Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.08.2006

  • SIF Muntenia a cumparat actiuni de 1 mil. euro la Turism Felix

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF4  TUFE

    ___
    SIF Muntenia a subscris actiuni in valoare de peste 1 mil. euro (3,6 mil. lei) in cadrul ofertei publice initiata de societatea Turism Felix. SIF Muntenia este primul investitor important care a anuntat pana acum ca a subscris in cadrul ofertei Turism Felix, exceptand actionarii actuali ai societatii, care au subscris 31,15% din actiunile scoase la vanzare in prima etapa de desfasurare a ofertei. Turism Felix a scos la vanzare un pachet de 77 de milioane de actiuni, investitorii interesati putand subscrie la preturi cuprinse intre 0,6 lei/actiune si 1,1 lei/actiune. SIF Transilvania, actionarul majoritar al Turism Felix, cu peste 74% din actiuni inainte de derularea ofertei, a subscris in prima faza a majorarii 10,82% din actiunile puse in vanzare, in valoare de 1,42 mil. euro (5 mil. lei). Daca societatea va reusi sa vanda toate actiunile, participatia SIF Transilvania se va reduce pana la 56%. Dintre actionarii minoritari, SIF Oltenia a subscris 11,49% din actiuni, in timp ce societatile Rieni Drinks si European Drinks controlate de fratii Micula au cumparat impreuna 7,33% din titluri. Etapa a doua de desfasurare a ofertei se incheie astazi. Turism Baile Felix este unul dintre principalii jucatori de pe piata turismului balnear. Compania estimeaza pentru acest an obtinerea unui profit brut de 1,9 mil. euro (7 mil. lei).


    Sursa: Ziarul Financiar, 18 august 2006

    mai mult

  • Preturile mari la titei au umflat afacerile Petrom

    Romania libera   SNP

    ___
    Compania Petrom a anuntat o crestere a cifrei de afaceri pe primul trimestru al acestui an cu 37%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile unui mediu de afaceri prielnic. Dupa cum au precizat ieri oficialii companiei, aceasta crestere s-a datorat, in principal, efectelor pozitive, asociate cu cresterea preturilor la petrol si a volumelor de produse vandute.

    La sfarsitul primului semestru al anului, profitul net al companei a crescut cu 137%, ajungand la 403 milioane euro, in comparatie cu valoarea inregistrata in perioada ianuarie-iunie 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a urcat cu 37%. Taxele platite de catre compania petroliera catre bugetul de stat in prima jumatate a anului s-au ridicat la 2.616 milioane RON, cu 42% mai mari decat in perioada comparabila a anului trecut. De asemenea, datoriile cu termen mai mic de un an au crescut cu 23%, in principal ca rezultat al cresterii dividendelor platibile actionarilor in baza deciziei AGA.

    'Rezultatele financiare bune se datoreaza in mare masura unui mediu de afaceri favorabil, insa la acestea contribuie si o serie de masuri menite sa sporeasca eficienta companiei. Activitatea de explorare si productie a beneficiat de preturi ridicate la titei, care insa au constituit o provocare pentru segmentele de rafinare si marketing, exercitand presiune asupra marjelor. Impactul negativ al marjelor reduse a fost insa partial contrabalansat de imbunatatirea capacitatii de utilizare a rafinariilor si de cresterea vanzarilor la produse petroliere.

    Au fost initiate proiecte de modernizare in toate segmentele de business ale companiei, care vor contribui la consolidarea pozitiei acesteia, astfel incat Petrom sa evolueze adecvat noilor cerinte impuse de apropiata aderare la Uniunea Europeana', a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, in cadrul unei conferinte de presa. Productia totala a companiei s-a ridicat la 37 milioane bep.

    Declinul natural si reducerea activitatilor de foraj din 2004 pana la inceputul lui 2006, impreuna cu rezultatele sub asteptari ale sondelor noi, restrictiile pietei si impactul conditiilor meteo reprezinta principalele motive ale declinului de 5,8%, in comparatie cu volumul productiei din prima jumatate a anului 2005. Acest declin este insa in concordanta cu obiectivul strategic de stabilizare a productiei la 210.000 bep/zi, dupa 2010.

    Productia de titei si gaze din Kazakhstan a atins 732 mii bep, insemnand 4.044 bep/zi. Productia totala a grupului a scazut cu 5,2%, atingand 37,7 mii bep, fiind influentata de nivelul scazut al productiei interne atat la titei, cat si la gaze naturale. In perioada analizata productia totala zilnica a grupului s-a ridicat la 208.447 bep/zi.


    Sursa: Romania Libera, 18 august 2006'

    mai mult

  • Profit de 804.064 la Brainconf

    Curierul National   BRCR

    ___
    Societatea Brainconf a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit brut de 804.064, in scadere cu 110.155 lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

    Conform unui comunicat transmis pietei Rasdaq, scaderea profitului este o consecinta a scaderii veniturilor din variatia stocurilor de produse finite si produse in curs de executie, dar si a fluctuatiilor valutelor.

    Producatorul de confectii a raportat pentru prima jumatate a anului, un total al activelor imobilizate de 14,583 de milioane, in timp ce nivelul datoriilor ce trebuie platite intr-un an este de 3,568 milioane de lei.

    De asemenea, Brainconf raporteaza un capital social subscris si varsat de 4,481 milioane de lei, in timp ce cifra de afaceri a ajuns la 23,248 milioane de lei.


    Sursa: Curierul National, 18 august 2006

    mai mult

17.08.2006

  • Cresterea pretului aluminiului a umflat profitul Alro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, a obtinut in primul semestru un profit net de 57,7 milioane de euro (204,5 milioane de lei), de 3,5 ori mai mare comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care afacerile companiei au crescut cu 60%.

    Cifra de afaceri s-a ridicat in primele sase luni la 318,5 milioane de euro (peste 1,12 miliarde de lei), fata de un nivel de 197,8 milioane de euro (724,2 milioane de lei) in prima jumatate a lui 2005. Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat majorarii productiei fizice vandute, dar mai ales cresterii pretului aluminiului pe piata internationala.

    Cotatia medie a aluminiului la bursa londoneza (LME) a crescut cu peste 689 de dolari pe tona comparativ cu primul semestru din 2005, potrivit raportului semestrial al companiei. In primele sase luni ale acestui an, pretul mediu al aluminiului a fost de 2.533 dolari pe tona.

    Productia livrata de Alro in primul semestru a crescut cu 20.318 tone, iar productia fizica s-a majorat cu 11.716 tone, ajungand la 20.318 tone.

    Alro si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de circa 510 milioane de euro si un profit net de circa 75 milioane de euro, de 2,3 ori mai mare decat profitul obtinut anul trecut. Compania a realizat deja peste 75% din profitul bugetat. Alro a finalizat recent fuziunea cu Alprom Slatina si a inceput demersurile pentru fuziunea cu Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima al combinatului. Alro Slatina este detinuta in proportie de 88% de catre grupul Marco Industries, in spatele caruia se afla miliardarul rus Vitali Masitski.

    La Bursa, actiunile Alro au inchis sedinta de ieri la 3,6 lei/actiune, in crestere cu 0,3%. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 720 de milioane de euro.


    Sursa: Ziarul Financiar, 17 august2006

    mai mult

  • Petrom isi intensifica activitatea in regiunea Marii Caspice

    HotNews.ro   SNP

    ___
    In urma explorarii blocului Jusaly situat in Kazahstan, Petrom a anuntat miercuri ca exista posibilitatea obtinerii unei productii zilnice maxime de 200.000 mc de gaze naturale si respectiv 70 mc de gaz condensat. In prezent, dimensiunea descoperirii si potentialele activitati de exploatare sunt in faza de evaluare.

    Potrivit unui comunicat de presa, in luna decembrie 2005 a fost finalizata sonda de explorare South Rovnaya, in Kazahstan. Aceasta a fost forata la o adancime totala de 2.000 m, sub licenta de explorare Jusaly. In 2006 au fost realizate probe de productie pe patru intervale productive diferite din Jurasic.

    Compania Petrom efectueaza operatiuni de explorare si productie in patru zone din Kazahstan. Contractul de explorare si productie pentru perimetrul Jusaly a fost semnat in luna martie 1999 pentru o perioada de 25 de ani, dintre care 5 ani pentru explorare si 20 de ani pentru faza de productie. In luna mai anul trecut, faza de explorare a fost prelungita cu inca doi ani.

    Pana in anul 2010, Petrom vizeaza stabilizarea unei productii zilnice de 210.000 bep in Romania, cresterea ratei de inlocuire a rezervelor la 70% si extinderea operatiunilor in Regiunea Caspica. Investitiile pentru explorare si productie se vor ridica la circa 300 milioane de euro anual.

    Petrom a castigat drepturile de exploatarea pentru trei noi blocuri petroliere din Romania. In urmatorii trei ani, o suprafata de 15.000 de km2 va fi explorata in vederea descoperirii de noi zacaminte de titei si gaze.

    Anul trecut, compania a produs 5,21 milioane tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale. Productia de titei din Kazahstan a fost de 1,1 milioane bep sau 3.068 bep/zi.

    Petrom beneficiaza de rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard de barili, o capacitate anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.

    Anul trecut, cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine aproximativ 51% din actiunile Petrom.


    Sursa: hotnews.ro, 17 august 2006

    mai mult

  • Carbochim, profit de 800 mii de lei

    Curierul National   CBC

    ___
    Compania Carbochim a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 800.000 de lei, in timp ce cifra de afaceri a ajuns la 16,90 milioane lei, conform datelor financiare transmise Bursei de Valori.

    De asemenea, compania raporteaza datorii ce trebuie platite intr-o perioada de un an, de 10,477 milioane de lei, in timp ce activele imobilizate se ridica la 29,137 milioane de lei. In 2005, compania a inregistrat un profit de 376.000 lei, in scadere cu 85% comparativ cu valoarea din 2004, de 2,4 milioane de lei.

    Anul acesta Carbochim are un plan de investitii de 3,78 milioane euro, pentru achizitionarea unui teren in vederea dezvoltarii productiei, precum si pentru achizitionarea de bunuri si modernizarea unui etaj al cladirii administrative.


    Sursa: Curierul National, 17 august 2006

    mai mult

16.08.2006

  • SIF Banat-Crisana a castigat 2 mil. euro in iulie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION

    ___
    SIF Banat-Crisana a realizat in luna iulie un profit net de aproape 2 milioane de euro (7 milioane de lei), profitul net al societatii dupa primele sapte luni ridicandu-se la circa 23,45 milioane de euro (peste 83 de milioane de lei), conform datelor transmise catre BVB.

    Doar trei SIF-uri au raportat deocamdata rezultatele pe luna iulie.

    Profitul obtinut luna trecuta s-a datorat probabil dividendelor de la societatile pe care SIF Banat-Crisana le are in portofoliu, intrucat compania nu a raportat tranzactii importante pe piata de capital. Conform raportului semestrial al companiei, aceasta mai avea de incasat la finele lunii iunie dividende in valoare de circa 1,3 milioane de euro (4,6 mil. lei).

    Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe comentarii.

    In primul semestru al anului, SIF Banat-Crisana obtinuse un profit net de circa 21,46 milioane de euro (76 de milioane de lei), in crestere cu 57% comparativ cu perioada similara a anului precedent.

    Societatea a avut de incasat in acest an dividende in valoare de circa 9,4 milioane de euro (33,3 milioane de lei).

    De asemenea, SIF Banat-Crisana a obtinut in primul semestru venituri de aproape 12,8 milioane de euro (45,2 milioane de lei) din vanzarea unor participatii, dintre care cele mai importante sunt cele de la Silcotub Zalau si Alum Tulcea. In aceasta perioada, compania a realizat investitii de 10,2 milioane de euro (36,2 milioane de lei).

    Activul net al SIF Banat-Crisana la finele lunii iulie era de circa 348 de milioane de euro (1,23 miliarde de lei), iar valoarea activului unitar net era de 2,2432 lei/actiune.

    SIF Transilvania a inregistrat in iulie un profit net de circa 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Compania a vandut la finele lunii iulie un pachet de 0,1% din actiunile Bancii Transilvania, pentru care a incasat circa 1,3 milioane de euro (4,6 milioane de lei). In primele sapte luni, SIF Transilvania a realizat un profit net de 10,4 milioane de euro (36,8 milioane de lei).

    SIF Oltenia a inregistrat in iulie o crestere de profit nesemnificativa, de circa 34.000 de euro (120.000 de lei). SIF Oltenia este insa prima la profit dintre cele trei SIF-uri, cu un castig de 25,9 milioane de euro (91,65 milioane de lei).

    La Bursa, actiunile SIF-urilor au pierdut ieri in medie 0,7%. Titlurile SIF Banat-Crisana au fost suspendate de la tranzactionare, pentru ca au publicat raportul pe semestrul I cu o zi mai repede decat era programat.


    Sursa: Ziarul Financiar, 16 august 2006

    mai mult

  • Zentiva a raportat la sase luni un profit de 2,01 milioane euro

    Wall-Street.ro   SCD

    ___
    Producatorul de farmaceutice Zentiva a inregistrat, pe primele sase luni ale anului 2006, un profit net de 7,12 milioane lei (2,01 milioane euro), la o cifra de afaceri de 105,25 milioane lei (29,73 milioane euro), potrivit raportului companiei, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Producatorul de farmaceutice din Bucuresti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 192,3 milioane lei si un profit net de 15,99 milioane lei. Compania are un capital social de 41,69 milioane lei si o capitalizare de 646,28 milioane lei.

    In primul trimestru al anului, compania a inregistrat un profit net de 2,94 milioane lei si o cifra de afaceri de 45,25 milioane lei.

    Zentiva a incheiat preluarea a aproximativ 51% din actiunile Sicomed, prin achizitia Venoma Holdings Ltd., companie inregistrata in Cipru, pentru suma de 102 milioane dolari in octombrie anul trecut.

    Zentiva a platit actionarilor Venoma Holdings, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea (BERD) si doua fonduri de investitii elene din grupul Global Finance, suma de 1,8 milioane de euro pentru lichidarea companiei cipriote.

    O luna mai tarziu, compania ceha a lansat o oferta de preluare a pachetelor detinute de actionarii minoritari, iar oficialii Zentiva declarau la acel moment ca doresc delistarea Sicomed de la Bursa de Valori Bucuresti pentru a implementa un plan de restructurare.

    In urma acestei oferte, incheiate in luna ianuarie, Zentiva a cumparat inca 23,93% din actiunile Sicomed si detine acum 74,9% din titlurile companiei farmaceutice romanesti.

    Oferta nu si-a atins scopul, insa, si a intampinat rezistenta fondului american de investitii QVT Fund, care a cerut majorarea pretului de1,37 lei pe actiune, oferit de Zentiva (echivalentul a 0,4797 dolari in septembrie, cand compania ceha si-a anuntat intentia de a lansa oferta), la 1,5 lei (echivalentul aceleeasi sume la lansarea ofertei in noiembrie).

    Fondul american a continuat sa cumpere agresiv actiuni la Sicomed, care si-a schimbat intre timp numele in Zentiva SA, ajungand sa detina circa 13,4% din compania farmaceutica in luna aprilie.

    Compania Zentiva SA Romania a fost contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, infiintata in anul 1962. In anul 1998, denumirea societatii devine Sicomed SA. In 1998, actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti. Grupul Zentiva a achizitionat compania la sfarsitul anului 2005.


    Sursa: wall-street.ro, 16 august 2006

    mai mult

  • Transelectrica intra pe Bursa pe 25 august

    Curierul National   TEL

    ___
    Compania Transelectrica va fi tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data de 25 august 2006, conform declaratiei directorului general al companiei, Stelian Gal. Conform declaratiei lui Gal, reprezentantii companiei si reprezentantii Bursei de Valori, se vor intalni pe 22 august pentru a stabili detaliile. Data stabilita va fi anuntata la 23 august. Initial compania Transelectrica urma sa intre in ringul bursier la 7 august, insa listarea a fost amanata deoarece Adunarea Generala a Actionarilor in care s-a hotarat majorarea capitalului, a fost organizata cu intarziere, avand in vedere perioada concediilor. 'Comitetul Bursei de Valori Bucuresti va decide momentul intrarii la tranzactionare, dar se presupune ca data cea mai probabila va fi 25 august, pentru ca pe 22 august, data anuntata initial, este programata o sedinta privind inscrierea actiunilor la cota BVB', a precizat Gal.

    Actiunile companiei au fost scoase la vanzare prin oferta publica initiala primara. Oferta prevedea vanzarea unui pachet de 7,33 milioane de actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu. La oferta publica initiala a Transelectrica, investitorii au subscris peste 700 de milioane de lei pentru pachetul de actiuni, ceea ce insemna ca gradul de suprasubscriere a fost de 6,5 ori. Pachetul de 7.329.787 actiuni, in valoare de 123,14 milioane de lei, reprezinta 10% din capitalul social majorat al Transelectrica. Suprasubscrierea inregistrata in transa investitorilor mari a fost de 839%, cu un numar de 141 de subscrieri. La micii investitori au avut loc 4.720 de subscrieri, pentru 10.475.411 milioane de actiuni. Nivelul de suprasubscriere a fost de 357%. Subscrierea in transa investitorilor mici a avut o valoare de 175,98 milioane de lei. Oferta initiala a fost intermediata de Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

    Compania Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si Comertului cu o participatie de 72%, dupa ce si-a micsorat participatia de la 85% din titluri. Printre actionarii majoritari sunt Fondul Proprietatea care si-a redus participatia de la 15% la 13,5%, in timp ce un pachet de 10% din actiuni este detinut de 4.861 de investitori, din care 4.567 persoane fizice, iar 294, persoane juridice.


    Sursa: Curierul National, 16 august 2006
    '

    mai mult

15.08.2006

  • Biofarm, castig de 2,1 mil. euro, la fel ca anul trecut

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit net de 7,5 milioane de lei (2,1 mil. euro), un nivel apropiat de cel raportat in perioada similara a anului trecut.

    Cifra de afaceri a atins 29,1 milioane de lei (8,2 milioane euro) in crestere cu 19,1% fata de primele sase luni din 2005.

    Compania estimeaza pentru acest an un profit de 3,6 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de anul precedent. Anul trecut producatorul a obtinut un profit net de 3,23 de milioane de euro, care va fi alocat pentru majorarea capitalului social si emiterea de actiuni care vor fi distribuite in mod gratuit actionarilor.

    Biofarm si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 17,7 milioane de euro, in crestere cu 24% comparativ cu vanzarile din 2005. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 14 milioane de euro, cu 54% mai mare decat in 2004.

    Compania se bazeaza pe lansarea de noi produse, pe imbunatatirea prezentei pe piata a produselor din portofoliu, care sa determine o crestere a volumului de desfacere la intern. Biofarm doreste de asemenea sa-si mareasca exporturile prin patrunderea pe noi piete. Pentru investitii compania are alocat un buget de 2,8 milioane de euro.

    Producatorul a fost infiintat in 1990, iar din 1997 are capital integral privat.

    Compania are un portofoliu de peste 80 de marci, printre cele mai cunoscute numarandu-se Bixtonim, Triferment, Colebil, Anghirol si Cavit. Alti producatori importanti de medicamente din Romania sunt Zentiva (fostul Sicomed), Terapia, Antibiotice Iasi si LaborMed. Cei mai importanti jucatori de pe piata farmaceutica locala sunt GlaxoSmithKline, Hoffmann La Roche, Novartis si Sanofi-Aventis.


    Sursa: Ziarul Financiar, 15 august 2006

    mai mult

Pagina

inchide