Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.04.2010

14.04.2010

  • CNVM a aprobat Sistemul Alternativ de Tranzactionare al Bursei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat constituirea si administrarea sistemului alternativ de tranzactionare 'ATS' de catre Bursa de Valori Bucuresti, in calitate de operator de sistem.

    Pe sistemul alternativ al BVB vor fi transferate actiunile companiilor care nu sunt listate pe o piata reglementata. Acesta este destinat companiilor care nu indeplinesc criteriile minime pentru listarea pe piata reglementata a BVB, fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, au un free-float mai redus de 25% sau au un capital sub un milion de euro.

    Comisia a stabilit ca in termen de 60 de zile sa fie clarificata problematica pietei RASDAQ in baza propunerilor BVB.

    mai mult

  • Teodor Ancuța: Cel târziu la finalul lui mai, vom avea sigur listate la Sibiu 10% din acțiunile 'Adeplast'

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Reporter: Domnule Teodor Ancuta, încă de la finalul lui 2009 ați vorbit despre listarea companiei 'Adeplast' la Sibiu. Care este stadiul listării, care sunt motivele întârzierii?

    Teodor Ancuța: În această perioadă, noi am păstrat permanent legătura atât cu 'Adeplast', cât și cu intermediarul care se ocupă de listare. Vă pot spune că, momentan, societatea 'Adeplast' trece printr-un proces de audit, efectuat de PricewaterhouseCoopers, necesar - după spusele proprietarului 'Adeplast' - în vederea listării, și se așteaptă încheierea sa. În momentul discuțiilor inițiale nu ne-am gândit la audit și astfel am fixat termenul martie 2010 pe care din păcate l-am depășit. Sperăm însă ca această auditare să se rezolve până în mai, iar procesul de listare la Sibex să fie finalizat la sfârșitul lui mai.

    Reporter: Credeți că acest proces de lisare ar putea fi, din partea 'Adeplast', doar o stratagemă, o modalitate de publicitate gratuită, prin care să intre în atenția investitorilor, cu atât mai mult cu cât s-a mai discutat despre listarea acestei companii și în anii 2007-2008, iar acum în 2010 revine în actualitate, dar pe altă piață, pe Sibex?

    Teodor Ancuța: Sigur, asocierea numelui 'Adeplast' cu Sibex și cu Bursa din Varșovia a fost fără doar și poate benefică acestei companii, întrucât Bursa din Sibiu are un statut respectabil atât pe piața autohtonă de capital cât și pe plan extern și este permanent în vizorul mass-media și al investitorilor. Totodată, Bursa din Varșovia se recomandă de la sine. Totuși, nu cred că acesta a fost scopul 'Adeplast', și cred că îl cunosc deja destul de bine pe domnul Gheorghe Bărbuț, proprietarul companiei, și sunt convins că-și va respecta promisiunea și că 'Adeplast' se va lista la Sibiu. Cred că promisiunea unor proprietari, a unor manageri este foarte importantă în lumea business-ului și că respectarea cuvântului aduce un plus de valoare imaginii companiei. De aceea consider că vom avea 'Adeplast' la Sibex.

    Reporter: Concret, când credeți că se va lista 'Adeplast' la Sibiu ?

    Teodor Ancuța: Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul Bărbuț, cred că cel târziu la finalul lui mai vom avea sigur listat la Bursa din Sibiu un procent de 10% din acțiunile societății Adeplast, această listare depinzând însă și de intermediar.

    Reporter: Ce s-a întâmplat cu Bursa din Varșovia, a ieșit din calcule listarea dublă?

    Teodor Ancuța: După cum știți, în ianuarie, la lansarea pieței spot Sibex și la listarea Bursei din Sibiu a participat și un intermediar din Polonia, o societate care a realizat cele mai multe IPO-uri pentru WSE. Scopul participării a fost discutarea cu 'Adeplast' a posibilității dublei listări la Sibiu și Varșovia. În urma discuțiilor pe care polonezii le-au avut cu domnul Bărbuț, aceștia ne-au transmis că situațiile financiare prezentate de 'Adeplast', deși bune, nu au corespuns cu datele inițiale de la primele situații transmise, în noiembrie-decembrie 2009. Prin urmare și oferta pentru listare a trebuit adaptată acestor rezultate, iar domnul Bărbuț nu a fost mulțumit de oferta pe care intermediarii polonezi au făcut-o pentru valoarea companiei 'Adeplast'. Prin urmare, intermediarul de la Varșovia s-a retras. Sigur, în același timp, și conjunctura economică dificilă traversată care a adus o diminuare a profitului companiei, a determinat o regândire a listării față de ideea inițială, listarea a 10 % din acțiuni la Sibex putându-se realiza mai rapid.

    Reporter: Deci este vorba de o listare de 10% a 'Adeplast' pe Sibex, cel târziu până la finalul lunii mai a acestui an. Care estimați că ar fi valoarea acestui procent, ținând cont că societatea are, din informațiile pe care le deținem, credite bancare de peste 20 milioane de euro?

    Teodor Ancuța: Nu pot să fac o asemenea estimare, nu acesta este rolul meu. Sigur, este evident că fiecare vrea bani cât mai mulți pe afacerea sa, dar în această situație piața este cea care decide, în funcție de cerere și ofertă. Dacă este o societate performantă, cu rezultate bune, și personal cred că 'Adeplast' este o societate bună, piața va reflecta cu siguranță acest fapt. 'Adeplast' are un credit de 20 milioane de euro, bani utilizați pentru investiții, deci pentru dezvoltarea companiei. O parte de circa 4 milioane euro se află în contul curent. Dobânzile la credit sunt mici și acoperirea acestor dobânzi nu este o problemă dificilă pentru 'Adeplast'. Tocmai în ideea de a evita astfel de credite, listarea la bursă trebuie privită ca o alternativă viabilă, ca o modalitate mult mai eficientă pentru identificarea resurselor de finanțare care să permită 'Adeplast' să construiască o nouă fabrică în Moldova. Banii care pot veni din listarea a 10% din companie pe piața Sibex pot fi esențiali pentru 'Adeplast'. Împreună cu capitalurile proprii ale companiei, banii proveniți din listare ar fi suficienți pentru a finaliza această a treia fabrică 'Adeplast' în Moldova, la dimensiuni mai mici.

    Reporter: Dacă listarea se va realiza, o să cumpărați acțiuni 'Adeplast'?

    Teodor Ancuța: Cu certitudine.

    Reporter: În afară de 'Adeplast', mai aveți și alte societăți cu care discutați despre listare ?

    Teodor Ancuța: Da, bineînțeles. Sibex nu depinde de o singură companie. Suntem în discuții și cu alte societăți care au chiar rezultate financiare mai bune. Spre exemplu, discutăm cu o societate care are afaceri de peste 20 milioane de euro și un profit de peste 4 milioane euro, fără credite bancare.

    Reporter: Ne puteți nominaliza câteva ?

    Teodor Ancuța: Nu. Nu le nominalizez ca să nu repetăm situația Adeplast, și să emit termene și să nu ne încadrăm în ele.

    Reporter: Recent, au apărut informații privind solicitări de transferuri ale unor societăți deja listate la BVB către Sibex. Concret, este vorba despre SIF 4 Muntenia care ar vrea să se tranzacționeze și la Sibiu, respectiv de Balanța SA care și-a manifestat intenția să se mute pe piața pe care o administrați. Care este situația celor două?

    Teodor Ancuța: Da, în cazul SIF4 este adevărat. Noi suntem de acord și urmează să se rezolve toate detaliile pentru ca această societate să se tranzacționeze și la Sibiu. În ceea privește Balanța, așteptăm documentele pe care le-am solicitat companiei pentru a le analiza și pentru a putea face demersurile necesare transferului.

    Reporter: Mai sunt și alte companii deja listate care doresc să se transfere la Sibex? Care sunt acestea?

    Teodor Ancuța: Mai sunt, dar știți la fel de bine ca și mine că nu le pot nominaliza. Ne preocupă însă, în primul rând, atragerea de noi emitenți și nu cei care sunt pe piața BVB, și sperăm să facem 10 listări și poate una foarte mare, din proprietatea statului.

    mai mult

  • Erste ar putea emite 100 de mil. de noi acțiuni până în 2015

    Curierul National   

    ___


    Conducerea Erste Bank (EBS) cere împuternicire de la acționari pentru eventuale majorări ale capitalului social al băncii cu până la 200 milioane de euro, un sfert din capitalul actual, în următorii cinci ani, pentru dezvoltarea băncii, care ar putea necesita cumpărarea de noi firme. Astfel, banca ar putea emite până la 100 milioane de acțiuni, urmând ca tipul titlurilor, prețul de emisiune, termenii și condițiile de vânzare să fie stabilite de Directorat, cu aprobarea Consiliului de Supraveghere, potrivit unui convocator al Erste transmis, marți, Bursei de Valori București (BVB).

    La actuala cotație a titlurilor Erste, de 33,74 euro, majorarea prin emisiune a 100 de milioane de acțiuni ar avea o valoare totală de 3,4 miliarde euro.

    'Erste Group dorește să creeze premisele îndeplinirii posibilelor viitoare cerințe de capital, provenind din modificări ale reglementărilor legale, parțial sau integral prin intermediul unor majorări ale capitalului social. În plus, dezvoltarea viitoare a societății, care ar putea necesita cumpărarea altor societăți comerciale sau de participații în alte societăți comerciale, ar trebui asigurată. Pentru ambele scopuri va fi necesară dotarea societății cu capital suplimentar', se arată în convocator.

    În prezent, Erste are un capital social în valoare nominală de 755,85 milioane de euro, divizat în 377,92 milioane de acțiuni fără valoare nominală.

    'În convocatorul pentru Adunarea Generală a Erste Group se propune reînnoirea împuternicirii acordate Directoratului băncii pe o perioadă de 5 ani de a efectua o eventuală majorare de capital, în cazul în care va fi nevoie. În acest moment, capitalizarea Erste Group se situează la un nivel confortabil, astfel încât banca nu are nevoie de o nouă majorare de capital', a precizat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvânt al Erste Group pentru Europa de Sud-Est, Alina Costache.

    mai mult

  • Deputații au amânat dezbaterea pragului la SIF-uri până în mai

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Gheorghe Ialomițeanu, vicepreședinte Comisia Buget-Finanțe: 'Nu am vrut să bulversăm Adunările Generale de la SIF-uri'

    Conducerea Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților a decis să amâne dezbaterea proiectului legislativ privind ridicarea la 5% a pragului de deținere la SIF-uri până după Adunările Generale programate la finele lunii aprilie la cele cinci societăți de inves-tiții financiare, a spus, pentru ziarul BURSA, Gheorghe Ialomițeanu, unul dintre vicepreședinții Comisiei de Buget din CD.

    El ne-a declarat: 'Conducerea Comisiei a avut o întâlnire cu reprezentanții SIF-urilor, ai Bursei, ai Asociației Brokerilor și ai CNVM și a decis să amâne dezbaterea proiectului de majorare a limitei de deținere ca să nu influențeze Adunările Generale de la societățile de investiții financiare. A fost o decizie luată la nivelul Biroului Permanent al Comisiei, nu apare redactată într-un document oficial. Intenția noastră a fost să nu bulversăm Adunările Generale'.

    La mijlocul lunii februarie, Biroul Permanent al Comisiei de Buget Finanțe a organizat audieri informale cu președinții societăților de investiții financiare (SIF-uri) și cu reprezentanți ai instituțiilor pieței de capital autohtone privind oportunitatea majorării pragului de deținere la 5% pentru SIF-uri.

    Conducerea Comisiei a declarat, atunci, că intenționează să ia o decizie profesională și nu una politică în privința majorării pragului la SIF-uri.

    Dezbaterea informală a avut loc și în condițiile în care, cu doar câteva zile înainte, deputații din Comisia Economică avizaseră negativ proiectul de lege, considerând că ridicarea pragului nu este oportună în această perioadă.

    Vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe a ezitat, ieri, să dea un termen pentru admiterea proiectului de majorare a pragului la SIF-uri pe ordinea de zi a Comisiei.

    'Nu vreau să mă pronunț pentru că termenele pot să nu fie respectate. Procedura este în felul următor: proiectul ar trebui să intre în dezbaterea Comsiei de Buget-Finanțe, după care noi să emitem un raport favorabil sau nefavorabil, pe care îl trimitem în plen. Urmează apoi votul deputaților pentru proiectul legis-lativ, după care acesta merge la promulgare', a adăugat domnul Ialomițeanu.

    Contactat de ziarul BURSA, senatorul Ovidiu Marian, inițiatorul proiectului legislativ de ridicare a limitei maxime de deținere, a declarat că Adunările Generale sunt doar un pretext pentru amânarea introducerii pe ordinea de zi a proiectului.

    'Din punctul meu de vedere, amâ-narea dezbaterii proiectului din cauza Adunărilor Generale de la SIF-uri este doar un pretext', a declarat senatorul.

    Proiectul legislativ de ridicare a pragului la SIF-uri a făcut valuri pe Bursă luni întregi, aproape orice aviz al unei Comisii din Parlament determinând oscilații semnificative ale prețului acțiunilor SIF.

    Titlurile celor cinci societăți de investiții financiare sunt, de altfel, printre cele mai tranzacționate de la Bursa de Valori București, dând adesea peste jumătate din lichiditatea tranzacțiilor zilnice. Indicele BET-FI, care arată evoluția acțiunilor SIF a crescut, de la începutul anului, cu aproape 32%, la 32.385,13 puncte.

    mai mult

  • Herz Armaturen detine 33% din Armatura

    Wall-Street.ro   

    ___


    Actionarul majoritar al Armatura Cluj-Napoca (ARM), Herz Armaturen, a raportat o detinere de 33% din capital social al producatorului de articole de robinetarie, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

    Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor trebuie sa lanseze o oferta publica de preluare cand ajunge sa detina peste 33% din capitalul social al unei companii in mod individual sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat.

    Anterior tranzactiei, grupul austriac avea o detinere de 32,99%.

    Armatura Cluj-Napoca a raportat o pierdere preliminara de 3,8 milioane lei (0,9 mil. euro), de peste doua ori mai mare decat cea inregistrata in 2008.

    Armatura Cluj-Napoca are un capital social de 20 milioane lei, impartit in 40 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Pe langa Herz Armaturen Viena, Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft are o detinere de 16,75% din capital.

    Compania are o valoare de piata de 8,28 milioane lei (2 mil. euro), conform ultimei cotatii de 0,207 lei/actiune.

    mai mult

  • Teraplast Bistrița face o firmă mixtă în Serbia

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Compania 'Teraplast' Bistrița, specializată în producția de materiale de construcții, intenționează să înființeze, împreună cu firma din Serbia 'Ferrodil', o companie mixtă prin care să deschidă un depozit în spațiul fostelor state iugoslave și să vândă produsele în această zonă.

    Directorul de export al companiei bistrițene, Larisa Popovici, a anunțat acționarii printr-un comunicat postat pe site-ul firmei, precizând că scopul înființării firmei mixte este fructificarea oportunităților de pe aceste piețe. Teraplast urmează să dețină 50% din viitoarea companie, iar diferența de 50% va reveni partenerului local. O decizie în acest sens se va lua pe 29 aprilie, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor.

    Compania 'Teraplast' face parte din grupul cu același nume din Bistrița, care include și subsidiarele Plastsistem și Politub. 'Teraplast' este cel mai mare procesator de PVC din România, Plastsistem produce panouri sandwich și structuri metalice pentru construcții comerciale și industriale, iar Politub produce tuburi din polietilenă pentru rețelele de gaz și apă.

    'Teraplast' a încheiat anul trecut cu un profit net de 11,42 milioane de lei, în scădere cu 41% față de câștigul raportat pentru 2008, de 19,32 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat de la aproape 195 milioane de lei în 2008, la 190,5 milioane de lei.

    Compania este controlată de oamenii de afaceri Dorel Goia și Emanoil Viciu care dețin 34,2%, respectiv 15,1%, din capitalul social al companiei. În acționariat se regăsește și SIF Banat-Crișana (SIF1), care controlează 11,3% din capital.

    mai mult

13.04.2010

  • Erste cere o noua limita de majorare de capital

    Money.ro   

    ___


    Erste Bank convoacă acționarii pe 12 martie, ședință la care se va decide distribuirea profitului realizat anul trecut. Tot atunci se va împuternici Directoratul să răscumpere, în maxim 5 ani, capitalul participativ emis în 2009, și să realizeze majorări de capital, cu maxim 200 de milioane de euro.

    Profitul de 387 milioane de euro va fi distribuit fie sub formă dedividendede 0,65 de euro pe acțiune, fie deținătorii de titluri de participație, emise în 2009. Aceștia din urmă vor primi 8% din valoarea nominală, de 1000 de euro, se arată în Convocatorul trimis pieței de la București.

    Statul austriac deține capital participativ de 1,2 miliarde de euro, iar investitorii particulari o jumătate de miliard de euro. Acționarii vor trebui să împuternicească Directoratului să răscumpere până la 12 mai 2015, întregul capital de participație sau tranșe individuale ale acestuia.

    Această măsură este menită, în special, să sprijine o răscumpărare rapidă a capitalului de participație subscris de statul austriac. Pe de altă parte acționarii vor trebui să ofere directoratului o nouă limită de majorare a capitalului, de 200 de milioane de euro, valabilă 5 ani. În ședința acționarilor se va decide și separarea juridică a unei divizii a băncii care nu va afecta participația au valoarea dețineri acționarilorErsteBank.

    Pe 12 mai se vor alege unii membri în Consiliul de Supraveghere și îndemnizațiile tutoro membrilor din această structură. Dreptul de a participa la adunarea generală, dreptul de vot și toate celelalte drepturi ale acționarilor care pot fi exercitate în cadrul adunării generale, se raportează la acțiunile deținute la sfârșitul zilei de 2 mai.

    mai mult

  • SIF Transilvania vrea să-și vândă acțiunile pe care le deține la Siretul SA Pașcani

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul simplificat de ofertă secundară de vânzare a acțiunilor deținute de SIF Transilvania la societatea Siretul SA Pașcani (simbol SRT, la categoria a II-a a Bursei de Valori București). Vor face obiectul acestei oferte un număr de 17.116.533 de acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei/acțiune, care urmează a fi scoase la vânzare la prețul de 0,1850 lei/acțiune. Oferta se va derula în perioada 21 aprilie - 15 septembrie, prin intermediul SSIF Actinvest SA Brașov. Nu se acceptă subscrieri decât pentru întregul pachet de acțiuni, obiect al ofertei, pe principiul totul sau nimic și primul venit, primul servit.

    Conform Depozitarului Central, la data de 28 februarie a.c., titlurile emise de Siretul SA Pașcani erau deținute în proporție de 32,97% de către SC Scala Real Estate SA, societatea Euro Continental Invest SRL avea controlul asupra unui pachet de 10,75% din acțiuni, SIF Transilvania deținea 10,78% din titluri, iar diferența se află în posesia altor acționari, persoane fizice și juridice.

    Conform rezultatelor financiare preliminare, la finalul anului trecut, compania Siretul SA Pașcani a realizat o cifră de afaceri netă de 11.546.086 lei, în condițiile în care în anul 2008 la acest capitol se înregistra valoarea de 14 milioane lei. Activitatea de exploatare aferentă anului trecut s-a soldat cu un profit de 90.153 lei, ca diferență între veniturile din exploatare de 14.871.453 lei și cheltuielile de exploatare de 14.781.300 lei. În anul 2008 se înregistra un profit din exploatare de 730.459 lei.

    Datele preliminare indică un rezultat negativ al exercițiului financiar 2009, Siretul SA Pașcani trecând de la un profit brut în valoare de 357.741 de lei consemnat în 2008, la pierderi brute de 450.689 lei la finalul anului trecut, acestea reprezentând diferența dintre veniturile totale de 15.244.227 lei și cheltuielile totale de 15.694.916 lei.

    La sfârșitul anului 2009, compania pășcăneană consemna creanțe în valoare totală de 5.566.026 lei, iar suma datoriilor se ridica la 4.808.447 lei.

    În luna ianuarie a.c., acționarii societății au aprobat pentru acest an un plafon de credite bancare pe termen lung și scurt în valoare de 6 milioane de euro. Totodată, acționarii companiei au împuternicit Consiliul de Adminis trație al societății să angajeze creditele de la unitățile bancare și să stabileas că bunurile mobile și imobile necesare garantării împrumuturilor respective. De asemenea, s-a aprobat reînnoirea liniei de credit și a scrisorii de garanție bancară de la BCR, respectiv reînnoirea liniei de credit de la BRD, precum și refinanțarea liniei de credit și a scrisorii de garanție bancară de la BCR de către altă unitate bancară, dacă există această oportunitate. În sensul celor hotărâte, societatea se angajează să nu se divizeze pe toată durata finanțării și pe perioada de valabilitate a garanției, fără acordul unității bancare care acordă finanțarea, în cazul contractării unor credite bancare care impun aceste condiții.

    mai mult

Pagina

inchide