Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.06.2004

  • Banca Comerciala Carpatica acorda credite in valuta pentru IMM-uri

    Romania libera   BCC

    ___
    Banca Comerciala Carpatica (BCC) va oferi intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) credite in valuta, in valoare de maximum 25.000 euro sau echivalentul in dolari, pe o durata de cel mult doi ani, informeaza un comunicat al bancii. Creditele vor fi acordate fie pentru finantarea activitatii curente, fie pentru finantarea mijloacelor de productie. Imprumuturile vor fi garantate doar cu bunuri sau imobile si dispun de o perioada de gratie de trei luni. Dobanda perceputa de BCC este variabila pe intreaga perioada de creditare. 'Produsul vine in completarea ofertei BCC adresate IMM-urilor prin programul de finantare pus la dispozitie de Fondul Romano-German si poate fi obtinut doar in unitatile in care banca nu pune la dispozitie credite KfW', se precizeaza in comunicatul BCC.

    Sursa: Romania libera, 2 iunie 2004.'

    mai mult

  • Cinci companii interesate de privatizarea filialelor Electrica Oltenia si Moldova

    Romania libera   

    ___
    Pentru privatizarea filialelor de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia si Electrica Moldova au fost depuse cinci scrisori de interes. Companiile interesate sa participe la privatizarea celor doua filiale sunt AES (SUA), Public Power Corporation (Grecia), CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Union Fenosa International (Spania). Termenul-limita pentru depunerea scrisorilor a expirat la sfarsitul lunii mai. Comisia de negociere va analiza in perioada urmatoare scrisorile de interes depuse in baza criteriilor prevazute in anuntul de privatizare al celor doua societati si va intocmi lista scurta cu investitorii precalificati. Rezultatele etapei de precalificare vor fi comunicate tuturor partilor care au depus scrisorile pana la sfarsitul lunii iunie.

    Sursa: Romania libera, 2 iunie 2004.

    mai mult

01.06.2004

  • Export de tractoare in Serbia

    TVR   

    ___
    Tractorul Brasov va exporta, in acest an, in Serbia tractoare in valoare de doua milioane de euro, a declarat, luni, Constantin Catagoi, directorul general al societatii. 'Contractul a fost incheiat recent. Vom livra 240 de tractoare cu puteri cuprinse intre 45 si 68 de cai putere', a spus Catagoi.

    Directorul societatii a afirmat ca Tractorul are planificata pentru acest an o productie de circa 6.000 de tractoare, din care 3.500 vor fi vindute pe piata externa. Anul trecut, productia a totalizat 3.400 de unitati, jumatate destinate pietei externe. Principalele piete la export sint Turcia, Egipt, Siria, Slovenia, Croatia si Bosnia- Hertegovina.

    Uzina din Brasov urmeaza sa fie preluata de compania italiana, in urma unei tranzactii de 45,3 milioane euro. Documentul pentru transferul de proprietate va fi semnat in scurt timp. Conform documentelor de privatizare, Landini va plati 28,3 milioane de euro pentru 80,16% din actiuni si investitiile asumate, la care se adauga 17 milioane de euro, suma destinata achitarii datoriilor si a creditelor comerciale contractate de societate.

    Inainte de semnarea contractului, Guvernul a decis ca Tractorul sa beneficieze de o serie de facilitati, printre care scutirea de la plata obligatiilor bugetare si de la rambursarea unor credite garantate de stat.

    Landini este una dintre diviziile grupului industrial Argo, cu subsidiare in Franta, Germania, Africa de Sud, Canada si SUA.

    Sursa: TVR, 1 iunie 2004.'

    mai mult

  • Petromidia - urmarire penala fara urmariti

    Evenimentul Zilei   RRC

    ___
    PNA anunta o ancheta intr-o maniera mai putin obisnuita

    Procurorii anticoruptie au anuntat ieri ca au declansat urmarirea penala pentru infractiuni de coruptie si conexe celor de coruptie in cazul privatizarii Petromidia. Petromidia este de la sfirsitul anului 2000 in proprietatea grupului Rompetrol, detinut de omul de afaceri liberal Dinu Patriciu. Parchetul National Anticoruptie precizeaza ca cercetarea se desfasoara “in rem”, adica fara identificarea autorilor actelor de coruptie de care este suspectat procesul de transfer al proprietatii.

    Acuzatiile PNA: In cadrul actiunii de privatizare a rafinariei Petromidia, valoarea reala a bunurilor societatii s-ar fi diminuat, in sensul ca, in interval de un an, pretul cu care au fost vindute actiunile ar fi scazut de cinci ori, in timp ce situatia financiara la acel moment nu ar fi justificat aceasta scadere l Pretul privatizarii, conditiile de garantare si incasare a acestuia, precum si conditiile de realizare a angajamentelor au fost mult inferioare celor stipulate l S-a vindut intreg pachetul de actiuni fara ca statul sa mai pastreze o actiune de control l Majorare fictiva de capital. Potrivit procurorilor, prejudiciul stabilit pina acum se ridica la 300 de milioane de dolari, reprezentind diferenta de active, la care se adauga alte 450 de milioane de dolari, aporturi fictive la capitalul social.

    Fostul presedinte al FPS, Radu Sirbu, cel care a aprobat privatizarea Petromidia, spune ca nu este deloc intimplator asaltul asupra acesteia, atit din perspectiva economica, dar mai ales din cea politica. “In realitate, presiunile asupra grupului Rompetrol au o determinanta oculta, care tine de lupta diverselor grupuri pentru a insfaca o bucata cit mai mare din piata petrolului. Pe de alta parte, aceleasi presiuni are conotatii politice, stiut fiind ca Dinu Patriciu este finantatorul campaniei electorale a lui Theodor Stolojan, unul dintre candidatii cu sanse la presedintie”, ne-a spus ieri Radu Sirbu. Fostul responsabil al FPS adauga ca “declaratia PNA este o noua dovada ca este o institutie diversionista”. Sirbu spune ca a privatizat Petromidia cum a putut mai bine, dupa esecul cu firma turca Akmaya, oferta Rompetrol fiind nu numai singura, ci si una rezonabila. Conditiile puse prin contractul de privatizare erau foarte clare: Rompetrol trebuie sa achite 50 de milioane de dolari, in trei transe anuale, si sa-si asume integral datoriile rafinariei de 621 de milioane dolari catre BCR, ca succesor al Bancorex, si catre bugetele statului. “Dupa stiinta mea, conditia privind ratele a fost respectata, iar pentru datoriile istorice, neplata sau facilitatile la plata primite de Petromidia, cel care trebuie sa raspunda este guvernul Nastase, pentru ca el le-a aprobat”, a explicat Sirbu.

    Conducerea Grupului Rompetrol a anuntat aseara la inchiderea editiei ca va prezenta in cursul zilei de astazi un punct de vedere oficial in legatura cu actiunea PNA.

    'Bancile nu ar fi dat documente'

    Reprezentantii PNA spun ca, in dosarul Petromidia, inceperea urmaririi penale “in rem” (pentru fapte si nu pentru persoane), in ultima saptamina de campanie electorala, nu are nici o conotatie politica. “Stiti de ce am inceput urmarirea penala “in rem”? Petromidia si toate unitatile, inclusiv bancile, ne invoca faptul ca, potrivit secretului bancar, nu ne pot da documentele pentru ca nu s-a inceput urmarirea penala”, ne-a declarat procuroul general adjunct al PNA, Constantin Suhan. Trebuie insa observat ca atit PNA, cit si Parchetul General au instituit o practica in a le arata “dosarul “in rem”” unor persoane care deranjeaza guvernul, precum Traian Basescu, Dinu Patriciu si altii. Intrebat de ce nu s-a mai asteptat o saptamina pentru a trece campania electorala si a anunta inceperea urmarii penale in cazul Petromidia, purtatorul de cuvint al PNA ne-a declarat: “Ce ar fi trebuit sa faca procurorii in acest timp, sa someze, pentru ca este campanie electorala?”.

    Sursa: Evenimentul zilei, 1 iunie 2004.'

    mai mult

  • Majorarea impozitului pe dividende nu deranjeaza prea mult investitorii de pe piata de capital

    Adevarul   

    ___
    Decizia de majorare de la 5 la 10 la suta a impozitului pe dividende pentru persoanele fizice, incepand din anul 2005, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, nu este o masura care sa incurajeze investitorii de pe piata de capital, dar ar putea fi atenuata de cresterea substantiala preconizata a valorii actiunilor, considera specialistii in domeniu. 'Piata bursiera nu a ajuns la un nivel de maturitate atat de avansat, astfel incat aceste reglari ale sistemului de impozitare sa fie sesizate de investitori. Pe de alta parte, piata bursiera fiind in crestere, inregistrand randamente mari in ultimii ani, majorarea impozitelor pe dividende ar putea fi anulata de cresterea importanta a valorii de piata a actiunilor. Pentru foarte multi investitori conteaza mai mult castigul din majorarea pretului actiunilor decat cel din dividende', ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Pe de alta parte insa, cei mai afectati de aceasta masura ar putea fi micii actionari rezultati in urma 'marii cuponiade' - procesul de privatizare in masa - care nu cunosc mecanismele de investire si dezinvestire, mizand practic doar pe castiguri din dividende. 'Investitorii rezultati in urma privatizarii in masa ar putea avea insa sansa sa-si vanda mai bine cupoanele decat in prezent daca societatile listate vor merge mai bine, ca urmare a scaderii impozitului pe profit', ne-a spus un broker.

    Unii intermediari ai tranzactiilor bursiere considera ca majorarea impozitelor pe dividende, insotita de reducerea impozitului pe profit de la 25 la 22-23 la suta, conform proiectului Codului Fiscal, ar putea conduce la contabilizarea unui profit mai mare de catre societati, iar, ca urmare, bunele rezultate ar putea avea ca final cresterea pretului actiunilor pe piata bursiera. 'Profitul mai mare care se va obtine de catre astfel de companii va conduce la un dividend brut mai mare, iar astfel masura cresterii impozitelor pe dividende ar putea fi atenuata', ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, care a adaugat ca jucatorii pe bursa romaneasca nu tintesc atat dividendele, pe care le considera mai mult un bonus, mizand mai mult pe profituri obtinute din diferentele de curs ale actiunilor. Prin comparatie cu alte tari, regimul fiscal aplicat dividendelor in acest moment in Romania (5 la suta pentru persoanele fizice si 10 la suta pentru cele juridice) pare a ne situa undeva la nivelul de mijloc. In Europa taxa aplicata dividendelor variaza intre 0 la suta (in Grecia), pana la 30-40 la suta in Danemarca.

    Sursa: Adevarul, 1 iunie 2004.'

    mai mult

31.05.2004

  • Fitch - Privatizarea Petrom va fi in beneficiul celorlalte firme de pe piata

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Privatizarea companiei petroliere SNP Petrom va avea un impact pozitiv asupra majoritatii companiilor ce activeaza pe piata de distributie a carburantilor din Romania, afirma expertii agentiei de evaluare financiara Fitch. Agentia a modificat ratingul Petrom de la BB-la B pe termen scurt, insotit de perspectiva pozitiva, ca urmare a anuntului autoritatilor romane de a incepe negocieri directe cu grupul austriac OMV in cadrul procesului de privatizare a companiei. De acelasi calificativ va beneficia si emisiunea de eurobonduri a Petrom, in valoare de 125 mil. euro. Pe de alta parte, actionarii Petrom au revenit asupra deciziei de a acoperi pierderile din anii anteriori cu o parte din profitul de anul trecut, hotarand sa acorde dividende in valoare de 25 mil. euro.

    'Petrom reprezinta 'mostenirea nationala' a unei marci de retail (n.r. - distributie de carburanti), trasatura inca comuna in statele Europei Centrale si de Est. Lipsa relativa a unor branduri cu prezenta globala si a unei competitii (care totusi a crescut totusi semnificativ din 1994) este rezultatul capacitatii Petrom de a mentine preturile la un nivel scazut cu ajutorul afacerilor sale solide din domeniul explorarii si productiei petroliere interne, spre deosebire de multe alte companii nationale din regiune', comenteaza analistii Fitch.

    'Acest lucru inseamna marje reduse pe retail. Marja medie inregistrata de Romania in ultimii cinci ani a fost cu cel putin 60% sub valorile uzuale din statele Uniunii Europene, inclusiv a statelor care au aderat recent', mai spun expertii agentiei de evaluare. Ei adauga ca in pofida faptului ca preturile sunt nominal liberalizate, schimbarile de pret la Petrom sunt aprobate de catre Consiliul de Administratie al companiei, unde sunt reprezentanti directi sau nominalizati de catre guvern prin ministerul economiei si comertului. Dupa privatizare, Fitch se asteapta ca puterea guvernului de control asupra pretului la pompa sa se diminueze fata de perioada anterioara, cand a facut-o din ratiuni sociale sau de control al inflatiei. Un impact pozitiv il va avea si asupra profitabilitatii Petrom, mai spun sursele citate.

    Piata de retail a carburantilor din Romania este dominata de catre Petrom, care opereaza circa 700 de statii, adica 30% din numarul de benzinarii de pe piata. Cota de piata a Petrom pe acest segment este de 42%, in timp ce Shell, Agip (Italia) - singurele branduri globale de pe piata, cat si OMV (Austria), Mol (Ungaria), LukOil (Rusia) si grupul Rompetrol controleaza fiecare cote de piata intre 1% si 5%, apreciaza expertii Fitch.

    OMV a intrat in negocieri cu statul roman pentru achizitia a 33,34% din Petrom, urmand sa participe la o majorare de capital pentru a detine pachetul majoritar de 51%. Valoarea tranzactiei este estimata de analistii internationali la circa 1 mld. euro, in timp ce surse petroliere si bancare de pe piata romaneasca vad o valoare totala de pana la 1,4 mld. euro.

    Imbunatatirea portofoliului de afaceri al Petrom se va materializa pe termen mediu si lung, dar privatizarea este de asteptat sa influenteze semnificativ profilul financiar al companiei pe termen scurt.

    Pentru finantarea achizitiei Petrom, austriecii de la OMV au pregatit o emisiune de bonduri (obligatiuni) de pana la 600 mil. euro, spun analistii bancii austriece Raiffeisen. Pentru a face rost de bani, austriecii au si alte optiuni cum ar fi majorarea de capital, contractarea de credite, vanzarea participatiilor la companii precum MOL sau chiar din propriul cash flow (flux de numerar).

    De cealalta parte a tranzactiei, ministerul economiei, care detine 93% din Petrom, si-a mandatat recent reprezentantii in Adunarea generala extraordinara a Petrom sa voteze pentru acordarea de dividende in valoare de 1.020 mld. lei (25 mil. euro) din profitul net aferent anului 2003. In urma cu o luna, actionarii Petrom luasera decizia de a reduce din pierderile cumulate din anii anteriori cu suma de 1.134 mld. lei (circa 28 mil. euro), ce urma a fi luata din profitul net de anul trecut. Astfel, valoarea dividendului brut pe actiune va fi de 26,7 lei pe actiune fata de 34,9 lei pe actiune in 2001, ultimul an cand Petrom a acordat dividende. Compania are un profit net de 38 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,9 mld. euro in 2003. Capitalizarea companiei este de circa 2,4 mld. euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 31 mai 2004.'

    mai mult

  • Raiffeisen Bank a dublat piata obligatiunilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Oferta de obligatiuni a Raiffeisen Bank, incheiata la finalul saptamanii trecute, a fost suprasubscrisa, chiar dupa ce banca a suplimentat oferta cu 15%. Valoarea emisiunii de obligatiuni Raiffeisen este aproximativ egala cu valoarea cumulata a tuturor emisiunilor de obligatiuni municipale si corporatiste din perioada postbelica. Autoritatile locale au emis pana in prezent obligatiuni in valoare de 750 miliarde de lei, iar emisiunile de obligatiunni ale companiilor se situeaza putin peste 600 miliarde de lei.

    Raiffeisen a primit cereri de subscriere in valoare de peste 1.400 de miliarde de lei, dar din care va putea repartiza obligatiuni in valoare de 1.380 miliarde de lei (34 milioane de euro). Valoarea initiala a ofertei era de 1.200 miliarde de lei (29,7 milioane de euro), iar prospectul de emisiune ii dadea posibilitatea sa suplimenteze oferta cu inca 180 miliarde de lei. 'Am primit cereri de subscriere in valoare de aproximativ 1.400 miliarde de lei, iar oferta a fost suplimentata cu 15%, posibilitate care era cuprinsa in prospectul de emisiune,' a declarat pentru Ziarul Financiar Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment. El a mai precizat insa ca cifrele sunt preliminare pentru ca nu toate platile investitorilor au fost confirmate. Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a bancii, a format impreuna cu Alpha Finance sindicatul de intermediere a ofertei.

    Un alt semnal pozitiv pentru piata romaneasca a obligatiunilor este cresterea intersului investitorilor romani, persoane fizice. Aproximativ 600 de persoane fizice romane au subscris in cadrul ofertei de obligatiuni a Raiffeisen Bank, numarul total al investitorilor, care au subscris in cadrul ofertei fiind de aproximativ 700. In cazul emisiunilor de obligatiuni municipale, numarul investitorilor persoane fizice a depasit foarte rar 50.

    Emisiunea de obligatiuni Raiffeisen este cea mai mare emisiune de obligatiuni din Romania, recordul anterior fiind tot al unei banci, BRD, care a vandut in aprilie obligatiuni in valoare de 500 miliarde de lei. Dobanda obligatiunilor Raiffeisen este indexata semestrial dupa media cotatiilor dobanzilor la depozitele pe sase luni atrase/plasate de banci pe piata interbancara (BUBID/ BUBOR), la care se adauga 0,5 puncte procentuale. La cotatiile actuale de pe piata, din formula reisese o dobanda de 19,7%. Banca plateste in prezent o dobanda de 15% la depozitele constituite pe un an.

    Dobanda platita de Raiffesen la obligatiuni este insa mai mica deca cea a obligatiunilor BRD, in cazul carora dobanda pentru primul cupon este de 21,28%, desi ar fi fost de asteptat ca Raiffeisen sa ofere o dobanda mai mare pentru a putea atrage o suma mai mare. Celelalte caracteristici ale obligatiunior emise de cele doua banci sunt similare: sunt emise in lei, au scadenta de trei ani, iar dobanda este platita semestrial. Dobanda obligatiunilor BRD este indexata dupa cotatia BUBOR la sase luni, iar raportul fata de dobanda obligatiunilor Raiffeisen s-ar putea schimba pana la scadenta. Oferta publica a Raiffeisen a utilizat sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, unde tranzactiile rezultate din cererile de subscriere vor fi inregistrate maine, iar decontarea acestora se va realiza vineri.

    Sursa: Ziarul financiar, 31 mai 2004.
    '

    mai mult

  • Tranzactia pentru privatizarea Petrom trebuie sa treaca pe la Consiliul Concurentei

    Romania libera   SNP

    ___
    Tranzactia de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom trebuie notificata Consiliului Concurentei, in caz contrar se pot produce perturbari ale mediului concurential, spune Mihai Berinde, presedintele consiliului. 'Tranzactia trebuie notificata pentru ca se poate pune problema unei concentrari economice care sa consolideze pozitia dominanta pe care Petrom o are deja pe piata romaneasca si, eventual, problema unui abuz de pozitie dominanta', afirma Berinde. De altfel, Consiliul Concurentei va decide in privinta actiunilor numai dupa ce tranzactia va fi notificata de catre partile implicate in detaliile tranzactiei.

    Sursa: Romania libera, 31 mai 2004.'

    mai mult

28.05.2004

  • Procesul de privatizare a BCR

    TVR   EBS

    ___
    Presedintele BERD, Jean Lemierre, urmeaza sa discute astazi la Bucuresti cu autoritatile romane despre continuarea procesului de privatizare a BCR. BERD este cel mai mare investitor strain in Romania, cu un portofoliu de peste 2,5 miliarde de euro atat in sectorul privat, cat si in cel de stat.

    BERD si Divizia de Investitii a Bancii Mondiale detin, in prezent, 25% din actiunile BCR. Premierul Adrian Nastase anunta marti ca guvernul sustine in continuare privatizarea BCR. Seful Executivului preciza acum doua zile ca urmatorul pas va fi vanzarea inca unei transe de 25% din actiunile Bancii Comerciale, dupa consultarea cu ceilalti doi actionari principali ai BCR, BERD si Divizia Financiara a Bancii Mondiale.

    Sursa: TVR, 28 mai 2004.

    mai mult

  • Rompetrol respinge acuzatiile de spalare de bani

    Gardianul   PTR  RRC

    ___
    Grupul Rompetrol a respins, ieri, printr-un comunicat de presa, acuzatiile de spalare de bani, formulate intr-un document intocmit de Oficiul national de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Potrivit comunicatului, 'informarea ONPCSB contine afirmatii iresponsabile si date trunchiate, selectate arbitrar dintr-un material mai vechi, intocmit de un organism al statului fara abilitati legale in acest sens. (...) Toate acestea duc cu gandul la o actiune concertata in care institutiile publice sunt folosite in scopul satisfacerii intereselor unor grupuri cu vadite instincte securistice', se arata in documentul citat. Potrivit acestuia, 'atacul la adresa grupului Rompetrol si mai nou, a companiei OMV, dovedeste, inca o data, ostilitatea acestor cercuri la adresa procesului de privatizare a Petrom si a dezvoltarii unei economii de piata functionale in Romania'.

    Sursa: Gardianul, 28 mai 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide