Editoriale

Informatii piata

Autor: Simion Tihon

  • Cum vor evolua preturile actiunilor in perioada raportarilor financiare?

    Simion Tihon / 09.02.2013 15:29:59

    Cu un start de peste 10% (BET si BET-C) in primele doua saptamani, Bursa a reusit sa aduca un zambet palid pe fetele investitorilor. Prima jumatate a lunii ianuarie, caracterizata de volume in crestere si un interes al investorilor pentru companiile lichide, a dus preturile multor actiuni in zona de rezistenta a ultimilor doi ani. Sub stresul evenimentelor ce au precedat aceasta crestere, investitorii au devenit precauti, iar piata a intrat pe un trend lateral. Intr-o teorie optimista, putem spune ca in prezent asistam la o consolidare a valorilor actuale.

  • De ce 10% in doua saptamani?

    Simion Tihon / 20.01.2013 15:06:33

    Regresul economiilor de dupa 2008 a condus la instalarea din ce in ce mai puternica a unui sentiment de pesimism in randul detinatorilor de capital. Incertitudinea puternica a stresat investitorii, acestia acumuland o puternica aversiune fata de risc. Consecinta? Instrumentele cu venit fix au fost luate cu asalt, iar randamentele oferite de piata monetara au devenit nesemnificative. Mult asteptatele alegeri din SUA au reprezentat un factor suplimentar de mentinere si chiar majorare a temerilor

  • Cum tranzactionam dupa alegeri?

    Simion Tihon / 08.12.2012 18:05:43

    Piata locala de capital isi atrage din pacate tot mai frecvent adjective ce au o conotatie descurajatoare. Bursa agonizeaza in momentul de fata, iar in incercarea de a identifica un vinovat gasim un mix de probleme ce duc la o incertitudine accentuata, piata reactionand printr-o lichiditatea extrem de slaba. O prima consecinta este reducerea ori chiar anularea interesului investitorilor de a aloca noi resurse catre bursa

  • Alocarea activelor in portofoliu: pregatiri de iarna.

    Simion Tihon / 04.11.2012 17:34:04

    Lichiditate redusa, apatie. Sunt cele doua adjective atribuite constant bursei in ultimele cinci luni. La scurt timp dupa datele ex-dividend, volumele tranzactionate au inceput sa scada, tendinta descendenta oprindu-se undeva in jurul a doua-trei milioane de euro pe zi. Volatilitate redusa a indreptat in repetate situatii investitorii catre certificate structurate de tip turbo si nu de putine ori ne-am aflat in situatii de echilibru intre piata actiunilor si cea a produselor structurate.

  • Progresul si eficienta economica, conditionate de privatizari

    Simion Tihon / 05.10.2012 17:59:44

    Statul roman isi asuma in fata FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale un program prin care sa-si fractioneze detinerile la campaniile strategice, in schimbul credibilitatii noastre si a accesului la capitaluri straine. In actuala severa criza de incredere, compromisul este cel putin necesar. Pornind de la premisa de acceptare a acestor nevoi este un paradox ca reusim totusipe data de 28 septembrie sa ajungem la cea de a sasea reviziuire a acordului dintre Romania si Fondul Monetar International.

Pagina

inchide