Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.08.2006

  • FP mai are de primit actiuni de la 4 firme din subordinea ME

    Azi   

    ___
    Fondul Proprietatea (FP) a primit de la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) actiuni la 17 companii, procedurile de transfer a pachetelor de actiuni de la alte patru firme (Electrica Muntenia Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si E.ON Moldova) fiind in curs de realizare. FP are participatii la 114 companii, cu o valoare totala de circa patru miliarde de euro. Dintre acestea, 21 de firme se afla in subordinea MEC sau ministerul detine participatii semnificative, ramase in urma procesului de privatizare.

    Cedarea pachetelor de actiuni catre FP este o masura prevazuta in proiectul Strategiei privind continuarea restructurarii, privatizarii si atragerii de investitii pentru companiile din portofoliul MEC pentru perioada 2006-2008. Procedura prevede ca inregistrarea transferului de proprietate sa fie realizata atat in Registrul Actionarilor firmei respective, cat si la Oficiul Registrului Comertului.


    Sursa: Azi, 8 august 2006

    mai mult

07.08.2006

  • Listarea Transelectrica intarzie doua saptamani

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Primele tranzactii de pe Bursa cu actiunile Transelectrica vor avea loc in a doua jumatate a lunii august, conform estimarilor reprezentantilor companiei. Acestia estimau initial ca admiterea la cota BVB si implicit inceperea tranzactiilor de pe piata cu actiunile companiei in jurul datei de 7 august.

    Directorul Directiei Piete de Capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila, a declarat ca amanarea listarii a fost determinata de organizarea cu intarziere a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) pentru aprobarea majorarii de capital, avand in vedere perioada concediilor. 'Saptamana trecuta, pe 26 iulie, a avut loc aprobarea majorarii de capital in cadrul AGA, urmand ca saptamana viitoare sa realizam inscrierea majorarii de capital la Registrul. El a adaugat ca listarea va avea loc, probabil, intre 17 si 20 august.

    Potrivit estimarilor anterioare ale companiei, aprobarea majorarii de capital urma sa fie realizata intr-o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor la data de 14 iulie, pentru ca inregistrarea la Registrul Comertului sa fie efectuata la 24 iulie.

    Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara, in a doua jumatate a lui iunie, circa 7,33 mil. actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu. Oferta s-a incheiat la 28 iunie, valoarea totala fiind de 123,14 mil. lei (34 mil. euro). Actiunile au fost suprasubscrise de 6,46 ori, investitorii depunand oferte pentru 47,38 mil. actiuni, in valoare totala de 796,08 mil. lei. Nivelul general de suprasubscriere pe transa alocata investitorilor mari, cu subscrieri de peste 500.000 de lei, a fost de 839%. Au fost inregistrate 141 de subscrieri, pentru 36.910.488 de actiuni, valoarea subscrisa fiind de 620 mil. lei. La transa investitorilor mici, au avut loc 4.720 de subscrieri, pentru 10.475.899 mil. actiuni, valoarea subscrierii fiind de 175,9 mil. lei. Nivelul de suprasubscriere la acest nivel a fost de 357%. Intermediarii ofertei au fost Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. Actionarul majoritar este Ministerul Economiei si Comertului - 72%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 august 2006
    '

    mai mult

  • Actionarii au modificat statutul BCR

    Gandul   EBS

    ___
    Actionarii BCR au aprobat modificarea statutului bancii in forma propusa de AVAS, principala schimbare privind restrangerea majoritatii ridicate de 75% pentru adoptarea deciziilor in AGA la numai cateva puncte, cum ar fi cresterea capitalului social, au declarat surse din actionariat. Viitorul actionar majoritar al BCR, Erste Bank, va avea posibilitatea sa majoreze capitalul social inainte de listarea la bursa a titlurilor bancii romanesti numai cu acordul celor cinci societati de investitii financiare (SIF) sau in cazuri cerute de normele de prudentialitate si alte cerinte legale. De asemenea, nu este conditionata de obtinerea a 75% din voturi, cresterea capitalului social necesara pentru realizarea unei oferte publice primare de actiuni, in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti. Acordul SIF-urilor va mai fi necesar pentru decizii care privesc reorganizarea, consolidarea sau actele de dispozitie cu privire la activele imobilizate a caror valoare reprezinta mai mult de 25% din fondurile proprii ale BCR.

    Deciziile vor fi adoptate cu voturile a 75% din capitalul social si pentru fuziunea BCR cu orice alta societate comerciala sau divizarea bancii, lichidarea si dizolvarea BCR sau mutarea sediului social al bancii. O alta modificare vizeaza Consiliul de Supraveghere, care va fi format din sapte membri, numiti pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi alesi pe noi perioade de trei ani. In perioada in care cele cinci SIF detin impreuna cel putin 20% din capitalul social, doi candidati vor fi nominalizati de societatile de investitii, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop. Ceilalti cinci membri vor fi propusi de actionarul majoritar, Erste Bank, dintre acestia urmand sa fie ales presedintele Consiliului de Supraveghere

    Sursa: Gandul, 7 august 2006

    mai mult

  • Vanzarea actiunilor Petrom, direct catre angajati

    Curierul National   SNP

    ___
    Vanzarea celor opt procente din actiunile Petrom, destinate actualilor sau fostilor salariati ai companiei se va face in mod direct catre acestia, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern aflat in dezbatere publica. Fostii sau actualii angajati vor putea cumpara actiunile la un pret de 0,2158 RON/actiune. Dreptul de achizitionare a actiunilor nu este transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau in alt mod. Vanzarea va fi realizata la acelasi pret cu care actiunile emise de Petrom au fost vandute catre investitorul strategic OMV. Numarul de actiuni oferit la vanzare de catre MEC-OPSPI este de 4.480.040.486, reprezentand actiuni nominative dematerializate.

    MEC-OPSPI va selecta un agent de privatizare, care se va ocupa de publicitatea vanzarii, mandatat, verificarea calitatii persoanelor care doresc sa achizitioneze actiuni emise de Petrom, actele procedurale necesare vanzarii propriu-zise, modalitatea de plata, precum si de transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor catre persoanele eligibile. Mandatul acordat agentului de privatizare poate fi completat cu dispozitii referitoare la procedura si etapele procedurii de vanzare catre fostii sau actualli salariati ai Petrom a pachetului de actiuni.

    Pentru identificarea eligibilitatii persoanelor solicitante, Ministerul Adminstratiei si Internelor va oferi Ministerului Economiei si Comertului, orice fel de date referitoare la posibilii cumparatori.

    Plata pretului actiunilor vandute se va face, integral, intr-un termen de 15 de zile lucratoare de la data semnarii contractului, informeaza Rompres.

    Sursa: Curierul National, 7 august 2006

    mai mult

04.08.2006

  • Un grup implicat in afaceri cu Gazprom a facut o oferta de preluare a Rolast Pitesti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    O companie inregistrata in Cipru, in spatele careia s-ar afla, conform informatiilor de pe piata, doi cetateni englezi, va derula, incepand de marti, o ofera publica de preluare a actiunilor producatorului de repere de cauciuc Rolast Pitesti, companie care a mers din pierdere in pierdere in ultimii ani.

    Naniero Investments Ltd. ofera 0,0675 lei/actiune, valoarea totala a ofertei fiind de 3,93 mil. euro. Societatea a cumparat in luna aprilie de la cele trei fonduri de investitii care controleaza Rolast, pachete reprezentand putin peste 33% din capitalul Rolast. Oferta de preluare evalueaza Rolast la 5,8 mil. euro.

    Conform prospectului de oferta, societatea care va lansa oferta este detinuta de alte doua societati inregistrate in Cipru si ai caror actionari nu au fost facuti publici.

    Acestea, Dema Trustees Ltd. si Dema Nominees Ltd., mai au afaceri in domeniul comertului cu energie, in special gaze naturale, conform articolelor aparute in presa internationala si publicate pe Internet. O firma detinuta de cele doua a fost acuzata in urma cu cativa ani ca a primit un sprijin financiar nejustificat din partea gigantului rus Gazprom.

    Este vorba de Eural Trans Gas care a transportat in 2003 circa 12,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Ucraina, Germania Slovacia si Polonia, conform Hermitage Capital Management, unul din principalii actionari minoritari ai Gazprom. Reprezentantii acestuia declarau in 2004 pentru cotidianul rus The Moskow Times ca traderul de energie ar fi facut un profit net nemeritat de 767 de milioane de dolari, bani care in mod normal ar fi trebuit sa ajunga in buzunarele Gazprom.

    Eural Trans Gas a fost inregistrata in Ungaria, fiind fondata de trei cetateni romani din Cluj si un israelian, conform unei anchete a cotidianului rus. Societatea, care a fost pentru o perioada de timp singurul trader de energie cu care Gazprom a lucrat, a fost vanduta ulterior de care fondatori catre trei firme inregistrate in Cipru, controlate la randul lor de Dema Trustees Ltd. si Dema Nominees Ltd, cele doua societati care se afla in spatele ofertei de preluare pentru Rolast.

    Conform The Moskow Times, in spatele acestora s-ar fi aflat doi oameni de afaceri britanici, David Brown si Robert Shetler-Jones.

    Rolast a mers aproape incontinuu pe pierderi in ultimii ani, fondurile care controleaza compania deruland mai multe programe de restructurare si operand in mai multe randuri schimbari ale managementului in incercarea de a rentabiliza societatea. De altfel, actiunile Rolast au fost in ultimii ani printre cele mai slabe plasamente de pe piata de capital.

    Rolast Pitesti a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 0,71 milioane de euro (2,53 milioane de lei), cu 35,7% mai ridicata comparativ cu pierderea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Rolast a tot mers pe pierdere in ultimii ani, din cauza acestui lucru managementul companiei fiind schimbat in mai multe randuri. Rolast a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 3,85 milioane de euro (13,72 mil. lei), in scadere cu 17,9% fata de vanzarile din perioada ianuarie-martie din 2005.

    In prezent, actionarii minoritari ai companiei sunt Romanian Investment Fund, care detine 27,6% din actiuni si MIR Asset Management, cu 13,5% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 august 2006.

    mai mult

  • Turism Felix estimeaza o crestere a cotei de piata la 20%

    Curierul National   TUFE

    ___
    Societatea Turism Felix a lansat oferta publica primara de vanzare de actiuni emise de societate. Oferta Publica vizeaza vanzarea unui numar de 77.000.000 de actiuni nominative emise, in forma dematerializata, ordinare, indivizibile, in prezent tranzactionate pe sistemul de piata XMBS dezvoltat de BVB. In urma inchiderii ofertei, actiunile societatii vor fi tranzactionate la categoria I a BVB pe baza acordului pietei reglementate, conform precizarilor reprezentantilor societatii. Intervalul de pret pentru subscrierea actiunilor este cuprins intre 0,6 lei/actiune si 1,1 lei/actiune.

    Societatea Turism Felix, controlata in proportie de 74,4% de SIF Transilvania, estimeaza pentru acest an un profit brut de 70 de miliarde ROL, in conditiile in care jumatate din capacitatea de cazare este inchisa pentru renovare. In plus, compania estimeaza anul acesta venituri de 37,2 milioane de RON, urmand ca pana in 2010 sa ajunga la un profit de 30 milioane de lei. Pe termen lung societatea estimeaza o crestere a cotei de piata de la 11% la 20%. Conform reprezentantilor companiei, 35 de milioane de lei din sursele de finantare provin din profitul de anul trecut, si estimeaza finantari in valoare de 50 de milioane de lei, de pe piata de capital.

    Activitatea principala a societatii consta in tratamente balneare, cazare, alimentatie publica si agrement, turism intern si international, exploatarea surselor de apa termominerala si distribuirea acestora pe baza licentei de concesionare a dreptului de exploatare a apelor termale.

    Sursa: Curierul National, 4 august 2006.

    mai mult

  • AGA BCR modifica statutul bancii

    Azi   

    ___
    Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR) si membrii Comitetului executiv vor putea fi numiti si revocati de Consiliul de Supraveghere al bancii, prerogativele Adunarii Generale a Actionarilor pentru aceste decizii urmand sa fie eliminate din statutul bancii. Astazi, actionarii BCR vor discuta modificarea statutului bancii, una dintre prevederi fiind transferul atributiilor de numire si revocare a membrilor conducerii executive catre Consiliul de Supraveghere. Deciziile Consiliului de Supraveghere sunt adoptate cu majoritate simpla, respectiv cu votul pozitiv al patru dintre membri. Erste Bank va detine cinci dintre cele sapte pozitii din Consiliul de Supraveghere, inclusiv functia de presedinte. Astfel, viitorul actionar majoritar al BCR va putea decide schimbarea conducerii executive fara sa fie nevoit sa convoce AGA. Presedintele executiv al BCR este Nicolae Danila. Din Comitetul Executiv mai fac parte alti cinci vicepresedinti: Danut Bunea, Ilie Mihai, Jean Andronic, Natalita Hurduc si Petre Preda. Profitul BCR a scazut

    Daniel Daianu va fi inlocuit din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, cu directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, dar va ramane in Consiliu ca membru din partea Erste Bank.

    Patru dintre membrii Consiliului de Supraveghere, respectiv doi reprezentanti ai AVAS, Gheorghe Ionescu si Jozsef Birtalan, precum si cei doi reprezentanti ai BERD si IFC, Oliver Greene si Thomas Krayenbuehl, vicepresedintele consililui, vor fi revocati ca urmare a demisiilor, potrivit convocatorului Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor BCR.

    Acestia vor fi inlocuiti cu patru reprezentanti ai Erste Bank, cel de-al cincilea loc care revine bancii austriece urmand sa fie ocupat de Daniel Daianu. Cei doi reprezentanti ai societatilor de investitii financiare (SIF), Teodor Mihaescu si Mihai Fercala, raman in continuare in Consiliul de Supraveghere. De altfel, in perioada in care cele cinci SIF detin impreuna cel putin 20% din capitalul social, doi candidati vor fi nominalizati de societatile de investitii, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop, prevedere care va fi inclusa in statutul bancii. Ceilalti cinci membri vor fi propusi de Erste Bank.

    In primele sase luni, BCR a realizat un profit net cu putin peste 450 de milioane lei, in scadere cu 5%, in termeni reali, fata de rezultatul inregistrat in prima jumatate a anului trecut, cand a raportat un castig de 443 milioane lei. Exprimat in euro, profitul celei mai mari banci din Romania a crescut insa de la 121 milioane euro la aproximativ 127 milioane euro. Rezultatul obtinut de banca in prima parte a anului reprezinta mai mult de 28% din castigul raportat pentru aceeasi perioada de Erste Bank.

    Castigul consemnat de banca acopera aproape 38% din profitul inregistrat pe intreg sistemul bancar in prima jumatate a anului, respectiv peste 1,2 miliarde lei. BCR a incheiat anul 2005 cu un profit de 742,3 milioane lei si active de 32,9 miliarde lei. Dupa primul trimestru al acestui an, banca a anuntat active de peste zece miliarde de euro.

    Sursa: Azi, 4 august 2006.

    mai mult

03.08.2006

  • Profitul Bancii Transilvania a stagnat in trimestrul al doilea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca a castigat 8,92 mil. euro in perioada aprilie-iunie fata de 8,6 mil. euro in perioada similara a anului trecut.

    Banca Transilvania a inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an o crestere a profitului net de doar 0,6% in lei si 3,7% in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza inaspririi conditiilor de pe piata bancara. Normele din ce in ce mai restrictive ale BNR, dar si investitiile realizate de banca in aceasta perioada pentru majorarea cotei de piata au fost principalii factori care au determinat diminuarea puternica a ritmului de crestere al profitului.

    Profitul net al bancii pe al doilea trimestru a fost de 31,35 mil. lei (8,92 mil. euro), comparativ cu 31,15 mil. lei (8,6 mil. euro) in trimestrul al doilea din 2005.

    'Sunt mai multi factori care au afectat rezultatul financiar al Bancii Transilvania in trimestrul al doilea. Volatilitatea ridicata a pietei de capital, scaderea marjelor de dobanda, dar si concurenta tot mai mare si lupta pentru cote de piata si-au pus amprenta asupra rezultatelor. In plus, reglementarile BNR au franat ritmul de crestere al pietei', a declarat Robert Rekkers, directorul general (CEO) al Bancii Transilvania.

    Pe primele sase luni ale anului Banca Transilvania a raportat un castig net de 58,7 milioane de lei (16,58 mil. euro), in crestere cu 13% in lei si 16% in euro comparativ cu aceeasi perioada a lui 2005. In primul trimestru, profitul net al bancii inregistrase o crestere de 31% in lei fata de primele trei luni ale anului trecut.

    Profitul raportat de banca s-a incadrat in estimarile analistilor de pe piata de capital, ale caror prognoze au oscilat intre 57 mil. lei (16 mil. euro) si 67 mil. lei (18,9 mil. euro).

    Daca profitul net al Bancii Transilvania aproape a stagnat in trimestrul al doilea, activele bancii au crescut cu aproape 19% in lei, atingand 6,25 mld. lei (1,75 mld. euro ) la finele lunii iunie. Datorita acestei cresteri de activ, Banca Transilvania a urcat de pe locul 9 pe locul 5 in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata de 4,34%.

    'Am realizat investitii foarte mari pentru a ne creste cota de piata, prin extinderea retelei teritoriale, upgradarea sistemului informatic si promovare. Este important sa ne crestem cota de piata pentru a ocupa o pozitie strategica in sistemul bancar, totusi nu vom sacrifica profitul pentru a atinge acest obiectiv', a precizat Rekkers.

    Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut de 132 milioane de lei (37,2 mil. euro la un curs mediu de 3,55 lei/ euro - n. red.), cu 20% mai mare comparativ cu profitul brut realizat in 2005.

    Banca Transilvania s-a orientat in acest an in special pe segmentul IMM-urilor si pe segmentul de retail. Banca a deschis in prima jumatate a acestui an 61 de unitati noi, reteaua teritoriala a bancii atingand la sfarsitul lunii iunie 276 de unitati.

    La Bursa, actiunile Bancii Transilvania au stagnat ieri, in asteptarea rezultatelor financiare, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 1,07 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la aproximativ 1,1 mld. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 august 2006'

    mai mult

  • Erste Bank nu va putea majora capitalul BCR fara acordul SIF-urilor

    Gandul   EBS

    ___
    Erste Bank va avea posibilitatea sa majoreze capitalul social al BCR inainte de listarea la bursa a titlurilor bancii romanesti numai cu acordul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), sau in cazuri cerute de normele de prudentialitate si alte cerinte legale. Prevederea este inscrisa pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BCR convocata pentru vineri, 4 august.

    Actionarii vor modifica statutul bancii, varianta propusa stabilind mentinerea majoritatii de 75% doar pentru cateva probleme punctuale, cum este si majorarea capitalului bancii. De asemenea, nu este conditionata de obtinerea a 75% din voturi, cresterea capitalului social necesara pentru realizarea unei oferte publice primare de actiuni, in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti. Acordul SIF-urilor va mai fi necesar pentru decizii care privesc reorganizarea, consolidarea sau actele de dispozitie cu privire la activele imobilizate a caror valoare reprezinta mai mult de 25% din fondurile proprii ale BCR. Deciziile vor fi adoptate cu voturile a 75% din capitalul social si pentru fuziunea BCR cu orice alta societate comerciala sau divizarea bancii, lichidarea si dizolvarea BCR, sau mutarea sediului social al bancii. Consiliul de Supraveghere va fi format din sapte membri, numiti pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi alesi pe noi perioade de trei ani.

    In perioada in care cele cinci SIF detin impreuna cel putin 20% din capitalul social, doi candidati vor fi nominalizati de societatile de investitii, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop. Ceilalti cinci membri vor fi propusi de actionarul majoritar, Erste Bank, dintre acestia urmand sa fie ales presedintele Consiliului de Supraveghere.

    In noul statut va fi stipulat ca, in limitele permise de prevederile legale si regulamentele Bancii Nationale a Romaniei, cel putin 40% din profitul anual net, stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, va fi aprobat pentru a fi distribuit actionarilor cu titlu de dividende.

    Toate cele trei puncte, respectiv majoritatea de 75%, structura Consiliului de Supraveghere si modul de distribuire a profitului sunt valabile cu doua conditii cumulative: SIF-urile detin un pachet de peste 25% si actiunile BCR nu sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Gandul, 3 august 2006

    mai mult

  • Grupul Rompetrol: cifra de afaceri de 2,7 miliarde dolari, in primul semestru

    Curierul National   

    ___
    Grupul Rompetrol a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 2,7 miliarde de dolari, in crestere fata de valoarea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut (1,06 miliarde dolari), cat si fata de rezultatul obtinut in intregul an 2005, cand era de de 2,4 miliarde dolari.

    Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a Grupului, a obtinut in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de peste un miliard de dolari, cu 17% mai mult decat in intervalul ianuarie - iunie 2005. Profitul operational consolidat al Rompetrol Rafinare a fost de 50 milioane de dolari. 'Pierderea neta pentru semestrul I, de 6 milioane USD, s-a datorat in principal diferentei de curs valutar negative nerealizate aferenta datoriei denominate in euro (USD 7 milioane) comparata cu diferenta de curs valutar pozitiva de 15 milioane dolari din semestrul I 2005', transmite compania.

    In acelasi interval, profitul operational consolidat al grupului a atins 63 milioane dolari, iar rezultatul net al primului semestru din 2006, incluzand dobanzile si amortizarile, a avut o pierdere de 6 milioane dolari.

    'Factorii care au influentat performantele financiare din primul trimestru au fost, in majoritate, exceptionali si nu s-au mai regasit in situatiile din perioada aprilie-iunie 2006. Piata interna s-a aliniat mai rapid la cotatiile internationale ale petrolului, ceea ce a dus la corectarea efectelor negative observate in primele trei luni asupra marjelor de rafinare realizate in Romania', transmite compania.

    Sursa: Curierul National, 3 august 2006'

    mai mult

Pagina

inchide