Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.11.2003

  • Dan Pascariu: In Romania vor ramane cel mult 10 banci

    Gardianul   BCC  BRD  TLV

    ___
    Din cele 38 de banci care figureaza in momentul de fata in Registrul bancar vor mai ramane in viata cel mult 10, ne-a declarat presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu. Potrivit acestuia, 'piata bancara are nevoie de concentrare. Fara un partener strategic, bancile romanesti vor avea dificultati in a se mentine pe piata, pentru ca nu au resursele necesare pentru a se refinanta'.

    Dan Pascariu isi argumenteaza afirmatiile prin faptul ca media depozitelor din sistemul bancar este de 3-4 luni, in contextul in care creditele sunt acordate pe perioade de pana la 25 de ani. Ca urmare, este nevoie de o infuzie de capital pentru a suplini acest decalaj.

    Banii, eterna poveste

    Presedintele HVB a mai spus ca este nevoie de noi surse de finantare, una dintre solutii reprezentand-o dezvoltarea domeniului creditelor imobiliare si ipotecare.

    'In mod cert este nevoie de noi surse de finantare. In perioada urmatoare, vom asista la o crestere a cererii pentru creditele imobiliare.

    Din pacate, numarul bancilor care vor putea intra pe aceasta piata si care vor ramane in viata nu va fi mai mare de 10', a mai spus Dan Pascariu. Potrivit acestuia, celelalte banci vor fuziona sau vor fi absorbite de cele ramase in piata, ori pur si simplu vor disparea.

    Absorbtie sau faliment

    Explicatia este data de faptul ca bancile mari sunt in avantaj net fata de cele mici. Primele au mai multi bani la dispozitie si isi pot permite sa acorde mai multe credite. De asemenea, un numar mai mare de credite inseamna costuri operationale mai mici si, implicit, un profit mai mare, care poate fi reinvestit pentru a acorda si mai multe credite.

    Aceasta nefericita perspectiva este confirmata si de catre alti bancheri. 'Vom asista cu certitudine in urmatoarea perioada la absorbtia unor banci mici de catre banci internationale', sustine vicepresedintele BRD, Sorin Popa. De asemenea, presedintele ABN Amro Bank, Henk Mulder, a spus ca 'bancile trebuie sa se uite cu mai multa atentie la costuri. Va fi nevoie de capital, asa ca, probabil, vom vedea jucatori mici disparand de pe piata', a conchis Henk Mulder.

    Cheltuieli mari

    De ani buni, bancile romanesti inregistreaza venituri ridicate din cauza diferentelor mari dintre dobanda pasiva (la depozite) si cea activa (la credite), bazate pe o inflatie mare. Aceasta diferenta se reduce, iar bancile care au bilanturile predominant in lei au cel mai mult de suferit. Acest fenomen poate fi contracarat prin gasirea unor resurse alternative si prin reducerea costurilor, si mai ales a celor cu angajatii, sustin bancherii. 'Unul dintre indicatorii de performanta in sistemul bancar il reprezinta totalul activelor administrate de un salariat si totalul profiturilor realizate de salariatul respectiv', sustine Dan Pascariu.

    Sursa: Gardianul, 13 noiembrie 2003.'

    mai mult

  • Dan Ioan Popescu: Negocieri dure cu Enel pentru privatizarea a doua filiale Electrica

    Curierul National   

    ___
    Negocierile dintre Enel si Ministerul Economiei si Comertului privind preluarea a doua filiale ale Electrica includ peste 40 de puncte asupra carora nu s-a cazut la un acord, una dintre solicitarile grupului italian vizand scutirea temporara de la plata unor taxe. 'Discutiile cu Enel sunt in curs de desfasurare. Au fost foarte multe informatii pe care Enel le-a prezentat intr-o prima etapa. Mai sunt 44-45 de puncte in negocieri, dintre care unele cu un grad mare de dificultate', a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Grupul italian a depus singura oferta preliminara si neangajanta pentru preluarea Electrica Banat si a Electrica Dobrogea si a inceput, recent, negocierile cu Ministerul Economiei, in conditiile in care celelalte companii aflate pe lista scurta - EVN AG (Austria) si Public Power Corporation (Grecia) - s-au retras din acest proces. 'Enel isi pune probleme legate de eficientizarea activitatii (dupa eventuala preluare a celor doua societati, n.r.). Printre solicitarile Enel se numara exceptarea de la plata unor taxe pe o anumita perioada de timp si modalitatea de aplicare a unor directive europene, tot pentru o anumita perioada de timp', a spus Dan Ioan Popescu.

    Sursa: Curierul National, 13 noiembrie 2003.'

    mai mult

12.11.2003

  • Policolor: Anul viitor, primul in care se vor imparti dividende

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 575 miliarde de lei, nivel apropiat de cel din perioada similara a anului trecut si un profit de 55 miliarde de lei, In crestere cu 22%. Inflatia in aceasta perioada a fost de aproximativ 15%.

    Reprezentantii companiei afirma ca anul viitor ar putea fi primul cu dividende. In trimestrul al treilea, compania a avut vanzari in valoare de 239 miliarde de lei (7 milioane de dolari) si un profit net de 27 miliarde de lei (0,8 milioane de dolari). Cresterea profitului nu s-a datorat cresterii vanzarilor, ci unui program de restructurare. Anul trecut a insemnat pentru Policolor anul trecut disponibilizarea a aproape 40% din personal si inchiderea sectiei de producere a rasinilor sintetice, principala materie prima pentru vopsele. Productia a fost transferata in Bulgaria, la compania Orgachim, la care Policolor este actionar majoritar cu 65% din actiuni. Alaturi de acestea compania a reusit reduceri semnificative ale consumului de gaz metan sau energia electrica.

    Pentru finalul anului ne asteptam ca cifra de afaceri sa fie sub cea din buget, dar cred ca vom depasi precederile privind profitul operational, cel brut si cel net , a declarat Dan Popescu, directorul companiei. La inceputul anului, Bugetul de venituri si Cheltuieli al Policolor prevedea venituri de 784 miliarde de lei si un profit net de 72 miliarde de lei. Primul si ultimul trimestru al anului sunt caracterizate in general la Policolor printr-o scadere a vanzarilor si profitului din cauza sezonului rece. Principalele segmente de piata pe care Policolor activeaza sunt vopselurile lavabile si cele auto. Directorul companiei afirma ca Policolor este lider de piata pe ambele segmente. In domeniul vopselurilor lavabile, cel mai concurential segment de pe piata vopselelor, compania a lansat anul acesta produse cu o formula imbunatatita, iar conform directorului companiei reactia pietei a fost foarte buna. Popescu a precizat ca prioritatea Policolor in domeniul vopselelor lavabile este cresterea cotei de piata. Pe piata vopselelor auto compania are o cota de piata de 70-75%.

    Dan Popescu nu a exclus posibilitatea ca Policiolor sa distribuie anul viitor dividende din profit pentru prima data in ultimii sase ani. Policolor avea lichiditati in valoare de 24 miliarde de lei la finalul primelor noua luni. Situatiile financiare ne permit sa distribum dividende, dar decizia va fi a actionarilor, a precizat Popescu.

    Policolor este detinuta de mai multe fonduri straine de investitii: Romanian-American Entreprise Fund cu 32,94% din capitalul social, Romanian Investment Fund - 34,1%, Sweepstone Investment Fund - 9,96% si Societe Generale Romania Fund - 7,72%. Vanzarea afacerii de catre fonduri era prevazuta initial pentru acest an, dar conditiile nefavorabile de pe piata au determinat fondurile sa prelungeasca cu doi ani durata investitiei.

    Actiunile Policolor sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde s-au inscris pe o tendinta descendenta in prima jumatate a anului ajungand pana la 3.500 lei/actiune in luna iunie, pentru ca in numai trei lunui sa urce pana la 6.300 lei/actiune. Ultimele tranzactii cu actiuni Policolor s-au realizat 5.500 lei/actiune. La acest pret, valoarea de piata a companiei este de 11 milioane de dolari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 noiembrie 2003.

    mai mult

  • Patriciu nu vrea sa se indatoreze pe 20 de ani

    Realitatea Romaneasca   RRC

    ___
    Obligatiunile emise de Rompetrol in contul datoriei la bugetul de stat de 600 de milioane de dolari vor atrage interesul investitorilor privati daca vor avea o scadenta de pana la zece ani, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului.

    „Personal optez pentru o maturitate de zece ani, fata de 20 de ani cat se poate acorda potrivit ordonantei Guvernului. Cred ca la o scadenta de pana la zece ani, aceste titluri vor fi mult mai cautate de investitori“, a spus Patriciu. El a adaugat ca o decizie finala va fi adoptata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, dupa care vor urma negocieri cu reprezentantii Ministerului Finantelor.

    Guvernul a emis, la sfarsitul lui octombrie, o ordonanta de urgenta prin care Rompetrol poate emite obligatiuni in valoare totala de 603 milioane de dolari pentru o perioada de cel mult 20 de ani, in contul datoriei istorice a societati catre bugetul de stat. Banii rezultati din subscrierea obligatiunilor se vor intoarce la buget.

    Rompetrol va decide, pana la inceputul lui decembrie, daca va emite obligatiuni care sa fie subscrise de stat. Obligatiunile vor avea o valoare nominala de 25 de euro si o dobanda anuala calculata in functie de EURIBOR (rata medie a dobanzilor interbancare pe piata europeana), la care se adauga o marja de 1,5 puncte procentuale.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 12 noiembrie 2003.

    mai mult

  • Pana la sfarsitul anului cotatiile la SIF-uri ar mai putea creste cu 10%

    Adevarul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cu toate ca au avut o evolutie buna, titlurile SIF nu au repetat in acest an performantele din 2002. 'Este normal ca dupa o perioada de circa doi ani de cresteri substantiale sa asistam la intrarea cursurilor de tranzactionare intr-o perioada de stabilizare', ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

    Dupa o scadere in februarie-martie cauzata de trecerea datei de referinta, actiunile SIF au continuat sa creasca constant pana la 30 septembrie, cu mici sincope datorate anumitor evenimente conjuncturale (perioada de concedii, executarea biletelor la ordin in cazul SIF Moldova). Pe noua luni, cea mai mare crestere a cursului a inregistrat-o SIF Transilvania, urmata de SIF Muntenia, exceptie facand SIF Moldova si SIF Oltenia care au inregistrat o scadere de 11,11 la suta, spune Marian Lupu, analist financiar la Estinvest.

    'In acest moment investitiile in SIF-uri sunt inhibate de limita de detinere individuala de 0,1%, impusa de actuala conducere a acestora si de incertitudinile legate de noua legislatie a pietei de capital', considera Adrian Manaila, administrator Eldainvest, care crede intr-o crestere cu 10 la suta a cotatiilor pana la finele anului.

    'Este probabil sa asistam la mentinerea unui trend de crestere a cursului SIF atat datorita unui istoric pozitiv privind politica de dividende, cat si datorita obtinerii unor rezultate financiare pe primele noua luni, ce permit acordarea unor dividende atractive si pentru anul curent', ne-a spus Brendea.

    Cresterea ar fi cu adevarat importanta in cazul aparitiei legii consolidate a pietei de capital, care sa cuprinda si cresterea pragului de detinere de actiuni la SIF, considera Lupu. In ceea ce priveste profitabilitatea actiunilor SIF, Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest, afirma ca, in comparatie cu castigurile medii din depozite bancare si fonduri mutuale, la SIF-uri este important momentul de cumparare a actiunilor.

    Daca s-ar fi cumparat la inceputul anului, castigul ar fi fost de circa 20 la suta pe primele noua luni, iar daca s-ar fi cumparat dupa trecerea datei de referinta - jumatatea lunii februarie - castigul ar fi fost intre 30% si 40% in septembrie.

    Sursa: Adevarul, 12 noiembrie 2003.'

    mai mult

11.11.2003

  • Concernul LukOil este interesat de privatizarea OLTCHIM Ramnicu Valcea

    Romania libera   OLT

    ___
    Concernul rus LukOil este interesat sa participe la privatizarea combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea, cel mai probabil prin intermediul diviziei de petrochimie. 'LukOil Downstream, care este prezenta in Romania, nu se ocupa de ramura de petrochimie, careia ii apartine OLTCHIM, dar probabil ca exista interes in privatizarea acestui combinat din partea Diviziei de petrochimie a LukOil din Federatia Rusa', ne-a declarat Ghennadi Abalov, purtatorul de cuvant al LukOil Downstream. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a prelungit termenul-limita de depunere a ofertelor pentru privatizarea combinatului OLTCHIM Ramnicu Valcea pana la 17 noiembrie 2003. 'Unul dintre ofertantii pentru OLTCHIM a cerut prelungirea termenului pentru privatizare, conform prevederilor legale in vigoare, invocand faptul ca termenul initial, care expira la 10 noiembrie, era prea scurt pentru a putea depune documentele necesare', au declarat surse din cadrul APAPS. OLTCHIM Ramnicu Valcea a realizat pe primele opt luni din 2003 o cifra de afaceri de peste 5.198 miliarde lei, dar a inregistrat pierderi de 90 miliarde lei. Datoriile OLTCHIM, potrivit APAPS, se ridicau la sfarsitul lunii august 2003 la 4.878 miliarde lei, din care 4.356 miliarde lei aferente imprumuturilor pe termen lung pentru retehnologizare.

    Sursa: Romania Libera, 11 noiembrie 2003.'

    mai mult

10.11.2003

  • Piata de capital, o alternativa pentru privatizarea companiilor de transpor

    Prime Transaction   

    ___
    Piata de capital, o alternativa pentru privatizarea companiilor de transport

    Privatizarea societatilor din sectorul transporturilor feroviare, cel aerian, precum si din turism se va putea realiza si prin vanzarea pachetelor de actiuni utilizand metode specifice pietei de capital, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern aflat in analiza Consiliului Economic si Social. Conform Mediafax, aceasta operatiune va avea loc dupa derularea unei oferte publice (primara sau secundara, dupa caz), desfasurata in vederea transformarii societatilor inchise in societati detinute public, precizeaza proiectul de act normativ, initiat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

    O asemenea metoda de privatizare va putea fi aplicata individual sau in combinatii cu alte proceduri. Astfel, in cazul companiilor din transporturile feroviare alte metode avute in vedere sunt vanzarea actiunilor prin licitatie cu oferta in plic, atragerea de investitori romani sau straini prin aport privat la majorarea capitalului social, precum si parteneriatul public-privat. De asemenea, ca variante alternative sunt enumerate vanzarea de active si transmiterea cu titlu gratuit, sau vanzarea actiunilor prin negociere. (A.B.)

    Sursa: Ziarul Ziua, 10.11.2003

    mai mult

  • Schimbari la varf in SNP-Petrom

    Romania libera   SNP

    ___
    Ministrul Industriei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a cerut la sfarsitul saptamanii trecute schimbarea mai multor directori din cadrul SNP-Petrom din cauza managementului defectuos. Printre cei schimbati se numara directorul Departamentului de procesare a titeiului si gazelor naturale, Dumitru Ferecus, si directorul de productie, Dumitru Ichim. In vara acestui an au avut loc mai multe schimbari la nivelul conducerii statiilor Peco, dar si la varful companiei, in luna iulie fiind demis directorul economic al companiei, Viorel Tarziu. Procesul de privatizare a companiei se afla in faza de depunere a ofertelor preliminare, iar din cele 11 companii selectate pentru aceasta faza, 10 au cumparat deja caietele de sarcini. Ministrul Industriei a recunoscut ca la Petrom sunt unele situatii dificile legate de datoriile pe care compania le are de recuperat de la alte rafinarii, cum ar fi Rafo Onesti, Darmanesti si Suplacu de Barcau, iar toate acestea vor fi cunoscute de potentialii cumparatori. Sursa: Romania Libera 10

    mai mult

  • Alte trei firme vor fi scoase la vanzar

    Curentul   

    ___
    Sucursalele regionale ale Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului au lansat la privatizare trei noi societati. Prima dintre acestea este un producator de produse software, servicii informatice si conexe din Ramnicu Valcea, SoftExpress SA. Vanzarea societatii urmeaza sa fie facuta de APAPS, prin negociere pe baza de oferte tehnice. Cumparatorii pot achizitiona 75,38% din capitalul social al SoftExpress. De asemenea, Regionala Vest a APAPS lanseaza la privatizare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, 95,52% din capitalul social al SC Textila SA Lugoj. La negociere vor putea participa insa numai ofertantii care vor prezenta cumulativ dovada indeplinirii unor criterii de precalificare: o experienta de minimum trei ani in domeniul industriei textile si al produselor textile, productie si/sau comercializare demonstrata prin contracte finalizate si, totodata, o cifra de afaceri realizata, in ultimul an fiscal incheiat, de cel putin 50 miliarde de lei. Textila Lugoj are ca obiect principal de activitate pregatirea fibrelor si filarea in fire bumbac si tip bumbac. Ultima societate scoasa la vanzare este Scoala de Soferi Amatori SA, Ploiesti. Obiectul de activitate al societatii il reprezinta pregatirea teoretica si practica a conducatorilor auto amatori si profesionisti pentru conducerea autovehiculelor pe drumurile publice.

    Sursa: Curentul 10.11.2003

    mai mult

07.11.2003

  • Datorii contra actiuni pentru 13 societati de stat

    Ziua   

    ___
    Datoriile acumulate pana la 30 noiembrie 2002 de 13 societati aflate in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare fata de companiile Electrica, Termoelectrica si Distrigaz vor fi transformate, total sau partial, in actiuni, iar penalitatile aferente vor fi anulate, informeaza Mediafax. Pe lista societatilor comerciale care vor beneficia de aceste facilitati, aprobate de Guvern printr-o hotarare, se afla Republica Bucuresti, Letea Bacau, Fortus Iasi, Palas Constanta, USG Govora, Industria Sarmei Campia Turzii, Nitramonia Fagaras, Chimcomplex Borzesti, Moldosin Vaslui, Corapet Corabia, IMUM Medgidia, Bicapa Tarnaveni si Baneasa Voluntari. Valoarea creantelor care vor fi convertite in actiuni va fi stabilita, pana la sfarsitul saptamanii, de o comisie formata din cate un reprezentant al institutiei publice implicata in procesul de privatizare a societatilor, al Ministerului Finantelor Publice, al Ministerului Economiei si Comertului, al autoritatii publice locale si al furnizorului de utilitati. Ordonanta de urgenta 8/2003 prevede ca acele creante ale furnizorilor de utilitati care reprezinta contravaloarea facturilor, inclusiv majorarile de tarif, datorate si neachitate pana la 30 noiembrie 2002 de catre societatile comerciale care se privatizeaza, se convertesc total sau partial in actiuni, iar majorarile si penalitatile de intarziere aferente se anuleaza. In situatia in care sumele nu se convertesc integral, diferenta se esaloneaza pe o perioada de pana la 5 ani. Actiunile rezultate in urma conversiei vor fi transferate Autoritatii pentru Privatizare, in vederea vanzarii lor intr-un pachet comun si la acelasi pret cu care au fost vandute celelalte actiuni detinute de stat la aceste societati.

    Sursa: Ziua, 7 noiembrie 2003.

    mai mult

Pagina

inchide