25.06.2004
-
Deputatii au eliminat pragul de 1% la SIF
ZF RO - FONDURI MUTUALE LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Ping pongul parlamentarilor romani cu legea pietei de capital, in special cu reglementarile privind activitatea Societatilor de Investitii Financiare (SIF), continua. Dupa ce senatorii au modificat proiectul initial de lege si au introdus o prevedere care permitea cresterea pragului de detinere in capitalul unui SIF la 1%, de la 0,1% in prezent, deputatii au modificat ieri din nou legea.
Mai concret, au scos orice prevedere privind pragul de detinere, revenind la proiectul initial. Fapt care arunca din nou in confuzie piata de capital. Aparent, initativa deputatilor (care trebuie promulgata de presedintie) schimba radical situatia SIF, din moment ce legea nu precizeaza exact pana la ce nivel poate fi ridicat pragul. Ridicarea pragului ramane la latitudinea actionarilor si administratorilor.
Sursa: Ziarul financiar, 25 iunie 2004. -
Petrom, multumit de santierele sale din Kazahstan
Adevarul SNP
___
Directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, si directorul de relatii internationale, Florin Ciocanelea, se afla in Kazahstan pentru a verifica bunul mers al santierelor petroliere romanesti. 'Conducerea Petrom analizeaza din sase in sase luni situatia tehnica si economica a santierelor romanesti de la Jusaly, Tasbulat, Aktas, Turkmenoy si Sinelnicovskoe din Kazahstan. Lucrarile merg bine, se extrage titei inca din 2003, fapt pentru care vanzarile noastre din Kazahstan au fost de 8,5 milioane de dolari in 2003 si de 5,8 milioane de dolari in primele cinci luni 2004. Punctual, vom analiza si zacamantul Komsomolskoe, unde vom demara lucrarile prin construirea de drumuri si punerea la punct a logisticii', ne-a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom. Zacamintele concesionate de SNP Petrom in Kazahstan sunt estimate de specialisti la un nivel de 12-15 milioane de tone de titei. Productia a inceput lent in 2003, crescand substantial in 2004. Numarul angajatilor in cadrul Sucursalei Petrom din Kazahstan este de 150 de petrolisti locali si de 30 de romani. 'Suntem pe un trend pozitiv. In 2007, vor intra in productie si perimetrul Sinelnikovskoe, dar si zacamantul Komsomolskoe. In plus, avem o perspectiva foarte buna pe perimetrul Jusaly', ne-a mai declarat directorul Gheorghe Constantinescu. Santierele Petrom din Kazahstan au manageri romani, inclusiv directorul economic este roman. Se lucreaza pe baza de contracte comerciale, fapt pentru care intreaga situatie este in regula. Ultima vizita de analiza a fost facuta in octombrie anul trecut. Conducerea Petrom este sigura ca perimetrele exploatate de compania romaneasca reprezinta o afacere si o investitie buna pentru Romania. S-ar parea ca este foarte important ca Petrom sa fie prezenta in Kazahstan, locul unde se vorbeste englezeste.
Sursa: Adevarul, 25 iunie 2004.' -
Gazprom va depune o oferta pentru preluarea Distrigaz-Sud
Adevarul
___
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, va depune o oferta pentru preluarea societatii Distrigaz-Sud, individual, sau in consortiu cu firma olandeza Marco Industries, se arata intr-un comunicat al grupului rus. Achizitia unei companii de distributie din Romania face parte din strategia de export a Gazprom, care prevede 'stabilirea unor contacte cu consumatorii finali din Europa'. Interesul este determinat si de pozitia strategica a Romaniei in transportul gazelor naturale si a titeiului din Rusia catre Turcia si tarile din Balcani. Potrivit comunicatului, imbunatatirea ratingului de tara si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana stimuleaza dezvoltarea economiei si, implicit, consumul de gaze, ceea ce face din Romania o destinatie atractiva pentru investitii. In acelasi timp, gurpul rus considera ca poate deveni un partener strategic, in conditiile in care cererea din Romania va creste, iar rezervele nationale se diminueaza. Posibilul partener al Gazprom pentru preluarea Distrigaz-Sud, compania olandeza Marco Industries detine, din anul 2002, combinatul de aluminiu Alro Slatina. 'Aceasta pozitie ii confera experienta in a conduce companii din Romania', se arata in comunicatul Gazprom.
Sursa: Adevarul, 25 iunie 2004.'
24.06.2004
-
Contactoare Buzau, o societate profitabila si fara datorii
Romania libera CONQ
___
Societatea comerciala Contac-toare Buzau, membra a grupului de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), a demonstrat ca, gratie unui management privat eficient, se poate ajunge in fruntea marilor producatori de aparataj electrotehnic din Romania. In 1999, intreprinderea buzoiana devenise aproape o ruina: avea activitatea intrerupta, salariile erau neplatite de luni intregi, iar datoriile la stat devenisera impovaratoare. La trei ani si jumatate dupa cumpararea de catre SCR, mai precis la finele anului trecut, Contactoare avea o cifra de afaceri de 119,8 miliarde lei, un profit brut de 36,9 miliarde lei si o rata a profitului de 30,8%. Circa 96,5% din cifra de afaceri era realizata din obiectul principal de activitate, si anume productia de aparataj electrotehnic de joasa tensiune. Spre deosebire de asa-zisii 'investitori', care dupa preluarea unor societati au taiat utilajele bucatele si le-au dus la fier vechi, investitorul de la Contactoare a pastrat utilajele existente, realizand, in plus, un program investitional si de mediu performant. Cu muncitori de inalta calificare, cu utilaje germane, italiene, japoneze si elvetiene si cu un departament agresiv de promovare a vanzarilor, intreprinderea a inceput sa-si exporte produsele pe piete externe pretentioase. In prezent exportul este de 30% din cifra de afaceri, printre clientii de marca numarandu-se General Electric, marile hoteluri si aeroporturi ale lumii, societati din Germania si Arabia Saudita.
Secretul succesului acestei societati ne-a fost impartasit de presedintele consiliului de administratie de la Contactoare, inginerul Gheorghe Caescu: 'In Buzau sunt sapte mari contribuabili la bugete si noi ne numaram printre ei. Nu avem datorii un leu catre stat. Numai anul trecut am platit 10 miliarde de lei impozite. Avem 340 de angajati care primesc tichete de masa, iar venitul mediu net pe angajat este de 4,934 milioane de lei. Sa lucrezi la Contactoare a devenit un motiv de mandrie in oras. Livram cutii electrotehnice in toata Europa si colaboram cu numarul 1 in lume in domeniul instalatiilor de climatizare'. Intr-adevar, intr-una din halele intreprinderii sute de cutii stivuite si ingrijit ambalate sunt gata sa ia drumul Occidentului. In ciuda unei concurente din ce in ce mai acerbe, Contactoare isi propune cresterea exporturilor la 40% din cifra de afaceri, cu produse care inglobeaza multa munca si tehnologie de varf - tablouri de distributie cu pana la 24 de circuite, piese pentru tomograf, corpuri de iluminat, cablaje electrice pentru transportul auto etc.
'Am restructurat societatea in stil occidental. Toate birourile au usile deschise sau geamuri, iar fluxurile de productie sunt integrate. Nimeni nu poate muta utilajele din loc, deoarece ampla-samentul lor este bine gandit. Nimeni nu poate manca pe utilaje avem sali speciale de mese', ne mai spune dl Caescu, care conduce Contactoare cu o mana de fier.
Sursa: Romania libera, 24 iunie 2004.' -
In privatizarea Petrom, munca suplimentara pentru a demonta zvonurile
Adevarul SNP
___
In negocierile extrem de dificile dintre autoritatile romane, punctual OPSPI-MEC, echipa de specialisti din SNP Petrom si OMV, singurul ofertant ramas in cursa privatizarii Petrom, austriecii au cerut sa li se justifice fiecare contract angajat de companie, pe ce perioada, in ce termen etc. 'Negocierile cu OMV, ca si cele cu Enel, sunt stranse si foarte dificile. Pentru a exemplifica modul riguros in care se intereseaza de fiecare contract in parte, pot spune ca inclusiv creditul BERD de 110 milioane de dolari, ranforsat cu alte 40 de milioane de dolari prin sindicalizare, a fost analizat la sange. Si, pe buna dreptate, OMV doreste sa stie exact ce cumpara si in ce conditii. Aceasta, in schimb, are influenta asupra termenului final, fapt pentru care nu-mi permit sa avansez o data batuta in cuie', a declarat, ieri, ministrul de stat Dan Ioan Popescu. In schimb, ministrul Economiei a dat asigurari ca 'OMV a facut o oferta buna de pret', fara sa ofere alte detalii avand in vedere ca e vorba de date confidentiale. S-ar parea ca, intr-adevar, negocierile se duc 'la sange', in contextul unor eventuale riscuri generate de legislatie sau de un context economic nefavorabil. Investitorul, mai ales cand se stie sigur pe el, fiind singurul ofertant, pune conditii si doreste clarificari de suta la suta. Evident, acest lucru intentioneaza si autoritatile romane din MEC care nu doresc, in nici un caz, un reelift sau un conflict postprivatizare. Limpezirea suta la suta a ceea ce vinde Petrom se impune cu atat mai mult cu cat au existat si situatii ciudate in care oponentii privatizarii SNP Petrom au descins in sediile OMV din Austria, anuntandu-i pe austrieci ca societatea si-a diminuat capitalul social prin vanzarea celor doua platforme marine. 'Am avut multe de clarificat in Petrom. Negocierile au intrat intr-un trend normal din momentul in care directorul Petrom, domnul Gheorghe Constantinescu, a clarificat situatia societatii, clarificare ce a aparut rapid si extrem de pozitiv in camera de date. Pe langa aceasta realitate, au existat si situatii care ne-au ingreunat munca si au afectat fluxul negocierilor. Una dintre ele este si faptul ca 'binevoitorii' in privatizarea Petrom au declarat la Viena ca SNP si-a vandut platformele Atlas si Orizont. Ele sunt, in prezent, subinchiriate unor companii care ii platesc Petrom-ului un anumit procent din profit. Aceste platforme apartin Petrom, nu sunt instrainate, ci, pur si simplu, subinchiriate. Este un obicei de afaceri practicat in toata lumea petroliera', a mai declarat ministrul Dan Ioan Popescu.
Petrom va elimina benzinele cu plumb peste doua luni
Intre negocierile cu OMV si criza petrolului, Petrom isi concentreaza atentia pe calitatea produselor petroliere si pe cresterea calitatii acestora. Aceasta din doua motive esentiale. In primul rand, Petrom este un punct extrem de important in inchiderea Capitolului 14 - Energia, in data de 30 iunie, fapt pentru care calitatea produselor si serviciilor sale trebuie sa se ridice la standardele UE. In al doilea rand, Petrom exporta masiv produse petroliere pe piata Uniunii Europene, produse care, dincolo de orice capitole de negociere, trebuie sa atinga standardele impuse de cei care le cumpara. Specialist in petrochimie, directorul general al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu, stie ce declara: 'Calitatea produselor a devenit factor determinant al competitivitatii intreprinderilor, la nivel national, regional, dar si international, ca urmare a impunerii standardelor ISO 9000. S-a intensificat procesul crearii unor 'uniuni economice', cum este cazul Uniunii Europene, in cadrul careia sunt formulate o serie de cerinte privind calitatea carburantilor care se comercializeaza. In Uniunea Europeana, intreprinderile sunt nevoite sa se adapteze rapid cerintelor pentru a oferi produse de calitate, la preturi avantajoase. Astfel, calitatea este definita ca reprezentand 'conformitatea cu specificatiile, disponibilitatea produsului, satisfacerea cerintelor clientului'. Referitor la gradul de pregatire a Petrom in privinta pretentiilor de calitate ale UE, directorul Gheorghe Constantinescu este de parere ca SNP este pregatit din punct de vedere tehnic sa se supuna legislatiei europene: 'Petrom are suficiente resurse pe care le canalizeaza pentru obtinerea calitatii carburantilor conform normelor UE - modernizarea instalatiilor si introducerea tehnologiilor noi. Tehnologiile de obtinere a combustibilului fara sulf s-au imbunatatit recent, in special in zona folosirii catalizatorilor mai eficienti. In acest context, asa cum declaram si anuntam inca din vara lui 2003, in termen de doua luni, Petrom va produce si comercializa numai benzine fara plumb', a mai declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
Sursa: Adevarul, 24 iunie 2004.' -
Majoritatea expertilor se asteapta la scaderi de preturi pe piata petroliera
Adevarul
___
Majoritatea expertilor din sectorul petrolier se asteapta ca preturile sa scada anul viitor, de la nivelurile record atinse recent, si sa-si continue declinul pana in 2010, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Sondajul, efectuat in randul a 14 analisti si consultanti, a condus la o prognoza conform careia preturile titeiului din SUA vor ajunge la 30,12 dolari/baril in 2005, in scadere cu 18% de la media de 36,77 dolari consemnata pana in prezent in 2004, care ar putea fi cel mai inalt nivel de dupa anul 1980. Preturile au explodat in acest an pe fondul achizitiilor masive realizate de fondurile de investitii, ca urmare a cresterii rapide a cererii in China, a stocurilor scazute de benzina din SUA si a temerilor legate de siguranta livrarilor de titei din Orientul Mijlociu. Cresterea i-a luat prin surprindere pe multi observatori si majoritatea analistilor se asteapta ca preturile sa revina la cote mai moderate dupa detensionarea situatiei politice din Orientul Mijlociu si suplimentarea capacitatilor de productie. Opt analisti au prognozat un pret mediu al titeiului in SUA de 26,81 dolari/baril pentru 2010, mai redus decat media de 29,22 dolari consemnata de la inceputul deceniului actual, dar mai important decat media de 22,68 dolari/baril inregistrata dupa 1990. Predictiile mai joase se axeaza pe ipoteza majorarii livrarilor de catre Iran, Irak, Algeria, Nigeria, Rusia, Asia Centrala si Africa de Vest.
Sursa: Adevarul, 24 iunie 2004.
23.06.2004
-
Capitolul Energie, inchis pana la sfarsitul lunii
Gardianul
___
Comisia de specialitate a UE a decis sa incheie negocierile cu Romania pentru capitolul referitor la sectorul energetic, decizia oficiala urmand sa fie comunicata pe 30 iunie, a declarat, ieri, Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei. 'Decizia de incheiere a negocierilor la un capitol se ia la nivel de comisie de specialitate, in acest caz Directoratul General de Energie si Transport al Comunitatii Europene, dupa care se parcurge o cale administrativa. Urmeaza avizul grupului interministerial, prevazut pentru miercuri, si apoi al Consiliului de Ministri. Pe 30 iunie se incheie, in mod oficial, acest capitol de negociere', a precizat Iancu. In document sunt incluse toate aspectele legate de privatizarea, reglementarea, stabilirea preturilor, restructurarea si retehnologizarea sectorului energetic. Oficialul MEC a evitat insa sa prezinte o evolutie a preturilor, singurul amanunt pe care l-a prezentat public a fost acela privind modificarea tarifelor la energie termica. 'In urma negocierilor cu FMI, la fiecare sase luni, preturile la energie termica si electrica se revizuiesc. Potrivit datelor noastre, in prezent se preconizeaza o crestere a preturilor cu 10%', a mai spus Iancu. El a apreciat ca prevederile din capitol impun conditii ce trebuie respectate 'indiferent de cine s-ar afla la guvernare'.
Sursa: Gardianul, 23 iunie 2004.' -
S-a stabilit lista scurta a consultantilor pentru privatizarea CEC
Adevarul
___
Sase banci au fost selectate de catre comisia de privatizare a CEC pentru a depune oferte de consultanta pentru trecerea in proprietate privata a ultimei institutii bancare unde statul este in continuare actionar majoritar. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, bancile selectate ca potentiali consultanti sunt: JP Morgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas. Aceasta lista scurta propusa de Comisia de privatizare a CEC a fost agreata de Banca Mondiala. Dupa prima faza a selectiei, care a avut ca termen-limita data de 7 iunie, comisia de privatizare a primit oferte din partea a 23 de competitori, atat banci de investitii, cat si firme de consultanta. Etapa urmatoare include transmiterea cererii de oferta catre cele sase banci selectate in vederea prezentarii ofertelor tehnice si financiare. Durata angajamentului pentru firma de consultanta va fi de cel putin un an, incepand cu luna octombrie 2004, iar plata serviciilor va fi realizata dintr-un imprumut nerambursabil acordat Romaniei de catre Banca Mondiala. Consultantul va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni care urmeaza sa fie vandut. Treaba consultantului va consta, de asemenea, in pregatirea documentelor de licitatie si vanzare si in sprijinirea comisiei in vederea organizarii acesteia, alegerea cumparatorului, negocierea contractului si finalizarea tranzactiei. Potrivit noului acord cu FMI si intelegerii cu Banca Mondiala, privatizarea CEC ar urma sa fie realizata in perioada 2005-2006. Recent insa, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, a declarat ca trecerea CEC in proprietate privata va fi facuta cel tarziu pana la sfarsitul anului viitor. CEC are un capital social de 1.497 miliarde lei. Valoarea activelor era, la sfarsitul anului trecut, de circa 40.000 miliarde lei, iar valoarea totala a creditelor acordate depasea 7.000 miliarde lei.
Sursa: Adevarul, 23 iunie 2004.
22.06.2004
-
Fitch: Rompetrol a reusit sa restructureze Petromidia
Ziua RRC
___
Agentia de rating a acordat calificativul 'B-' pentru grupul Rompetrol si pentru obligatiunile in valoare de 150 de milioane de euro pe care intentioneaza sa le emita
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a acordat, ieri, grupului Rompetrol, calificativul 'B minus', insotit de perspectiva stabila. Acelasi rating este atribuit si emisiunii de obligatiuni de 150 de milioane de euro pe care Rompetrol intentioneaza sa o lanseze pe pietele internationale. Titlurile vor fi garantate neconditionat si irevocabil de toate companiile grupului Rompetrol.
Potrivit unui comunicat al Fitch, grupul Rompetrol a reusit sa restructureze operatiunile rafinariei Petromidia, dupa privatizarea din anul 2001, ceea ce se reflecta, intr-o anumita masura, in rezultatele financiare imbunatatite, desi inca nu foarte solide, inregistrate anul trecut. De asemenea, comunicatul agentiei precizeaza ca aceste calificative au in vedere gradul ridicat de indatorare al Rompetrol, faptul ca grupul a trecut de relativ scurt timp la profitabilitate, precum si dificultatile pietei romanesti. Printre acestea, cele mai semnificative sunt preturile reduse la carburanti si marja redusa de profitabilitate, controlate indirect de stat prin intermediul celei mai mari companii petroliere, Petrom, care are ratingul 'BB minus', cu perspectiva pozitiva.
Analistii agentiei mai arata ca Rompetrol are un nivel ridicat de indatorare, datoria neta fiind, in anul 2003, de 10,4 ori mai ridicata decat EBITDA (profitul inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii). Aceasta situatie a fost determinata de pozitia financiara critica a rafinariei Petromidia in momentul privatizarii, inclusiv datoriile catre stat, de pierderile operationale din perioada 2001-2002, de investitiile efectuate la rafinarie, precum si de plata actiunilor cumparate de la stat.
Capitalul Rompetrol este detinut de investitori privati, 74,9% din actiuni fiind in proprietatea presedintelui roman si a adjunctului sau american. Restul de 25,1% din actiuni sunt detinute de compania austriaca OMV, care opereaza retele de benzinarii in Romania si statele invecinate. OMV a cumparat actiunile in 2002 de la investitori care au renuntat la participatiile lor si nu a oferit nici un sprijin financiar.
In luna decembrie a anului trecut, compania Rompetrol Rafinare, care detine rafinaria Petromidia, a oferit statului roman obligatiuni convertibile in valoare de 719 milioane de dolari, pentru acoperirea intregii datorii istorice, inclusiv datorii si penalitati. Compania va plati anual aproximativ 25 de milioane de dolari pana in anul 2010, cand titlurile vor fi convertite in actiuni. Ca parte a programului de restructurare financiara, Rompetrol va emite eurobonduri de 150 de milioane de euro, pe langa finantarile comerciale de 130 milioane de dolari obtinute recent. O parte din fonduri va fi utilizata pentru refinantarea unor credite bancare contractate de unele companii membre, insa majoritatea sumelor este destinata investitiilor, prevazute sa atinga 117 milioane de dolari pe an in perioada 2004-2008, comparativ cu media de 64 milioane de dolari din intervalul 2002-2003. Imbunatatirea ratingului Rompetrol depinde de reducerea gradului de indatorare, imbunatatirea costurilor operationale si liberalizarea pietei romanesti a carburantilor.
Sursa: Ziua, 22 iunie 2004.' -
Banca Transilvania vrea sa devina actionar majoritar la BT Asigurari Transilvania
ZF RO - FONDURI MUTUALE TLV
___
Banca Transilvania a anuntat ieri ca intentioneaza sa preia inca 54,5% din actiunile societatii BT Asigurari Transilvania, dupa obtinerea avizului Bancii Nationale a Romaniei, pretul pachetului de actiuni fiind evaluat de oficialii bancii la 3,6 milioane de euro. In urma acestei tranzactii, Banca Transilvania ar urma sa detina 74,5% din societatea de asigurari. In prezent, Banca Transilvania detine 20% din actiunile societatii de asigurare, restul actiunilor fiind detinute de persoane fizice straine - 22% si persoane fizice si juridice din Romania - 58%.
Actul de nastere a societatii BT Asigurari a fost semnat in anul 1994, la initiativa Bancii Transilvania. Faptul ca banca doreste sa cumpere inca 54,5% din actiunile acesteia nu este decat implinirea unei dorinte initiale. Detinerea controlului unei societatii de asigurari de catre banca intregeste Grupul Financiar BT , a declarat Constantin Jeican, presedintele BT Asigurari Transilvania. Compania, care are un capital social de 82,3 miliarde de lei, a incheiat exercitiul financiar 2003 cu un profit brut de 36,6 miliarde de lei, in crestere cu 114% fata de anul precedent. Pentru acest an, BT Asigurari si-a propus o crestere de 44% a primelor subscrise, comparativ cu anul 2003 cind au insumat 244 miliarde lei (7,34 milioane dolari). In acelasi timp, profitul brut estimat pentru finele anului este de 41 miliarde de lei, fata de 36 miliarde de lei cit a fost anul trecut.
BT Asigurari Transilvania este de fapt fosta societate SAR Transilvania care recent a trecut printr-un proces de rebrandare. SAR a preluat sigla intregului grup, iar prin noul nume si prin adoptarea logo-ului celorlalte subsidiare s-a accentuat apartenenta la Grupul Financiar BT, toate societatile componente avand acelasi brand.
Grupul financiar BT, care a fost infiintat in 2003 in Cluj-Napoca, cuprinde, alaturi de Banca Transilvania si BT Asigurari Transilvania, si societatile BT Leasing, BT Direct si BT Securities. Faptul ca Banca Transilvania este piesa centrala a acestui grup inseamna strategii unitare pentru toate subsidiarele. Consolidarea Grupului Financiar BT presupune intr-adevar vanzare incrucisata, dezvoltarea si oferirea de noi servicii si produse destinate atat persoanelor fizice, cat si juridice. BT Asigurari este o companie puternica si un element de referinta pentru Grupul Financiar BT , a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
BT este singura societate bancara cu sediul central in Cluj-Napoca si prima institutie bancara cotata la Bursa de Valori Bucuresti, in octombrie 1997. Avand la inceput statutul de banca locala, aceasta detine in prezent o puternica reprezentare nationala, cu 89 de sucursale si agentii in principalele zone economice din tara. Banca a raportat pentru primul trimestru al acestui an o crestere de 60% a profitului brut in termeni nominali fata de perioada similara a anului trecut. Profitul brut al bancii dupa primele trei luni ale anului se ridica la 180,9 miliarde de lei, fata de 113,4 miliarde de lei in primul trimestru al anului 2003. Veniturile bancii au urcat cu 72% pana la 520,6 miliarde de lei in timp ce cheltuielile au s-au majorat cu 75% pana la 333,9 miliarde de lei. La finalul primului trimestru, banca inregistra active totale in valoare de 16.180 miliarde de lei (490 milioane de doalri), in crestere cu 14% fata de nivelul inregistart cu un an in urma.
Bugetul de venituri si cheltuieli al bancii pentru acest an prevede o crestere de 31% in termeni nominali a profitului brut al bancii fata de anul trecut pana la un nivel de 730 miliarde de lei. Banca mizeaza pentru intreg acest an pe venituri nete totale de 2.256 miliarde de lei, in crestere cu 45% fata de anul anterior cheltuielile urmand sa urce cu 50% pana la 1.472 miliarde de lei. Banca Transilvania a semnat recent cu International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale, un contract de imprumut in valoare de 20 milioane de euro pentru finantarea creditelor imobiliare acordate de banca. Banca detine in prezent un portofoliu de 7.000 de credite imobiliare in valoare de 60 de milioane de dolari, reprezentand 10% din piata romaneasca a creditarii pentru locuinte. Reprezentantii bancii estimeaza ca finantarea IFC ii va permite sa acorde inca 2.000 de credite ipotecare cu scadente de pana la 15 ani.
Sursa: Ziarul financiar, 22 iunie 2004.
Pagina