Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.07.2006

  • Batalia bancilor-gigant se da in Romania

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Marii jucatori regionali au crescut pe seama fostelor tari comuniste.

    Cele mai mari cinci banci din Europa Centrala si de Est sunt Unicredit, Erste, KBC, Raiffeisen si Societe Generale, rezulta dintr-un studiu publicat de divi-zia de cercetare a Unicredit. Toate, mai putin KBC, sunt prezente si in Romania, ocupand pozitii din top 5 in sistemul bancar.

    Marile privatizari din fostele state comuniste au constituit cheia succesului pentru aceste banci. In urma cu 10 ani, aveau o dimensiune medie in tarile de origine, riscand sa fie preluate de marii jucatori la nivel mondial.

    Achizitiile fostelor institutii de credit de stat din Europa Centrala s-au dovedit o solutie salvatoare: au permis atingerea unor ritmuri de crestere a activitatii care au eclipsat rezultatele bancilor conservatoare din Occident, prezente doar in tarile dezvoltate.

    In plus, si profitabilitatea a fost net superioara celor a concurentilor activi doar pe pietele mature, gratie nivelului mult mai ridicat al dobanzilor la credite, fata de cele la depozite.

    Profituri-record pentru curajosi

    Anul trecut, bancile din Europa Centrala si de Est au asigurat actio-narilor profituri de 21 de miliarde de euro, potrivit Unicredit. Iar castigurile urmeaza sa depaseasca 32 de miliarde de euro in 2008. In Romania, profitul institutiilor de credit a depasit 575 de milioane de euro in 2005.

    Piata totala a primilor cinci jucatori, exprimata prin valoarea activelor, se ridica la peste 250 de miliarde de euro, doar pentru activitatea din Europa Centrala si de Est. Spre comparatie, activele totale ale sistemului bancar romanesc n-au sarit de pragul de 35 de miliarde de euro anul trecut.

    Granzii din Romania

    Din topul celor mai mari banci din Europa Centrala si de Est, Erste, Societe Generale, Raiffeisen si Unicredit isi adjudeca primele patru locuri din sistemul bancar autohton. Marele absent este banca belgiana KBC.

    Preluarea BCR va face din austriecii de la Erste cel mai mare jucator pe piata bancara din Romania. Si va permite grupului de la Viena sa urce un loc in clasamentul bancilor regionale, de pe pozitia a treia, pe a doua, intrecand KBC.

    Pozitia de lider apartine italienilor de la Unicredit, care au preluat anul trecut banca germana HVB - ambele institutii detinand banci aflate pe locul intai sau doi in tarile din Europa Centrala si de Est.

    In Romania, din fuziunea Unicredit-HVB-Tiriac va rezulta o banca ce ameninta sa detroneze Raiffeisen de pe locul trei in clasamentul bancilor, dupa marime. Pe locul patru la nivel european se afla Raiffeisen.

    Pe locul cinci, francezii de la Societe Generale. Performantele acestora in Romania se dovedesc mai bune decat in alte tari, BRD fiind a doua mare banca din sistem. In ultimul an, ungurii de la OTP vin puternic din spate, ocupand deja locul sapte in topul celor mai mari banci din regiune.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 28 iulie 2006.

    mai mult

  • Firmele vor putea da dividende in timpul exercitiului fiscal

    Curentul   

    ___
    Din 2008, patronii vor simti din nou confortul oferit de faptul ca pot beneficia de profitul propriei activitati. Firmele ar putea distribui dividende catre actionari chiar din timpul exercitiului fiscal, prevedere care este in vederea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru 2008, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Catalin Doica.

    Prevederile noului Cod fiscal stabilesc posibilitatea platii impozitului pe profit anticipat doar pentru institutiile bancare, pornind de la rezultatele exercitiului financiar precedent, regularizarea urmand sa fie realizata in luna aprilie a urmatorului an.

    Aceasta prevedere va fi extinsa din 2008 si la societatile comerciale: 'In aceste conditii, analizam posibilitatea de a permite societatilor comerciale sa distribuie dividende in timpul anului, solicitare foarte des intalnita in discutiile cu mediul de afaceri', a spus Doica.

    El a explicat ca o astfel de modalitate ar avantaja si bugetul de stat, intrucat incasarile din impozitele aferente dividendelor s-ar realiza esalonat pe parcursul unui an, si nu intr-o perioada scurta, cum este in prezent.

    Totodata, MFP are in vedere eliminarea conditionarii deductibilitatii cheltuielilor de transport si cazare in functie de obtinerea de profit.

    Prin normele de aplicare a Codului fiscal, Finantele vor stabili si sectoarele din economie care vor putea emite facturi simplificate.

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa publice normele de aplicare ale noului Cod fiscal pana la data de 15 octombrie, pentru a putea republica intreaga legislatie inainte de sfarsitul acestui an, a declarat, ieri, secretarul de stat in MFP, Catalin Doica.

    Vine publicarea in 'Monitor'

    La sfarsitul acestei saptamani, 'Monitorul Oficial va trece la publicarea efectiva a noului Cod fiscal, care va fi republicat cu tot cu norme pana la 1 ianuarie 2007', a spus Doica. Codul fiscal a fost adoptat de parlament la inceputul lunii iulie.

    Printre prevederile incluse in actul normativ se numara introducerea impozitului gradual pentru IMM-uri, aplicarea unui impozit de 3% pe valoarea tranzactiei imobiliare si renuntarea la taxa de timbru, diferentierea impozitului pentru tranzactiile de pe piata de capital, impunerea unei accize minime de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, majorarea graduala pentru taxele la prima inmatriculare a autoturismelor si cresterea impozitului pentru vile.

    Oficialul MFP a mentionat ca printre actele legislative pe care institutia le are in lucru va fi si proiectul de modificare a legislatiei privind jocurile de noroc.

    Doica spune ca reglementarea jocului de noroc va fi operata prin lege, si nu prin ordonanta de urgenta, iar Ministerul Finantelor Publice va supune dezbaterii un prim proiect in perioada urmatoare.

    In acelasi timp, MFP si ANAF lucreaza la modificarea regulamentului privind antrepozitele fiscale.

    Sursa: Curentul, 28 iulie 2006.'

    mai mult

27.07.2006

  • Comenzi de 17 mil. euro pentru SN Orsova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNO

    ___
    Consiliul de Administratie (CA) al companiei Santierul Naval Orsova a aprobat marti un numar de 11 contracte cu o valoare totala de 17,09 mil. euro, pentru constructia de nave destinate unor firme olandeze, a informat compania. 'Contractele au fost incheiate in perioada mai-iunie, iar navele vor fi livrate in 2007. Constructia unei nave dureaza intre 6 si 7 luni', a declarat directorul general executiv al Santierului Naval Orsova, Constantin Badoi. Acordurile au fost semnate cu firmele Gebr De Jonge Shipbuilding Services, Euromaritime Shipbuiding, RensenShipbuilding, Handel en Scheepvaartbedrij si Veka Shipbuilding si au valori cuprinse intre 1,3 mil. euro si 4,7 mil. euro. Actiunile Santierului Naval Orsova sunt cotate la BVB la categoria a II-a. In cursul sedintei de tranzactionare de marti, pretul unui titlu era de 4,2 lei. Capitalizarea companiei este de 36,3 mil. lei. In primul trimestru al anului, Santierului Naval Orsova a inregistrat o cifra de afaceri de 11,1 milioane lei si pierderi de circa 0,6 mil. lei. Compania are 718 angajati.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 iulie 2006.'

    mai mult

  • Perdantii de la BCR vor face o banca noua

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Banca Millennium BCP se pregateste sa inainteze BNR o cerere de autorizare pentru infiintarea unei institutii de credit in Romania, potrivit lui Paulo Texeira Pinto, presedintele Consiliului Executiv de Directori ai bancii portugheze.

    'In ceea ce priveste Romania, ne reafirmam interesul pentru lansarea unei investitii de tip greenfield si, in prezent, pregatim documentele necesare care vor fi inaintate autoritatilor locale pentru obtinerea licentelor si a autorizatiilor. Dupa ce acestea vor fi obtinute, vom prezenta detaliile proiectului', a declarat Texeira Pinto intr-un comunicat.

    Active de 76 miliarde euro

    Banca portugheza a fost unul dintre cei doi finalisti in cursa pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), fiind devansata de Erste Bank. Institutia de credit austriaca a oferit pentru 61,88% din actiunile BCR o suma de 3,75 miliarde de euro.

    Informatii referitoare la o posibila intrare pe piata romaneasca a bancii portugheze circula de la inceputul acestui an. Millennium are active in valoare de 76,3 miliarde euro.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 27 iulie 2006.'

    mai mult

  • Vanzari in pachet de 10 pentru BRD si Transelectrica

    Curierul National   TEL

    ___
    Actiunile BRD SocGen si Transelectrica vor fi tranzactionate in pachete de 10 actiuni, conform derogarii aprobate de CA al Bursei de Valori Bucuresti. 'Decizia de aprobare a acestei derogari a fost luata ieri (marti, n.r.), in cadrul sedintei Consiliului Bursei, si va intra in vigoare dupa ce va fi anuntata in sistem', a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB citat de NewsIn.

    In ceea ce priveste Transelectrica, hotararea CA va intra in vigoare odata cu momentul listarii actiunilor 'daca se respecta calendarul, ar trebui sa fie in piata la inceputul lunii august' a precizat Farmache. 'In cazul BRD, probabil ca va mai dura cateva zile, si va putea intra in vigoare fie la sfarsitul saptamanii, fie la inceputul saptamanii viitoare', a precizat Septimiu Stoica, presedintele Consiliului BVB.

    Tranzactionarea titlurilor BRD se face in prezent in pachete de 500 de actiuni potrivit prevederilor Codului Bursier actual.

    Sursa: Curierul National, 27 iulie 2006.'

    mai mult

26.07.2006

  • Investitie de 19,5 mil. dolari in portul Constanta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Constanta South Container Terminal, companie controlata de operatorul portuar arab Dubai Port World (DPW), va investi 19,5 mil. dolari (15,7 mil. euro) pentru extinderea capacitatii terminalului de containere din portul Constanta Sud. Mircea Bania, directorul Administratiei Portului Constanta, a precizat ca valoarea totala a investitiei este estimata la peste 50 mil. dolari. Terminalul detinut de DPW a fost construit de un consortiu japonez, investitia initiala fiind de 90 mil. dolari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 iulie 2006.

    mai mult

  • Actiunile Fondului Proprietatea se grabesc sa apara la Bursa

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Mult trambitata listare a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea loc, conform spuselor presedintelui Consiliului de Supraveghere, Alexandru Paunescu (foto), in septembrie anul acesta, sau chiar mai devreme. Listarea, precum si obtinerea autorizatiei de functionare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) depind insa de clarificarea legislativa a Fondului.

    Din cauza ca parlamentarii sunt in vacanta, aprobarea modificarilor propuse de Consiliul de Supraveghere al Fondului se va face printr-o ordonanta de guvern. Totusi, aceasta se pu-tea realiza si printr-o sesiune extraordinara a Parlamentului. Dar pentru ca 'autoritatile doresc solutionarea cat mai rapida a problemelor legislative', s-a recurs la aprobarea Executivului, sustine seful FP. Voci din Opozitie declara insa ca aceasta aprobare este ilegala. Spre exemplu, un lider al PSD, citat de Mediafax, afirma ca este 'cel putin stranie ideea Guvernului de a emite o ordonanta de urgenta pentru listarea pe Bursa a acestui Fond, stiind foarte bine ca aceasta masura (...) incalca flagrant Constitutia'.

    Un alt parlamentar in dezacord cu ordonantele de urgenta este si Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor. Aceasta sustinea recent ca nu mai avem nevoie de exceptii, de ordonante de urgenta si ca statul nu ar trebui sa mai intervina in activitatea societatilor private.

    Fara prag de detinere

    In ceea ce priveste pragul de 1%, valabil in cazul societatilor de investitii financiare, presedintele FP a declarat pentru NewsIn ca nu va exista si in cazul institutiei pe care o administreza. Reamintim ca presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, declara ca ambele entitati sunt fonduri inchise de investiti si ca ar trebui sa li se aplice aceeasi lege. Acesta atragea atentia ca, fara un astfel de prag, FP ar putea cadea in mana unei singure persoane. Reprezentanti ai presei sustineau ca deja se vand titluri de despagubire la preturi subevaluate, pe piata 'alba', la notariate. In replica, presedintele FP a spus ca aceste titluri se pot transfera, din punct de vedere legal, doar prin succesiune. Iar pentru ca aceste tipuri de vanzari sa nu se repete, Paunescu a dat asigurari ca se lucreaza la un proiect prin care se vor preveni actiunile de acest gen.

    'FP nu este functional'

    Pe baza a trei decizii succesive, luate de Curtea Europeana a Dreptului Omului (CEDO), un oficial al Opozitiei a afirmat ca incercarea Guvernului Romaniei de a constitui Fondul Proprietatea nu reprezinta o garantie pentru despagubirea fostilor proprietari. Mai mult, instanta europeana a stabilit ca aceasta institutie pe care Guvernul de la Bucuresti incearca cu tot dinadinsul sa o puna in miscare nu este functionala, adauga reprezentantul Opozitiei. Cu toate acestea, presedintele FP estimeaza ca se vor inregistra peste 850.000 de cereri de despagubire, iar dintre acestea, doar pentru 200.000 se vor acorda actiuni FP. Si asta pentru ca celorlalti li se vor retroceda bunurile. La momentul de fata, in schimb, Fondul are doar 97 de actionari, care nu acopera nici macar 1% din capitalul social al organismului de plasament.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 26 iulie 2006.'

    mai mult

  • Grecii si ungurii se bat in finala pentru cumpararea CEC

    Gandul   

    ___
    National Bank of Greece si OTP Bank sunt cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC. Ieri, in urma analizarii ofertelor si a punctarii pe baza grilei stabilite pentru vanzare, Comisia de privatizare a bancii a stabilit sa continue negocierile doar cu cele doua banci, banca austriaca Raiffeisen fiind eliminata din competitie, ca urmare a obtinerii unui punctaj cu circa 10% sub cele ale contracandidatelor sale. “Cu bancile ramase in cursa vom incepe negocierile, la 1 august, pentru forma finala a contractului. In jurul datei de 23 august, aceste negocieri vor lua sfarsit, urmand ca la sfarsitul lunii august sa avem ofertele finale”, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

    In ce priveste sumele avansate de catre cele doua banci pentru cumpararea CEC, Vladescu - care este si presedintele Comisiei de privatizare - spune ca sunt “acceptabile”. “Ofertele sunt in limite acceptabile. Sumele nu vor fi facute publice, ofertele au fost sigilate si secretizate”, a afirmat ministrul Finantelor. Potrivit unor surse citate de Mediafax, doar una dintre cele doua banci calificate in etapa finala pentru cumpararea CEC a depus o oferta de peste 500 de milioane euro, suma minima avansata de ministrul Finantelor pentru continuarea privatizarii. In etapa care urmeaza, a depunerii ofertelor financiare angajante imbunatatite, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care maximizeaza pretul de vanzare.

    Candidatii la mana CEC s-au ferit sa comenteze cifrele avansate. Oficialii OTP Bank considera ca oferta depusa de banca ungara este “corecta si realista”. “Conducerea celei mai mari institutii de credit din Ungaria este multumita sa afle ca banca a fost selectata pentru urmatoarea etapa a privatizarii CEC, a firmat Laszlo Wolf, directorul general adjunct al OTP. Banca ungara OTP este succesoarea Bancii Nationale de Economii, care in 1990 a devenit companie publica si a fost redenumita Banca Nationala Comerciala de Economii. Privatizarea bancii a inceput in 1995. In prezent, actionariatul este dispersat, fiind alcatuit din investitori privati si institutionali. OTP mai are operatiuni in Slovacia, Bulgaria, Romania, Serbia, Rusia. In acest an, banca ungara a cheltuit peste 1 miliard de euro pentru achizitii. National Bank of Greece este cea mai mare si cea mai veche banca din Grecia, unde are o retea de 570 de filiale, in timp ce numarul de unitati din strainatate ajunge la 290. In Romania, Grupul NBG este prezent din 2003, cand a preluat Banca Romaneasca.

    Statul roman vinde 69,9% din actiunile CEC, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau total, prin oferta publica pe piata interna sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti.

    Sursa: Gandul, 26 iulie 2006.

    mai mult

25.07.2006

  • Fondul Proprietatea poate sa intarzie listarea pe Bursa pana la anul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    'Daca se respecta legislatia aflata in vigoare, este practic imposibil ca Fondul Proprietatea sa mai poata fi listat pana la sfarsitul anului', a spus ea.

    Totusi, listarea ar putea avea loc intr-una din lunile ramase din 2006 doar daca Guvernul ar prevede o accelerare a procedurilor printr-o ordonanta de urgenta, a adaugat Iordache. Programata initial in luna aprilie a acestui an, listarea la Bursa a Fondului Proprietatea a fost intarziata in mai multe etape, ultimul termen avansat de autoritati fiind toamna acestui an.

    In alta ordine de idei, la Fondul Proprietatea ar putea fi stabilit un prag de detinere, conform legislatiei actuale, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedinte al Bursei de Valori.

    'Fondul Proprietatea este in acest moment asimilat 'altor organisme de plasament colectiv', pentru care legislatia prevede un prag de detinere, la fel ca la SIF-uri', spune Dan Paul. Fondul Proprietatea ar putea avea aceeasi soarta ca si societatile de investitii financiare (SIF), pentru care in prezent exista un prag de detinere de 1%, a explicat el.

    Motivatia pentru care SIF-urile au un prag de detinere este teama legiuitorului ca aceste mari societati financiare ar putea fi controlate de cineva, care ar controla astfel o parte semnificativa din economie, spune Paul.

    'Din acelasi motiv, la Fondul Proprietatea ar putea fi introdus un prag de detinere, acest Fond fiind mai mare decat toate SIF-urile la un loc', a spus Paul.

    De alta parere este Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

    'Fondul Proprietatea a luat nastere printr-o lege speciala, prin asumarea raspunderii si fara consultarea Parlamentului, ceea ce inseamna ca nu i se aplica reglementarile generale privind categoria 'alte organisme de plasament colectiv'. Deci nu poate fi vorba de un prag de detinere', a conchis ea.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 iulie 2006.'

    mai mult

  • OPEC nu doreste preturi ridicate la petrol

    HotNews.ro   RRC  SNP

    ___
    Principalul producator mondial de petrol, Arabia Saudita, a declarat ca tarile membre OPEC doresc sa evite preturile ridicate la petrol, motivand ca acest fapt ar dauna cresterii economice mondiale, relateaza Reuters.

    'Statele membre ale OPEC doresc stabilitate pe piata mondiala a petrolului si doresc sa evite fluctuatiile sau cresteri ale preturilor care ar putea afecta economia globala si ar dauna in special statelor in curs de dezvoltare',a precizat Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi pentru Saudi Press Agency (SPA), preluata de Reuters.

    Naimi nu a mentionat insa nici o cifra legata de un nivel al pretului. Declaratiile facute de ministrul saudit al petrolului vin dupa o discutie a acestuia cu presedintele OPEC Edmund Daukoru (la randul sau Ministru al Petrolului in Nigeria), conform caruia ultima modificare a pretului petrolului pana aproape de 80 de dolari barilul loveste economia mondiala.

    Naimi si Daukoru au discutat situatia pietei petrolului si 'dorinta OPEC pentru o piata stabila', referindu-se insa si la o posibila cooperare energetica bilaterala, fara a mentiona si alte detalii.

    Petrolul a depasit vineri 74 de dolari per baril datorita ingrijorarii pietei in legatura cu situatia conflictuala din Estul Mijlociu si cea a productiei petroliere scazute din Statele Unite. Pretul petrolului nerafinat pentru luna septembrie in Statele Unite a crescut cu 16 centi pana la 74,43 de dolari barilul, iar in Londra pretul era de 73, 75 dolari barilul.

    Petrolul a scazut de la valoarea istorica de 78 de dolari barilul atinsa la inceputul acestei luni datorita temerilor unei posibile extinderi a conflictului din estul Orientului Mijlociu spre alte tari producatoare de petrol din zona, dar tot ramane cu 22% mai crescut anul acesta decat anul trecut.

    Daukoru, aflat intr-un tur al unor tari membre ale OPEC, a declarat ca recentele cresteri ale pretului petrolului se afla in directa legatura cu conflictul dintre Israel si Hezbollah si ca un pret acceptabil pentru un baril s-ar afla in jurul a 60 de dolari.

    Conform ministrului nigerian, OPEC are capacitati de supraproductie de peste 2 milioane de barili pe zi in caz de nevoie. In acest sens, Arabia Saudita, ca principal producator al OPEC, ar sustine in mare parte aceasta cantitate.

    OPEC, organizatie care ofera pe piata mai mult de o treime din totalul mondial de petrol, a declarat aceasta luna ca pietele de petrol sunt foarte bine aprovizionate si ca nu are nici un fel de influenta asupra tensiunilor geopolitice care conduc la cresteri ale pretului.

    Chemarea lansata de presedintele OPEC ar putea fi interpretata si prin prisma ingrijorarilor legate de rezervele petroliere ale Nigeriei si nelinistea privind programul nuclear iranian.

    Turneul efectuat de Daukoru, menit a rezolva si unele probleme interne ale OPEC, va continua in mod sigur si in Iran si Libia. Aici se preconizeaza a se adresa o veche problema legata de postul de secretar general al OPEC. O alta instanta conflictuala o constituie dorinta atat a Libiei cat si a Arabiei Saudite de a gazdui o conferinta a sefilor de stat si de guvern a membrelor OPEC.

    Sursa: HotNews, 24 iul 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide