Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.05.2007

  • Ardaf se reorganizeaza si incearca sa treaca pe profit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania de asigurari Ardaf, preluata la inceputul acestui an de cehii de la PPF Investments, anunta ca anul acesta va trece printr-un proces de reorganizare, primul pas fiind plecarea directorului general adjunct, Horatiu Popa.

    Acesta a ocupat functia de director general al Ardaf pana la preluarea controlului companiei de catre PPF si aducerea in aceasta functie a lui Daniel Tudor, fostul actionar majoritar si director general al companiei Roumanie Assurance International (RAI).

    'Acum Ardaf trece printr-un proces de reorganizare, de optimizare. Ne pregatim pentru o campanie de repozitionare. Vrem sa subliniem apartenenta la noul grup', a declarat Alina Nastase, director de comunicare in cadrul Ardaf. Nastase a venit la Ardaf dupa ce a ocupat o pozitie similara in cadrul Omniasig.

    Ardaf era controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, cu 56,19% din actiuni pana la preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre PPF, prin compania cipriota Sabile Limited, pentru 118,7 milioane lei (34 mil. euro). Sabile a intrat in actionariatul Ardaf la 14 februarie 2007, cand a cumparat 14,6% din actiunile detinute de avocatul Daniel Voicu pentru 24,8 milioane de lei (7 mil. euro)

    'Vrem sa trecem pe profit anul acesta si sa revenim intre primele cinci pozitii din piata pe termen mediu', a spus Nastase.

    Compania a incheiat anul 2006 cu pierderi de 122,23 milioane lei (34,6 mil. euro), dupa ce in 2005 inregistrase un profit de 376.153 lei. Ardaf a fost plasata sub supraveghere speciala la mijlocul anului trecut de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) din cauza scaderii nivelului de lichiditate sub limita admisa, compania iesind din aceasta situatie dupa ce a realizat o majorare de capital de 30 de milioane de euro, la sfarsitul lunii ianuarie 2007.

    Veniturile Ardaf au scazut anul trecut cu 16% pana la 196,5 milioane lei (55,8 mil. euro) in conditiile unei daunalitati de circa 116 milioane lei (32,9 mil. euro).

    Asiguratorul are un capital social de 162, 59 milioane de lei, actionarii Ardaf fiind Sabile Limited (70,81% din actiuni), Raiffeisen Zentralbank (7,67%) si mai multe persoane fizice si juridice (21,52%).

    Ardaf ar putea trece in urmatorii ani prin alte schimbari dupa ce cehii de la PPF au decis sa-si unifice operatiunile din Europa Centrala si de Est cu italieni de la Generali. O posibila fuziune a celor patru companii detinute de Generali si PPF pe piata locala (Generali, FATA, Ardaf si RAI) ar putea determina aparitia pe piata locala a celui de-al doilea grup din sectorul asigurarilor, dupa Vienna Insurance Group format din Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 mai 2007'

    mai mult

  • Impact tinteste un profit de 4 ori mai mare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 92,9 mil. lei (27,7 mil. euro), de 3,8 ori mai mare, in lei, comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut, potrivit bugetului votat de actionari. Actionarii au mandatat Consiliul de Administratie ca sa stabileasca caracteristicile unei emisiuni de actiuni noi, cuprinsa intre 30 si 100 mil. euro, sumele atrase urmand sa fie folosite pentru achizitia de terenuri si demararea unor proiecte din portofoliul societatii.

    De asemenea, reprezentantii Impact au anuntat ca au primit oferte din partea unor fonduri straine de real-estate pentru participarea la proiecte rezidentiale.

    In plus, societatea analizeaza intentia unor fonduri straine de a achizitiona un pachet minoritar de actiuni in cadrul Impact.

    Compania estimeaza ca va obtine un profit operational de 27,5 mil. lei (8,2 mil. euro), diferenta de 65,4 mil. lei (19,5 mil. euro) reprezentand profitul din reevaluare inregistrat de companie la finele anului trecut conform normelor IFRS.

    Impact estimeaza pentru acest an o crestere de peste doua ori a veniturilor totale, pana la nivelul de 290 mil. lei (86,6 mil. euro), in timp ce cheltuielile totale ar urma sa avanseze de 2,3 ori, pana la 262,8 mil. lei (78,4 mil. euro).

    Anul trecut, compania a inregistrat un profit net de 18,29 mil. lei (5,2 mil. euro). Actionarii Impact au aprobat ca profitul net obtinut anul trecut sa fie trecut in rezervele companiei. Sumele din fondul de rezerva, care au trebui sa se ridice la 35 mil. lei (10,5 mil. euro), ar urma sa fie folosite pentru majorarea capitalului social si distribuirea de actiuni gratuite, aceasta decizie urmand sa fie luata in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor viitoare.

    Actiunile Impact au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,8 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 123,6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 mai 2007

    mai mult

  • Kandia-Excelent intentioneaza sa se listeze la o bursa straina

    Curierul National   

    ___
    Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a initiat un proces de identificare a posibilitatilor de majorare a capitalului social, pentru finantarea achizitiei diviziei de produse zaharoase preluata de la Kraft Foods, prin listarea la o bursa din afara tarii. 'Actionarul majoritar, Axis Investments, a informat compania despre intentia sa de a investiga in mod separat, in nume propriu, si alte optiuni care ar putea conduce de asemenea la suplimentarea free-float-ului si extinderea bazei investitorilor in cadrul societatii. Potentiala majorare de capital social ar avea ca scop integrarea productiei de marfuri sub brand-urile achizitionate de companie de la grupul Kraft si dezvoltarea ulterioara a societatii, se arata intr-un comunicat al companiei, transmis Bursei de Valori Bucuresti.

    Kandia-Excelent a preluat in luna decembrie a anului trecut divizia de bomboane Sugus si Silvana de la Kraft Foods, tranzactie in valoare de pana la 10 milioane de euro. Kraft Foods Romania va ramane proprietarul cladirilor si al terenului fabricii din Brasov, acestea nefiind incluse in vanzare. In baza contractului incheiat, Kraft va asigura cumparatorului servicii de productie si de suport pe perioada de tranzitie de maximum 15 luni de la data incheierii tranzactiei. Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea, dupa ce Kandia s-a angajat sa renunte la clauzele de exclusivitate de marca in relatia cu distribuitorii pana la sfarsitul lunii mai a acestui an.

    Vanzarile produselor Sugus si Silvana au reprezentat in ultimul an 4% din cifra de afaceri a Kraft Foods Romania, echivalentul a aproximativ 3,2 mil. euro.

    Kandia-Excelent a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 122,37 milioane lei si un profit net de 26,63 milioane de lei. Producatorul de ciocolata a raportat in trimestrul patru al anului trecut un profit net de 14,5 mil. lei, aproape de estimarile companiei pentru tot anul 2006.

    Reprezentantii Kandia-Excelent bugetasera pentru 2006 un profit net de 15,6 milioane lei, de peste doua ori mai mare decat in 2005. La nivelul intregului an 2006, profitul companiei a crescut de peste patru ori in lei, de la 6,6 mil. lei in 2005 la peste 26,6 mil. lei anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare.

    Actionarul majoritar al Kandia-Excelent este Axis Investments, care detine 83,96% din titluri. Banca austriaca Meinl Bank a devenit, in luna aprilie 2006, actionar al companiei cu o participatie de 9,16%. Kandia-Excelent este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Principalii concurenti ai firmei pe piata ciocolatei si a produselor din ciocolata sunt Kraft Foods, Supreme Chocolat si Heidi Chocolat Suisse.

    Valoarea pietei de ciocolata sub forma de tablete, la pret de retail, s-a ridicat anul trecut la 368 de milioane de lei (104 milioane euro), in crestere cu peste 18% fata de 2005, potrivit datelor firmei de cercetare ACNielsen.

    Sursa: Curierul National, 03 mai 2007'

    mai mult

  • Bere Azuga estimeaza o crestere a productiei de patru ori, in urma investitiilor

    Bloombiz.ro   

    ___
    Bere Azuga, listata pe Rasdaq, estimeaza o crestere a productiei de bere pana la 700.000 hectolitri in 2009, de patru ori mai mare decat productia obtinuta anul trecut, pe fondul investitiilor intr-o noua sectie, a declarat miercuri pentru NewsIn Eugenia Cernei, directorul economic al companiei.

    Bere Azuga a produs anul trecut 170.000 hectolitri de bere. Compania estimeaza in acest an o productie de 200.000 hectolitri de bere, iar in 2008 o productie de cel putin 500.000 hectolitri de bere.

    Actionarii companiei au aprobat pentru 2007 investitii in valoare de aproape 11 milioane euro, in principal pentru o noua sectie de fierbere ?i fermentare a berii, iar circa doua milioane euro pentru extinderea capacitatii de fermentatie existente.

    Bere Azuga estimeaza in acest an un profit net de 2,9 milioane lei (870.000 euro), de peste doua ori mai mare decat anul trecut, cand rezultatul net a fost de 1,4 milioane lei. Veniturile totale din 2007 sunt estimate la 37,82 milioane lei (11,37 milioane euro), iar cheltuielile totale sunt prevazute sa atinga 34,36 milioane lei (10,33 milioane euro).

    Bere Azuga a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 18,9 milioane lei, in scadere cu 8,5% fata de anul anterior, cand afacerile s-au ridicat la 20,67 milioane lei.

    Compania are un capital social de 5,88 milioane lei, divizat 2,35 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al Bere Azuga este Valerii Moraru, care controleaza 52,36% din capitalul social. Compania Rombas Trans International SRL detine 20,09%, iar Friederich Ipsen detine 12,81% din pachetul total de actiuni.

    Titlurile Bere Azuga se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, la sectiunea de negociere extrabursiera, sub simbolul BEGY. Ultima zi de tranzactionare a fost 16 aprilie, cand s-au transferat 40 de titluri BEGY la pretul de 1,25 lei pe actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 2,94 milioane lei.

    Sursa: BloomBiz.ro, 03 mai 2007

    mai mult

02.05.2007

  • Iproeb Bistrita asteapta 50 mil. euro din vanzarea de cabluri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IPRU

    ___
    Compania Iproeb din Bistrita, producator de cabluri electrice si optice, estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de 48,9 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu aproximativ 12% fata de 2006, cand firma a realizat vanzari de peste 41,7 milioane de euro.

    'Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri pentru acest an se datoreaza in mare masura cresterii semnificative a vanzarilor de cabluri izolate pe piata interna, astfel ca am inregistrat anul trecut o majorare de 61,5% fata de 2005, iar pentru 2007 preconizam o evolutie asemanatoare a pietei. Pe de alta parte, aparitia unor noi furnizori pe piata incepand cu acest an si fluctuatia preturilor la cupru si aluminiu, materia prima folosita de noi pentru fabricarea cablurilor, vor constitui principalele probleme in desfasurarea activitatii Iproeb', a declarat Elena Hoha, directorul economic al companiei Iproeb.

    Ponderea exportului reprezinta in momentul de fata 3,13%, din totalul cifrei de afaceri al firmei bistritene, in scadere cu 10,13% fata de anul trecut.

    Partenerii externi de afaceri ai companiei sunt din Un-garia, Polonia, Slovacia, Austria, Slovenia, Israel, Republica Moldova si Cehia.

    'Veniturile totale propuse de compania noastra a se realiza in acest an sunt de 47,3 mil. euro, cheltuielile totale sunt de 44,6 mil. euro, ceea ce inseamna realizarea unui profit brut de 2,7 mil. euro, in scadere cu 43% fata de 2006', spune Elena Hoha.

    In 2006 compania a investit peste 0,6 mil. euro in majorarea capacitatii de productie a fabricii de cabluri izolate, in achizitionarea unor noi masini de sudat si in dotarea laboratoarelor cu aparatura moderna.

    Pentru acest an planurile de investitii si dezvoltare prevad alocarea a peste 1,8 mil. euro in retehnologizarea sectoarelor de productie, dotarea cu echipamente pentru controlul calitatii produselor si in achizitionarea de noi mijloace de transport pentru propriul parc auto.

    Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti cu 30,66% din actiunile firmei si SIF Banat-Crisana cu peste 5% din actiuni.

    Numarul de angajati Iproeb in momentul de fata este de 694 persoane. Competitorii companiei sunt ICME ECAB Bucuresti, Romcab Targu Mures, Electroplast Bistrita, Eximprod Buzau, Automatica Bucuresti, AEM Timisoara, Electrotel Alexandria, Electro-Contact Botosani.

    Sursa: Ziarul Financiar, 02 mai 2007'

    mai mult

  • Oltchim, favorita la cumpararea Petrom Petrochemicals

    Curierul National   OLT

    ___
    Petrom va infiinta in doua-trei saptamani compania Petrom Petrochemicals Arges pentru a separa activitatile de petrochimie de rafinarea de la Arpechim pentru ca ulterior sa o vanda cel mai probabil catre Oltchim, a declarat Mariana Gheorghe, director executive Petrom, citata de NewsIn. 'Suntem in proces de infiintare a unei companii, care va reuni toate activele pe partea de piroliza si petrochimie de la Arpechim, sub numele de Petrom Petrochemicals Arges. Noua companie va fi infiintata in termen de 2-3 saptamani', a spus directorul general executiv al Petrom. Potrivit Marianei Gheorghe: 'Petrom este decisa sa externalizeze activitatea de petrochimie' si poarta discutii in acest sens cu mai multe firme. Desi divizia de petrochimie se intereseaza de companii europene puternice, Oltchim este un partener preferabil', precizeaza Gheorghe. Oficialul Petrom continua spunand ca vanzarea Petrom Petrochemicals se va finalize in cursul acestei veri. 'In vara acestui an, se va termina procesul de due diligence de la Arpechim pentru vanzarea partii de petrochimie, pe baza discutiile purtate cu Oltchim si AVAS'.

    Miza: independenta in asigurarea cu materii prime

    Principalele materii prime folosite de Oltchim in activitate sunt etilena si propilena. Constantin Roibu, directorul general Oltchim, ne-a spus recent ca profitabilitatea redusa a companiei pe care o conduce este explicata prin cresterea preturilor internationale ale celor doua materii prime (etilena cu 17,6% si propilena cu aproape 25%). Or, prin achizitionarea Petrom Petrochemicals Oltchim ar produce materia prima in propria 'curte' la preturi mai mici si astfel produsele companiei vor putea deveni competitive pe piata din punctul de vedere al pretului de vanzare.

    Diminuarea costurilor legate de aprovizionarea cu materie prima si energie se va realiza printr-un vast program de modernizare si retehnologizare care va avea ca scop cresterea capacitatilor de productie la instalatiile ale caror produse au asigurata desfacerea pe piata (PVC, polioli-polieteri) si diminuarea consumurilor specifice. In a doua parte a lunii februarie, Petrom a anuntat ca ar putea infiinta o noua companie, care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim si ca poarta discutii cu Oltchim pe aceasta tema, combinatul fiind interesat de preluarea acestor activitati. Oltchim a anuntat, pe 8 februarie, ca a demarat negocierile cu Petrom pentru preluarea pirolizei de la Arpechim Pitesti. Combinatul are nevoie de piroliza pentru a deveni independent in asigurarea cu materii prime.

    Piroliza Arpechim produce doua din principalele materii prime folosite de producatorul de ingrasaminte chimice, etilena si propilena. Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.

    Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.

    Oltchim este cea mai mare intreprindere de produse chimice din Romania si una dintre cele mai mari din Europa. Compania a realizat in 2006 un profit de circa 3 milioane euro la o cifra de afaceri de peste 500 mil. euro.

    Sursa: Curierul National, 02 mai 2007'

    mai mult

  • Erste vrea profit de 350 de milioane de euro de la BCR

    Cotidianul   EBS

    ___
    Estimarile grupului austriac vizeaza o majorare cu 40%, fata de 2006, a cistigurilor celei mai mari institutii bancare din Romania.

    Dezvoltarea Bancii Comerciale Romane este principalul obiectiv al Erste Bank pentru anul 2007. Austriecii tintesc un profit de 350 de milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2006, pentru ultima si cea mai importanta achizitie. „Profitul net al BCR, inclusiv costurile privind restructurarea, se va cifra in acest an la 350 de milioane de euro“, spune Andreas Treichl (foto), presedintele Erste Bank. Austriecii urmaresc integrarea cit mai rapida a celei mai mari banci romanesti in activitatile grupului. In sensul eficientizarii activitatii, Erste nu exclude nici posibilitatea reducerii numarului de angajati ai BCR. De altfel, de la preluarea efectiva, personalul angajat al BCR a fost redus cu aproximativ 600 de persoane. Banca Comerciala a obtinut constant in ultimii ani cel mai mare profit din sistemul bancar romanesc. BCR detine mai mult de un sfert din activele totale ale sistemului, adica aproximativ 14 miliarde de euro.

    Primul trimestru, o cincime din tinta

    BCR a obtinut, in primele trei luni ale anului, cistiguri nete de 62 de milioane de euro, potrivit raportarilor financiare prezentate de grupul Erste Bank. Valoarea reprezinta ceva mai mult de o cincime din obiectivul anual stabilit de grupul austriac, adica 350 de milioane de euro. Veniturile din dobinzi au fost de 119,4 milioane de euro, iar cele din comisioane de 45,3 milioane de euro, in contextul in care portofoliul de credite s-a majorat cu 7,5% comparativ cu finele anului trecut.

    Se reduce personalul

    „Exista oportunitati dramatice pentru a reduce personalul BCR in urmatoarele 18 luni“, spune presedintele Erste, Andreas Treichl. El a aratat ca schimbarile la nivelul personalului vor depinde de evolutia centrelor regionale si de citi angajati ai bancii vor accepta posturi in noile sucursale sau vor fi calificati pentru activitatile de back-office. Erste Bank a anuntat ca numarul personalului a fost deja redus cu circa 600, la aproximativ 12.900 de angajati pe ansamblul grupului BCR. Bugetul alocat de Erste pentru activitatile de restructurare si integrare a BCR se ridica la 40 de milioane de euro numai in 2007. In 2006, costurile restructurarii au fost de aproximativ 13 milioane de euro.

    Active in crestere

    BCR a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere a activelor totale cu 3,7%, la 14,66 miliarde de euro, in principal pe baza creditelor acordate clientilor, ceea ce a favorizat si cresterea profitabilitatii, a mai anuntat Erste. Creditele de retail au urcat de la 2,1 miliarde de lei la finele anului trecut la 2,2 miliarde de lei, iar cele de consum de la 7,8 miliarde de lei la opt miliarde de lei. Depozitele populatiei s-au majorat de la 14 miliarde de lei la 15 miliarde de lei, iar cele totale au fost de circa 26 miliarde de lei.

    Profitul grupului a dezamagit

    Erste Bank a obtinut in primele luni un profit de 302 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate ca profitul a crescut, rezultatele au dezamagit investitorii. „Cind tragem linie constatam ca rezultatele sint nesatisfacatoare“, a spus Piers Brown, analist la firma Cazenove, citat de MEDIAFAX.

    Sursa: Cotidianul, 02 mai 2005

    mai mult

  • Romtelecom nu a fost listata din cauza evolutiei financiare slabe

    Bloombiz.ro   

    ___
    Compania de telefonie Romtelecom nu a fost listata, pana in prezent, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), din cuza evolutiei financiare sub previziuniile efectuate la sfarsitul anului 2005, a declarat, joi, la The Money Channel, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.

    Potrivit lui Nagy, din pricina evolutiei financiare sub asteptari a Romtelecom, actionarul majoritar al companiei, care are drept de veto in privinta listarii la Bursa, a spus 'nu' intentiei de listare a actiunilor detinute de statul roman. Nagy a precizat ca urmeaza ca oportunitatea listarii sa fie realizata la sfarsitul anului 2007, in functie de viitoarea evolutie financiara a companiei.

    Ministrul comunicatiilor a explicat ca in contractul de privatizare al Romtelecom este prevazuta o clauza ce face imposibila listarea la Bursa a unui pachet de actiuni mai mare de 7% din portofoliul companiei fara acordul actionarului majoritar. 'Ori, un pachet de sub 7%, evident, nu reprezinta interes pe Bursa', a adaugat Nagy.

    Zsolt Nagy a tinut sa sublinieze faptul ca intentia de listarea pe bursa este reala, dar acest lucru nu reprezinta 'un scop in sine, este doar un mijloc pentru a aduce beneficii atat statului, cat si companiei'.

    Profitul net al Romtelecom a scazut, anul trecut, cu 34,9% din cauza castigurilor financiare mai reduse, consolidarii pierderilor Cosmote din care detine 30% si a impozitelor mai mari, a comunicat la sfarsitul lunii martie operatorul de telefonie.

    Romtelecom a afisat pe anul trecut un profit net de 55,2 milioane de euro, in scadere fata de 84,9 milioane de euro inregistrate in 2005. Veniturile Romtelecom au fost de 894,8 milioane euro la sfarsitul anului 2006, mai mici cu 3,8% decat cele de 929,7 milioane euro inregistrate in anul anterior.

    Indicatorul profitabilitatii companiei EBITDA a ramas, in cifre absolute, la aproximativ acelasi nivel ca in anul anterior, atingand 338,3 milioane euro in comparatie cu 341,5 milioane euro in 2005.

    In cota procentuala acest indicator s-a imbunatatit de la 36,7%, in 2005, la 37,8%, in 2006. Nivelul de profitabilitate pentru doi ani consecutivi a fost posibil, in principal, prin eforturile companiei de a mentine costurile sub control.

    Liniile de telefonie fixa au atins, anul trecut, un numar de aproximativ 3,4 milioane, in scadere fata de 2005, cand Romtelecom avea aproximativ 3,9 milioane. In paralel, serviciile de date (ADSL, VPN, alte servicii de banda larga) au inregistrat cresteri semnificative, de peste 145%, in al patrulea trimestru al anului 2006 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

    Sursa: Bloombiz.ro, 02 mai 2007'

    mai mult

27.04.2007

  • Profit de doua ori mai mic pentru Turbomecanica in T1

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Producatorul de motoare pentru aviatie Turbomecanica Bucuresti a inregistrat in primul trimestru un profit net de circa 0,53 mil. lei (0,15 mil. euro), de peste doua ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului trecut.

    In acelasi timp, afacerile companiei au scazut usor, cu circa 4%, pana la 17,6 mil. lei (5,3 mil. euro).

    Compania si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 98,1 milioane de lei (28,8 mil. euro), in scadere cu circa 10% fata de cele realizate anul trecut, potrivit datelor prezentate de societate.

    Cu toate acestea, compania estimeaza ca profitul net va creste usor in 2007, cu 4,5%, pana la 16,7 mil. lei (4,9 mil. euro).

    In aceste conditii, marja neta de profit este asteptata sa urce la 17%, comparativ cu cea inregistrata anul trecut, de 14,5%.

    Compania si-a planificat pentru acest an investitii in valoare de 16,8 mil. lei (circa 5 mil. euro), de aproape 3 ori mai mult decat in 2006.

    Investitiile se vor indrepta cu preponderenta catre achizitia de noi echipamente necesare procesului de productie, in valoare de 12,7 mil. lei (3,7 mil. euro), sume mai mici fiind destinate lucrarilor de constructii-montaj si modernizare.

    Reprezentantii companiei nu au fost ieri disponibili pentru a oferi mai multe detalii.

    Turbomecanica va aloca cea mai mare parte a profitului obtinut anul trecut pentru dividende, a caror valoare se ridica la 11 mil. lei (3,1 mil. euro).

    Dividendul brut aprobat de actionari in Adunarea Generala este de 0,03 lei/actiune, care reprezinta circa 4% din ultimul pret la care aceste titluri au fost tranzactionate ieri in piata.

    Circa 4,4 mil. lei (1,2 mil. euro) vor ramane la dispozitia societatii in contul surselor proprii de finantare.

    Anul trecut, Turbomecanica si-a depasit usor cifra de afaceri bugetata la inceputul anului trecut, aceasta fiind cu 5,4% peste nivelul programat, iar profitul net s-a situat putin sub cel bugetat.

    Producatorul de motoare cu reactie si turbomotoare a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 104,3 milioane de lei (29,6 milioane de euro), cu 2,3% mai mare in euro comparativ cu 2005.

    Profitul net al companiei s-a redus cu circa 4% in aceeasi perioada, pana la 16,5 milioane de lei (4,69 milioane de euro), ca urmare a conditiilor nefavorabile de curs euro-dolar si a avansului cheltuielilor cu materiile prime si al celor cu salariile, acestea din urma majorandu-se cu circa 30% pana la 23,6 mil. lei (6,7 mil. euro).

    Rezervele din reevaluarea activelor societatii au crescut anul trecut de peste cinci ori, acestea majorandu-se in 2006 cu 34,2 mil. lei (circa 9,7 mil. euro), in conditiile in care si activele corporale ale Turbomecanica, in principal din terenuri, cladiri si utilaje, au urcat cu 35,7 mil. lei (peste 10 mil. euro).

    Principalul actionar al companiei este Radu Viehmann, actualul director general al companiei, care detine 25,87% din actiuni, un alt actionar important fiind Maria Ciorapciu, una din rudele fostului director Ioan Ciorapciu, cu un pachet de 15,16%. SIF Banat-Crisana detine o participatie de 8,45% din companie.

    Actiunile Turbomecanica sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ieri acestea fiind tranzactionate la inchidere la un pret de 0,725 lei/actiune.

    La acest nivel, compania valoreaza pe Bursa 80 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 aprilie 2007

    mai mult

  • Profitul Bancii Transilvania a crescut cu 14% in T1

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania (BT) a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 31,25 milioane de lei (9,24 milioane de euro), in crestere cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut.

    Profitul brut a crescut cu 18%, ajungand la 36,4 milioane de lei (10,77 milioane de euro, in conditiile in care veniturile totale s-au majorat cu 46,8%, pana la 424 milioane de lei (125,5 milioane de euro), iar cheltuielile totale au avansat cu 50%, atingand 387,8 milioane de lei (114,7 milioane de euro).

    Activele totale ale bancii au crescut cu 11% fata de inceputul anului, ajungand la aproape 9 miliarde de lei (2,65 miliarde de euro). Pentru finalul anului, banca estimeaza un nivel al activelor de 11,9 miliarde lei (3,55 miliarde de euro, la un curs de 3,35 lei/euro), in crestere cu 47% fata de 2006.

    'Rezultatele pe primele trei luni se incadreaza in bugetul pe 2007. Se vede in continuare o crestere sustinuta pe segmentul de retail, IMM si companii mijlocii', a declarat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al bancii. Pentru 2007, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut de 160 de milioane de lei (circa 47,4 mil. euro), in crestere cu 21% fata de nivelul din 2006.

    Actionarii BT au aprobat majorarea capitalului social cu circa 217,7 mil. lei (65 mil. euro) prin capitalizarea profitului net din 2006 si a primelor aferente emisiunilor de actiuni din anii precedenti, dar si prin aporturi de capital din partea actionarilor.

    Fiecare actionar inregistrat la data de inregistrare (11 mai) va primi circa 45,3 actiuni gratuite la fiecare 100 de actiuni detinute si va putea subscrie inca 10 actiuni la pretul de 0,35 lei/actiune. Banca isi propune sa stranga in acest fel 137,6 mil. lei (41,2 mil. euro).

    Fondurile atrase prin majorarea de capital vor fi utilizate pentru finantarea planurilor de investitii. Banca va investi in acest an circa 48,6 milioane de euro, din care 35,6 milioane de euro investitii in sistemul IT.

    Principalele directii de dezvoltare ale bancii au fost in ultimii ani cresterea finantarilor acordate IMM-urilor si extinderea agresiva a retelei teritoriale, care avea la finele anului trecut 341 de unitati.

    'Pentru acest an ne propunem sa atingem un nivel de un milion de clienti activi. Vom investi 3,6 milioane de euro numai in promovare', a precizat Rekkers.

    Anul trecut, banca a raportat un profit net preliminar de 120,2 milioane de lei (35,3 milioane de euro), in crestere cu 20% fata de 2005.

    Activele bancii au atins la finele lunii decembrie 2,4 miliarde de euro, propulsand-o pe locul a cincilea in sistemul bancar, cu o cota de piata de 4,7%.

    Banca este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre care se numara presedintele acesteia, Horia Ciorcila. Cel mai important actionar este insa Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 15%. SIF-urile controleaza circa 14,12% din actiunile bancii.

    La Bursa, ultimul pret pentru actiunile Bancii Transilvania a fost de 1,08 lei/actiune, capitalizarea bursiera a bancii ridicandu-se la 1,27 miliarde de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 aprilie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide