Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.03.2004

  • Guvernul se gandeste sa vanda inca 25 la suta din BCR in acest an

    Adevarul   EBS

    ___
    Guvernul ar putea sa sparga gheata privatizarii BCR in an electoral prin vanzarea a inca 25 la suta din actiunile celei mai mari banci din Romania, a declarat la Bruxelles ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg News. 'In acest moment exista un mare interes pentru BCR din partea unor banci mari si vrem sa profitam de aceasta ocazie', a spus Tanasescu. Declaratia sa privind privatizarea BCR a fost confirmata si de premierul Adrian Nastase, precizeaza Bloomberg. Statul roman mai detine acum 45 la suta din actiunile BCR, un pachet de 30 la suta fiind in mainile SIF-urilor, iar o cota de 25 la suta (plus doua actiuni) fiind achizitionata de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale). Anuntul vanzarii a inca 25 la suta din BCR survine la doar cateva luni dupa vanzarea unui sfert din BCR catre BERD si IFC. Cei doi proaspeti actionari nu au achitat inca cele 222 de milioane de dolari pentru pachetul de actiuni cumparat anul trecut de la statul roman, respectiv de la Autoritatea pentru Privatizare. Surse guvernamentale sustin ca interesul unor banci de renume pentru BCR nu pica tocmai bine BERD si IFC. 'Cei doi actionari nu sunt de acord cu venirea altor actionari atat de repede, avand in vedere ca ei de-abia au apucat sa puna pe hartie noua strategie de dezvoltare a bancii', spun sursele citate. Potrivit strategiei de privatizare a BCR si contractului semnat cu cei doi actionari straini, statul are optiunea de a rascumpara actiunile vandute BERD si IFC daca un investitor strategic se va arata dornic sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al bancii. Petitorii BCR trebuie, insa, sa fie banci puternice si renumite pe plan mondial. Odata aruncata manusa de catre oficialii romani, intrebarea este cine vine la 'cina BCR'? Din ultimele informatii, exista doua banci pe lista potentialilor competitori, intre care unul este grupul german HVB - reprezentat in Europa Centrala si de Est de Bank Austria Creditanstalt. 'Grupul HVB continua sa fie interesat de o achizitie pe piata romaneasca. Avand in vedere rezultatele foarte bune ale HVB Bank Romania, precum si potentialul pietei, grupul HVB este interesat de dezvoltarea operatiunilor sale in Romania fie prin crestere organica, fie printr-o achizitie', ne-a declarat Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.

    Sursa: Adevarul, 26 martie 2004.'

    mai mult

  • Spargerea Companiei Nationale de Petrol a fost o greseala

    Adevarul   RRC

    ___
    Dan Ioan Popescu:
    'Spargerea Companiei Nationale de Petrol a fost o greseala'

    Ministrul Dan Ioan Popescu a declarat, ieri, la sediul PSD Bucuresti, ca 'trebuie facuta o separare clara de nume, de persoane si problema Petromidia'. El a refuzat sa comenteze declaratiile omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, dar a spus ca 'problema Petromidia e o cu totul si cu totul alta problema'. 'Cand s-a spart Compania Nationala de Petrol, era normal ca rafinariile sa aiba probleme', a spus ministrul Industriilor, adaugand ca pe piata petrolului este o lupta dura. 'Este o lupta intre giganti. Azi, in domeniul productiei petroliere nu se mai pune problema tarifara, ci a calitatii produselor. Daca vrei sa traiesti intr-o lume fara poluare, trebuie sa faci cum facem si noi, sa introducem benzina fara oxid de carbon, sau de sulf, Euro II, Euro III si Euro IV. Dar este vorba despre cea mai dura concurenta intr-un sector. Dupa parerea mea, a fost o greseala divizarea companiei', a conchis ministrul Popescu.

    Sursa: Adevarul, 26 martie 2004.'

    mai mult

25.03.2004

  • Privatizarea Petromidia, un dosar impins pe masa PNA

    Cotidianul   RRC

    ___
    Parchetul National Anticoruptie (PNA) a anuntat, ieri, ca are in lucru un dosar penal ce vizeaza privatizarea Petromidia, achizitionata in 2000 de societatea Rompetrol Grup BV, al carei patron este fostul vicepresedinte al Partidului National Liberal (PNL), Dinu Patriciu. Fara sa dezvaluie cine sunt persoanele cercetate in acest dosar, reprezentantii PNA au ales sa dea publicitatii informatia exact in momentul in care lupta electorala dintre PSD si coalitia PNL-PD a atins un nivel extrem, atat Puterea, cat si Opozitia insusindu-si lupta anticoruptie ca varf de atac in campania pe care o duc una impotriva celeilalte. Astfel, PNA a fost solicitat, rand pe rand, de ambele tabere, care le-au cerut procurorilor anticoruptie sa demareze urgent anchete asupra faptelor de coruptie imputate „baronilor locali” depistati de fiecare partid in randurile adversarilor politici. PNL a prezentat o „harta a baronilor“ din PSD, cel putin unul in fiecare judet. PSD a raspuns cu o lista de sapte baroni PNL si a promis ca va reveni cu o “monografie a baronilor corupti din PD si PNL”, care va contine sute de nume.

    Numele lui Dinu Patriciu nu a fost pronuntat inca de PSD in aceasta intrecere de acuzatii si nu este mentionat nici in comunicatul remis, ieri, de PNA, prin care se anunta existenta unui dosar penal privind modul in care a fost privatizata Petromidia. In conditiile in care Patriciu este patronul societatii ce a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la Petromidia, se intelege, insa, ca persoana acestuia este vizata in mod direct.

    In opinia lui Dinu Patriciu, ancheta anuntata de PNA are legatura cu evenimentele recente din industria petrolului, respectiv privatizarea Petrom si lichidarea Rafo si Darmanesti. Intr-un comunicat de presa, Rompetrol sustine ca actiunea PNA pare a fi declansata mai mult din motive politice si probabil din dorinta unei recent restructurate parti a Guvernului de a denigra Grupul Rompetrol.

    In plin razboi al baronilor locali declansat intre PSD si PNL, Parchetul National Anticoruptie (PNA) a anuntat, ieri, ca are in lucru un dosar penal ce are ca obiect privatizarea societatii Petromidia SA, al carei pachet majoritar de actiuni a fost achizitionat, in noiembrie 2000, de societatea Rompetrol Grup BV, patronata de Dinu Patriciu, figura marcanta a PNL si pana de curand vicepresedinte al partidului.

    Ancheta anuntata de PNA vizeaza modul si conditiile in care a fost incheiat contractul de privatizare prin care Rompetrol Grup VB a cumparat de la FPS actiuni reprezentand 69,9% din capitalul social al SC Petromidia SA, dar si conditiile in care a fost incheiat actul aditional la contractul de vanzare-cumparare, incheiat la 17 decembrie 2001, intre cumparator si APAPS.

    Procurorii anticoruptie vor verifica, de asemenea, modul in care au fost inregistrate in evidenta contabila unele venituri, anularea unor obligatii de plata in absenta unor documente care sa justifice aceasta masura, conditiile in care profitul obtinut de SC Rompetrol Rafinarie Complex Petromidia a fost transferat catre alte societati comerciale, modul in care a fost majorat capitalul social al societatii si modul in care, pe aceasta baza, a fost schimbata structura actionariatului.

    PNA va cerceta si in ce fel se coreleaza aprovizionarea cu materie prima si exporturile de produse finite inregistrate de Petromidia SA, luandu-se in calcul dispozitiile legale existente in acest sens, dar si clauzele contractului de privatizare incheiat in 2000.

    Dosarul privatizarii Petromidia este analizat, potrivit comunicatului remis, ieri, de PNA, de o echipa mixta formata din procurori, ofiteri de Politie si specialisti in domeniul privatizarilor, fiind solicitate deja mai multe documente unor institutii ale statului.

    Reprezentantii PNA au refuzat sa ofere date suplimentare in legatura cu persoanele inculpate sau cercetate in prezent in dosarul Petromidia, precizand ca singurele informatii publice in legatura cu acest caz au fost mentionate deja in comunicatul de presa.

    La sfarsitul saptamanii trecute, PSD a cerut PNA sa cerceteze faptele de coruptie a sapte liberali catalogati de partidul de guvernamant drept „baroni locali“. Dinu Patriciu nu a fost nominalizat pe aceasta lista, insa, ca raspuns la „harta baronilor PSD“, lansata recent de PNL, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al PSD, a precizat ca, in curand, va fi data publicitatii o „monografie a sutelor de baroni corupti“ din PD si PNL, raspanditi in intreaga tara.

    In urma acestor „dezvaluiri“, ambele partide s-au amenintat cu procese de calomnie in instanta. Comunicatul PNA precizeaza, in final, ca procurorii care cerceteaza privatizarea Petromidia au in vedere si materiale de presa aparute pe aceasta tema in ultima perioada.

    Dinu Patriciu ne-a declarat ca ancheta are legatura cu evenimentele recente din industria petrolului, respectiv privatizarea Petrom si lichidarea Rafo si Darmanesti. „Ne bucuram ca apare o astfel de oportunitate de a demonstra ca privatizarea a fost corecta“, ne-a mai spus Patriciu.

    Intr-un comunicat de presa, Rompetrol sustine ca faptul ca a aflat de existenta unui dosar penal prin intermediul unui comunicat de presa, nu printr-o notificare oficiala nu reprezinta un mod profesionist de incepere a unei anchete. „Actiunea pare a fi declansata mai mult din motive politice si probabil din dorinta unei recent restructurate parti a Guvernului de a denigra Grupul Rompetrol“, se mai arata in comunicat.

    Sursa: Cotidianul, 25 martie 2004.

    mai mult

  • Petrom nu va majora preturile la carburanti

    Adevarul   SNP

    ___
    SNP Petrom nu va majora preturile la carburanti incepand cu 1 aprilie, desi companiile private sustin ca acest lucru este necesar pentru a evita pierderile produse de nivelul inalt al cotatiilor internationale, au declarat pentru Adevarul surse din cadrul companiei. Decizia mentinerii actualelor preturi a fost luata desi presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca pretul carburantilor trebuie sa creasca cu 10-20 eurocenti (4.000-8.000 lei) pe litru, avand in vedere cresterea la cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani a cotatiilor petrolului. 'Oricum, la poarta rafinariei, preturile noastre sunt similare celor practicate pe plan mondial. Nu vor exista scumpiri din cauza cotatiilor internationale si nici din cauza accizelor, avand in vedere ca euro (valuta in care se calculeaza accizele) nu a crescut prea mult. Probabil ca vor fi unele mici ajustari in limita de +/- 5% (cateva sute de lei) pe care le poate face fiecare sucursala in parte', ne-au precizat sursele citate. Pe de alta parte, pe langa faptul ca Petrom foloseste o mare parte din titei din productia interna, decizia mentinerii actualelor preturi are o conotatie politica. 'De la 1 aprilie se scumpesc si gazele.

    O eventuala decizie a scumpirii carburantilor de catre Petrom ar fi foarte periculoasa pentru Guvern in acest an electoral, din punct de vedere politic', ne-au mai precizat sursele citate. Competitorii Petrom de pe piata romaneasca spun ca, in cazul in care SNP nu majoreaza preturile, prefera sa mearga in pierdere decat sa-si piarda clientii. 'In mod normal, preturile ar trebui sa creasca cu cel putin 10 eurocenti (aproximativ 4.000 lei) pe litru, la pompa. Practic, jumatate din Europa nu poate suporta pretul actual al titeiului. Atunci fie marim preturile de vanzare, fie se reduce taxarea, lucru care acum nu este posibil', a declarat pentru Adevarul Constantin Tampiza, director general executiv al LukOil. Acesta a adaugat ca LukOil nu va da startul scumpirilor, chiar daca va trebui sa mearga o perioada in pierdere pana va redeschide si rafinaria Petrotel, insa are un mare avantaj, fiind sustinuta de compania-mama, inclusiv cu titei mai ieftin din Ucraina.

    Tampiza recunoaste ca motivele electorale sunt foarte importante in luarea de catre Petrom a unei decizii de scumpire a carburantilor. 'Ii inteleg foarte bine pe cei din administratie. O scumpire in aceasta perioada ar insemna o sinucidere politica din punctul de vedere al puterii. De ce sa piarda alegerile pentru acest lucru, cand, oricum, in cateva luni benzina si motorina se vor scumpi dupa privatizarea Petrom?', a mai spus Tampiza.

    Sursa: Adevarul, preluat de pe www.revistapresei.ro, 25 martie 2004.'

    mai mult

  • BCR Leasing a vandut aproape 80% din emisiunea de obligatiuni

    Adevarul   

    ___
    BCR Leasing a reusit sa vanda 60.000 de obligatiuni, reprezentand aproape 80% din valoarea totala a emisiunii lansate la inceputul acestei luni, informeaza un comunicat al BCR Securities, intermediarul operatiunii. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de un milion de lei, iar emisiunea totalizeaza 75 de miliarde lei. Titlurile sunt indexate la cursul euro si au o dobanda de 6% pe an. Subscrierea valorilor mobiliare emise de societatea de leasing se va inchide vineri. Investitorii pot cumpara obligatiuni prin 63 de sucursale ale Bancii Comerciale Romane si prin BCR Securities.

    Sursa: Adevarul, 25 martie 2004.

    mai mult

24.03.2004

  • Patriciu spera sa gaseasca aur negru cu Petromidia la bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Compania Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), din cadrul grupului Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu 5 aprilie, la o valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile rafinariei au fost tranzactionate pana in noiembrie anul trecut pe piata RASDAQ, ultima valoare de tranzactionare fiind de 75.000 de lei, la o valoare nominala de 214.000 de lei. Dinu Patriciu crede ca actiunile companiei sale vor fi un concurent serios pentru cele ale rivalului de stat Petrom, aflate in prezent 'pe val': actiunile SNP se tranzactioneaza la preturi de peste 2.000 de lei, situatie care a ridicat valorea de piata a companiei la 2,45 miliarde dolari, cu peste 700 de milioane de dolari mai mult decat la inceputul anului. 'Investitorii se vor uita la datele si rezultatele rafinariei, cred ca vor fi interesati si pretul va evolua corespunzator', a spus Patriciu.

    Patriciu spune ca Rompetrol Rafinare va concentra activitatile de distributie ale grupului - Romoil (distributia en gros) acum si Rompetrol Downstream (reteaua de benzinarii a grupului) in urmatoarele patru luni. Rompetrol detine 197 de benzinarii, din care 68 in proprietatea grupului, restul fiind inchiriate sau in franciza.

    De ce este mai bine sa prelucrezi titei strain

    Rompetrol a preluat Petromidia in urma cu trei ani, iar restructurarea aplicata a determinat rafinaria sa devina profitabila. Pe langa reducerea personalului rafinariei si retehnologizarea acesteia, una din directiile strategice a fost si cea a adaptarii aprovizionarii cu titei la posibilitatile rafinariei. 'De un an si jumatate nu mai prelucram titei din Romania. In privinta titeiului autohton s-a manifestat o mare greseala, o inertie in gandire, ideea ca suntem o mare tara petroliera. Romania a risipit doua miliarde de dolari din cauza acestei inertii. Titeiul romanesc ar fi trebuit exportat pe piata Europei Centrale, diferenta de pret fata de titeiul importat din Rusia fiind de 25 de dolari la tona. Rafinariile romanesti, nu foarte bune din punct de vedere tehnologic, ar fi trebuit sa prelucreze titei mai slab calitativ din care sa obtina produse bune', a spus Patriciu.

    In context, Patriciu a estimat ca numai trei sau patru rafinarii romanesti vor rezista in urmatorii ani ca producatoare de carburanti, apreciind necesarul de investitii in indusria petroliera la 800 de milioane de dolari, pentru atingerea standardelor europene. 'Petromidia mai trebuie sa investeasca 70 de milioane de dolari pana la 1 ianuarie 2006 pentru mentinerea standardelor europene', a precizat presedintele Rompetrol.

    O alta problema a industriei petroliere este marja interna de pret, mai redusa in cazul Romaniei decat in Europa. 'Nu se poate face protectie sociala prin pretul carburantilor. Numai 15% din romani au masini, dar impozite plateste toata lumea in plus accizele sunt la nivelulcelor din UE', a precizat Patriciu.

    Automatizarea procesului de productie va determina o reducere a numarului de angajati ai Petromidia, de la 1.400 la circa 800. Daca un angajat producea annual la momentul privatizarii 7.300 de dolari lunar, in prezent produce 45.500 de dolari, cu 622% mai mult.

    Actiuni si obligatiuni

    In cazul datoriilor Petromidia, Patriciu spune ca solutia aleasa de Ministerul Finantelor a fost o metoda de piata. Datoriile mostenite de Rompetrol la preluarea rafinariei, de 570 de milioane de euro, au fost transformate in obligatiuni cu valoarea nominala de 25 de euro, nominative, dematerializate, convertibile in actiuni la scadenta. 'A fost cea mai profitabila solutie. Statul va putea vinde obligatiunile pe piata de capital, ceea ce ar insemna o crestere a numarului de actionari. Convertita, valoarea obligatiunilor reprezinta 35% din valoarea capitalului social', a precizat Dinu Patriciu.

    'Rompetrol nu intentioneaza sa isi majoreze cota de piata din Romania, de 28%, intr-o tara cu patru milioane de cai. O crestere de 8 -10% pe an, egala cu cea a pietei interne este suficienta pentru Rompetrol', a spus Patriciu. In schimb grupul isi va continua expoansiunea rgionala, in Bulgaria, Turcia sau Albania, zone mai rentabile pentru vanzarea produselor Petromidia decat nordul extem al Romaniei.

    Rompetrol a inregistrat anul trecut un profit operational de peste 30 mil. $, in timp ce in urma cu un an pierderile erau de circa 24 mil. $. Grupul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,2 mld. $, in crestere cu 20% fata de 2002. Strategia Rompetrol vizeaza pentru 2004 atingerea unei cifre de afaceri de 1,6 mld. $. Grupul petrolier austriac OMV a cumparat in 2002 un pachet de 25,1% din actiunile grupului Rompetrol BV (firma din Olanda care controleaza toate firmele grupului din Romania), in cadrul unei tranzactii de peste 50 mil.$. Rompetrol numara 5.600 de angajati, cu o rata a productivitatii anuale de 220.000 $ pe angajat.

    Sursa: Ziarul financiar, 24 martie 2004.'

    mai mult

  • Sindicatele Petrom vor actiuni prin Asociatia Salariatilor

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Reprezentantii salariatilor Societatii Nationale a Petrolului incearca sa convinga Ministerul Economiei sa accepte ca pachetul de actiuni la care au dreptul angajatii sa fie cumparat prin programul actiuni pentru salariati (PAS), nu de fiecare in parte. “In principiu, am convenit ca angajatii SNP vor putea cumpara un pachet de 8%”, ne-a spus ieri Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom. Desi cumpararea de actiuni prin PAS ar duce la conservarea avantajelor conducerii sindicatului (reprezentantii asociatiei salariatilor), Liviu Luca respinge aceasta varianta. El spune ca nu sustine aceasta solutie pentru ca mai vrea niste actiuni, ci pentru ca este in avantajul angajatilor. “Salariatii ar putea beneficia de facilitatile oferite de Ordonanta 88, cum ar fi plata in rate”, ne-a spus ieri Liviu Luca. Practica a demonstrat pina acum ca in PAS puterea nu apartine atit membrilor asociatiei, cit celor pe care acestia ii aleg sa-i reprezinte.

    Liviu Luca ne-a spus ca sindicatele nu au fost consultate in privinta unor eventuale concedieri dupa privatizare, asa cum a afirmat ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. “Daca se va pune problema concedierilor, vom cere lamuriri la obiect. Daca nu ne vom intelege, nu vom avea retineri in a declansa o greva de protest”, a spus Luca. Liderul Petrom a adaugat ca, pina acum, nici una dintre firmele ramase in cursa nu a discutat cu sindicatele despre personal sau concedieri. “Singurul cu care am vorbit a fost vicepresedintele grupului austriac OMV”, a adaugat Luca.

    Sursa: Evenimentul zilei, 24 martie 2004.

    mai mult

  • Valoarea activului net SIF a scazut cu 1,5 la suta in luna februarie

    Cronica Romana   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Valoarea unitara a activului net al Societatilor de Investitii Financiare (SIF) a scazut, in luna februarie 2004, in medie cu 1,5 la suta fata de luna ianuarie, informeaza un comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Disconturile cu care se vand actiunile SIF se situeaza la o valoare medie de 50,52 la suta, intervalul de variatie fiind de 38 la suta - 67 la suta fata de preturile de inchidere din ultima zi de tranzactionare din luna anterioara.

    Capitalizarea totala a fost de 12.388 miliarde lei, fata de activul net total de 25.275 miliarde lei.

    Sursa: Cronica romana, 24 martie 2004.

    mai mult

23.03.2004

  • Problemele de securitate determina scaderea dolarului si aprecierea euro

    Mediafax   

    ___
    Yenul si dolarul au cazut prada temerilor legate de securitate si de scaderea actiunilor in sedinta de ieri, astfel incat euro a ramas cel mai mare beneficiar dintr-o piata valutara lipsita de vesti economice capabile sa influenteze cotatiile, transmite Reuters.

    In Japonia, indicele bursier Nikkei a scazut cu 0,88%, pe fondul retragerii pietelor asiatice, in frunte cu cea din Taiwan, care a coborat cu aproape 7%, din cauza victoriei controversate in alegeri a presedintelui Ceh Shui-bian. Stirea ca fortele israeliene l-au asasinat pe liderul spiritual al gruparii Hamas, seicul Ahmad Yassin, a sporit temerile privind securitatea, in vreme ce armata pakistaneza a continuat lupta cu un grup de extremisti islamisti, din care ar putea face parte si membri Al-Qaida.

    Analistii au apreciat ca evenimentele au avut un impact direct minor asupra atitudinii fata de dolar, dar au atras atentia investitorilor asupra problemelor de securitate, care au exercitat presiuni asupra monedei americane de la atentatele din Madrid. Dolarul a pierdut la un moment dat, in cursul sedintei de ieri, pana la trei sferturi de procent fata de euro, fiind cotat la 1,2375 unitati/euro, dupa ce se apreciase la 1,2225 unitati/euro in Asia.

    Sursa: Mediafax, preluat de pe www.revistapresei.ro, 23 martie 2004.

    mai mult

  • Cumparatorul Petrom, liber la concedieri

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Potrivit ministrului economiei, contractul de privatizare a SNP permite reduceri de personal

    Viitorul proprietar al Societatii Nationale a Petrolului va putea face concedieri daca programele sale de restructurare si modernizare impun acest lucru. Ministrul economiei si comertului Dan Ioan Popescu a anuntat ieri ca statul nu va penaliza investitorul daca acesta nu va mentine numarul angajatilor preluati o data cu pachetul majoritar de actiuni de la Petrom. “Toti au cerut lamuriri, acesta este unul dintre punctele aflate pe lista de discutii cu investitorii”, ne-a spus ministrul economiei. Dan Ioan Popescu a precizat ca aceasta va fi o clauza in contractul de privatizare. Responsabilul MEC a lasat sa se inteleaga ca reprezentantii salariatilor Petrom sint la curent atit cu intrebarile investitorilor, cit si cu solutiile propuse de autoritatile romane, si nu s-ar impotrivi eventualelor reduceri justificate de personal. Excedentul de personal a fost identificat de mai multi analisti ca fiind o problema importanta pentru viitorul proprietar al Petrom. SNP are peste 60.000 de salariati, si, potrivit unor date neconfirmate oficial, anul trecut productivitatea a fost de 33.000 de dolari/angajat, de circa 7 ori mai mica decit cea inregistrata de Rompetrol, de pilda, cea mai mare companie petroliera privata din Romania.

    7 aprilie, data-limita pentru ofertele finale

    Dan Ioan Popescu a spus ieri ca autoritatile romane au gasit solutii pentru citeva dintre intrebarile formulate de firmele ramase in cursa pentru Petrom. De exemplu, statul isi asuma raspunderea fata de eventualele costuri ale poluarii provocate in timp de instalatiile SNP. Ministerul a transmis firmelor interesate forma finala a proiectului de contract de privatizare a Petrom, astfel incit pe 7 aprilie acestea sa poata depune ofertele finale”, a adaugat Dan Ioan Popescu. Ministrul economiei spune ca privatizarea Petrom se va incheia la jumatatea anului, respectindu-se astfel una dintre conditiile puse de Banca Mondiala pentru eliberarea transei din imprumutul PSAL. Mai prudent, presedintele Ion Iliescu a declarat ieri la un seminar organizat de publicatia “The Economist” ca privatizarea Petrom si a unor societati regionale de distributie de energie electrica si gaze sa fie finalizate in acest an. “Un element structural al cresterii deficitului de cont curent se leaga de factura energetica. Este vorba, in primul rind, de obligativitatea cresterii eficientei energetice a economiei romanesti si apoi de restructurarea si privatizarea in domeniu”, a spus seful statului.

    Sursa: Evenimentul zilei, 23 martie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide