Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.04.2010

23.04.2010

  • Socep Constanța estimează pentru acest an un profit cu 18,2% mai redus

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Operatorul portuar 'Socep' Constanța (SOCP) estimează pentru acest an obținerea unui profit brut de două milioane lei, cu 18,2% mai redus față de câștigul înregistrat pentru 2009, de 2,4 milioane lei. Totodată, compania estimează venituri totale în scădere cu 8%, de 46 milioane lei, de la 50,03 milioane lei în anul precedent. Potrivit Bugetului de Venituri și Cheltuieli, aprobat miercuri de acționari, firma ar urma să înregistreze cheltuieli totale de 44 milioane lei, cu 7,5% sub nivelul consemnat în anul precedent.

    De asemenea, 'Socep' și-a planificat investiții de 2,6 milioane lei.
    Acționarii și-au ales, miercuri, și doi administratori noi, pe Daniel Linteș și pe Stere Cicio, ca urmare a demisiilor membrilor Ion Mușăloiu și Andrei Rusali. Linteș, care este directorul general al firmei din Constanța, va fi și președintele CA, potrivit Mediafax.

    'Socep' are un capital de 34,3 milioane lei, divizat în 343,4 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

    În acționariatul companiei se mai regăsește o persoană fizică, Stere Samara, care are 10,51% din titluri, și compania de administrare a investițiilor Artio Global Management, fosta Julius Baer Investment Management, cu 3,82%.

    mai mult

  • Uztel își majorează capitalul social

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Uztel a decis în Adunarea Generală a Acționarilor să aprobe majorarea capitalului social cu suma de 2.606.488 lei prin aport în numerar din partea acționarilor înregistrați în Registrul Acționarilor, din care 2.276.421 lei aport al acționarului majoritar Asociația Uztel, potrivit unui comunicat BVB.

    De asemenea, se aprobă emiterea un număr de 1.042.595 acțiuni la un preț de emisiune de 2,5 lei/acțiune. În consecință, la 100 de acțiuni deținute se vor aloca spre subscriere un număr de 23,6036 acțiuni noi.

    mai mult

  • Mobius demistifica Romania: Tara are sarm istoric si oportunitati imense in constructii si energie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Mark Mobius, presedintele executiv al diviziei de investitii pe pietele emergente din cadrul companiei americane Franklin Templeton, vorbeste pe blogul sau despre ce ii place in Romania si potentialul de dezvoltare pe care il au constructiile si energia pe piata locala.

    Gurul pietelor emergente 'demistifica' Romania pe blogul sau personal, intitulat 'Aventuri de investitii in pietele emergente'. Prezent in mai multe randuri in Romania, Mark Mobius scrie ca piata locala prezinta oportunitati imense de crestere si investitii. Unul dintre sectoarele cheie este dezvoltarea infrastructurii, care devine interesanta pentru investitori din perspectiva fondurilor europene pe care le poate atrage drept finantare.

    'In opinia noastra, este nevoie de multa munca pentru construirea infrastructurii, astfel ca companiile de constructii si de materiale de constructii prezinta bune oportunitatii de investitii. In sectorul energiei electrice, perspectivele de crestere sunt substantiale luand in calcul cererea in continua crestere', scrie Mark Mobius.

    Desi investitorii tind uneori sa treaca cu vederea pietele de frontiera din Europa de Est, asa cum este Romania, si sa le identifice cu pietele din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, Mobius vorbeste despre cat de important este ca investitorii sa treaca de impresiile de suprafata si sa vada exact ce se intampla la fata locului.

    Recunoscut drept un investitor globetrotter, blogul sau continand postari despre impresiile pe care le-a avut in urma vizitelor 'de investitii' din Grecia, Iordania sau Thailanda, Mark Mobius scrie ca i-a placut Romania pentru 'sarmul istoric', Bucurestiul si Sibiul fiind orasele care l-au impresionat. 'Cultura romaneasca este oarecum diferita de cea a restului natiunilor est-europene, avand in vedere ca radacinile sale sunt mai mult latine decat slave', scrie el.

    Despre reformele prin care trece economia locala, Mobius spune ca ar trebui sa aduca 'tara pe drumul cel bun'.

    'Asemeni altor state din Europa de Est, Romania a fost lovita puternic de recenta criza financiara si a avut nevoie de un imprumut de ajutor. Pachetul financiar in valoare de 20 miliarde de euro a adus un punct de sprijin pietelor si a redus din presiunea existenta asupra monedei nationale. Sprijinul financiar a dat tarii o bula de oxigen prin faptul ca a permis guvernului sa aiba un deficit bugetar usor sub valoarea inregistrata anul trecut de 5,2% din PIB. Guvernul planuieste o reducere a cheltuielilor de 1% din PIB. In plus, o serie de reforme care ar trebui sa puna tara pe drumul cel bun sunt legate de pachetul financiar.'

    Mark Mobius este unul dintre profesionistii care se vor implica in administrarea Fondului Proprietatea, dupa ce compania britanica Franklin Templeton a fost desemnata anul trecut sa administreze activele de circa 3 miliarde de euro ale Fondului. El lucreaza la Fraklin Templeton din 1987 si administreaza portofolii de pe pietele emergente in valoare de circa 25 de miliarde de dolari.

    mai mult

  • Compa: Suntem pe un trend crescator

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) prognozeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 328 mil. lei (80 mil. euro), cu 5,5% peste nivelul maxim atins in 2008, de 310,8 mil. lei (84,7 mil. euro) si cu 29,3% mai mare fata de cea realizata anul trecut.

    'Noi suntem pe un trend crescator si ne vom stradui sa respectam previziunile si sa dezvoltam si alte proiecte. Avem o relatie in dezvoltare cu clientii nostri. Businessul merge relativ bine in acest an. Noi am reusit sa gasim solutii pentru a dezvolta Compa', a declarat Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.

    Potrivit reprezentantilor societatii, in ultimul trimestru al anului 2009 s-a constat o revigorare a pietei de componente auto, interesul diversilor potentiali clienti fiind in crestere.

    Ca urmare, Compa se afla in diverse faze precontractuale cu firmele Cotta, Makita, Areva, Emerson, Cer Cleaning Equipment, MGI Coutier, Eaton, se arata in raportul anual al societatii.


    Totodata, anul trecut producatorul de componente auto a inceput transferul celei de-a doua capacitati de productie pentru fabricarea de 'corpuri injectoare' in cadrul unui proiect cu partenerul francez Delphi. Compa a inceput sa produca acest tip de produs in 2009, iar prima capacitate de productie pusa in functiune a generat circa un sfert din afacerile Compa pe anul trecut.

    Printre obiectivele companiei se mai regaseste si extinderea capacitatilor de fabricatie din programele cu ceilalti doi parteneri importanti, respectiv Delphi si Bosch, care contribuie impreuna cu peste jumatate din afacerile Compa.

    'Facem si investitii, iar pentru 2010 acestea se invart in jurul a 3-4 milioane de euro. Suntem mai moderati. Nu putem sa riscam pentru ca nu stim incotro va merge piata, daca mai creste sau scade. Trebuie sa fim foarte prudenti', spune Deac.

    Anul trecut Compa a stopat o mare parte din investitii, mai cu seama in prima parte a anului, cu scopul reducerii cheltuielilor pentru a mentine compania pe profit.

    Actiunile Compa au castigat in acest an peste 60%, iar pe parcursul sedintei de ieri se tranzactionau la un pret de 0,458 lei/titlu, care evalueaza compania la 24 mil. euro.

    mai mult

22.04.2010

  • Guvernul face o comisie care să discute cu CE garanția pentru Oltchim

    Curierul National   

    ___


    În echipă se vor afla oficiali ai Finanțelor, AVAS și ai combinatului vâlcean
    Anunțul a ridicat ieri titlurile OLT cu 12,81%

    Guvernul a decis constituirea unei comisii formate de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului și Oltchim (OLT), care să continue negocierile cu oficialii Comisiei Europene (CE) în vederea acordării unei garanții de stat pentru combinatul chimic. Constituirea acestei comisii a fost decisă în ședința de ieri a Guvernului. Premierul Emil Boc a anunțat, săptămâna trecută, că Guvernul va reconfirma memorandumul aprobat în iunie 2009 privind transmiterea către Uniunea Europeană (UE) a prenotificării situației companiei Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în vederea acordării unei garanții de stat.

    'Guvernul mandatează prin memorandumul adoptat astăzi (miercuri - n.r.) reprezentanții ministerelor Finanțelor, Economiei, ai AVAS și ai Oltchim pentru continuarea procedurilor de susținere a notificărilor trimise la CE privind pachetul de susținere a programului de investiții la Oltchim cu cele două componente - conversia în acțiuni a creanței AVAS și garanția EximBank', a declarat Boc la finalul ședinței Executivului.

    Anunțul a dus la o evoluție spectaculoasă a acțiunilor combinatului care la un moment dat crescuseră cu 15 procente. La încheierea ședinței acestea aveau un preț unitar de 0,317 lei, în urcare cu 12,81% față de prețul de referință, consemnând tranzacții totale în valoare de 780 mii lei.

    În luna iunie 2009, Guvernul a anunțat că va finaliza procedurile de transmitere către Comisia Europeană a prenotificării privind situația combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în vederea acordării unei garanții de stat în valoare de 49 milioane euro.

    O lună mai târziu, Guvernul a decis conversia în acțiuni a datoriilor combinatului Oltchim față de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în cuantum de 134 milioane euro, și începerea procedurilor de garantare în proporție de 80% a unui credit de peste 300 milioane euro al companiei. Boc a precizat atunci că Executivul așteaptă răspunsul Comisiei Europene față de aceste măsuri.

    Combinatul chimic Oltchim estimează că în acest an va obține un profit de 8,5 milioane lei, la o creștere de 2,5 ori a veniturilor, după ce în 2009 a înregistrat pierderi de 209,8 milioane lei, potrivit proiectului de buget al companiei. Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat în 343 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

    Compania este controlată de stat, care deține prin Ministerul Economiei 54,79% din titluri, în timp ce grupul PCC are aproape 12,16% din acțiuni.

    mai mult

  • Videanu: Statul va ramane actionar la Petrom

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Ministerul Economiei va ramane actionar la OMV Petrom (SNP), cu peste 8% din capitalul Petrom, din care va transfera salariatilor participatia care li se cuvine potrivit legii, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Adrian Videanu, citat de Mediafax.

    'Excludem retragerea din parteneriatul Petrom. Vom retine un pachet de peste 8% pentru ca ne obliga legea', a spus Videanu.

    Potrivit unui document oficial, Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea devanzarea titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro.

    Pe prima pozitie a listei companiilor tranzactionate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti si unde statul va plasa pe piata de capital o parte din actiunile minoritare figureaza Petrom, iar intentia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totala de 20,64% detinuta de Ministerul Economiei), cu o valoare estimata la 2,43 miliarde lei.

    Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV. La BVB sunt listate 8,24% din actiunile companiei.

    mai mult

  • Vae Apcarom estimeaza un profit cu 53,4% mai redus in 2010

    income   

    ___


    Actionarii companiei producatoare de material rulant Vae Apcarom din Bu­zau au aprobat propunerea de buget a conducerii companiei care prevede un profit net pentru anul in curs cu 53,4% sub valoarea obtinuta in anul 2009. Potrivit raportului transmis ieri Bursei de Valori Bucuresti, conducerea compa­niei estimeaza o scadere a cifrei de afa­ceri cu 21,66%, la 68,78 milioane de lei, si o depreciere a nivelului veniturilor de 22,77%, la 68,79%. Totodata, chel­tuielile companiei sunt estimate la 63,62 milioane de lei, cu 16,15% sub ni­velul din anul anterior.

    Compania a ob­tinut in 2009 un profit net de 11,09 mi­lioane de lei, care, potrivit deciziei ac­tionarilor, va ramane la dispozitia com­paniei ca fond de dezvoltare. Afa­cerile companiei au fost anul trecut de 87,7 milioane de lei, in conditiile obti­nerii unor venituri de 88,9 milioane de lei. Totodata, actionarii Vae Apcarom au aprobat plafonul maxim de creditare de sapte milioane de euro pentru perioada 2010-2011. Vae Apcarom are un capital social de 7,3 milioane de lei divizat in 73,7 milioane de actiuni cu o valoare no­minala de 0,1 lei.

    Principalul actio­nar al firmei este Vae Gmbh Vinea, care de­tine 92,32% din capital. Ultima tran­zactie cu titlurile Vae Apcarom a fost incheiata in sedinta din 19 aprilie, la pretul de 0,745 lei pe titlu. La aceasta cotatie, capitalizarea firmei este de 54,98 milioane de lei.

    mai mult

  • Boromir Prod și-a majorat capitalul cu 12 mil. lei

    Curierul National   

    ___

    Acționarii companiei de panificație Boromir Prod Buzău (SPCU) au subscris în proporție de 97,2% acțiunile emise de către firmă în cadrul operațiunii de majorare a capitalului social, astfel că valoarea acestuia va crește cu 12,01 milioane de lei, la 24,37 milioane de lei.

    Pentru aporturile în numerar aduse de acționari, compania a emis 120,13 milioane de titluri, cu valoarea nominală de 0,1 lei pe unitate, iar un număr de 3,75 milioane de acțiuni nesubscrise au fost anulate, reiese dintr-un comunicat al Boromir transmis, ieri, Bursei de Valori București (BVB).

    Compania face parte din grupul Boromir, controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz, împreună cu alți acționari persoane fizice. În urma operațiunii de majorare de capital, Boromir Prod Ind și-a majorat participația în cadrul firmei de la 61,55% la 64,61% din capital.

    Grupul Boromir desfășoară activități în sectorul de morărit și panificație și mai include companii precum Boromir Ind (Râmnicu Vâlcea și Deva), Boromir Pan, Moara Cibin (MOIB), Extrasib Sibiu, Comcereal Sibiu, Amylon Sibiu (AMY) și Panmed Mediaș.

    Titlurile Boromir Prod au închis ședința bursieră de marți la un preț cu 0,46% mai redus față de referință, la 0,43 lei/acțiune. La această cotație, compania are o capitalizare de 53,14 milioane lei.

    mai mult

  • SIF Transilvania a suspendat drepturile de vot ale actionarilor care actioneaza concertat cu Chelu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    SIF Transilvania a suspendat drepturile de vot in AGA din 29 aprilie aferente unui numar de 27,8 milioane de actiuni reprezentand 2,55% din capitalul societatii, pe motiv ca detinatorii titlurilor respective actioneaza in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu, a anuntat societatea. Astfel, firmele Debrocons, Fimansat, Zorder Big, Amicosottis, Groval Trade, Revan Com, Altur (ALT), Mecanica Rotes (METY), impreuna cu Carmen Vlaicu si Catalin Chelu, vor avea drepturile de vot limitate la 1% din capitalul societatii de investitii financiare.

    Reglementarile ar putea fi schimbate daca deputatii vor aproba majorarea pragului de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din capitalul social. Proiectul de extindere a pragului a fost aprobat deja, in noiembrie, de Senat, iar documentul a fost trimis ulterior spre avizare la Camera Deputatilor. Comisia de buget-finante urmeaza sa realizeze un raport privind acest proiect, care va fi apoi discutat de deputati in sedinta de plen. Actionarii SIF Transilvania au fost convocati la 29 aprilie pentru a discuta in legatura cu repartizarea profitului din 2009 si a bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2010 si cu strategia societatii pentru perioada 2010-2011.

    mai mult

Pagina

inchide