Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

31.08.2006

  • BRD bate BCR la numarul de sucursale

    Evenimentul Zilei   BRD

    ___
    Reteta unitatilor mici i-a permis bancii sa-si dubleze reteaua.

    BRD a anuntat ieri deschiderea sucursalei cu numarul 500. Motiv de mare sarbatoare pentru angajatii bancii, deoarece au reusit sa-i intreaca, cel putin la acest capitol, pe rivalii de la BCR, care au pe mana, in prezent, 440 de unitati.

    BRD a ajuns astfel sa aiba cea mai mare retea de distributie, daca excludem CEC-ul, ale carei 1.391 de unitati, multe amplasate in mediul rural, functioneaza la turatie minima in ceea ce priveste portofoliul de credite pe sucursala si veniturile bancare.

    Reteta succesului: banca de cartier

    Cheia succesului BRD au reprezentat-o agentiile Express, lansate pe piata in 2004. Acestea au revolutionat conceptul de banking romanesc.

    Propunerea francezilor: unitati de 80-150 de metri patrati, amplasate acolo unde oamenii trec des: de la parterul blocurilor, pana la holurile universitatilor si cu un numar minim de angajati: 4-5 persoane. In conditiile in care, pana atunci, o sucursala bancara era sinonima cu holurile fastuoase, de sute de metri patrati, placate in marmura de tip Bancorex.

    Suma relativ mica, de 100.000 de euro, pe care o necesita amenajarea unei astfel de agentii, i-a permis BRD-ului sa deschida, in mai putin de doi ani, de doua ori mai multe sucursale decat in primii cinci ani de dupa privatizare.

    De la trecerea pe maini private, in 1999 si pana aproape de finele lui 2004, reteaua bancii n-a depasit 200 de unitati. Insa investitiile au inceput sa se faca simtite in ultimii doi ani.

    Asfel, in octombrie 2004, la lansarea conceptului BRD Express, banca a deschis intr-o singura zi nu mai putin de 33 de agentii. Apoi, in 2005, si-a extins reteaua, de la 212 unitati, la 326. Iar in primele opt luni ale acestui an, a mai adaugat pe lista punctelor de vanzare a produselor sale inca 174 de agentii.

    August, luna recordurilor

    Trei banci au anuntat depasirea unor praguri psihologice in ceea ce priveste numarul de sucursale in cursul lunii august. BRD a trecut de 500 de unitati, fiind fruntasa in clasament. BCR a depasit alte 440 de sucursale si agentii, dupa ce a deschis, intr-o singura zi, 20 de unitati. Iar Banca Transilvania a anuntat inaugurarea unitatii cu numarul 300.

    BCR a aniversat inaugurarea agentiei cu numarul 300, la finele lui 2004. Investitiile in retea s-au tinut lant, BCR tragand linie in 2005 dupa 370 de unitati. In cursul acestei luni, cea mai mare banca din sistem a anuntat deschiderea, intr-o singura zi, a 20 de agentii si sucursale, ajungand la o retea de 440 de unitati.

    In 2006 se vor stabili adevarate recorduri

    Sucursalele bancare au inceput sa apara ca si ciupercile dupa ploaie din 2004 incoace. Deschiderea de noi unitati era de asteptat, in conditiile in care romanii cereau mai multe credite decat puteau sa acorde bancherii.

    Asa ca acum s-a ajuns ca in principalele intersectii din Bucuresti: vezi Unirii, Dorobanti, Piata Victoriei, Lujerului sau Brancoveanu, sa gasesti cate 3-4 sedii de banca unul langa altul, in locuri unde inainte se aflau alimentare sau alte magazine de cartier.

    Se preconizeaza ca 2006 va fi un an de varf in ceea ce priveste expansiunea retelelor, institutiile de credit avand in plan sa deschida peste 500 de unitati.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 31 august 2006.

    mai mult

30.08.2006

  • Actiunile salariatilor Petrom provoaca dispute in Guvern

    Ziua   SNP

    ___
    Ministrul Economiei, Codrut Seres, afirma ca Ministerul Justitiei are recomandari tot mai ciudate in aceasta problema * Justitia insista ca sfera persoanelor indreptatite la cumpararea de actiuni sa fie stabilita fara echivoc, altfel nu va aviza proiectul de HG privind vanzarea pachetului de 8% din actiuni catre angajatii Petrom

    Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul de Hotarare de Guvern privind vanzarea pachetului de 8% din actiuni catre angajatii Petrom, motivul fiind necesitatea consultarii unui ONG responsabil cu egalitatea de sanse, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres. 'Proiectul de Hotarare de Guvern (HG) privind pachetul de actiuni reprezentand 8% din titlurile Petrom este blocat la Ministerul Justitiei (MJ), care nu si-a dat avizul necesar si a recomandat Ministerului Economiei si Comertului (MEC) ca in pregatirea actului normativ, sa intrebe si asociatiile pentru egalitatea de sanse. Au fost tot felul de reactii de la MJ, care depasesc cadrul legislativ. In ultima vreme Ministerul Justitiei are recomandari din ce in ce mai ciudate si are tot felul de reactii pe care nu le putem explica', a afirmat Seres. El a primit de la Justitie o nota in care se arata necesitatea dezbaterii acestui proiect in Comisia de Dialog Social a MEC si in Consiliul Economic si Social, precum si consultarea organizatiilor sindicale si a altor organizatii specifice ale salariatilor. Nota trimisa de MJ precizeaza printre altele ca aceste demersuri, precum si alte rectificari ale proiectului sunt necesare pentru a preintampina aparitia unor 'litigii impotriva statului roman, pentru care Ministerul Justitiei nu isi asuma raspunderea'.

    In plus, in opinia MJ, sfera persoanelor indreptatite la cumpararea de actiuni trebuie sa fie stabilita fara echivoc, conform legii. 'Or, dispozitiile articolului 1, alineatul 1 din proiectul Hotararii se refera la <> intre data infiintarii SNP Petrom SA si data incheierii contractului de privatizare, in timp ce prevederile OG 55/2003 (privind privatizarea Petrom) si cele ale OUG 49/1997 (privind infiintarea Petrom) au in vedere strict categoria de <>'. Conform MJ, 'alte categorii decat salariatii (n.r. - actuali) nu pot fi incluse in sfera persoanelor indreptatite, decat prin reglementare la nivel de lege', adica fostii angajati si pensionarii Petrom nu pot cumpara actiuni la compania petroliera. De altfel, Liga Pensionarilor Petrolisti din Romania a transmis MJ un punct de vedere fata de intentia Guvernului de a vinde direct catre 'salariatii' Petrom pachetul de 8%, transmite Mediafax. Astfel, Liga arata ca notiunea de ?salariati? folosita de OUG 55/2003 este interpretabila, discriminatorie si generatoare de inechitati, propunand ca sfera persoanelor indreptatite sa fie extinsa si la 'fostii salariati'.

    Sursa: Ziua, 30 august 2006.'

    mai mult

  • Crestere de 50% dar profit la jumatate la Condmag

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COMI

    ___
    Condmag Brasov, companie specializata in constructia de conducte, a realizat in primele sase luni ale anului o majorare cu 52% a cifrei de afaceri, fata de perioada similara a anului precedent, pana la 14 mil. euro (49,3 mil. lei).

    In schimb, profitul brut al companiei s-a diminuat cu 46%, pana la 110.000 de euro.

    Condmag Brasov, companie specializata in constructia de conducte, a realizat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de circa 50%, pana la 32 mil. euro. Odata cu majorarea cifrei de afaceri, compania si-a dublat profitul in 2005, ajungand la circa 2 mil. euro.

    Actiunile Condmag, care sunt listate pe piata RASDAQ, s-au numarat printre cele mai tranzactionate actiuni din prima parte a acestui an.

    Unul dintre actionarii majoritari ai companiei, Mihai Craciun, care detinea un pachet de 37,5%, si-a facut exit-ul din actionariatul companiei. Astfel, Craciun a dat posibilitatea mai multor fonduri de investitii straine sa-si faca intrarea in afacere.

    Ultima tranzactionare cu actiunile Condmag s-a derulat la un pret de 0,77 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 37,8 mil. euro.

    In prezent, principalul actionar al companiei este Pompei Hadarean, cu o cota de aproximativ 38% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de alti actionari, printre care mai multe fonduri de investitii, ca Julius Baer International Equity Funds (9,62%), Middle Europe Investments Fund (6%), SIF Moldova si SIF Banat-Crisana, care au intrat in actionariatul companiei in ultimele trei luni.

    Condmag este specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, titei, apa si alte fluide si a instalatiilor tehnologice aferente acestora. In prima jumatate a anului, Condmag a derulat investitii de 500.000 de euro pentru achizitionarea de echipamente si utilaje. Recent, actionarii firmei au aprobat trecerea actiunilor companiei de pe piata RASDAQ la Categoria I a BVB.

    Pana in 1990, Condmag a fost unicul constructor specializat al fostei Companii Nationale de Gaze din Romania, potrivit reprezentantilor companiei. Compania a fost infiintata in 1951, sub denumirea de Intreprinderea de Constructii si Instalatii Petrolifere Brasov.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 august 2006.

    mai mult

  • Antibiotice a gasit evaluator

    Curierul National   ATB

    ___
    American Appraisal, Darian Rom Suisse SRL si SC Expert SRL Iasi sunt cele trei firme interesate de procesul de evaluare a companiei farmaceutice Antibiotice Iasi in vederea privatizarii, a declarat, ieri, presedintele AVAS, Razvan Orasanu. Ultimul termen anuntat de compania ieseana pentru depunerea ofertelor de catre evaluator este 11 septembrie 2006. Termenul a fost amanat de trei ori din cauza lipsei de interes a companiilor de evaluare. Potrivit lui Orasanu, multe dintre firmele de consulatanta nu au participat la licitatie pentru ca 'au fost deja arvunite de catre potentialii cumparatori ai companiei farmaceutice'.

    'Pentru privatizarea Antibiotice si-au exprimat interesul mai multe firme, printre care ACIC Canada si Ozone Laboratories', a mai spus Orasanu. Antibiotice SA este considerata cea mai valoroasa societate din portofoliul AVAS datorita cotei de piata. Antibiotice este unicul fabricant roman de substante obtinute prin biosinteza, de antiinfectioase, precum si de medicamente antituberculoza. In 2006, compania va investi 5,3 milioane euro in modernizare si dezvoltare. Profitul net al Antibiotice a fost de 5,6 mil. euro, anul trecut.

    Sursa: Curierul National, 30 august 2006.'

    mai mult

29.08.2006

  • Majorare de capital cu 4,8 mil. euro la Electromagnetica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ELMA

    ___
    Actionarii societatii Electromagnetica Bucuresti au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 16,9 milioane de lei (4,8 milioane de euro) prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net.

    Majorarea de capital se va face prin acordarea de titluri gratuite, fiecare actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de 15 septembrie urmand sa primeasca cate o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta.

    Actionarii Electromagnetica au mai aprobat, printre altele, si achizitia de terenuri in zona comunei Tartasesti (jud. Dambovita) sau in zona limitrofa a municipiului Bucuresti. Conducerea societatii a fost mandatata sa negocieze cu potentialii ofertanti pentru cumpararea unor terenuri in limita sumei de 1,5 milioane de euro.

    Reprezentantii companiei nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

    Capitalul social al Electromagnetica va ajunge, in urma majorarii, la 33,8 milioane de lei (9,6 milioane de euro). Diferenta de 5,66 milioane de lei (1,6 milioane de euro) din rezervele aflate in sold la finalul anului trecut, care nu va fi incorporata in capitalul social al firmei, va ramane in continuare la dispozitia societatii drept sursa proprie de finantare.

    Electromagnetica a obtinut in primul semestru un profit net de 0,87 milioane de euro (3,09 milioane de lei), cu 15% mai ridicat decat intregul profit realizat anul trecut. Cifra de afaceri s-a dublat de la 11,4 milioane de euro (40,6 milioane de lei) la 22,8 milioane de euro (83,6 milioane de lei). In 2005, compania a realizat o cifra de afaceri de 30,2 milioane de euro (109,7 milioane de lei), de doua ori mai mare decat in 2004.

    Anul trecut a consemnat incheierea perioadei de restructurare completa a productiei companiei, care a dus la schimbarea domeniului principal de activitate al acesteia.

    Electromagnetica a trecut de la productia de echipamente de telecomunicatii la cea de aparate si instrumente de masura, verificare si control. In prezent, cea mai mare pondere in structura cifrei de afaceri o detin echipamentele electrice si subansamblurile pentru producatori auto, compania livrand componente pentru producatori auto importanti, precum Ferrari, Alfa Romeo, Fiat si Dacia-Renault.

    Societatea este controlata de Asociatia Salariatilor (PAS), care detine 54,18% din actiuni, conform ultimei raportari disponibile pe piata.

    Titlurile Electromagnetica sunt listate pe piata RASDAQ, pretul actiunilor inregistrand aprecieri puternice in ultimele doua saptamani. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 1 leu/actiune, nivel cu 41% mai ridicat fata de cursul la care titlurile erau cotate in urma cu doua saptamani. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 20,87 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 august 2006.

    mai mult

  • Actionarii Ardaf au subscris 9,5 milioane lei la majorarea capitalului

    NewsIn   

    ___
    Actionarii Ardaf care aveau drept de preferinta la majorarea de capital cu 110 milioane lei, au subscris doar 8,6% din actiunile ofertei, urmand ca restul de peste un miliard de titluri ale asiguratorului, sa fie oferite si actionarilor inregistrati la 23 august, a informat, luni, compania.

    Actionarii Ardaf au subscris titluri in valoare de 9,5 milioane lei in prima etapa a majorarii de capital care a avut loc in perioada 11-25 august, restul de 91,3% din actiuni urmand sa fie oferite in a doua etapa a maririi capitalului si actionarilor inregistrati la 23 august, a informat, luni, compania, printr-un comunicat trimis bursei electronice Rasdaq.

    'In conformitate cu hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 08.08.2006, Societatea de Asigurare Reasigurare ARDAF S.A. anunta actionarii inregistrati la data de inregistrare 23.08.2006 ca, dupa prima etapa de subscriere la majorarea capitalului social cu 110 milioane lei, derulata in perioada 11-25.08.2006, au fost subscrise 94.850.541 actiuni si a ramas un numar de 1.005.149.459 actiuni nesubscrise'.

    Societatea de asigurari Ardaf deruleaza doua majorari succesive de capital in perioada iulie-septembrie, cu suma totala de 181,2 milioane de lei (51,47 milioane de euro), prin aport in numerar, cu intentia de a ajunge la un capital, considerat optim, de 231,26 milioane de lei, conform unui comunicat recent al companiei.

    Prima majorare de capital, de 71,2 milioane lei, aprobata prin hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 10 iulie 2006, se desfasoara in perioada 14 iulie - 30 septembrie 2006, iar pretul de subscriere este de 0,1 lei pe actiune.

    A doua majorare de capital de la Ardaf, in valoare de 110 milioane lei, aprobata de hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 8 august 2006, se va efectua in doua etape. In perioada 11-25 august 2006 (inclusiv), se va subscrie conform dreptului de preferinta, iar in perioada 28 - 31 august 2006 (inclusiv), actionarii inregistrati la data de 23 august 2006 vor putea subscrie nelimitat actiunile ramase nesubscrise la sfarsitul zilei de 25 august 2006, se mai spune in comunicat.

    Pretul de subscriere este de 0,1 lei pe actiune. Majorarea capitalului social a fost luata de actionarii companiei la propunerea administratorul special al Ardaf, Radu Cocea, care a convocat in acest scop doua sedinte ale actionarilor companiei de asigurari in data 7 august.

    Societatea de asigurari Ardaf a inregistrat pierderi de 82,41 milioane lei (23,15 milioane euro) pe primul semestru al anului 2006 si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 112,62 milioane lei (31,63 milioane euro), potrivit raportului companiei remis bursei Rasdaq. Volumul primelor brute incasate de Ardaf in primele sase luni ale anului 2006 reprezinta o scadere cu aproape 20% fata de perioada similara a anului trecut.

    La asigurari generale s-au ?ncasat prime de 110,12 milioane lei, iar la asigurari de viata, 2,5 milioane lei. ?ncasarile din prime la activitatea de asigurari generale au fost mai mici cu 19,93% fata de perioada similara a anului 2005, iar la activitatea de asigurari de viata, mai mici cu 20,68%. La sfarsitul primului semestru al anului 2006, activele totale ale Ardaf au ?nregistrat valoarea de 166,75 milioane lei, ?n scadere cu 21,15 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigur?rilor (CSA) a hot?r?t retragerea aprob?rii pentru trei administratori al societ?tii de asigur?ri Ardaf, din cauza lipsei de prudent? si profesionalism ?n desf?surarea activit?tii, si a decis deschiderea procedurii de administrare special?, pentru redresare financiar?. Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceast? ocazie, m?sura ?i vizeaz? pe Octavian M?n?stireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuc?, membri ai Consiliului de Administratie. 'Aceast? hot?r?re a fost luat? ca urmare a faptului c? administratorii societ?tii nu au organizat si desf?surat activitatea cu prudent? si profesionalism, ?n concordant? cu natura si m?rimea activit?tii prestate, dovedind c? nu au asigurat un management prudential, pun?nd ?n pericol onorarea obligatiilor fat? de asigurati si alti creditori din asigur?ri', se afirma ?n comunicatul CSA.

    Sursa: NewsIn.ro, 29 august 2006.
    '

    mai mult

  • Piata farmaceutica si-a revenit in trimestrul II al anului

    Curierul National   ATB  BIO  SCD

    ___
    Trimestrul II al acestui an a marcat o revenire a pietei farmaceutice. Potrivit raportului Cegedim, al doilea trimestru din 2006 a revigorat tendinta de crestere a pietei totale. In perioada iulie 2005-iunie 2006, valoarea pietei a atins 4,9 miliarde RON. In acelasi interval, pe canale de distributie, piata de retail a crescut puternic, inregistrand o crestere de 20 la suta fata de perioada iulie 2004-iunie 2005. In schimb, ''piata de spital'' a scazut usor (-0,8 la suta) la 1,1 miliarde RON. Pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut aproape de valoarea inregistrata de retail (+19,2 la suta), iar cele fara prescriptie medicala au obtinut cea mai buna evolutie (+23 la suta).

    ''In ceea ce priveste perspectivele, pentru sfarsitul acestui an estimam ca ne vom mentine intre nivelul ratei actuale de crestere (+14,5 la suta) si cea a anului trecut (+18,1 la suta)'', se arata in raportul Cegedim.

    Pe tendinta de revenire a cresterii pietei, a fost inregistrata o crestere a majoritatii grupelor terapeutice. Cele mai importante cresteri au inregistrat grupele pentru sistemele cardiovascular, nervos central si musculo-scheletic. In acelasi timp, au existat grupe terapeutice din categoria anti-infectioase sistemice, antineoplazice si imunomodulatoare si pentru tubul digestiv si metabolism, care au inregistrat evolutiile cele mai modeste.

    Conform raportului Cegedim, in cazul primilor zece jucatori de pe piata farmaceutica s-a inregistrat o usoara tendinta de consolidare. Ponderea acestor companii farmaceutice a urcat la 54 la suta din total.

    Top 20

    Pe primul loc se situeaza GlaxoSmithKline (GSK). In perioada iulie 2005 - iunie 2006, vanzarile GSK, inclusiv Europharm, au atins 418,4 milioane RON, reprezentand o cota de piata de 8,4 la suta. In cel de-al doilea trimestru, aceasta companie farmaceutica a realizat vanzari in valoare de 103,8 milioane RON.

    Pe locul doi se afla Hoffman La Roche, care a inregistrat vanzari de 341 milioane RON si o cota de piata de 6,9 la suta. Pe al doilea trimestru, vanzarile acestei companii au atins 93,3 milioane RON.

    Sanofi-Aventis, care ocupa locul trei pe piata farmaceutica, detine 6,3 la suta din piata, valoarea vanzarilor fiind de 314,3 milioane RON.

    Novartis, compania farmaceutica situata pe locul patru, a avut vanzari de 305,8 milioane RON si o cota de piata de 6,2 la suta. In trimestrul II al acestui an, Novartis a avut vanzari in valoare de 81,7 milioane RON.

    Compania americana Pfizer, pozitionata pe locul cinci, are o cota de piata de 6,1 la suta.

    In topul primilor zece se afla si trei producatori romani. Zentiva ocupa locul sase, cu o cota de piata de 5,3 la suta.

    Terapia, aflata pe locul opt, are o cota de piata de 4,3 la suta, iar Antibiotice Iasi, situata pe locul noua, a atins o cota de piata de 3,2 la suta.

    Pe ultimul loc in topul primilor zece se afla compania KRKA D.D. a carei cota de piata este de 2,5 la suta.

    Pe locurile 11-20, cu cote de piata cuprinse intre 2,2 la suta si 1,4 la suta, se situeaza, in ordine, Eli Lilly, Sindan Pharma, Menarini, Ozone Laboratories, Schering Plough, Gedeon Richter, Labormed, Novo Nordisk, Merck & Co si Johnson&Johnson.

    Sursa: Curierul National, 29 august 2006.

    mai mult

28.08.2006

  • Presedinte provizoriu la Turbomecanica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Consiliul de Administratie al Turbomecanica l-a numit pe Radu Viehmann in functia de presedinte provizoriu si director general al companiei in urma decesului fostului presedinte, Ioan Serban Ciorapciu. Radu Viehmann a ocupat pana in prezent functia de vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Turbomecanica. Consiliul de Administratie a mai hotarat numirea unui administrator provizoriu in persoana lui Grigore Florescu, pana la convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor in care sa se discute modificarile Consiliului de Administratie. Actiunile Turbomecanica sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,73 lei/actiune. Capitalizarea bursiera se ridica la 76,4 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 august 2006.

    mai mult

  • Profitul Electromagnetica a crescut de 32 de ori

    Romania libera   ELMA

    ___
    Profitul Electromagnetica Bucuresti a fost de peste 32 de ori mai mare in primele sase luni ale acestui an, decat cel raportat in perioada similara din 2005, cifrandu-se la 3,09 milioane lei. Si aceasta, in conditiile in care cifra de afaceri doar s-a dublat - de la 40,6 milioane lei la 83,6 milioane lei, in acelasi interval de timp.

    La nivelul anului precedent, compania a realizat o cifra de afaceri de 109,7 milioane lei, in crestere cu 92% fata de nivelul din 2004, iar profitul net a avansat de peste patru ori, de la 0,66 milioane lei in 2004 la 2,74 milioane lei anul trecut.

    Societatea are un capital social de 16,9 milioane de lei, actionarul majoritar fiind Asociatia Salariatilor (PAS) - 54,18%, alaturi de fondul de investitii Broadhurst - 7,8%, SIF Oltenia - circa 10% si SIF Banat-Crisana - aproximativ 2%. Actiunile Electromagnetica sunt listate la Categoria I a pietei Rasdaq si au fost cotate, la inchiderea sedintei de miercuri, la 1 leu pe unitate, in urcare cu 11,1% fata de ziua precedenta. Cotatia titlurilor a avansat, de la inceputul acestei luni, cu aproape 54%.

    De mentionat este faptul ca, in luna aprilie 2006, actionarii au decis schimbarea obiectului principal de activitate al companiei, respectiv trecerea de la productia de echipamente de telecomunicatii la cea de aparatura si instrumente de masura, verificare si control.

    Sursa: Romania libera, 28 august 2006.

    mai mult

25.08.2006

  • Pretul cuprului si aluminiului a dublat profitul Iproeb

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IPRU

    ___
    Producatorul de cabluri electrice Iproeb Bistrita a obtinut in primul semestru un profit net de 1,77 milioane de euro (6,26 milioane de lei), de aproape doua ori mai mare comparativ cu profitul net inregistrat in perioada similara a anului trecut.

    Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, la 16,2 milioane de euro (57,4 milioane de lei). In primele sase luni ale lui 2005, Iproeb a realizat o cifra de afaceri de 12,5 milioane de euro (45,8 milioane de lei) si un profit net de 0,9 milioane de euro (3,29 milioane de lei). Cresterea profitului s-a datorat, in primul rand, politicii de aprovizionare adoptate de companie, care si-a asigurat stocurile de cupru si aluminiu necesare productiei la inceputul anului, la preturi mai reduse, si a profitat de cresterea preturilor de desfacere pentru produsele finite.

    Cotatiile cuprului si aluminiului au inregistrat cresteri spectaculoase de la inceputul anului, atingand niveluri record in luna mai.

    'Politica de aprovizionare a societatii a avut in vedere fluctuatiile considerabile ale cotatiilor metalelor la bursele internationale, obtinand contracte de cumparare cu cantitati mari la preturi negociate sub nivelul cotatiei medii. Deoarece firma s-a aprovizionat cu materii prime pe stoc in prima perioada a anului pe fondul unor preturi mai scazute fata de momentul actual, alinierea la preturile de vanzare a produselor finite impusa de piata a dus la inregistrarea unor profituri suplimentare', se arata in raportul semestrial al companiei.

    Iproeb produce cabluri electrice izolate si neizolate. Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti, cu 28,75% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, cu peste 5% din actiuni. Pe RASDAQ, actiunile Iproeb au crescut ieri cu 10,2% dupa publicarea rezultatelor financiare, inchizand sedinta la 1,08 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 11 milioane de euro.


    Sursa: Ziarul Financiar, 25 august 2006'

    mai mult

Pagina

inchide