Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.05.2010

30.04.2010

  • Presedintele Franklin Templeton, Mark Mobius, numit in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    OMV Petrom l-a numit pe Mark Mobius, presedintele executiv al firmei Franklin Templeton, care va administra activele Fondului Proprietatea, in functia de membru al Consiliului de Supraveghere al companiei de petrol si gaze.


    De asemenea, Daniel Costea a fost revocat din Consiliul de Supraveghere, potrivit unui raport al OMV Petrom, remis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).


    mai mult

  • SIF Transilvania estimează o înjumătățire a profitului în acest an

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Veniturile ar urma să fie cu 32% mai mici decât cele obținute anul trecut, în timp ce cheltuielile ar urma să crească cu 9%

    SIF Transilvania a fost, ieri, singura societate de inves-tiții financiare la care a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor, înregistrându-se un cvorum de 31,5%, după ce anul trecut acționarii au aprobat ca prezența minimă la care se pot desfășura adunările acționarilor să fie de 25%, în timp ce restul societăților de acest tip au păstrat o limită de 50% plus 1 din drepturile de vot.

    Acționarii au aprobat, ieri, cu pes-te 90% din voturi, atât situațiile financiare pe 2009, cât și Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei pe 2010, precum și strategia SIF Transilvania pentru anii 2010 - 2011. Obiectivele strategice prioritare începând cu exercițiul financiar 2010 sunt lichidizarea totală a portofoliului, creșterea capacității societății de a genera profit, precum și consolidarea securității financiare.

    Șeful SIF3: 'Nu ne așteptăm la lucruri bune în economie'


    Mihai Fercală, președintele SIF Transilvania, le-a spus acționarilor prezenți că rezultatele bune obținute anul trecut nu se vor mai repeta și în acest an. 'Sunt destul de circumspect cu privire la ieșirea din criză în acest an și nici pentru anul viitor nu sunt foarte sigur că acest lucru se va întâmpla. Avem foarte multe semnale de la companiile noastre că lucrurile se mișcă foarte greu și că vor avea rezultate foarte slabe în acest an, ceea ce se va răsfrânge și asupra rezultatelor companiei noastre', a declarat Fercală, susținând că 'statul nu se implică să ofere un cadru legal pentru a ușura investițiile în producție, nu investește în infrastructură, ceea ce conduce la pierderi pentru toate societățile comerciale din România'.

    SIF Transilvania și-a prevăzut pentru acest an un profit net de 55 de milioane de lei, egal cu cel prevăzut pentru anul trecut. Totuși, câștigul obținut anul trecut a fost de 116,663 milioane de lei, de mai bine de două ori mai mare decât cel estimat, în principal datorită vânzării participărilor deținute la Bancpost. 'Am vândut acțiunile de la această bancă și am obținut un profit foarte bun, pentru că nici în 100 de ani nu am fi obținut dividende așa de mari de la această bancă', a explicat președintele SIF Transilvania. Veniturile estimate pentru acest an de SIF Transilvania sunt de 115,890 milioane de lei, în creștere față de estimarea pe anul trecut, dar în scădere cu 32% față de cât s-a realizat - 170,371 milioane de lei, în timp ce cheltuielile estimate sunt atât peste cele estimate în 2009, cât și cu 9% peste cele realizate, de 48,628 milioa-ne de lei.

    Investițiile anunțate pentru acest an de SIF 3 sunt de 60,1 milioane de lei, toate fiind susținute din surse proprii.

    'BCR și BRD nu vor acorda dividende în acest an'


    După ce BCR, una dintre băncile la care SIF Transilvania este acționar, a anunțat că nu acordă dividende în acest an, iar BRD a anunțat că va acorda dividende la doar un sfert din cât a acordat anul trecut, președintele SIF Transilvania se așteaptă ca cele două bănci să nu mai acorde dividende anul viitor pentru activitatea din acest an . 'Băncile au decis că este momentul pentru o recapitalizare, având în vedere starea grea prin care trece economia din toată lumea și au decis să nu mai acorde dividende. Este un lucru bun, pentru că așa ne cresc și nouă acțiunile la aceste bănci și nu suntem disperați să ne vindem acțiunile, așa cum au făcut unii dintre colegii noștri (n. red. - restul SIF-urilor) pentru a-și acoperi cheltuielile. De aceea suntem și singurul SIF care după primul trimestru suntem pe pierdere, dar noi nu vom vinde acțiuni decât dacă vom ieși în câștig, pentru că altfel, pes-te câțiva ani nu vom mai avea ce să vindem', a explicat Fercală.

    Societatea a încheiat primul trimestru cu pierderi de 3,6 milioane lei, conform bugetului, și estimează că va reveni pe profit din trimestrul al doilea, când este estimat și cel mai mare câștig din cele patru trimestre, respectiv de 26,1 milioane lei.

    Numai de la cele șapte societăți bancare, SIF Transilvania a încasat dividende de 67,615 milioane de lei, în timp ce restul de până la 80,062 milioane de lei au fost încasați de la celelalte 258 de companii din portofoliul SIF-ului. Din cele 265 de companii la care aceasta deține acțiuni, 110 au obținut profit, 56 au înregis-trat pierderi, patru societăți nu au oferit informații, iar alte două companii au fost înființate anul trecut și nu au început încă să lucreze. Alte 86 de companii, la care SIF Transilvania deține pachete minoritare, se află în lichidare - reorganizare, 'iar din experiența noastră sunt foarte puține companii care după ce au ajuns în reorganizare judiciară au putut să se salveze'.

    Activul net va crește cu 34%


    Consiliul de Administrație al SIF consideră că activul net al societății va crește cu cel puțin 34%, la 2,184 miliarde lei față de valoarea atinsă la finele anului trecut, de 1,627 miliarde lei. La sfârșitul primului trimes-tru, societatea avea un activ net de 1,734 miliarde lei, cu peste 2% mai mare decât cel din exercițiul financiar anterior.

    SIF ar urma să vândă în acest an titluri din portofoliu în valoare de 87,5 milioane lei, iar alți 4,5 milioane lei sunt estimați să reprezinte dobânzile primite pentru obligațiunile deținute și din plasamentele în alte instrumente de pe piața monetară.

    Conducerea SIF Transilvania și-a stabilit în BVC o sumă de 20 milioane lei pentru cheltuielile cu personalul, în creștere cu 64% față de valoarea de anul trecut, când costurile au fost de 12,1 milioane lei.

    Pentru AGA, Consiliul de Administrație al SIF Transilvania a limitat la 1% drepturile de vot pentru mai mulți acționari, care dețin cumulat 3,55% din titluri, motivând că aceștia acționează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu.

    Acordă dividende de 32,7 milioane de lei


    Valoarea dividendelor pe care societatea le va acorda acționarilor din profitul de anul trecut este de 32,7 milioane lei și reprezintă 28,8% din câștigul net. Acest lucru înseamnă că se va acorda un dividend nominal de trei bani pe titlu, în scădere față de anul trecut, când s-a acordat 0,0375 lei pe acțiune. Fercală a explicat dividendul redus prin decizia de a investi în anumite firme din portofoliul SIF Transilvania pentru a le face mai atractive pe bursă, dar și pentru ca aceste companii să nu își sisteze activitatea. 'Trecem printr-o perioadă grea și este nevoie de investiții pentru a susține activitatea unor societăți pentru că dacă am propune distribuirea întregului profit ca dividende în anii viitori am fi nevoiți să vă cerem să veniți cu bani de acasă pentru a majora capitalul social, astfel încât să ne putem desfășura activitatea, atât noi, cât și societățile din portofoliu'.

    mai mult

  • Antibiotice vrea castig cu 23% mai mare in acest an

    income   

    ___


    Actionarii producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au aprobat estimarile de buget ale conducerii companiei in cadrul adunarii generale desfasurate ieri. Astfel, profitul net estimat pentru anul in curs este de 14,7 milioane de lei, cu 23,53% mai mare decat rezultatul de 11,7 milioane de lei realizat la finele anului trecut. Cifra de afaceri estimata pentru acest an este de 240 de milioane de lei, cu numai 9,6% peste cele 219 milioane de lei obtinute in 2009. Totodata, actionarii producatorului de medica­mente Antibiotice Iasi au aprobat, ieri, ca valoarea dividendului brut pe actiune aferent profitului din 2009 de aproximativ 0,005 lei, in suma totala de 2,2 milioane de lei, sa fie reinvestita. Din profitul net obtinut in 2009, de 11,9 milioane de lei, firma va mai aloca 4,8 milioane de lei pentru reintregirea activului net, iar alte 2,2 milioane de lei vor fi folosite pentru surse proprii de finantare.

    mai mult

  • Trei firme vor evalua activele Fondului Proprietatea

    Wall-Street.ro   

    ___


    Companiile de consultanta KPMG Romania., Darian si JPA Audit & Consultanta vor evalua activele Fondului Proprietatea, in conformitate cu standardele internationale de evaluare, dupa un anumit algoritm stabilit, a anuntat Fondul.

    Pentru licitatia anuntata la jumatatea lunii aprilie si-au exprimat interesul pentru caietul de sarcini zece firme de evaluare si audit. In final, In final, Fondul Proprietatea a primit patru oferte insa una dintre firmele ofertante a fost descalificata, urmare a suspendarii ei, de catre CNVM, de la activitati de evaluare, pe tot parcursul anului 2010.

    Astfel, s-au calificat ofertele primite de la KPMG Romania S.R.L., Darian DRS S.A. si JPA Audit & Consultanta S.R.L.

    'Aceste trei firme vor prelua evaluarea activelor Fondului Proprietatea, in conformitate cu standardele internationale de evaluare, dupa un anumit algoritm dat prin caietul de sarcini. In principiu, s-a avut in vedere o formula de calcul de stabilire a unui punctaj final pentru fiecare participatie, iar evaluatorii admisi vor primi cate o lista de participatii functie de punctajul obtinut de oferta prezentata in selectie si de valoarea ofertei financiare pe participatie', se arata in comunicatul remis de FP.

    Din momentul semnarii contractului cu Fondul Proprietatea, evaluatorii au la dispozitie 60 de zile pentru finalizarea lucrarii, conform prevederilor din documentatia licitatiei.

    mai mult

  • In trei luni, Banca Transilvania a obtinut un profit de 16 mil. lei

    income   

    ___


    Banca Transilvania a anuntat un profit net in primul trimestru de 16,01 milioane de lei, de 15,7 ori mai mare fata de rezultatul din perioada similara a anului precedent, insa activele au scazut cu 1% fata de finele lui 2009, la 19,29 miliarde de lei. Rezultatul obtinut in primele trei luni ale anului trecut a fost de 1,02 milioane de lei, ca urmare a constituirii unor provizioane de 289 de milioane de lei.

    Profitul brut operational inainte de provizionare s-a majorat in primele trei luni de 2,3 ori fata de primul trimestru al anului trecut, la 216 milioane de lei, in conditiile in care veniturile operationale au avansat cu 47% fata de finele lunii martie 2009, la 385 de milioane de lei, in special pe fondul cresterii veniturilor din marjele de creditare si operatiunile financiare, precum si din reducerea cheltuielilor cu dobanzile la imprumuturi. ?Asa cum ne asteptam, prima perioada a acestui an nu a fost deloc usoara. Insa ne-am adaptat si credem ca am gasit oportunitatile care au permis cresterea prudenta a bancii. Am obtinut, la finalul lui martie, un profit operational mai mare cu 134% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In plus, am pastrat indicatori confortabili de lichiditate si de adecvare a capitalului?, a declarat in comunicat directorul general al bancii, Robert Rekkers.

    Activitatea de creditare a Bancii Tran silvania a crescut cu 2,25% in primele trei luni, in trend cu actiunile bancii de relansare a finantarii pentru populatie si firme. Pentru anul in curs, banca intentioneaza sa ajunga la o crestere cu 17% a portofoliului de credite, sustine directorul general al institutiei. Ponderea creditelor neperformante ale Bancii Transilvania a urcat in primul trimestru cu aproape un punct procentual, la 5,64% din totalul portofoliului de credite, dupa ce la finele anului trecut a fost de 4,8%.

    Astfel, banca avea credite neperformante de 702 milioane de lei, iar provizioanele cumulau 937 de milioane de lei. Potrivit celor mai recente raportari, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 14,54% din actiunile Bancii Transilvania, Bank of Cyprus are 9,7%, presedintele CA al BT, Horia Ciorcila, are aproximativ 5% din titluri, iar IFC 3,6%. Ieri, titlurile Bancii Transilvania au fost oprite de la tranzactionare pentru a doua zi consecutiv in asteptarea publicarii deciziilor luate de actionari in adunarea generala de miercuri.

    mai mult

  • Argus simte revenirea afacerilor si a profitului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___



    Argus Constanta (UARG), unul dintre primii trei producatori local de uleiuri vegetale, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 7,4 mil. lei (circa 1,8 mil. euro), dupa rezultatul negativ de 5,5 mil. lei consemnat anul trecut.

    Compania vrea totodata sa-si majoreze afacerile cu 13,6%, la 158,1 mil. lei (38,2 mil. euro), prin cresterea vanzarilor fizice cu 10-12%, principalul motor fiind productia de biodiesel.

    'Am terminat foarte bine primul trimestru si de aceea suntem increzatori ca vom realiza bugetul pentru acest an. Cursul este stabil, preturile la rapita s-au redus semnificativ, asa ca factorii perturbatori cu care ne-am confruntat anul trecut dispar anul acesta. Stocurile de materie prima ne ajung pana la urmatoarea recolta din toamna', a declarat Vasile Leu, directorul general si unul dintre principalii actionari ai Argus Constanta.

    Potrivit lui, preturile de desfacere sunt pe o tendinta usor pozitiva anul acesta, dupa ce anul trecut acestea s-au iefinit cu circa 30%, ca urmare a scaderii cotatiei petrolului, care a afectat pretul biodieselului, cu o componenta de 80% din uleiuri vegetale.

    Preturile in scadere accentuata au condus la un declin de 34,9% a afacerilor Argus in 2009, care au ajuns la 139,1 mil. lei (32,7 mil. euro). Totodata, din cauza stocurilor achizitionate la preturi superioare, compania a trecut pe pierdere, de la un castig de peste 20 mil. lei obtinut in 2008.

    Vasile Leu spune ca pe piata uleiurilor se bate pentru locul doi cu Cargill Oil, in timp ce Bunge s-a detasat anul trecut mult in fruntea clasamentului, cu aproape jumatate din piata. Argus vizeaza pentru 2010 triplarea cheltuielilor cu publicitatea si reclama, pana la un nivel de 2 mil. lei (480.000 de euro), ca urmare a revenirii pe profit in acest an.

    Principalii actionari ai societatii sunt SIF Oltenia (SIF5), care detine aproape 19% din titluri, Vasile Leu, cu o participatie de 11,32% din actiuni si SIF Banat-Crisana (SIF1) cu 5% din capital. Actiunile Argus castigau ieri 7,5%, pana la un pret de 1,57 lei, la care capitalizarea companiei este de 13,5 mil. euro.

    mai mult

29.04.2010

  • Contor Group vede un profit de circa patru ori mai mare in 2010

    Wall-Street.ro   

    ___


    Producatorul de instrumente si dispozitive de masura Contor Group Arad (CGC) si-a bugetat un profit net de 4,14 milioane lei (1 mil. euro), de 3,7 ori mai mare decat rezultatul din 2009, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

    Desi a afisat un rezultat financiar preliminar de 0,98 milioane lei, profitul net a fost ajustat in crestere, la 1,1 milioane lei, iar cifra de afaceri obtinuta in 2009 a fost de 43,87 milioane lei.

    Societatea prognozeaza ca afacerile vor urca cu 13%, la 49,66 milioane lei, in acest an, iar veniturile totale obtinute se vor majora cu 3% la 52,41 milioane lei. Pe de alta partea, Contor etimeaza ca va inregistra cheltuieli totale cu 4% mai mici, pana la 47,7 milioane lei.

    Compania are un capital social de 15,51 milioane lei, divizat in 155,06 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al societatii este Contor Caracioni Gmbh, cu o detinere de 61,44%.

    Valoarea de piata este de 19,38 milioane lei (4,68 mil. euro), potrivit ultimului pret de 0,125 lei/actiune.

    mai mult

  • Antibiotice Iași distribuie dividende

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Antibiotice Iași a decis în Adunarea Generală să aprobe repartizarea profitului net pe anul 2009 în valoare de 11.916.807 lei, să fixeze dividendul brut pe acțiune în valoare de 0,005003193 lei și a mai decis aprobarea reinvestirii dividendelor, potrivit unui comunicat BVB.

    mai mult

  • Rompetrol Well Services distribuie dividende

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Rompetrol Well Services a decis în Adunarea Generală să aprobe repartizarea profitului obținut în 2009 astfel: 4.172.864 lei pentru dividende, 600.000 pentru constituirea rezervei legale și 8.899.932 lei pentru alte rezerve, potrivit unui comunicat BVB.

    mai mult

Pagina

inchide