Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

25.06.2007

  • Investitiile straine la Bursa, de 13 ori mai mari decat anul trecut

    Gandul   

    ___
    Intrarile nete de capital strain la BVB si Rasdaq au insumat, in primele cinci luni, 1,28 miliarde de lei (391,14 milioane euro), de circa 13 ori peste nivelul din perioada ianuarie – mai a anului trecut (96,57 milioane de lei).

    Intrarile nete au rezultat din diferenta dintre valoarea intrarilor, de 2,73 miliarde de lei (818,68 milioane euro), si sumele rezultate din lichidarea pozitiilor, care au ajuns la finele perioadei ianuarie – mai la 1,45 miliarde de lei (433,37 milioane euro).

    In primele cinci luni ale anului, cumpararile au depasit vanzarile cu 1,03 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

    Pe primele trei pozitii in topul cumparatorilor de actiuni s-au situat investitori din Marea Britanie, Cipru si SUA, iar in randul vanzatorilor, cei mai activi au fost investitorii din Cipru, Insulele Cayman si Marea Britanie.

    Sursa: Gandul, 25 iunie 2007.

    mai mult

  • K Tech - Ultra Pro si Flamingo mizeaza pe cresterea vanzarilor prin programul Euro 200

    Curierul National   

    ___
    Conform IDC, K-Tech a fost lider pe piata PC-urilor in T1. Se asteapta un numar important de cereri pentru calculatoare

    Companiile mizeaza pe cresterea vanzarilor, prin participarea si in 2007 in programul 'Euro 200', ajutor acordat de stat elevilor pentru achizitionarea unui calculator, beneficiarii programului achitand doar contravaloarea TVA.

    'Consideram ca participarea si in acest an in cadrul Programului guvernamental Euro 200 va avea un aport important asupra vanzarilor in magazinele Ultra PRO Computers. Trebuie sa luam in calcul atat cresterea numarului de beneficiari ai bonului Euro 200, cat si calitatea produselor oferite (...)', a declarat vineri, pentru NewsIn, directorul de marketing al grupului K Tech - Ultra PRO, Catalin Butolo.

    Configuratia acestui sistem depaseste performantele minime obligatorii prevazute prin legea ce reglementeaza programul Euro 200, se arata in comunicat.

    K Tech - Ultra PRO este, conform ultimelor date furnizate de IDC EMEA PC Tracker, lider pe piata PC-urilor din Romania (unitati desktop) in primul trimestru al anului 2007, cu o cota de piata de 12,1%. In anul 2006, grupul K Tech - Ultra PRO a obtinut o cifra de afaceri de 84,2 milioane dolari si un profit de aproximativ 1,5 milioane dolari. K Tech - Ultra PRO a realizat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 23,6 milioane dolari si un profit de aproximativ 700.000 dolari.

    Flamingo estimeaza cresteri importante care sa-i asigure pozitia de lider

    'Flamingo International isi propune sa isi mentinuta si anul acesta pozitia de lider in ceea ce priveste numarul de sisteme vandute in cadrul programului Euro 200', a declarat CEO al Flamingo International, Jiri Rizek. 'Consumatorii au devenit din ce in ce mai selectivi, de aceea credem ca anul acesta vom inregistra cereri nu numai pentru modelul de baza, dar si pentru sisteme care au configuratii mai complexe', a completat Rizek.

    Flamingo International a detinut in ultimii ani pozitia de lider pe piata de calculatoare din Romania, in acelasi timp inregistrand si cele mai importante vanzari in toti cei trei ani de desfasurare a acestui program. Compania si-a anuntat participarea la editia din acest an a programului 'Euro 200', initiat de Guvernul Romaniei, cu scopul sprijinirii familiilor cu venituri mici si care au ca membri elevi si studenti, in vederea achizitionarii de calculatoare. Ca in fiecare an, beneficiarii programului 'Euro 200' vor putea achizitiona calculatoare personale din cadrul magazinelor Flamingo, Flanco si Flanco World, a caror contravaloare va putea fi achitata prin intermediul cupoanelor distribuite de catre autoritati.

    Flamingo International va oferi in cadrul magazinelor sale Flamingo, Flanco si Flanco World din toata tara o gama variata de sisteme care incep de la o configuratie minima ce presupune un procesor Intel de 2.8 GHz sau echivalent, 256 Mb RAM, hard-disk de 80 GB, software de baza preinstalat, tastatura si mouse.

    Anul acesta, Flamingo pune accentul pe calitatea produselor

    In acest an, Flamingo International are in vedere o crestere a valorii adaugate pe care clientii o resimt din partea retailerului, crestere sustinuta si de calitatea superioara a produselor incluse in oferta magazinelor din cadrul grupului Flamingo, Flanco si Flanco World, precum si de preturile foarte atractive practicate de retailer.

    In cei trei ani de cand functioneaza acest program in Romania, grupul Flamingo International a inregistrat cel mai mare volum de vanzari de calculatoare, cota de piata detinuta de Grupul Flamingo fiind de peste 35%, confirmand pozitia retailerului pe piata de PC-uri. In aceeasi perioada, Flamingo International si-a mentinut pozitia de lider pe piata romaneasca de calculatoare. Grupul Flamingo International deruleaza activitati de retail si distributie, produsele comercializate fiind din gamele IT&C, electronice si electrocasnice. Magazinele sunt operate sub brandurile Flanco World, Flamingo Computers si Flanco, fiecare dintre acestea fiind specializat pe segmente de produse si clienti diferite.

    Reteaua Flanco World cuprinde magazine de suprafata mare (1,800 - 3,000 mp), amplasate in orase mari si medii, in centre de retail usor de accesat de catre clienti.

    Primul magazin Flanco World a fost lansat in noiembrie 2005, in Brasov, iar in prezent exista 10 magazine Flanco World in toata tara. Lantul de magazine Flamingo Computers, cu cele peste 50 de locatii existente in Romania, este liderul pietei locale de IT&C, detinand primul loc pe piata calculatoarelor pentru al 4-lea an consecutiv, cu o cota de piata de 13,1% pentru 2006, in crestere cu 18,5% fata de anul 2005.

    Sursa: Curierul National, 25 iunie 2007.'

    mai mult

22.06.2007

  • Actiuni Transelectrica, de saptamana viitoare la fostii proprietari de imobile nationalizate

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Fostii proprietari de imobile nationalizate care au acceptat sa primeasca actiuni Transelectrica vor primi titlurile incepand de saptamana viitoare, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Varujan Vosganian (foto). El a precizat ca un numar de 700 persoane au solicitat titluri ale Transelectrica, dintre care 600 au trimis documente integrale si care respecta prevederile legale. Din totalul celor 700 persoane care pot beneficia de titluri la Transelectrica, 70 au renuntat la acest drept, in favoarea altor formule, a spus Vosganian. Termenul de intrare in posesie a titlurilor ar putea fi prelungit cu o luna pentru persoanele care nu au reusit sa trimita documentele.

    Primele despagubiri sub forma de bani prin Fondul Proprietatea vor fi acordate, celor care opteaza pentru aceasta varianta, incepand cu 1 octombrie, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. 'Ordonanta de urgenta este in linii mari finalizata. Am primit avizul de la Ministerul Justitiei si AVAS. Vineri am putea primi avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. S-ar putea sa intre luni in sedinta pregatitoare, astfel incat miercuri sa avem ordonanta', a spus Vosganian. El a aratat ca despagubirile vor fi acordate in maximum doi ani, din dividendele aferente anilor 2005 si 2006.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 iunie 2007.'

    mai mult

  • Noii jucatori bancari musca din piata

    Romania libera   

    ___
    Pe piata a intrat un volum urias de capital strain, provenit de la banci cu reputatie.

    Concurenta dintre institutiile de credit va determina modificari de strategii.

    39 de banci de talie internationala vor sa furnizeze direct servicii in Romania.

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) apreciaza, in raportul sau anual privind stabilitatea financiara, ca in sectorul bancar romanesc concurenta se va ascuti. Noii jucatori bancari vor 'musca' din cotele de piata ale institutiilor existente, ceea ce le va determina pe acestea din urma sa adopte noi strategii de imbunatatire a capacitatii lor financiare si de atragere a clientilor. Analistii economici spun ca, in contextul intensificarii concurentei, bancile existente pe piata trebuie sa-si scada costurile operationale, pentru a putea oferi dobanzi si comisioane mai mici clientilor si a-si mentine o marja confortabila de profit.

    Volum urias de capital strain

    'Anul 2006 a marcat intrarea pe piata bancara autohtona a unui volum fara precedent de capital strain, in majoritate provenit de la institutii de credit reputate. Cota de piata detinuta de bancile autohtone s-a diminuat semnificativ in favoarea investitorilor straini', subliniaza analistii BNR. Ei apreciaza ca dezvoltarea mediului concurential, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este un indicator de consolidare a sistemului bancar, care necesita insa schimbari substantiale in strategia bancilor mici si mijlocii, in scopul imbunatatirii capacitatii lor de finantare. Intentia a 39 de institutii de credit de talie internationala, comunicata BNR, de a furniza direct de servicii pe teritoriul Romaniei, poate con-stitui un prim semnal referitor la concurenta acerba care se va instala pe piata.

    BNR mai arata in raportul anual ca profitul rezultat din activitatea bancara a consemnat un usor recul in 2006, comparativ cu 2005 (5,5% in decembrie 2006, fata de 6,3% in decembrie 2005), insa dobanzile au ramas mari in comparatie cu cele practicate in alte tari: 'Situate pe un trend descrescator, marjele medii de dobanda din sistemul bancar romanesc se plaseaza totusi deasupra mediei inregistrate de sistemele bancare ale altor tari din regiune'.

    Mai putini angajati

    Economistul Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca, pentru a deveni mai competitive, bancile existente pe piata ar trebui sa renunte la angajatii inutili si sa se extinda in zone care nu au mai fost atacate pana acum. 'Bancile mari trebuie sa-si reduca costurile operationale pentru a avea oferte mai avantajoase si a concura cu bancile de nisa, care merg pe un profit minim. Daca vor umbla la dobanzi, bancile vor obtine un profit mai mic pe aceasta zona si atunci trebuie sa reduca numarul de angajati', a aratat Voinea. La randul sau, analistul Ilie serbanescu a aratat ca intrarea pe piata a unor noi banci va fi benefica pentru consumatorul roman de credite, care va plati comisioane mai mici. 'La dobanzi, chestiunea este mai complexa, depinde si de ceea ce se intampla la nivel macro si de BNR', a spus serbanescu. Domnia sa considera ca pana acum n-a fost deloc concurenta intre bancile din Romania si ca abia in acest moment apare concurenta: 'Pana acum n-a fost deloc concurenta si bancile nu sunt pregatite pentru concurenta. Totul s-a facut pe spinarea consumatorului de credite – comisioanele abominabile, marjele foarte mari de profit, neuzuale –, se pare ca a fost un intreg complot. Acum insa, avand in vedere capitalul strain care intra in sectorul bancar, putem spune ca strainii vor concura ei cu ei pe piata'.

    Sursa: Romania libera, 22 iunie 2007.'

    mai mult

  • Investitiile straine, blocate de amanarea adoptarii legii investitiilor

    Gandul   

    ___
    Mai multe companii straine au intarziat o serie de proiecte de extindere in Romania, iar altele au decis sa amane intrarea pe piata pana la adoptarea legii investitiilor, pentru a beneficia de facilitatile care vor fi prevazute in actul normativ. “Multe companii asteapta aceasta lege. Sunt mari firme, si chiar dintre cele cu activitati in Romania, care si-au temporizat investitiile in momentul de fata, astfel incat sa beneficieze de facilitatile prevazute de lege”, a declarat agentiei Mediafax vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Monica Barbuletiu. Chiar si in aceste conditii, Romania va continua sa atraga in 2007 un volum important de investitii straine, a afirmat oficialul ARIS.

    “Daca nu luam in calcul privatizarea Bancii Comerciale a Romaniei, care a contribuit cu 2,2 miliarde de euro la valoarea totala a investitiilor de anul trecut, putem sa observam ca ritmul de crestere a capitalului strain care intra in Romania in acest an este comparabil cu cel din 2006”, a precizat Barbuletiu. In opinia sa, cresterea ar fi si mai importanta daca ar fi adoptata legea care reglementeaza masurile de stimulare a investitiilor. Proiectul de act normativ va fi aprobat de Guvern si transmis spre dezbatere Parlamentului in sesiunea de toamna. “Dorim ca Parlamentul sa aprobe proiectul pana la sfarsitul anului si sa intre in vigoare incepand de anul viitor. Chiar si premierul m-a intrebat de acest proiect, asa ca se doreste adoptarea lui cat mai repede”, a afirmat Barbuletiu.

    Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat saptamana trecuta ca proiectul legii va fi publicat pentru dezbatere publica, in cel mult o luna, pe pagina de internet a institutiei. Potrivit declaratiilor oficiale anterioare, legea va cuprinde o serie de facilitati pentru investitiile care vizeaza crearea de noi locuri de munca, dezvoltare regionala si cercetare-dezvoltare, acestea fiind insa conditionate de mentinerea investitiilor pentru perioade de pana la 15 ani. Printre facilitatile care ar putea fi acordate investitorilor se numara scutirea de taxe si impozite pe o perioada de cinci ani, asigurarea utilitatilor si acordarea unor terenuri pentru realizarea de investitii.

    Sursa: Gandul, 22 iunie 2007.

    mai mult

21.06.2007

  • CNVM a dat liber la cumparari pe SIF-uri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis luni, 18 iunie, o decizie potrivit careia societatile de administrare a investitiilor (SAI) nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza, pana la aparitia unor informatii contrare.

    Practic, prin aceasta decizie, CNVM ofera investitorilor mari posibilitatea de a evita pragul maxim de detinere de 1%, care incepand de anul trecut se aplica si in cazul investitorilor care actioneaza in mod concertat, si sa acumuleze pachete mari din SIF-uri. 'In ceea ce priveste relatia unei societati de administrare a investitiilor (SAI) cu organismele de plasament colectiv si cu detinatorii de portofolii individuale de inves-titii pe care le administreaza, pana la proba contrara, se prezuma ca acestea nu actioneaza in mod concertat', se precizeaza in decizia CNVM.

    Astfel, un administrator mare de fonduri, cum este Julius Baer, care administreaza circa 30 de fonduri cu investitii pe piata romaneasca, poate, in urma acestei reglementari, sa detina 30% dintr-o SIF, cumparand cate 1% pe fiecare fond pe care il administreaza. De altfel, Julius Baer se numara printre investitorii straini care au raportat la inceputul lunii aprilie ca detine, prin intermediul fondurilor de investitii si al conturilor individuale pe care le administreaza, pachete de peste 1% la toate cele cinci SIF-uri.

    Aparitia acestei decizii ar putea fi una din explicatiile cresterii semnificative inregistrata de titlurile SIF in sedinta de luni, pe fondul unor volume de tranzactionare mult peste media din ultima perioada. Indicele BET-FI a atins noi maxime la inceputul acestei saptamani.

    Legea care reglementeaza detinerea la SIF-uri prevede ca persoanele care actioneaza in mod concertat nu pot detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF.

    Conform unei instructiuni emise de CNVM in luna martie a acestui an, actionarii care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1% dintr-o SIF trebuie sa raporteze detinerea, dreptul de vot urmand sa fie anulat pentru detinerile de peste 1%. Acestia sunt obligati sa vanda o parte din actiuni in termen de trei luni, astfel incat detinerea sa scada sub 1%.

    Daca nu respecta aceasta instructiune, investitorii sunt pasibili de amenda, instructiunea prevazand si o procedura de anulare a actiunilor de catre SIF-uri cu plata contravalorii lor catre actionari. Potrivit legii, persoanele care actioneaza in mod concertat sunt: doua sau mai multe persoane legate printr-un acord expres sau tacit pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent. Se prezuma a actiona in mod concertat, pana la proba contrarie, persoanele implicate, societatea-mama impreuna cu filialele sale, precum si oricare dintre filialele aceleiasi societati-mama.

    Pana acum, mai multi investitori romani si straini au raportat ca detin actiuni reprezentand peste 1% din capitalul social al unor SIF. Banca Transilvania a raportat ca detine impreuna cu persoanele implicate 8% din SIF Banat-Crisana. De asemenea, un off-shore din Cipru, Ampelus Holding, a raportat o detinere de 4,6% din SIF Banat-Crisana la inceputul lui aprilie. Intre timp, Ampelus si-a redus participatia la sub 1%.

    Printre investitorii care au raportat depasirea pragului se mai numara Julius Baer, ING, Danske Bank si omul de afaceri Catalin Chelu din Galati.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 iunie 2007.'

    mai mult

  • Proiectul Fondului Proprietatea ar putea fi aprobat pe 27 iunie

    Romania libera   

    ___
    Proiectul ordonantei privind Fondul Proprietatea a ajuns pe masa Guvernului, a declarat Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a precizat totusi ca proiectul nu a fost aprobat in sedinta de miercuri, pentru ca trece mai intai prin circuitul de avizare.

    De fapt, un proiect de ordonanta nu intra pe agenda de lucru a Guvernului decat dupa ce este prezentat ministrilor pentru o prima lectura. Vosganian sustine totusi ca proiectul care a fost lecturat ieri va fi aprobat pana la sfarsitul lunii. De la 1 iulie Parlamentul intra in vacanta doua luni. Conform ministrului Economiei si Finantelor, ordonanta de urgenta ar trebui sa fie aprobata in ultima sedinta a Guvernului, desfasurata in luna aceasta, mai precis pe 27 iunie.

    Declaratiile ministrului Vosganian vin in contextul in care, dupa sedinta de Guvern de saptamana trecuta, premierul Tariceanu avertiza Parlamentul ca, daca nu sprijina Ordonanta de Urgenta pentru Fondul Proprietatea, statul roman risca sute de procese cu fostii proprietari. Potrivit ministrului, fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea primi primele despagubiri in bani, in loc de actiuni la Fondul Proprietatea, in ultimul trimestru al acestui an, valoarea estimata fiind de 10-20 milioane euro. Proiectul de ordonanta prevede un nivel maxim al despagubirilor in bani de 500.000 de lei, platibili in transe anuale de cel mult 100.000 de lei. Potrivit proiectului, optiunea este exclusa in cazul titlurilor de peste 500.000 lei emise pentru mai multi mostenitori.

    Referitor la proiectul Fondului, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat ieri ca acesta ar trebui sa fie un proiect national, si nu unul politic, pentru a-si asigura succesul. 'Fondul Proprietatea ar trebui vazut ca un proiect national, si nu politic, pentru ca se spune mereu ca Fondul Proprietatea este un proiect politic, si acest lucru alunga in primul rand managerii de fonduri straine pe care o sa-i chemam sa administreze Fondul Proprietatea. Acestia nu vor veni niciodata sa administreze un proiect politic, ci numai un proiect economic', a declarat acesta pentru The Money Channel.

    'In plus, Fondul Proprietatea va fi o societate transparenta prin listarea la Bursa, va avea un management performant, supravegheat de actionari, iar societatile din portofolilul Fondului vor fi si ele, o parte, listate la Bursa, astfel incat vom avea societati mult mai transparente, mai puternice si statul va fi intarit prin societati listate la Bursa pe care le va putea vinde mult mai scump apoi.'

    Sursa: Romania libera, 21 iunie 2007.'

    mai mult

  • Flamingo isi vinde proprietatile

    Cotidianul   

    ___
    Numarul doi de pe piata produselor electrice si electrocasnice, Flamingo International, ar putea renunta treptat la toate businessurile sale ce nu au legatura cu activitatea de baza a companiei, respectiv comertul cu produse electrice si electrocasnice, ne-a declarat actionarul majoritar al companiei, Dragos Cinca. Valoarea tranzactiilor este estimata la aproximativ 10 milioane de euro.

    Mai precis, intr-o prima faza, Flamingo si-ar putea vinde toate proprietatile: spatiile de depozitare, magazinele pe care compania le are in proprietate si lantul Future Shop, format din 13 centre comerciale destinate produselor IT de ultima generatie. Compania detine 5 spatii in proprietate, printre care se numara si sediul central. „Consider ca, pe real estate, piata a atins un anumit nivel de maturitate, astfel ca toate vinzarile de active de real estate nu fac decit sa concentreze capitalul in directia stocurilor de marfa si a finantarii extinderii Flanco World. Altfel spus, vinzarile de real estate pe care Flamingo le-a facut si fac parte din strategia de focalizare catre activitatea de baza a companiei“, spune Cinca.

    Totodata, Flamingo si-ar putea vinde in urmatoarea perioada cele 7 firme din afara Romaniei prin care grupul desface in Europa produsele IT&C asamblate in Romania. „Ar putea fi vorba inclusiv despre tranzactii prin care o parte dintre operatiunile internationale ar putea fi vinduta. Aceasta face de asemenea parte din procesul de focalizare pe operatiunile din Romania“, ne-a declarat Cinca. Patronul Flamingo spune ca distributia produselor sale in Europa, ce se facea prin cele 7 firme, va fi operata, incepind din toamna, din biroul Flamingo din Olanda.

    Patronul Flamingo nu exclude ca, pe termen mai lung, si activitatea de distributie a companiei pe piata romaneasca sa faca obiectul unei tranzactii. „Pe viitor, se poate aduce in discutie inclusiv vinzarea activitatii de distributie catre un investitor strategic sau printr-o alta combinatie. Aceasta activitate este destul de importanta pentru companie si consideram ca este destul de atractiva pentru a face obiectul unei tranzactii speciale. Pe de alta parte, nu cred ca asta e de actualitate in acest an“, ne-a mai declarat patronul grupului Flamingo.

    Intrebat daca ar fi interesat sa vinda compania catre Dixons, cel mai mare retailer de electrice si electrocasnice din Marea Britanie, Cinca ne-a declarat ca pe viitor nu exclude aceasta posibilitate. „Daca unul de talia Dixons ar decide sa investeasca (pe piata autohtona - n.red.), ar fi in interesul actionarilor, al angajatilor si al cumparatorilor sa dam curs unei astfel de intentii“, spune patronul Flamingo, care nu crede insa ca britanicii vor intra pe piata autohtona anul acesta. „Poate in 2008-2009“, crede Cinca. Principalii concurenti ai Flamingo sint Altex si Domo.

    Sursa: Cotidianul, 21 iunie 2007.

    mai mult

20.06.2007

  • Horatiu Cercel ofera 2,2 mil. euro pe 34% din Concefa Sibiu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COFI

    ___
    Omul de afaceri Horatiu Cercel, care detine pachetul majoritar de actiuni la firma de constructii Concefa din Sibiu (COFI), va derula incepand de astazi o oferta de preluare pentru restul de 34,68% din actiunile companiei. Oferta, intermediata de societatea de brokeraj Carpatica Invest, se realizeaza la un pret de 2 lei/actiune, valoarea totala a acesteia fiind de 7,1 mil. lei (2,2 mil. euro). In piata, actiunile Concefa s-au tranzactionat ieri la inchidere la un pret de aproape trei ori mai mare, respectiv 5,85 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 18,5 mil. euro.

    Derularea ofertei vine in contextul in care Horatiu Cercel si-a adjudecat luna trecuta pachetul de control in societate, iar conform reglementarilor pietei de capital el trebuie sa faca o oferta pentru preluarea restului de actiuni.

    Horatiu Cercel a achizitionat la inceputul lunii mai un pachet de circa 21% din actiunile Concefa, pentru care a platit 4,36 mil. lei (1,3 mil. euro), ajungand sa controleze 65,32% din companie. Pachetul a fost transferat la pretul de 2 lei/actiune.

    Actiunile Concefa au inregistrat anul acesta una dintre cele mai mari cresteri, valoarea companiei pe bursa RASDAQ urcand de la inceputul anului de peste 14 ori.

    Grupul de firme Concefa din Sibiu are in derulare o lucrare de constructii la un centru de afaceri compus din doua turnuri gemene pentru firma Paltinis Leasing, parte a grupului Atlassib, controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea. El a estimat aceasta investitie la peste 18 mil. euro.

    Actionarii firmei de constructii au aprobat in luna aprilie contractarea mai multor credite bancare, in valoare totala de 8,9 mil. euro. Pe langa aceste sume, societatea vrea sa mai atraga de la actionari inca 1,2 mil. euro printr-o majorare de capital, prin aport din partea acestora la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune. Decizia va fi discutata in Adunarea Generala de la inceputul lunii viitoare. Grupul Concefa a anuntat ca va investi circa 10 mil. euro in trei proiecte rezidentiale din Sibiu.

    Afacerile Concefa SA au urcat anul trecut cu 28%, pana la 53,6 mil. lei (15,2 mil. euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 iunie 2007.

    mai mult

  • Flamingo: crestere de 90% la vanzarile aparatelor de aer conditionat

    Curierul National   

    ___
    Flamingo International estimeaza o crestere cu aproximativ 80% - 90% a vanzarilor de aparate de aer conditionat in sezonul estival, datorita cresterii de 60% a vanzarilor inregistrate la acest tip de produse in primele 10 zile ale lunii iunie, a informat marti compania.

    Anul trecut, conform oficialilor Flamingo International, vanzarile aparatelor de aer conditionat in magazinele Flanco si Flanco World s-au situat peste asteptarile retailerului, ca urmare a cresterii veniturilor populatiei si a orientarii din ce in ce mai pronuntate catre produse destinate imbunatatirii confortului personal.

    'Daca acum cativa ani aparatele de aer conditionat erau considerate produse destinate segmentului premium sau firmelor, la ora actuala observam o orientare tot mai pronuntata a vanzarilor catre un public cu venituri peste medie. Ne asteptam ca acest trend sa fie influentat si de cresterea veniturilor populatiei, dar si de orientarea consumatorilor catre produsele destinate confortului', a declarat directorul executiv al Flamingo International, Jiri Rizek.

    Vanzarile la aparatele de aer conditionat au inceput sa creasca cu procente importante inca din luna mai, urmand sa atinga o perioada de maxim interes in lunile iulie si august. Conform reprezentantilor Flamingo International, retailerii vor continua ofertele promotionale tocmai pentru a sustine aceasta evolutie.

    Grupul Flamingo International deruleaza activitati de retail si de distributie, produsele comercializate fiind din gamele IT&C, electronice si electrocasnice. Magazinele sunt operate sub brandurile Flanco World, Flamingo Computers si Flanco, fiecare dintre acestea fiind specializat pe segmente de produse si clienti diferite. Reteaua Flanco World cuprinde magazine de suprafata mare (1.800 - 3.000 metri patrati), amplasate in orase mari si medii, in centre de retail usor de accesat de catre clienti. Primul magazin Flanco World a fost lansat in noiembrie 2005 in Brasov, iar in prezent exista 10 magazine Flanco World in toata tara.

    Lantul de magazine Flamingo Computers, cu cele peste 50 de locatii existente in Romania, are o cota de piata de 13,1% pentru 2006, in crestere cu 18,5% fata de anul 2005. Din iunie 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Flamingo International a obtinut o cifra de afaceri de 35 milioane euro in primul trimestru din 2007, datorita reorganizarii intregii structuri de retail, prin concentrarea pe deschiderea magazinelor de dimensiuni mari.

    Sursa: Curierul National, 20 iunie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide