Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.07.2007

  • Ford la Craiova

    Ziua   

    ___
    Grupul american Ford a depus, ieri, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) singura oferta finala pentru cumpararea companiei Automobile Craiova, pana la termenul limita, care a expirat la ora 16:00.

    Producatorul american General Motors, care cumparase dosarul de prezentare a companiei Automobile Craiova, si firma ruseasca JSC Russian Machines, parte a unui grup detinut de magnatul Oleg Deripaska, care isi exprimase de asemenea interesul pentru preluarea uzinei din Craiova, nu au depus oferte finale.

    Oferta Ford va fi deschisa astazi, la ora 13.00, la sediul AVAS, de catre membrii comisiei de privatizare, in prezenta presei. Presedintele comisiei de privatizare a companiei Automobile Craiova, Sebastian Vladescu, a declarat ca se va anunta daca Ford a depus toate documentele necesare si este calificata in etapa negocierilor, transmite Mediafax.

    Reamintim, AVAS a publicat, in luna iunie, anuntul de privatizare a societatii Automobile Craiova, care detine fabrica Daewoo Automobile Romania, termenul final pana la care pot fi depuse ofertele pentru pachetul de actiuni reprezentand 72,4% din capitalul social fiind 5 iulie.

    Printre altele, investitorul se va angaja ca, in al patrulea an de la privatizare, sa ajunga la un nivel de integrare de minim 60% si realizarea unui volum al productiei de 200.000 de autoturisme. Din punctajul final acordat de catre Comisie, pretul oferit pe actiuni va avea o pondere de 35%, iar investitiile pentru modernizarea capacitatilor de productie a autoturismelor vor avea un punctaj de 20%. Planul privind nivelul de integrare va avea o pondere de 20%, iar volumul de productie propus de investitor va fi notat tot cu 20%. Fiecare dintre cele patru elemente de departajare pentru stabilirea ofertei castigatoare va fi punctat separat.

    Sute de milioane de euro in joc

    Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 de milioane de dolari.

    Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co. si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat in luna august 2006.

    Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 de milioane de euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 de milioane de euro pentru participatia sa de 72,4%.

    Sursa: Ziua, 06 iulie 2007

    mai mult

  • Raiffeisen: Transilvania ar trebui sa se vanda in acest an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment - societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, considera ca 2007 este anul in care ar fi un moment oportun ca Banca Transilvania (TLV) sa fie preluata de un grup financiar international, sau ca aceasta sa-si restructureze operatiunile prin vanzarea diviziei de asigurari.

    RCI a emis ieri o actualizare la analiza pe actiunile bancii, in urma cresterilor puternice inregistrate de aceste titluri in ultima perioada, care au dus pretul actiunilor aproape de maximul istoric. Aprecierile recente, spun analistii de la Raiffeisen, au fost determinate tocmai de aparitia unor noi zvonuri in piata privind vanzarea bancii.

    Cresterea accelerata a titlurilor a determinat RCI modificarea recomandarii de 'cumparare' pe care o aveau pe aceste actiuni cu una de 'pastrare', cu stabilirea unui pret tinta pentru urmatoarele 12 luni la 0,85 lei/actiune'. Ieri, actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta la un pret de 0,885 lei/actiune.

    'Sigur, speculatii legate de vanzarea Bancii Transilvania au fost mereu, dar credem ca anul acesta ar fi un moment bun pentru ca banca sa fie preluata sau ca aceasta sa se restructureze prin vanzarea diviziei de asigurari, care a afectat atat profitabilitatea, cat si rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a grupului', a declarat Oleg Galbur, directorul departamentului de analiza de la RCI. El a adaugat ca nu are indicatii ca banca s-ar afla intr-adevar in cursul unui proces de preluare, 'orientandu-se' in prezent dupa zvonurile care circula in piata.

    In conditiile in care si-a dezvoltat puternic reteaua de distributie, ajungand la 370 de unitati, Banca Transilvania este prima alegere pe lista de 'cumparaturi', a unui grup financiar strain, considera RCI.

    'Daca este un moment oportun ca Banca Transilvania sa fie preluata acum depinde in final de intentiile bancilor care nu au reusit sa intre pe piata sau care vor o cota mai mare. Avand in vedere potentialul ridicat de crestere al pietei de retail, daca cineva doreste sa beneficieze de aceasta crestere este mai indicat sa cumpere o banca ce are o retea puternica decat sa dezvolte o investitie greenfield', spune Oleg Galbur.

    Analistii de la RCI au downgradat totusi actiunile TLV, inclusiv ca urmare a rezultatelor consolidate 'sub asteptari' raportate de grupului, din cauza performantelor slabe ale diviziei de asigurari.

    Potrivit RCI, actiunile bancii se tranzactioneaza in prezent cu un premium de pret 'semnificativ' atat fata de bancile principale din Europa Centrala si de Est, cat si fata de BRD, in ceea ce priveste indicatorul PER (pret/profit pe actiune). Pe de alta parte, titlurile Bancii Transilvania sunt cotate pe piata cu o prima 'usoara' fata de celelalte banci mari din regiune, in termeni de pret raportat la valoarea contabila (P/BV), si cu discount fata de BRD. Analistii considera ca Banca Transilvania 'cere' multipli de evaluare mai ridicati datorita potentialului de crestere mai ridicat fata de bancile din regiune si statutului sau de tinta de achizitie.

    Media indicatorului PER estimat pentru 2007 si 2008 in cazul bancilor din regiune este de 20,5 si, respectiv 18, in timp ce in cazul TLV, acesta este de 34 si 32,5. In cazul P/BV, media in regiune pentru 2007 si 2008 este estimata la 3,7 si, respectiv, 3,3, iar la TLV, nivelurile estimate sunt de 4,2 si 3,8.

    Sursa: Ziarul Financiar, 06 iulie 2007'

    mai mult

  • Dafora investeste 21,8 mil. euro in foraj

    Curierul National   DAFR

    ___
    Compania Dafora din Medias intentioneaza sa cumpere, in leasing, instalatii de foraj in valoare totala de 21,8 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al companiei remis pietei Rasdaq

    Consiliul de Administratie al companiei propune actionarilor achizitionarea a doua utilaje de foraj, unul in valoare de 15,6 milioane de euro, iar cel de-al doilea de 6,2 milioane de euro. Contractele urmeaza sa fie incheiate pe o perioada de sapte ani. Totodata, compania a anuntat ca a incheiat, in luna iunie, un contract de antrepriza de constructii cu firma Flowtex Technology, in valoare de 2,1 milioane de lei, care presupune executarea investitiei 'Executare Sistem Rutier Sura Mica'.

    Principalul actionar al firmei este omul de afaceri Gheorghe Calburean, cu o participatie de 48,16%, iar compania de investitii financiare DWS Investment, membra a celui mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, detine 16,1% din actiunile Dafora.

    Dafora are un capital social in valoare de 97,35 milioane lei si desfasoara activitati in domeniul forajului petrolier si al constructiilor. Compania a incheiat un contract pentru lucrari de foraj in Bulgaria si intentioneaza sa desfasoare, in acest an, activitati de foraj in Ucraina, Sudan si Germania.

    Compania deruleaza, de asemenea, mai multe proiecte de constructie de cartiere rezidentiale in Medias si Sibiu, extinderea si modernizarea Aeroportului din Sibiu, constructia unui hotel de patru stele din Sighisoara, a unui centru comercial la Targu Mures si a complexului Perla Residence Bucuresti.

    Sursa: Curierul National, 6 iulie 2007 '

    mai mult

05.07.2007

  • Valoarea Alro Slatina a sarit de 2 mld. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Valoarea de pe Bursa a producatorului de aluminiu primar Alro Slatina (ALR) a depasit nivelul de 2 miliarde de euro, compania ajungand a treia din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, dupa Petrom si BRD.

    Actiunile Alro au atins ieri un maxim istoric de 9 lei/actiune, inchizand sedinta de tranzactionare cu o crestere de 3,4%.

    Cotatia Alro s-a dublat practic fata de ultimul pret din 2006, iar brokerii pun evolutia pozitiva a acestor titluri pe seama rezultatelor financiare in crestere.

    Alro a raportat pe primele trei luni ale acestui an un profit de 47,1 mil. euro (159,3 mil. lei), in urcare cu peste 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile producatorului au inregistrat insa un avans de sub 10%, la 175,9 mil. euro (594 mil. lei).

    Rezultatele au venit in momentul in care Alro se afla in centrul scandalului dintre presedinte si prim-ministru pe tema favorizarii combinatului pentru a obtine energie la un pret preferential. Profitul in cazul Alro a fost sustinut de evolutia cotatiei aluminiului pe piata internationala, care s-a pastrat aproape de maximele istorice din ultimul deceniu, si de cresterea gradului de prelucrare al produselor, spun reprezentantii companiei.

    Alro a fost activa si in ceea ce priveste piata fuziunilor si achzitiilor. Compania a cumparat producatorul de alumina Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima, si a fuzionat cu Alprom Slatina, societatea cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu.

    Singura problema pe care piata o resimte este lichiditatea redusa a actiunii determinata de free-floatul limitat la sub 10%. Acest lucru induce titlurilor si o volatilitate peste medie. Desi a inceput anul cu un buget previzionat destul de conservator in care profitul se pastra la acelasi nivel ca in 2006, iar afacerile erau vazute putin mai jos fata de aceeasi perioada, rezultatele dupa primele trei luni au fost peste asteptari.

    Profitabilitatea Alro a inregistrat in primul trimestru o urcare puternica (cresterea profitului a fost de 69% - in euro), desi cifra de afaceri a inregistrat un avans de numai 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    Reprezentantii companiei explica diferenta dintre cele doua ritmuri de crestere prin faptul ca primele de vanzare au crescut considerabil in ultimii ani. Prima de vanzare este practic valoarea adaugata unui produs prin prelucrarea lui. Alro a renuntat sa mai vanda alumniu in stare bruta sub forma de bare sau lingouri, iar faptul ca produsele sale au un grad din ce in ce mai rdicat de prelucrare a dus la cresterea profitabilitatii.

    Reprezentantii Alro declarau dupa anuntarea rezultatelor ca desi multi analisti se asteptau la o scadere a pretului de aluminiu cu circa 30% in prima jumatate a anului, acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce a ajutat mult profitul companiei. Ultima cotatie pentru tona de aluminiu la London Metal Exchange (LME), un benchmark pe piata internationala a metalelor, se pastra aproape de maxime la peste 2.600 de dolari.

    O alta variabila in afacerile Alro este reprezentata de pretul energiei electrice. Compania este cel mai mare consumator de pe piata romaneasca, nevoia de electricitate a combinatului ridicandu-se la 8% din consumul national. Circa 75% din energie este asigurata printr-un contract cu Hidroelectrica preluat in septembrie 2005 de la Energy Holding.

    Pretul din contract nu a fost facut public, dar energia produsa de Hidroelectrica este cea mai ieftina de pe piata romaneasca. Contractul cu Hidroelectrica are o formula de actualizare anula a pretului, iar reprezentantii Alro sustin ca in fiecare an acesta a fost ajustat in plus.

    Restul de 25% din necesarul de energie electrica este achizitionat de pe Bursa de energie. Contractele castigate anul acesta de Alro au fost incheiate la un pret de 170 lei/MWh (circa 74 $/MWh), in timp ce datele prezentate de producatorul de aluminiu arata un pret mediu de 22 $/MWh pentru industriile energofage din Uniunea Europeana.

    Societatea a inaintat mai multe scrisori autoritatilor prin care cere un pret mai scazut la factura de energie, motivat de faptul ca are un consum in banda, care reduce cheltuielile distribuitorilor, si da ca exemple diferite modele din Uniunea Europeana in care statul sprijina companiile energofage.

    Planurile Alro pe acest domeniu mai includ construirea unei centrale termoelectrice de 1.000 de MW in valoare de 1 mld. $, participarea la privatizarea complexului energetic Craiova, Turceni, Rovinari, si finantarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

    Compania este detinuta de grupul olandez Marco Industries, proprietatea miliardarului rus Vitali Matsitski. Participatia Marco se ridica la peste 75% din capital in timp ce 10,05% se afla in portofoliul Fondului Proprietatea. Fondul, infiintat pentru a despagubi persoanele ale caror proprietati au fost confiscate in timpul regimului comunist, este de asteptat sa intre pe Bursa la mijlocul anului viitor.

    Actiunile Alro au fost suspendate de la tranzactionare anul trecut pe o perioada de cinci luni si jumatate, la sfarsitul anului trecut, in vederea incheierii procesului de fuziune prin absorbtie cu Alprom Slatina, companie cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu. Titlurile au revenit la tranzactionare in martie, cand cotatia a urcat cu 90% in doar cinci sedinte.

    Sursa: Ziarul Financiar, 05 iulie 2007

    mai mult

  • Problema actiunii de aur de la Petrom, clarificata pana la finele lui august

    Gandul   SNP

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit notificarea din partea Comisiei Europene referitoare la declansarea procedurii de infrigement impotriva Romaniei daca statul nu va modifica contractul de privatizare a Petrom.

    “In termen de doua luni, vom trimite raspunsul nostru”, au declarat oficiali ai AVAS. La nivelul institutiei va fi infiintata o echipa de lucru, alcatuita din trei experti care vor elabora documentatia referitoare la “actiunea de aur” deainuta de stat la Petrom, care va fi prezentata Comisiei Europene ai Guvernului.

    Sursa: Gandul, 05 iulie 2007

    mai mult

  • Lupta bursiera din sectorul farmaceutic, castigata de Biofarm

    Curierul National   ATB  BIO  SCD

    ___
    Sectorul farmaceutic autohton va cunoaste o perioada de crestere similara celei de anul trecut.Cu toate ca procentele care definesc trendul ascendent al pietei farma din Romania cunosc anumite oscilatii, ascensiunea pietei va fi undeva in jurul a 20%. De o anumita crestere ar putea fi lovite si companiile din industria farmaceutica prezente pe Bursa de Valori Bucuresti. Antibiotice, Biofarm si Zentiva vor incerca sa tina pasul cu piata.

    Biofarm

    Este compania listata la BVB care cunoaste cea mai importanta crestere. 'Despre Biofarm pot sa spun ca este compania din sectorul farmaceutic cu cea mai dinamica ascensiune. Actiunile Biofarm s-au plasat tot timpul pe un trend ascendent, datorita politicii companiei de a acorda actiuni gratuite sub forma de dividende', apreciaza Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. 'In viitor, cred ca actiunile Biofarm vor continua sa se aprecieze, daca tinem cont de evolutia anterioara si de cea actuala', spune Chisu.

    In primul trimestru al anului curent, cifra neta de afaceri a Biofarm a fost de aproximativ 14,5 milioane de lei, conform datelor raportate de companie Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile totale ale companiei au fost de 14.976.770,00 lei, iar cheltuielile totale de 9.842.368,00 lei.

    Antibiotice Iasi

    Considerata regina romaneasca a pietei farmaceutice autohtone, compania ieseana se afla in plin proces de privatizare. De-a lungul timpului, desele tergiversari ale procesului de privatizare au avut, inevitabil, repercusiuni si asupra cotatiei titlurilor companiei. 'Compania Antibiotice se afla intr-o perioada de stagnare. Actiunile sunt cotate cam la aceeasi valoare de ceva timp, iar fluctuatiile nu au fost semnificative.Totusi, atunci cand AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - n.r.) a facut anumite remarci la adresa companiei, actiunile Antibiotice au avut perioade in care au crescut foarte rapid', precizeaza Chisu. Brokerul considera ca, in momentul apropierii termenului de privatizare, titlurile Antibiotice ar putea atinge noi maxime.

    Compania Antibiotice a incheiat primul trimestru al anului 2007 cu o cifra de afaceri de 41,7 milioane lei, reprezentand o crestere de 14% fata de primul trimestru al anului trecut. Cresterea cifrei de afaceri pe primul trimestru a fost sustinuta atat de sporirea volumului de vanzari pe piata interna cu 12%, cat si de majorarea exporturilor cu 25%.

    ...uite consultantul, nu e consultantul

    Privatizarea Antibiotice pare ca nu o sa se mai finalizeze.Totusi, AVAS ar putea lansa in luna septembrie anuntul de privatizare pentru Antibiotice Iasi, fara sa apeleze la un consultant financiar, daca cele doua firme interesate de contractul de servicii nu vor accepta un pret mai scazut decat cel solicitat. In aprilie, Autoritatea a primit doua oferte de consultanta financiara din partea companiei AT Kearney si a unui consortiu condus de Alpha Bank. Valoarea estimata de AVAS pentru licitatia de selectare a consultantului Antibiotice este de pana la 415.000 euro.

    'Ofertele depuse au fost foarte scumpe, de trei ori mai mari decat valoarea aprobata in Consiliul Director al AVAS', a declarat vicepresedintele institutiei, Laszlo Gyerko, citat de Mediafax.

    Gyerko a mentionat ca in cazul in care niciunul dintre cei doi ofertanti nu va accepta, pana la jumatatea lunii august, sa semneze un contract cu o valoare cuprinsa in bugetul AVAS, atunci privatizarea Antibiotice se va realiza fara consultant financiar.

    'Noi nu vom putea majora suma cuprinsa in buget. Daca nu vor accepta (ofertantii - n.r.) va trebui sa luam o alta decizie, adica sa privatizam Antibiotice fara consultant, numai cu experti ai AVAS', a spus Gyerko.

    Oficialul a mentionat ca pana la inceputul lunii septembrie AVAS va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care va contine atat strategia si metoda de privatizare a companiei, cat si problema consultantului.

    Zentiva

    'De cand a fost preluata, Zentiva se afla intr-un con de umbra', afirma Chisu. Acesta a mai spus ca ramane de vazut ceea ce se va intampla in viitor, lucrurile fiind oarecum neclare in aceasta perioada.

    Potrivit topului celor mai importante 20 de companii prezente pe piata farma din Romania, realizat de Cegedim Romania, aferent primului trimestru al anului 2007, Zentiva se gaseste pe pozitia a opta, cu o cota de piata de 5,1%. In intervalul ianuarie-martie 2007, cifra de afaceri neta a companiei a fost de 55.362.079,00 milioane lei.

    Piata creste, consumul mai are de tras

    La sfarsitul anului trecut, piata farmaceutica autohtona se plasa la un nivel de peste 1,5 miliarde euro, a declarat pentru Curierul National Dragos Dinu, Chief Executive Officer A&D Pharma. Oficialul A&D Pharma afirma ca ritmul de crestere al pietei farma pentru acest an va fi undeva in jurul a 15-20%. Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare de piata Cegedim Romania, anul 2007 ar putea aduce o crestere a pietei totale superioara valorii de 20%.

    Principalele obstacole potentiale raman functionalitatea si finantarea sistemului de sanatate, a caror evolutie in urmatoarele trimestre ramane de confirmat, potrivit Cegedim Romania. Analistii firmei de cercetare sunt de parere ca nu vor interveni blocaje majore, care sa inverseze tendintele actuale, deoarece se apropie un nou an electoral, respectiv 2008.

    'Sunt mai multi factori care ne fac sa ne gandim la o crestere a pietei farmaceutice, in acest an', spune Dinu. Unul dintre acestia este cel al cursului euro/RON, respectiv RON/euro. Daca la sfarsitul anului 2004 euro era cotat la peste 40.000 de lei vechi, in momentul de fata un euro este cotat la putin peste 31.000 de lei vechi. Acest lucru a avut un impact major asupra pretului medicamentelor din import, care a inregistrat o scadere de circa 35 de procente. 25% provin din paritatea euro/leu, iar restul de 10% au fost cauzate de modificarile adaosului din industrie, a precizat CEO-ul A&D Pharma.

    Consumul de medicamente: 73 euro/locuitor

    La sfarsitul anului trecut, consumul de medicamente inregistrat la nivel national a fost de 73 de euro/ cap de locuitor. 'Este un dezastru. Romania are cel mai redus consum de medicamente pe cap de locuitor din toata Comunitatea Europeana. Cred ca este chiar mai mic decat cel din Bulgaria. In Franta, de exemplu, consumul de medicamente este de 530 de euro, in Marea Britanie, de peste 400 de euro, in Ungaria, care se afla in aceeasi regiune cu noi, este un consum care se apropie de 200 de euro, iar in Polonia, tara care se confrunta cu destule dificultati in sistemul de sanatate, consumul de medicamente per capita este de circa 170 de euro', spune Dragos Dinu.

    Sursa: Curierul National, 05 iulie 2007'

    mai mult

04.07.2007

  • Oil Terminal are terenuri in centrul Constantei de peste 400 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Oil Terminal, cel mai mare operator din Romania, va elibera 90 de hectare in centrul Constantei, unde un metru patrat costa 450 de euro, dupa ce va reloca un depozit de produse petroliere intr-o zona periferica. Pe acest spatiu, compania intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar.

    Valoarea terenului este de 405 milioane de euro. Pe Bursa, Oil Terminal valoreaza, la ultimul pret de ieri, circa 100 milioane de euro, compania dublandu-si capitalizarea bursiera in acest an.

    Ieri, actiunile societatii au crescut cu aproape 15%, dupa ce compania a anuntat ca vrea sa-si transfere titlurile de la Categoria a II-a a Bursei la prima categorie.

    Conducerea Oil Terminal spune ca decizia de mutare a actiunilor la o categorie superioara a fost luata pentru a asigura un plus de vizibilitate firmei.

    'Trecerea actiunilor la Categoria I a fost in principal dorinta unui actionar minoritar, a fondului Broadhurst. Noi avem mai multe proiecte pe care vrem sa le dezvoltam si credem ca prin transferul la prima categoria a Bursei ne va fi mai usor sa atragem finantarea de care avem nevoie', a declarat Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal.

    Unul dintre principalele proiecte ale operatorului portuar vizeaza cresterea capacitatii de stocare, obiectiv urmarit prin relocarea depozitului din centrul Constantei. Oil Terminal are in plan cresterea capacitatii cu 550.000 de tone, respectiv cu 30-40% fata de nivelul actual.

    'Depozitul se afla pe o suprafata de 90 de hectare, in acea zona preturile fiind de circa 450 euro/mp. Vrem sa incepem procesul de relocare in toamna si sa-l finalizam in trei ani de zile. Pe acest spatiu, am putea dezvolta un proiect imobiliar, dar bineinteles decizia finala ar urma sa fie luata de actionari', a precizat Lupu. Potrivit acestuia, Oil Terminal are in patrimoniu terenuri de 250 de hectare.

    Oil Terminal este o companie controlata de stat, care detine, prin intermediul AVAS, 59,6% din actiuni. Cei mai importanti actionari minoritari sunt Fondul Proprietatea si Fondul Broadhurst, cu participatii de 10% si, respectiv, 7,6%.

    Operatorul portuar va investi 100 de milioane de euro pentru constructia noului depozit. 'De participarea la acest proiect sunt interesate mai multe firme, printre care Socar, compania petroliera de stat din Azerbaidjan. Firma e interesata de realizarea unui parteneriat de tip joint-venture, in care ei sa construiasca si sa exploateze timp de 10-20 de ani, dupa care sa intre in proprietatea Oil Terminal', spune Mihai Lupu. Socar a semnat in acest an un acord cu grupul Rompetrol pentru aprovizionarea acestuia cu titei.

    Oil Terminal este implicata si in proiectul conductei Constanta-Trieste de transport al produselor petroliere. Potrivit conducerii companiei, pe 5 iulie va avea loc la sediul Oil Terminal o intalnire a reprezentantilor tuturor statelor care participa la constructia oleoductului, pe ordinea de zi aflandu-se intocmirea si semnarea draftului pentru statutul companiei care va prelua toate prerogativele de functiune si gestiune a conductei.

    Oil Terminal a ajuns in atentia investitorilor si prin prisma existentei proiectului de modificare a legii petrolului, care prevedea si transferul activelor preluate de stat de la Oil Terminal inapoi in patrimoniul societatii.

    Prin ordonanta a Guvernului, circa 70% din activele societatii (rezervoare, conducte, statii de pompare) au fost trecute in 2001 in domeniul public al statului, fara ca actionarilor minoritari sa li se acorde despagubiri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 iulie 2007.'

    mai mult

  • SIF Transilvania a castigat prima runda in fata Cocor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    Tribunalul Brasov a dat ieri castig de cauza SIF Transilvania in procesul in care societatea Cocor, care detine magazinul cu acelasi nume din Bucuresti, solicita anularea majorarii de capital aprobata de actionarii SIF Transilvania in luna aprilie, conform presedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercala.

    Litigiile din justitie dintre Cocor si SIF Transilvania sunt insa departe de a se fi incheiat.

    Majorarea de capital de la SIF Transilvania a fost atacata in justitie in cadrul altui proces, asupra caruia judecatorii nu s-au pronuntat inca. Daniel Stoica, unul dintre actionarii Cocor si presedinte al societatii Cocor Turism, a depus la Tribunalul Brasov, in nume propriu, o cerere de anulare a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, conform site-ului Ministerului Justitiei. Primul termen urmeaza sa fie in luna octombrie, conform aceleiasi surse. Daniel Stoica nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta actiunea in justitie.

    Presedintele SIF Transilvania spune ca nu stia de acest proces. 'Pana acum nu am primit nicio citatie si nu stiu nimic despre acest proces, pentru ca altfel am fi anuntat la Bursa. Cred ca e tardiva contestarea pentru ca probabil nu a fost depusa in termen', a spus Fercala.

    Conflictul din justitie dintre SIF Transilvania si Cocor mai cuprinde si un proces legat de o fuziune derulata de societatea Cocor Turism, la care Cocor este actionar majoritar, iar SIF Transilvania detine circa 30% din actiuni.

    Consiliul de Administratie al Cocor a hotarat ieri sa atace cu apel hotararea instantei, conform presedintelul companiei, Dan Barbulescu.

    Judecatorii intra in vacanta pana pe 1 septembrie, astfel ca SIF Transilvania va avea timp sa inregistreze majorarea de capital, chiar daca Cocor va ataca decizia tribunalului. 'Nu exista nicio motivatie pentru care CNVM si Depozitarul Central sa nu inregistreze actiunile in conturile investitorilor', spune presedintele SIF Transilvania.

    Cocor obtinuse sapamana trecuta la Tribunalul Brasov suspendarea derularii majorarii de capital de la SIF Transilvania, insa SIF Transilvania a atacat decizia la instanta superioara si a obtinut suspendarea acesteia.

    Actiunile SIF Transilvania au fost suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori spre finalul zilei pentru ca investitorii sa fie informati asupra deciziei judecatorilor. Inainte de suspendare actiunile se tranzactionau la 2,85 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua precedenta.

    Sursa: Ziarul Financiar, 04 iulie 2007'

    mai mult

  • Barclays Global Investors detine 14,83% din Dafora Medias

    DailyBusiness.ro   DAFR

    ___
    Barclays Global Investors, subsidiara bancii britanice Barclays, a intrat in actionariatul companiei din domeniul forajului si constructiilor Dafora Medias (DAFR) si detine 14,83% din sociatate, potrivit raportarilor transmise, marti, pietei Rasdaq.

    Dafora Medias isi va majora capitalul social cu 88 milioane lei (27 milioane euro), pana la 97,36 milioane lei (29,77 milioane euro), in urma incheierii operatiei de subscriere.

    Actionarii Dafora au subscris 881.312.320 actiuni, din cele 922,6 milioane actiuni emise, in cadrul majorarii de zece ori a capitalului social. Gradul de subscriere a fost de 95,5%.

    In urma majorarii, Gheorghe Calburean detine 48,17% din capitalul social, Dafora Group SA detine 7,46%, restul de 44,37% apartinand altor actionari.

    Barclays Global Investors a intrat in actionariatul Dafora prin intermediul diviziei sale din Londra, Barclays Global Investors Holding Ltd din Marea Britanie.

    Barclays Global Investors este una dintre marile companii de administrare a banilor din lume, cu active de peste 1.770 miliarde dolari (1.303 miliarde euro) la sfarsitul lui martie 2006. Barclays Global Investors are sediul la San Francisco.

    Barclays a anuntat un profit inainte de aplicarea taxelor record, de 7,14 miliarde de lire sterline (aproape 14 miliarde de dolari) pentru 2006, care a inclus castigurile unice de recuperare, de 323 miliarde de lire sterline.

    Deutsche Bank detine 16,10% din capitalul Dafora Medias, prin intermediul diviziei sale de administrare a fondurilor mutuale, DWS Investment SA. In actionariatul Dafora fondurile administrate de Julius Baer detin circa 9%.

    In primul trimestru din 2007, Dafora Medias a afisat un profit net de 121.837 lei, in scadere cu 34%, si afaceri de 39,9 milioane lei (12,8 milioane euro), cu 35% mai mari, comparativ cu nivelurile din intervalul similar din 2006. In primele trei luni din 2006, compania a afisat un profit net de 185.837 lei si o cifra de afaceri de 29,52 milioane lei (8,38 milioane euro).

    Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul DAFR. Capitalizarea Dafora este de 808 milioane lei (260milioane euro), aferenta cotatiei de 0,83 lei pe actiune, calculata la capitalul social majorat.

    Dafora Medias a obtinut anul trecut un profit net de 10,26 milioane lei, cu 58% mai mare decat in anul precedent, pe fondul dezvoltarii sustinute a activitatii de constructii. Dafora a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 151,55 milioane lei (43 milioane euro), cu 13% mai mare decat in 2005.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 4 iulie 2007

    mai mult

03.07.2007

  • Albalact are in vedere noi majorari de capital

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Albalact Alba-Iulia, unul din principalii producatori de lactate din Romania, va propune actionarilor capitalizarea profitului din ultimii doi ani si acordarea de actiuni gratuite, conducerea societatii analizand si varianta derularii unei noi majorari de capital prin aport in numerar, pentru a asigura finantarea necesara planurilor de dezvoltare ale firmei.

    Albalact trebuia sa convoace o Adunare Generala pentru a propune acordarea de actiuni gratuite, in urma hotararii luate de actionari la AGA de bilant din primavara. Societatea va propune majorarea capitalului social cu circa 7 mil. lei (2,25 mil. euro) prin incorporarea profitului pe ultimii ani, au spus oficialii Albalact, ceea ce va insemna, in linii mari, ca fiecare actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de inregistrare ar urma sa primeasca o actiune noua pentru fiecare trei titluri vechi detinute.

    'Noi avem o hotarare de la AGA de bilant, care prevedea ca dupa inregistrarea noilor actiuni (de la majorarea de capital derulata in prima parte a anului - n.red.) trebuie sa convocam AGA pentru a acorda dividende pentru ultimii doi ani sub forma actiunilor gratuite. E posibil daca finalizam planul de investitii sa propunem si o majorare de capital prin aport in numerar', a declarat pentru ZF Radu Ciurtin, presedintele Albalact. Potrivit acestuia, majorarea de capital prin aport in numerar ar putea fi propusa la AGA convocata pentru aprobarea capitalizarii profitului sau la o data ulterioara.

    'E foarte posibil sa luam in discutie la AGA pe care o vom convoca si trecerea actiunilor pe Bursa de pe RASDAQ. Sunt o serie de beneficii pe care le vedem in urma unei astfel de treceri, printre care un plus de vizibilitate', a mai spus Ciurtin.

    El a adaugat ca intentia conducerii companiei este ca mutarea actiunilor sa se faca pana la finalul anului, decizia finala urmand sa fie luata de actionari.

    Albalact este controlata de familia Ciurtin, care detine peste 52% din actiuni. In actionariatul companiei au intrat puternic in acest an si mai multe fonduri de investitii.

    Conducerea Albalact a precizat ca societatea va avea nevoie de investitii mari in logistica si probabil va avea nevoie in continuare sa atraga finantare pentru a se dezvolta. Compania va deschide o noua fabrica in a doua jumatate a anului, pornirea productiei la aceasta fiind programata pentru inceputul lunii august.

    Albalact a fost in ultimii ani cel mai dinamic jucator de pe piata lactatelor, compania raportand cresteri importante la nivelul afacerilor si profitului dupa lansarea brandurilor Fulga si Zuzu.

    Societatea a obtinut in primul trimestru al anului un profit net de 5,02 mil. lei (1,5 mil. euro) la o cifra de afaceri de 38,4 mil. lei (11,4 mil. euro).

    'Ne asteptam ca cifra de afaceri de pe al doilea trimestru sa fie egala cu cea de pe primul trimestru, in conditiile in care, desi cererea este foarte ridicata, suntem limitati de capacitatea de productie actuala', a precizat Raul Ciurtin.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 iulie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide