Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.04.2010

  • Calburean a mai prins un contract de 4,6 mil. euro la Condmag

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI), controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean din Medias, a incheiat un contract pentru reparatia unei conducte de gaze apartinand Transgaz Medias (TGN) in zona Hurezani Caldararu, valoarea contractului ridicandu-se la 19 mil. lei (4,6 mil. euro), fara TVA. Lucrarile se vor derula pe o perioada de opt luni de la emiterea ordinului de incepere a acestora, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii Condmag. Compania a mai anuntat luna trecuta semnarea cu Transgaz a unui contract pentru lucrari de reparatii a carui valoare se ridica la 23,5 milioane de lei (5,7 milioane de euro), fara TVA. Titlurile Condmag Brasov au pierdut ieri 3,2% din valoare si au inchis sedinta la un pret de 0,9 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de aproape 50 milioane de euro.

    mai mult

  • Petrom va investi 6,9 miliarde lei în 2010

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    OMV Petrom (SNP) va investi în acest an 6,9 miliarde lei (1,6 miliarde euro) și va anunța, în cel mult două luni, obiectivele pentru 2015, în care va menține direcțiile strategice anunțate în 2008, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.

    'Direcțiile strategice au rămas aceleași, nu vor fi modificări majore. Vor fi modificări în privința unor ținte', a afirmat Gheorghe.

    OMV Petrom a redus în anul 2008 estimările privind producția de petrol în regiunea caspică și Rusia de la 70.000 barili echivalent petrol (bep)/zi la 20.000 bep/zi, ca urmare a reevaluării potențialului de achiziții din zonă.

    Totodată, compania a anunțat creșterea nivelul investițiilor la 1,5 miliarde euro anual, după ce în 2005 viza investiții de trei miliarde euro până în 2010. Volumul investițiilor în perioada 2005-2007 s-a ridicat la 2,2 miliarde euro.

    În acest an, OMV Petrom va investi 6,9 miliarde de lei (1,6 miliarde euro, calculat la cursul anunțat luni de BNR de 4,1597 lei pentru un euro), a adăugat Gheorghe.

    Compania a investit anul trecut 4,145 miliarde lei (978,2 milioane euro), cu 35% mai puțin față de nivelul din 2008, de 6,404 miliarde lei.

    Un alt obiectiv este stabilizarea producției de 210.000 bep/zi în Româ­nia, precum și scăderea costurilor de producție la circa 15 dolari/bep.

    Pe de altă parte, compania a renunțat la planul de extindere a capacității de prelucrare a țițeiului a rafinăriei Petrobrazi de la 4,5 la 6 milioa ne de tone pe an și scăderea acesteia la 4,2 milioane de tone anual.

    mai mult

19.04.2010

  • Depozitarul Central a înscris în RoClear acțiunile Daimler și Deutsche Bank

    Money.ro   

    ___


    Acțiunile producatorului de autoturismeDaimlersi aDeutsche Bank, au fost înscrise în sistemul de compensare-decontare și registru, RoClear, anunță Depozitarul Central.

    Din acest moment, intermediarii pot realiza tranzacții cu aceste intrumente, în afara sistemelor de tranzacționare. Actiunile celor 2 companii sunt listate la Bursa din Frankfurt și la cea dinLondra.

    În sistemul Depozitarului Central au fost înregistrate până acum acțiuni CEZ, Deutsche Borse și OMV, precum și certificatele pe indicii ROTX și CROX, emise deVolksbank . Cei doi indici reflectă evoluția celor mai lichide acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB) și a celei din Zagreb, Croația.

    mai mult

  • Alumil Rom Industry își propune un profit în scădere cu 32%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Alumil Rom Industry București (simbol ALU) și-a propus, pentru acest an, un profit net de 5,65 milioane lei, mai mic cu 32% față de 2009, potrivit Bugetului de Venituri și Cheltuieli aprobat vineri de acționari.

    De asemenea, societatea estimează că va realiza afaceri în scădere cu 26%, de 69,7 milioane lei.
    AGA a mai hotărât și repartizarea unui dividend brut de 0,08 lei pe acțiune pentru exercițiul financiar 2009, de 3,6 ori mai redus față de valoarea acordată pentru anul anterior, de 0,29 lei pe titlu.

    Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor s-a mai aflat și reînnoirea mandatelor președintelui și a membrilor Consiliului de Administrație ai companiei, pentru o durată de patru ani. Remunerația pre-ședintelui CA, Michail Sotiriou, va fi de 65.000 euro net în acest an.

    Alumil Rom Industry face parte din grupul Alumil din Grecia, care controlează 55,9% din capitalul companiei. Sotiriou, deține, totodată, 23,95% din acțiunile companiei.

    mai mult

  • Guvernul vrea peste 1 mld. euro din vanzarea unor participatii la companiile energetice

    Wall-Street.ro   

    ___


    Statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic, sumele urmand sa fie utilizate pentru investitii in domeniul energetic, dar si in alte domenii, potrivit unui memorandum al Ministerului Economiei.

    In memorandumul se arata ca este necesara atragerea de resurse pentru finantarea proiectelor de investitii in vederea dezvoltarii infrastructurii energetice, a proiectelor 'cu valoare adaugata' din sectoarele strategice ale economiei, dar si din alte domenii de interes economic.

    'Astfel, pentru asigurarea (...) finantarii proiectelor investitionale, ca sursa complementara sau alternativa surselor bugetare, se va avea in vedere constituirea, in subordinea Ministerului Economiei, a unei structuri tip fond de investitii, care sa realizeze in principal administrarea activelor statului din industrie si energie, participarea la finantarea proiectelor de investitii si valorificarea actiunilor detinute de operatorii economici din portofoliul fondului', se arata in document, potrivit NewsIn.

    In ceea ce priveste ofertele publice de vanzare de actiuni la societatile comerciale tranzactionate la BVB, momentul initierii acestor actiuni si pachetul de actiuni ce fac obiectul vanzarii se stabilesc prin ordin al ministrului Economiei.

    Ofertele vor fi derulate prin intermediari autorizati, care se selecteaza prin licitatie, iar daca se considera necesar, se va cere si opinia independenta a unui consultant extern.Pretul de oferta este stabilit de intermediar si este aprobat de Ministerul Economiei (MECMA).

    Statul vrea 580 milioane euro pentru 12,64% din Petrom

    Societatile deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt primele vizate, deoarece in cazul lor procedura poate fi declansata rapid.

    Suma principala ar urma sa provina de la Petrom (privatizata cu OMV in 2004), la care Ministerul Economiei detine o participatie minoritara de 20,64%. Pachetul de actiuni propus spre vanzare la bursa este de 12,64%, pentru care statul estimeaza o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual).

    La ultimul pret al actiunilor Petrom la bursa, de 0,3530 lei la finalul sedintei de joi, valoarea de piata a pachetului de 12,64% propus spre vanzare este de 2,53 miliarde lei. Petrom are o valoare totala de piata de circa 20 miliarde lei si este controlat in proportie de 51,01% de austriecii de la OMV.

    Pentru la Oil Terminal, statul vrea sa ramana actionar majoritar, propunand spre vanzare un pachet de doar 8,62%, cu o valoare estimata de 14 milioane lei, din participatia actuala de 59,62%. La Conpet SA, din cele 58,72% pe care le detine statul, se propune vanzarea a 7,72%, cu o valoare estimata de 21,3 milioane lei.

    Alte sume importante ar urma sa provina din vanzarea a 15% din Transelectrica, din participatia de 73,68% a statului, pentru 219 milioane lei, si din 15% din actiunile Transgaz - din cele 73,51% ale statului -, cu o valoare estimata de 440 milioane de lei.

    In ceea ce priveste listarea unor companii la BVB, in memorandum se precizeaza ca, din capitalul initial al Fondului Proprietatea (FP), fac parte inclusiv actiunile detinute de MECMA la unele societati. Aceste societati, potrivit Legii care a stat la baza infiintarii FP (Legea 247/2005), au obligatia de a initia oferte publice secundare de vanzare a unor pachete de actiuni de minimum 5% si de admitere a lor la tranzactionare pe BVB.

    'Astfel, in scopul aducerii la indeplinire a prevederilor legale mentionate anterior, pentru societatile comerciale (...) care necesita a fi listate la BVB se vor initia oferte publice secundare initiale de vanzare de actiuni in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata de BVB', se arata in text.

    In anexa memorandumului sunt mentionate Romgaz, unde Ministerul Economiei detine 85,01% si se propune listarea a 15%, cu o valoare estimata de 57 milioane lei, Distrigaz Sud - statul are 37% -, la care se propune listarea sau licitatia cu strigare pentru 17%, cu o valoare estimata de 47 milioane lei, Distrigaz Nord - se estimeaza venituri de aproape 117 milioane -, Enel Distributie Banat - peste 56 de milioane din listarea au vanzarea la licitatie a 14,87%, Enel Distributie Dobrogea - 41 de milioane din listarea sau vanzarea la licitatie a 14,90% - si Enel Distributie - 37 milioane lei din listarea sau vanzarea la licitatie 27% din capital.

    O alta sursa de venit este vanzarea, prin exercitarea dreptului de optiune, a pachetelor minoritare detinute in cadrul E.ON MoldovaFurnizare(17%, cu o valoare estimata de 30 milioane de lei), E.ON Moldova Distributie SA (17% cu o valoare estimata de 110 milioane de lei), Enel Energie Muntenia (13,57% pentru 93 milioane lei), Enel Distributie Muntenia (13,57% pentru 683 milioane lei).

    mai mult

  • Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea au explodat in martie. un fond american a devenit foarte activ

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un volum record in luna martie, reprezentand circa 5,3% din capitalul Fondului, in conditiile cresterii interesului investitorilor straini.

    Volumul de 753,8 milioane de actiuni tranzactionat luna trecuta este de 4,4 ori mai mare decat cel din februarie, cand s-au transferat 170 mil. actiuni, si de cinci ori mai mare decat tranzactiile din decembrie 2009. De altfel, din martie 2008, cand a devenit posibila vanzarea actiunilor FP prin Depozitarul Central, si pana in decembrie 2009 s-au tranzactionat circa 21% din actiunile Fondului.

    'In luna martie, printre cei mai activi cumparatori au fost brokerii cehi de la Wood, un fond din Irlanda si fondul american Elliott Management', a spus o persoana implicata in tranzactii cu actiuni FP.

    Cresterea tranzactiilor vine in conditiile in care americanii de la Franklin Templeton, care vor prelua administrarea FP, au promis ca vor lista Fondul la Bursa pana in septembrie. Din acel moment va fi mai dificil pentru investitorii mari sa cumpere pachete de actiuni in conditii de netransparenta a pretului, ca pana in prezent. Deocamdata, Fondul nefiind listat, tranzactiile cu actiuni se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de mica publicitate.

    'Piata tranzactiilor cu actiuni Proprietatea este o piata a cumparatorilor. Atunci cand apar miscari pozitive in directia numirii companiei Franklin Templeton la carma Fondului, investitorii reactioneaza si cresc volumul de tranzactii', a spus Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian care detine 2,77% la Proprietatea, potrivit ultimelor date disponibile. Oferta limitata si interesul tot mai mare al investitorilor straini la cumparare au dublat pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP) in primul trimestru, pana la o valoare de 0,5-0,53 lei/titlu. La acest pret, Fondul valoreaza circa 1,8 mld. euro.

    mai mult

  • Farmaceutica Remedia estimeaza pentru 2010 un profit de peste trei ori mai mare

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Farmaceutica Remedia si-a bugetat pentru acest an un profit net de 3 mil. lei, de peste 3 ori mai mare fata de cel obtinut in 2009, potrivit raportului publicat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    De asemenea, compania a prevazut in bugetul pe 2010 venituri de 182,2 mil. lei, in crestere cu 14% fata de cele obtinute in anul precedent.

    Pe langa buget, actionarii au aprobat si distribuirea a circa 35% din profitul net de 918.000 lei, obtinut anul trecut, sub forma de dividende.

    Actiunile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul RMAH, dupa ce au fost transferate de pe piata Rasdaq.

    mai mult

  • Bercea vrea sa transfere Imotrust Arad pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Conducerea dezvoltatorului imobiliar Imotrust Arad (ARCV), controlat de omul de afaceri Alexandru Bercea, va propune actionarilor in adunarea generala transferul actiunilor Imotrust Arad la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti de pe piata RASDAQ, unde titlurile companiei sunt listate in prezent. Actiunile Imotrust Arad sunt printre cele mai tranzactionate titluri de pe piata RASDAQ, in ultima luna acestea facand obiectul a circa 3.500 de tranzactii in valoare de 4,3 milioane de lei (peste un milion de euro).

    Actionarii societatii au aprobat recent dublarea capitalului social, la 61,7 milioane de lei (14,9 milioane de euro) in urma unor aporturi in numerar din partea acestora. Alexandru Bercea detine 69,19% din actiunile Imotrust prin intermediul mai multor companii pe care le controleaza. Ultimul transfer cu actiunile Imotrust s-a realizat la pretul de 0,137 lei, nivel la care capitalizarea firmei este de 10,2 milioane de euro.

    mai mult

16.04.2010

  • Guvernul vinde acțiuni Petrom, Transelectrica, Enel și E.ON

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Guvernul va vinde pe bursă acțiuni la companii listate, precum Petrom și Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel și E.ON, și va exercita opțiunea de vânzare a titlurilor deținute la companii energetice privatizate, estimând încasări de peste un miliard euro, potrivit Mediafax.

    Surse guvernamentale ne-au confirmat știrea agenției de presă, declarând însă că este vorba despre o inițiativă a executivului pentru sus­ținerea activității bursiere pentru următorii ani.

    Pe prima poziție a listei companiilor tranzacționate în prezent la Bursa de Valori București și unde statul va plasa pe piața de capital o parte din acțiunile minoritare figurează Petrom (SNP), iar intenția Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totală de 20,64% deținută de Ministerul Economiei), cu o valoa re estimată la 2,43 miliarde lei, se arată într-un document oficial.

    Documentul indică totodată că în subordinea Ministerului Economiei va fi constituită, ca sursă alternativă sau complementară celor bugetare, o structură tip fond de investiții, care va administra activele statului în industrie și energie, va participa la finanțarea proiectelor de investiții și va valorifica acțiunile deținute la companiile din portofoliul statului.

    În prezent, la BVB sunt listate 8,24% din acțiunile OMV Petrom, valoarea de piață a companiei fiind de 19,995 miliarde lei la prețul de pe bursă la finalul zilei de ieri, 15 aprilie, de 0,353 lei/acțiune.
    Pe listă au mai fost incluse Conpet (unde Ministerul Economiei deține 58,72% din acțiuni și vrea să vândă pe bursă 7,72% din titluri, pentru 21,3 milioane lei), Transelectrica (intenție de vânzare a 15% din acțiuni, pentru 219,9 milioane lei, dintr-un pachet total deținut de Minis terul Economiei de 73,68%) și Transgaz (intenție de vânzare tot a 15% din acțiuni, dar pentru 440,2 milioane lei, dintr-un pachet total de 73,51% din titluri).

    La BVB sunt listate în prezent 21,22% din acțiunile Conpet (COTE), iar valoarea de piață a companiei este de 269,249 milioane lei, la un preț de 31,1 lei/acțiune, în timp ce Transelectrica (TEL) este listată cu 12,81% din acțiuni și are o valoare de piață de 1,554 miliarde lei, cu un preț de 21,2 lei/acțiune.

    Transgaz (TGN) este listată la BVB cu 11,5% din acțiuni și are o valoare de piață de 3,038 miliarde lei, cu un preț pe acțiune de 258,1 lei.

    O altă companie la care statul va vinde o parte din acțiuni este Oil Terminal (OIL), unde Ministerul Economiei deține o cotă de 59,62% din titluri. Intenția Guvernului este de a vinde pe bursă 8,62% din acțiuni, cu o valoare estimată la puțin peste 14 milioane lei.

    În document se arată însă că, pentru Oil Terminal, este necesară analiza juridică privind statutul de societate strategică la care se impune păstrarea pachetului majoritar.

    În prezent, la BVB sunt listate 30,38% din acțiunile Oil Terminal, iar valoarea de piață a companiei este acum de 170,069 milioane lei, cu un preț pe acțiune de 0,292 lei.

    Toate aceste acțiuni vor fi scoase la vânzare pe bursă în termen de circa trei luni de la data la care operațiunea va fi aprobată de Guvern, iar prețul de ofertă va fi stabilit de către intermediarul ofertei publice și avizat de Ministerul Economiei.

    Într-un interval cuprins între 6 și 9 luni de la aprobarea Guvernului vor fi scoase la vânzare, prin listare la BVB sau licitație cu strigare, alte pachete minoritare de acțiuni deținute de Ministerul Economiei la companii care nu sunt încă tranzacționate la bursă.

    Pe lista pregătită deja de Guvern a fost inclusă compania Romgaz, pentru care intenția este de vânzare a 15% din pachetul total de 85,01% din acțiuni deținut de minister, pentru 57,4 milioane lei.
    Alte pachete, de câte 17% din acțiuni, vor fi scoase la vânzare prin listare la BVB sau licitație cu strigare la GDF SUEZ Energy România și Distrigaz Sud Rețele, la E.ON Gaz România și la E.ON Gaz Distribuție. La toate aceste trei companii, Ministerul Economiei deține câte 37% din titluri.
    Guvernul estimează că prin vânzarea a câte 17% din acțiunile deținute la aceste trei companii va încasa 164,8 milioane lei, din care 47,8 milioane lei la GDF SUEZ Energy România și Distrigaz Sud Rețele, 42,9 milioane lei la E.ON Gaz România și puțin peste 74 milioane lei la E.ON Gaz Distribuție.
    Pe lista companiilor încă netranzacționate la BVB, dar la care statul va vinde pachete minoritare de acțiuni prin listare la bursă sau licitație cu strigare au mai fost incluse Enel Distribuție Banat (unde Ministerul Economiei deține prin Electrica o cotă de 24,87% din acțiuni), Enel Distribuție Dobrogea (cotă de 24,9% din acțiuni) și Enel Energie (cotă de 37% din acțiuni).

    La aceste trei companii, Guvernul pregătește vânzarea unor pachete de acțiuni de 14,87% (la Enel Distribuție Banat, pentru 56,8 milioane lei), de 14,90% (la Enel Distribuție Dobrogea, pentru 41,7 milioane lei) și de 27% (la Enel Energie, pentru 37,8 milioane lei).

    Simultan cu aceste proceduri, într-un interval cuprins între 4 și 6 luni, Guvernul intenționează să vândă și o parte din acțiunile minoritare deținute la companiile privatizate în sectorul distribuției de energie electrică, după ce își va exercita dreptul de opțiune pentru vânzare prevăzut în contractul de transfer al dreptului de proprietate.

    Dreptul de opțiune va fi exercitat la companiile E.ON Moldova Furnizare și E.ON Moldova Distribuție (unde Ministerul Economiei deține câte 27% din acțiuni prin intermediul Electrica), pentru câte 17% din titluri. Guvernul estimează că va încheia tranzacția într-un interval de circa 4 luni de la depunerea notificării și că va încasa 30,6 milioane lei, în cazul E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei, în cazul E.ON Moldova Distribuție.

    Aceeași operațiune va fi efectuată la companiile Enel Energie Muntenia și Enel Distribuție Muntenia (unde Ministerul Economiei deține câte 23,57% din acțiuni prin intermediul Electrica), intenția Guvernului fiind de a vinde, într-un interval de circa 6 luni, câte 13,57% din titluri, pentru 93,1 milioane lei, la Enel Energie Muntenia, respectiv 683,3 milioane lei, la Enel Distribuție Muntenia.
    Valoarea totală a încasărilor estimate de Guvern din vânzarea acestor acțiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, puțin peste un miliard de euro.

    Guvernul a anunțat, în luna martie, că va înființa un fond național de investiții alimentat din acțiunile minoritare deținute de stat la diferite companii și care să fie valorificate pentru proiecte de investiții.

    mai mult

  • Unii minoritari ai PTR cer un dividend cu 66,6% mai mare

    Curierul National   

    ___


    Mai mulți acționari ai Rompetrol Well Services (PTR), care dețin cumulat peste 10% din capital, solicită distribuirea unui dividend de 0,025 lei/acțiune, cu 66,6% mai mare față de cel propus de Consiliul de Administrație al societății, de 0,015 lei/acțiune.

    Conducerea firmei a introdus solicitarea acționarilor minoritari pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor convocate la 27 aprilie, se arată într-un comunicat al Rompetrol Well Services transmis, joi, Bursei de Valori București (BVB).

    Printre acționarii care au semnat solicitarea de completare a AGA se numără fondurile de investiții MEI Roemenie en Bulgarije, Middle Europe Opportunity Fund, SIF Banat-Crișana, Raiffeisen Prosper și Raiffeisen Romania Acțiuni.

    Astfel, dacă propunerea va fi aprobată de acționari, firma ar putea distribui 6,9 milioane de lei sub formă de dividende, reprezentând aproape jumătate din profitul obținut anul trecut, de 13,98 milioane de lei.

    Același grup de acționari, alături de firma olandeză Carcaradon și Raiffeisen Beneffit, au solicitat anterior și alegerea CA prin metoda votului cumulativ, pentru a obține un reprezentant în conducere, și informarea privind structura tuturor relațiilor și operațiunilor intragrup cu entitățile afiliate ale Rompetrol Well Services.

    Conducerea Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere la sondă a grupului Rompetrol, a propus acționarilor un dividend brut de 0,015 lei/titlu, în scădere cu 37,5% față de valoarea distribuită anul trecut, de 0,024 lei/acțiune.

    Astfel, compania va acorda dividende pentru al doilea an la rând, după ce între anii 2000 și 2007 nu a distribuit dividende acționarilor.

    Profitul net al Rompetrol Well Services a scăzut anul trecut cu 43,4%, la 13,66 milioane lei, față de câștigul din 2008, de 24,17 milioane lei, în timp ce afacerile s-au redus cu 34,4%, de la 104,86 milioane lei la 68,7 milioane lei, potrivit rezultatelor preliminate ale companiei.

    mai mult

Pagina

inchide