Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.04.2004

  • Petrolul s-a scumpit din cauza scaderii rezervelor de combustibil din SUA

    Adevarul   RRC  SNP

    ___
    Pretul petrolului a crescut, miercuri, cu aproape patru procente, dupa ce autoritatile americane au anuntat scaderea substantiala a rezervelor de combustibil din Statele Unite, cu putin inainte de sezonul estival, cand consumul creste foarte mult, informeaza Reuters. Pretul unui baril a ajuns la 36,3 dolari in Statele Unite, reprezentand o crestere de 3,8% fata de sedinta anterioara. La bursa din Londra, titeiul s-a scumpit cu 1,1 dolari, la 32,45 dolari pe baril. Tendinta ascendenta a inceput dupa ce Administratia americana pentru energie a anuntat ca stocurile de titei s-au diminuat in ultima saptamana cu 2,1 milioane de barili, la 292,2 milioane de barili, dupa sase saptamani consecutive de crestere. In acelasi timp, rezervele de benzina au scazut cu 800.000 de barili, la 200,1 milioane de barili. Statele Unite, cel mai mare consumator de energie din lume, si-au intensificat importurile de petrol in ultima perioada cu aproximativ 30 de milioane de barili, dupa ce stocurile s-au diminuat, in urma cu doua luni, la cel mai mic nivel din ultimii 28 de ani. Aceasta crestere a temperat temerile investitorilor, favorizand ieftinirea petrolului. In martie, cotatia a atins cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani, apropiindu-se de 38 de dolari pe baril. De la inceputul anului, pretul petrolului s-a situat in medie in jurul a 35,20 dolari pe baril, peste maximul din ultimii 20 de ani inregistrat anul trecut, respectiv de 31 de dolari. Saptamana trecuta, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a aprobat reducerea productiei cu patru procente, respectiv cu un milion de barili pe zi, incepand de la 1 aprilie. Decizia urmareste sa previna acumularea unui surplus masiv pe piata, in trimestrul al doilea, cand consumul scade in mod traditional.

    Sursa: Adevarul, 9 aprilie 2004.

    mai mult

08.04.2004

  • Privatizarea CEC incepe in martie 2005

    TVR   

    ___
    Anuntul pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi publicat in luna martie din 2005, in calendarul operatiunilor premergatoare figurind luna sptembrie 2004 ca termen limita pentru selectarea consultantului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse din mediul financiar-bancar

    Graficul pentru privatizarea CEC va fi definitivat pina la jumatatea lunii aprilie 2004, iar anuntul pentru angajarea consultantului va fi publicat pina la sfirsitul lunii mai, au adaugat sursele citate.

    In perioada octombrie 2004 - ianuarie 2005, consultantul va evalua situatia bancii si va elabora studiul de fezabilitate, pentru luna februarie 2005 fiind prevazuta aprobarea strategiei de privatizare in Guvern.

    Sursele citate au precizat ca Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala vor stabili, in strategia de privatizare, procedurile prin care sumele depuse la CEC de populatie, precum si dobinzile aferente sa fie garantate de Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar.

    Totodata, pina la momentul aprobarii strategiei de privatizare vor fi suspendate orice fel de investitii majore la CEC.

    CEC are un capital social de 642 miliarde lei. Valoarea activelor a ajuns, la sfirsitul lui 2003, la circa 40.000 de miliarde lei, iar soldul creditelor la 7.033 de miliarde lei.

    Dupa totalul activelor, CEC se plaseaza pe locul al treilea in sistemul bancar, dupa BCR si BRD-Groupe Societe Generale.

    Sursa: TVR (www.tvr.ro), 8 aprilie 2004.

    mai mult

  • IFC este dispus sa investeasca in tara noastra 700 milioane de dolari in urmatorii doi ani

    Gardianul   

    ___
    Investitiile in Romania ale IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, ar putea ajunge, in urmatorii ani, la aproximativ 700 milioane de dolari, a declarat, ieri, directorul pentru Europa de Sud-Est si Asia al CFI, Khosrow Zamani, la finalul unei intalniri cu ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana. IFC, a aratat Khosrow Zamani, doreste sa investeasca in continuare in Romania in sistemul energetic, in cel de distributie a gazelor, in sistemul bancar, dar si in alte sectoare, precum cel al intreprinderilor mici si mijlocii sau al pietei de valori. Ministrul afacerilor externe a subliniat ca, in ultimii patru ani, nivelul de investitii al IFC, a crescut de la 150 milioane de dolari la 500 milioane de dolari, estimati pentru finalul acestui an.

    Mircea Geoana a propus totodata ca impreuna cu IFC sa se identifice resurse suplimentare pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor din Romania, mai ales in orasele mici. Seful diplomatiei romane a tinut sa remarce ca, pe langa parteneriatul financiar important, IFC ofera si consultanta in 'proiectul strategic numarul unu' al tarii noastre, conducta Constanta-Oinsali (Croatia), pentru transportul de petrol din zona Marii Caspice.

    Sursa: Gardianul, 8 aprilie 2004.'

    mai mult

  • Petromidia bulverseaza Bursa

    Evenimentul Zilei   RRC

    ___
    Numarul imens de actiuni Petromidia, tranzactionate pentru prima data ieri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a blocat sistemul de operare al pietei, care s-a inchis in jurul orei 11.00, fara a mai inregistra un numar de peste 400 de operatiuni, ne-a declarat Stere Farmache, directorul general BVB. “S-au tranzactionat peste 2 miliarde de actiuni, mai mult decit la Bursa de Valori din New York, si sistemul central s-a blocat. Am constatat ca nu se mai inregistrau la noi, in sistemul Bursei, tranzactiile operate de brokeri. Pentru ca nu se putea mentine o piata ordonata am luat decizia de suspendare a sedintei de tranzactionare”, a spus Farmache.

    El a adaugat ca, in primele ore ale zilei de ieri, s-au schimbat in piata tot atitea actiuni cit s-au tranzactionat in anul 2001. Directorul Bursei a afirmat ca se lucreaza la corectarea problemei si Bursa va functiona normal miine. “Am luat legatura cu cei de la Computer Share Australia, care ne-au construit sistemul de operare. Au identificat problema si ne-au recomandat proceduri de urmat pentru a rezolva situatia”, a spus Farmache. O alta problema aparuta in piata este faptul ca sute de tranzactii nu au fost inregistrate la timp si asteapta confirmarea Bursei. La ora inchiderii editiei nu se alcatuise raportul zilnic de tranzactionare, astfel incit nimeni din Bursa nu ne putea lamuri care a fost cotatia finala a actiunii Petromidia. “Inregistram toate tranzactiile, nu vor fi probleme”, ne-a asigurat Farmache.

    Blocajul are ca sursa numarul imens de actiuni care au inundat piata, sustine Ionel Oprea, comisar-sef al BVB. “Petromidia si-a splitat, cum spunem noi, actiunile inainte de a intra la Bursa, adica le-a micsorat de 25 de ori valoarea. Cind era listata pe Rasdaq, o actiune Petromidia avea o valoare nominala de 25.000 lei, acum ea este de 1.000 de lei. Cum Petromidia are un capital imens, intr-o zi se pot schimba miliarde de actiuni si asta creeaza probleme Bursei”, a explicat Oprea. Comisarul-sef al BVB recomanda tuturor companiilor care au capital mare si actiuni cu valori mici sa-si consolideze valoarea titlurilor.

    Pret neasteptat de mic

    Actiunile Petromidia s-au tranzactionat la inceputul sedintei de ieri la un pret neasteptat de mic, primele schimburi facindu-se la numai 116 lei bucata. Imediat insa lucrurile s-au incins si cotatiile au crescut de doua ori si jumatate. Analistii spun ca, data fiind evolutia actiunii pe piata Rasdaq, se asteptau totusi la o cotatie in jurul a 300 lei pe actiune.

    “Pentru Petromidia a fost ziua in care se formeaza pretul pe piata. Nu intervenim in cazul fluctuatiilor mari in prima zi pe piata, asa cere regulamentul Bursei”, a explicat Farmache.

    Tranzactiile cu titlurile Rompetrol au depasit suma de noua milioane euro, dar rezultatele finale vor fi comunicate dupa ce se va remedia problema sistemului. Deocamdata, nu stim care este cotatia de final de sedinta a actiunii Rompetrol.

    Sursa: Evenimentul zilei, 8 aprilie 2004.

    mai mult

07.04.2004

  • Guvernul pregateste privatizarea CEC

    TVR   

    ___
    Programul actiunilor premergatoare privatizarii CEC ar putea fi stabilit in sedinta de Guvern de miercuri, 7 aprilie, prin aprobarea unui proiect de hotarire elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. 'Printre altele, proiectul de act normativ stabileste modul de selectie a consultantului si procedura de numire a membrilor comisiei de privatizare, care va coordona procesul de vinzare', au adaugat sursele citate.

    Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) este ultima institutie bancara comerciala la care statul detine participatia majoritara si la care nu a fost initiate procedurile de privatizare.

    Oportunitatea vinzarii pachetului majoritar catre un investitor privat a fost readusa in discutie, recent, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pozitia oficialului bancii centrale, care a pledat pentru urgentarea privatizarii CEC, a fost determinata de scandalul aparut in urma unei ordonante de urgenta a Guvernului.

    Potrivit actul normativ, CEC are posibilitatea sa acorde ANL si Companiei Nationale de Investitii imprumuturi in valoare cumulata de 6.500 miliarde lei, in conditiile unor garantii asimilabile garantiilor de stat.

    Statutul CEC confera institutiei o pozitie aparte in sistemul bancar romanesc. Depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, iar finantarile acordate sint destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii.

    Acordarea unor facilitati suplimentare CEC a nemultumit comunitatea bancara. Guvernul a fost acuzat de reprezentantii institutiilor de credit ca viciaza libera concurenta si ca incearca sa finanteze proiecte publice din banii CEC. De asemenea, formula aprobata de Executiv a fost interpretata ca o incercare de a evita incadrarea acestor garantii in plafonul de garantii de stat stabilit impreuna cu institutiile financiare internationale.

    O solicitare de modificare a ordonantei de urgenta a fost formulata si de Consiliul Concurentei.

    Guvernatorul BNR a mentionat ca, desi a fost adeptul unui statut aparte pentru CEC, dupa discutiile legate de prevederile ordonantei se pronunta pentru privatizarea institutiei.

    In acelasi timp, Isarescu s-a referit la eficienta activitatii CEC. 'A pierdut piata, a ramas neinformatizata si lucreaza cu un numar foarte mare de salariati', a spus, la sfirsitul lunii martie, oficialul BNR.

    Unicul actionar al CEC este Ministerul Finantelor Publice.

    Autoritatile romane au anuntat, de curind, ca intentioneaza sa mai scoata la vinzare un pachet de 25% din actiunile BCR, dupa perfectarea tranzactiei cu BERD si IFC. La sfirsitul anului trecut, cele doua institutii financiare au semnat acordul de cumparare a 25% plus doua actiuni din capitalul BCR.

    Dupa vinzarea unui pachet suplimentar din actiunile BCR, CEC ramine singura banca la care statul detine controlul.

    Procesul de privatizare a sistemului bancar a inceput in 1999, prin vinzarea unui pachet de 51% din actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) catre Soci?t? G?n?rale, si a urmat cu preluarea de catre GE Capital si BPI a unei participatii de 45% la capitalul Banc Post, cu vinzarea Bancii Agricole catre Raiffeisen Zentralbank (aprilie 2001) si cedarea participatiei de 17% a statului la Banc Post catre EFG Eurobank Ergasias.

    CEC are un capital social de 642 miliarde lei. Valoarea activelor a ajuns, la sfirsitul lui 2003, la circa 40.000 de miliarde lei, iar soldul creditelor la 7.033 de miliarde lei.

    Dupa totalul activelor, CEC se plaseaza pe locul al treilea in sistemul bancar, dupa BCR si BRD-Groupe Societe Generale.

    Sursa: TVR (www.tvr.ro), 7 aprilie 2004.'

    mai mult

  • Oltchim Rm. Valcea - din nou la privatizare

    Adevarul   OLT

    ___
    O varianta posibila este vanzarea la pachet cu Arpechim Pitesti

    Dupa experienta neplacuta cu firma canadiana implicata in privatizareaa Oltchim Ramnicu Valcea, societatea este din nou pregatita pentru a fi vanduta unui investitor strategic. 'Am organizat o licitatie, dar am avut o contestatie a caietului de sarcini din partea lui Dinu Patriciu, legata de evaluarea activului combinatului. Au fost depuse atunci doua oferte - una din partea unei firme austriece si alta din partea Lukoil. Acum se lucreaza la caietul de sarcini pentru o noua licitatie, iar Lukoil se pare ca este inca interesata', a declarat, ieri, la intalnirea cu seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, prefectul judetului Valcea, Aurel Vladoiu. El a mai spus ca se are in vedere o varianta care a fost deja propusa Guvernului, de cuplare a vanzarii Oltchim cu Arpechim Pitesti. 'Am propus Guvernului decuplarea Arpechim Pitesti de Petrom si privatizarea acesteia cu Oltchim. Se pare ca este o solutie care va fi acceptata, Petrom urmand sa fie privatizata doar impreuna cu rafinaria Petrobrazi', a mai spus Vladoiu. El a adaugat ca, in acest sens, in urma desfiintarii APAPS, Arpechim va trece de la Autoritatea pentru Privatizare la Ministerul Economiei si Comertului.

    Sursa: Adevarul, 7 aprilie 2004.'

    mai mult

  • Actiunile Eurom Bank vor fi listate pe Rasdaq

    Adevarul   

    ___
    Actiunile Eurom Bank vor fi tranzactionate la Bursa Electronica Rasdaq, incepand cu data de 14 aprilie, la categoria de baza. Societatea are un capital social de 386 miliarde de lei, impartit in 386 milioane de titluri cu valoarea nominala de 1.000 de lei, aflat in posesia a peste 10.400 de actionari persoane fizice si juridice. Kolal BV, companie infiintata in Olanda de un grup de investitori israelieni, controleaza 89,5% din capitalul bancii, diferenta de actiuni fiind in proprietatea mai multor persoane fizice si juridice. Eurom Bank este numele sub care functioneaza fosta banca Dacia Felix, dupa ce in anul 2001 Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care BNR si CEC au cesionat catre Kolal BV creantele detinute de Dacia Felix. Banca a incheiat anul trecut cu un profit net de 26,9 miliarde lei, in scadere cu 44,2 miliarde lei fata de 2002. La sfarsitul anului 2003, activele Eurom Bank au totalizat 2.543,91 miliarde lei, valoare aproape dubla fata de 2002.

    Sursa: Adevarul, 7 aprilie 2004.

    mai mult

06.04.2004

  • Enel ne da pentru Electrica 35 de milioane de euro

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Compania italiana Enel a oferit pentru pachetul de actiuni scos la vanzare de catre stat la societatile de distributie a energiei electrice Banat si Dobrogea un pret 'ceva mai mare decat valoarea nominala a actiunilor', ne-au declarat surse din sectorul energetic. Oficialii romani au refuzat tot timpul sa dezvaluie pretul oferit de Enel, din cauze care tin de caracterul confidential al negocierilor, dar sursele noastre ne-au spus ca 'pretul este considerat multumitor de catre comisia de privatizare'.

    Recent, Guvernul a decis majorarea de capital a Electrica cu sume din Fondul de dezvoltare al sistemului energetic, la care cotizeaza toate firmele din Romania. In urma acestei actiuni, capitalul social al Electrica Banat este de 3.006 miliarde de lei, iar cel al Electrica Dobrogea de 2.168 de miliarde de lei. Potrivit strategiei de privatizare, investitorul selectat pentru privatizare, in acest caz Enel, va cumpara 24,62% din capitalul fiecarei societati dupa care va face imediat o majorare de capital pana la 51%. Un sfert din capitalul social insumat al celor doua societati inseamna aproape 1.300 de miliarde de lei.

    Dat fiind ca, potrivit surselor noastre, oferta finala a Enel presupune un pret cu putin mai mare decat valoarea nominala a actiunilor, rezulta ca Enel va plati ceva mai mult de 1.300 de miliarde, adica ceva mai mult de 32,5 milioane de euro. Investitorul va mai scoate bani pentru majorarea de capital de pana la 51%, dar banii nu vor ajunge la buget, ci la cele doua societati, care vor fi ale lui.

    Potrivit calendarului initial de privatizare, cele doua sucursale din cele opt in care a fost impartita Electrica trebuiau sa fie vandute pana la sfarsitul lunii trecute. Directorul Electrica, Lucian Boghiu, a spus insa ca privatizarea s-ar putea finaliza spre sfarsitul primului semestru al acestui an.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 6 aprilie 2004.'

    mai mult

  • BERD si IFC solicita garantii de stat pentru actiunile cumparate la BCR

    Gardianul   EBS

    ___
    Aceasta prevedere, inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta, a fost ceruta de reprezentantii celor doua institutii, au declarat surse din Autoritatea pentru Privatizare citate de Mediafax.

    'Ei doresc sa cunoasca exact care sunt fondurile pe care statul este dispus sa le angajaze daca vor solicita sa iasa din afacere', au afirmat sursele precizate. BERD si IFC au incheiat, la sfarsitul anului trecut, un acord pentru preluarea a 25% din actiunile BCR la valoarea de 222 de milioane dolari.

    Cei doi investitori vor avea dreptul sa vanda Autoritatii pachetul detinut la BCR, in cazul in care 'conduita partii romane in procesul de privatizare nu va fi conform practicilor pe plan mondial'. In acelasi timp, APAPS va fi obligata sa rascumpere titlurile. BERD si IFC vor obtine sumele investite doar dupa o perioada cuprinsa intre 60 si 150 de zile de la formularea cererii privind clauza de rascumparare, timp in care se va cauta o solutie de rezolvare a eventualelor probleme.

    Un nou termen pentru plata actiunilor

    Presedintele BCR, Nicolae Danila, a declarat, saptamana trecuta, ca tranzactia cu BERD si IFC va fi incheiata pana la sfarsitul lunii aprilie. Plata actiunilor cumparate de BERD si IFC este conditionata de schimbarea statutului BCR, in principal prin separarea functiilor administrative de cele executive de la nivelul conducerii bancii. Modificarile vor fi aprobate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care ar putea avea loc in data de 23 aprilie, cind vor fi numiti membrii consiliului de administratie si conducerea executiva.

    Pachetul poate fi rascumparat oricand

    La randul ei, Autoritatea pentru Privatizare poate sa apeleze la optiunea de rascumparare, totala sau partiala, a actiunilor achizitionate de BERD si IFC, care vor fi obligate sa vanda.

    'Daca exista un investitor strategic pentru actiunile BCR, APAPS poate oricand sa isi exercite aceasta optiune, iar tranzactia se va efectua la un pret prestabilit', au mai spus sursele citate. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, recent, ca in urma interesului manifestat de mai multe banci internationale, statul va lansa o oferta publica pentru vanzarea a 25% din capitalul bancii. El a precizat ca autoritatile romane au discutat pe aceasta tema cu reprezentantii BERD si IFC, iar cele doua institutii nu au formulat obiectii. In cazul majorarilor de capital social ale BCR, impuse de lege sau de reglementarile BNR, APAPS va avea dreptul sa subscrie actiuni noi pe cota detinuta de stat, pe cea detinuta de BERD si IFC, precum si pe cota celorlalti actionari care nu au subscris. Dreptul de subscriere al APAPS se va exercita pana la atingerea nivelului de capitalizare cerut de reglementari.

    Salariatii bancii vor plati 10.350 lei pe actiune

    In ceea ce priveste Asociatia Salariatilor BCR, pachetul de actiuni de 8% din capitalul social al bancii va fi achizitionat la pretul de 10.350 lei/actiune.

    Titlurile astfel obtinute nu vor putea fi instrainatate sau grevate cu sarcini pana la privatizarea bancii sau pana la vanzarea pachetului detinut de catre BERD si IFC. Asociatia Salariatilor este constituita din membri ai consiliului de administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca in banca.

    Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 de actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.

    Sursa: Gardianul, 6 aprilie 2004.'

    mai mult

  • Furnizorii de medicamente se tem de monopolul statului

    Cotidianul   

    ___
    Centralizarea la Ministerul Sanatatii a licitatiilor privind achizitiile de medicamente si produse medicale va provoca falimentul a aproximativ 300 de companii mici si mijlocii care furnizeaza astfel de produse catre spitale, au avertizat, ieri, reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM). „Este practic un atac direct la adresa acestui segment reprezentat de IMM-urile care furnizeaza materiale sanitare si reactivi de laborator, pentru ca aceste societati, desi s-au dovedit a fi foarte eficiente in anii trecuti, nu vor avea acum forta financiara sa indeplineasca conditiile restrictive impuse de caietele de sarcini. De pilda, in unele cazuri, se solicita depunerea unei garantii in valoare de 40 de miliarde de lei, suma pe care companiile mici si medii nu au de unde sa o plateasca“, ne-a declarat Ion Ciceala, directorul executiv al AFPR. Acesta a apreciat ca, astfel, principiul liberei concurente pe piata este grav incalcat, falimentul celor 300 de IMM-uri va duce la concedierea a aproximativ 10.000 de oameni, iar sistemul centralizat va genera intr-un final preturi mai mari de achizitie pentru produsele medicale.

    „Dupa cum stim, atat din teorie, cat si din practica, lipsa de competitie sau competitia intre putini ofertanti conduce la preturi mari si la instaurarea monopolului pe piata, ceea ce va avea ca rezultat servicii si produse de mai slaba calitate la preturi mai mari, fapt ce va accentua diminuarea puterii de cumparare a spitalelor si criza din sistem“, afirma conducerea AFPM intr-un comunicat dat publicitatii in cursul zilei de ieri.

    Conducerea AFPM considera, pe de alta parte, ca decizia de a abilita Ministerul Sanatatii sa organizeze licitatii in numele unitatilor sanitare nu a fost un rezultat al dorintei autoritatilor de a rezolva criza din sistemul sanitar, ci a fost dictata de alte interese, pentru ca monopolul care va fi instaurat, astfel, in domeniul achizitiilor de produse medicale va fi controlat de stat. „Investitiile masive care se fac in mod curent la Unifarm, societate falimentara pana acum patru-cinci luni, indica o actiune premeditata impotriva furnizorilor de produse medicale“, se arata in comunicatul remis, ieri, de conducerea AFPM.

    Reprezentantii furnizorilor de produse medicale sustin ca, in cele din urma, piata achizitiilor de medicamente va fi dominata de Unifarm - companie cu capital de stat - si de alte cateva mari companii, care vor fi favorizate sa castige licitatiile nationale organizate in sistem centralizat de Ministerul Sanatatii. Surse din sistemul medical ne-au declarat ca, in ultimele luni, nu au fost facute nici un fel de investitii la Unifarm, compania fiind „un dezastru de sus pana jos“. Bugetul Unifarm pe anul 2004 mentioneaza la capitolul Surse financiare pentru investitii, suma de 1300 de milioane din veniturile proprii ale societatii, la care se adauga credite interne in valoare de 20 de miliarde de lei.

    Compania Nationala Unifarm SA functioneaza, in prezent, sub autoritatea MS si se afla de mai multi ani intr-o grava criza financiara, dar acest lucru nu a dus pana acum la desfiintarea societatii. In urma cu doi ani, Curtea de Conturi a descoperit, in urma unui control la aceasta companie, ca rezervele strategice de medicamente care se aflau in administrarea Unifarm contineau foarte multe produse care erau deja expirate. Anul trecut, Guvernul a incercat sa impuna compania Unifarm, la propunerea prim-ministrului Adrian Nastase, ca institutia care sa se ocupe de organizarea licitatiilor de medicamente si produse medicale in sistem centralizat. Ideea a intampinat o puternica opozitie si a fost abandonata dupa cateva luni, postura de organizator al licitatiilor revenind astfel Ministerului Sanatatii.

    Reprezentantii furnizorilor de produse medicale apreciaza ca, prin introducerea licitatiilor centralizate, se angreneaza mecanisme foarte periculoase pentru insasi fundamentul economiei de piata libera, pentru ca se accentueaza gradul de centralizare a deciziei in sistem, iar liberul acces pe piata al tuturor ofertantilor este ingradit drastic. „Existenta acestui sistem centralizat nu se justifica atata vreme cat exista deja, din 2002, un sistem de licitatii electronice ce asigura o transparenta totala si functioneaza bine in general, cu exceptia unor neajunsuri ce pot fi rezolvate printr-o aplicare mai buna a legii si printr-o finantare mai buna a spitalelor“, a mai precizat directorul AFPM, Ion Ciceala.

    Sursa: Cotidianul, 6 aprilie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide