Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.03.2004

  • Salariatii BCR vor cumpara actiuni ale bancii peste o luna

    Gardianul   EBS

    ___
    Comisia de privatizare a BCR a solicitat consultantului juridic, Casa de avocatura Nestor & Nestor, sa intocmeasca o fundamentare legala privind posibilitatea vanzarii la valoarea nominala a pachetului de 8% din actiuni destinat salariatilor bancii, au declarat surse din APAPS, citate de Mediafax.

    'Intentionam sa incheiem in cel mult o luna a doua etapa de privatizare a BCR, preluarea unui pachet de actiuni de catre salariati. APAPS impreuna cu Nestor & Nestor si conducerea bancii vor studia posibilitatea vanzarii la valoarea nominala a actiunilor', a aratat sursa citata.

    Profit brut de 170 milioane de euro

    Profitul brut al BCR se va ridica, in acest an, la cel putin 170 milioane euro, a declarat Nicolae Danila, presedintele bancii. 'In primele doua luni ale anului, am avut rezultate foarte bune. Practic, profitul s-a dublat fata de ianuarie - februarie 2003', a explicat Danila. In aceasta perioada a fost constatata si o majorare a sumelor provenite din comisioanele din afara creditului, care au o pondere de 30% din incasari. Totusi, dobanzile raman principala sursa de venituri a bancii, cu peste 55% din total.

    Incepand cu acest an, datele financiare ale BCR vor fi denominate in euro. Anul trecut, profitul net al sistemului bancar s-a ridicat la 14.770 miliarde lei, in crestere cu 16,36% fata de 2002. Avand certitudinea ca Romania isi va atinge obiectivul de integrare in Uniunea Europeana in 2007, Danila se asteapta la un interes tot mai mare din partea investitorilor straini, care se vor orienta si spre afaceri pornite de la zero. In acelasi timp, sistemul bancar va juca un rol important in gestionarea fondurilor primite de la UE. 'Noi avem o experienta deosebita in derularea programelor finantate de UE, dar probabil ca se vor misca repede si alte banci. Sistemul bancar va juca un rol de identificare a afacerilor viabile, de consiliere si intermediere', a mai spus Danila. La nivelul BCR, activitatea se va concentra pe dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, cresterea expunerii pe retail si largirea colaborarii cu municipalitatile.

    Sursa: Gardianul, 17martie 2004.'

    mai mult

  • Cantecul de lebada al APAPS

    Cotidianul   

    ___
    Nu mai putin de 48 de societati comerciale au fost scoase ieri la privatizare de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Autoritatea a publicat 20 de anunturi individuale, urmate de doua liste a opt, respectiv 20 de societati. Acesta este cel mai mare pachet lansat de la reorganizarea Autoritatii in 2001. Practic, APAPS incearca sa scape de cat mai multe societati, intr-un ritm fara precedent, inainte de incetarea propriei activitati, intrucat APAPS va fi inghitita in curand de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, isi va pierde functia iar noua institutie va fi condusa de actualul sef al AVAB, Mircea Ursache. Acesta din urma va prelua si scaunul lui Musetescu cu tot cu sediul APAPS, respectiv fosta cladire „Elvila“. Cele doua institutii nu au definitivat inca detaliile fuziunii, dar ceea ce se stie cu siguranta este ca AVAB se va ocupa de procesele aparute in urma procesului de privatizare. Societatile ramase nevandute ar putea fi insa transferate Oficiului pentru privatizare din cadrul Ministerului Economiei.

    Referitor la soarta angajatilor APAPS, Mircea Ursache ne-a declarat ca noua structura va prelua personal in proportie cu volumul real al activitatii de postprivatizare. Ursache a precizat ca o alta parte a personalului ar putea fi preluata de Ministerul Economiei, o data cu societatile ramase de privatizat.

    Conform anunturilor facute ieri, APAPS scoate la vanzare pachetele majoritare a 18 societati si pachete minoritare pentru inca 30. Termenul de depunere a ofertelor este 5 aprilie, iar vanzarea actiunilor se va face prin licitatii cu strigare, prin oferte in plic sau prin negociere pe baza de oferte finale. APAPS a pus unele conditii pentru potentialii cumparatori. O conditie principala pentru cei care vor dori sa cumpere actiuni la societatile comerciale care vor fi privatizate, este sa nu fi inrautatit activitatea nici unei societati la care este actionar principal si a fost achizitionata de la stat. Investitorii vor trebui sa ateste ca au avut proiecte in desfasurare in domeniile in care vor sa cumpere, si sa se incadreze in standardele cifrelor de afaceri impuse de APAPS. Vor fi lansate la privatizare societati care au ca domeniu de activitate, industria metalurgica neferoasa, productia de armament si munitie, productia de masini unelte, fabricarea de produse din cauciuc, prelucrarea tulpinilor de canepa in fibre s.a.

    Sursa: Cotidianul, 17 martie 2004.

    mai mult

16.03.2004

  • Trei dintre SIF-uri au inceput anul cu profituri mari asa ca actiunile au crescut

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Trei dintre societatile de investitii financiare au obtinut in luna ianuarie profituri peste asteptarile investitorilor de la Bursa, in conditiile in care prima luna a anului este considerata in general slaba din punctul de vedere al tranzactiilor de pe piata de capital, iar dividendele de la societatile detinute in portofoliu vor fi incasate tocmai la vara.

    Recordul la profit este detinut de SIF Oltenia, care a inregistrat dupa prima luna a anului un profit de 95,2 miliarde de lei (3 milioane de dolari), o treime din intregul profit inregistrat cu un an in urma. Profitul s-a datorat aproape in exclusivitate unei singure tranzactii, conform reprezentantilor societatii: pachetului de actiuni detinut la Comcereal Alexandria in luna ianuarie. SIF Oltenia a vandut grupului american Cargill pachetul de 20,7% detinut la Comcereal Alexandria pentru 184 miliarde de lei, in cadrul unei oferte publice de preluare.

    Pe locul doi din puncul de vedere al profitului se situeaza SIF Banat-Crisana, cu un profit net de 54,4 miliarde de lei (1,7 milioane de dolari), desi singura tranzactie semnificativa raportata de societate in prima luna a anului nu a fost vanzarea unui pachet de actiuni, ci cumpararea unei unitati turistice din Timisoara, EuroHotel, cu 1,5 milioane de euro. Turismul este, de altfel unul din principalele directii ale investitiilor societatii, care mai are in studiu si alte proiecte de achizitii sau constructii de hoteluri.

    SIF Transilvania a incheiat luna ianuarie cu un profit de 28,3 miliarde de lei, cea mai importanta tranzactie a societatii in prima luna a anului fiind de aceasta data vanzarea unui hotel. Societatea a vandut un pachet de peste 99% din actiunile Hotelului Felicia din Venus pentru 25,5 miliarde de lei (0,6 milioane de euro), profitul obtinut din aceasta tranzactie ridicandu-se la peste 20 miliarde de lei.

    La polul opus din punctul de vedere al rezultatelor pe prima luna a anului s-a aflat luna trecuta SIF Muntenia, care a inregistrat o pierdere de 10 miliarde de lei. In aceeasi perioada SIF Moldova a obtinut un profit de 19 miliarde de lei, cea mai mare parte a acestuia fiind pusa de analisti pe seama plasamentelor societatii pe piata monetara, care insumau la finalul anului trecut 1.475 miliarde de lei (45 milioane de dolari).

    Actiunile SIF-urilor s-au inscris la Bursa de Valori Bucuresti pe o tendinta puternic ascendenta la fel ca piata in ansamblu. La inceputul acestei luni piata actiunilor SIF a fost insa afectata de trecerea datelor de referinta pentru dividende la patru dintre SIF-uri. Chiar si asa, cotatiile actiunilor SIF sunt in prezent in medie cu 11% mai mari fata de inceputul anului. Singura care nu a comunicat data de referinta pentru acordarea dividendelor este SIF Oltenia.

    Chiar daca SIF-urile au ramas in ultimul timp in urma cresterii medii de la Bursa, brokerii spun ca pe termen mediu, actiunile acestor societati au potential de crestere. In ultimele saptamani, investitorii de la Bursa au fost atrasi de alte actiuni decat SIF-urile. Pe termen mediu insa exista perspective bune de castig pentru actiunile SIF, a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

    In luna ianuarie valoarea unitara a activului net al SIF-urilor a crescut fata de luna anterioara in medie cu 2,2%. Disconturile (fata de activul net) cu care se vand actiunile SIF se situeaza la o valoare medie de 57 %, fata de preturile de inchidere din ultima zi de tranzactionare din luna anterioara. Capitalizarea totala a fost de 10.924 miliarde lei (336 milioane de dolari), fata de activul net total de 25.601 miliarde lei (788 milioane de dolari).

    Sursa: Ziarul financiar, 16 martie 2004.

    mai mult

  • Metalurgistii opresc astazi lucrul pentru doua ore

    Curierul National   

    ___
    Sindicalistii vor ca salariul pe ramura sa fie calculat in functie de retributia minima pe economie

    Membrii Federatiei Nationale Sindicale METAROM vor intra azi in greva de avertisment, intre orele 14.00 si 16.00. Decizia a fost luata ca urmare a esuarii negocierilor purtate de sindicalisti cu Federatia Patronala METALURGIA, privind calcularea salariului minim la nivel de ramura.

    Muncitorii din metalurgie au un Contract Colectiv de Munca la nivel de ramura valabil pe patru ani. Potrivit unei clauze, salariul minim pe ramura trebuie negociat anual. Tratativele au ajuns in impas atunci cand sindicalistii au propus angajatorilor ca formula de calcul a salariului minim pe ramura al muncitorilor calificati sa fie calculat dupa formula 1,28 ori salariul minim pe economie, valabil de la 1 ianuarie 2004.

    Potrivit declaratiilor lui Aurel Radi, presedintele FNS METAROM, salariul minim actual pe ramura metalurgie este de 3,6 milioane de lei, suma ce rezulta si din formula propusa de sindicalisti. Conducerea FNS METAROM a deschis conflictul de munca la nivel de ramura, iar astazi va declansa greva de avertisment in urmatoarele societati: METALURGICA SA Aiud, Laminorul SA Braila, Industria Sarmei SA Campia Turzii, Lamdro SA Drobeta Turnu Severin, Sarme si Cabluri Harsova, Siderurgica Hunedoara, Electrosind Hunedoara, Mecanica Sider Hunedoara, CSR Resita, Electrocarbon Slatina, COST Targoviste, Feral Tulcea si Silcotub Zalau.

    Din niste simple cercetari, a reiesit ca nu toate firmele prezentate, ieri, de sindicalisti participa la protest (ISPAT Petrotub Roman, de exemplu), ceea ce denota ca nu toate declaratiile liderilor sindicali se acopera in teritoriu.

    Aurel Radi a declarat, ieri, ca daca federatia patronala nu va da curs cererii lor, metalurgistii vor intra in greva generala.

    Muncitorii CSR picheteaza, maine, Prefectura din Resita

    Muncitorii Combinatului Siderurgic Resita (CSR) vor opri, astazi, pentru doua ore, lucrul. 'Si noi vom declansa greva generala ca urmare a nesemnarii contractului colectiv de munca la nivel de ramura', ne-a declarat Iosif Ciuciuc, vicepresedintele sindicatului 'Vatra' din CSR.

    Siderurgistii vor cere maine, in fata Prefecturii din Resita, accelerarea procesului de privatizare a combinatului. 'Maine vom picheta Prefectura, unde vom cere urgentarea privatizarii CSR. Toata metodologia este aprobata, dar mai este necesara adoptarea unei ordonante de guvern', a mai spus Iosif Ciuciuc.

    1.600 de angajati opresc lucrul la Siderurgica

    Si angajatii de la Siderurgica Hunedoara declanseaza, azi, greva de avertisment. Aproximativ 1.600 de muncitori din schimbul doi si trei vor sista, timp de doua ore, activitatea de productie. 'Principala problema este cea a salariului minim. Circa 1.600 de muncitori din schimburile doi si trei vor opri lucrul. In prezent, in combinat mai lucreaza 2.200 de persoane', ne-a declarat Dorin Redinciuc, prim-vicepresedintele sindicatului 'Siderurgistul' de la Siderurgica Hunedoara.

    Siderurgistii hunedoreni spun ca, in cazul in care problemele nu vor fi rezolvate, se va stabili, impreuna cu Federatia Nationala Sindicala Metarom, ce masuri vor fi intreprinse in continuare.

    'Speram sa se intample lucruri pozitive. Daca nu, vom face ceea ce va decide Federatia. Daca trebuie, va fi greva generala', a precizat Dorin Redinciuc.

    Petrotub s-a razgandit

    Cei de la Ispat Petrotub Roman s-au razgandit si nu vor intra, astazi, in greva de avertisment. Siderurgistii sunt multumiti de nivelul salariului minim pe care il acorda administratia societatii. 'La Petrotub se va lucra normal. Nu vom declansa greva de avertisment. Nu avem motive sa facem acest lucru. La noi, salariul minim este de 3.859.000 de lei', ne-a declarat Mircea Anton, presedintele sindicatului de la Petrotub.

    Sursa: Curierul national, 16 martie 2004.'

    mai mult

  • Masa monetara a scazut cu 2,9%

    Cronica Romana   

    ___
    Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, masa monetara in sens larg (M2) a fost la sfarsitul lunii ianuarie 2004 de 452.217 miliarde lei, fata de luna anterioara, aceasta inregistrand o scadere nominala de 1,9 la suta (2,9 la suta in termeni reali). In perioada 31 ianuarie 2003 - 31 ianuarie 2004 cresterea masei monetare a fost de 27,1 la suta (11,6 la suta in termeni reali). Activele externe nete au crescut in luna ianuarie cu 0,2 la suta, pana la 252.673 miliarde lei, fiind rezultatul cresterii cu 0,3 la suta a componentei “Valute convertibile” si al mentinerii constante a componentei “Aur”. Activele interne nete s-au diminuat cu 4,4 la suta, pana la 199.545 miliarde lei, in conditiile in care creditul intern a crescut cu 1,5 la suta, pana la 305.509 miliarde lei, iar alte active nete si-au majorat soldul negativ cu 14,7 la suta (ajungand la minus 105.965 miliarde lei). Creditul neguvernamental a crescut in luna ianuarie cu 3,2 la suta (2 la suta in termeni reali), pana la un nivel de 315.128 miliarde lei, ca urmare a cresterii cu 5,2 la suta a componentei in lei si cu 1,6 la suta a celei in valuta (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 2,8 la suta).

    Sursa: Cronica romana, 16 martie 2004.

    mai mult

15.03.2004

  • Inflatia nu poate scadea fara privatizare

    Jurnalul National   

    ___
    Stabilitatea macroeconomica nu poate fi un castig de durata, in absenta unei “reforme adevarate” la nivelul intreprinderilor, esentiala pentru procesul de dezinflatie, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. “Putem sa facem inca cinci macrostabilizari in Romania, dar fara o reforma adevarata la nivelul intreprinderilor, toate acestea nu sunt decat batalii castigate temporar”, a spus Isarescu.

    Principala provocare a Romaniei in procesul de dezinflatie o reprezinta accelerarea reformelor structurale si a procesului de privatizare, la care se adauga masurile de politica monetara luate de BNR, a continuat oficialul BNR. El a spus ca, pe langa reformele structurale, viitorul Executiv trebuie sa realizeze consolidarea fiscala.

    “Este un mare merit al Guvernului ca a mentinut deficitul fiscal la un nivel redus. Reformele structurale au fost grele si se pare ca vor fi la fel in continuare. Un deficit scazut este foarte bun pentru ca, in eventualitatea unei recesiuni economice, Guvernul are o marja de manevra mai mare”, a explicat Isarescu.

    Potrivit guvernatorului BNR, costul reformelor structurale se regaseste in inflatie, in conditiile in care convergenta economica pentru aderarea la Uniunea Europeana implica alinierea preturilor energetice la nivelul european.

    Argumente

    “Romania trebuie sa iasa din logica limitata a macrostabilitatii si sa insiste asupra competivitatii si productivitatii economiei sale, in vederea integrarii cu succes in UE la 1 ianuarie 2007, precum si dupa aceasta data”, a declarat ieri ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, in cadrul unui seminar economic. “Trebuie sa crestem calitatea administratiei publice, calitate care acum limiteaza capacitatea de absorbtie a fondurilor europene care vor intra in Romania si sa scoatem de sub zona economiei gri cele 50% din PIB, pe care acesta il ocupa in prezent” a mai spus Mircea Geoana.

    Coruptie mare

    In alta ordine de idei, Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a relevat ca succesul eforturilor Romaniei de a adera la UE la 1 ianuarie 2007 depinde de “rezultatul luptei nesolutionate in Romania dintre fortele care promoveaza reforma si acelea care ar dori sa mentina vechea stare de lucruri”. Mesajul diplomatului britanic a tintit si coruptia. “Prea multi oficiali, la toate nivelurile, ori blocheaza reforma, ori fac prea putin pentru a o promova.

    Sunt de departe prea multe persoane implicate in acte de coruptie si nu se face destul pentru a se pune capat acestui fenomen. Actiunea ferma impotriva coruptiei a ramas mult in urma”, a spus Quayle.

    Sursa: Jurnalul national, 15 martie 2004.

    mai mult

  • Distrigaz Sud, mai aproape de privatizare

    Cronica Romana   

    ___
    Astazi vom sti care sunt investitorii interesati de privatizarea societatii Distrigaz Sud. Pentru ca 15 martie este ultima zi pana la care se mai pot depune ofertele de interes. Urmeaza ca, in baza acestor oferte, sa inceapa negocierile intre comisia de privatizare si potentialii investitori. Urmatorul pas va fi depunerea ofertelor ferme pentru privatizare. Pentru trecerea in proprietate privata a Distrigaz Sud si-au exprimat interesul companiile Gazprom din Rusia, Gaz de France si societatea Enel din Italia. Aceste companii, carora li s-au adaugat Wintershall si E.ON - Ruhrgas din Germania, au depus deja scrisori de intentie pentru privatizarea Distrigaz Nord.

    Potrivit estimarilor Ministerului Economiei, privatizarea celor doua societati va fi incheiata in primul semestru al anului. Ministerul a ales ca metoda vanzarea directa a 30% din actiuni unui investitor strategic. Ulterior, acesta isi va putea majora participatia pana la 51%, prin majorarea capitalului social. Salariatii vor putea cumpara si ei pana la 2% din actiuni, in prima etapa. Dupa care, pachetul de actiuni care va intra in posesia lor va putea creste pana la 8%.

    Sursa: Cronica romana, 15 martie 2004.

    mai mult

  • APAPS vinde salariatilor 8% din capitalul social al BCR

    Azi   EBS

    ___
    Strategia de privatizare a BCR prevede vanzarea unei cote de „pana la opt la suta din capitalul social al Bancii Comerciale Romane catre Asociatia Salariatilor BCR, constituita din salariati, membrii consiliului de administratie si pensionari cu ultimul loc de munca la BCR- S.A'.

    Drept urmare, in baza mandatului acordat de Guvernul Romaniei, Comisia de Privatizare a BCR a initiat vanzarea catre Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane a pana la opt la suta din capitalul social al Bancii, prin transmiterea unei Scrisori de Invitatie. Aceasta Asociatie a raspuns ofertei printr-o Scrisoare de Intentie, prin care accepta conditiile precizate de BCR.

    In aceste conditii, vineri, 12 martie, Comisia de privatizare a avut o prima runda de negociere cu Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane, urmatoarea runda fiind fixata pentru prima parte a acestei saptamani. Finalizarea tranzactiei va contribui la marirea participatiei private in BCR.

    Prima etapa a procesului de privatizare, preluarea de catre BERD si IFC a 25% din capitalul social plus doua actiuni, s-ar putea incheia la sfarsitul acestei saptamani.

    Sursa: Azi, 15 martie 2004.'

    mai mult

12.03.2004

  • Agras nu va fuziona cu Unita

    Jurnalul National   

    ___
    Actionarii Agras-Grupul Wiener Stadtische au respins proiectul de fuziune prin absorbtie cu societatea Unita Timisoara. Actionarii au luat aceasta decizie pentru a nu reduce cotatia actiunilor Agras la Bursa de Valori Bucuresti in timpul derularii ofertei publice initiate de Unita.

    Ieri, societatea Unita a lansat o oferta de cumparare de actiuni Agras in valoare de aproximativ 27,1 miliarde de lei. Pretul propus pentru o actiune este de 3.711 lei, peste valoarea nominala de 2.600 de lei a unui titlu Agras si cu 139 lei sub cotatia medie stabilita marti la BVB.

    Sursa: Jurnalul national, 12 martie 2004.

    mai mult

  • Factura de gaz se va scumpi cu 20 la suta

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Pina la sfirsitul anului, metrul cub va depasi 6.000 de lei, iar tariful va creste continuu pina in 2007

    Pretul gazelor naturale va creste continuu pina in 2007, cind se estimeaza ca populatia va plati 190 de dolari/1.000 mc, cu 50% mai mult decit la inceputul acestui an. Anual, pretul gazului va creste cu aproximativ 20%, astfel ca la sfirsitul lui 2004, populatia va plati 6.172 de lei/mc de gaze consumate, cu 1.000 de lei mai mult decit la 1 ianuarie 2004. Prima majorare se va produce la 1 aprilie, cind pretul gazului la populatie creste cu 5% in lei, de la 4.268 de lei/mc (fara TVA) la 4.481 de lei/mc (fara TVA). In plus, din ianuarie 2005, sectorul gazelor naturale imprumuta de la electricitate sistemul de tarifare pe baza de abonament. Autoritatile sustin ca scumpirea este determinata de nevoia de aliniere la preturile din UE. In subsidiar, acestea recunosc ca producatorii interni, principalii beneficiari ai acestor majorari, au nevoie de un pret real la gaze.

    Gaze pe abonament, din 2005

    “De anul viitor, preturile la populatie vor fi diferentiate si se va introduce un abonament lunar”, au anuntat ieri responsabilii Autoritatii de reglementare in domeniul gazelor naturale (ANRGN). Dupa modelul facturii de curent electric, abonamentul va fi stabilit in functie de consumul lunar. Abonatii casnici care au contract direct cu Distrigaz vor avea un tip de abonament, in timp ce familiile care consuma prin asociatia de proprietari vor fi incadrate la un alt tip de abonament, a spus Marcela Oltean, de la ANRGN, ieri, la un seminar despre industria gazelor naturale. “Indiferent de abonament, anul viitor, pretul platit de populatie nu va depasi 160 de dolari/1.000 mc”, a adaugat Dan Pantilie, presedintele Autoritatii.

    Principalii beneficiari ai scumpirii gazelor vor fi producatorii interni de gaze al caror pret de vinzare va creste de aproape 2,5 ori in urmatorii trei ani. “La intern, pretul trebuie sa creasca de la aproximativ 60 de dolari/1.000 mc, cit este acum, la circa 140 de dolari/1.000 mc, in 2007”, a spus ieri Dan Pantilie, presedintele ANRGN. Acesta a lasat sa se inteleaga ca fara aceste majorari producatorii romani de gaze nu vor avea bani de investitii in tehnologii performante sau pentru deschiderea de noi exploatari, riscind sa fie scosi de pe piata de “jucatorii” europeni mult mai puternici.

    Importul se va dubla in citiva ani

    Pretul gazelor naturale va depinde la fel de mult insa si de pretul gazului importat. Prognozele de specialitate arata ca, in timp ce, consumul va creste, productia interna va scadea. In 2010, Romania va consuma 22-25 de miliarde de metri cubi de gaz, din care jumatate va reprezenta import”, a spus Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a adaugat ca “dependenta de Gazprom nu va disparea niciodata”, insa vor fi create si alte surse de import. Din aceasta iarna, o data cu deschiderea conductei Szeged-Arad, aproximativ 10% din consumul anual de gaze al Romaniei va fi importat din vestul Europei. Tot anul acesta insa va fi inaugurat un nou punct de legatura cu conductele Gazprom, la Radauti.

    Scumpirile, ingrijoratoare pentru marii consumatori de gaz

    Scumpirile viitoare ii ingrijoreaza pe marii consumatori industriali, care spun ca un pret mai mare la gaze favorizeaza producatorii interni de gaze, dar defavorizeaza consumatorii industriali carora le vor creste costurile. Ieri, reprezentantul Azomures s-a declarat nemultumit si de intentia Autoritatii de a renunta la conditia de bun platnic pentru consumatorii eligibili. Responsabilii ANRGN au anuntat ca, de luna viitoare, agentii economici care doresc sa devina eligibili si sa poata cumpara gaze mai ieftine de la producatori nu vor mai fi obligati sa faca dovada ca nu au datorii sau ca-si platesc la timp facturile. Prin aceasta modificare, autoritatile in domeniul gazelor naturale permit si societatilor cu datorii sa aiba acces la gaz mai ieftin. Facilitatea va afecta clientii buni platnici, pe de o parte, pentru ca de pe piata libera se poate cumpara doar o cantitate limitata de gaz mai ieftin. Cresterea cererii de la consumatorii eligibili ar putea determina o scumpire si a preturilor de pe piata libera.

    Sursa: Evenimentul zilei, 12 martie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide