolari cat erau anul trecut', ne-au declarat sursele citate. In aceste conditii, alinierea la un asemenea nivel ar insemna, practic, pentru Romania, aproape triplarea preturilor pe piata interna, lucru care ar trebui facut pana in 2007, adica intr-un an. Dar nu este exclus ca preturile la import sa creasca si mai mult, ceea ce ar fi dramatic pentru Romania.

    Romania va negocia o perioada de gratie

    In cadrul negocierilor cu UE, a fost prevazuta o crestere anuala medie cu 25 dolari in scopul alinierii cu preturile de import, insa la momentul stabilirii acestor obligatii, pretul gazelor din import ajungea la circa 140 dolari/mia de metri cubi. Acum, pretul depaseste 250 dolari. 'Nu vom putea sa ne aliniem si de aceea Romania trebuie sa obtina amanarea termenului de atingere a pretului de import, sa obtina o perioada de gratie', au precizat sursele. Potrivit acestora, este necesara aceasta aliniere avand in vedere ca din momentul aderarii, producatorii interni de gaze vor avea dreptul sa exporte pe piata libera. Insa, aceste exporturi vor trebui facute la preturi concurentiale.

    Mai exact, producatorii interni nu vor putea intra pe piata libera daca nu au preturi la nivelul celor din import. 'Un producator va dori atunci sa dea 20% din productia interna pe piata libera. Acel 20% va trebui inlocuit cu importuri. Acest lucru nu va putea fi posibil daca nu avem preturi concurentiale', ne-au explicat sursele guvernamentale. In acest moment, productia interna acopera cam 60-65% din necesarul de consum, restul fiind asigurat din import.

    Gazele vor fi platite la fel ca energia termica

    In ceea ce priveste consumatorii finali, autoritatea nationala de reglementare va trebui sa compuna preturile in functie de preturile din import si de cele de la producatorii interni. Astfel, in conditiile majorarii acestora, este inevitabila o scumpire semnificativa a gazelor la consumatorul final. Pretul gazelor naturale pentru consumatorii finali a crescut in acest an cu peste 30%. De asemenea, este posibil ca ANRGN sa introduca un sistem de plata a facturilor la gaze asemanator cu cel de la energia termica. Mentionam ca la caldura a fost introdus tariful binom ca solutie alternativa de plata. Consumatorii au posibilitatea de a renunta la tariful monom, optand pentru cel binom, acesta incluzand o componenta fixa si una variabila. Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv.

    Sursa: Gardianul, 16 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • Guvernul modifica procedurile de privatizare pentru Electrica si Romgaz

    Curentul   

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a decis sa suplimenteze pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud numarul de ofertanti admisi la negocieri, urmand sa discute in ultima etapa a procesului cu cinci companii interesate sa preia producatorul de energie electrica, fata de doua, asa cum era stabilit initial. 'Ne dam toata silinta sa facem o afacere buna cu privatizarea Electrica Muntenia Sud. Acesta este si motivul pentru care am prelungit pana la 31 ianuarie termenul de depunere a ofertelor definitive. Intentionam sa modificam procedura de privatizare, in sensul ca vom retine, dupa depunerea ofertelor angajante din punct de juridic, cinci dintre acestea, pentru a creste competitia', a spus Seres. Electrica Muntenia Sud este cea de-a cincia filiala a societatii Electrica privatizata de statul roman. In ceea ce priveste privatizarea Romgaz, oficialul MEC ne-a declarat ca vineri, 11 noiembrie, a fost ales consultantul, iar in perioada urmatoare va incepe negocierea contractului, discutii care nu vor dura mai mult de doua saptamani.

    Ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut Seres, vrea sa continue negocierile pentru filiala Electrica Muntenia Sud cu cinci din cele 10 companii aflate in cursa de privatizare. 'Pentru a creste competitia, dupa depunerea ofertelor angajante dorim sa mergem mai departe cu cinci ofertanti pentru a face o privatizare cat mai eficienta', ne-a explicat oficialul MEC. Referitor la privatizarea Romgaz Medias, Seres ne-a precizat ca a fost ales consultantul si intr-un termen cat se poate de scurt va fi demarat procesul de privatizare. Recent, Seres a declarat ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale - Romgaz - va fi diferita de privatizarea Petrom, care a fost catalogata drept una nu tocmai fericita pentru statul roman.

    Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Astfel, investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

    Negocerile se vor purta cu cinci investitori

    Recent, reprezentantii Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie au decis prelungirea termenului final pentru depunerea ofertelor angajante pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006. Totodata, ministrul economiei a precizat ca urmeaza sa fie modificate procedurile la privatizarea Electrica Muntenia Sud. 'Cata vreme toti sunt pusi in fata acelorasi conditii, nu este in timpul privatizarii. Daca am fi schimbat dupa obtinerea ofertelor angajante, atunci o astfel de critica mi s-ar fi parut justa. Suntem cu mai mult de o luna inainte de termenul initial de depunere a ofertelor angajante, ca urmare, toti participantii sunt avizati si sunt instiintati cu privire la demersurile guvernului', a spus Seres. El a precizat ca vor fi admise la negocieri companiile care vor depune cele mai bune oferte, cu un punctaj de cel putin 75% din cel al celei mai bune oferte. Astfel, exista posibilitatea ca numarul de competitori cu care autoritatile vor negocia privatizarea sa fie mai mic de cinci. In cursa de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud au ramas 10 companii care au depus scrisori de interes pentru achizitionarea pachetului de actiuni scos la vanzare de statul roman. Acestea sunt: Enel-Italia, care detine pachete majoritare la Electrica Banat si Dobrogea, CEZ-Cehia, proprietarul a 51% din filiala Oltenia, E.On-Germania, care detine pachetul majoritar la Electrica Moldova, EnBW-Germania, EVN-Austria, Gaz de France-Franta, Iberdrola-Spania, AES-SUA, RWE-Germania si Union Fenosa-Spania.

    Credit Suisse - consultant la privatizarea Romgaz

    'Consortiul a fost declarat castigator si urmeaza negocierea contractului, care speram sa nu dureze mai mult de doua saptamani. CSFB (n.red. - Credit Suisse First Boston) este obisnuit sa lucreze pe piata romaneasca, a fost consultant si la Petrom, si la Distrigaz-uri, ca urmare nu vad o problema in a negocia', a spus Seres. El a precizat ca un calendar de privatizare a Romgaz este dificil de anticipat in prezent, dar spera ca pana la sfarsitul anului viitor sa fie incheiata aceasta privatizare. 'In mod normal, tot ce inseamna evaluare, si mai ales evaluarea rezervelor Romgaz, ar dura patru-cinci luni, apoi ar urma sa fie prezentate concluziile si recomandarile consultantului pentru strategie si sa alegem o cale de privatizare. In orice caz, strategia privind privatizarea Romgaz va fi cu totul alta decat la alte procese similare din domeniul energiei', a mai spus oficialul MEC. El a declarat, in urma cu doua saptamani, ca nu doreste pentru Romgaz o privatizare prin care romanii sa depinda dupa aceea de decizia unui investitor strategic in ceea ce priveste politicile comerciale pentru gazele naturale. Una dintre solutiile propuse de Seres este vanzarea pachetului majoritar pe piata de capital.

    Sursa: Curentul, 16 noiembrie 2005.'

    mai mult

15.11.2005

  • Americanii au cumparat 10% din Asirom de la Tiberiu Bica Postelnicu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Tiberiu Bica Postelnicu este cel care a vandut, saptamana trecuta, peste 10% din actiunile societatii de asigurare Asirom fondului american de investitii QVT Fund. Conform ultimei raportari pe Rasdaq, Tiberiu Bica, care detinea 11,5% din titlurile companiei de asigurari, a ramas cu 0,46% din titluri.

    Prin intermediul a 30 de tranzactii, s-au vandut saptamana trecuta 64,025 milioane de actiuni la pretul de 0,55 lei noi pe actiune, adica 10,03% din capitalul social al companiei de asigurari. Pachetul total s-a ridicat la 9,5 milioane de euro, ceea ce inseamna o valoare pentru Asirom de 95 -100 milioane de euro. Bica mai este actionar la Total Distribution Group, o companie de distributie, care s-a ocupat de vanzarea tigaretelor produse de Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR).

    QVT Fund, grup financiar cu sediul la New York, inregistrat in Insulele Caimane, este un hedge fund care are investitii de 2,5 miliarde $ in toata lumea. Hedge fund-urile sunt fonduri de investitii foarte dinamice, care isi acopera riscurile prin tranzactii la termen. Activele tuturor fondurilor de investitii active in Europa depasesc 10.000 de miliarde de euro.

    Conform Kansas City Business Journal, QVT Financial, care administreaza QVT Fund, mai administreaza si un cont discretionar pentru Deutsche Bank. Daniel Gold, CEO al QVT Financial, a fondat compania in 2004, dupa ce a plecat de la Deutsche Bank.

    Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin Interagro, care detine peste 40% din actiunile Asirom si Astra Romana, cu 18% din titluri. In afara Interagro, Postelnicu, Broadhurst si QVT, la Asirom mai detin actiuni AVAS (6,3 %) si alti actionari mai mici, cu 6,4%. Intre Tiberiu Bica Postelnicu si Ioan Niculae exista un litigiu in justitie privind pachetul de actiuni la Asirom detinut de Postelnicu, aflat in acest moment pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Actiunile in litigiu nu sunt supuse vreunei restrictii de vanzare, conform unor surse din piata.

    Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, Asirom va obtine venituri totale de peste 300,8 mil. euro (1,08 mld. lei), dintre care 172 de mil. euro (618,4 mil. lei) venituri din activitatea de asigurare. Asirom estimeaza pentru acest an venituri din prime brute subscrise de circa 180 de mil. euro (650 de mil. lei) si incasari din prime de 160 de mil. euro (576 de mil. lei). Pe partea de asigurari de viata, compania estimeaza ca va obtine venituri din prime brute subscrise de circa 30 de mil. euro (105 mil. lei), iar pe asigurari generale - de peste 151 de mil. euro (545 de mil. lei).

    Actionarii Asirom nu vor audit de la KPMG

    Actionarii societatii de asigurare Asirom au hotarat, in cadrul Adunarii Generale desfasurate luna trecuta, realizarea auditului situatiilor financiare ale acestui an de catre societatea Audit One SRL. Aceasta hotarare a fost aprobata de toti actionarii prezenti la adunare, in afara de Broadhurst Investments Ltd si de un actionar persoana fizica. Acestia au propus, in schimb, ca auditul pe 2005 sa fie efectuat de societatea KPMG Audit, propunere respinsa de alti actionari. In cadrul AGA au fost prezenti actionari reprezentand peste 73% din capitalul social al Asirom. Cei care au hotarat cine va organiza si efectua auditul situatiilor financiare pentru 2005 sunt Interagro SA (care detine peste 40% din actiuni), Astra Romana (peste 17%), Broadhurst Investments (aproape 20%) si actionari persoane fizice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Olteanu: Castigatorul BCR va fi anuntat in circa 15 zile

    Gardianul   EBS

    ___
    Castigatorul procesului de privatizare a BCR va fi cunoscut la sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie, ne-a declarat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care este si membru al Comisiei de privatizare a bancii.

    Comisia poarta negocieri de doua saptamani cu cele doua banci selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare, Millenium BCP - Portugalia si Erste Bank - Austria. 'Negocierile se vor finaliza la sfarsitul acestei saptamani', a afirmat Olteanu.

    La inceperea negocierilor, el aprecia ca discutiile vor dura aproximativ doua saptamani. Dupa finalizarea negocierilor, consultantii statului roman vor inainta documentele finale si vor intocmi contractul de privatizare.

    Potrivit speculatiilor din presa autohtona, cele doua banci au oferit peste 3 miliarde de euro pentru pachetul de 61,889% din actiunile BCR.

    Sursa: Gardianul, 15 noiembrie 2005.'

    mai mult

  • BRD: De 2 ori mai multe credite pentru populatie decat in 2004

    Curierul National   BRD

    ___
    Rezultatele BRD - Groupe SociA?tA? GA?nA?rale pe cel de-al treilea trimestru din 2005 arata ca volumul total al creditelor se ridica la 8,8 miliarde de lei. Cifrele sunt in crestere cu 38% in raport cu aceeasi perioada a anului 2004.

    Cresterea creditelor pentru persoane fizice a fost de 96%, in timp ce cresterea aferenta persoanelor juridice a fost de 14%. La sfarsitul celui de-al treilea trimestru 2005, creditele pentru persoane fizice reprezentau 42% din totalul creditelor acordate de banca.

    Depozitele depasesc 14,3 miliarde de lei, in crestere cu 90% comparativ cu septembrie 2004. Produsul net bancar a crescut cu 30% si a ajuns la 984 milioane de lei. Pe fondul unui cost scazut al riscului, profitul net pe primele 9 luni a ajuns la 448 milioane de lei.

    Potrivit presedintelui BRD, Patrick Gelin, 'activitatea in cel de-al treilea trimestru a ramas la cote ridicate. BRD a continuat sa-si extinda baza de clienti si reteaua adaugand 21 de noi unitati in cursul ultimului trimestru. In ultima parte a anului, mediul ar putea fi mai putin favorabil tinand cont de recentele reglementari ale BNR si de politica sa privind dobanzile”. BRD – Groupe SociA?tA? GA?nA?rale are mai mult de 500 ATM-uri si aproximativ 1.700.000 de clienti activi, persoane fizice si juridice.

    Sursa: Curierul National, 15 noiembrie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide