Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.07.2004

  • Petrom va lua bani pentru Kazahstan de la OMV

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    SNP Petrom a renuntat la contractarea unui credit de circa 60 mil. euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru finantarea operatiunilor sale din Kazahstan, fondurile necesare urmand sa fie furnizate de catre austriecii de la OMV. Grupul austriac se afla pe ultima suta de metri in negocierile pentru preluarea a 51% din Petrom.

    'Cei de la OMV vor veni cu suficienti bani si nu mai are rost sa contractam un credit pentru finantarea operatiunilor noastre din Kazahstan', a declarat pentru ZF Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.

    Sursa: Ziarul financiar, 6 iulie 2004.'

    mai mult

  • Contract de 700.000 euro pentru Rominserv

    Romania libera   

    ___
    Compania Rominserv, antreprenor general al Grupului Rompetrol, a castigat un contract in valoare de 700.000 de euro pentru realizarea lucrarilor de alimentare cu apa a localitatii Turcoaia, judetul Tulcea. Proiectul, care va fi demarat la sfarsitul lunii iulie, este finantat prin Programul Sapard si este inclus in planul de dezvoltare si imbunatatire a infrastructurii rurale din Romania. La ora actuala, Rominserv deruleaza proiecte de peste 60 de milioane USD, cifra de afaceri pe primele cinci luni ale lui 2004 atingand 16 milioane USD. Profitul net, pentru aceeasi perioada, a fost de aproximativ 600.000 USD. Compania a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de peste 30 milioane USD si un profit net de circa 800.000 USD.

    Sursa: Romania libera, 6 iulie 2004.

    mai mult

  • Companiile romanesti sunt vulnerabile in fata deprecierii leului

    Curentul   

    ___
    Riscul de credit, aferent imprumuturilor acordate persoanelor juridice, detine un rol important, in conditiile in care sectorul corporate este vulnerabil la o eventuala depreciere semnificativa a cursului de schimb, ca urmare a volumului mare de credite contractate in valuta, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM).

    Oficialii BM recomanda bancilor comerciale, care au acces limitat la finantare internationala, sa-si dimensioneze oferta de creditare in functie de rata de economisire. 'Dinamica depozitelor populatiei in Romania este mult sub rata de crestere a creditelor. In cazul devalorizarii leului, s-ar putea materializa riscul de neplata, debitorii riscand sa se confrunte cu dificultati in serviciul datoriei', se arata in raport.

    Testele de performanta realizate de Banca Mondiala, in colaborare cu FMI, au scos la iveala ca, in prezent, bancile care opereaza in Romania nu sunt supuse unor eventuale socuri produse de riscul de credit sau de riscul de piata, in parte si datorita gradului redus de intermediere financiara. De asemenea, riscul sistemic este scazut, reflectand, in opinia specialistilor de la BM, o piata financiara interbancara slab dezvoltata.

    Bancile manifesta preferinta pentru lichiditati, in detrimentul implicarii in activitati de creditare riscante, pentru ca majoritatea companiilor romanesti se confrunta cu pierderi, inregistreaza arierate si nu au perspective de dezvoltare, se arata in raportul 'Restructuring for EU Integration' intocmit de Banca Mondiala. Creditul neguvernamental inregistreaza nivelul cel mai scazut din regiune, din cauza ratelor mari de dobanda si a volatilitatii cursului de schimb, indicatori care au scurtat orizontul de timp al creditelor. In plus, din cauza accesului limitat la finantari pe perioade mai mari de timp, bancile comerciale nu au putut oferi credite pe termen mediu si lung pentru finantarea investitiilor.

    Peste o treime din firmele romanesti nu inregistreaza profit

    Sectorul corporatist isi finanteaza activitatea numai in proportie de 8% din imprumuturi bancare, firmele preferand finantarea prin neplata datoriilor si intarzierea la plata impozitelor si taxelor. Bancile refuza sa finanteze intreprinderile, fie din cauza gradului mare de risc, fie din cauza neprofitabilitatii acestora. 'Peste o treime din firmele romanesti nu inregistreaza profit si nu genereaza fluxuri de bani care sa acopere datoriile angajate', se arata in raport. Numarul intreprinderilor profitabile, care dispun de suficiente lichiditati astfel incat sa aloce un nivel acceptabil din capitalul propriu proiectelor de investitii, ramane in continuare scazut.

    'Neplata datoriilor este o practica des intalnita atat in cazul companiilor asupra carora au fost impuse constrangeri bugetare, cat si in cazul companiilor sanatoase, care prefera sa intarzie plata taxelor, fiind incurajate de o istorie lunga a arieratelor, de practica esalonarii datoriilor si de cuantumul mic al penalitatilor aplicate', se arata in acelasi raport.

    Privatizarea bancilor ramane principala provocare

    Demararea procedurii de privatizare a BCR in 2004 este un pas inainte, dar prezenta inca masiva a bancilor cu capital majoritar de stat, reprezentand circa 40% din totalul activelor bancare si 32% din credite, plaseaza Romania pe o pozitie dezavantajoasa comparativ cu restul tarilor din regiune care au aderat in acest an la UE, se mai arata in raport. In aceste tari, beneficiile sectorului privat sunt deja vizibile: un grad mai mare de intermediere financiara, servicii financiare diversificate si cresterea competitiei cu efect de ieftinire a serviciilor financiare. 'In 2002, prevalenta sectorului de stat in domeniul bancar a condus la un numar mic de decizii de creditare, fapt ce a determinat deteriorarea dramatica a portofoliilor detinute de banci', se mai arata in raport.

    Titlurile de stat au cautare

    Bancile au preferat in aceste conditii titlurile de stat care aveau rate de remunerare mari in conditii de risc minim. In acelasi document se arata ca, in 2003 si in prima parte a anului 2004, au fost facute progrese importante privind imbunatatirea cadrului legal si de supraveghere bancara. Provocarile-cheie raman implementarea deplina a noilor reglementari legislative, intarirea capacitatii de supraveghere a BNR si adoptarea procedurilor internationale de evaluare a riscului.

    Piata financiara nonbancara este subdezvoltata

    'Cadrul legal de functionare a institutiilor financiare nonbancare este deocamdata incomplet, iar supravegherea acestor institutii este slaba', se arata in raport. Drept consecinta, piata financiara nonbancara din Romania este subdezvoltata. Reglementarile legale in vigoare nu definesc optiunile de finantare pentru creditorii nonbancari sau drepturile acestor institutii in cazul debitorilor rau-platnici. De asemenea, regimul de taxare si impozitare este mai putin favorabil in cazul acestor institutii decat in cazul bancilor.

    Gradul redus de intermediere financiara si nivelul mic al investitiilor reprezinta urmari ale costurilor ridicate ale creditarii, absentei oportunitatilor de crestere economica a intreprinderilor, preferintei bancilor pentru lichiditate si deficientelor structurale inregistrate de piata creditului din Romania.

    Sursa: Curentul, 6 iulie 2004.'

    mai mult

05.07.2004

  • BCR este din nou cea mai buna banca romaneasca

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Premiul acordat bancii are la baza trendul constant de crestere inregistrat de BCR pe parcursul ultimilor ani, cu o crestere a profitului net de la 54 de milioane de dolari in 1999 la 152 de milioane de dolari in 2003. De altfel, Euromoney a avut in vedere si rezultatele BCR din prima parte a anului 2004. Astfel, BCR a obtinut, in primele 5 luni ale acestui an, rezultate pozitive pe toate segmentele de piata pe care actioneaza.

    'Suntem onorati de aceasta noua recunoastere internationala, bazata pe performantele reale ale BCR, care confirma calitatea strategiei proprii de dezvoltare. BCR creste organic printr-un parteneriat durabil cu economia romaneasca iar, in contextul eforturilor de integrare in Uniunea Europeana, Romania merita astfel de campioni nationali care sprijina efectiv si eficient procesul de aderare', a declarat presedintele BCR, Nicolae Danila.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 5 iulie 2004.'

    mai mult

  • BCR are 73 milioane euro profit

    Evenimentul Zilei   

    ___
    In primele cinci luni ale anului, profitul net al Bancii Comerciale Romane (BCR) a crescut viguros, cu peste 60 fata de perioada similara a anului trecut, atingind suma de 3.000 miliarde lei (circa 73 milioane euro), a informat banca. BCR ocupa, cu un capital de 801 milioane de euro, locul 9 in rindul primelor 100 de banci din zona euro-asiatica, asa-numita zona a Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in cel mai recent clasament intocmit de revista specializata “The Banker”.

    La finele primelor cinci luni, volumul creditelor a atins 87.000 miliarde lei, in urcare cu 45a comparativ cu perioada ianuarie-mai 2003. Depozitele atrase de banca au crescut cu 22a fata de mai 2003, pina la 140.000 miliarde lei. In 2003, BCR a avut un profit net de aproape 5.000 miliarde lei, cu 10,94% mai mic fata de 2002. Actionarii bancii sint Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - 44,8%, BERD si International Finance Corporation (IFC), care detin 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR, urmate de SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana, Transilvania, Moldova si Muntenia cu cite 6%.

    Sursa: Evenimentul zilei, 5 iulie 2004.

    mai mult

  • Rezervele valutare au crescut cu aproape 500 milioane euro

    Adevarul   

    ___
    Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au crescut cu 491,5 milioane euro in luna iunie, pe fondul cumpararilor bancii centrale din piata interbancara in suma de 429,8 milioane de euro si intrarii a 179,6 milioane de euro pentru un pachet de actiuni BCR. La majorarea rezervei, care a ajuns la 7,76 miliarde de euro, au contribuit si veniturile de 7 milioane de euro obtinute de BNR din administrarea sumelor in valuta, precum si alte intrari in suma de 32,5 milioane euro. In perioada mentionata, banca centrala a platit 157,4 milioane euro in contul datoriei publice externe garantate de Ministerul Finantelor. Rezerva de aur s-a mentinut la 105,1 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1.096,9 milioane euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la 8,86 miliarde euro. Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei externe totalizeaza 682 milioane euro.

    Sursa: Adevarul, 5 iulie 2004.

    mai mult

02.07.2004

  • Pragul la SIF-uri, la mana CNVM

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Desi legea consolidata a pietei de capital a fost aprobata fara a mentiona nici o limita maxima de detinere la SIF-uri, lucrurile sunt departe de a se fi clarificat in aceasta privinta.

    Deputatii au introdus in legea pietei de capital o prevedere care obliga Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa emita reglementari privind statutul SIF-urilor, care sa cuprinda si reguli privind detinerea actiunilor acestora. Legea lasa, de altfel, in seama CNVM o mare parte a reglementarilor privind SIF-urile.

    Sursa: Ziarul financiar, 2 iulie 2004.

    mai mult

  • Bursa vrea mai multe actiuni

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Capitalizarea bursiera a pietelor romanesti de capital este inca foarte mica din cauza free-floatului scazut al companiilor listate la bursa, a declarat ieri directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. Free-floatul reprezinta procentul din actiunile unui emitent care este tranzactionat pe piata de capital. 'Capitalizarea pietei este mica pentru ca nu avem suficiente companii private listate la bursa. Avem un potential foarte bun, mai ales daca stam sa ne gandim ca suntem a doua tara ca marime din regiune, dupa Polonia', a declarat Stere Farmache.

    Potrivit datelor din buletinul bursiei editat de BVB si Rasdaq, capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti s-a ridicat, la finele lui mai, la 5,73 miliarde de dolari, mult mai mica decat cea a Poloniei, Slovaciei sau Ungariei.

    De asemenea, valoarea totala a actiunilor tranzactionate la BVB in mai a fost de doar 50,9 milioane de dolari, fata de 85 de milioane in Slovacia, 1,35 miliarde in Ungaria, 1,68 miliarde pe piata din Cehia si doua miliarde in Polonia.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 2 iulie 2004.'

    mai mult

  • Petrom si benzinarii privati au scumpit carburantii

    Adevarul   SNP

    ___
    Ca urmare a cresterii accizelor, SNP Petrom a majorat, incepand de ieri, preturile de referinta ale carburantilor. Astfel, benzina s-a scumpit cu 450 lei pe litru si motorina cu 1.000 de lei pe litru. In Bucuresti, pretul benzinei s-a majorat cu valori situate intre 300 si 450 de lei pe litru. Competrol, sucursala Petrom care asigura distributia carburantilor in Bucuresti, comercializeaza benzina Premium la un pret de 28.050 lei pe litru, in timp ce benzina Premium fara plumb va costa 26.800 lei pe litru. In tara, sucursalele Petrom au posibilitatea sa vanda carburantii la un pret cu cel mult 5% in plus sau in minus fata de nivelul de referinta stabilit de conducerea companiei. Urmand exemplul SNP Petrom, companiile private au decis, la randul lor, sa majoreze preturile la carburanti. Motivul este acelasi: cresterea accizelor. OMV, Rompetrol, MOL au operat deja scumpiri, iar Shell va lua decizia in aceasta seara (ieri - n.r.). 'Preturile practicate de Rompetrol au crescut cu 450 de lei pe litru la benzina Premium, cu 300 de lei pe litru la benzina fara plumb si 1.000 de lei pe litru la motorina', ne-au comunicat reprezentantii companiei. Incepand de astazi, 2 iulie, si carburantii comercializati de MOL vor costa ceva mai mult. 'Urmare a cresterii accizelor, pretul la benzina este majorat cu 450 de lei pe litru, in timp ce pretul motorinei creste cu 1.000 de lei pe litru', ne-a declarat Karoly Robak, director executiv al MOL Romania. OMV a majorat preturile la carburanti incepand de miercuri seara. 'S-au stabilit majorari preliminarii, dupa cum urmeaza: 200 de lei pe litru in plus la benzina si 800 de lei pe litru in plus la motorina', aflam de la reprezentantii OMV. Pana la finele saptamanii, OMV va opera si alte scumpiri. 'Se mai adauga inca 100 de lei la litrul de benzina si de motorina', spun reprezentantii companiei. In final, pretul la benzina comercializata de OMV va creste cu 300 de lei pe litru, in timp ce, la motorina, cresterea va fi de 900 de lei pe litru. Accizele la motorina au crescut, de la 1 iulie, cu valori cuprinse intre 17 si 24 de euro pe tona, iar la benzina, cu valori cuprinse intre 5 si 14 euro pe tona, in functie de tipul de carburant.

    Sursa: Adevarul, 2 iulie 2004.'

    mai mult

01.07.2004

  • Fratii Cristescu pierd Uzina de Soda

    Jurnalul National   

    ___
    Acest lucru s-a realizat in urma conversiei in actiuni a creantei detinute de furnizorul de utilitati asupra fabricantului de produse chimice. Valoarea totala a datoriei transformata in actiuni se ridica la suma de 426,4 miliarde lei.

    Potrivit unei hotarari a adunarii actionarilor firmei Uzinele Sodice Govora, capitalul social a fost majorat de la 399,1 miliarde lei la 825,6 miliarde lei, prin conversia in actiuni a datoriei societatii fata de CET Govora.

    In urma acestei operatiuni, centrala Govora va detine 51,66%, in timp ce fostul proprietar, societatea Bega Com, care apartine oamenilor de afaceri Marius si Emil Cristescu, va mai controla un pachet reprezentand 39,29% din titluri. Inainte de aceasta tranzactie, Bega Com avea la inceputul acestui an 79,18% din actiunile producatorului de soda.

    La societate mai sunt actionari Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu 2,99% din titluri si alti actionari minoritari cu 7,06%.

    Conversia in actiuni a datoriilor la utilitati este cea de-a doua operatiune de acest gen efectuata de societate in cursul acestui an. Astfel, in luna ianuarie, Distrigaz Sud si Electrica Oltenia au devenit, la randul lor, actionari, obtinand pachete de 4,76% si respectiv 1,33% din capitalul majoritar al USG.

    Creantele totale detinute de cele doua societati asupra combinatului chimic erau de aproximativ 24,34 miliarde lei. Conform directorului general al CET Govora, Mihai Balan, actiunile detinute la Uzinele Sodice Govora vor fi vandute de catre furnizorul de utilitati mai departe pentru recuperarea datoriei.

    'Vom incheia un protocol de transfer catre AVAS, care va tranzactiona actiunile, iar noi vom putea astfel recupera creanta detinuta', a declarat Mihai Balan.

    Bega Com Timisoara a preluat, in 2002, de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, circa 83,91% din actiunile Uzinele Sodice Govora, pentru suma de doua milioane de dolari. Grupul Bega este condus de cei doi frati Cristescu, care sunt actionari majoritari la 32 de companii cu activitati diverse.

    In perioada 1995 – 2002, fratii Cristescu au achizitionat de la Fondul Proprietatii de Stat (ulterior APAPS) pachetele majoritare de actiuni de la 28 de societati comerciale. Grupul Bega Com a atins anul trecut o cifra de afaceri de circa 170 milioane de dolari.

    Sursa: Jurnalul national, 1 iulie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide