Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.04.2010

  • Aerostar Bacău se împrumută puternic

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Acționarii companiei 'Aerostar' Bacău (simbol ARS) au aprobat, în Adunarea Generală din14 aprilie, contractarea unor credite în sumă totală de 27,4 milioane lei (echivalentul a 13,52 milioane euro), pentru finanțarea deficitului temporar de trezorerie și pentru extinderea capacităților de fabricație.

    Acționarii au decis contractarea unui credit pe termen scurt, în valoare de 18,5 milioane de lei. Din această sumă, 8,5 milioane de lei sunt destinați pentru finanțarea deficitului temporar de lichiditate, în timp ce diferența de 10 milioane de lei este destinată emiterii de acreditive de import, scrisori de garanție de bună execuție, de restituire avansuri primite, de asigurare servicii întreținere și alte tipuri de garanții.

    Un alt credit, de 8,9 milioane de lei va fi contractat pe o perioadă de patru ani, din care 6,8 milioane de lei vor fi utilizați pentru finanțarea proiectului de investiții 'Extinderea capacităților de fabricație și asamblare de aerostructuri destinate aviației civile'. Din restul de 2,1 milioane de lei se vor constitui garanții pentru prefinanțarea ce urmează să fie primită de la Autoritatea de Management-Programul Operațional Sectorial - Creșterea Competitivității Economice pentru proiectul amintit mai sus.

    Totodată, acționarii au aprobat vânzarea deținerii la Aerostar Maintenance International Limited din Southampton, Hampshire din Anglia. Cele 5.000 de titluri cu valoarea nominală de o liră sterlină vor fi cedate la preț oferit sau acceptat pe piața specifică.

    Pe ordinea de zi a Adunării Generale, s-a mai aflat și aprobarea situațiilor financiare pe anul trecut. Acționarii au aprobat și distribuirea unui dividend brut de 0,068 lei pe acțiune pentru exercițiul financiar 2009, cu 4,6% peste valoarea alocată pentru 2008. Suma totală a dividendelor se ridică la 7,96 milione de lei, astfel că aproximativ 78% din profitul net consemnat anul trecut, de 10,2 milioane de lei, va reveni acționarilor.

    Compania a raportat pentru 2009 un profit net de 10,2 milioane lei (2,4 milioane de euro), în creștere cu 7,42% față de câștigul din 2008, în condițiile în care afacerile au crescut cu 2,69%, la 156,8 milioane lei.

    'Aerostar' este controlată în proporție de 71,08% de Iarom București, iar SIF Moldova deține 11,32% din titluri.

    mai mult

  • Concefa a avut profit în creștere la o cifră de afaceri în scădere

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Compania sibiană 'Concefa' SA și-a redus anul trecut veniturile cu 43%, de la 164,9 milioane lei, la 93,4 milioane de lei. Cu toate acestea, însă, profitul net al companiei a crescut de la 2,9 la 4,4 milioane de lei, se arată într-o adresă înaintată Bursei de Valori București. Acest lucru a fost posibil după ce cheltuielile companiei s-au redus cu 45%, de la 160,6 milioaane de lei, la 87,6 milioane de lei.

    Cifra de afaceri a companiei sibiene a fost, de asemenea, în scădere cu 42%, de la 140,7 milioane de lei la 81,4 milioane de lei.

    Compania de construcții a anunțat în ianuarie că a finalizat fuziunea prin absorbție cu firma Bravcof Brașov, pe care a achiziționat-o în luna aprilie a anului trecut. Potrivit celor mai recente raportări, firma este controlată de omul de afaceri Horațiu Cercel, care are 62,8% din acțiuni. Cercel este și director general la Concefa.

    mai mult

15.04.2010

  • Guru pietelor emergente Mark Mobius ar putea fi numit in conducerea Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Mark Mobius seful fondurilor pe piete emergente ale Franklin Tempelton, ar putea fi numit membru in consiliul de supraveghere al Petrom, conform unei propuneri care va fi discutata in Adunarea Generala de la sfarsitul lunii aprilie.

    Mobius, 74 de ani, ar urma sa-i ia locul lui Daniel Costea, care era reprezentant al Fondului Proprietatea in consiliul de supraveghere.

    Franklin Tempelton a semnat recent contractul de administrare a Fondului proprietatea. Fondul detine 20% din capitalul Petrom.

    mai mult

  • Petrom a cumparat un parc eolian in Dobrogea in care va investi 100 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a anuntat achizitia unui proiect de generare de energie din surse eoliene in Dobrogea, intrand astfel in cursa cu marii producatori europeni de energie, precum CEZ sau Enel, pentru o felie din piata energie eoliene, cel mai fierbinte segment energetic in acest moment.

    Firma achizitionata de Petrom, Wind Power Park detine in Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obtinute toate autorizatiile, cu o capacitate proiectata de circa 45 MW. Petrom va construi si opera centrala electrica eoliana, care este estimata sa intre in productie la jumatatea anului 2011, investitiile fiind estimate la 100 mil. euro.

    Aceasta este a doua investitie a Petrom pe segmentul energiei electrice, dupa centrala electrica pe gaz de la Brazi.

    'Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative Petrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica', a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

    Wind Power Park SRL era controlata de compania Monsson Alma din Constanta, care este administrata de cetateanul suedez Emanuel Muntmark, potrivit ultimelor date disponibile. Omul de afaceri, prin intermediul firmelor M. W. Team Invest si Tomis Team are in derulare un proiect cu o valoare de un miliard de euro care presupune ridicarea unui parc eolian in Dobrogea cu o capacitate instalata de 335 MW.

    mai mult

  • Electromontaj vrea să preia 69,21% din capitalul social al Iproeb Bistrița

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a aprobat anunțul preliminar cu privire la oferta publică de preluare voluntară a Iproeb Bistrița de către Electromontaj București. Electromontaj intenționează să achiziționeze 32.925.875 acțiuni, reprezentând 69,21% din capitalul social al emitentului la un preț minim de 1,33 lei/acțiune, potrivit unui comunicat BVB.

    mai mult

  • SIF Muntenia a participat cu 5,1 mil. lei la majorarea capitalului Semrom

    DailyBusiness.ro   

    ___


    SIF Muntenia (SIF4) a subscris actiuni de 5,1 mil. lei in cadrul majorarii capitalului social al Semrom Oltenia, a anuntat miercuri societatea de investitii financiare.

    Cele 2,06 milioane actiuni Semrom au fost subscrise la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune iar suma subscrisa va fi varsata pana pe 31 mai, potrivit unui raport al SIF4 publicat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    Semrom Oltenia este specializata in productia si comercializarea de seminte, cereale si pesticide.

    mai mult

  • Consiliul de Administratie al Amonil, chemat in instanta

    income   

    ___


    Unul dintre actionarii producatorului chimic Amonil, firma Salink din Cipru (13,45% din capital), a solicitat modificarea ordinii de zi a Adunarii Generale prin introducerea propunerii de chemare in instanta a membrilor Consiliului de Administratie al Amonil pentru daune aduse combinatului chimic in urma unui contract de furnizare a gazelor incheiat in 2008 cu Interagro. Cererea actionarului va fi analizata in Adunarea Generala din 26 aprilie, se arata in comunicatul transmis ieri Bursei de Valori Bucuresti.

    Potrivit convocatorului, compania primeste gaz metan de la Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, iar in schimbul gazelor livrate ii cedeaza acesteia intreaga productie de ingrasaminte chimice. Clauzele sunt prezentate intr-un contract incheiat in noiembrie 2009 intre cele doua companii. In acelasi timp, firma Jovline din Belize, care detine 18,22% din actiunile producatorului de ingrasaminte, a completat ordinea de zi a AGA cu propunerea de reconfirmare a membrilor CA, pentru rezultate deosebite in administrarea firmei. 'Consiliul de Administratie a repus in functiune platforma indus­triala, a creat locuri de munca si a transformat firma dintr-o societate care inregistra pierderi (...) intr-una profitabila', se arata in convocator. In plus, actionarii trebuie sa stabileasca si criteriile de departajare a candidatilor pentru functia de membru in consiliu.

    Tot la AGA din 26 aprilie actionarii vor discuta incheierea unui contract de management si prestari servicii de exploatare a instalatiilor chimice pentru producerea ingrasamintelor pe baza de azot cu Chemgas Holding Corporation in calitate de beneficiar. Amonil a avut in 2009 o cifra de afaceri de 245,7 milioane de lei (60,2 milioane de euro), in crestere cu 17,4% fata de valoarea de 216,8 milioane de lei din 2008, si un profit net de 7,3 milioane de lei, mai mare cu aproape 6% comparativ cu castigul de 6,9 milioane de lei din anul precedent.

    mai mult

  • Componența Consiliului de Administrație al 'Antibiotice' SA Iași se va modifica

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Producătorul farmaceutic ieșean 'Antibiotice' SA (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori București) a comunicat completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor convocată pentru data de 29 aprilie a.c. Astfel, la solicitarea Ministerului Sănătății, acționarul majoritar al companiei ieșene, pe ordinea de zi a ședinței a introdus și un punct care vizează modificarea componenței Consiliului de Administrație al societății, prin revocarea unor membri și alegerea altora noi.

    Candidaturile pentru nominalizarea membrilor în Consiliul de Administrație se vor depune până cel târziu în data de 19 aprilie a.c. Până acum, lista de candidaturi pentru funcția de administrator conține două propuneri: Ancamaria Mihaela Negru, din București, farmacist, și Vasilica Rodica Dobra, tot din București, economist.

    Tot în cadrul ședinței din 29 aprilie a AGA se vor analiza situațiile financiare aferente anului trecut și se va supune aprobării Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul în curs. De asemenea, pe ordinea de zi mai figurează aprobarea repartizării profitului net pe anul 2009, fixarea dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,005003193 lei și aprobarea reinvestirii dividendelor. Hotărârile care urmează să fie adoptate cu ocazia respectivei ședințe își vor răsfrânge efectele asupra acționarilor înregis-trați la data de 17 mai 2010.

    'Antibiotice' SA Iași este cel mai important producător român de medicamente de pe piața autohtonă, este principalul producător de antiinfecțioase din România și exportator de produse farmaceutice în pes-te 35 de țări ale lumii. Por-tofoliul de medicamente de uz uman numără în prezent 123 de produse, ce acoperă 66 de substanțe active (dci), 10 clase terapeutice (antiinfecțioase, tract diges-tiv, cardiovas-cular, sân-ge, sistem nervos, sis-tem musculo-scheletic, organe senzitive, sistem respirator, aparat genito-urinar, preparate der-matologice și soluții de spital). Acest portofoliu de produse este dezvoltat pe cinci forme farmaceutice de bază (pulberi pentru soluții injectabile, capsule, comprimate, preparate topice și supozitoare).

    În urma transferului titlurilor deținute la 'Antibiotice' SA de către AVAS, în prima parte a anului trecut, principalul acționar al companiei farmaceutice ieșene a devenit Minis-terul Sănătății, cu 53,0173% din acțiuni. La data de 2 martie a.c., diferența de titluri era deținută de SIF Oltenia (10,0954%) și de alți acționari (36,8873%).

    mai mult

  • Zece candidati concureaza pentru cele sapte locuri din CA-ul Bancii Transilvania

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Cinci actuali administratori ai Bancii Transilvania (TLV) si alte cinci persoane, inclusiv un fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, si-au depus candidatura pentru un loc de membru in Consiliul de Administratie al bancii.

    Dintre actualii administratori, si-au depus candidatura atat presedintele consiliului, Horia Ciorcila, cat si directorul general al bancii, Robert Rekkers, potrivit unei liste publicate miercuri pe site-ul Bancii Transilvania, citat de Mediafax.

    Roberto Marzanati, care a reprezentat BERD in Consiliul de Administratie, va candida independent, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare urmand sa fie reprezentata de un fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, Peter Franklin, potrivit unor surse din banca. Cel din urma a fost director financiar in mai multe divizii financiare din Europa ale General Electric intre 1992 si 2009.

    Din actualul CA mai candideaza Constantin Jeican, fondator al bancii, si Gabriela Grigore, reprezentantul SIF Banat-Crisana (SIF1).

    Totodata, si-au mai depus candidaturile presedintele CA al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea, directorul general al Verida Credit IFN, Carmen Retegan, un alt fondator al BT, Radu Danut Palagheanu, si un medic, Corneliu Diaconescu.

    Retegan este directorul general al Verida Credit, companie controlata in proportie de 99,99% de Ipocredit Holding Olanda, care a fost infiintata de Old Lane, un fond de investitii al grupului financiar american Citi.

    Palagheanu a fost membru in CA al bancii in perioada 1994 - 1995.

    Din actualul CA nu va mai candida Claudiu Silaghi, iar Ionut Patrahau si-a depus demisia la 24 martie.

    Consiliul de Administratie al bancii este format din sapte membri, iar mandatul actualilor adminstratori expira in acest an. Mandatul viitorilor administratori va fi de patru ani, respectiv in perioada 2010 - 2014.

    Alegerile pentru noul Consiliu de Administratie se vor derula in AGA de la 28 aprilie.

    Banca Transilvania are un capital social de 1,086 miliarde lei, divizat in 1,086 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de un leu.

    Potrivit celor mai recente raportari, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 14,54% din actiunile Bancii Transilvania, Bank of Cyprus are 9,7%, presedintele CA al BT are aproximativ 5% din titluri, iar IFC 3,6%.

    mai mult

  • Stirea gazului azer a urcat titlurile Oil Terminal cu 10%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    '... crearea unui val de aprecieri puternice', a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzactionare in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

    mai mult

Pagina

inchide