Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.04.2010

27.04.2010

  • OMV: Nu avem nevoie de o crestere a participatiei la Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Austriecii de la grupul petrolier OMV, actionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie locala, spun ca nu intentioneaza sa-si majoreze detinerea in cadrul producatorului de petrol si gaze in contextul in care Ministerul Economiei si-a anuntat decizia de a-si vinde pe Bursa marea parte a actiunilor pe care le mai detine in firma petroliera.

    In prezent, actionarii Petrom sunt OMV care detine 51%, Ministerul Economiei care controleaza un pachet de 20,6% din titluri, Fondul Proprietatea cu o detinere de 20,11%, restul titlurilor fiind detinute de mai multi actionari minoritari.

    'Cu o participatie de 51% in Petrom, suntem complet consolidati si controlam compania. Prin urmare, nu este niciun motiv pentru care ne-am creste participatia in Petrom', spune Michaela Huber, purtator de cuvant al OMV.

    Recent, Ministerul Economiei si-a anuntat intentia de a infiinta un fond de investitii suveran alimentat cu sumele care vor fi obtinute prin vanzarea unor participatii minoritare din pachetele minoritare sau majoritare pe care institutia le detine in cadrul mai multor companii aflate in subordine. In cazul Petrom, reprezentantii ministerului au declarat ca intentioneaza sa vanda circa 12%, urmand sa mai ramana cu o participatie de 8% care ar urma sa fie acordata salariatilor companiei, conform prevederilor contractului de privatizare.

    De altfel, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat saptamana trecuta ca iesirea institutiei din actionariatul Petrom nu reprezinta 'nimic istoric' in contextul in care oricum statul nu pare a avea un cuvant greu de spus in deciziile pe care le ia compania. In total, prin vanzarea participatiilor minoritare de la companiile energetice, printre care se mai numara Transelectrica, Transgaz sau chiar Romgaz, companie care nici macar nu este listata pe Bursa, statul estimeaza ca va incasa peste un miliard de euro.


    Petrom a realizat anul trecut afaceri de 3 mld. euro. Capitalizarea companiei era ieri de 4,5 mld. euro.

    mai mult

  • Banca Capatica estimeaza pierderi de 4,4 ori mai mari in 2010, de 94,63 mil. lei

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au aprobat bugetul de venituri pentru 2010, care prevede pierderi de 94,63 milioane lei, de 4,4 ori mai mari fata de rezultatul negativ de anul trecut, de 21,11 milioane lei, a declarat Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii.

    Institutia de credit si-a planificat provizioane in crestere de peste patru ori, de 160,7 milioane lei, de la 38,69 milioane lei, potrivit proiectului de buget al bancii discutat sambata de actionari, relateaza Mediafax.

    Veniturile totale ale bancii ar urma sa creasca cu 10,7%, de la 604,61 milioane lei la 669,38 milioane lei, in timp ce cheltuielile ar putea sa se majoreze cu 22%, de la 625,72 milioane lei la 764,01 milioane lei.

    Pentru acest an, BCC estimeaza unprofitoperational de 66,07 milioane lei, de 3,7 ori peste castigul obtinut in anul precedent, de 17,58 milioane lei.

    Potrivit proiectului de buget, sursele atrase de la clienti ar putea creste cu 7%, la 2,31 miliarde lei, din care depozitele s-ar putea ridica la 1,95 miliarde lei, de la 1,87 miliarde lei.

    Banca estimeaza ca valoarea creditelor ar putea sa creasca cu 11,6%, de la 1,31 miliarde lei la 1,46 miliarde lei.

    Pe de alta parte, bugetul aprobat mentioneaza ca veniturile nete din dobanzi ar putea sa creasca cu 60,4%, de la 63,04 milioane lei la 101,19 milioane lei, in timp ce pentru veniturile nete din comisioane este estimat un avans de 1,1%, la 62,17 milioane lei.

    Pentru finele anului 2010, banca estimeaza plasamente de 2,93 miliarde lei, cu 20,54% mai reduse decat cele de la sfarsitul anului trecut, de 3,68 miliarde lei.

    Veniturile din operatiunile de schimb sunt planificate la 24,98 milioane lei, cu 15,5% sub valoarea incasata in anul precedent, de 29,57 milioane lei.

    Banca si-a elaborat bugetul pentru acest an pe un curs mediu de schimb de 4,15 lei pentru un euro si de 2,85 lei pentru un dolar.

    De asemenea, banca estimeaza ca volumul creditelor din sitemul bancar va creste cu maximum 5%, iar pentru anii urmatori cu 10%, respectiv 15%.

    Totodata, actionarii si-au ales, sambata, doi noi membri in Consiliul de Supraveghere (CS), respectiv Lucian Ciont si Duta Rafila Parasca. Banca a ramas cudoualocuri vacante in CS, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins in februarie doua persoane propuse de actionari pentru conducerea institutiei de credit.

    In prezent, Banca Carpatica are in desfasurare o majorare de capital, cu 62,2 milioane lei (15,2 milioane euro), la 290,3 milioane lei, prin aport de numerar.

    Ilie Carabulea este cel mai mare actionar al bancii, cu o participatie de 36,45% din actiuni, in timp ce o persoana fizica, Alin Albu, detine 10,05% din titluri.

    Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au castigat cu 1,1% in sedinta de vineri, la 0,101 lei, iar la aceasta cotatie capitalizarea bancii este de 230,35 milioane lei.

    mai mult

  • Banca Transilvania vrea să-și majoreze în acest an activele cu 16% și profitul brut cu 75%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Banca Transilvania (TLV) vrea să-și majoreze valoarea activelor cu 16% în acest an, la 22,5 miliarde lei (5,42 miliarde euro), și să obțină un profit brut cu 74% mai mare, în sumă de 150 milioane de lei (36 milioane euro).

    De asemenea, Banca Transilvania ia în considerare pentru acest an majorarea veniturilor operaționale cu 15%, la 1,5 miliarde lei, și a cheltuielilor cu 11%, la 1,35 miliarde lei, potrivit Mediafax.
    În ceea ce privește veniturile, banca mizează pe creșterea celor din dobânzi cu 28%, la 562,4 milioane de lei, și a celor din comisioane cu 10%, la 388 milioane de lei.

    Pentru acest an, Banca Transilvania și-a propus majorarea cheltuielilor cu publicitatea cu 50%, de la 9,82 milioane de lei la 15 milioane de lei, precum și creșterea costurilor cu personalul cu 12%, la 366,1 milioane de lei.

    'Ne propunem o creștere a activelor de 1,16 ori față de nivelul înregis trat în 2009. În structura activelor, creditele vor avea o pondere de 63,3%, lichiditățile imediate 23,66%, iar investițiile în titluri 14,3%', se arată în raportul adminis tratorilor băncii.

    Astfel, banca anticipează că valoa rea titlurilor din portofoliu va crește în acest an cu 21%, la 3,22 miliarde de lei, și a portofoliului de credite ale clienților cu 17%, la 14,25 miliarde de lei.

    Totodată, instituția estimează că soldul provizioanelor pentru credite va avansa în acest an cu 79%, de la 752 milioane de lei, la 1,34 miliarde de lei.

    În ceea ce privește structura pasivelor proiectate pe anul 2010 s-a avut în vedere o creștere a resurselor atrase de la clienți și a împrumuturilor pe termen lung cu 18% comparativ cu 2009, la 17,66 miliarde lei și, respectiv, la 1,75 miliarde lei, precum și un avans al capitalurilor proprii de 14%, la peste 2 miliarde lei.

    Printre obiectivele cantitative stabilite de Banca Transilvania pentru acest an se mai numără ajungerea la 1,8 milioane de carduri emise și la 15.000 de POS-uri instalate la comercianți.
    La finalul anului 2009, banca avea 766 de ATM-uri și 11.628 de POS-uri instalate.

    Instituția vrea să-și reia în acest an procesul de dezvoltare moderată a rețelei, de la 515 unități funcționale în decembrie 2009. Pentru a diminua costurile, rețeaua BT a fost extinsă anul trecut cu numai două unități noi, fiind închise 19 unități nerentabile.

    Per total, bugetul de investiții al băncii se ridică la 23,8 milioane de euro, la care se mai adaugă investiții în subsidiare de 10,5 milioane de euro.

    În 2010, Banca Transilvania vrea să introducă servicii de factoring, să lanseze o platformă de creditare a sectorului agricol și zootehnic, un produs de creditare IMM dedicat accesării finanțărilor nerambursabile europene și celor derulate de către Ministerul Finanțelor și să mențină un nivel adecvat al capitalului, de minim 12%.

    Instituția se va orienta spre clienții de talie mare, care generează o profitabilitate superioară.
    Raportul administratorilor băncii ia în considerare pentru acest an un curs valutar de 4,150 lei/euro în medie și în decembrie.

    mai mult

  • Horatiu Cercel muta Concefa pe Bursa sau la Sibex ca sa stranga mai usor bani pentru investitii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Omul de afaceri Horatiu Cercel, proprietarul Concefa Sibiu (COFI), spune ca vrea sa transfere actiunile firmei de constructii pe piata reglementata a BVB sau Sibex pentru a putea sustine planul de dezvoltare pe urmatorii cinci ani.

    'Listarea este benefica pentru companie, prin aportul de capital de care a beneficiat si in trecut, actiunile pot fi mult mai atractive pentru investitori. Avem un plan ambitios pentru urmatorii cinci ani si am putea apela la Bursa pentru a strange fondurile necesare', spune Horatiu Cercel, care detine 63% din actiunile companiei.

    In prezent, actiunile Concefa Sibiu sunt listate pe piata RASDAQ la sectinea XMBS, unde transferurile de actiuni se fac prin negociere si cu program limitat de tranzactionare. Cu toate acestea, compania a intrat in 2007 in vizorul fondurilor de investitii straine, americanii de la Artio Global detinand circa 2,6% din capital. In perioada 2007-2008, Concefa a realizat trei majorari de capital cu aport in numerar, prin intermediul carora a atras de pe Bursa circa 18,2 mil. lei (5,2 mil. euro). Cea mai mare parte a finantarii a venit insa din credite bancare, care i-au afectat puternic profitul in ultimii doi ani, din cauza cresterii dobanzilor si a cursului de schimb.

    Mizeaza pe infrastructura

    'In primul rand vrem sa devenim lideri in constructii pe segmentul de cai ferate din Romania, in prezent noi fiind un jucator important pe acest segment, insa piata este foarte mica. Piata de cai ferate ne asteptam sa creasca semnificativ dat fiind fondurile europene disponibile si odata ce Guvernul isi va indrepta atentia spre aceasta piata. Vrem sa fim un jucator vizibil si pe piata de drumuri, sa continuam sa ne extindem si pe piata de constructii civile si industriale. Nu exclud sa ramanem si pe piata imobiliara', spune Cercel.

    Compania intentioneaza sa atraga in acest an printr-o majorare de capital suma de 59,1 mil. lei (14,2 mil. euro) in numerar. Potrivit omului de afaceri, banii din majorare sunt destinati cresterii capitalului de lucru, finalizarii investitiilor deja incepute, continuarea retehnologizarii, precum si pentru noi achizitii.

    Conducerea Concefa va propune actionarilor achizitia a 90% din actiunile firmei de constructii Tunele Brasov, in vederea consolidarii companiei, tranzactie care ar putea consuma o buna parte din aporturile actionarilor. Tunele SA a avut in 2008 afaceri de 31,3 mil. lei (8,5 mil. euro) si un profit de circa 95.000 de lei.

    'Unii actionari ai Concefa au o problema cu companiile care fac parte din grup si care nu sunt detinute de societate si doresc consolidarea detinerilor mele pe alte companii, iar eu voi ramane strict actionar al Concefa. Tunele SA este prima care va fi consolidata si mai raman 2-3 firme pe care vom vedea ce vom face cu ele, le restructuram, le vindem. Inca nu stiu cat va fi achizitia Tunele, am angajat un evaluator', spune Horatiu Cercel, care detine peste 70% din actiunile firmei brasovene.

    Contracte de 45 mil. euro

    Omul de afaceri spune ca anul acesta Concefa va depasi varful de afaceri din 2008, de 140,7 mil. lei (38,2 mil. euro) si se bazeaza pe o marja de profit de peste 10%.

    'Restul de lucrari de finalizat se ridica in prezent la 45 mil. euro, fara alte lucrari pe care le-am putea castiga anul acesta. Profitul companiei in 2010 il estimez la peste 10% din valoarea lucrarilor pentru ca nu ne mai asteptam sa avem pierderi financiare ca in 2008 si 2009. Cred ca va fi si un plus de profit din reevaluarea datoriilor si dobanzile mai mici la credite. Dobanzile au scazut fantastic de mult in ultimul an pentru ca noi le-am legat la ROBOR. Platim acum la lei dobanzi de sub 8%, fata de 14% sau chiar 16% la cat ajunsesera anul trecut', a precizat Cercel.

    Concefa intentioneaza sa atraga anul acesta fonduri europe in valoare de 7 mil. euro cu scopul achizitiei de echipamente destinate asfaltarii, segment de piata pe care compania crede ca poate castiga multe licitatii.

    Firma de constructii va finaliza anul acesta un proiect propriu de dezvoltare imobiliar care include atat apartamente, cat si spatii pentru birouri si spatii comerciale, cu o suprafata desfasurata de 14.000 de metri patrati.

    La pretul de inchidere de ieri, de 0,4 lei, Concefa este evaluata pe Bursa la 19 mil. euro.

    mai mult

26.04.2010

  • Dividend de 0,007 lei pentru acționarii Casa de Bucovina - Club de Munte

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Acționarii societății 'Casa de Bucovina - Club de Munte', din Gura Humorului au aprobat acordarea unui dividend în sumă brută de 0,007 lei pentru o acțiune, începând cu data de 1 august a.c.

    Hotărârea a fost luată în cadrul AGOA, din data de 22.04. a.c., potrivit unui comunicat al BVB.
    Până la 1 august a.c. societatea va pune la dispoziția acționarilor, modalitatea de distribuire a dividendelor.

    mai mult

  • Azomures va lua un credit pentru investitii in protectia mediului

    Wall-Street.ro   

    ___


    Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat azi, la Targu Mures, ca a discutat cu patronii combinatul chimic Azomures si a primit din partea acestora asigurari ca vor lua un credit pentru investitiile promise in utilaje si echipamente pentru protectia mediului.

    La inceputul anului, ministrul a amenintat Azomures ca ii retrage autorizatia de mediu, afirmand chiar ca autorizatia emisa in 2007 'era prea generoasa cu investitorii'. Drept urmare i-a convocat pe patronii turci si i-a somat sa faca investitii.

    'In urma discutiilor, conducerea combinatului din Turcia a solicitat o intalnire la Bucuresti. A venit domnul Fuat Kalgay, presedintele CA, si Yetkin Erman. Dupa ce am prezentat punctul de vedere al ministerului, care a fost foarte ferm, si le-am spus ca daca nu vin cu o oferta care sa contina investitii mai multe si sa demonstreze ca cel tarziu pana la sfarsitul anului 2011 pot reduce poluarea, am primit un material cu anumite angajamente. Va fi o investitie suplimentara de 22 de milioane de dolari, care in cel mai tarziu un an sa reduca drastic poluarea la turnurile de amoniac. Vor inalta cosurile de evacuare si construi o instalatie de granulare si solidificare pentru instalatia de azotat de amoniu si una pentru sectia de ingrasaminte. O alta investitie care o vor face pana in 2015, de 116 milioane de dolari, una mai complexa de modernizare a instalatiilor de amoniac si uree', a declarat Borbely la inceputul anului.

    Ministrul a adaugat ca vrea sa le dea sansa patronilor turci de a lua creditul si de a face investitiile pentru mediu, dar ca in cazul in care nu o vor face va pune imediat in discutie autorizatia de mediu, informeaza NewsIn.

    'Eu i-am chemat si am fost foarte ferm. Ei atunci s-au angajat la doua investitii majore, pana in 2015, respectiv 2011. A fost, de atunci, o corespondenta si discutii cu Agentia Regionala de Protectie a Mediului, cu domnul Nagy Iosif saptamana trecuta. Conducerea Azomures a dat doua adrese catre noi prin care spun ca sunt in relatie cu bancile pentru a lua credit sa faca aceste investitii. O parte din bani nu-i au. Nu pot obtine creditul, daca acum incepem sa reanalizam autorizatia de mediu primita in 2007. Am cerut o hartie oficiala ca respecta termenele de investitii si ei au aratat documente oficiale de la banci de cerere de credit. Daca pana la sfarsitul anului vad ca nu au luat creditul si nu incep investitia, atunci imediat discutam autorizatia de mediu, dar sa le dam sansa sa ia creditul', a declarat Borbely Laszlo.

    Ministrul Mediului a participat la Targu Mures la demararea campaniei 'Ofensiva Verde Continua!' derulata sub patronajul ministerului.

    mai mult

  • Armătura Cluj-Napoca s-a împrumutat cu cinci milioane de euro de la un acționar

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Compania Armătura Cluj-Napoca a decis să împrumute cinci milioa-ne de euro de la unul din acționari, firma austriacă Herz Armaturen Viena. Suma va fi folosită pentru achitarea tuturor datoriilor și finanțarea activității curente. Decizia de împrumut a fost luată de către acționari în luna februarie, iar banii au ajuns în conturile societății în cursul zilei de miercuri. Împrumutul prevede o dobândă egală cu dobânda medie la creditele interbancare în euro pe trei luni (Euribor), plus două puncte procentuale. Garantarea aces-tui împrumut se va face cu câteva active din patrimoniul companiei clujene, scadența creditului fiind pes-te cinci ani.

    Compania Armătura Cluj-Napoca a avut, anul trecut, venituri de 19,6 milioane de lei, în scădere cu 42,8% față de anul anterior, în timp ce cheltuielile au fost de 21,7 milioane de lei, în scădere cu 38,2%. Astfel, firma și-a majorat de mai bine de trei ori pierderile, de la 1,05 milioane de lei la 3,8 milioane de lei.

    Compania austriacă Herz Armaturen și-a majorat participația la firma ardeleană la peste 33%, fiind obligată să lanseze o ofertă publică de preluare a restului acțiunilor. În acționariatul Armătura Cluj-Napoca se regăsește și firma Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft-Luxembourg, cu o participație de 16,7%.

    mai mult

  • Se dezgheata piata de fuziuni in sectorul bancar? OTP discuta cu Carabulea cumpararea pachetului de control la Carpatica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    OTP este fostul CEC ungar, listat in 1995. Carpatica este una din cele doua banci care au mai ramas cu capital privat romanesc.

    OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, este in discutii cu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru cumpararea pachetului de control la Carpatica, una dintre putinele banci cu actionariat privat romanesc, afirma surse din piata financiara.

    'Sefii grupului OTP au avut o intalnire cu Ilie Carabulea si consilierii sai si i-au inaintat o oferta pentru cumpararea unui pachet de 70% din actiunile bancii', spun sursele citate.

    Carabulea este cel mai mare actionar individual al Carpatica, cu un pachet de 36,4% din actiuni. Alin Albu detine un pachet de 10% din actiuni, in timp ce restul de 53% din titluri sunt impartite intre actionari mici, potrivit celor mai recente date publicate de Depozitarul Central. Spre exemplu, Atlassib, o companie de transport controlata de Carabulea, detine 4% din actiunile bancii.

    Contactat de ZF, Ilie Carabulea a raspuns ca informatiile privind negocierile cu OTP sunt 'un zvon alarmist'. Oficialii OTP Bank nu au comentat aceste informatii.

    Actiunile Carpatica sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol BCC), ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,1010 lei pentru un titlu, conditii in care valoarea de piata a bancii se ridica la 230,3 milioane de lei (55,7 milioane de euro). Potrivit surselor citate, oferta maghiarilor evalueaza banca la un nivel apropiat de capitalizarea de piata.

    Negocierile dintre maghiari si Carabulea s-au intins pe mai multe luni, timp in care au facut si un due-dilligence la banca. Carpatica se afla pe piata de aproape 11 ani, insa neavand in spate un grup puternic nu a reusit sa tina pasul cu competitorii straini si, cu toate ca si-a dezvoltat agresiv reteaua teritoriala in perioada 2005-2007, are o cota de piata dupa activele detinute de circa 1%.

    Banca a incheiat anul trecut cu o pierdere de 21 mil. lei (circa 5 mil. euro), pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele. Pentru anul acesta banca si-a bugetat o pierdere de 95 mil. lei (23 mil. euro). Pe plan international, grupurile financiare - de la ING sau Royal Bank of Scotland pana la OTP - au primit sprijin din partea guvernelor din pietele de origine pentru a face fata crizei economice, insa local, Executivul nu s-a implicat cu fonduri pentru sustinerea capitalizarii bancilor romanesti.

    Maghiarii de la OTP au facut primul pas in Romania in 2004, cand au achizitionat RoBank, o banca de mici dimesiuni, iar ulterior si-au dezvoltat organic banca pana la 100 de unitati, insa nu au reusit sa castige semnificativ cota de piata pe active, oprindu-se la 1% la sfarsitul anului trecut. Ei aveau in plan initial sa ajunga la o cota de piata de 5% pana in 2010.

    Carpatica si Banca Transilvania sunt singurele cu capital privat romanesc, 85% din sistemul bancar fiind controlat de straini. OTP are active de 36 de mld. euro, aproape jumatate din totalul activelor bancilor romanesti.

    mai mult

Pagina

inchide