Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

14.07.2006

  • Pretul petrolului, un nou record

    Adevarul   RRC  SNP

    ___
    Pretul petrolului a atins ieri nivelul record de 75,88 dolari pe baril, pe fondul scaderii semnificative a stocurilor din Statele Unite si amplificarii tensiunilor intre Iran si Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite. Astfel, cotatia petrolului de referinta pe piata americana a atins nivelul record de 75,88 dolari pe baril, fiind tranzactionat ulterior la 75,78 dolari pe baril. Titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza, era cotat la 75,32 de dolari pe baril. De la inceputul anului, pretul petrolului s-a apreciat cu 24% ca urmare a cererii ridicate si a tensiunilor geopolitice.

    Sursa: Adevarul, 14 iulie 2006.

    mai mult

13.07.2006

  • Amonil Slobozia va concedia 28% din angajati

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   AMO

    ___
    Amonil Slobozia, companie producatoare de ingrasaminte chimice, va concedia 231 de angajati, conform unei hotarari a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.

    In cadrul AGA care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute a fost aprobata o noua structura organizatorica si o noua organigrama, care prevede existenta a 650 de posturi, fata de 831 cate sunt in acest moment.

    Noua structura organizatorica va fi valabila incepand cu 1 septembrie, iar concedierea colectiva va fi inceputa la 11 august. Numarul mediu de angajati la sfarsitul anului trecut a fost de 943, iar la sfarsitul primului trimestru al acestui an a ajuns la 884 de angajati.

    'Vor fi desfiintate anumite birouri din cadrul companiei. Asta presupune si mai putini angajati pe posturi de conducere', a spus Victor Dobrescu, presedintele Consiliului de Administratie. Totodata, actionarii au hotarat si modificarea programului de lucru al angajatilor de la cinci ture la patru ture.

    Noua strategie de functionare a companiei producatoare de ingrasaminte chimice cu azot prevede marirea cantitatilor livrate pe piata interna, in conditiile in care o mare parte din productia Amonil era pentru export. Amonil are in vedere si externalizarea activitatii departamentelor de Transporturi si Atelier Mecanic pentru eficientizarea activitatii.

    'E mai ieftin sa angajezi o firma specializata. Noi am externalizat anul trecut si Departamentul de Paza si Protectie dupa aceleasi considerente', spune Dobrescu.

    Totodata, AGA a aprobat un credit de aproximativ 3 mil. euro (pana la 4 mil. $) pentru finantarea activitatii curente. Pe primul trimestru, compania a avut o cifra de afaceri neta de 20,2 mil. euro si o pierdere de 0,2 mil. euro. Principalii actionari Amonil sunt Romferchim si Eurotrafing Chemicals, care detin fiecare cate 28% din titluri. Capitalizarea companiei este de 18,5 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 iulie 2006.'

    mai mult

  • Doar 0,025 la suta dintre proprietarii expropriati abuziv au primit actiuni la Fondul Proprietatea

    Gandul   

    ___
    'Numai 200 de proprietari abuziv expropriati si-au primit, pana acum, actiunile la Fondul Proprietatea, dintr-un total de 800.000 de cereri de restituiri de imobile confiscate abuziv de comunisti, depuse autoritatilor locale', a afirmat senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat. Practic, in acest moment, doar 0,025 la suta din romanii expropriati abuziv au primit actiuni la Fondul Proprietatea. Vosganian sustine ca intre 150.000 si 180.000 de cereri vor fi rezolvate prin intermediul Fondului Proprietatea, intrucat nu mai exista posibilitatea restituirii in natura a imobilelor sau terenurilor reclamate. ?La Agentia Nationala de Restituire a Proprietatii s-au centralizat pana in prezent 20.000 de dosare si doar pentru 1.800 s-a incheiat procedura de evaluare. In acest sens, Guvernul va trebui sa aplice sanctiuni severe primarilor care tergiverseaza analizarea cererilor de despagubire si sa suplimenteze temporar numarul de personal angajat pentru evaluarea cuantumului despagubirilor. In al doilea rand, trebuie marit numarul evaluatorilor Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989?, a mai precizat Vosganian. In acest moment, Autoritatea are o capacitate de evaluare redusa, de maximum 2.000 de dosare de restituit pe luna, ceea ce ar insemna ca procesul de evaluare se va incheia in sase-sapte ani, lucru considerat inacceptabil de catre Vosganian.

    Seful Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor a mai afirmat ca nu ar fi exclus ca Fondul Proprietatea sa acorde despagubiri celor care, inainte de 1989, au depus la CEC avansul pentru achizitionarea de autoturisme Dacia. ?Fondul Proprietatea ar putea acorda despagubiri si altor categorii de cetateni romani pagubiti, cum ar fi cei care au depus bani la CEC inainte de Revolutie pentru a-si cumpara masini Dacia, dar nu numai. Printre cei care ar putea primi despagubiri prin intermediul Fondului Proprietatea se numara si cetatenii romani care au abandonat sau carora le-au fost confiscate proprietati in teritorii pierdute de Romania in conditii de razboi, cum ar fi Basarabia, Cadrilaterul si Banatul Sarbesc. Totusi, orice despagubiri ar acorda Fondul Proprietatea, acestea nu vor putea merge, cronologic, mai departe de anul 1940?, a mai aratat Vosganian. Reamintim ca cei circa 37.000 de deponenti pentru achizitionarea unei masini au solicitat initial restituirea a 20% din suma rezultata in urma privatizarii CEC, suma in cauza situandu-se intre 86 de milioane si 220 milioane de lei vechi.

    Sursa: Gandul, 13 iulie 2006.

    mai mult

  • Rompetrol pregateste infiintarea depozitului de gaze de la Margineni

    Curierul National   

    ___
    Rompetrol Upstream si Romgaz poarta discutii pentru organizarea unei licitatii de selectare a firmei de consultanta care va intocmi studiul de fezabilitate privind construirea depozitului de gaze de la Roman-Margineni, au declarat, ieri, agentiei Mediafax reprezentantii Rompetrol.

    'Potrivit estimarilor, desfasurarea licitatiei va avea loc in perioada august - septembrie, finalizarea studiului de fezabilitate fiind prognozata pentru sfarsitul acestui an', au afirmat reprezentantii Rompetrol.

    Grupul Rompetrol a incheiat cu Romgaz, in luna octombrie a anului trecut, un memorandum in vederea dezvoltarii unui proiect comun pentru inmagazinarea subterana a gazelor naturale in zacamantul de la Margineni. In baza memorandumului, Rompetrol va cofinanta studiul de fezabilitate.

    Potrivit strategiei Rompetrol, grupul va construi si la Golesti un depozit de inmagazinare subterana a gazelor naturale, cu o capacitate initiala de livrare de 120 milioane metri cubi, care ar putea fi majorata la 150 milioane metri cubi. Proiectul va fi dezvoltat in urmatorii cinci ani si are o valoare de circa 25 de milioane de dolari.

    Sursa: Curierul National, 13 iulie 2006.'

    mai mult

12.07.2006

  • Calburean a ajuns prin Dafora actionarul principal al Condmag Brasov

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COMI  DAFR

    ___
    Omul de afaceri Gheorghe Calburean a cumparat ieri prin intermediul societatii Dafora Medias un pachet de 28% din actiunile Condmag Brasov, in urma unor tranzactii speciale de 11,1 mil. euro realizate pe piata RASDAQ, potrivit unor surse din piata. Vanzatorul a fost Pompei Hadarean, actionarul principal al societatii pana in acel moment, au spus aceleasi surse.

    Tranzactiile s-au facut la un pret de 0,8 lei/actiune, sub preturile la care actiunile se tranzactionau in piata. La ultimul pret de 0,83 lei/actiune, capitalizarea bursiera a Condmag este de 40,28 milioane de euro.

    O data cu achizitia de ieri, Calburean a ajuns sa controleze prin intermediul Dafora, o societate cu activitati in domeniul forajului petrolier si al constructiilor, 32,99% din actiunile Condmag, potrivit surselor citate. El este actionarul majoritar al Dafora, detinand un pachet de 65% din actiunile acesteia.

    Condmag Brasov, companie specializata in constructia de magistrale de transport, si-a schimbat practic proprietarii in ultimele luni, in urma tranzactiilor realizate pe RASDAQ. Mihai Craciun, unul din actionarii cei mai importanti ai societatii, cu o detinere de 38%, si-a lichidat treptat intreaga participatie, principalii cumparatori fiind mai multe fonduri de investitii, intre care fondul de investitii american Julius Baer International Equity Fund si cel olandez Middle Europe Investments Fund (MEI), care ajunsesera sa detina 9,62% si, respectiv, 7,5% din actiuni, potrivit ultimelor informatii disponibile.

    Ulterior, a inceput sa-si vanda din actiuni si Pompei Hadarean, celalalt actionar important al Condmag, care detinea 38,16% din titluri. Hadarean si-a vandut cea mai mare parte a actiunilor detinute.

    Sursele citate au spus ca omul de afaceri Gheorghe Calburean are drept obiectiv sa ajunga la un pachet majoritar in cadrul societatii, dar nu va putea realiza acest lucru fara sa plateasca o 'prima uriasa de pret', in conditiile in care actionariatul Condmag s-a concentrat puternic in ultimele luni, in prezent nemaifiind disponibile pachete mari la vanzare. 'Probabil va sta ceva timp fara o pozitie majoritara in cadrul societatii', au mai spus aceleasi surse.

    Sursele respective au precizat ca prin achizitia acestui pachet omul de afaceri a cautat sa-si asigure toate serviciile pe piata de gaze. Condmag este specializata in constructia de conducte magistrale de gaze, petrol, titei, in timp ce Dafora activeaza in sectorul serviciilor de foraj in domeniul industriei de petrol si gaze, printre clienti numarandu-se companii precum Romgaz sau Wintershall.

    Anul trecut, Dafora a obtinut unun profit net de 1,8 mil. euro, de sase ori mai mare comparativ cu castigul din 2004. Afacerile Dafora s-au ridicat in 2005 la 37,3 mil. euro.

    Condmag a avut impreuna cu Flotex Medias si Timgaz Buzias (societati in care detine 90% din actiuni) o cifra de afaceri de aproximativ 39,5 mil. euro si un profit net de 2,5 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 iulie 2006.'

    mai mult

  • SIF Moldova solicita modificarea statutului BCR

    Curierul National   SIF2

    ___
    SIF Moldova solicita convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BCR pentru modificarea statutului bancii si stabilirea datei de intrare in vigoare a modificarilor actului constitutiv.

    Erste Bank, castigatorul procesului de privatizare a BCR, va prelua pachetul majoritar al bancii, pana la sfarsitul lunii septembrie. Pentru aceasta este necesara aprobarea modificarii statutului bancii, prin eliminarea prevederii privind adoptarea deciziilor cu o majoritate de 75% din voturi ale actualilor actionari. Banca austriaca s-a obligat, in schimb, sa listeze titlurile BCR pe piata de capital in cel mult trei ani de la preluare.

    Pentru modificarea statutului BCR, AVAS, BERD si IFC, care detin impreuna 61,88% din actiunile bancii, au nevoie de acordul celor cinci SIF-uri. Insa, voturile salariatilor care au 8% din actiuni, si o singura societate de investitii financiare, pot modifica actul constitutiv.

    Un pachet de 30,12% din capitalul BCR este detinut de cele cinci SIF-uri si, potrivit prevederilor actuale ale statutului bancii, pot bloca orice decizie din AGA, transmite Mediafax.

    SIF Moldova preciza, la sfarsitul lunii aprilie, in cadrul AGEA, ca unele clauze ale acordului nu sunt suficient de clar exprimate in contractul de privatizare al BCR si pot conduce la interpretari divergente, iar alte clauze nu au fost mentionate in contract. Conform Consiliului de Administratie al SIF Moldova, cerinta referitoare la majorarea valorii capitalului social cu rezervele legale si statutare ale BCR anterior oricarei alte majorari a valorii capitalului social nu se regaseste in cuprinsul contractului de privatizare.

    Pachetul majoritar, de 61,88% din titluri BCR, a fost preluat de Erste Bank, cu 3,75 miliarde de euro, realizandu-se astfel cea mai mare tranzactie din Romania si cea mai mare privatizare din Europa de Sud-Est.

    Sursa: Curierul National, 12 iulie 2006.

    mai mult

  • Se pregateste o noua majorare a dobanzii BCE

    Adevarul   

    ___
    Comentariile recente ale presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet semnaleaza posibilitatea unei majorari iminente a dobanzilor, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, citat de Reuters. 'Presedintele BCE s-a exprimat in ultimele saptamani intr-o maniera foarte clara si nu cred ca va fi o surpriza daca banca se va comporta potrivit declaratiilor lui Trichet', a spus Juncker, care prezideaza discutiile ministrilor de finante din zona euro, participa la multe dintre reuniunile BCE de la Frankfurt, dar nu a fost prezent si la ultima sedinta. Pietele financiare anticipeaza ca BCE va majora dobanda de referinta la urmatoarea sedinta a consiliului de politica monetara, de la 3 august.

    Sursa: Adevarul, 12 iulie 2006.
    '

    mai mult

11.07.2006

  • Petrom e dispus sa vanda 2% din Romexterra

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Grupul petrolier Petrom isi va vinde pachetul de actiuni pe care il detine la banca Romexterra in cazul in care va primi o oferta tentanta.

    Reprezentantii bancii ungare MKB, subsidiara a grupului german Bayerische Landesbank, au anuntat la finele saptamanii trecute ca au semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la Romexterra, fara sa dea deocamdata mai multe detalii.

    'Intentionam sa vindem pachetul de actiuni detinut la Romexterra, in cazul in care ni se ofera un pret bun', au declarat pentru ZF oficialii Petrom. Ei adauga ca pana acum nu au fost contactati in vederea vanzarii pachetu- lui de 2% pe care il detin.

    'Credem ca vom primi o oferta care este aceeasi pentru toti actionarii Romexterra si odata ce vom primi aceasta oferta o vom evalua si vom lua cea mai buna decizie', au mai spus reprezentantii companiei petroliere.

    In acest moment, actionariatul Romexterra, una dintre bancile mici de pe piata, este foarte dispersat, banca avand peste 100.000 de actionari. Angajatii din industria de petrol si gaze, inclusiv sindicalistii condusi de Liviu Luca, se numara printre actionari. Petrom detine 2%, unitatile din industria de gaze - 3,23%, persoanele juridice cu capital privat - 17,63%, un alt pachet de 77,13% fiind in posesia mai multor persoane fizice.

    Potrivit unor estimari facute de surse de pe piata financiara, reprezentantii MKB - Ungaria au inaintat o oferta care evalueaza Romexterra Bank la o suma de aproximativ doua ori mai mare fata de valoarea activelor nete contabile. In aceste conditii, sursele citate indica faptul ca oferta bancii ungare evalueaza intreaga banca in jurul valorii de 100 milioane de euro.

    Acordul de preluare a fost semnat la Budapesta de presedintele Romexterra, Adrian Radu, si unii dintre actionari si presupune realizarea unei oferte de cumparare a actiunilor, adresate tuturor actionarilor.

    Romexterra detinea la finele anului trecut o cota de piata de 0,8%, cu active de 286 mil. euro, raportand un profit net de 2,45 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 iulie 2006.'

    mai mult

  • Mol vrea rafinarie romaneasca si retea extinsa de benzinarii

    Smart Financial   

    ___
    Compania petroliera ungara Mol Rt intentioneaza sa achizitioneze o rafinarie romaneasca si sa continue constructia de noi benzinarii ?n Romania, ca parte a strategiei sale de extindere ?n Europa de Est, a declarat, vineri, pentru Bloomberg purtatoarea de cuvant de la Mol Romania, Eva Csog.

    'Avem planuri de a achizitiona o rafinarie pe termen mediu, posibil in urmatorii trei-cinci ani. Insa am putea realiza acest lucru mai devreme, daca se iveste o oportunitate ?n acest sens', a spus Eva Csog. Aceasta a precizat ca firma ungara nu are ?n vedere o anumita rafinarie rom?neasca, referindu-se la declaratiile recente ale directorului financiar de la Mol Romania, Dumitru Dragomir, potrivit caruia Rafo Onesti nu este rafinaria vizata de Mol.

    In cea ce priveste extinderea lantului de benzinarii Mol din Romania, Eva Csog a precizat ca Mol intentioneaza sa cheltuiasca aproximativ 20 milioane euro ?n acest an si ?n urmatorul pentru a controla 20 la suta din piata distributiei de carburanti din Romania.

    La finele lunii martie 2006 Mol avea ?n Romania 135 de benzinarii si controla 13 procente din piata distributiei de carburanti. In 2005 Mol a platit 70 milioane dolari pentru a prelua cele 59 de benzinarii pe care le avea grupul Royal Dutch/Shell ?n Romania.

    Sursa: SMARTfinancial.ro'

    mai mult

  • Productia, comertul si serviciile sunt in crestere fata de 2005

    Gandul   

    ___
    Ritmul de crestere a productiei industriale s-a marit puternic in luna mai, pana la 15,7% fata de mai 2005, astfel ca avansul din primele cinci luni a urcat la 5,9%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). ?Aceasta crestere a fost anticipata in buletinele de conjunctura pe care Grupul de Economie Aplicata ?GEA?le face. Una dintre explicatii consta in faptul ca multe firme incearca sa produca mai mult inainte de aderare, la niste preturi mai mici, pentru a putea vinde la preturi mai mari sau identice dupa 1 ianuarie 2007?, a declarat Liviu Voinea, directorul de cercetare al GEA. Potrivit datelor INS, cifra de afaceri totala a firmelor din industrie a fost, in primele cinci luni ale anului, mai mare cu 4,2% fata de acelasi interval al anului trecut, cea mai importanta crestere fiind semnalata in mai, cand productia industriala a crescut cu 15,7%. De asemenea, industria prelucratoare a crescut mai repede (6,3%) decat celelalte ramuri industriale. Voinea considera ca indicatorii prezentati de statisticieni se datoreaza restructurarilor din industrie, motivate de un an 2005 foarte prost. ?Scumpirile din 2005 si aprecierea cursului au contribuit la restructurari, inclusiv in ceea ce priveste numarul de salariati?, a explicat el.

    Raportul INS mai arata faptul ca romanii produc in acelasi timp cu pana la zece la suta mai mult decat anul trecut, cresterea productivitatii fiind de 9,9 la suta. Cel mai dinamic sector a fost cel al comertului cu amanuntul, care a crescut cu peste 25 la suta in acest an, comparativ cu 2005. Cele mai semnificative evolutii s-au obtinut la vanzarile de alcool si tigari (32,7%), dar nu neaparat cantitativ, ci ca urmare a scumpirilor acestor produse. ?Este normala evolutia la bautura si tigari, cat timp aceste produse s-au scumpit. Cresterea preturilor acestor produse nu afecteaza cererea, dar determina cresterea cifrei de afaceri?, a confirmat Liviu Voinea.

    Ritmul ridicat de crestere a productiei industriale creeaza premisele cresterii produsului intern brut in al doilea trimestru. INS a anuntat recent ca economia Romaniei a crescut cu 6,9% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    Numarul somerilor ? in scadere

    La finele lunii mai, in Romania erau inregistrati peste 481.000 de someri, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Comparativ cu luna mai din anul 2005, numarul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca a fost mai mic cu 14,7 mii persoane, ceea ce corespunde unei rate a somajului de 5,5 la suta. Din numarul total al somerilor inregistrati, femeile reprezinta ceva mai putin de 40 la suta. Rata somajului pentru femei a fost cu 1,6 puncte procentuale mai mica decat cea inregistrata pentru barbati (4,6% fata de 6,2%).

    Rate ridicate ale somajului se inregistreaza in judetele Vaslui (10,0%), Mehedinti (9,8%) si Gorj (9,7%), in vreme ce ratele cele mai scazute au fost in judetele Timis (2,2%), Ilfov (2,3%) si Bihor (3,0%).

    Sursa: Gandul, 11 iulie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide