Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.05.2007

  • Privatizarea IAR Ghimbav treneaza

    Azi   IARV

    ___
    Desi parea sa nu intampine nicio problema, privatizarea unicului producator de elicoptere roman, IAR Ghimbav, este tot mai complicata. Mai mult, intrarea angajatilor uzinei in greva generala pe termen nelimitat ar putea avea efecte negative asupra procesului de privatizare.

    Cei aproximativ noua sute de angajati ai uzinei de elicoptere IAR Ghimbav, din judetul Brasov, au intrat ieri dimineata in greva generala, refuzand sa mai lucreze pe o perioada nelimitata. Ei sunt nemultumiti de rezultatul negocierilor purtate cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) privind platile compensatorii in cazul privatizarii companiei. In conditiile in care IAR are foarte multe contracte de onorat, oprirea lucrului va afecta cu siguranta uzina. AVAS a solicitat sindicatelor de la IAR Ghimbav sa renunte la greva. Autoritatea subliniaza ca in acest moment are in analiza contestatia depusa de Eurocopter Franta. Dupa solutionarea acesteia, in functie de rezultat, AVAS fie va comunica ofertantului solicitarile sindicatului cu privire la completarea contractului colectiv de munca cu prevederi referitoare la acordarea de plati compensatorii in caz de disponibilizare dupa privatizare, in vederea gasirii celor mai avantajoase solutii pentru angajatii societatii, fie va initia noi negocieri cu sindicatele, pe baza realitatilor din societate. Totodata, AVAS avertizeaza ca declansarea grevei va avea efecte negative, de o amploare greu de estimat, asupra procesului de privatizare

    Un singur 'petitor'

    Eurocopter SAS Franta, singura companie care s-a aratat interesata de achizitionarea producatorului roman de elicoptere, a contestat zilele trecute excluderea de la privatizare. Compania solicita reanalizarea documentelor depuse si acceptarea sa la privatizarea IAR Ghimbav. Potrivit AVAS, oferta companiei a fost respinsa pentru ca nu au fost indeplinite toate cerintele impuse prin anuntul de privatizare si dosarul de prezentare. Anuntul privind oferta de vanzare a pachetului de actiuni prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile a IAR Ghimbav a fost publicat in octombrie 2006.

    In prezent, AVAS detine circa 65% din actiunile IAR, societate listata, de altfel, pe bursa de la Bucuresti.

    Sursa: Azi, 08 mai 2007
    '

    mai mult

  • Austriecii de la Erste Bank se listeaza la Bucuresti

    Adevarul   EBS

    ___
    Cuantumul pachetului de actiuni care vor intra pe piata romaneasca inca nu a fost stabilit

    Erste Bank vrea sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti in 2007. In acest fel, salariatii Bancii Comerciale Romane care au ales sa schimbe actiunile BCR pe cele ale Erste pot valorifica titlurile pe piata de capital autohtona.

    Austriecii de la BCR au decis sa listeze Erste Bank pe piata de capital romaneasca. Ionut Stanimir, oficial al Erste Bank, a precizat ca institutia va face toate eforturile pentru listarea Erste Bank pe Bursa din Bucuresti pana la sfarsitul acestui an. 'Cand am facut oferta angajatilor, le-am spus sa ia in considerare faptul ca vom lista la Bucuresti Erste Bank pentru a fi tranzactionata mai usor', a explicat Stanimir, citat de NewsIn.

    Romanii detin 1% din capitalul Erste Bank

    Astfel, operatiunea va fi o listare secundara, dupa modelul deja aplicat in Republica Ceha, unde Erste Bank este prezenta la cota Bursei din Praga. 'Momentan, nu s-a stabilit cuantumul pachetului de actiuni care va intra pe piata romaneasca. Totodata, Erste Bank nu intentioneaza sa faca o majorare de capital cu ocazia listarii la Bucuresti', a mai precizat Stanimir.

    Banca austriaca a lansat, in noiembrie, o oferta de cumparare a actiunilor detinute de salariatii BCR sau de schimb cu actiuni Erste Bank (oferind un titlu Erste pentru sase actiuni BCR) si a mentionat la vremea respectiva posibilitatea listarii titlurilor Erste Bank pe Bursa de Valori din Bucuresti. 'Actionarii angajati sau fosti angajati ai BCR care opteaza pentru schimbarea actiunilor BCR in actiuni Erste Bank, in conditiile mentionate mai sus, pot sa vanda imediat catre Erste Bank pana la 50% din actiunile Erste Bank primite, la un pret fix garantat de 45,90 euro', se preciza intr-un comunicat al actionarului majoritar al BCR.

    Erste a reusit sa preia 7,2% din actiunile BCR care se aflau la salariati, iar doua treimi din actiuni au fost schimbate pe actiuni Erste. Astfel, angajatii romani detin, in prezent, peste 1% din capitalul Erste Bank, a mai mentionat Stanimir. Un numar de 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai BCR care detineau actiuni, au acceptat oferta Erste.

    In cadrul ofertei de schimb, noii actionari au avut posibilitatea de a vinde imediat inapoi catre Erste Bank pana la 50% din titlurile achizitionate. Iar aproximativ 34% din actiunile Erste nou emise au fost vandute inapoi in cadrul acestei optiuni. Pe de alta parte, actiunile Erste Bank ramase fac obiectul unei perioade de blocare de un an. Ca urmare a ofertei de cumparare a actiunilor detinute de angajatii BCR, cota detinuta de Erste Bank in BCR a crescut acum la 69,11%.

    Erste Bank a afisat un profit de peste 300 milioane de euro in primul trimestru al anului curent si a anuntat ca una dintre principalele prioritati tine de integrarea BCR in grupul austriac.

    Intrarea Erste la cota Bursei nu blocheaza listarea BCR

    Listarea Bancii Comerciale Romane pe Bursa din Bucuresti, in termen de trei ani de la preluare, este o prevedere contractuala care nu s-a schimbat, a explicat pentru 'Adevarul' Ionut Stanimir, oficial Erste Bank. Astfel, conform contractului de privatizare, Erste trebuie sa ia toate masurile ca, pana la 12.10.2009, sa listeze BCR. Totodata, in prezent, austriecii nu se gandesc sa isi majoreze cota detinuta la BCR. 'Momentan nu sunt planuri de lansare a unor oferte pentru cumpararea actiunilor BCR, care nu se afla in posesia Erste Bank', a incheiat Ionut Stanimir.


    Sursa: Adevarul, 08 mai 2007'

    mai mult

07.05.2007

  • Valoarea activelor Impact s-a dublat in ultimul an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Valoarea activelor nete ale companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor (IMP) se ridica la 200,7 mil. euro, conform unei evaluari realizata la data de 15 aprilie de firma de consultanta imobiliara DTZ Equinox, sustine compania.

    Publicarea raportului a determinat o crestere cu 15% a actiunilor Impact pe Bursa, acestea inchizand la maximul permis, de 0,92 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Impact a urcat astfel la 277 mil. euro, fata de un nivel de circa 135 mil. euro in urma cu un an.

    In aprilie 2006, DTZ Equinox evaluase activele imobiliare ale Impact la circa 82,5 mil. euro. Intre timp, insa, compania a fuzionat cu firma Patagonia Invest SRL, care detinea mai multe terenuri in Bucuresti si in imprejurimi, si a achizitionat un teren cu suprafata de 25,8 hectare in zona Ghencea din Capitala, unde intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar de 600 mil. euro. Pe de alta parte, compania a vandut imobilul de birouri Construdava I unui fond de investitii britanic pentru circa 19 mil. euro.

    Studiul realizat de DTZ s-a facut asupra proprietatilor si participatiilor Impact amplasate in Bucuresti si in restul localitatilor din tara.

    Impact are in prezent 6 proiecte in curs de dezvoltare: doua in Bucuresti, doua in Oradea si cate unul in Constanta si Ploiesti.

    Cele mai importante proiecte viitoare ale Impact sunt Ghencea si Greenfield II in Bucuresti, care vor fi demarate in 2008, si Lomb District in Cluj, care ar urma sa inceapa in acest an.

    Proiectul din Ghencea necesita o investitie evaluata de reprezentantii Impact la 600 mil. euro, in timp ce in proiectul din Cluj investitia a fost evaluata la circa 350 mil. euro, acesta din urma urmand sa fie realizat in parteneriat public-privat.

    Impact si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 27,5 mil. lei (8,2 ml. euro), cu 14% mai mare decat anul trecut, si un profit din reevaluare de 65,4 mil. lei (19,5 mil. euro). Profitul din reevaluare se calculeaza conform standardelor internationale de contabilitate si este doar un indiciu privind potentialul de crestere al activelor pe care compania nu intentioneaza sa le instraineze, acesta nefiind distribuit actionarilor. Anul trecut, compania a inregistrat un profit din reevaluare de 37 mil. euro si un profit brut de 6,87 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 07 mai 2007

    mai mult

  • Afacerile Condmag Brasov au scazut cu 27% in primul trimestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COMI

    ___
    Condmag Brasov (COMI) a inregistrat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 5,4 mil. euro (18,4 mil. lei), cu 27% mai mica decat in perioada similara a anului trecut. Profitul s-a redus in aceeasi perioada de cinci ori, pana la circa 38.000 de euro (129.000 de lei). Compania si-a bugetat pentru acest an un profit in crestere de 2,4 ori, pana la 2,44 mil. euro (8,3 mil. lei) pe fondul obtinerii unor venituri totale de aproape 41,3 mil. euro (140,4 mil. lei), cu 30% mai mult comparativ cu anul precedent.

    Sursa: Ziarul Financiar, 07 mai 2007

    mai mult

  • Dupa pierderi in T1, Rompetrol Rafinare vrea sa treaca pe profit

    Curierul National   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare, principala subsidiara a grupului Rompetrol in Romania, a consemnat in primele trei luni pierderi de trei milioane de dolari. Compania si-a propus sa treaca pe profit in 2007, cu un castig de 23,2 milioane de dolari la nivel consolidat, conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

    Pierderile firmei in primul trimestru (T1) au fost mult diminuate fata de rezultatul negativ de 23 mil. dolari din perioada similara a anului trecut si peste asteptarile Rompetrol Rafinare, care a avut, in perioada ianuarie-martie, pierderi de 18,9 milioane de dolari, potrivit datelor transmise de companie. Firma a comunicat si rezultatele din primul trimestru calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, care indica pierderi de 21,87 milioane de lei, informeaza Mediafax.

    Profitul operational inainte de impozitare (EBITDA) a crescut insa semnificativ, de la doua milioane de dolari in T1 2006 la 28 mil. dolari, la o cifra de afaceri consolidata de 664 milioane de dolari, in crestere cu 32%, conform IFRS.

    'Majorarea a fost sustinuta atat de dezvoltarea activitatilor de retail si petrochimie, cat si de o mai buna utilizare a capacitatii de rafinare. Tot in primele trei luni ale anului 2007, profitul operational consolidat al companiei a avut un avans remarcabil, EBITDA fiind de 28 mil. dolari, fata de doua milioane de dolari in trimestrul unu din 2006', se arata intr-un comunicat al The Rompetrol Group NV (TRG).

    Consumul mic din iarna influenteaza negativ rezultatele

    Reprezentantii grupului precizeaza ca, in general, consumul de carburanti pe perioada de iarna este scazut, ceea ce face ca primul trimestru al unui an pe piata de rafinare sa fie mai slab.

    'Pornind de la aceasta premisa, am bugetat un EBITDA de 11,7 mil. dolari pentru ianuarie-martie si suntem bucurosi ca tinta a fost depasita, realizandu-se o dublare a acestui indicator financiar', a declarat in comunicat Adrian Petrus, vicepresedinte TRG. Pe fondul unor conditii mai putin favorabile pe piata de produse petrochimice si a unor preturi la utilitati care s-au mentinut la niveluri ridicate, compania a raportat in T1 2007 o pierdere consolidata de trei mil. dolari, comparativ cu pierderea de 23 mil. dolari in perioada similara din 2006. 'Rezultatul net a inclus si o influenta negativa de opt mil. dolari, provenita din deprecierea dolarului (moneda in care sunt efectuate raportarile consolidate ale TRG si ale subsidiarelor sale) fata de euro si lei. Rafinaria este in continuare unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu un aport de aproape 210 mil. dolari in primele trei luni, in crestere cu aproape 50% fata de ianuarie - martie 2006', se precizeaza in comunicat.

    TRG a avut in primul trimestru o cifra de afaceri de circa 1,24 miliarde dolari si un profit operational EBITDA de 41 mil. dolari, comparativ cu opt mil. dolari in aceeasi perioada din 2006 si cu 36% peste suma bugetata. 'Avem un start solid in acest an. Marjele puternice si performantele bune au dus la un trimestru favorabil, ca urmare a consolidarii si dezvoltarii grupului la nivel international', a declarat directorul de operatiuni al TRG, Andre Naniche.

    Rezultatele sunt preliminare si neauditate, iar raportarea a fost realizata conform IFRS. Principalul obiectiv al companiei pentru 2007 este obtinerea unui rezultat EBITDA de peste 164 de mil. dolari si a unui profit net de 23 de mil. dolari.

    Firma va mai construi 20 de benzinarii

    Pe segmentul de rafinare, compania vizeaza operarea rafinariei la capacitate maxima, operatiune care va reduce costurile fixe cu procesarea. Pe segmentul de distributie, firma urmareste constructia a 20 de benzinarii si atragerea a 80 de noi unitati prin franciza, care vor permite companiei sa vanda in acest an 1,5 mil. tone de carburanti pe piata romaneasca.

    Cea mai mare parte a profitului operational bugetat (in valoare de 166,1 mil. dolari) ar urma sa fie asigurat de segmentul de rafinare, care va aduce 86,6 mil. dolari. Segmentul de distributie va contribui cu 66,4 mil. dolari, iar cel de petrochimie cu 13,1 mil. dolari.

    Grupul TRG, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, are sediul in Olanda si majoritatea operatiunilor si activelor in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Principalele activitati ale grupului cu peste 8.000 de angajati in 13 state sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere. TRG vizeaza pentru acest an afaceri de 7,5 miliarde de dolari, fata de 5,65 miliarde de dolari in 2006.

    Sursa: Curierul National, 07 mai 2007'

    mai mult

  • Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea pot fi riscante

    Adevarul   

    ___
    Desi interesul pentru Fond este semnificativ, legislatia nu precizeaza daca pot fi vandute titlurile pana la momentul listarii la Bursa de Valori

    In asteptarea ordonantei pentru listarea Fondului Proprietatea, investitorii si unii actionari incearca sa gaseasca metode prin care ar putea cumpara si vinde viitoarele actiuni. Insa tranzactionarea titlurilor, chiar daca este dorita de multi investitori, poate fi riscanta.

    Listarea Fondului Proprietatea (FP) va constitui un impuls pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti. Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a precizat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul targului bursier, ca 'listarea Fondului este ca o injectie de substanta pentru Bursa'.

    Motivul tine de faptul ca FP detine in portofoliu o serie de societati care, desi nu sunt cotate, prezinta un interes sporit. 'In plus, structura portofoliului nu va ramane blocata. Fondul va aduce satisfactii pentru toti', sustine Farmache.

    In momentul de fata, ordonanta care reglementeaza modul de functionare a Fondului Proprietatea este in continuare la stadiul de proiect. Alexandru Paunescu, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP, sustine ca Fondul este complet functional, dar pentru a deveni operational este necesara adoptarea ordonantei de urgenta care sa faca posibila listarea.

    Viitoarea ordonanta ar putea reglementa tranzactiile

    Pana la listare insa, actiunele Fondului Proprietatea sunt de mare interes. Inca de anul trecut, existau voci care spuneau ca actiunile deja incepusera sa fie vandute. Portita este oferita de o scapare a legii.

    Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central (societate unde sunt inregistrate actiunile Fondului Proprietatea), precizeaza faptul ca, potrivit cadrului legal actual si prevederilor din actul constitutiv, actiunile pot fi transferate pe o piata reglementata atunci cand Fondul va fi listat. Dar pana la momentul respectiv nu se mentioneaza ce se poate intampla, daca actiunile pot fi vandute sau nu. 'Este foarte util ca in ordonanta de urgenta care urmeaza sa completeze legislatia privind Fondul Proprietatea sa fie clarificata aceasta problema', a adaugat Tanasoiu.

    De asemenea, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, sustine necesitatea clarificarii legislatiei. 'Poate actionarii vor sa vanda si sa cumpere. De ce sa nu facem tranzactiile la vedere? De ce sa le facem pe o piata neagra sau gri? Vrem sa se tranzactioneze actiunile. Pe noi nu ne intereseaza problemele politice', subliniaza Dan Paul.

    In schimb, Corin Trandafir, avocat partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul juridic al mostenitorilor industriasilor Malaxa si Auschnit, a afirmat ca nu poate fi interpretat ca o interdictie la vanzare faptul ca nu se precizeaza in lege ce se poate face cu actiunile inainte de listarea Fondului Proprietatea. Acesta a reafirmat intentia de a actiona statul roman in judecata la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale daca ordonanta de urgenta nu va fi aprobata in cateva saptamani, in conditiile in care lipsa unei legi de functionare a Fondului Proprietatea ii impiedica pe mostenitori sa valorifice titlurile de despagubire primite, in suma de 400 milioane de dolari.

    La randul sau, Ionut Popescu, senator PLD si posibil viitor membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului, sustine ca 'ceea ce nu este interzis in mod expres este permis'.

    Potential de apreciere a actiunilor Fondului

    Acest interes pentru tranzactionarea titlurilor FP tine de potentialul Fondului. Presedintele Asociatiei Brokerilor precizeaza faptul ca numai piata este cea care va fixa pretul. 'Dar Fondul Proprietatea este ca o Societate de Investitii Financiare (n.r. SIF)', adauga Dan Paul. Iar evolutia de saptamana trecuta a SIF-urilor subliniaza potentialul de crestere a actiunilor FP.

    Dupa adoptarea ordonantei de urgenta, va fi selectat un evaluator pentru activele Fondului, va fi desemnat administratorul si va fi initiata operatiunea de listare, care poate dura 8-10 luni.

    In ceea ce priveste desemnarea administratorului, presedintele Fondului a explicat ca procesul va avea loc in acest an, termenul prevazut de ordonanta - de doi ani de la intrarea in vigoare a legii privind Fondului Proprietatea - incepand sa curga din vara anului 2005.

    'Listarea Fondului este ca o injectie de substanta pentru Bursa. FP va aduce satisfactii pentru toti'

    Stere Farmache, directorul general al BVB

    'Actiunile pot fi transferate pe o piata reglementata atunci cand Fondul va fi listat.'

    Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central

    'Poate actionarii vor sa vanda si sa cumpere. De ce sa nu facem tranzactiile la vedere?'

    Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor

    Sursa: Adevarul, 07 mai 2007'

    mai mult

04.05.2007

  • Aerostar, profit de 11 ori mai mic la trei luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARS

    ___
    Producatorul de avioane Aerostar Bacau a inregistrat in primul trimestru un profit net de 168.000 lei (50.000 de euro), de 11 ori mai mic decat in perioada similara a anului trecut, cand profitul companiei s-a ridicat la aproape 2 mil. lei (0,56 mil. euro). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 2,4% in primele trei luni, pana la 24,7 mil. lei (7,3 mil. euro). Pentru acest an, Aerostar si-a bugetat un profit net de 10,17 mil. lei (3,03 mil. euro), in crestere cu 63% fata de anul trecut, si venituri totale de 134 mil. lei (40 mil. euro), cu 33% mai mari decat in 2006. Pentru primul trimestru, bugetul Aerostar prevedea un profit de 1,45 mil. lei (0,43 mil. euro). Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Aerostar a fost de 18,7 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de peste 65 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 04 mai 2007

    mai mult

  • Eurocopter contesta respingerea ofertei pentru IAR Ghimbav

    Gandul   IARV

    ___
    EUROCOPTER contesta decizia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) privind eliminarea companiei franceze din procesul de privatizare a producatorului de aeronave IAR Ghimbav si solicita reanalizarea documentatiei si acceptarea ofertei.

    'Contestatia este in curs de analiza si va fi solutionata in cel mai scurt timp posibil, rezultatele urmand sa fie comunicate public de catre AVAS', se arata intr-un comunicat al institutiei. In luna aprilie, AVAS a anuntat ca a respins oferta Eurocopter pentru IAR Ghimbav, intrucat singurul investitor interesat nu a propus angajamente de investitii conforme cu cele solicitate. Alte cerinte nerespectate de catre ofertant sunt legate de volumul investitiilor de mediu, efectuarea propriului audit si nesemnarea angajamentului de confidentialitate de catre persoane care au capacitate legala si statutara de a angaja potentialul investitor.

    In urma deciziei comisiei de privatizare de a respinge oferta, AVAS a restituit Eurocopter plicurile nedesfacute si sigilate continand oferta tehnica si oferta financiara, precum si scrisoarea de garantie bancara in original. Eurocopter a depus la finele anului trecut singura oferta pentru preluarea IAR Ghimbav.

    Sursa: Ziarul Gandul, 04 mai 2007'

    mai mult

  • Loulis estimeaza un profit de 11,14 milioane lei in 2007

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Compania Loulis SA Ilfov estimeaza un profit net de 11,14 milioane lei (3,36 milioane euro) in anul 2007, de peste 4 ori mai mare fata de valoarea afisata de companie pentru anul trecut, conform datelor remise, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Actionarii companiei au aprobat estimarea unor venituri totale de 226,78 milioane lei (68,44 milioane euro) pentru anul in curs, cu 17% mai mari decat cele obtinut in 2006, de 177,08 milioane lei (50,3 milioane euro).

    Actionarii Loulis au decis sa renunte la dividende si sa utilizeze profitul net din 2006 pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

    Profitul net obtinut de Loulis in 2006 a fost de 2,64 milioane lei (800.000 euro), iar in 2005 compania a inregistrat o pierdere de 7,7 milioane lei (1,46 milioane euro).

    Cifra de afaceri a companiei in 2006 a fost de 159,7 milioane lei (45,37 milioane euro), in crestere cu 14% fata de cea din anul anterior, cand Loulis a obtinut o cifra de afaceri de 140 milioane lei (38,6 milioane lei).

    Actionarul majoritar al companiei este Loulis international Foods Enterprises Ltd, care controleaza 88,3% din capitalul social, iar Katselis Sons SA detine 9,64% din pachetul total de actiuni.

    Actiunile Loulis au incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri la 0,56 lei, ceea ce conduce la o capitalizare de 228,75 milioane lei (69 milioane euro).

    Loulis Romania este unul dintre principalii producatori de produse pe panificatie si morarit, compania avand o pozitie solida in special pe piata din Bucuresti. Grupul grec Loulis este prezent pe piata romaneasca din 1998, investind pe plan local pana in acest moment peste 80 de milioane de euro.

    In urma unor negocieri care au durat mai bine de un an, compania austriaca Leipnik Lundenburger Invest (LLI), controlata de grupul Raiffeisen, va cumpara 60% din Loulis Romania de la grupul grec Loulis International Foods, in cadrul unei tranzactii de 50 de milioane de euro.

    In urma tranzactiei, grupul Loulis va mai controla circa 28% din actiunile Loulis Romania, un pachet de 9,64% din actiuni aflandu-se in posesia unei alte companii grecesti, Katselis Sons. Potrivit reglementarilor pietei de capital, LLI va trebui sa deruleze o oferta de preluare obligatorie pentu restul de 40% din actiuni.

    Compania are un capital social de 41 milioane lei (12 milioane euro). Titlurile societatii sunt listate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, din ianuarie 2004, sub simbolul MPN.

    Actiunile Loulis Romania sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 72 de milioane de euro.

    Piata produselor de panificatie si morarit a fost estimata la aproximativ 1,5 miliarde de euro, principalii concurenti ai Loulis Romania fiind producatorii Baneasa Bucuresti, Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Group Constanta, Boromir Ramnicu Valcea si Pambac Bacau.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 04 mai 2007

    mai mult

  • Electroputere Craiova vrea sa treaca in 2007 pe profit

    Curierul National   EPT

    ___
    Producatorul de motoare Electroputere SA Craiova estimeaza pentru 2007 un profit brut de 5 milioane lei, in conditiile in care in 2006 a obtinut o pierdere de peste 50,7 milioane lei, informeaza un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. Conducerea companiei preconizeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 26,7%, pana la 198,33 milioane lei, comparativ cu afacerile din 2006, care s-au situat la 156,54 milioane lei.

    In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor s-a aprobat planul de investitii pentru anul in curs, in valoare totala de 1,4 milioane lei.

    Pierderile Electroputere Craiova au crescut anul trecut cu 48,83% fata de 2005, pana la 50,74 milioane lei (14,87 milioane euro), iar cifra de afaceri a scazut cu 11,7%, pana la 156,54 milioane lei (46,5 milioane euro).

    Electroputere, la a sasea lansare de privatizare

    La inceputul lunii februarie, Guvernul a aprobat amanarea cu sase luni a procedurilor de insolventa pentru un numar de 28 de companii, printre care si Electroputere.

    A5 Invest a depus, la jumatatea lunii aprilie, o oferta pentru privatizarea uzinei, pentru care s-au aratat interesate alte doua companii din Romania, Grup Feroviar Roman si Vienna International Holding SRL Bucuresti si doua firme din Arabia Saudita si SUA.

    AVAS prelungise pana pe 16 aprilie termenul de depunere a ofertelor de privatizare pentru Electroputere Craiova, ca urmare a cererilor unor investitori care au achizitionat dosarele de prezentare, avand in vedere complexitatea documentatiei de intocmire a ofertelor.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vinde 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova, echivalentul celor 78.009.632 actiuni pe care statul le detine la societate. Scoaterea la vanzare a pachetului de actiuni detinute de stat la Electroputere Craiova reprezinta cea de-a sasea lansare la privatizare a societatii craiovene, al carei principal obiect de activitate este productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice.

    12,4 mil. lei, capital social

    Compania are un capital social de 12,4 milioane lei (3,66 milioane euro), divizat in 124.167.954 actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Ultima cotatie a fost de 0,257 lei in sedinta din 26 aprilie, ceea ce da o capitalizare de 31,91 milioane lei. Actiunile Electroputere Craiova se tranzactioneaza la categoria a doua a BVB.

    Societatea Electroputere, fondata in anul 1949, produce echipamente electrotehnice de curenti tari pentru energetica si transport feroviar, fiind structurata initial in patru sectoare principale de productie: masini electrice rotative, transformatoare de putere, aparataj electric si locomotive. Electroputere a devenit o societate de tip holding pe 17 august 1994.

    Sursa: Curierul National, 04 mai 2007

    mai mult

Pagina

inchide