03.08.2005
-
Romgaz are cinci pretendenti pentru privatizare
___
Lukoil, Wintershall, Ruhr Gas, Gaz de France si Mol, sunt companiile care si-au aratat interesul pentru a participa la privatizarea Romgaz, conform ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres.
Statul vrea sa privatizeze Romgaz, prin vanzarea unui pachet majoritar de cel putin 51 la suta din actiuni unui investitor strategic.
Consultanta va fi acordata de una din cele 13 banci de investitii care au indeplinit conditiile de precalificare pentru acordarea de consultanta in vederea privatizarii societatii Romgaz.
In urmatoarea perioada de timp Ministerul Economiei si Comertului va scoate la vanzare pachete de actiuni detinute la SC Avioane Craiova SA, SC Romaero SA Bucuresti si SC IOR SA Bucuresti.
De asemenea, in strategia de privatizare este inclusa si SC Electrica Muntenia Sud, care asteapta scrisori de intentie pentru privatizare pana pe 15 septembrie.
In primele sase luni ale anului, MEC a privatizat cu succes societatile: Distrigaz Nord si Sud, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, precum si Electrica Moldova si Electrica Oltenia SA.
Sursa: Banii Nostri, 03 august 2005 -
Pietele europene de capital sunt pline de optimism
Averea
___
Preturile actiunilor europene au crescut ieri, in primul rand datorita optimismului provocat de rezultatele financiare bune raportate de mai multe companii importante. Pretul petrolului a mai scazut fata de valorile record pe care le atinsese luni, insa a ramas aproape de 61 $/ baril, ceea ce a produs si o crestere a titlurilor companiilor petroliere.
Traderii europeni au avut mult de lucru ieri
'Pietele de capital au in continuare potential de crestere', spune Jane Coffey, director pentru valori mobiliare la Royal London Asset Management, societate ce administreaza actiuni in valoare de 11 miliarde de dolari. 'Situatia este destul de incurajatoare', adauga ea.
Indicii compusi din actiuni ale firmelor europene au crescut in prima parte a zilei. Dow Jones Stoxx 600 castigase pana la ora 9:20 GMT 0,2 procente, la fel ca si Stoxx 50, indicele celor mai importante titluri europene. Dow Jones Euro Stoxx 50, care ia in calcul doar companii din zona euro, a urcat in aceeasi perioada cu 0,1%.
Preturile actiunilor au crescut si pe 10 din cele 17 piete deschise ieri in Europa de Vest. DAX, indicele Bursei din Frankfurt, a crescut cu 0,3 procente, la fel ca si FTSE 100, indicele Bursei din Londra. La Paris, CAC 40 a crescut cu doar 0,1%.
Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 14% de la inceputul acestui an, iar luni a inchis sedinta la cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Cea mai mare influenta asupra acestei cresteri au avut-o companiile din domeniul energetic, indicele sectorial Stoxx 600 Oil and Gas urcand cu 27%.
Rezultatele financiare bune raportate de companii au stimulat tranzactiile bursiere.
De data aceasta, British Petroleum (BP), cea mai mare companie europeana din domeniul petrolier, si Total, cea de-a treia, au condus plutonul cresterilor in acest sector. Atat BP, cat si Total au crescut cu 0,5% in prima parte a zilei de ieri. Intre celelalte companii importante aflate pe crestere s-au numarat Continental, locul al patrulea in lume la fabricarea de cauciucuri, si Alliance & Leicester Plc, a opta banca dupa marime din Marea Britanie. Ambele au prezentat profituri mai mari decat estimarile anterioare ale analistlilor. Continental a avut in prima jumatate a anului un profit brut de 687 milioane de euro, in crestere cu 28,46% fata de perioada similara a anului trecut. In trimestrul al doilea, profitul a fost in crestere cu 46,05% fata de trimestrul secund al anului trecut. Alliance & Leicester a inregistrat un profit de 256 milioane de lire sterline in primele sase luni ale anului, cea mai mare parte a acestuia, 211 milioane, fiind obtinuta din activitatea de retail.
Actiunile Continental au crescut la inceputul sedintei de ieri, dupa aflarea rezultatelor financiare, cu 1,8%, iar cele ale Alliance & Leicester cu 0,6%.
Si firmele din domeniul minier au avut cautare ieri, dupa ce luni preturile acestora au scazut semnificativ. Analistii de la Credit Suisse First Boston i-au sfatuit pe investitori sa-si mareasca detinerile de actiuni din domeniul minier, datorita potentialului mare de crestere al domeniului, in defavoarea actiunilor din domeniul utilitatilor. Astfel, BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a inceput sedinta de ieri cu o crestere de 1,1 procente.
Sursa: Averea, 03 august 2005'
02.08.2005
-
Bursa, la stadiul de 'copil de scoala'
Saptamana Financiara
___
Bursa de Valori Bucuresti s-a remarcat printr-o tendinta generala de crestere, ajungand la un nivel-record al valorii tranzactiilor si al capitalizarii bursiere. Totusi piata de capital romaneasca este limitata din punctul de vedere al gamei de produse oferite investitorilor. Si aceasta chiar daca sectorul obligatiunilor si-a sporit importanta, iar la cota Bursei au aparut noi emitenti atractivi.
Valoarea companiilor listate s-a majorat de la 1,3 miliarde euro la nivelul anului 2001, la 3 miliarde euro in 2003, 8,8 miliarde euro in 2004, ajungand in prezent la 12,5 miliarde euro. Concomitent, s-a remarcat si o dezvoltare a sectorului obligatiunilor, valoarea transferurilor incheiate cu aceste titluri crescand de la 172 euro in 2001 la 23,6 milioane euro in prezent.
Lichiditate scazuta
Cu toate ca la cota Bursei au ajuns companii atractive noi, oferta ramane limitata pentru investitori, si in primul rand pentru jucatorii mari, care dispun de sume importante pentru care piata nu are insa capacitatea de absorbtie necesara. Astfel, in prezent, la Bursa sunt listate 63 de companii, dintre care trei numai in acest an. Dintre companiile listate, investitorii mari isi opresc adesea privirea asupra a 10-20 de societati, in special cele de la prima categorie si SIF-urile. Dar si aici se pune problema lichiditatii inca scazute a pietei. Spre exemplu, un investitor institutional strain care doreste sa cumpere un pachet semnificativ de actiuni emise de una dintre cele doua banci sau cele doua companii petroliere trebuie sa aiba rabdare, in cel mai fericit caz, cateva zile. Asta, pe de o parte, din cauza lipsei de ordine de vanzare mari, iar pe de alta pentru ca introducerea unui ordin de cumparare pentru o valoare de cateva milioane de euro face ca pretul actiunilor respective sa creasca exagerat.
Obligatiunile au luat avant
Nici la nivelul obligatiunilor Bursa nu sta mai bine. Cu toate ca, in ultimii ani, tot mai multe municipalitati au decis sa se finanteze prin imprumuturi obligatare, majoritatea investitorilor asteapta asemenea instrumente emise de companiile listate. Pana in prezent, la Bursa, numai Impact, BRD, Raiffeisen Bank, Finansbank, BCR Leasing si TBI Leasing au inteles importanta finantarii prin obligatiuni. Recent, si Banca Transilvania a anuntat ca va lansa o emisiune de obligatiuni care vor putea fi convertite ulterior in actiuni.
Desi numarul obligatiunilor disponibile la cota Bursei se ridica in prezent la 20, investitorii nu se grabesc sa le tranzactioneze. In acest an, s-au derulat numai 240 de transferuri cu titlurile obligatare. O explicatie ar fi lipsa de cultura investitionala care exista inca la Bursa romaneasca. Astfel, cei care au achizitionat obligatiunile in perioada de subscriere au facut-o cu gandul ca le vor detine pana la scadenta si renunta la aceste instrumente numai in situatia in care au nevoie de lichiditati.
Cum se „imbogateste“ BVB
Prevederile noii legi a pietei de capital, impreuna cu legislatia secundara intrata in vigoare la 1 iulie 2005, extind gama de produse care se pot tranzactiona la Bursa. Astfel, se asteapta inca titlurile de stat, desi investitorii sperau din urma cu mai bine de doi ani ca bancile sa cedeze tranzactionarea acestor instrumente in favoarea BVB.
De asemenea, a fost reglementat regimul tranzactiilor in marja si al vanzarilor in lipsa, produse cerute de investitorii de la BVB si care s-au bucurat de succes pe pietele regionale. Desi regulamentul CNVM a intrat in vigoare, intermediarii nu pot inca derula asemenea tranzactii, fiind necesare noi prevederi din partea Bursei.
Pentru a extinde gama de produse, reprezentantii BVB intentioneaza sa introduca si tranzactiile futures si cu optiuni, care sunt derulate in prezent numai la Sibiu, dar numarul actiunilor suport este inca mic, de numai 20.
Dezvoltare rapida
Planurile ambitioase pe care le au oficialii BVB vor duce insa la o dezvoltare si mai accelerata a Bursei. Conform estimarilor, capitalizarea bursiera va ajunge sa reprezinte 30% din PIB, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor va creste pana la 20 de milioane de euro. Aceste estimari au la baza si fuziunea celor doua Burse, care duce automat la cresterea numarului de emitenti disponibili prin sistemul BVB. Si, chiar daca multe societati care figureaza acum la cota Rasdaq nu isi justifica prezenta pe o piata reglementata, exista cateva nume care au atras jucatori importanti.
In plus, valul de noi listari ale companiilor de utilitati anuntat prin programul guvernamental de dezvoltare al pietei de capital lansat in 2003 este de natura sa creasca atractivitatea companiilor de la Bursa. Acestora li se adauga si companiile mici, aflate in crestere, pe care Bursa doreste sa le atraga la cota la segmentul new-market.
Sursa: Saptamana Financiara, 02 august 2005 -
Pe termen scurt, investitiile cele mai profitabile sunt depozitele bancare si actiunile
Gandul
___
Daca ar avea de plasat 100 de milioane de lei, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, ar alege in acest moment depozitele bancare in lei si speculatiile bursiere. „Daca ar fi sa plasez azi 100 de milioane de lei, jumatate mi i-as pune in depozite bancare in lei, iar de cealalta jumatate mi-as cumpara actiuni la Bursa. Mai precis, la SIF-uri. Deocamdata, piata bursiera este foarte slab capitalizata, comparativ cu bursele statelor din regiune. Asa incat, in viitor, speculatiile bursiere vor avea alte dimensiuni decat cele de azi”, a spus Pogonaru. El a precizat ca, pe moment, investitiile in euro ori in dolari nu aduc randamente peste cele ale depozitelor in lei, astfel incat investitia in valuta s-ar putea dovedi in timp, nerentabila. „Daca ma intrebati unde e cel mai bine de plasat lichiditati pe termen lung, va raspund fara nici o ezitare: in domeniul imobiliar. In valuta as ezita sa investesc acum. Motivele tin de faptul ca moneda europeana pare sa fie in continua scadere, iar dolarul american ar putea urma pe termen mediu un trend invers celui actual. Chiar daca acum moneda americana se apreciaza, problemele economiei SUA, legate de deficit in special, ar putea sa-si spuna cuvantul”, a explicat Pogonaru. Presedintele AOAR mai recomanda ca si sumele mici, multiplicate pe Bursa ori la banci, sa fie utilizate tot in investitii imobiliare. „Asta va fi investitia viitorului. Cei care si-au plasat banii in real estate au avut printre cele mai mari rate ale profitului. Si nu ma refer doar la Romania, ci la situatia din intreaga Uniune Europeana”, a adaugat Pogonaru.
Intrebat care ii sunt criteriile dupa care face o investitie, omul de afaceri a raspuns ca se ghideaza in primul rand dupa evitarea unei marje a riscului prea ridicata. „Chiar daca mi s-ar promite un profit urias, daca incertitudinea ar fi pe masura, nu cred ca mi-as plasa banii”, mai spune Pogonaru. El admite ca a facut si investitii in care a pierdut bani, dar, fiind un optimist, nu le mai tine minte. „Una din cele mai bune investitii pe care le-am facut a fost in productia de mase plastice, sector in care am acum export in peste 10 state. E drept, prima afacere a fost un troc, facut imediat dupa Revolutie. Aduceam din strainatate dischete de calculator, din acelea de 16 inch si le dadeam in tara in contrapartida cu pudra luminiscenta. Pudra imi aducea de fapt profitul. Dar un profit de 3.000 la suta! Am facut bani frumosi atunci, recunosc. Insa nu in toate investitiile am nimerit la fel de bine. Unele mi-au adus pierderi, dar pe acelea nici nu le tin minte. Sunt un optimist!”, a conchis presedintele AOAR.
Sursa: Gandul, 02 august 2005 -
BNR: Investitii straine directe de 951 milioane de euro
Curierul National
___
Investitiile straine directe atrase de Romania in primele cinci luni ale anului au fost de 951 milioane de euro, in crestere cu circa 12% fata de perioada similara a anului trecut, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Potrivit BNR, in perioada ianuarie-mai a anului trecut, investitiile straine directe au fost de 880 milioane de euro.
De asemenea, datele bancii centrale arata un sold pozitiv al investitiilor de portofoliu in perioada analizata in valoare de 15 milioane de euro. In aceeasi perioada a anului 2004, BNR raporta un sold negativ al investitiilor de portofoliu de 121 milioane de euro.
Si datele publicate recent de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) aratau o majorare usoara a capitalului social subscris la firmele cu capital strain in primele cinci luni ale acestui an, de la 616,3 milioane de euro in 2004 la 639,1 milioane de euro. Potrivit ONRC, in luna mai, valoarea capitalului social subscris la firmele cu capital strain este de 250,7 milioane de euro, cu peste 65% mai mare decat cea inregistrata anul trecut, cand a fost raportat un nivel de 86,9 milioane de euro.
In luna mai, cea mai mare parte a investitiilor a fost reprezentata de majorari de capital, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de 12,8 milioane de euro. Datele ONRC arata ca majorarile de capital operate in aceasta luna au fost de 251,9 de milioane de euro, iar valoarea radierilor si cesiunilor de capital social s-a ridicat la peste 14 milioane de euro.
Oficiul calculeaza investitiile straine dupa valoarea capitalului social subscris la firmele cu participare straina. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a anuntat ca isi propune pentru acest an atragerea unui volum de investitii straine directe in valoare de 3,2 - 3,8 miliarde de euro. Anul trecut investitiile straine directe au fost de 4,1 miliarde de euro.
Sursa: Curierul National, 02 august 2005
01.08.2005
-
Intr-un an, cotatiile SIF-urilor s-ar putea dubla
___
Majorarea nivelul din capitalul social pe care il poate detine un investitor la o societate de investitii financiare (SIF) va atrage mai multi bani la bursa si va duce la o majorare a cotatiilor celor cinci SIF-uri. De maine va intra in vigoare ordonanta guvernului prin care pragul maxim de detinere la o SIF creste de la 0,1 la suta la 1 la suta. Decizia, luata in sedinta de guvern care se credea ca va fi ultima a cabinetului Tariceanu, i-a luat prin surprindere pe reprezentantii pietei de capital. Dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, cotatiile SIF-urilor au explodat la bursa. Astfel, in ultima sedinta de la Bursa de Valori Bucuresti de saptamana trecuta, actiunile SIF au crescut in medie cu 8 la suta. Reprezentantii brokerilor au pareri impartite, cand vine vorba de evolutia SIF-urilor la bursa. Cei mai optimisti mizeaza pe dublarea cotatiilor SIF-urilor in mai putin de un an. Altii sunt mai sceptici si sustin ca majorarea cotatiilor ar putea fi mai greu de sustinut pe termen scurt, din cauza perioadei de vacanta. Toti sunt insa de acord ca pe termen lung investitia in actiuni SIF este una dintre deciziile pe care le recomanda. “In perioada urmatoare, este posibil ca actiunile SIF sa creasca speculativ. Probabil dupa cele 60 de zile, perioada in care Adunarile Generale ale SIF-urilor trebuie sa-si modifice statutele, asa cum prevede ordonanta adoptata de guvern, vom asista la cresteri reale ale actiunilor SIF. Asta daca nu cumva cotatiile vor fi deja foarte sus atunci”, comenta ieri un broker. Ultimele cotatii ale SIF-urilor erau de 1,5 lei noi pentru o actiune SIF Banat-Crisana, 1,29 lei noi – SIF Moldova, 1,57 lei noi – SIF Transilvania, 1,06 lei noi – SIF Muntenia, 1,49 lei noi – SIF Oltenia. Acestea sunt insa departe de maximele istorice intregistrate in luna februarie, cand actiunile SIF au atins aproape 2 lei noi/actiune. Saptamana trecuta, cel mai cautat emitent din piata a fost SIF Oltenia. (L.V.)
Sursa: Gandul, 01 august 2005 -
BRD se tranzactioneaza, maine, fara limita de pret
Curierul National BRD
___
Bursa de Valori Bucuresti va relua tranzactionarea actiunilor BRD - Groupe Societe Generale in sedinta bursiera de maine, ca urmare a operarii de catre societate a majorarii de capital si a modificarii valorii nominale a actiunilor de la valoarea de 0,30 lei pe actiune la valoarea de 0,50 lei pe actiune si apoi de la 0,50 lei pe actiune la 1 leu pe actiune. Concomitent, numarul total de actiuni va fi redus de la 1.393.802.680 la 696.901.518 actiuni, conform hotararii AGEA din data de 29 aprilie 2005. In urma cestor modificari, capitalul social al BRD se cifreaza la 696.901.518 lei, aferent unui numar de 696.901.518 actiuni cu o valoare nominala de 1 leu pe actiune. In sedinta de tranzactionare de maine, actiunile BRD se vor tranzactiona fara limita de pret, pana la formarea libera, pe baza cererii si a ofertei, a unui nou pret de referinta. De asemenea, simbolul BRD nu va fi disponibil in sectiunea de piata Deal pana la formarea libera a pretului de referinta. Pe perioada suspendarii limitei de pret, actiunile BRD nu vor fi incluse in componenta indicilor bursieri BET si BET-C. In ultima sedinta de tranzactionare, respectiv 27 mai, cotatia titlurilor BRD a fost de 4,3 lei (43.000 lei vechi), iar volumul operatiunilor realizate s-a situat la 2,3 milioane lei (23,1 miliarde lei vechi).
Sursa: Curierul National, 01 august 2005 -
SIF-urile si bancile, magnet pentru investitori
___
Piata bursiera a reusit sa evite, saptamana trecuta, scaderi accentuate gratie publicarii in Monitorul Oficial a ordonantei guvernamentale privind ridicarea limitei de detinere din capitalul SIF-urilor la 1%. Acest eveniment a mobilizat investitorii, care au iesit din inertia tranzactiilor tipice lunilor de vara. Daca primele sedinte de tranzactionare au fost marcate de usoare corectii negative si lichiditate relativ redusa, de la jumatatea saptamanii, volumele titlurilor tranzactionate au crescut si, implicit, valoarea totala a schimburilor. Din pacate, rulajul total al transferurilor a fost mai mic cu 30% decat cel din saptamana precedenta, insumand 88,5 milioane de lei.
Indicele primelor zece titluri considerate performante, BET, a crescut in intervalul de timp 25-29 iulie 2005, cu 0,23%, apreciere rezultata ca urmare a evolutiei pozitive a Bancii Transilvania.
Societatea bancara urmeaza sa-si prezinte maine, 2 august a.c., rezultatele financiare pe primul semestru al acestui an, rezultate anuntate a fi bune. BET-C, indicatorul intregii piete, a pierdut 0,28%, 'in piata resimtindu-se o usoara tendinta de marcare a profiturilor', dupa cum opineaza brokerii de la Intercapital Invest.
O crestere spectaculoasa, de 6,81%, a inregistrat indicele SIF-urilor, BET-FI. Cele cinci societati financiare au avut o evolutie oscilanta din cauza unor zvonuri si a unor articole din presa care sustineau ca ordonanta guvernamentala privind SIF-urile s-ar fi ratacit prin sertarele Guvernului. Acest fapt i-a determinat pe unii jucatori sa-si vanda actiunile. Dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial investitorii, multi dintre ei institutionali, s-au pus pe cumparat pachete mari de titluri SIF.
Cea mai lichida societate de investitii financiare din piata a fost SIF 5 Oltenia. Transferurile cu aceste titluri, la care se adauga si cele cu actiuni ale celorlalte societati financiare, au atras 55% din valoarea totala a tranzactiilor bursei in perioada analizata, potrivit brokerilor de la Intercapital Invest.
Titlurile petroliere au inregistrat si ele o lichiditate ridicata, insa nu si o crestere semnificativa a preturilor actiunilor.
Ponderea transferurilor cu titluri petroliere a fost de 24,8%. Pretul titlurilor Petrom a oscilat intre 0,46 si 0,4 lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o volatilitate mai ridicata, pe fondul anuntarii rezultatelor financiare.
Investitorii si brokerii asteapta rezultatele financiare ale Bancii Transilvania.
Titlurile RRC au inchis saptamana trecuta in scadere cu 1,44%, pretul ajungand la 0,0956 lei/actiune. Brokerii de la Intercapital Invest afirma ca 'totusi, performantele Rompetrol sunt de remarcat si cu siguranta rafinaria va intra de acum inainte si mai mult in atentia investitorilor institutionali, indicatorii financiari plasand-o pe prima pozitie a reprezentantilor sectorului petrolier autohton'.
Pentru saptamana viitoare, intermediarii de la societatea de brokeraj citata prognozeaza si o crestere a interesului jucatorilor pentru blue-chipsurile (actiuni performante) din sectorul financiar-bancar, 'mai ales ca in aceasta perioada vor fi publicate rezultatele finaciare ale Bancii Transilvania si va reintra la tranzactionare BRD- Groupe Societe Generale'.
Sursa: Averea, 01 august 2005'
29.07.2005
-
Sinteza: Profit mai mic la afaceri mai mari
ZF RO - FONDURI MUTUALE STZ
___
Sinteza Oradea, cu operatiuni in industria chimica, a obtinut o cifra de afaceri de peste doua milioane de euro, in primul semestru, in crestere cu 10% (in euro) fata de cele 1,85 milioane de euro din perioada similara a anului trecut.
In lei, compania a inregistrat insa o scadere a vanzarilor pe fondul reducerii cererii pe piata de pigmenti si vopsele.
Sinteza a inregistrat in primele sase luni un profit net de 27.000 de euro, de trei ori mai mic fata de 2004, in conditiile in care compania inregistrase o pierdere de aproximativ 125.000 de euro pe primele trei luni ale anului curent.
Sinteza produce produse farmaceutice, halogenuri, insecticide, aditivi pentru uleiuri minerale, pigmenti anorganici, materiale de umplutura si stabilizatori pentru mase plastice si produse peliculogene. In proportie de 65-70%, clientii Sinteza provin de pe piata interna.
Incepand cu 2004, Sinteza administreaza compania Chimprod Oradea, producator de intermediari pentru industria farmaceutica si alimentara, formand Grupul Sinteza. Grupul estimeaza o crestere de aproximativ 20% a afacerilor sale in 2005, vanzarile urmand sa ajunga la aproximativ 7 mil. euro. Anul trecut, Sinteza Oradea a obtinut o cifra de afaceri de circa 3 milioane de euro, inregistrand o evolutie relativ constanta fata de anul anterior. Profitul s-a redus insa cu jumatate la un nivel de 94.600 de euro fata de 2003.
Asociatia salariatilor detine 61,6% din capitalul social al companiei. Conform informatiilor existente pe piata, asociatia urmeaza sa se desfiinteze in acest an, angajatii Sinteza avand astfel posibilitatea sa vanda actiunile pe Bursa.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 iulie 2005 -
Ordonanta de urgenta cu privire la modificarea pragului de detinere la SIF-uri a fost publicata in Monitorul Oficial
Prime Transaction LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Ordonanta de Urgenta nr 41/14 iulie 2005
Publicata in Monitorul Oficial nr 677/28 iulie 2005
SECTIUNEA a 5-a
Completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital
Art. V. - Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.571 din 29 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolului 286 se introduce un nou articol, articolul 2861, cu urmatorul cuprins:
'Art. 2861. - (1) Orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, pana in limita de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare.
(2) Exercitiul dreptului de vot este suspendat pentru actiunile detinute de actionari care depasesc limita prevazuta la alin. (1).
(3) In termen de 3 luni de la data depasirii limitei de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare, actionarii aflati in aceasta situatie sunt obligati sa vanda actiunile care depasesc limita de detinere. C.N.V.M. va emite reglementari privind aplicarea prezentului articol.'
2. Societatile de investitii financiare vor lua masuri de modificare a statutelor sau a actelor constitutive, dupa caz, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, in sensul eliminarii oricaror prevederi contrare dispozitiilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care societatile de investitii financiare nu efectueaza modificarile in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, statutele sau actele constitutive se considera modificate de drept, in sensul respectarii limitei de 1% din capitalul social.
Sursa: www.cdep.ro
'
Pagina