Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.06.2007

  • Fondul Proprietatea se discuta azi in Guvern

    Gandul   

    ___
    Proiectul ordonantei de urgenta care modifica legislatia privind Fondul Proprietatea, infiintat pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist, va fi discutat, astazi, in sedinta de Guvern, au declarat pentru Mediafax, surse ministeriale. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat, saptamana trecuta, ca ordonanta privind Fondul Proprietatea este “in linii mari” finalizata, urmand sa fie prezentata Executivului. El a precizat ca primele despagubiri sub forma de bani prin Fondul Proprietatea vor fi acordate celor care opteaza pentru aceasta varianta incepand cu 1 octombrie, in maximum doi ani, din dividendele aferente anilor 2005 si 2006 incasate de fond de la companiile din portofoliu.

    Proiectul de ordonanta prevede un nivel maxim al despagubirilor in bani de 500.000 de lei. Guvernul va aproba prin hotarare regulamentul de organizare a licitatiei internationale pentru desemnarea societatii de administrare a Fondului Proprietatea in termen de maximum sase luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta care va modifica legislatia privind Fondul, se mai spune in proiectul de ordonanta. Alte modificari aduse prin proiectul de ordonanta vizeaza stabilirea modalitatilor de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea, inainte si dupa listare, precum si plasamentele pe care va putea sa le faca Fondul in alte instrumente financiare.

    Proiectul a primit avizul de la Ministerul Justitiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Fondul Proprietatea a fost infiintat la sfarsitul anului 2005, pentru a plati daune persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist si care nu mai pot fi despagubite in natura. Fondul urmeaza sa emita un numar de actiuni limitat la valoarea estimata a despagubirilor ce vor fi acordate.

    Sursa: Gandul, 28 iunie 2007.

    mai mult

  • Marile companii petroliere au declansat goana dupa biocarburanti

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Biodiesel. Un combustibil ecologic, obtinut din rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele.

    Considerat a fi 'combustibilul viitorului', biodieselul are proprietati similare motorinei, in conditiile in care pretul este la o treime fata de cel al carburantilor fosili. Iar nivelul de poluare este infim.

    In toata lumea, biodieselul a intrat in cotidian, iar investitiile in domeniu sunt de ordinul miliardelor de euro. In Statele Unite, numarul masinilor care folosesc biodiesel a trecut de 1 milion, iar numarul statiilor care vand biocarburanti a depasit cifra 2000.

    Uniunea Europeana a intuit avantajele noului combustibil 'verde' si a impus tarilor membre, inclusiv Romaniei, introducerea treptata a noului carburant ecologic.

    Obligatoriu 2% biocarburanti, de la 1 iulie

    Motorina comercializata pe piata romaneasca va contine, de la 1 iulie, in mod obligatoriu, biocarburanti in proportie de 2%, urmand ca acest procent sa fie aplicat si benzinei, din 1 ianuarie 2009. Procentul va creste apoi treptat, la 3% din 1 ianuarie 2008 si 4% din 1 iulie 2008, in cazul motorinelor. In ce priveste benzina, ponderea acestora va fi de 3% din 1 ianuarie 2010.

    Firmele de distributie care nu vor respecta decizia UE, risca amenzi intre 7.500 si 15.000 de lei. Mai mult, companiile care nu vor raporta ministerului de resort procentul de biodiesel utilizat pot fi sanctionate cu pana la 7.500 de lei.

    Conform directivei Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa amestece treptat combustibilul traditional utilizat in transport cu biocombustibil, astfel incat, pana in 2010, biodieselul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in 2020, ponderea sa creasca la 20%.

    Reglementarile Uniunii Europene referitoare la introducerea in consum a biocarburantilor sunt insa diferite de la o tara la alta.

    Spre deosebire de Romania, in Ungaria, de la 1 iunie 2007, se va comercializa benzina, de aceasta data, cu 4,4% bioetanol, iar in Slovacia, introducerea biodieselului in motorina si a bioetanalului in benzina a devenit obligatorie inca din 2005, respectiv 2006.

    Decizia UE, respectata de toti benzinarii

    Companiile petroliere ce activeaza pe piata romaneasca au fost nevoite astfel, sa investeasca in dezvoltarea noii industrii. Asta in conditiile in care Ministerul Agriculturii a calculat ca Romania trebuie sa produca cel putin 100.000 de tone de biocombustibil, in 2007, pentru a respecta cerinta europeana.

    'Tinand cont de faptul ca multi investitori si-au anuntat intentia de a produce biocombustibil in 2007, prognozam o productie de 400.000 de tone pentru 2007', a declarat Benone Velcescu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), .

    Numai Petrom va consuma, in lunile ramase din acest an, 20.000 tone de biodiesel. Compania a semnat un contract pentru achizitia acestuia de la Prio Biocombustibil, societate din Grupul Martifer.

    Prio Biocombustibil va livra, in acest an, catre Petrom, o cantitate totala de circa 20.000 de tone de biodiesel, urmand ca in 2008 cantitatea livrata sa creasca pana la 50.000 de tone.

    Biodieselul va fi amestecat cu motorina in cele doua rafinarii ale Petrom si va fi livrat pe piata din Romania, incepand cu luna iulie a acestui an.

    Compania a investit peste 9 milioane de euro in constructia unor depozite pentru biocarburanti, la rafinariile Arpechim si Petrobrazi.

    'Carburantii cu 2% biodiesel vor fi comercializati in statiile Petrom si PetromV conform deciziei guvernamentale, de la 1 iulie. Vrem sa asiguram clientilor nostri carburanti mai putin poluanti, la fel de performanti, care intrunesc toate normele de calitate si mediu ale Uniunii Europene', a declarat Jeffrey Rinker, responsabilul cu activitatea de rafinare din cadrul Comitetului Executiv al Petrom, citat de comunicatul companiei.

    Si statiile OMV vor livra carburanti cu biodiesel, preluati, in marea lor majoritate, de la Petrom. 'Petrom va incepe sa ne ofere inclusiv produsele premium pe care le comercializam in statiile noastre', a declarat Vlad Seitan, directorul de marketing al OMV Romania, si totodata presedintele Asociatiei Romane a Petrolului (ARP).

    Rompetrol a inceput deja livrarea catre statiile proprii a noului carburant Euro 4, cu un continut de 2% biodiesel. Compania a anuntat ca are in proiect si constructia unei instalatii proprii de producere a biodieselului, la Rafinaria Petromidia, pentru care sunt estimate investitii de 18 milioane de dolari.

    'Pana la finalizarea acestui program, necesarul de biodiesel al Rompetrol Rafinare este de aproximativ 2.500 de tone lunar, in functie de nivelul livrarilor de motorina in Romania, fiind asigurat atat din import cat si de pe piata interna. Furnizorii au fost selectati in baza cerintelor tehnice ale normei europene de profil, EN 14214', se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

    Un alt mare jucator de pe piata carburantilor, LukOil a anuntat, de asemenea, ca va livra la 1 iulie motorina cu biodiesel, biocarburant pe care il va cumpara de la Bioromoil Braila.

    Avem un parteneriat semnat cu Bioromoil si cumparam de la ei biocomponent, pe care ni-l aduc din Europa. Ei vor sa construiasca o instalatie de producere a biodieselului si ne vor vinde si mai departe, dar produsul lor', a declarat Igor Fedorinov, directorul general al Petrotel - LukOil.

    LukOil Romania vrea sa produca, incepand din a doua jumatate a lui 2007, circa 60.000 de tone de biodiesel pe an, in cadrul Rafinariei Petrotel-LukOil, in urma unei investitii de aproximativ 18 milioane dolari, declarau, in luna decembrie a anului trecut, reprezentanti ai Petrotel.

    'Nu stim exact ce capacitate ar urma sa aiba instalatia de producere a biocomponentului pentru motorina bio. S-ar putea sa produca doar pentru Petrotel - LukOil sau si pentru vanzarea pe piata din Romania sau pe cea din strainatate', a mai afirmat Igor Fedorinov.

    MOL Romania a anuntat, de asemenea, ca va furniza prin statiile proprii noul carburant, dar a tinut sa precizeze ca legislatia care ii impune acest lucru este neclara si are multe lipsuri, conform declaratiei directorului general al companiei, Zsolt Szalay, citat de NewsIn.

    'Ne pregatim sa livram de la 1 iulie motorina cu 2% biocarburant, desi este destul de dificil sa intelegem ce vrea legea care ne impune acest lucru', a spus Zsolt Szalay.

    El a adaugat ca in actul normativ nu sunt trecute exact indatoririle producatorului de carburanti sau ale distribuitorului si ca legiuitorul nu a prevazut foarte clar modalitatea de control a existentei componentului bio in motorina.

    Reprezentantul MOL Romania a mai explicat ca pentru a-si asigura necesarul de carburanti bio, grupul petrolier maghiar a cumparat 25% plus o actiune din Rossi Biofuel Ltd. si va construi o fabrica de biodiesel la Kom?rom, in Ungaria, cu o capacitate de 150.000 de tone pe an. Fabrica ar urma sa inceapa productia in al patrulea trimestru al acestui an si sa aprovizioneze MOL cu aproximativ 120.000 de tone de biocarburanti pe an.

    Accize reduse in functie de procentul de biodiesel

    Pentru a incuraja companiile petroliere sa introduca un procent cat mai mare de biodiesel in carburanti, guvernul a introdus un sistem de accize diferentiat.

    Astfel, motorina si benzinele care vor contine minim 2% in volum biomasa, vor fi taxate cu accize reduse cu pana la 10 euro pe tona, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal.

    Benzina cu plumb care contine biomasa are o acciza de 536,06 euro/tona, comparativ cu 547 euro pe aceeasi cantitate, in cazul benzinei obtinute exclusiv din petrol. Benzina fara plumb este accizata cu 416,56 euro/tona, fata de 425 euro/tona, taxa aferenta benzinei cu plumb. In cazul motorinei, diferenta este de 6 euro, o acciza de 301,44 euro/tona la varianta fara plumb fata de cea standard de 307,59 euro.

    Scutirea de accize este totala daca produsele energetice utilizate pentru incalzire sau pentru motor sunt produse exclusiv din biomase.

    Seitan: Pretul motorinei nu va creste de la 1 iulie

    Motorina in amestec cu 2% biocomponent, ce se va comercializa de la 1 iulie 2007, nu va fi mai scumpa decat dieselul obisnuit, a declarat Vlad Seitan, presedintele Asociatiei Romane a Petrolului (ARP). Potrivit acestuia, in prezent, o tona de biodiesel se tranzactioneaza pe bursele internationale la 926 de dolari, ceea ce ar putea aduce o diferenta minora in pret, aceasta putand fi insa compensata de faptul ca biodieselul nu are acciza.

    'Fiecare companie membra a ARP este libera sa fixeze ce preturi vrea. Fiecare companie in parte isi va stabili structura de pret valabila de la 1 iulie', a mai spus Seitan.

    Daca pretul nu va creste, e posibil ca automobilistii sa intampine alte dificultati.

    'Introducerea a minimum 4% biocomponent in motorina ridica probleme, deoarece motoarele traditionale ale masinilor nu accepta mai mult de 5% biodiesel, daca nu sunt modificate.Tintele propuse pentru sfarsitul acestui an sunt rezonabile si vor fi atinse. Problematica va fi atingerea tintelor urmatoare, a 4% biocomponent in motorina cat si a 4% biocomponent in benzina, stiut fiind faptul ca, in acest moment, nu exista investitii pentru producerea etanolului in Romania', a aratat Vlad Seitan.

    Productia de biodiesel va atinge 550.000 de tone pe an

    Potrivit strategiei energetice nationale, potentialul Romaniei de a furniza materie prima necesara pentru biodiesel, respectiv ulei vegetal (floarea soarelui, soia, rapita) este de circa 500-550.000 tone/an, ceea ce permite realizarea unui nivel similar de productie de biodiesel. Si asta in conditiile in care Romania are un necesar de biodiesel si bioetanol de circa 300.000 tone pentru 2010.

    Iar investitiile in domeniu vin sa sustina potentialul Romaniei.

    Pana la 1 iunie 2007, patru societati care produc biocombustibil au primit autorizatie de antrepozit fiscal, respectiv Autoelite SRL, Blitz Transport SRL, Ulerom SA si Prio Biocombustibil SRL. De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor a avizat alte opt cereri primite de la producatorii de biocombustibil, in timp ce solicitarea depusa de Biolam SRL este in curs de avizare.

    In prezent, UE produce 75% din cantitatea mondiala de biodiesel. Germania este lider al pietei in acest sector, cu peste 50% din productia de biodiesel a UE, adica 1,03 milioane tone in 2004.

    Sursa: Dailybusiness.ro, 28 iunie 2007.'

    mai mult

  • Companiile energetice varsa noi actiuni la Fondul Proprietatea

    Adevarul   

    ___
    Fondul Proprietatea va renunta la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme, cele mai multe cu situatii financiare mai slabe, majorandu-si in schimb semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Participatia Fondului Proprietatea la compania petroliera Petrom va creste astfel la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanta privind modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea, discutata ieri in sedinta Executivului. Actul normativ va stabili renuntarea la participatiile detinute de Fond in 50 de companii incluse in portofoliu la infiintare, in anul 2005, majoritatea de dimensiuni reduse sau cu situatii financiare slabe. Printre participatiile mai importante pentru care se propune scoaterea din portofoliu se numara Loteria Romana si Impremeria Nationala (cate 20%), CEC (9,9%), precum si Romtelecom (20%), potrivit Mediafax. Fondul va primi insa pachete semnificative la companii mari din domeniul energetic, unde va detine o pozitie semnificativa. Astfel, la Nuclearelectrica se propune un pachet suplimentar de actiuni reprezentand 26,75% din capitalul social, iar participatia va urca la 46,75%, foarte aproape de pachetul majoritar. De asemenea, FP va prelua 16,5% din actiunile Transelectrica, iar cu detinerea actuala va ajunge la 31,5%, in timp ce la Hidroelectrica se discuta cresterea participatiei de la 20% la 32,1%. Pentru companiile de productie si transport de gaze, Romgaz si Transgaz, proiectul indica o dublare a participatiilor, de la 15% la 30% in cazul fiecarei societati.

    Sursa: Adevarul, 28 iunie 2007.

    mai mult

27.06.2007

  • Fondurile straine de investitii au cumparat 7,5% din SIF-uri de la inceputul anului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Investitiile nete ale investitorilor straini in cele cinci societati de investitii financiare (SIF) s-au ridicat in primele 5 luni ale anului la circa 189 de milioane de euro, potrivit statisticilor publicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

    Raportand aceasta suma la nivelul mediu al capitalizarii SIF-urilor in aceasta perioada, de circa 2,55 miliarde de lei, rezulta ca investitorii straini au cumparat de la inceputul anului aproape 7,5% din capitalul social al tuturor SIF-urilor. Practic, fondurile straine au cumparat cate 1,5% din actiunile SIF-urilor in fiecare luna, cele cinci societati fiind primele in topul preferintelor investitorilor straini.

    Ponderea investitorilor straini in capitalul social al SIF-urilor se situa la inceputul acestui an in jurul nivelului de 25%, potrivit declaratiilor unora dintre presedintii acestor societati.

    SIF Moldova a publicat chiar o statistica privind actionariatul la sfarsitul lunii martie, potrivit careia un sfert din actiunile sale erau detinute de straini.

    Avand in vedere insa achizitiile realizate de fondurile straine in ultima perioada, este posibil ca ponderea investitorilor straini in capitalul SIF sa atinga in curand si chiar sa depaseasca 30%.

    SIF-urile au revenit in atentia investitorilor saptamana trecuta, o data cu publicarea de catre CNVM a unei decizii care permite fondurilor de investitii administrate de aceeasi companie de administrare sa cumpere cate 1% din fiecare SIF, considerandu-se ca acestea nu actioneaza in mod concertat cu societatea de administrare.

    Potrivit legii, in prezent nici o persoana sau grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social al unei SIF.

    Publicarea deciziei CNVM a propulsat SIF-urile la noi maxime istorice, pe fondul unor volume de tranzactionare foarte ridicate pentru aceasta perioada, in conditiile in care aceasta norma ar putea creste interesul fondurilor straine pentru SIF-uri.

    SIF-urile se incadreaza in statistica CNVM privind investitiile straine la categoria 'Alte tipuri de intermedieri financiare' (cod CAEN 6523). Aceasta categorie se situeaza pe primul loc in statisticile lunare ale CNVM privind investitiile straine, investitiile nete pe SIF-uri reprezentand aproape jumatate din valoarea achizitiilor nete ale nerezidentilor in primele cinci luni, care s-au ridicat la circa 400 de milioane de euro.

    Cumpararile totale de titluri SIF ale nerezidentilor s-au ridicat la 461 de milioane de lei, iar vanzarile au insumat circa 272 de milioane de lei.

    Achizitiile fondurilor straine pe SIF-uri au explodat practic la inceputul acestui an, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, care a atras un val important de investitii straine pe piata romaneasca de capital.

    Printre preferatele strainilor se numara si bancile, care intra in categoria 'Alte activitati de intermedieri monetare' (cod CAEN 6512), care au atras investitii nete de 86,3 milioane de euro in primele cinci luni ale anului, principalele vizate fiind actiunile BRD si Banca Transilvania.

    ABN Amro vinde SIF-uri la Frankfurt

    Banca olandeza ABN Amro a lansat la bursa din Frankfurt incepand din luna martie a acestui an o emisiune de certificate care au in spate actiunile societatilor de investitii financiare. Certificatele sunt structurate dupa componenta indicelul BET-FI si permit investitorilor care nu sunt activi pe piata de la Bucuresti sa investeasca indirect in actiunile SIF-urilor. Informatia a aparut insa de-abia ieri pe piata locala si a coincis cu un nou maxim istoric pe SIF-uri. In ultimele trei luni certificatele ABN Amro au crescut cu circa 60% in euro, randament foarte greu de obtinut pe pietele financiare dezvoltate. Banca olandeza gestioneaza cateva sute de astfel de produse financiare structurate. Emisiunea de certificate pe indicele BET-FI a cuprins, conform datelor de pe site-ul bancii, 30.000 de certificate care valoreaza in prezent circa 260 de euro fiecare, valoarea emisiunii fiind astfel in prezent de circa 7,8 milioane de euro. Banca castiga de pe urma diferentei dintre pretul de cumparare si cel de vanzare a certificatelor - situata in prezent la circa 3% - si isi acopera riscurile prin achizitia titlurilor de pe Bursa de la Bucuresti. O crestere a interesului investitorilor pentru certificatele pe indicele BET-FI coincide astfel cu cumparari de actiuni SIF de pe piata de la Bucuresti si ar putea determina banca sa suplimenteze emisiunea. ABN Amro a reintrat incepand de anul acesta pe piata locala de brokeraj prin reautorizarea ABN Amro Securities, societate a carei activitate fusese suspendata in urma cu cativa ani ca urmare a unei decizii la nivel global. Certificate pe actiuni romanesti se tranzactioneaza si la Bursa din Viena, acestea urmarind actiunile companiilor incluse in indicele ROTX.

    Creste cota Cocor in meciul cu SIF Transilvania

    Actiunile SIF Transilvania au avut in ultimele zile o evolutie mult mai buna decat celelalte societati de investitii financiare, semn ca tot mai multi dintre investitori pariaza pe Cocor in litigiul pe care aceasta il are cu SIF Transilvania pe tema majorarii de capital de la SIF. Cocor cere anularea majorarii prin care SIF a acordat actionarilor o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta. Doar ieri actiunile SIF Transilvania au urcat cu aproape 9%, fata de o crestere de 1,2% a indicelui BET-FI, care urmareste cele cinci SIF-uri. Anularea majorarii de capital de la Cocor ar insemna ca o actiune ar reprezenta o cota procentuala dubla din activele societatii fata de acum, astfel ca o eventuala anulare a majorarii ar duce, teoretic, la cresterea puternica a pretului unei actiuni. Cocor a prezentat intr-un comunicat transmis pietei RASDAQ saptamana trecuta fundamentele juridice care au stat la baza contestarii majorarii de capital de la SIF Transilvania. Principalul argument al Cocor este ca legea pietei de capital prevede ca fondurile de investitii din categoria 'alte organisme de plasament colectiv', in care se incadreaza si SIF-urile, nu isi pot majora capitalul decat prin oferta publica, in vreme ce acordarea de actiuni gratuite catre actionari constituie o oferta publica. Cocor a solicitat si CNVM sa anuleze avizul pe care l-a acordat modificarii statutului SIF Transilvania. Reprezentantii SIF Transilvania au spus in mai multe randuri in ultimele saptamani ca actiunea in justitie a Cocor este nefundamentata si ca aceasta ar putea fi o tentativa de manipulare a pietei. Procesul dintre cele doua societati ar putea dura cativa ani.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 iunie 2007.'

    mai mult

  • Curtea de Conturi va verifica privatizarea Petrom

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Biroul Permanent al Senatului a aprobat ieri cererea a 27 de senatori care solicita Curtii de Conturi sa efectueze un control la Petrom SA.

    Acesta este primul control postprivatizare la colosul preluat de austriecii de la OMV, in timpul guvernarii Adrian Nastase. „Am cerut sa se faca un control la Petrom, societate care a fost privatizata dubios in 2004. Contractul de privatizare al Petrom a fost legiferat in parlament cu ochii inchisi. Acum platim gazul de trei ori mai mult. Vom vedea daca OMV si-a indeplinit anagajamentele si este posibil sa gasim si alte „minuni” pe-acolo”, ne-a declarat senatorul Marius Marinescu, initiatorul cererii.

    Contractul a fost negociat de Dorinel Mucea, zis „Mana lui Dan Ioan Popescu”, fost inalt functionar public, judecat acum pentru tradare in dosarul „Privatizarilor strategice”. Dan Pazara, director de comunicare al Petrom, ne-a declarat: „Procesul de privatizare a fost unul transparent si urmarit indeaproape de institutiile UE. Ne manifestam deschiderea pentru colaborarea cu autoritatile statului”.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 27 iunie 2007.

    mai mult

  • Deficitul comercial ar putea afecta bursa

    Cotidianul   

    ___
    Investitia la bursa este strins legata si de deficitele in crestere ale Romaniei. Este vorba despre deficitul bugetar, comercial si de cont curent. „Situatia macroeconomica si implicit deficitul bugetar, comercial si de cont curent sint considerate in prezent tolerabile si de aceea ele nu au si probabil nici nu vor avea, pina la finele lui 2007, un impact direct asupra fluxurilor speculative de capitaluri straine, deci nu vor afecta bursa si piata valutara. Riscul potential exista insa si, daca evolutiile vor continua, atunci din 2008-2009 situatia ar putea sa devina intr-adevar problematica si vom avea iesiri de capitaluri speculative, ceea ce va afecta si bursa. Anul acesta insa si in prima parte a anului viitor putem inca sa ne bucuram de un mediu favorabil“, spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

    Preturile actiunilor de la BVB sint determinate, de regula, de actiunile investitorilor mari. Acestia din urma pot fi impartiti in doua mari categorii: investitorii strategici pe termen lung si foarte lung, care acumuleaza pachete semnificative de actiuni (de regula majoritare chiar) si se implica activ in gestionarea si dezvoltarea afacerii respective, si investitorii financiari, de portofoliu, speculativi, care isi plaseaza capitalurile pe termen scurt sau mediu in scopul de a obtine profituri din oscilatiile de pret.

    Daca prima categorie de investitori are o mare inertie si, odata luata decizia de a patrunde pe o piata, este nevoie ca situatia sa se inrautateasca dramatic pe termen lung pentru a-i determina sa abandoneze proiectul respectiv, investitorii financiari sint mult mai mobili si mai sensibili la conjunctura de moment. Ca atare, pentru ei conteaza care este echilibrul imediat intre randamentul pe care estimeaza ca-l vor obtine si riscul pe termen scurt si mediu.

    In determinarea riscului pe termen scurt si mediu, indicatorii macroeconomici de tip deficit bugetar, deficit comercial si deficit de cont curent conteaza destul de mult si, ca atare, daca situatia lor se inrautateste dincolo de un prag de toleranta admis, pot determina o reactie de marcare a profiturilor si retragere din tara respectiva pina la reechilibrarea situatiei.

    Deficitul comercial si de cont curent pe care Romania le are in momentul de fata sint considerate de catre majoritatea agentiilor de rating drept tolerabile. Ceea ce ingrijoreaza la momentul actual este mai putin nivelul acestor deficite, ci mai mult dinamica lor. Ratele de crestere au fost destul de mari in prima parte a anului si, daca investitiile straine directe nu vor tine pasul, atunci e posibil ca in viitorul indepartat sa avem dificultati in sustinerea acestor deficite. Romanii vor continua sa consume din ce in ce mai mult, atit la nivel privat, cit si la nivel guvernamental. „De regula, deficitul bugetar se ajusteaza prin cursul valutar. Asa ca pe termen scurt au loc cresteri violente ale celor doua monede, euro si dolarul, in comparatie cu leul, ceea ce sperie de regula capitalurile speculative“, ne mai anunta Iulian Panait.

    Dupa primele patru luni ale acestui an, deficitul contului curent al balantei de plati (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta) s-a cifrat la 4,4 miliarde de euro, in crestere cu 78% fata de perioada similara a anului trecut. Deficitul comercial a fost de 4,52 miliarde de euro, in crestere cu 80%.

    Sursa: Cotidianul, 27 iunie 2007.

    mai mult

26.06.2007

  • Petrom are rezerve de titei si gaze de 10 mld. dolari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Rezervele de titei si gaze ale cele mai mari compani romanesti, Petrom, valoreaza in prezent 9,53 mld. $ (7,1 mld, euro), fiind cel mai pretios activ al companiei, conform unui raport de analiza asupra sectorului petrolier din Europa Centrala si de Est al bancii austriece Raiffeisen. Evaluarea este conservatoare, spun analistii, valoarea rezervelor putand fi astfel mai mare.

    Resursele de titei sunt una dintre mizele integrarii regionale a companiilor petroliere, proces care ar putea face ca ungurii de la MOL sa intre in grupul OMV, din care face parte si Petrom.

    Austriecii de la OMV au cerut ieri demararea unor negocieri pentru lansarea unei oferte de preluare pentru compania ungara MOL, dupa ce si-a dublat pana la 18% participatia detinuta la compania petroliera ungara prin tranzactii la Bursa de la Budapesta.

    De MOL ar putea fi interesate, conform informatiilor de pe piata internationala, si companiile rusesti Gazprom si Lukoil.

    In afara de cota de 51% din Petrom si de cea de 18% la MOL, austriecii de la OMV mai controleaza 34% din Petrol Ofisi, companie turceasca cu peste 3.500 de benzinarii, 35% din grupul petrochimic Borealis si 50% din compania austriaca EconGas.

    OMV si MOL controleaza capacitati de rafinare similare de cate 13 milioane de tone pe an, dublu fata de capacitatea de rafinare a Petrom, care se ridica la 7,5 milioane de tone pe an.

    Cele doua rafinarii ale Petrom sunt evaluate de analistii Raiffeisen la 2,3 mld. euro, luand in calcul si cresterea capacitatii de rafinare anuntate de Petrom pentru Petrobrazi. Benzinariile valoreaza alte 400 mil. euro.

    Petrom dispune in prezent de rezerve de titei de 789 de milioane de barili, in timp ce rezervele certe de gaze naturale se ridica la 646 de milioane de baril echivalent titei. In evaluarea lor analistii Raiffeisen au luat un calcul o valoare de 8 dolari/baril pentru rezervele de titei si de 5 dolari pe baril echivalent titei pentru cele de gaze naturale. Rezervele de titei sunt evaluate astfel la 6,3 mld. $, in vreme ce rezervele de gaze ar valora 3,2 mld. $. Rezervele totale de hidrocarburi ale OMV, care le includ si pe cele ale Petrom, sunt de 2,2 miliarde de barili, in timp ce rezervele MOL sunt de 330 de milioane de barili.

    Rezervele de hidrocarburi ale companiei se afla in proportie de 95% in Romania, restul de 5% fiind reprezentat de zacamintele din Rusia si Kazahstan concesionate de Petrom. OMV, actionarul majoritar al Petrom, controleaza cele mai mari rezerve de hidrocarburi din regiune.

    In evaluarea rezervelor Petrom, analistii Raiffeisen au luat in calcul 'rezervele certe si probabile', care reprezinta o estimare con-servatoare a rezervelor de hidrocarburi ale unei companii, spre deosebire de 'rezervele certe, probabile si posibile' - varianta optimista.

    Un scenariu conservator a fost luat in calcul si in ceea ce priveste evolutia barilului de titei, pretul acestuia fiind estimat la circa 53 $ in 2009, fata de 70 $ in prezent, in timp ce alti analisti de pe piata vad continuarea pe termen lung a cresterii cotatiilor.

    Barilul de titei se tranzactioneaza in prezent pe pietele internationale la circa 70 $/baril. Vanzarea titeiului extras din rezervele pe care Petrom le exploateaza presupune cheltuieli substantiale de extractie si transport. De altfel, reducerea costurilor de extractie este unul din obiectivele procesului de restructurare.

    Pe de alta parte, cresterea pretului la gaze pe piata interna constituie unul dintre posibilele motoare ale cresterii profitabilitatii Petrom in anii urmatori, considera analistii Raiffeisen.

    Gazele din productia interna se vand in prezent la circa 45% din pretul de pe piata internationala, stabilit in principal de exporturile rusesti. In primul trimestru pretul gazelor din productia interna a fost de 154 de dolari pe mia de metri cubi.

    Pretul gazelor pe piata interna este in prezent substantial mai mic decat cel de pe piata internationala. Orice crestere de un dolar pe mia de metri cubi a preturilor la gaze ar aduce, conform calculelor Raiffeisen, 13 milioane de euro ca profit brut in conturile Petrom.

    In ciuda rezervelor uriase de titei si gaze naturale, analistii Raiffeisen nu sunt foarte optimisti in privinta evolutiei viitoare a actiunilor Petrom. La fel stau lucrurile si in cazul Rompetrol Rafinare.

    Raiffeisen estimeaza un pret corect de 0,51 lei/actiune Petrom - ceea ce echivaleaza cu o capitalizare bursiera a companiei de 9 miliarde de euro. La Bursa actiunile Petrom s-au tranzactionat ieri in jurul a 0,525 lei/actiune.

    In ceea ce priveste Rompetrol Rafinare, cealalta companie petroliera listata la BVB, analistii Raiffeisen au schimbat brusc recomandarea de la 'cumpara' la 'vinde', motivand ca scenariile anterioare privind capacitatea companiei de a mentine marje de rafinare ridicate s-au dovedit eronate, iar in plus taxele de export pentru produsele petroliere afecteaza profitabilitatea companiei. Pretul tinta pentru Rompetrol Rafinare este in opinia analistilor Raiffeisen de 0,075 lei/actiune, fata de 0,09 lei/actiune, pret in jurul caruia actiunile au oscilat la Bursa in ultimele saptamani.

    Raiffeisen vede in continuare perspective bune pentru actiunile companiilor petroliere din Europa Centrala si de Est, dar spune ca investitorii ar trebui 'sa fie mai selectivi' in privinta investitiilor. Favorita este compania ceha Unipetrol, urmata de compania poloneza PKN Orlen. In cazul OMV, Raiffeisen a schimbat recomandarea de la 'cumpara' la 'pastreaza', pe fondul cresterii pretului actiunilor. Companiile petroliere romanesti sunt singurele din regiune pentru care analistii bancii estimeaza un pret corect mai mic decat cel de la Bursa.

    De altfel, in ultimele 12 luni, actiunile Petrom si Rompetrol au avut cele mai slabe performante din sectorul petrolier est-european. Petrom a crescut cu 8%, iar Rompetrol Rafinare cu 11%, fata de 56% in cazul Unipetrol, circa 33% pentru MOL si OMV sau 21% pentru actiunile polonezilor de la PKN Orlen.

    Oltchim spera sa preia Petrochemicals Arges pana la toamna

    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) estimeaza ca va incheia in acest an negocierile in urma carora va prelua de la Petrom firma Petrochemical Arges, infiintata prin separarea activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim a companiei petroliere. 'Suntem in negocieri cu Petrom pentru preluarea Petrochemical Arges, iar acestea se vor finaliza in septembrie sau octombrie. Valoarea de cumparare urmeaza sa fie stabilita, si nu pot avansa nicio suma in acest moment', a declarat directorul general al companiei, Constantin Roibu. In cazul in care Oltchim nu va reusi sa cumpere divizia de petrochimie a rafinariei Arpechim, va cauta alte solutii pentru asigurarea materiei prime, a precizat oficialul Oltchim. Directorul combinatului chimic a afirmat, la sfarsitul lunii mai, ca Oltchim este interesata sa cumpere rafinaria integral, nu doar activitatea de petrochimie. Petrom a infiintat, in luna iunie, firma Petrochemical Arges, pentru a prelua activitatile de petrochimie de la rafinaria din Pitesti, aratand ca masura este parte a procesului de modernizare si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. Compania petroliera a aratat ca Petrochemicals Arges va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate, precum si o serie de facilitati logistice. Actiunile Oltchim au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,72 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la aproape 800 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 iunie 2007.'

    mai mult

  • Oltchim: Negocierile cu Petrom se vor incheia in aceasta toamna

    Curierul National   OLT  SNP

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Oltchim Ramnicu Valcea estimeaza ca pana la sfarsitul anului va prelua de la Petrom firma Petrochemicals Arges.

    'Negocierile se vor finaliza in septembrie sau octombrie. Valoarea de cumparare urmeaza sa fie stabilita, si nu pot avansa nicio suma in acest moment', a declarat ieri, pentru Mediafax, directorul general al companiei, Constantin Roibu. El a precizat ca, in cazul in care Oltchim nu va reusi sa cumpere divizia de petrochimie a rafinariei Arpechim, va cauta alte solutii pentru asigurarea materiei prime. 'Nu vom accepta in niciun caz un intermediar', a adaugat Roibu. Pana acum, Oltchim este singura firma care si-a exprimat interesul pentru Arpechim. Directorul combinatului chimic a anuntat, inca de la sfarsitul lunii mai, ca Oltchim este interesata sa cumpere rafinaria integral. In schimb, Petrom nu este dispus sa vanda rafinaria, ci doar activitatea de petrochimie.

    Agentia Regionala de Protectie a Mediului Pitesti a suspendat la sfarsitul lunii mai autorizatia integrata de mediu a rafinariei Arpechim. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, daca in termen de sase luni combinatul nu isi va rezolva problemele de mediu, autorizatia de mediu va fi anulata.

    Inchiderea rafinariei ar putea face victime si printre alte companii din industria chimica, printre cele mai afectate fiind Oltchim.

    La momentul respectiv, Gheorghe Balint, directorul de productie al Oltchim, aprecia ca in cazul in care rafinaria Arpechim va fi inchisa, combinatul isi va inceta activitatea in proportie de 60-65% si va inregistra pierderi de 30 de milioane de euro pe luna. Petrom a infiintat in luna iunie firma Petrochemicals Arges, pentru a prelua activitatile de petrochimie de la rafinaria din Pitesti. Masura este parte a procesului de modernizare si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. Salariatii care opereaza instalatiile petrochimice vor fi transferati catre noua companie, impreuna cu unitatile mentionate. Anul trecut, volumul vanzarilor de produse petrochimice a fost de 393.300 tone, atat catre piata interna, cat si pe pietele internationale, in Turcia, Bulgaria, Ungaria, Polonia si Europa de Vest.

    Sursa: Curierul National, 26 iunie 2007.'

    mai mult

  • Ofertele pentru IAR Ghimbav si INAV, prelungite

    Adevarul   IARV

    ___
    AVAS a prelungit cu 30 de zile perioada de valabilitate a ofertelor de vanzare a pachetelor de actiuni detinute la IAR Ghimbav ?i INAV Bucure?ti, noile termene fiind 18 iulie pentru INAV Bucuresti si 23 iulie pentru IAR Ghimbav, se arata intr-un comunicat al AVAS. In urma anuntului de privatizare a IAR Ghimbav publicat pe 14 decembrie 2006, Eurocopter SAS Franta a depus singura oferta de privatizare. Comisia a verificat documentele de participare si a constatat ca nu au fost indeplinite toate cerintele, astfel incat AVAS a prelungit termenul de valabilitate a ofertei. AVAS urmeaza sa finalizeze negocierile pentru vanzarea pachetului de actiuni reprezentand 69,93% din capitalul social al INAV, cu ofertantul format din SC ERRE 2 International SRL si Asociatia Salariatilor si membrilor conducerii INAV.

    Sursa: Adevarul, 26 iunie 2007.

    mai mult

25.06.2007

  • Salariatii Ceramica Iasi au vandut compania cu 40% sub pretul de pe piata

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Salariatii producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi au vandut vineri un pachet de 65% din actiunile companiei la un pret care reprezinta aproape jumatate din valoarea actiunilor pe Bursa.

    Pachetul a fost cumparat de fondul american de investitii Advent International, conform unor surse apropiate tranzactiei, citate de Mediafax. Contactati de ZF, reprezentantii fondului nu au dorit sa faca niciun comentariu asupra tranzactiei.

    'Nu avem ce comenta', a spus Emma Popa-Radu, directorul pe Romania al Advent.

    Valoarea tranzactiei a fost de 22 de milioane de euro si evalueaza compania la 33 de milioane de euro, adica de aproape 14 ori profitul pe anul trecut.

    Capitalizarea bursiera a Ceramica, calculata dupa pretul din piata, este de 54 de milioane de euro - de 23 de ori profitul pe anul trecut.

    Actiunile Ceramica au oscilat in ultima luna pe Bursa in jurul a 11 lei/actiune, iar salariatii, care au devenit actionari dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor, care preluase actiunile de la stat, au incasat vineri 6,58 lei/actiune. Pe piata actiunile Ceramica au incheiat ziua la 10,6 lei/actiune, in scadere cu aproape 2% fata de ziua anterioara dupa anuntarea tranzactiei.

    Inainte de desfiintare, Asociatia Salariatilor detinea 41% din companie, insa salariatii mai detineau si alte pachete de actiuni. Inainte de tranzactie cei mai importanti actionari ai companiei erau Aurel Tarciniu, directorul companiei, si Corneliu Lucaci, fostul director, care detineau fiecare cate 6% din actiuni.

    Reprezentantii Ceramica si ai salariatilor nu au putut fi contactati la finalul saptamanii trecute pentru a comenta tranzactia.

    Cea mai cunoscuta investitie a Advent pe piata locala a fost producatorul de medicamente Terapia Cluj, vandut anul trecut indienilor de la Ranbaxy. Fondul si-a multiplicat banii de zece ori in trei ani.

    Advent International a intrat pe piata romaneasca in 1997 si a investit pana acum in industria berii, telefonie mobila, outdoor, medicamente si sectorul materialelor de constructii.

    Inainte de tranzactia de vineri, Advent mai avea in portofoliul sau din Romania doar producatorul de lacuri si vopsele Dufa Deutek, achizitionat in toamna anului 2005.

    Producatorii de materiale de constructii sunt creditati cu rate foarte mari de crestere in anii urmatori, pe fondul boom-ului din activitatea de constructii.

    De altfel, materialele de constructii au fost ramura industriala cu cea mai mare rata de crestere pe primul trimestru - aproape 60%, impulsionata si de vremea calda, care nu a intrerupt activitatea din constructii pe parcursul iernii.

    Din aceasta cauza preturile actiunilor companiilor de profil au crescut puternic pe Bursa anul trecut si in acest an.

    Pe de alta parte, explicatia pretului mic fata de cotatia din piata la care au vandut salariatii este valoarea ridicata a pachetului de actiuni in comparatie cu valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni Ceramica.

    O vanzare a pachetului de actiuni in piata ar fi condus astfel probabil la prabusirea pretului. O afacere mai buna decat salariatii care si-au vandut actiunile a facut insa Ana Bocan, contabila la Ceramica, care a vandut actiuni de peste 300.000 de euro la pretul din piata.

    Ceramica a inregistrat anul trecut afaceri de 12,1 milioane de euro, in crestere cu 12%, in timp ce profitul s-a diminuat cu circa 10%, pana la 2,4 milioane de euro, conform datelor publicate la Bursa de Valori. Compania estimeaza pentru acest an un profit de 3,1 milioane de euro.

    Tranzactia de vineri s-a realizat la finalul unei oferte de vanzare pe care salariatii au adresat-o unor investitori interesati de preluarea companiei.

    Oferta de vanzare nu a fost publica, aceasta adresandu-se unui numar de maximum 100 de investitori, conform prevederilor din legislatia pietei de capital.

    Ofertele private, asa cum erau ele cunoscute intre brokeri, presupun costuri mai mici de derulare, pentru ca prospectul ofertei este unul mai succint, iar cheltuielile de publicitate sunt practic inexistente.

    O contabila de la Ceramica a facut o afacere mai buna

    Ana Bocan, contabila in cadrul Ceramica Iasi, a vandut in ultimele saptamani pachete de actiuni ale companiei reprezentand circa 1% din capitalul social, la un pret mediu de circa 10,5 lei/actiune, cu circa 60% mai mare decat pretul la care au vandut ceilalti salariati. Ea a incasat astfel circa 1,72 milioane de lei (peste 520.000 de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 iunie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide