Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

24.04.2007

  • Aeroporturi Bucuresti, lansata la privatizare

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Fuziunea dintre Baneasa si Otopeni se va incheia pe 10 mai.

    Consiliile de Administratie ale celor doua aeroporturi situate in nordul Bucurestiului au aprobat ieri fuziunea societatilor pe care le conduc.

    Noua companie, cu acte in regula de pe 10 mai, se va numi Aeroporturi Bucuresti si va prelua toate drepturile si datoriile ambelor aeroporturi din Capitala.

    „In conformitate cu HG 321, a fost aprobata fuziunea celor doua aeroporturi”, a anuntat ministrul transporturilor Ludovic Orban. La nici o luna de la crearea noii societati, oficialii Ministerului Transporturilor au de gand sa inceapa procedurile pentru privatizarea Aeroporturi Bucuresti.

    „Intentia mea este de a privatiza noua societate, dar la ora actuala suntem doar la stadiul de finalizare a operatiunii de fuziune”, a mai spus Orban, evitand sa dea detalii despre viitoarele conditii ale privatizarii. Cei care vor administra Aeroporturi Bucuresti au in plan sa listeze la Bursa compania, insa si aceasta masura se afla doar la stadiul de proiect.

    Aeroporturi Bucuresti va avea sediul la Otopeni si va fi condusa de o echipa manageriala care va fi propusa de ministrul transporturilor, dupa ce acesta va face o serie de evaluari. „Oricare din actuala conducere a celor doua aeroporturi va putea face parte din noua echipa”, a precizat Ludovic Orban.

    Orban vede doar avantaje

    Fuziunea celor doua aeroporturi se va „resimti” din vara, cand vor incepe reparatiile la Aeroportul Baneasa si cand operatorii de aici se vor muta la Otopeni. Daca pana acum cateva luni, fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu sustinea ca un aeroport pentru operatorii low-cost ar putea fi construit la Alexeni, la 70 de kilometri de Bucuresti, in prezent, aceasta varianta se afla tot la nivel de intentie.

    Potrivit lui Orban, contopirea celor doua institutii ar aduce si alte avantaje: strategia de securitate aplicata la Aeroportul „Henri Coanda” (Otopeni) va putea fi utilizata gratuit si de Aeroportul Baneasa, iar cele doua societati vor contribui impreuna la cresterea numarului de pasageri.

    In prezent, pe Aeroportul Baneasa se inregistreaza un trafic de 450.000 de pasageri pe an, in timp ce pe Aeroportul Otopeni numarul acestora se ridica la 4,5 milioane anual.

    Exista insa si puncte delicate in procesul de fuziune a celor doua aeroporturi, mai ales in ceea ce priveste disputatele terenuri din Baneasa, evaluate pana acum la 10 euro/mp. Aceste terenuri vor fi reevaluate in perioada urmatoare.

    „In urma reevaluarii si participatia Fondului Proprietatea va creste corespunzator”, a incheiat Orban. In prezent, 80% din actiunile celor doua societati sunt detinute de Ministerul Transporturilor, iar restul de 20% revin Fondului Proprietatea.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 24 aprilie 2007

    mai mult

  • O investitie de 1 mil. euro la Baile Felix poate relansa turismul balnear din zona

    DailyBusiness.ro   TUFE

    ___
    O baza de tratament si relaxare moderna, de patru stele, din Baile Felix, a carei dotare cu aparatura a costat 1 mil. euro va sprijini repozitionarea internationala a turismului balnear din Romania, au declarat oficialii companiei Turism Felix.

    'Ne asteptam ca aceasta baza sa devina rapid unul dintre principalele instrumente de relansare a activitatii si de repozitionare pe piata a companiei si, in ultima instanta, a intregii statiuni', a declarat un reprezentant al Turism Felix, citat de NewsIn.

    'Baile Felix era oricum cea mai mare statiune balneara din Romania, insa ne dorim sa o impunem si la nivel international', a adaugat acesta.

    Din aprilie, Baile Felix asteapta aproximativ 2.000 de turisti nemti, adusi la Oradea cu zboruri charter, in urma unui contract incheiat de Turism Felix la Targul de Turism de anul trecut din Germania. Pretul unui bilet, pentru turistii germani incepe de la 800 de euro.

    Situata in Hotelul International din Baile Felix, care a fost renovat, modernizat si extins, baza are capacitatea de a servi 400 de clienti pe zi.

    Un plus fata de anii trecuti pentru statiunea axata pe apa termala si geotermala consta in reintroducerea bailor cu namol organic, adus de la Amara.

    'Se reia o traditie veche a statiunii, pierduta in ultimii 15 ani', a declarat Serban Papadopol, reprezentantul ICEMED, compania care s-a ocupat de baza de tratament.

    Tratamentele oferite sunt bai cu apa termala in vane si bazine, bai cu plante, dusuri scotiene, masaj subacvatic, hidromasaj, caracalla, dusuri speciale, jacuzzi, afuziuni, bai galvanice, ultrasunete, inhalatii cu apa termala si medicamente, masaj medicinal si limfatic, reflexoterapie, terapie laser, mecanoterapie, bai de lumina si termoterapie.

    'Apele termale din Felix sunt foarte vechi, primele atestari documentare datand din anii 1200, si au calitati deosebite - temperatura apei la izvor fiind de 49 de grade Celsius. Intr-un litru de apa se gasesc un gram de saruri minerale, sunt poate cele mai echilibrate din punct de vedere al compozitiei chimice, iar apa din Felix nu miroase si poate fi bauta', a declarat Mircea Tarau, medicul bazei de tratament.

    Sursa: DailyBusiness.ro , 24 aprilie 2007'

    mai mult

  • Majorarea pretului la alama a adus Armatura in pierdere

    Curierul National   ARM

    ___
    Pierderile inregistrate anul trecut de firma Armatura, care produce si comercializeaza armaturi pentru instalatii de alimentare cu apa si gaze naturale, au avansat pe fondul cresterii pretului la materia prima, aprecierii monedei nationale si existentei unui nivel ridicat de rebuturi, se arata intr-un comunicat al auditorului transmis Bursei de Valori Bucuresti.

    Compania a inregistrat anul trecut o pierdere din exploatare de 3,53 milioane de lei, in crestere cu 140% fata de pierderea consemnata in 2005, majorarea rezultatului negativ fiind efectul costurilor foarte ridicate, atat a celor directe de productie, cat si a celor indirecte.

    Auditorul apreciaza ca rezultatul negativ obtinut de firma este efectul nivelului foarte ridicat al rebuturilor, in special in cazul turnatoriei de fonta, a cresterii pretului mondial la alama cu circa 60%, de la 10-13 lei pe kilogram in primul trimestru, la 17-20 de lei pe kilogram in trimestrul trei, si al aprecierii monedei nationale fata de euro cu circa 8% in cursul anului trecut, in conditiile in care tarifele de procesare fusesera stabilite in moneda europeana.

    Auditorul a dedus ca valoarea adaugata pentru produsele exportate catre grupul Herz, actionar minoritar al firmei, este pozitiva, insa nivelul acesteia este mai mic decat cel calculat pentru produsele exportate catre alti beneficiari datorita gradului redus de prelucrare, volumului mare al vanzarilor catre grup si nivelului rebuturilor din cadrul turnatoriei de alama.

    Armatura are un capital social de 15,23 milioane de lei, principalul actionar fiind asociatia salariatilor si membrilor conducerii, care controleaza 40% din capital.

    Sursa: Curierul National, 24 aprilie 2007

    mai mult

23.04.2007

  • Eurocopter, eliminata de la privatizarea IAR

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a respins oferta depusa de grupul Eurocopter pentru privatizarea IAR Ghimbav, motivand ca nu au fost indeplinite toate criteriile impuse in caietul de sarcini.

    Eurocopter a fost singurul investitor care a depus, la finalul anului trecut, pana la termenul limita, o oferta pentru preluarea constructorului de elicoptere. Eurocopter colaboreaza deja cu IAR Brasov, impreuna cu care a infiintat o societate mixta in care grupul franco-german detine 51% din actiuni.

    Perspectiva privatizarii facuse ca actiunile IAR sa fie unele dintre cele mai profitabile de la Bursa in ultimul an.

    Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, procedurile privind privatizarea IAR ar putea fi reluate, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in perioada imediat urmatoare, in urma unor discutii intre reprezentantii AVAS si cei ai Ministerului Apararii. AVAS detine circa 65% din actiunile IAR.

    'Situatia va fi reanalizata impreuna cu reprezentantii Ministerului Apararii, tinand cont ca singura oferta depusa pentru privatizarea IAR Ghimbav nu a putut fi acceptata', au declarat vineri, pentru Mediafax, surse oficiale.

    AVAS nu a anuntat in mod oficial motivele pentru care Eurocopter a fost eliminata de la privatizarea IAR. Aceleasi surse au declarat insa pentru Mediafax ca institutia a respins oferta Eurocopter pentru ca aceasta a depus documente incomplete, existand unele probleme legate de garantarea ofertei.

    Potrivit conditiilor AVAS, puteau participa la privatizarea IAR numai ofertantii care au avut o cifra de afaceri de minimum 50 de milioane de euro in 2005 si au prezentat un plan de afaceri pentru cel putin cinci ani, plan care sa contina investitii de minimum cinci milioane de euro.

    In acelasi timp, ofertantii trebuia sa realizeze o majorare de capital cu contravaloarea investitiilor de mediu, de 1,6 milioane euro si sa aiba experienta de cel putin cinci ani in domeniul constructii si reparatii de nave si aeronave. Totodata, nu puteau participa la negocieri investitorii care aveau obligatii bugetare neachitate sau care au primit inlesniri la plata la buget si la utilitati.

    IAR a obtinut anul trecut un profit net de 2,07 milioane de euro la o cifra de afaceri de 68,3 milioane de euro. Pentru prima data incepand din 2000, compania a hotarat sa acorde dividende in acest an, valoarea dividendului brut pe care societatea il va repartiza fiind de 0,1165 lei pe actiune.

    Actionarii IAR au mai decis in acest an schimbarea din functia de director general a lui Ion Georgescu si inlocuirea lui cu Nicolae Banea, care a ocupat acest post pana in anul 2003. Georgescu a spus ca nu a fost demis 'din cauza incompetentei', ci din motive care nu tin de abilitatile sale de conducere.

    Actiunile IAR sunt listate pe piata RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 8,1 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 45,9 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 aprilie 2007'

    mai mult

  • Petrom ar putea prelua unele activitati ale Petromservice

    Gandul   SNP

    ___
    Compania Petrom este interesata sa preia unele activitati ale Petromservice, insa nu a facut o oferta oficiala in acest sens, a declarat agentiei Mediafax noul director general al Petromservice, Gheorghe Supeala, fost director de operare. 'Petrom a facut o oferta de a prelua serviciile pe care Petromservice le presteaza pentru ei in interior, dar nu este o oferta oficiala, concreta', a afirmat Supeala. El a precizat ca nu este vorba de vanzarea Petromservice, ci de transferul unor activitati catre compania petroliera, impreuna cu personalul aferent. Reprezentantii Petrom nu au dorit sa comenteze.

    Zvonuri privind vanzarea sau transferul catre Petrom sau OMV a unor activitati prestate de catre Petromservice au circulat intens in ultima vreme, insa ele nu au fost confirmate nici de catre OMV, actionarul majoritar al Petrom, nici de catre Petromservice sau Petrom.

    Petromservice a fost infiintata in 2002, prin externalizarea unor servicii ale Petrom. Compania desfasoara activitati de servicii petroliere, precum si in domeniul constructiilor si este controlata de Asociatia Salariatilor Petrom.

    Sursa: Gandul, 23 aprilie 2007'

    mai mult

  • OMV se inteapa la gazul iranian

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Iranul si OMV au semnat un acord evaluat de mass-media iraniana la 18 miliarde de dolari, potrivit caruia grupul austriac va contribui la exploatarea resurselor semnificative de gaze naturale ale statului musulman, urmand sa primeasca in schimb gaze pe care le va livra prin gazoductul Nabucco.

    Acordul cu OMV este descris de televiziunea publica din Iran drept cel mai important contract de acest tip al republicii islamice cu Europa, iar presa locala informeaza ca, pe termen lung, valoarea acestuia se ridica la 30 de miliarde de dolari, incluzand rezultatul vanzarii mai multor miliarde de metri cubi de gaze naturale catre clientii europeni.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 23 aprilie 2007

    mai mult

20.04.2007

  • Werner Ladwein, Petrom: Vom investi 150 mil. euro in Kazahstan si am cumparat inca o licenta de explorare in Rusia

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom continua cursa dezvoltarii de noi perimetre de explorare si productie printr-o noua achizitie in Rusia, dar si prin investitii de aproximativ 190 de milioane de dolari (152 de milioane de euro) intr-un zacamant din Kazahstan, pentru ca in 2010 compania sa ajunga la o productie la nivel international de 70.000 de barili pe zi.

    'In martie, am mai obtinut drepturile de explorare pentru inca un perimetru din Rusia prin intermediul companiei preluate anul trecut, Ring Oil. Suntem prezenti in permanenta la licitatii pentru perimetre in Rusia. Segmentul pe care ne pozitionam noi este concurenta cu micii jucatori independenti. Atentia noastra este indreptata spre achizitii in productie', spune Werner Ladwein, membru al comitetului executiv al Petrom, responsabil cu activitatile de explorare si productie.

    Anul trecut, Petrom a anuntat achizitia unui pachet majoritar de 74,9% din actiunile companiei Ring Oil Holding & Trading din Cipru avand actionari din Rusia si din alte tari. Ring Oil detinea in proportie de 100% sase companii rusesti, care la randul lor au un portofoliu de perimetre de explorare in acea tara. Achizitia a cuprins opt licente de explorare si una de exploare si productie, iar valoarea tranzactiei a ramas confidentiala.

    Obiectivul de productie in Rusia este de 30.000 de barili zilnic.

    'Faptul ca avem o tinta de 70.000 de barili pe zi pana in 2009 indica faptul ca mai avem nevoie de achizitii aditionale, fie ca este vorba de companii, fie de perimetre', spune reprezentantul Petrom.

    A doua zona de exploare externa a Petrom este Kazahstanul, unde compania este prezenta in patru zone impreuna cu afiliatii sai.

    'Vom investi aproximativ 190 de milioane de dolari (152 de milioane de euro) pentru dezvoltarea zacamantului Komsomolskoe din Kazahstan. Dezvoltarea zacamantului este planificata a se finaliza in 2008 si va genera un nivel al productiei de 10.000 de barili zilnic, in urmatorii ani', spune Ladwein.

    Volumul de investitii care urmeaza sa fie realizat in regiune depinde in mare parte de ce resurse va descoperi compania in regiune. Obiectivul de productie stabilit pentru Kazahstan indica un nivel de 30.000 de barili pe zi. In 2006, activitatea Petrom in Kazahstan a fost concentrata pe descoperirea zacamantului Jusaly si pe lucrarile de evaluare corespunzatoare, pe demararea lucrarilor de dezvoltare a zacamantului Komsomolskoe si pe optimizarea productiei in Tasbulat.

    Productia de titei si gaze din Kazahstan a atins 4.350 de barili zilnic, in crestere cu 42% fata de volumul din 2005

    'In ceea ce priveste achizitia din Bulgaria, suntem in curs de evaluare. Acelasi lucru se intampla si in Ucraina. Strategia noastra urmareste transformarea Petrom in operatorul tuturor activelor grupului in regiunea Marii Negre', a mai spus Ladwein.

    Anul trecut, reprezentantii OMV, actionarul majoritar al Petrom, au declarat ca se afla in negocieri pentru preluarea drepturilor de exploarare asupra unor perimetre importante din Bulgaria si Ucraina, drepturi care ar fi urmat sa fie transferate ulterior catre Petrom. Potrivit grupului austriac, valoarea tranzactiilor ar urma sa ajunga la cateva milioane de euro. Tranzactia din Bulgaria este cel mai probabil sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, cea din Ucraina putand suferi anumite amanari din cauza mediului politic.

    Anul trecut, divizia de explorare si productie a avut un profit operational (EBITDA) de 4,3 miliarde de lei (1,22 miliarde de euro), adica peste profitul operational inregistrat de intreaga companie care s-a situat la un nivel de 3,6 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro). Rezultatele operationale ale diviziei au crescut cu aproximativ 27% anul trecut fata de 2005, pe fondul unui an favorabil din punctul de vedere al cotatiilor petroliere.

    Pentru acest an, compania estimeaza rezultate in scadere pe baza marjelor de rafinare, dar si pe baza unor preturi la petrol mai mici comparativ cu anul trecut. Practic, ceea ce diminiueaza profiturile Petrom in acest moment sunt marjele de rafinare, compania anuntand investitii majore in acest segment pentru imbunatatirea indicatorilor. 'Segmentul de explorare si productie este coloana vertebrala a Petrom, este bogatia companiei', spune Ladwein.

    In ciuda acestui lucru, si pe acest segment compania inca nu se poate raporta la companiile de profil din Vest sau Est in ceea ce priveste productivitatea inregistrata.

    'Costurile operationale sunt extrem de ridicate. Foarte multe din activitati sunt facute prin personalul angajat, cand de fapt ar trebui automatizate respectivele procese. Sunt prea multi angajati in pozitii care nu sunt necesare. De exemplu, in 2004 exista un numar de 45 de interventii pe sonda. Obiectivul este de a reduce acest numar la o interventie pana in 2010', explica reprezentantul Petrom.

    In prezent, cei mai multi angajati ai companiei se regasesc in segmentul de explorare si productie. La nivelul anului 2005, peste jumatate din cei 43.546 de angajati ai Petrom erau in explorare si productie. In 2006, numarul total de angajati ai Petrom era de 32.837, dar compania nu a specificat in raportul sau anual numarul de anagajati care au ramas in explorare si productie.

    Petrom a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro, in crestere cu 22% fata de 2005, si un profit net de 647 de milioane de euro, cu 61% mai mult fata de anul precedent, avansul rezultatelor fiind explicat prin evolutia favorabila a cotatiilor internationale la produsele petroliere. Pentru acest an, compania estimeaza un profit net de 497 de milioane de euro, in scadere cu 24% comparativ cu 2006, la o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro, in scadere cu 16% fata de cea raportata de companie anul trecut.

    Totalul investitiilor va ajunge la 1,1 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestor fonduri fiind indreptata catre segmentul de explorare si productie unde vor fi alocate fonduri de 494 de milioane de euro. Pentru divizia de rafinare si marketing, compania va aloca aproximativ 446 de milioane de euro.

    Diviziei de gaze ii vor reveni fonduri in valoare de 44 de milioane de euro.

    Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, care a preluat in 2004 un pachet de actiuni reprezentand 51% din titlurile companiei.

    Statul roman, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, detine un pachet de 30,862%, urmat de Fondul Proprietatea - 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,026% si actionarii de la Bursa, care controleaza aproximativ 6% din titluri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 aprilie 2007.'

    mai mult

  • Atanasiu prelungeste starea de agonie a firmelor falimentare de stat

    Gardianul   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) propune Guvernului sa prelungeasca de la sase luni la 18 luni amanarea procedurilor de insolventa pentru 28 de companii si sa suplimenteze lista cu 12 firme din industria de aparare. Acestea sunt Tohan Zarnesti, Metrom Brasov, Uzina Mecanica (UM) Plopeni, UM Sadu, UM Mija, UM Moreni, Arsenal Resita, UM Bucuresti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Uzina de Produse Speciale Fagaras, PIROCHIM Victoria si Electromecanica Ploiesti.

    La inceputul lunii februarie a.c., Guvernul a aprobat printr-o ordonanta de urgenta amanarea cu sase luni a procedurilor de insolventa pentru un numar de 28 de companii, printre care Electroputere, Rulmentul, Tractorul, unitatile de pe platforma Nitramonia, Petrotrans, Romaero. In prezent, AVAS propune Guvernului suplimentarea numarului de companii pentru care se vor amana procedurile de insolventa de la 28 la 40, fiind incluse 12 firme din industria de aparare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica de institutie.

    Termene prelungite si pentru restructurare

    Potrivit actului normativ, AVAS propune Guvernului sa prelungeasca de la sase la 18 luni amanarea procedurilor de insolventa si de la sase luni la un an termenul in care institutia va efectua restructuarea, privatizarea sau lichidarea voluntara a celor 40 de companii. Totodata, salariatii disponibilizati prin concedieri colective de la companiile din industria de aparare ar urma sa beneficieze de masurile de protectie sociala prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2002, se mai arata in proiect.

    AVAS arata ca amanarea procedurilor de insolventa cu sase luni pentru 28 de companii, conform OUG 3/2007, a urmarit, in principal, redresarea pe termen scurt a acestor companii, avand la baza necesitatea restructurarii urgente inainte de declansarea procesului de privatizare, precum si gasirea unor solutii privind masurile de protectie sociala pentru salariatii care vor fi disponibilizati in urma acestor procese.

    Insa procesul in care se pot obtine fonduri banesti prin vanzarea unor active ale societatilor dureaza mai mult de sase luni, tinand cont ca trebuie parcurse mai multe etape obligatorii, precum identificarea activelor ce pot fi valorificate, obtinerea avizelor de mediu, selectarea prin licitatie a expertilor care vor evalua activele, evaluarea, publicarea anunturilor de vanzare, se arata in expunerea de motive a actului normativ.

    AVAS explica ca se impune prelungirea amanarii procedurilor de insolventa prin faptul ca desi prin OUG 3/2007 au fost prevazute termene pentru realizarea masurilor de restructurare, privatizare si/sau lichidare voluntara a societatilor comerciale, ulterior adoptarii actului normativ, s-a dovedit ca sunt aspecte si particularitati care ingreuneaza aplicarea acestor masuri.

    Insolventa, amanata pentru societati greu vandabile

    Pe lista celor 28 de companii care beneficiaza de amanarea insolventei cu sase luni au fost incluse Abrom Barlad, Ciprom Ploiesti, Electroputere Craiova, ICEFS Savinesti, UVCP Turnu Magurele, Menarom Galati, Nicolina Iasi, Nitrocontrol, Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitroservice si Nitrotrans Fagaras, Terom Iasi, Rulmentul si Tractorul din Brasov, societati din portofoliul AVAS.

    De asemenea, figureaza o serie de societati din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), si anume Petrotrans Ploiesti, Radioactiv Turnu Magurele, Carfil Brasov, Uzina Mecanica Cugir, ICPSP Bucuresti, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Orastie, santierul Naval Mangalia, Constructii Aeronautice Ghimbav, Top Therm Ghimbav, Foradex, Plafar, Romaero din Bucuresti.

    AVAS vrea sa stearga datoriile societatilor din industria de aparare

    AVAS va propune Guvernului sa aprobe stergerea datoriilor bugetare a companiilor din industria de aparare, care vor intra in proces de reorganizare si privatizare, potrivit unui proiect de lege elaborat de institutie.

    Totodata, AVAS propune Guvernului sa infiinteze Agentia Nationala pentru Coordonarea Industriei de Aparare (ANCIA), care va coordona activitatea in domeniu.

    „Lista cu domeniile strategice de afaceri ale sectorului de aparare, unitatile, sistemele de arme si a echipamentelor de lupta necesare sigurantei nationale va fi aprobata prin hotarare a Guvernului, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a tarii, la propunerea ANCIA“, se arata in proiect.

    Sursa: Gardianul, 20 aprilie 2007.

    mai mult

  • Economia merge mai departe si fara presedinte

    Adevarul   

    ___
    Majoritatea analistilor romani si straini sustin ca agitatia politica nu afecteaza mediul de afaceri

    Cel mai bun barometru al starii de spirit a unei economii este bursa impreuna cu rata de schimb a monedei nationale. Judecand dupa datele de ieri, s-ar parea ca mediul economic nu a fost afectat de suspendarea presedintelui. Investitorii straini au temeri legate de Romania, dar in principal de natura economica, mai putin de politica.

    In timp ce la Bucuresti se dezbatea si apoi aproba suspendarea lui Traian Basescu, ieri dupa-amiaza, la Centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles, reprezentantii Grupului pentru Economie Aplicata (GEA) prezentau raportul 'Romania dupa aderare: Crestere economica de durata intr-o economie emergenta'. In sala erau prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene, ai misiunilor economice la Bruxelles, dar si ai unor companii mari precum Siemens sau Toyota. 'Am primit intrebari legate de perspectivele economiei, dar niciuna nu a vizat politicul de la Bucuresti', ne-a declarat Liviu Voinea, director de cercetare al GEA.

    Europa ne aminteste ca avem alte probleme

    Atat timp cat nu este paralizata decizia la nivel economic si nu este afectat sistemul democratic, mediul de afaceri nu se ingrijoreaza din motive politice. 'Oricum criza va trece mai devreme sau mai tarziu. Adevaratele ingrijorari sunt date insa de problemele reale ale economiei romanesti - cresterea deficitului de cont curent, a deficitului bugetar si a datoriei externe pe termen scurt – care nu au sanse sa dispara prea curand', adauga Voinea.

    Nici reprezentatii Comisiei Europene la Bucuresti nu au facut referiri, ieri, la scandalul politic, transmitand semnaul ca, in realitate, preocuparile romanilor ar trebui sa fie altele. Spre exemplu, legat de problemele agriculturii: 'un numar redus de companii romanesti pot sa isi desfaca produsele in alte state UE, intrucat nu sunt aliniate la cerintele europene', a declarat, ieri, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Donato Chiarini, citat de NewsIn. Matei Paun, analist economic, subliniaza faptul ca politicul influenteaza perceptiile investitoriilor, in masura in care deciziile politice agraveaza sau imbunatatesc mediul de afaceri. 'Dar politicienii nostri nu fac nimic, nici bine, nici rau', spune Paun.

    'De doua saptamani nu ai cu cine sa vorbesti la nici un minister. «Cei mici» nu isi asuma nicio raspundere, iar sefii nu si-au luat inca functiile in primire', spune Adrian Izvoreanu, directorul general al Confederatiei Patronale Industriilor, Serviciilor si Comertului.

    Nici Lituania nu s-a impiedicat de „suspendare'

    'Principala problema atunci cand ai agitatie politica este ca autoritatile pierd timp pretios, nu in folosul tarii si al economiei, ci pentru batalii politice', arata Tomas Andrejauskas, vicepresedinte al companiei de investitii lituaniene Hansabankas. Prin fonduri de investitii, firma lituaniana este prezenta si pe Bursa de la Bucuresti. 'Ma ingrijoreaza, mai degraba, ca economia sa se supraincalzeasca. Este de departe o problema mult mai grava. Nu pot sa spun daca situatia de acum din Romania este rea, dar tot ce pot sa spun este ca tendintele nu sunt deloc linistitoare. Daca acum nimeni nu se ocupa de aceste tendinte, atunci peste un an sau doi, economia va avea probleme reale', adauga Tomas Andrejauskas. El aminteste ca si Lituania a trecut, in urma cu circa trei ani, prin experienta suspendarii si chiar demiterii presedintelui. 'Cand presedintele Paksas a fost inlocuit, practic nu s-a intamplat nimic in economie. De fapt, pietele chiar au salutat venirea unui nou presedinte care a dovedit abilitati in politica externa, ajutand astfel pietele', conchide investitorul lituanian.

    'In ultimii ani, o serie de tari central si est europene s-au confruntat cu situatii politice delicate, dar acest lucru nu a afectat economiile lor, cu exceptia Ungariei (unde vizat a fost, in principal, guvernul – n.r.). Credem ca, avand in vedere ca Romania este membru UE, evolutiile politice interne sunt mai putin relevante pentru investitorii straini. Suntem in continuare foarte optimisti in legatura cu economia romaneasca', spune Jacob Grapengiesser, manager la East Capital, un fond suedez cu investitii de 125 milioane de euro pe Bursa de la Bucuresti.

    Ieri, agentia Moody’s a transmis un comunicat prin care arata ca 'ratingul de tara al Romaniei nu va fi modificat, chiar daca presedintele Basescu a fost suspendat de parlament'.

    Si brokerii spun ca Bursa de Valori nu este influentata semnificativ de mediul politic. 'Efecte exista, dar trebuie tratate cu atentie. Suspendarea presedintelui, de fapt tot acest circ, nu ajuta piata de capital. Pentru ca unii investitorii mari se gandesc sa intre in Romania, dar acum asteapta clarificarea situatiei politice', considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

    Analistii Raiffeisen Bank atrag atentia asupra faptului ca, desi pana in acest moment, evolutiile din piata valutara nu au fost influentate de agitatia politica, in viitor, exista riscul unui impact semnificativ asupra cursului de schimb. 'Trebuie sa ne amintim faptul ca Romania are un guvern minoritar, iar agentia Standard&Poor’s a revizuit in sens negativ perspectiva ratingului. Nu excludem ca si alte agentii sa reduca ratingurile acordate Romaniei, mai ales daca tinem cont de ritmul rapid de crestere a deficitului de cont curent', explica analistii Raiffeisen.

    Sursa: Adevarul, 20 aprilie 2007.
    '

    mai mult

19.04.2007

  • Ca sa vezi ce pensie privata vei primi peste 20 de ani, uita-te la indicele BET

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Primele fonduri de pensii private facultative vor investi o parte din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucuresti, avand active ancorate de evolutia indicelui BET al Bursei, au anuntat ieri administratorii pensiilor private.

    De exemplu, ING Asigurari de Viata, prima companie autorizata sa administreze pensii private facultative (pilonul III), are pregatite doua astfel de fonduri, dintre care prospectul de emisiune al primului este deja autorizat. Cele doua fonduri vor investi 25% din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucuresti, structura plasamentelor fiind ancorata la indicele BET (al celor mai tranzactionate 10 titluri) al Bursei de Valori, a anuntat ieri Bram Boon, directorul general al ING Viata.

    'Cel mai probabil vom incepe sa vindem produse de pensii cu aceste doua fonduri chiar la inceputul lunii mai', a declarat Boon.

    Restul de 75% din activele celor doua fonduri vor fi investite in instrumente cu venituri fixe, majoritatea in obligatiuni de stat, o parte in obligatiuni corporative si foarte putin in instrumente de piata monetara, a precizat Boon. Si Aviva Asigurari de Viata, a doua companie autorizata ca administrator de pensii private, are deja un prospect de emisiune pentru primul sau fond.

    'Este important ca fiecare doritor de pensie privata sa inceapa sa contribuie cat mai devreme. Un cont individual intr-un fond de pensii in care s-a contribuit 30 de ani este cu circa 40% mai mare decat unul in care s-a contribuit 25 de ani si cu 100% mai mare decat unul in care s-a contribuit 20 de ani', spune Corina Cucoli, director de bancassurance la Aviva Romania, in ipoteza unui randament anual de 5%.

    La pensiile private facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maximum 52,5 ani. Contributia lunara nu poate depasi 15% din veniturile lunare brute, legislatia permitand si deduceri fiscale, in limita a 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

    'Pensiile private facultative vor atrage in primul an 200.000-300.000 de clienti si active de circa 40-50 de milioane de euro', estimeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii Private (CSSPP).

    Conform unui studiu realizat pe 300 de companii de compania de consultanta Roland Berger pentru Aviva, circa doua treimi dintre angajatori ar dori sa includa o pensie facultativa in pachetul de beneficii salariale pentru propriii angajati.

    Boon spune ca acordarea unei pensii private facultative in pachetul de beneficii salariale este cu circa 5% mai ieftina pentru angajator decat un bonus sau o crestere salariala, pentru ca pensia facultativa este deductibila in limita a 200 de euro la calculul impozitului pe profit. Crinu Andanut, director general al societatii de pensii private a Allianz-Tiriac, spune ca pensia privata va deveni mai importanta decat cea de stat, la fel ca in statele europene.

    'Pensia privata va ajunge sa acopere 40% din salariul mediu, al fiecarui salariat, pe langa cei 30% asigurati de pensia de stat. Zece procente vor veni din componenta obligatorie, iar treizeci din cea facultativa a pensiei private, cam cum este si media in statele europene care au adoptat o reforma a pensiilor', a declarat Andanut. Deocamdata, societatea de pensii a Allianz-Tiriac nu este autorizata ca administrator de pensii private, dar este foarte aproape de acest pas, spune Andanut.

    Allianz-Tiriac Pensii Private este deocamdata singura societate specializata in administrarea de pensii, restul administratorilor fiind deocamdata companii de asigurare de viata, care au ales sa administreze pensii fara sa-si creeze o companie specializata.

    'Brandul si apoi serviciile oferite vor fi cele care vor vinde produsele de pensii private', spune Andanut. El considera ca o comparatie intre comisioane si intre randamentele sperate nu va influenta prea mult decizia clientilor, ci mai degraba numele companiilor care vor vinde produsele de pensii private.

    O alta companie interesata de acest business este Interamerican, care vrea sa depuna la 1 mai cererea de autorizare pentru o societate specializata de administrarea de pensii private, dupa modelul Allianz. 'Deocamdata suntem ocupati cu intocmirea documentatiei pentru autorizare', spune Besim Jawad, project manager de pensii la Interamerican. De asemenea, BCR Asigurari de Viata a depus anterior o cerere de autorizare ca administrator si asteapta acum unda verde de la CSSPP.

    FES cere egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei

    Cresterea bazei de impozitare pentru sistemul de pensii s-ar putea realiza prin egalizarea varstei medii de pensionare intre barbati si femei, cresterea varstei de pensionare (60 pentru femei si 65 pentru barbati incepand cu 2009, nu cu 2014) si descurajarea pensionarilor anticipate, se arata in raportul 'Catre consolidarea sistemului de pensii din Romania', realizat de fundatia germana Friedrich Ebert Stiftung . Raportul sustine ca una dintre problemele pilonului public de pensii este lipsa de echitate deoarece pensionarii dintre Min. Apararii Nationale, Min. Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii nu contribuie la sistemul de pensii si au garantata o pensie din bani publici.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 aprilie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide