Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.01.2007

  • Statul elen isi vinde participatia la OTE

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Statul elen ar putea vinde pana la 18% din participatia pe care o detine la OTE, cea mai mare companie de telecomunicatii din Grecia, chiar si in eventualitatea in care nu va gasi un investitor strain strategic, a declarat ministrul grec al finantelor, George Alogoskoufis.

    Statul elen detine 38% din actiunile OTE, participatie care ar putea scadea la 20% prin vanzarea de actiuni pe piata de capital, proces care ar putea fi finalizat in luna iulie. Mai multi bancheri au aratat ca mari grupuri europene de telecomunicatii, precum Deutsche Telekom, Telekom Austria, Vodafone si Telefonica, si-au exprimat interesul pentru OTE.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 15 ianuarie 2007.

    mai mult

  • OPCOM starneste protestele bursei sibiene

    Curentul   

    ___
    Libera concurenta pe piata de energie electrica din Romania este afectata de tranzactionarea productiei prin OPCOM, in conditiile in care operatorul nu respecta legislatia in vigoare, iar tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului.

    Reprezentantii Bursei Romane de Marfuri apreciaza ca Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania-OPCOM a aparut prin restructurarea administrativa a CONEL. Din acest punct de vedere, OPCOM nu a rezultat din activitatea participantilor la piata, asa cum este cazul unei burse de marfuri. Astfel, concurenta este ingradita, iar tarifele de tranzactionare sunt distorsionate, intrucat OPCOM, fiind institutie de stat, nu poate garanta independenta tranzactiilor de pe piata contractelor bilaterale. 'Prin urmare, concentrarea activitatii de tranzactionare a unei piete deschise consumatorilor eligibili in proportie de 100% in mana unei institutii a statului nu poate transmite in nici un caz faptul ca acolo economia de piata nu este partizana unui interes de moment', se arata intr-un comunicat al Bursei Romane de Marfuri.

    Concurenta pe piata interna a tranzactiilor energetice a fost limitata prin obligarea tuturor entitatilor la care Ministerul Economiei (MEC) are participatii sa isi efectueze activitatile de vanzare-cumparare prin OPCOM. Masura data de fostul ministru Codrut Seres contravine legislatiei in vigoare privind achizitiile publice, precum si actelor normative care reglementeaza activitatea burselor de marfuri, se precizeaza in comunicat. Astfel, energia electrica, fiind o marfa standardizata trebuie tranzactionata pe piata la disponibil care functioneaza deja in baza Legii 357/2005 la Bursa Romana de Marfuri.

    Reprezentantii Bursei de Marfuri apreciaza ca principalele minusuri ale pietei OPCOM deriva din faptul ca nu exista un cadru care sa reglementeze tranzactionarile publice, precum si din imposibiltatea negocierii directe a preturilor intre cumparatori si vanzatori.

    Sursa: Curentu, 15 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Patriciu va vinde intre 10 si 22% din grupul Rompetrol pana la sfarsitul primului trimestru

    Adevarul   PTR  RRC

    ___
    Rompetrol va incheia, pana la sfarsitul lunii martie, vanzarea unei participatii minoritare, pachet ce poate reprezenta '10-15% sau 22% din actiuni', a declarat presedintele grupului, Dinu Patriciu, citat de Mediafax.

    'Am realizat un proces de evaluare a Rompetrol si exista parteneri financiari care se ocupa de marketingul privind vanzarea unui procent minoritar si lipsit de orice fel de drepturi de decizie in companie', a spus Patriciu. Acesta a precizat ca a primit mai multe oferte, fara sa faca referire insa la posibilii cumparatori si valoarea tranzactiei. 'Sunt foarte multe oferte, cam in aceeasi regiune de pret, dar important este ce sinergii poti sa creezi datorita unei astfel de investitii in companie, pentru ca evident este vorba de o majorare de capital', a spus presedintele Rompetrol. Acesta a adaugat ca stadiul procesului de vanzare se afla la nivelul discutiilor, mentionand ca afacerea va fi incheiata, 'cu siguranta', pana la sfarsitul lunii martie. Rompetrol a mai avut un actionar minoritar, grupul austriac OMV detinand in perioada 2002-2005 un pachet reprezentand 25,1% din titluri. Actiunile au fost rascumparate de companie dupa ce OMV a preluat Petrom.

    Compania vrea o rafinarie in Franta sau Italia

    Rompetrol intentioneaza totodata sa cumpere, in acest an, o rafinarie in Franta sau Italia, pentru a-si creste capacitatea de prelucrare a titeiului. 'Avem in vedere, in acest an, achizitia unei rafinarii in Italia sau Franta, cel putin de aceeasi capacitate cu rafinaria de la Petromidia', a afirmat Patriciu. Acesta nu a dorit sa mentioneze care este locatia vizata si nici valoarea investitiei preconizate, precizand doar ca nu este interesat sa preia o rafinarie din Romania. 'De o alta rafinarie avem oricum nevoie pentru ca am avut vanzari de peste sapte milioane de tone', a spus Patriciu. Intrarea pe piata franceza nu ar fi o noutate pentru Rompetrol, care activeaza pe acea piata din 2005, cand a cumparat compania franceza Dyneff, care opera la acea data o retea de peste 220 de benzinarii si mai multe depozite in Spania si Franta. Petromidia, detinuta de Rompetrol, are o capacitate de rafinare cuprinsa intre 3,5 si 3,7 milioane de tone anual. Compania intentioneaza sa ii majoreze, pana in 2009, capacitatea de prelucrare pana la cinci milioane de tone pe an.

    Potrivit presei internationale, grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell ar putea renunta la mai multe rafinarii din Franta, precum si la o serie de active din domeniul petrochimic, dupa ce a primit mai multe oferte de cumparare de la investitori interesati.

    La vanzare sunt 2 rafinarii din Franta si 16 din Italia

    Potentialele rafinarii care ar putea fi vandute in Franta sunt Petit-Couronne si Reichstett-Vendenheim, precum si complexul de rafinare Berre-l'Etang, cu o capacitate cumulata de aproximativ 300.000 de barili pe zi. In Italia exista 16 rafinarii, cu o capacitate totala de rafinare de 2,14 milioane de barili zilnic, la Gela, Livorno, Sannazzaro, Taranto, Venetia, Milazo, Falconara, Augusta, Trecate, Melilli, Priolo, Fiumicino, Sarroch, Cremona, Mantua si Busalla.

    Sursa: Adevarul, 15 ianuarie 2007.
    '

    mai mult

12.01.2007

  • Mittal Steel Galati face firma mixta cu Mittal Roman in domeniul tevilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati a renuntat la intentia de vanzare a activelor sectiei de tevi sudate catre Mittal Steel Iasi, urmand sa formeze o societate mixta in domeniul tevilor cu firma Mittal Steel Roman. Masura face parte dintr-un program prin care cel mai mare producator siderurgic la nivel mondial vizeaza separarea activitatilor pe divizii cu acelasi profil, in urma fuziunii la nivel international cu Arcelor. Mittal Steel, cel mai mare producator siderurgic din lume, a preluat, la sfarsitul lunii iunie, grupul european Arcelor, aflat pe locul al doilea in ierarhia producatorilor de otel. Combinatul din Galati a vrut sa vanda activele diviziei sale de tevi catre firma din Iasi, la pretul pietei.

    Propunerea nu a fost aprobata de catre actionari. Acestia au decis, la sfarsitul anului trecut, ca activele sa fie aduse ca aport la capitalul unei societati mixte, avand ca asociat majoritar firma din Galati, constituita impreuna cu producatorul siderurgic Mittal Steel Roman. Compania va fi denumita Arcelor Mittal Pipes&Tubes Galati.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 ianuarie 2007.

    mai mult

  • Romania poate lista obligatiuni in euro pe piata NewEuroMTS

    Romania libera   

    ___
    Pe langa efectele politice, extinderea Uniunii Europene provoaca efecte importante si pentru pietele financiare din regiune. Una dintre acestea o reprezinta faptul ca Romania poate lista obligatiuni de referinta denominate in euro pe piata NewEuroMTS, in urma aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, potrivit EuroMTS Limited. Dupa listare, titlurile vor beneficia de aceleasi avantaje, in privinta lichiditatii, ca si obligatiunile emise de alte state membre ale Uniunii din Europa Centrala care nu fac inca parte din zona euro. Platforma MTS ofera unul dintre cele mai ridicate niveluri de transparenta si lichiditate.

    Printre statele care au listat obligatiuni la NewEuroMTS sunt Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Lituania, Slovacia si Cipru. De la infiintarea NewEuroMTS, 26 de participanti au acceptat regulile de tranzactionare si formarea unui fond de lichiditati pentru toate obligatiunile de referinta listate pe acest segment de piata.

    Reglementarile si conditiile referitoare la lichiditate vor fi aplicate, dupa listare, si obligatiunilor emise de Romania.

    Gianluca Garbi, director executiv la EuroMTS Limited, a spus ca includerea obligatiunilor denominate in euro ale Romaniei pe piata Uniunii Europene pentru emisiuni in valuta reprezinta un nou pas important catre integrarea pietei de capital, in beneficiul investitorilor, intermediarilor si altor emitenti.

    'Listarea obligatiunilor in euro la NewEuroMTS este o consecinta fireasca a intrarii in Uniunea Europeana. In concordanta cu obiectivele aderarii, NewEuroMTS va permite accesul la reteaua unica de investitori in obligatiuni in euro din Europa si alte regiuni, ceea ce va fi in avantajul programului nostru de imprumut', a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerului Finantelor Publice.

    Sursa: Romania libera, 12 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea imparte bani

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Guvernul vrea sa modifice Legea de functionare a Fondului Proprietatea, astfel incat despagubirile sa poata fi acordate si in bani, nu doar in actiuni.

    Anuntul a fost facut ieri de Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, care a declarat ca guvernul vrea sa promoveze o ordonanta care sa permita Fondului sa dea despabubiri cash, daca valoarea acestora este sub un anumit nivel. 'Probabil ca va fi 200.000 de euro”, a declarat Vosganian, citat de Mediafax.

    O alta modificare vizeaza simplificarea procedurilor, astfel incat actiunile la Fondul Proprietatea sa poata fi valorificate pe bursa cat mai repede. In prezent, legislatia prevede ca titlurile Proprietatea sa intre pe bursa abia dupa listarea tuturor companiilor din componenta sa. Unele dintre firme sunt neinteresante pentru piata de capital si nu vor putea fi listate, sustine Vosganian.

    Alte intarzieri

    Inca din vara anului trecut, oficialii guvernului au anuntat ca exista un proiect de ordonanta care sa schimbe structura actiunilor din componenta Fondului Proprietatea.

    Actul viza returnarea catre MEC si AVAS a actiunilor la companii aproape falimentare, care nu au putut fi privatizate si cresterea participatiei Fondului la companii din domeniul transporturilor, telecomunicatiilor si energiei. Insa ordonanta a ramas si acum in faza de proiect.

    De asemenea, presedintele Fondului Proprietatea a anuntat la inceputul lui decembrie ca a ramas si fara consultant pe strategia de investitii. Compania Britanica Cordea Savills, cu experienta in plasamente imobiliare, nu la bursa, nu s-a prezentat la semnarea contractului. Prin urmare, licitatia va fi reluata.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 12 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Capitalizarea bursiera ar putea creste cu 21,6% in 2007

    Curierul National   

    ___
    Capitalizarea bursiera si valoarea tranzactiilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti pot inregistra cresteri ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, dar in conditiile in care in piata vor fi atrasi noi emitenti.

    La finele anului 2007, capitalizarea bursiera ar putea ajunge la 90 miliarde lei, in crestere cu 21,6% comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut. Pentru anul 2008, cresterea capitalizarii bursiere este estimata la 16,7%, adica peste 100 de miliarde lei. Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza, valoarea tranzactiilor ar urma sa urce in acest an cu peste 40%, pana la 15 miliarde lei, iar in 2008 aceasta ar putea creste cu 50%.

    In ceea ce priveste indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti, estimarile CNP sunt optimiste, astfel ca acesta va inregistra cresteri constante de la un an la altul, de 21,3% in 2007 si de 21,1% in 2008.

    'Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pietei a crescut semnificativ in ultimii doi ani. Totusi, numai 12-15 emitenti sunt tranzactionati frecvent, majoritatea companiilor de dimensiuni mici fiind mult mai putin lichide. Listarile companiilor cu capitalizare mare, care urmeaza sa aiba loc (precum Fondul Proprietatea, Transgaz si unele companii din portofoliile SIF), vor asigura o tendinta crescatoare a valorii zilnice a tranzactiilor', se arata in raportul CNP. Valoarea tranzactiilor a crescut in 2006 cu aproximativ 30% fata de 2005, crestere care a avut loc fara sa se inregistreze un numar semnificativ de listari noi.

    BVB intentioneaza sa diversifice instrumentele financiare

    Pentru anul in curs, BVB intentioneaza sa diversifice instrumentele financiare, prin introducerea contractelor futures si optiuni. In plus, se are in vedere dezvoltarea sectorului obligatiunilor si tranzactionarea prin sistemul Bursei a titlurilor de stat. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat reglementari in conformitate cu cadrul legal din Uniunea Europeana, care prevad introducerea unor noi tipuri de produse financiare, precum tranzactiile in marja si vanzarile in lipsa. Prevederile acestor reglementari ar putea reprezenta factori care sa atraga mai multi investitori institutionali.

    Reprezentantii pietei de capital mizeaza si pe listarea in acest an a bancii Erste, potrivit clauzelor din contractul de privatizare al BCR.

    Sursa: Curierul National, 12 ianuarie 2007.'

    mai mult

11.01.2007

  • Avocatul Daniel Voicu a preluat 15 % din Ardaf

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Avocatul Daniel Voicu, managing partner la Voicu & Filipescu, a cumparat 257 de milioane de actiuni ARDAF Cluj pentru 7 mil. euro, 15,87% din capitalul companiei de asigurari, in urma unei operatiuni de majorare de capital derulata de companie. Tranzactia realizata de Voicu este o surpriza pentru piata de capital si de asigurari.

    'Mi s-a parut o oportunitate foarte buna. Cate ocazii mai sunt acum pe piata de capital cand poti sa subscris actiuni la valoare nominala a acestora? Eu cred ca valoarea actiunilor Ardaf nu va scadea sub cea nominala (n.r. - 0,1 lei)', a declarat pentru ZF Daniel Voicu.

    Inainte de aceasta operatiune el detinea 39.000 de actiuni Ardaf. 'Cred ca este loc de dezvoltare pentru Ardaf', spune Voicu.

    Ardaf Cluj a avut nevoie de peste 30 mil. euro pentru a se redresa si a ramane pe piata. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a plasat anul trecut Ardaf in administrare speciala, conducerea fiind preluata de avocatul Radu Cocea, numit de Comisie. Ardaf este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care a adus in majorarea de capital solicitata de CSA banii necesari redresarii, mentinandu-si cota de 56,19 % din actiuni.

    Alaturi de Tender, actionari importanti la Ardaf sunt Raiffeisen Zentralbank si Clairmont Holding Ltd. , care reprezinta interesele unui fond american de investitii. Cei doi actionari nu au participat la majorarea de capital, cota lor reducandu-se la 7,67 %, respectiv 3,91 % din societate.

    Daniel Voicu spune ca este prematur sa discute acum care sunt intentiile lui ca actionar, pentru ca asteapta intai ca aceasta operatiune sa se inregistreze legal. El afirma ca nu l-a cunoscut pana acum pe omul de afaceri Ovidiu Tender, actionarul principal. Pentru Voicu, cumpararea de actiuni Ardaf in valoare de aproape 7 mil. euro reprezinta cea mai importanta investitie facuta pe piata de capital. El spune ca mai are alte investitii pe piata de capital, dar nu de asemenea dimensiuni.

    Daniel Voicu, 37 de ani, este avocat din 1993, si a lucrat la mai multe case de avocatura inainte sa formeze Voicu & Filipescu, care se afla in prezent in Top 10 cele mai importante firme de avocatura de pe piata romaneasca. Anul trecut Voicu & Filipescu a avut venituri de 2,9 mil. euro, fata de 2,7 mil. euro in 2005. In 2006 valoarea cumulata a afacerilor consiliate de casa de avocatura a depasit un miliard de euro.

    Voicu si Filipescu au fost avocati in tranzactia UPC-Astral, in preluarea companiei Omniasig de catre un grup austriac, ei reprezentand vanzatorii, iar la finalul anului trecut au fost avocatii fondului de investitii PPF in preluarea unui pachet de actiuni al Bancii Romextera. PPF si-a exprimat intentia de a investi si in alte sectoare ale pietei financiare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • SIF Oltenia a cumparat cele mai multe actiuni ale olandezilor la SNO

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNO

    ___
    SIF Oltenia a fost principalul cumparator in cadrul tranzactiilor prin care olandezii de la Rensen Behher si-au lichidat marti participatia de 16,8% detinuta la Santierul Naval Orsova (SNO). SIF Oltenia a achizitionat un pachet de peste un milion de actiuni, reprezentand 12,1% din capitalul social al santierului naval.'Am cumparat actiunile pentru ca ne-a placut ca SNO este o societate stabila, unde mai mult de 70% din productie merge la export, cu o rata a profitului de peste 25%, raportata la cifra de afaceri si care are deja contracte incheiate pentru cifra de afaceri estimata pentru 2007', a declarat pentru ZF Teodor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    El nu a dorit sa precizeze daca SIF si-a stabilit o tinta privind detinerea la care intentioneaza sa ajunga in cadrul SNO, dar a spus ca este posibil ca SIF Oltenia sa-si consolideze participatia detinuta. Pretul platit de SIF Oltenia a fost de 6 lei/actiune, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 1,86 milioane de euro (6,3 milioane de lei). Santierul naval este controlat de SIF Transilvania, care detine aproape 50% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 ianuarie 2007.'

    mai mult

  • Pretul petrolului ar putea scadea la 40 dolari pe baril

    Gandul   RRC  SNP

    ___
    Pretul petrolului va scadea in mod semnificativ in 2007 si ar putea atinge nivelul de 40 dolari pe baril, in conditiile cresterii productiei si a incetinirii avansului economiei americane, apreciaza Mustafa Mohatarem, economistul sef al producatorului auto General Motors (GM), citat de Reuters. 'Anul trecut, am anticipat ca pretul petrolului se va plasa la 40-50 de dolari. Am gresit estimarea? cred ca preturile vor fi in intervalul 40-50 de dolari in acest an', a declarat Mohatarem, intr-o conferinta a analistilor auto. Cotatia petrolului s-a plasat, marti, sub 55 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimul an si jumatate, pe fondul temperaturilor relativ ridicate din SUA.

    Sursa: Gandul, 11 ianuarie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide