Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.04.2010

  • Averea fondurilor mutuale a depasit 1 mld. euro

    Wall-Street.ro   

    ___


    Subscrierile realizate in fondurile mutuale si-au mentinut tendinta de crestere, urcand la 800 milioane lei (195 mil. euro) in martie, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

    Numarul investitorilor din intreaga industrie de fonduri de investitii s-a majorat cu 2% in martie, la 272.238.

    La sfarsitul lui martie, fondurile monetare detineau active de 2,42 miliarde lei, cu 15% mai mari fata de valoarea din februarie. Aceste organisme de plasament au atras subscrieri nete de 581,8 milioane lei in primul trimestrul al anului.

    Cele cinci fonduri de obligatiuni au inregistrat o crestere a activelor de 7%, pana la 783 milioane lei, in primele trei luni ale anului, investitorii realizand subscrieri nete de 37,7 milioane lei.

    Fondurile diversificate au obtinut o crestere a activelor de 31%, in primul trimestru, la 337 milioane lei. Investitorii au plasat in aceste fonduri 7 milioane lei in primele trei luni ale anului, cele mai reduse subscrieri nete din sectorul de profil.

    Fondurile de actiuni au inregistrat cea mai mare crestere in aceasta perioada, de 47%, avand active de 275 milioane lei, cea mai redusa valoare dintre fondurile mutuale. In primele trei luni ale anului, aceste fonduri au atras subscrieri nete de 42,6 milioane lei.

    Activele fondurilor din categoria ?Altele? au urcat cu 23%, la 476 milioane lei. Valoarea subscrierilor nete a fost de 126,4 milioane lei, in T1, al doilea volum dintre fondurile mutuale.

    Pe de alta parte, fondurile inchise de investitii au inregistrat o crestere a activelor de 19% la 164 milioane lei. Investitorii au realizat subscrieri nete de 8,7 milioane lei in primele trei luni ale anului.

    mai mult

  • Gruia Stoica mizeaza pe triplarea profitului la Remar Pascani si investitii de 34,8 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Remar Pascani (RMAR), firma specializata in repararea vagoanelor de calatori si marfa controlata de omul de afaceri Gruia Stoica, si-a bugetat pentru acest an investitii in valoare totala de 34,8 mil. euro. Investitiile sunt destinate in cea mai mare parte achizitiilor tehnologice, de utilaje si know-how, dar si armonizarii la cerintele de mediu, precum si reorganizarea activitatii firmei. Investitiile majore vin in contextul in care CFR Calatori a atribuit la finele anului trecut firmei Remar un contract de 699,4 mil. lei, fara TVA, (aproximativ 166 mil. euro), care vizeaza modernizarea a 400 de vagoane de clasa a II-a tip, cu finalizare in 2013. Firma a mai castigat recent un contract de la CFR in valoare de 40,7 mil. lei (circa 9,5 milioane de euro) plus TVA pentru modernizarea a 9 vagoane de calatori. Pentru 2010, Remar Pascani estimeaza un profit net de 17,1 mil. lei (4,1 mil. euro), de 3,5 ori mai ridicat decat cel realizat anul trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 27,1%, de 108,6 mil. lei (26,3 mil. euro).

    mai mult

  • Acționarii Ardaf au subscris integral acțiunile emise pentru majorarea capitalului cu 51 milioane de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Acționarii Ardaf (ARDF) au subscris integral, în două etape, acțiunile emise pentru majorarea capitalului social cu 51 milioane de lei, la 357,76 milioane de lei.

    În prima etapă a operațiunii, derulată în perioada 1 martie-1 aprilie, au fost preluate 94,73 milioane acțiuni, în valoare de 9,47 milioane de lei. În intervalul 2-9 aprilie acționarii Ardaf au subscris restul de 415,27 milioane de acțiuni, în valoare de 41,53 milioane de lei. Potrivit unui anunț transmis Bursei de Valori București, toate cele 510 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu au fost subscrise, iar capitalul social al Ardaf va fi majorat la 357,76 milioane de lei.

    Hotărârea privind infuzia de capitală a fost adoptată de acționarii Ardaf la mijlocul lunii februarie.

    Ardaf și-a început activitatea în anul 1992 și este controlată indirect de Generali PPF Holding, care a intrat în acționariatul asigurătorului român în iunie 2008, când a preluat de la PPF Alpha Limited 72,75% din acțiuni, pe care compania le controla prin intermediul Iberian Structured Investments (Olanda).

    Cele mai recente date de la Depozitarul Central arată că Iberian Structured a ajuns la o cotă de 81,05%. Generali PPF Holding, înregistrat în Olanda, deține un pachet de acțiuni reprezentând 18,57%.

    Generali PPF Holding a fost înființat în iulie 2007, prin unificarea operațiunilor în Europa Centrală și de Est ale Generali (Italia) și PPF Investment (Cehia).

    Generali deține 51% din Generali PPF Holding, potrivit Mediafax.

    În 2009, veniturile asigurătorului din subscrieri au scăzut cu 8%, la 327 milioane de lei. Ardaf a rămas pe pierderi, dar acestea s-au redus la jumătate, de la 185 milioane de lei la 90,5 milioane de lei.

    mai mult

12.04.2010

  • Actiunile Zimtub o iau pe urmele Uztel

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Conducerea producatorului de tevi din otel Zimtub Zimnicea (ZIM) va propune actionarilior in Adunarea Generala de la finele acestei luni majorarea capitalului cu suma de 17 mil. lei (4,1 mil. euro) prin aport in numerar din partea acestora, potrivit convocatorului transmis Bursei de reprezentantii companiei. Anuntul a fost urmat de o apreciere de aproape 15% a titlurilor Zimtub in sedinta de tranzactionare de vineri.

    Valoarea aportului pe care actionarii ar urma sa-l aduca la Zimtub este de peste doua ori mai ridicat fata de valoarea de piata a companiei, care se cifreaza in prezent la 1,7 mil. euro. Luna trecuta, conducerea producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT) a propus actionarilor majorarea capitalului prin aport in numerar cu suma de 4,7 mil. euro, in preajma anuntului titlurile companiei consemnand 12 sedinte consecutive de crestere, in urma carora actiunile Uztel s-au apreciat pe Bursa cu 120%. Aprecierile au avut la baza valoarea ridicata a aportului de numerar propus la cresterea capitalului, care depasea capitalizarea Uztel.

    De la acea data insa, titlurile producatorului de utilaj petrolier au pierdut circa jumatate din avans dupa ce hotararea de majorare a capitalului a fost contestata in instanta.

    Daca propunerea de majorare a capitalului Zimtub va fi aprobata, fiecare actionar va avea posibilitatea sa subscrie 14 noi titluri la 10 actiuni detinute anterior, pretul platit fiind egal cu valoarea nominala de 2,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuni Zimtub s-a derulat vineri la un pret de 1,49 lei/actiune.

    Actionarii vor discuta in aceeasi perioada contractarea unor credite in valoare de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) necesare capitalului de lucru, precum si un credit de investitii in valoare de 2 mil. euro. Printre punctele de pe ordinea de zi a AGA de la Zimtub se mai numara introducerea unor activitati secundare, precum productia, transportul si distributia de energie electrica. Principalii actionari ai Zimtub sunt Flamboyant Ventures, un off-shore inregistrat in Insulele Belize, care detine 31% din actiuni, si miliardarul Ioan Niculae, care detine prin mai multe companii circa 33% din capital.

    mai mult

  • Aerostar Bacau isi extinde afacerile de la avioane la blindate

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Aerostar Bacau (ARS), companie care produce si ofera mentenanta pentru avioane militare si civile, a anuntat vineri un parteneriat cu firma americana Textron Marine & Land Systems, parte a grupului american din industria aeronautica si de aparare Textron, pentru productia de vehicule de securitate blindate si transportoare blindate destinate modernizarii bazei materiale a Fortelor Terestre Romane.

    Desi Aerostar este cunoscuta mai ales pentru reparatiile si modernizarea flotei de avioane miliare a Romaniei, in ultimii ani compania s-a dezvoltat si pe segmentele de fabricare a componentelor pentru industria aviatica, reparatii de avioane civile si producerea de sisteme defensive terestre. Sistemele defensive terestre au generat anul trecut 27% din afacerile Aerostar, care s-au ridicat la 156,8 mil. lei (37 mil. euro). Principalul client al Aerostar este Ministerul Apararii (MApN), insa comenzile primite de la minister au scazut semnificativ anul trecut, astfel ca pentru prima data in ultimii ani, exporturile Aerostar au depasit productia livrata intern, ajungand la 61% din cifra de afaceri.

    Prin parteneriatul cu americanii, Aerostar incearca sa-si consolideze un nou segment de piata, cel al vehiculelor blindate terestre. Potrivit intelegerii, Textron va pune la dispozitie expertiza si tehnologia, iar Aerostar va asigura productia si asamblarea vehiculelor militare. Textron a avut anul trecut afaceri de peste 10,5 mld. dolari, cele mai cunoscute divizii ale grupului fiind producatorul de avioane Cessna si producatorul de elicoptere militare Bell Helicopter, care a fost interesat in anii '90 sa preia IAR Brasov.

    Principala miza pentru Aerostar ramane insa modernizarea flotei de avioane militare, in conditiile in care actuala flota de MIG 21 Lancer va fi inlocuita cu avioane F16 la mana a doua achizitionate de la compania americana Lockheed Martin, pentru care reparatiile si mentenanta ar urma sa fie realizate in Romania.

    Aerostar Bacau a fost in ultimii ani una dintre cele mai constante companii de pe Bursa, reusind sa-si mentina afacerile la un nivel relativ constant si marjele de profit net intre 5 si 10%. Aerostar a fost si una dintre putinele companii listate care a distribuit dividende in fiecare an.

    Din profitul anului trecut, de 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro), compania a propus actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 7,96 mil. lei (1,94 mil. euro). Aerostar este controlata de firma Iarom SA din Bucuresti, care detine 71% din actiuni si va incasa dividende in valoare de aproape 1,38 mil. euro. Iarom este detinuta de trei persoane fizice, Gabriel Filip (directorul general al Aerostar), Doru Damaschin (directorul financiar) si Mihail Toncea, fiecare cu cate 33% din actiuni. Fiecare dintre cei trei detine indirect actiuni Aerostar care valoreaza in prezent pe Bursa 7,9 mil. euro. SIF Moldova mai detine 11% din Aerostar.

    Actiunile Aerostar au crescut cu aproape 100% pe Bursa de la inceputul anului, pe fondul anuntarii rezultatelor financiare si a propunerii de dividend, dar si a speculatiilor privind participarea companiei la modernizarea avioanelor F16 cumparate de statul roman. Capitalizarea companiei a ajuns in prezent la 33,5 mil. euro.

    mai mult

  • Sinteza se asteapta la un profit cu 84% mai mare in 2010

    Wall-Street.ro   

    ___


    Producatorul de produce chimice Sinteza Oradea (STZ) estimeaza ca va obtine un profit de 0,88 milioane lei in acest an, cu 84,5% mai mare decat cel din 2009, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

    In 2009, compania a inregistrat un profit net de 0,48 milioane lei si venituri de 12,84 milioane lei.

    Intrarile de capital prognozate pentru acest an sunt de 17,22 milioane lei, cu 34% mai mari decat anul trecut, in timp ce societatea vede cheltuieli cu 32% mai mari, de 16,1 milioane lei.

    Compania are un capital social de 9,91 milioane de lei, impartit in 66,11 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,15 lei.

    Actionarul majoritar al Sinteza este firma Porto Petrol SRL, cu o detinere de 51,83% din capital, in timp ce Tibor Tincau controleaza 28,13% din actiunile companiei.

    Valoarea de piata a societatii este de 20,2 milioane de lei (4,91 mil. euro) corespunzator ultimei cotatiei de 0,306 lei/actiune.

    mai mult

  • Mobius: Prioritatea noastra este o listare deplina a Fondului Proprietatea la Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management si unul dintre profesionistii care vor administra Fondul Proprietatea (FP), a declarat ca este nepotrivit sa se opuna initiativei Bursei de Valori Bucuresti de a prelista Fondul pe platforma CAN, atat timp cat compania Franklin Templeton nu a fost numita oficial administrator al Fondului.

    Declaratia lui Mark Mobius vine dupa ce saptamana trecuta Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a afirmat public ca a obtinut acordul scris si verbal al lui Mobius pentru prelistarea Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al BVB denumit CAN (Companii si Actiuni Noi).

    'Nu am fost numiti oficial manageri ai Fondului, astfel ca nu putem vorbi in numele Fondului si nici sa oferim vreun sfat in aceasta privinta. Astfel, este nepotrivit ca noi sa avem vreo obiectie la initiativa Bursei de Valori Bucuresti de a permite tranzactionarea actiunilor FP pe platforma CAN. Imediat ce vom fi oficial numiti administratori ai Fondului prioritatea noastra va fi sa obtinem o listare deplina la Bursa din Bucuresti', a declarat pentru ZF Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management.

    Desi a castigat procedura de selectie inca din luna iunie a anului trecut, Franklin Templeton asteapta inca numirea oficiala in functia de administrator al activelor de circa 3 mld. euro ale Fondului. Pentru ca acest eveniment sa poata avea loc sunt necesare o hotarare de guvern si votul pozitiv al actionarilor FP care sa ateste modificarea actului constitutiv al Fondului si numirea lui Templeton la carma de administrator.

    Actionarul majoritar al Fondului este statul roman, care prin intermediul Ministerului de Finante controleaza circa 60% din capital, restul fiind impartit de peste 3.000 de persoane fizice si juridice.

    Aceasta este a doua oara cand oficialul Templeton afirma ca prioritatea mandatului de administrator este listarea deplina la BVB. Prezent la Bucuresti pe 25 martie, Mark Mobius s-a angajat sa listeze Fondul Proprietatea la BVB in luna septembrie, declarandu-se impotriva listarii Fondului pe sistemul alternativ de tranzactionare ROTC - proiect propus de Asociatia Brokerilor.

    mai mult

09.04.2010

  • Confuzie la Fondul Proprietatea: cand si unde se listeaza?

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a declarat ieri ca a obtinut acordul verbal si scris al lui Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, pentru prelistarea Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al BVB.

    Contactati de Ziarul Financiar pentru a comenta declaratia oficialului BVB, reprezentantii companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), nu au confirmat informatiile, declarand ca vor reveni cu clarificari. Mai mult, prezent la Bucuresti pe 25 martie, Mark Mobius s-a angajat sa listeze Fondul Proprietatea la BVB in luna septembrie, declarandu-se impotriva listarii Fondului pe un alt sistemul alternativ de tranzactionare - ROTC - proiect propus de Asociatia Brokerilor.

    Deocamdata, actiunile fondului continua sa se tranzactioneze prin mica publicitate, iar pe Bursa din Viena exista doua instrumente derivate (warrant) listate de Wood&Company si UniCredit Bank Austria care ofera o cotatie mai transparenta a titlurilor fondului. Cu o valoare de piata care se apropie in prezent de 2 miliarde de euro, Fondul Proprietatea este principala miza pentru Bursa de Valori anul acesta, iar listarea fondului ar aduce o crestere a lichiditatii pe Bursa.

    Proiectul ATS apartine Bursei si nu a primit inca autorizatia de functionare de la arbitrul pietei de capital. Pe sistemul alternativ al BVB vor fi transferate actiunile companiilor care nu sunt listate pe o piata reglementata. Acesta este destinat companiilor care nu indeplinesc criteriile minime pentru listarea pe piata reglementata a BVB, fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, au un free-float mai redus de 25% sau au un capital sub un milion de euro.

    'M-a surprins declaratia directorului general al Bursei despre prelistarea Fondului pe ATS. Este pentru prima oara cand aud despre acest lucru', a spus Corin Trandafir, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea. El reprezinta interesele mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit, cei mai importanti actionari privati ai FP.

    Anca Dumitru a mai spus ca din punct de vedere tehnic prelistarea se poate realiza imediat dupa autorizarea sistemului alternativ de tranzactionare de catre CNVM.

    Pentru ca listarea la BVB sa fie posibila, Fondul Proprietatea trebuie sa fie inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), proces aflat in plina desfasurare. Potrivit lui Corin Trandafir, 'inregistrarea la CNVM urmeaza sa fie realizata pana la 1 mai, prospectul fiind deja in curs de redactare. Speram ca prospectul de emisiune sa fie finalizat pana la sfarsitul acestei luni'.

    Alaturi de listarea la Bursa, un alt eveniment asteptat indelung de cei peste 3.000 de actionari ai Fondului este distribuirea dividendelor aferente rezultatelor financiare inregistrate in 2008 si 2009, proces blocat de un pachet de circa 500 mil.actiuni ramase neplatite de Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului, la capitalul social. Cele peste 500 mil. actiuni urmeaza a fi 'sterse'din capitalul social, participatia Finantelor reducandu-se astfel cu circa 3%. Decizia de anulare a pachetului de actiuni se afla in prezent pe masa Guvernului sub forma unui amendament adus la Ordonanta 81 din 2007. Fondul a incheiat anul 2009 cu un profit net record de 730 mil. lei, iar 2008 cu un castig net de 467 mil. lei

    'Pentru cei doi ani, 2008 si 2009, Fondul ar putea distribui un dividend, in valoare cumulata de 0,04 lei/actiune, daca este sa luam in calcul ca Fondul trebuie sa distribuie cel putin 50% din profit. Acest lucru va fi posibil dupa modificarea Ordonantei 81 din 2007. Ordonanta se afla in prezent la Guvern unde asteapta aprobare', a conchis Trandafir.

    mai mult

  • Bursa se listeaza in doua luni. 12 brokeri vor sa intermedieze listarea

    Wall-Street.ro   

    ___


    Caietul de sarcini pentru intermediarea ofertei publice a Bursei de Valori Bucuresti a fost achizitionat de catre 12 intermediari de pe piata de capital, a declarat Anca Dumitru, director general al BVB.

    'Caietul de sarcini a fost achizitionat de 12 intermediari. Noi am realizat aceste caiete cat s-a putut de concret pentru ca brokerii sa-si evalueze singuri nota finala. Noutatea pe care o prezinta procesul de intermediere este ca brokerul se va ocupa si de promovarea privatizarii Bursei', sustine Anca Dumitru.

    Directorul Bursei a afirmat ca listarea ar putea avea loc in aproximativ doua luni.

    Ea a mai spus ca in curand se va prezenta si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anii urmatori, iar printre principalele obiecte ale Bursei in 2010 se afla introducerea sistemului alternativ de tranzactionare si, in acelasi timp, clarificarea statutului pietei Rasdaq.

    mai mult

  • Cum a reusit Gehrig Schultz, americanul adus de Tender la Prospectiuni sa schimbe fata companiei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Gehrig Schultz, americanul care in urma cu un an si jumatate a fost adus de omul de afaceri Ovidiu Tender la conducerea Prospectiuni Bucuresti (PRSN), cea mai importanta companie a sa, spune ca pana in prezent a incercat sa reduca la minimum costurile si a creat bazele extinderii activitatii companiei pe pietele externe, iar in continuare se va concentra pe intinerirea personalului.

    In primele luni de la numirea lui pe pozitia de CEO, Schultz a redus personalul cu circa o treime, efectele restructurarii de personal putand fi vizibile abia anul acesta, in conditiile in care firma a avut anul trecut cheltuieli suplimentare cu plati compensatorii.

    'Am redus costurile cu personalul administrativ semnificativ, de la un numar de circa 670 de oameni la 470 in prezent. Costurile administrative ale companiilor din acest domeniu se situeaza intre 12% si 20% din totalul costurilor si noi le-am redus de la nivelul maxim la nivelul minim, astfel ca in comparatie cu concurenta noastra suntem foarte competitivi', spune Schultz. Numarul total de angajati ai companiei este in prezent de circa 1.900, fata de aproape 3.000 la inceputul lui 2008.

    Insa restructurarea din cadrul companiei nu s-a incheiat, in acest moment directorul trecand la urmatoarea etapa, cea de intinerire a personalului super-specializat si transmiterea cunostintelor acestora catre personalul tanar.

    'Anul trecut a fost un an bun din punct de vedere financiar, un an de transformare in structura de organizare in cultura organizationala, ne-am concentrat pe activitati de marketing si am scos la lumina abilitatile noastre tehnice. Am perfectionat personalul pentru a fi capabil sa devina experti in anumite sectoare si pentru a putea concura la nivel international', povesteste CEO-ul Prospectiuni.

    El mai spune ca fiecare activitate din cadrul firmei de prospectare a fost restructurata pentru a deveni profitabila si a mentine aceasta profitabilitate pe tot parcursul anului.

    'Anul trecut, unul dintre principalele obiective pe care le-am avut in vedere a fost ca fiecare divizie sau activitate din cadrul companiei sa fie transformata intr-una profitabila pentru ca unele dintre acestea pierdeau bani. Acum am rezolvat aceasta problema. Laboratorul geologic din cadrul companiei, de exemplu, pierdea destul de multi bani, asa ca am redus personalul, am crescut preturile si am schimbat unele dintre produse, iar acum este profitabil', spune Gehrig Schultz.

    Sub conducerea lui, afacerile Prospectiuni au crescut cu 80% anul trecut, la 225 mil. lei (53 mil. euro), iar profitul net a urcat la 40,7 mil. lei (9,6 mil. euro), dupa rezultate mai slabe in 2008.

    Isi propune sa devina un jucator international

    Dintr-o companie care activa la nivel local, Prospectiuni Bucuresti are acum baze si echipe de lucru in Iran, Irak si urmeaza anul acesta sa infiinteze inca una in Maroc.

    Obiectivul americanului de la conducerea firmei de prospectare este ca in decurs de cinci ani de zile lucrarile externe sa ajunga la o cota de 30-40% din valoarea afacerilor, de la circa 10% anul trecut.

    'Avem operatiuni in Iran si ne asteptam sa incepem lucrarile in iunie. In Iran avem o activitate stabila. Am dori sa o extindem, dar din motive politice in prezent nu putem, sunt alegeri si procedurile sunt greoaie. De asemenea, estimam ca vom fi prezenti in iulie in Africa de Nord. In Maroc facem explorari minerale pentru guvernul de acolo de vreo sase luni, in principal pentru a descoperi zacaminte de platina si aur. Am inregistrat compania in regiunea Kurdistan din Irak. Am stabilit contacte in tari din nordul Africii, Maroc, Senegal si Egipt. Vrem sa ne extindem si in India. Am semnat un contract de asociere cu o companie din India pentru a presta servicii acolo si am semnat un contract similar in Spania', a precizat Schultz.

    Mai mult, el mai spune ca firma a semnat de curand doua contracte cu o companie americana pentru a furniza servicii geotermale pe teritoriul SUA.

    'La finele anului trecut si inceputul lui 2010 chiar am inceput sa facem afaceri cu o mare companie din SUA pentru lucrari geotermale. Lucru interesant la energia geotermala este ca volumul se poate regla in timp si este energie nepoluanta. Credem ca pe viitor aceasta activitate are un potential mare de crestere pentru companie', considera Gehrig Schultz.

    Un alt domeniu pe care americanul il considera foarte promitator si spre care doreste sa indrepte una dintre activitatile Prospectiuni este cel al lucrarilor de mediu, precizand in acelasi timp ca firma dispune de toate mijloacele pentru a masura si monitoriza contaminarea, personal specializat si chiar detine un departament pentru astfel de servicii in companie.

    Se bate cu gigantii pentru piete noi

    Firma de prospectare geologica detinuta de Ovidiu Tender este cea mai mare din regiune dupa nivelul afacerilor si concureaza pentru contracte cu firme mai mici din Polonia, Ungaria sau Slovacia.

    In vestul Europei exista insa companii de prospectare ale caror rulaje anuale se invart in jurul a cateva miliarde de euro si care activeaza la nivel global.

    Anul trecut Prospectiuni a reusit sa incheie un contract in valoare de 9 mil. euro pentru lucrari in Bulgaria.

    'Fiecare companie incearca sa castige piata concurentei si noi presam in Ungaria, Italia, Serbia sau Bulgaria care sunt piete traditionale pentru alte companii. Anul acesta ne asteptam sa avem rezultate in acest sens in zona sudului Europei, respectiv Bulgaria, si am primit propuneri din Slovenia, Slovacia si vom concura acolo', a precizat Schultz.

    Piata ramane dificila si in acest an

    Americanul este de parere ca piata internationala de prospectare va fi si mai dificila in 2010 decat a fost anul trecut, iar activitatea va fi redusa din cauza ca firmele petroliere mici care fac majoritatea lucrarior de explorare nu au acces la finantare si din aceasta cauza nu dispun de lichiditati suficiente.

    'Exista sanse sa existe o presiune asupra profitabilitatii din cauza competitivitatii pietei din acest an. In termeni de afaceri, cred ca anul 2010 va fi pentru Prospectiuni foarte similar cu cel de anul trecut. Prima parte a anului este acoperita cu contracte si am inceput discutiile pentru a ne duce cu lucrarile pana in octombrie, dar avem cateva incertitudini privind a doua parte a anului'.

    El mai spune ca Petrom, principalul client al firmei, isi va intensifica lucrarile anul acesta, compania primind un contract de prospectare in zona orasului Moreni care conform raportului anual al Petrom este cel mai ambitios proiect de prospectiune seismica 3D realizat de companie.

    Totusi, CEO-ul Prospectiuni are retineri de faptul ca bugetul Romgaz pentru astfel de lucrari nu era inca aprobat si si-a manifestat ingrijorarea pentru restul de contracte cu companii mai mici care au o pondere mai scazuta in afacerile firmei.

    In ce consta activitatea de prospectare

    Pentru industria de petrol si gaze compania foloseste in prezent o noua tehnologie bazata pe senzori de ordinul miilor, care sunt introdusi in sol pentru a masura miscarile scoartei terestre si a furniza imagini 3D ale acesteia si in acest fel se identifica si se localizeaza zacamintele de petrol si gaze. La lucrarile din acest an pentru Petrom, compania va folosi 10.000 de senzori, costul unui singur senzor ridicandu-se la 1.200 de euro. Pentru zacaminte de minereuri, firma colecteaza mostre de la sol pe o suprafata intinsa din mai multe locuri, mostre care sunt apoi analizate in laborator, iar in functie de concentratia minereului in mostra se localizeaza zacamantul. Un alt tip de prospectare, cea geotermala, consta in studierea temperaturii pamantului pentru a identifica zonele fierbinti ale acestuia. Din aceste locuri poate iesi abur la suprafata in urma forarii, care invarte o turbina si genereaza electricitate.

    Gehrig Schultz, 46 de ani, si-a inceput cariera in industria geofizica dupa ce a absolvit facultatea de Inginerie Geofizica la Universitatea din Colorado. Anterior venirii lui in Romania la conducerea Prospectiuni Bucuresti, Schultz a lucrat opt ani la firma Eastern Hemisphere unde a ocupat functia de vicepresedinte al diviziei de operatiuni terestre. Are o experienta de peste 25 de ani in acest domeniu si a lucrat in America de Sud, Africa de Nord si Vest, respectiv Europa. Este specializat in achizitii, pentru firma PGS Onshore, realizand achizitii de peste 70 mil. dolari in Libia, Nigeria si Bangladesh. Totodata, americanul este specializat in precesare de date si oportunitati de afaceri.

    mai mult

Pagina

inchide