19.02.2004
-
IAR Brasov a facut profit de peste cinci milioane euro anul trecut
ZF RO - FONDURI MUTUALE IARV
___
Producatorul de elicoptere IAR Brasov a obtinut anul trecut un profit brut de 206,6 miliarde de lei(5,6 mil. euro) , valoare apropiata de rezultatul pe care l-a inregistrat cu un an inainte, dar cu minus: adica pierderi. Valoarea actiunilor IAR a urcat cu 40% la Bursa Electronica RASDAQ numai in ultimele doua zile. De la mijlocul anului trecut, cresterea actiunilor IAR a fost de 125%.
Cifra de afaceri a producatorului de elicoptere a urcat anul trecut de peste sase ori. Valoarea vanzarilor realizate de companie s-a ridicat anul trecut la 1.211 miliarde de lei (36 milioane de dolari), fata de doar 189 miliarde de lei (6 milioane de dolari) cu un an inainte
Anul trecut am realizat un program de nmodernizare a unor elicoptere pentru armata romana si am livrat mai multe elicoptere in Coasta de Fildes. Cele doua contracte au adus fiecare 4-500 de miliarde de lei la cifra de afaceri, a declarat Ion Dumitrescu, directorul comercial al companiei.
Programul SOCAT de modernizare a 24 de elicoptere Puma ale armatei romane a fost semnat in urma cu mai bine de noua ani, dar a fost amanat de mai multe ori din cauza lipsei de fonduri. Ultimul elicopter ar urma sa fie livrat in acest an.
Conducerea companiei mizeaza totusi pe o crestere de 5-10% a cifrei de afaceri in urmatorii doi ani. Conform conducerii companiei, compania va mai colabora cu armata si in anii urmatori, cel putin in ceea ce priveste reparatiile si pisele de schimb pentru elicoptere.
IAR a inceput deja sa lucreze intr-un contrat cu armata Emiratelor Arabe Unite, care prevede livrarea a 25 de elicoptere Puma. Primul elicopter urmeaza insa sa fie livrat in 2005, iar contractul urmeaza sa fie finalizat in 2007. Contractele presupun o colaborarea internationala complexa, in cadrul careia compania are rolul de integrator si contractor general.
IAR este unul din actionarii societatii mixte romano-franceze Eurocopter Romania, cu 49% din actiuni, in timp ce compania franceza Eurocopter detine 51% din actiuni. Anul trecut , IAR a participat la o majorare de capital in valoare de 1,3 milioane de euro, iar o noua majorare ar urma sa aiba loc in acest an. Eurocopter ar putea inregistra pentru prima data profit in acest an.
Actiunile IAR s-au numarat in sedinta de ieri a pietei RASDAQ printre cele mai tranzactionate de pe piata iar pretul actiunior a urcat pana la nivelul maxim la care se puteau realiza tranzactii: 12.332 lei/actiune, cu 25% mai mult fata de cotatia de luni. La ultimul pret de la Bursa, capitalizarea bursuiera a IAR este de 7,4 milioane de dolari.
Compania nu va distribui dividende in acest an, la fel ca in ultimii doi ani. Nu se poate pune problema dividendelor. Trebuie sa acoperim intai pierderea de anul trecut, a declarat Dumitrescu. Din profitul pe anul 2000, IAR a distribuit un dividend brut de 23 lei/actiune.
Principalii actionari ai IAR Ghimbav sunt Ministerul Economiei si Comertului - 64,9%, Ministerul Muncii - 7,3% si fondul american de investitii Broadhurst Investments Limited Cyprus - 5,1%.
IAR are un capital social de 477 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. La finalul anului trecut datoriile societatii insumau 1.880 miliarde de lei, din care 344 miliarde de lei reprezentau plati restante. Creantele IAR insumau la aceeasi data 1.226 miliarde de lei.
Sursa: Ziarulfinanciar, 19 februarie 2004. -
Termoelectrica s-ar putea privatiza prin majorare de capital
Mediafax
___
Metodele luate in calcul pentru privatizarea Termoelectrica sunt majorarea capitalului social, vanzarea de active, a actiunilor/participatiilor detinute de societate la firme mixte si constituirea de noi societati, cu participarea potentialilor investitori.
Potrivit strategiei de accelerare a privatizarii sectorului termoelectric, aprobata recent de guvern, majorarea capitalului social al filialelor Termoelectrica, prin aport de capital cu sau fara drept de optiune, va fi realizata de catre filialele respective, in baza mandatului special acordat de societate.
Termoelectrica, precum si fiecare filiala vor avea avea posibilitatea sa vanda, cu aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), atat actiunile/participatiile detinute la societati mixte, respectiv la societatile comerciale nou-infiintate, cat si activele.
In ceea ce priveste constituirea unor societati mixte/asocieri cu potentialii investitori, aceasta se va realiza cu aprobarea AGA.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat, recent, ca spera sa finalizeze, in acest an, procesul de privatizare a unor unitati de producere a energiei electrice si termice care insumeaza peste jumatate din puterea instalata a centralelor companiei Termoelectrica.
Unul dintre cel mai importante proiecte in acest domeniu este privatizarea a trei complexuri energetice, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova.
Un alt proiect vizeaza trecerea in proprietate privata a filialelor Electrocentrale Galati si Termoserv Galati.
Sursa: Mediafax, 19 februarie 2004. -
Investitii de 17.000 miliarde lei la Petrom in 2004
Adevarul SNP
___
In clasamentul realizat de Centrul Roman de Modelare Economica, in anul 2003, Societatea Nationala a Petrolului Petrom si-a reconfirmat valoarea. Rezultatele care au clasat Petrom pe primul loc sunt o valoare de piata de aproape 1,6 miliarde de dolari si o cifra de afaceri de 72.721 miliarde de lei. Potrivit realizatorilor clasamentului, SNP Petrom cumuleaza in raport cu sistemul national de companii mai mult de 27% din cifra de afaceri, aproape 16% din numarul de salariati si 17,3% din profitul brut inainte de taxe. La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a aprobat strategia de privatizare a Petrom, stabilind ca procesul sa fie realizat prin vanzarea directa a 33,34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia la capitalul social al companiei petroliere crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital. Privatizarea Petrom este extrem de importanta pentru societatea si economia romaneasca, realitate confirmata inclusiv de Adrian Nastase, primul-ministru al Romaniei: 'Petrom are un rol covarsitor in economia romaneasca. Genereaza comenzi pe orizontala, mentinand in viata o serie de societati, precum si cele mai importante rafinarii. De fapt, Petrom este singura companie de profil din Europa Centrala si de Est care isi poate asigura din productia interna circa 75% din capacitatea de rafinare. De aceea, nu vrem sa negociem privatizarea Petrom cu spatele la zid. Nu ne-am angajat sa vindem un anumit numar de kilograme de companii'.
Ministrul Dan Ioan Popescu:
'Privatizarea Petrom va face obiectul unei propuneri legislative'
In privatizarea Petrom exista, insa, unele probleme a caror rezolvare necesita o modificare legislativa. Potrivit ministrului Dan Ioan Popescu, este vorba de titlurile de proprietate pentru jumatate din cele circa 80.000-90.000 de hectare aflate in patrimoniul SNP. Eliberarea titlurilor de proprietate necesita intocmirea unei documentatii relativ complexe, inclusiv a documentatiei de cadastru. In cazul Petrom, aceasta problema este multiplicata de existenta catorva mii de terenuri aflate in aceasta situatie. Conform legislatiei privatizarii in vigoare, capitalul social al Petrom va trebui majorat cu valoarea terenurilor pentru care i se emit certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, acestea fiind considerate aporturi in natura ale statului. Problema care apare in aceasta situatie este aceea ca investitorul care va castiga cursa pentru Petrom, si care are obligatia de a majora capitalul social de la 33,34% pana la 51%, ar putea deveni minoritar in cazul in care apar noi titluri de proprietate pentru terenul apartinand Petrom. Din acest motiv, companiile care au depus oferte neangajante pentru SNP Petrom solicita autoritatilor sa identifice o solutie care sa permita cumparatorului sa-si mentina o participatie de 51% din capitalul social si sa cunoasca exact, la momentul tranzactiei, valoarea oricaror investitii suplimentare necesare pentru mentinerea pachetului majoritar. Pentru a rezolva aceasta problema, autoritatile romane vor emite o ordonanta de urgenta prin care va fi modificata legislatia de privatizare, astfel incat participatia investitorului strategic sa nu fie diluata, scazand sub 51%. 'Privatizarea Petrom va face obiectul unei propuneri legislative. Este una din cele mai importante privatizari si cea mai transparenta. Astfel stand lucrurile, la Petrom nu se pune problema exproprierii pentru ca nu suntem pe zona de terenuri care sa apartina unor cetateni sau unor agenti economici. Dar, pur si simplu, nu exista timpul material sa obtinem titlurile de proprietate pentru toate terenurile pe care le avem. Daca continuam acest proces, ar fi necesara o suma de 3-4.000 miliarde lei pentru a plati taxe, plus o perioada de 1,5-2 ani de zile, fapt care ar intarzia efectiv procesul de privatizare. Deci trebuie sa gasim o solutie care sa rezolve aceste probleme care se afla in discutie.
Gheorghe Constantinescu, directorul general al societatii:
'Petrom este o societate stabila, puternica si in plina dezvoltare'
'Zacamintele petroliere din care Petrom extrage hidrocarburi sunt, in cea mai mare parte, descoperiri puse in evidenta dupa anul 1950. Cele trei combinate petrochimice care apartin Petrom - Petrobrazi, Arpechim si Doljchim - au fost construite dupa anul 1960, iar pentru terenurile aferente acestora s-au obtinut titluri de proprietate. Petrom este o societate comerciala care isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia romana in vigoare, care stipuleaza clar ca bogatiile subsolului apartin statului, legislatie care include si Legea Petrolului. Societatea are incheiate cu statul roman, prin ANRM, contracte de concesiune pentru zacamintele pe care le exploateaza, iar, in baza acestora, investeste pentru dezvoltarea productiei si plateste taxele si impozitele datorate. Prin Legea nr. 119/1948 au fost nationalizate intreprinderile din domeniul industriei petroliere si de gaze naturale, fiind stabilite si modalitatile de acordare a despagubirilor proprietarilor si actionarilor acestora. Dupa 1990, statul a creat cadrul legislativ si a stabilit conditiile care sa permita restituirea in natura sau acordarea de masuri reparatorii prin echivalent persoanelor indreptatite ale caror imobile - cladiri, terenuri sau, in cazul de fata, sonde sau alte mijloace folosite la extractia titeiului si a gazelor naturale - au fost preluate de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sau au fost rechizitionate de stat si nerestituite. In aceste conditii, orice persoana fizica sau juridica ce se considera indreptatita la restituirea acestor imobile era obligata sa parcurga procedura administrativa instituita de Legea nr. 10/2001, prin formularea unei notificari in termenul prevazut de aceasta lege, respectiv pana la data de 13.02.2002. Mentionam ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, respectiv art. 3, alin. 3 din Legea nr. 54/1998, privind circulatia juridica a terenurilor, persoanele juridice straine nu pot dobandi terenuri in Romania prin acte juridice intre vii sau prin mosteniri. In concluzie, in conditiile legislatiei in vigoare, o persoana juridica straina nu poate fi titulara dreptului de proprietate asupra unui teren din Romania, iar persoanele juridice romane nu mai pot, la aceasta data, sa formuleze notificari prin care sa solicite restituirea imobilelor preluate de stat in perioada sus-mentionata. De asemenea, prin Legea nr. 10/2001 sunt stabilite clar conditiile restituirilor de orice natura, chiar si in cazul unor solicitari de retrocedare prevazute de Codul de procedura civila. In calitate de detinator de astfel de terenuri, Petrom nu a primit nici o solicitare de retrocedare din partea vreunei persoane juridice, in conformitate cu Legea 10/2001. In prezent, Petrom detine titluri de proprietate pentru mai mult de jumatate din imobilele pe care isi desfasoara activitatea. Celelalte imobile, pentru care nu s-au obtinut inca titluri de proprietate, nu sunt implicate in eventuale solicitari de retrocedare pentru ele au fost deja demarate procedurile legale de obtinere a titlurilor de proprietate, acestea fiind in diverse stadii procedurale. Revin asupra ideii ca Societatea Nationala a Petrolului Petrom este o companie stabila, puternica, in plina dezvoltare.'
Reducerea costurilor - un pariu pentru 2004
Directorul general al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu, face pentru ziarul Adevarul o succinta analiza a anului 2003 din punctul de vedere al activitatii societatii, dar si o prezentare a directiilor de dezvoltare pentru 2004 a Petrom. Acestea sunt axate: pe stilul managerial concentrat si ferm si un control mai riguros al tuturor activitatilor dintr-o companie care se intinde, practic, pe intreaga zona geografica a Romaniei pe reducerea costurilor, folosindu-se inclusiv faptul ca in 2004 nu se vor face revizii ale instalatiilor societatii pe cresterea productiei de titei si gaze, precum si pe puternice investitii in valoare de 17.000 miliarde lei.
- Domnule director, cum apreciati ca a fost anul 2003?
- In 2003, in Petrom au fost schimbari in planul formelor de conducere si in planul cresterii eficientei, axandu-ne inclusiv pe masuri de reducere a costurilor. In mod cert, anul 2003 a fost un an greu pentru Petrom din punctul de vedere al costurilor, deoarece a coincis cu perioada de revizie a instalatiilor, prin care am si finalizat o serie intreaga de investitii. Ma refer in special la investitiile in cracarea catalitica de la Petrobrazi si la finalizarea investitiilor in zacamantul Eocen din Marea Neagra. Acesta aduce un plus de 1,7 milioane. mc de gaze naturale, cantitate foarte importanta pentru Romania. Tot in 2003, Petrom a facut eforturi pentru a importa gaze naturale, fapt care si-a pus amprenta pe costuri.
- Cum vedeti anul 2004, in contextul in care privatizarea companiei capteaza intreaga atentie?
- Ca pe un an normal si o activitate absolut normala. Suntem preocupati in continuare de principiile globale in conducerea unei companii precum Petrom, bazandu-ne pe acelasi management consistent si ferm. Petrom va fi condus in acelasi principiu prin care se va pastra un echilibru intre raportul de venituri si cheltuieli. Ajutati de tehnica HI-TI, vom pastra politica unui controling avansat, avand accesul permanent si la secunda asupra intregii activitati din societate - incepand cu nivelul extractiei de titei, procesare, vanzari si cotatia actiunilor la bursa.
- Se stie ca ati facut pariu cu costurile pe care faceti eforturi sa le tineti sub control.
- Modalitatea de fond prin care se pot reduce consturile sunt investitiile in tehnologii noi. Prin acestea, vom creste productia de titei si gaze si vom aduce importante economii societatii. Dorinta este cu atat mai mare cu cat, prin cresterea productiei de gaze naturale, Petrom nu va mai importa gaze pentru consumul propriu, raspunzand, totodata, si satisfacerii necesarului de gaze din piata. Pentru 2004, investitiile Petrom se vor cifra la 17.000 miliarde lei. O alta sansa de a reduce costurile o reprezinta si faptul ca, in acest an, Petrom nu va face revizii in rafinariile sale, revizii care implica eforturi financiare salutare pentru orice societate in general, dar mai ales pentru o companie precum Petrom.
- Cum considerati ca va evolua pretul carburantilor in 2004?
- Personal nu estimez o escaladare a pretului carburantilor in 2004, chiar daca produsele petroliere finite vor fi strans legate de pretul titeiului, care reprezinta baza in costuri. Va fi un trend al pretului la carburanti normal, legat de elementele normale de costuri pe care le cunoastem.
Sursa: Adevarul, 19 februarie 2004.'
18.02.2004
-
Antibiotice a crescut in 2003 asa cum si-a propus: lent
ZF RO - FONDURI MUTUALE ATB
___
Producatorul de Antibiotice Iasi a atins in 2003 obiectivele rezervate pe care si le-a propus la inceputul anului: crestere usoara a cifrei de afaceri si a profitului, in favoarea stabilitatii financiare.
Compania a raportat ieri vanzari preliminate de 36 milioane de dolari (1.215 miliarde lei), in crestere cu 5% comparativ cu anul anterior. In termeni reali, vanzarile chiar au scazut usor, data fiind inflatia de 14% de anul trecut.
Profitul net preliminat s-a cifrat la 4 milioane dolari (136 miliarde lei), comparativ cu 3,6 milioane in anul anterior.
'Rezultalele sunt conforme cu asteptarile si strategia noastra. Am incercat sa reducem dependenta de piata interna si sa crestem ponderea profitului in vanzari. Cea mai mare realizare este cresterea exporturilor, la 8 milioane de dolari', a declarat pentru ZF Ioan Nani, director general al Antibiotice Iasi.
In ultima perioada, exporturile Antibiotice au crescut cu circa 2 milioane de dolari anual.
Cele mai vandute produse de export ale Antibiotice sunt Nistatin, produs cu care Antibiotice detine 25% din piata mondiala de profil, si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala.
'In ultimii ani am investit substantial pentru a moderniza liniile de productie a celor doua substante. Vom incepe sa exportam anul viitor Vitamina B12 si in Australia', spune Nani.
Compania a obtinut anul trecut aprobari pentru a vinde pe piata Statelor Unite, si-a deschis reprezentanta la Moscova si intentioneaza sa deschida una si in Brazilia, anul acesta.
Anul trecut, prin contracte de reprezentanta incheiate cu firme locale, Antibiotice a inceput sa vanda in China, India, Malaezia sau Indonezia.
Reorientarea companiei catre export a avut loc pe fondul blocajului financiar din sistemul sanitar romanesc, ce a facut ca datoriile statului catre furnizorii de produse medicale sa depaseasca 200 de milioane de euro pe parcursul anului trecut.
Antibiotice este una din cele mai afectate companii romanesti din acest punct de vedere din cauza ponderii ridicate a vanzarilor catre spitale in cifra de afaceri.
La sfarsitul anului trecut, de exemplu, compania inregistra creante de 777 miliarde lei, reprezentand 63% din cifra de afaceri.
'Anul acesta vom reincepe sa acordam o atentie mai mare pietei interne, unde ne pregatim sa lansam 10 - 12 produse noi. Vom creste atat la intern cat si la export si estimam ca vom atinge o cifra de afaceri de 1.350 - 1.400 miliarde lei (41 milioane dolari - n.r.)', afirma Nani.
Antibiotice detine, valoric, aproximativ 3,5% din piata romaneasca a medicamentelor, estimata la peste 600 milioane euro, fiind al saptelea jucator.
Principalii competitori pe piata sunt GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (SUA), Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj - Napoca
Antibiotice a ramas singurul producator de medicamente la care statul mai este actionar majoritar. Ministerul Sanatatii si Familiei detine 53% din actiuni. Actiunile Antibiotice sunt tranzactionate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultima cotatie fiind de 3.050 de lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 33 milioane dolari.
Sursa: Ziarul financiar, 18 februarie 2004.' -
Firmele de stat au transformat in actiuni datorii de 240 milioane dolari
Mediafax OLT
___
Societatile de stat au scapat, anul tecut, de datorii bugetare de 7.651 miliarde lei (240 milioane dolari) prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, potrivit raportului institutiei pentru 2003.
Mai mult de o treime din totalul creantelor convertite reprezinta datoria Oltchim Rimnicu-Vilcea. Potrivit Legii137/2002 privind accelerarea privatizarii, AVAB este obligata sa treaca la conversia in actiuni a datoriilor societatilor aflate in curs de privatizare. In urma operatiunii, debitul se stinge in intregime, iar valorificarea actiunilor revine Autoritatii pentru Privatizare.
Potrivit lui Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale a Controlului, institutie care are in sobordine AVAB, responsabilitatea modului in care sint valorificate actiunile si a sumelor virate la bugetul de stat revine APAPS.
'Actiunile pot fi vindute la un pret mai mic decit nivelul datoriei pentru care s-a realizat conversia, dar noi consideram debitul inchis', a explicat Blanculescu intr-o conferinta de presa organizata la AVAB.
Astfel, AVAB nu poate sa ceara in instanta atragerea raspunderii administratorilor societatilor de stat, desi datoriile acestor companii reprezinta mai mult de jumatate din valoarea portofoliului de creante preluate de institutie, de 4,5 miliarde de dolari.
'Nu avem cadru legal pentru a solicita in instanta raspunderea personala a fostilor sau actualilor administratori la societatile de stat, chiar daca sumele injcasate de APAPS sint inferioare nivelului datoriei', a adaugat Blanculescu.
Conversia creantelor AVAB reprezinta, practic, o stergere a datoriilor societatilor de stat, pentru a deveni mai atractive in perspectiva privatizarii. Nivelul incasarilor la bugetul de stat depinde doar de pretul la care APAPS reuseste sa vinda actiunile preluate de la AVAB.
Vicepresedintele AVAB, Mircea Ursache, a afirmat, marti, ca au fost inaintate in instanta cereri de atragere a raspunderii patrimoniale pentru un numar de 500 de directori si administratori unor firme private care nu si-au acoperit debitele. Valoarea pretentilor formulate cumuleaza 36 de milioane de dolari.
Conversiile operate anul trecut au ridicat veniturile AVAB la 10.375 de miliarde lei, din care numai 2.216 miliarde lei reprezinta valorificari directe, respectiv sume incasate. Conducerea institutiei a anuntat ca nivelul incasarilor, de la infiintare, a atins 366 milioane de dolari, respectiv 48% din valoarea titlurilor de stat emise in contul creditelor neperformante de la Bancorex si Banca Agricola, de aproximativ 800 de milioane de dolari.
Sursa: Mediafax, 18 februarie 2004.'
17.02.2004
-
China va investi masiv in infrastructura romaneasca
Gardianul
___
Premierul Adrian Nastase a inaugurat, ieri, la Beijing, Biroul National de Turism, ocazie cu care a apreciat ca autoritatile romane trebuie sa creeze toate conditiile pentru a imbunatati turismul intre cele doua tari. Apreciind ca obiectivul comun propus pentru 2003 a fost atins - schimburile comerciale dintre cele doua state depasind un miliard de dolari - premierul a mai adaugat ca anul acesta obiectivul principal il reprezinta dezvoltarea schimburilor comerciale. 'Schimburile dintre China si Romania nu trebuie sa se desfasoare numai la nivelul oamenilor politici, ci trebuie sa ajunga la nivelul tuturor locuitorilor celor doua tari', a precizat Nastase. In plus, seful Executivului a aratat ca daca anul trecut in Romania au fost intre 5.000 si 6.000 de turisti chinezi, in 2004, numarul acestora trebuie sa creasca, motiv pentru care toate masurile necesare impulsionarii turismului trebuie sa fie adoptate cat mai repede. In opinia premierului, o astfel de atitudine se impune cu atat mai mult, cu cat China a incheiat deja parteneriate turistice cu 12 state din Uniunea Europeana. Potrivit AM Press, premierul a apreciat cresterea numarului de turisti chinezi cu atat mai mult, cu cat 'dupa patru luni de negocieri cu partea chineza, tara noastra a primit statutul de destinatie turistica privilegiata'.
Chinezii investesc in infrastructura
Tot cu ocazia vizitei in China, premierul Adrian Nastase a incheiat o serie de proiecte de anvergura. Astfel, primul proiect presupune constructia, de catre compania chineza Road &Bridge, a unei noi sosele de centura a Bucurestiului cu regim de autostrada. Al doilea proiect consta in realizarea, in zona Galati-Braila, a unui pod peste Dunare, incepand din noiembrie 2004. Investitia se ridica la circa 250 milioane de dolari, iar costurile vor fi suportate de partea chineza, banii urmand a fi recuperati in timp, prin taxele de trecere. Cel de-al treilea proiect vizeaza incheierea unui alt parteneriat intre compania ZTE si Posta Romana. Valoarea contractului depaseste 100 milioane de dolari. In plus, in urma discutiilor purtate cu premierul chinez, Wen Jiabo, Adrian Nastase a obtinut din partea guvernului acordul privind transferul pentru acest an a 2.500 de autoturisme, ce reprezinta cota de export nerealizata anul trecut.
Sursa: Gardianul, 17 februarie 2004.' -
IFC si BERD nu platesc actiunile BCR pana nu se va decide numirea presedintelui CA
Adevarul EBS
___
Salariatii BCR nu vor putea cumpara decat un numar limitat de actiuni ale bancii si nu le vor putea vinde, transfera sau cesiona pana cand privatizarea BCR cu un investitor strategic nu se va fi incheiat. Acestea sunt principalele conditii stabilite de autoritatile romane cu BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare) si IFC (Divizia de Investitii a Bancii Mondiale), cei doi investitori institutionali care au cumparat 25 la suta din actiunile BCR. Vanzarea unui pachet de actiuni catre salariatii BCR este a doua etapa din procesul de privatizare al celei mai mari banci din Romania. Este vorba despre un pachet de pana la 8 la suta din actiunile bancii (circa 63 de milioane de actiuni).
Demersul autoritatilor se loveste, in acest moment, de o intrebare la care, deocamdata, nu avem un raspuns: la ce pret se va face vanzarea actiunilor catre salariatii BCR? La valoarea nominala, care este de 10.000 de lei, sau la valoarea rezultata in urma tranzactiei cu BERD si IFC, de aproximativ 33.000 de lei? Daca ar fi sa ne luam dupa experientele anterioare, respectiv privatizarea BRD si a Banc Post, atunci am putea spune ca exista toate sansele ca salariatii BCR sa cumpere actiunile la valoarea nominala. 'In opinia mea, este gresit sa se stabileasca o relatie liniara (n.r. - intre pretul la care s-a facut vanzarea actiunilor catre un investitor si cea la care se va face catre salariati), pentru ca astfel se creeaza un contrastimulent pentru salariati.
Daca salariatii bancii (inclusiv cei din conducere) ar sti ca exista o astfel de relatie liniara, atunci nu ar mai avea interesul sa vanda banca la un pret ridicat, stiind astfel ca si ei ar urma sa plateasca mai mult pe actiunile bancii', ne-a explicat Bogdan Baltazar, presedintele BRD SocGen, conceptul care a stat la baza vanzarii actiunilor bancii catre salariati la momentul privatizarii acesteia. Cum insa nu exista nici o lege care sa precizeze exact termenii in care ar urma sa aiba loc vanzarea actiunilor unei banci catre salariatii acesteia, nu putem spune ca experientele anterioare sunt o solutie juridica pentru fiecare caz in parte. Analistii din sistemul bancar spun insa ca, in cazul BCR, mai exista anumite particularitati, iar una dintre ele deriva din faptul ca, recent, Curtea de Conturi a primit atributii in verificarea privatizarilor din Romania.
Acest fapt ridica intrebarea: daca numita institutie ar putea atrage raspunderea materiala a celor care au decis vanzarea actiunilor BCR la valoarea nominala, mult mai mica decat cea stabilita cu BERD si IFC? In plus, Legea societatilor comerciale pedepseste cu inchisoare administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cazul in care acesta vinde pe seama societatii actiuni pe care le detine la preturi vadit inferioare valorilor efective. Desi s-a trecut la etapa a doua a privatizarii BCR, autoritatile nu au incheiat definitiv tranzactia cu BERD si IFC. Surse din interiorul BERD ne-au declarat ca oficialii acestei institutii au insistat in ultimul timp ca autoritatile romane sa ia o hotarare in ceea ce priveste numirea unui presedinte al consiliului de administratie al bancii. 'Au existat mai multe discutii intre noi si autoritati, pentru ca s-a creat sentimentul ca, la Bucuresti, nu se doreste de catre toti cei implicati in privatizare indeplinirea unei conditii pe care noi am cerut-o de la bun inceput: separarea functiei administrative de cea executiva', spun sursele citate. Neintelegerile pe aceasta tema au determinat BERD si IFC sa amane plata celor 222 de milioane de dolari in contul pachetului de actiuni cumparat de la BCR.
Sursa: Adevarul, 17 februarie 2004.'
16.02.2004
-
Wall Street Journal: Eforturile Rompetrol au relansat Petromidia
Ziua RRC
___
Transformarea rafinariei Petromidia dintr-o companie inglodata in datorii, intr-una cu o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari (780,7 milioane de euro), reprezinta un exemplu despre cum privatizarea poate reusi intr-un stat fost comunist, se arata intr-un articol aparut in editia de vineri a 'Wall Street Journal'. Potrivit publicatiei americane, Petromidia inregistra in 1999 datorii de 340 milioane de dolari, si nu era capabila sa cumpere titei pentru a-l procesa. Cea mai mare rafinarie din Europa de Est a inregistrat insa anul trecut vanzari de peste 1,2 miliarde de dolari, ca urmare a restructurarii care a adus automatizarea si eficientizarea activitatii. Astfel, in cei trei ani scursi de la preluarea rafinariei de catre grupul Rompetrol BV din Rotterdam, veniturile si productia au crescut de mai mult de trei ori, in conditiile in care costurile de productie s-au redus cu mai mult de 65%. Guvernul a vandut, in noiembrie 2000, 70% din actiunile Petromidia catre Rompetrol pentru suma de 50,1 milioane de dolari. Unii politicieni romani l-au criticat pe Dinu Patriciu, directorul general Rompetrol si in acelasi timp actionarul principal al companiei, acuzandu-l ca s-ar fi folosit de relatiile sale politice in achizitia de active de stat, dupa ce, in toamna trecuta, Guvernul a permis Petromidiei sa transforme datoria sa de peste 600 de milioane de dolari catre stat in obligatiuni cu o maturitate de pana la 20 de ani. Potrivit 'Wall Street Journal', este pentru prima data cand Guvernul roman permite unei companii private sa-si plateasca datoriile dupa 20 de ani. 'Obligatiunile sunt la cursul pietei', se precizeaza in articolul publicat in Wall Street Journal. Pe de alta parte, conform publicatiei citate, Dinu Patriciu, arhitect devenit om de afaceri si un binecunoscut politician, admite faptul ca relatiile politice au avut o contributie in succesul sau. El subliniaza, insa, ca toate demersurile pe care le-a facut sunt perfect legale, avand in vedere ca prin acestea s-a urmarit transformarea Petromidiei intr-o companie moderna. 'Am incercat din prima clipa... sa construim o companie transparenta, in stil occidental', a precizat Patriciu. Petromidia a procesat anul trecut 27,8 milioane de barili de titei in comparatie cu 8,43 milioane de barili in 2000, si a redus costurile de productie de la 55 dolari/tona la 19,90 dolari/tona. De asemenea, salariile lunare au atins o medie de 350 de dolari in 2003, fata de media nationala de 140 de dolari si fata de media companiei din 2000, de 100 de dolari.
Fost comandant de tancuri, specialist in restructurari
Eric Florin Kish, fost comandant de tancuri in armata israeliana, in varsta de 39 de ani, a fost, potrivit 'Wall Street Journal', un factor determinant in recuperarea Petromidiei. De altfel, Dinu Patriciu a precizat ca l-a angajat, in 2001, pe Eric Florin Kish pe postul de director general al rafinariei Petromidia pentru ca era necesara o restructurare radicala, astfel incat cei 3500 de angajati sa reinceapa sa rafineze petrol. Kish este, in prezent, vicepresedinte al Grupului Rompetrol pe probleme de dezvoltare a afacerilor, dupa ce anterior a ocupat postul de director general executiv al Rompetrol. 'Nu va obositi sa-mi vorbiti despre presiune, temperatura sau alte date tehnice. Vorbiti-mi despre dolari, aceasta este limba pe care o inteleg', spune Eric Florin Kish, care nu este de acord ca succesul inregistrat ar avea vreo legatura cu industria petrolului sau expertiza tehnica. El a precizat ca Rompetrol a investit aproximativ 166 de milioane de dolari in modernizarea facilitatilor si echipamentului, restructurarea proceselor de productie fiind, insa, mai importanta. 'Daca nu schimbi mentalitatea veche poti pierde peste noapte chiar si un miliard de dolari', a subliniat Kish.
Potrivit lui Tamas Pletser, analist la Erste Bank Viena, Rompetrol este un foarte bun jucator de nisa. Pletser apreciaza ca amplasarea Petromidiei si productia de foarte buna calitate constituie avantaje importante pentru exportul in regiune. Potrivit analistului citat, Petromidia ar putea deveni intr-o zi tinta unei preluari pe masura ce marii jucatori de pe piata, precum OMV, Lukoil sau MOL, vor incerca sa isi intareasca pozitia pe pietele din Europa de Est. Dinu Patriciu sustine, insa, ca Petromidia nu este de vanzare, 'cel putin nu acum'.
Sursa: Ziua, 16 februarie 2004.' -
Wintershall confirma interesul pentru achizitionarea unei distributii de gaze naturale
Romania libera
___
Compania germana Wintershall AG, subsidiara a puternicului grup BASF, a confirmat interesul de a se angaja in investitii majore in Romania in domeniul gazelor naturale, cu prilejul unei intalniri dintre conducerea societatii si ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Dr. Reiner Seele, membru in consiliul de administratie al Wintershall AG si conducatorul delegatiei, a precizat ca Wintershall este interesata de privatizarea Distrigaz Nord, dar si de posibilitatea de a extinde cooperarea cu Romania in sectorul productiei si distributiei de gaze. Proiectele mentionate vizeaza dezvoltarea infrastructurii de distributie a gazului in zonele din sudul Romaniei, care nu au in prezent asigurata infrastructura de distributie, precum si imbunatatirea interconectarii conductelor romanesti la reteaua europeana. Intalnirea cu delegatia Wintershall si cu reprezentantii altor companii germane puternice prefateaza vizita delegatiei oficiale la Bucuresti a ministrului Economiei si Muncii, Wolfgang Clement.
Sursa: Romania libera, 16 februarie 2004. -
BRD este evaluata de investitorii bursieri la 1,2 miliarde de dolari
Mediafax BRD
___
Pretul actiunilor BRD - Groupe Societe Generale a urcat, vineri, la un nou maxim istoric, 28.500 de lei, iar capitalizarea bancii a depasit 1,2 miliarde de dolari, nivel care o plaseaza pe pozitia de cea mai scumpa banca din piata romaneasca.
Interesul investitorilor a fost extrem de ridicat, transferurile cu actiuni BRD insumand 107,8 miliarde lei. Din cele 3,8 milioane de actiuni, reprezentand 0,2% din capitalul bancii, un pachet de trei milioane de titluri a fost cumparat de un singur investitor.
'La 28.000 lei/actiune au aparut mai multi vanzatori, care cumulau aproximativ trei milioane de actiuni, iar pachetele lor au fost cumparate imediat de un singur investitor', a declarat un broker.
Pretul actiunilor BRD a avansat cu 4,5% fata de sedinta precedenta, ultimele operatiuni realizandu-se la 28.000 lei, nivel la care au fost transferate si marile pachete vandute vineri. Actiunile bancii sunt intens tranzactionate in ultima perioada, iar pretul a crescut cu 31,47% de la inceputul acestui an.
Brokerii sustin ca interesul pentru aceasta actiune este explicabil, deoarece fondurile de investitii intrate in piata au putine variante de plasament si prefera una dintre marile banci, desi lichiditatea este redusa.
Reprezentantii societatilor de intermediere cred ca este momentul ca Autoritatea pentru Privatizare sa-si valorifice pachetul rezidual de 7,2% detinut la BRD.
'Daca APAPS ar vinde la acest pret, ar obtine aproape 90 de milioane de dolari si in acelasi timp s-ar diminua presiunea din piata. Acum oricine doreste poate sa urce foarte usor pretul, in mod artificial, la peste 30.000 de lei/actiune', a adaugat un dealer.
Un parcurs asemanator a urmat si Banca Transilvania, pentru care au fost incheiate tranzactii de aproape 40 de miliarde lei. Titlurile bancii din Cluj au atins la nivelul pretului un nou record istoric, 5.900 lei/actiune, cotatie cu 3,5% peste inchiderea precedenta.
Valoarea ridicata pentru cele doua banci listate la categoria I a dus totalul transferurilor la 203 miliarde lei, maxim istoric al pietei Regular (fara oferte publice si tranzactii speciale).
Sursa: Mediafax, 16 februarie 2004.'
Pagina