Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

19.07.2006

  • SIF Oltenia si Banat-Crisana sunt peste buget la jumatatea anului

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION

    ___
    SIF Oltenia a obtinut dupa primul semestru al anului un profit net de 91,5 milioane de lei (25,8 milioane de euro), cel mai ridicat castig dintre cele patru societati de investitii financiare care au prezentat pana in prezent rezultatele financiare la sase luni. Castigul SIF Oltenia este cu 70% mai ridicat comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut si cu 30% peste nivelul bugetat pentru intreg anul.

    Un profit peste buget a mai raportat si SIF Banat - Crisana. SIF Muntenia nu a prezentat pana in acest moment datele pe primul semestru, dar probabil si aceasta societate va obtine un castig peste buget la finalul lunii iunie, in conditiile in care dupa primele cinci luni ale anului era foarte aproape de nivelul bugetat pentru tot anul.

    Castigul SIF Oltenia este doar in usoara crestere, de 4,6% fata de nivelul de la sfarsitul lunii mai, de 38 milioane de lei (10,8 milioane de euro), in conditiile in care societatea a incasat in mai cele mai importante dividende, de la banci si Petrom. Numai de la BCR si BRD, SIF-urile trebuia sa primeasca dividende de peste noua milioane de euro.

    'In luna mai am incasat dividendele de la BRD, BCR si Petrom. Luna trecuta, cele mai importante surse de venit constituindu-le profitul din vanzarea pachetului majoritar la Avicola Tartasesti si din retragerea de la Elpreco', a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    Potrivit conducerii societatii, profitul SIF Oltenia in urma tranzactiei de 14,56 milioane de lei, prin care a vandut pachetul de la Avicola, s-a ridicat la 9 milioane de lei, cea mai mare parte a acestuia fiind inregistrata in aprilie, iar restul luna trecuta.

    Tot in iunie, SIF Oltenia a mai incasat si 6 milioane de lei, in urma retragerii din societatea Elpreco, in cadrul procesului de delistare in care se afla aceasta. SIF Banat - Crisana, care ajunsese prima la profit dupa primele cinci luni ale anului, in urma vanzarii pentru 24,5 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) a pachetului de actiuni detinut la producatorul de tevi Silcotub Zalau, a obtinut la finalul lunii iunie un castig de 72,67 milioane de lei (20,5 milioane de euro), cu circa 46% mai ridicat fata de profitul din perioada similara a anului trecut.

    Castigul acestei societati este cu 27% mai ridicat decat profitul net bugetat pentru acest an. Dupa primele cinci luni ale anului, SIF Banat-Crisana avea un profit de 64,6 milioane de lei (18,4 milioane de euro).

    Celelalte doua SIF-uri care au mai raportat datele financiare la sase luni, SIF Moldova si SIF Transilvania, au obtinut castiguri de 26,15 milioane de lei (7,4 milioane de euro) si, respectiv, de 35,4 milioane de lei (peste 10 milioane de euro).

    SIF Transilvania se afla la nivelul profitului net de la sfarsitul lui iunie cu 11,5% sub nivelul bugetat pentru tot anul si cu circa 1% peste profitul inregistrat in primele sase luni din 2005.

    SIF Moldova are ceva mai mult de recuperat pana la a atinge profitul bugetat pentru acest an, castigul de la sase luni fiind cu 33% sub bugetul pe intreg anul. In acelasi timp, profitul raportat de aceasta societate este cu 47% mai redus fata de castigul din primul semestru al anului trecut.

    La finalul lunii iunie, activul net unitar al SIF Oltenia era de 2,9059 lei/actiune, in timp ce in cazul celorlalte SIF-uri, valoarea activului net unitar era de 2,4811 lei/actiune (SIF Transilvania), 2,2381 lei/actiune (SIF Banat - Crisana) si, respectiv, de 2,1755 lei/actiune, pentru SIF Moldova.

    La Bursa, SIF-urile au inregistrat ieri o crestere in medie de 2%, reconfirmand tendinta de crestere pe care au intrat de cateva saptamani.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 iulie 2006.'

    mai mult

  • Alro a incheiat contracte in grup de peste 22 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, a incheiat incepand cu anul trecut contracte in valoare de mai multe zeci de milioane de euro cu alte companii din cadrul grupului. Dintre acestea, 22 mil. euro este doar valoarea contractelor cu suma fixa, valoarea celorlalte contracte fiind indexata la pretul aluminiului sau al materiilor prime pe pietele internationale.

    Alro a incheiat totodata si un contract pentru inchirierea de spatii de birouri cu societatea Rivergate SRL, in valoare de doua milioane de euro.

    Grupul Alro include pe langa Alro Slatina si companiile Alprom Slatina, Alum Tulcea si casa de comert Conef Bucuresti.

    Alro se afla in plin proces de fuziune cu Alum, fuziunea reprezentand o etapa a strategiei de integrare pe verticala aplicata de Marco Industries, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu. Grupul Marco Industries, inregistrat in Olanda, este detinut de omul de afaceri rus Vitali Masitschi.

    Potrivit datelor prezentate de Alro, cele mai mari contracte au fost incheiate cu producatorul de alumina Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima al companiei. Alro a incheiat contracte cu Alum de circa 15,5 mil. euro, fara a include si contractele in care pretul depinde de evolutia metalului la bursa londoneza.

    Dintre acestea, cel mai mare contract a fost incheiat la inceputul lunii martie a anului trecut si potrivit acestuia Alum va livra peste 2,5 milioane de tone de alumina calcinata in perioada 2006-2012, la un pret reprezentand 14,75% din cotatia la bursa din Londra.

    Plata ar urma sa se faca in avans la finalul fiecarei luni pentru marfa care se va livra in luna urmatoare.

    Pe Bursa, capitalizarea Alro este de 762,4 milioane de euro, in conditiile in care ultimul pret al actiunilor a fost de 3,7 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 iulie 2006.

    mai mult

  • Fondul Proprietatea nu vede banii nici de la Conpet

    Curierul National   COTE

    ___
    Conpet Ploiesti, al carui actionar majoritar este Ministerul Economiei si Comertului (MEC), a hotarat prin decizia AGA sa acorde dividende tuturor actionarilor, cu exceptia Fondului Proprietatea. 'Actionarului Fondul Proprietatea nu i se vor plati de catre Conpet dividende aferente exercitiului financiar 2005'. Fondul Proprietatea s-a aratat surprins de decizia Conpet, declarand ca a formulat deja in instanta o cerere prin care cere suspendarea hotararii AGA.

    Participatii la societati profitabile, dar bani ioc

    Hotararea Conpet produce un nou soc Fondului, dupa ce si compania Romgaz, unde Proprietatea este actionar, a anuntat de curand acordarea de dividende in contul MEC, fostul actionar unic, existand putine sanse ca acesta sa accepte plata dividendelor catre Fond, daca un act normativ nu va reglementa situatia in acest sens.

    Printr-o decizie a MEC, Fondului Proprietatea i s-a cedat un pachet de 10% din actiunile Conpet. In urma unei majorari de capital social, detinerea Fondului s-a majorat la 16,06%, in timp ce MEC si-a diminuat participatia la 62,7%. Un pachet de 21,23% este detinut de alti actionari. Operatorul sistemului national de transport al produselor petroliere Conpet Ploiesti S.A. a incheiat anul 2005, pe fondul cresterii generalizate a preturilor produselor petroliere, cu un profit net de 15,4 milioane lei la o cifra de afaceri de 269,5 milioane lei.

    Prin hotarare AGA s-a decis ca 4,6 milioane lei sa fie destinati pentru acoperirea pierderii contabile din anii precedenti, iar 4 milioane de lei pentru constituirea de rezerve si surse proprii de finantare. Reamintim ca Fondul Proprietatea este constituit in scopul despagubirii proprietarilor ale caror locuinte au fost nationalizate in timpul regimului comunist si care nu pot fi retrocedate in natura.

    Fondul detine actiuni la societati-cheie ca Petrom Transelectrica, Romgaz, Electrica Muntenia, Distrigaz, Hidroelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Oil Teminal, Conpet Ploiesti. La acestea se adauga in proportie de 100% creanta detinuta de statul roman la combinatul Krivoi Rog din Ucraina, precum si creantele externe ale statului in relatia cu tari ca Mozambic, Siria, Coreea de Nord, Mongolia, Nigeria, Somalia, Tanzania.

    Sursa: Curierul National, 19 iulie 2006.'

    mai mult

18.07.2006

  • Profit cu 27% mai mic la Broker Cluj

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Societatea de intermediere pe piata de capital SSIF Broker din Cluj a anuntat ieri o scadere de 27% a profitului brut pe primul semestru fata de perioada similara a anului anterior.

    Broker este singura societate de intermediere listata la Bursa de Valori. Societatea a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 6,83 mil. lei (1,92 mil. euro) fata de un castig brut de 9,3 mil. lei in perioada similara a anului trecut.

    Scaderea profitului s-a produs in ciuda cresterii volumului de tranzactii de la Bursa fata de anul trecut si a fost cauzata in principal de evolutia nefavorabila a principalelor actiuni cotate de piata.

    Broker detine cel mai valoros portofoliu de actiuni dintre societatile de brokeraj de pe piata, cea mai mare parte a profitului din ultimii ani venind de pe urma tranzactiilor cu actiuni realizate de societate in nume propriu.

    Dupa un salt puternic in ianuarie, principalele actiuni cotate la Bursa de Valori au intrat pe o panta descendenta, multe dintre acestea ajungand luna trecuta la preturi mai mici decat la finalul anului 2005. Broker inregistreaza in contabilitate castigurile sau pierderile din tranzactii in momentul vanzarii.

    Valoarea contabila a unei actiuni Broker era la jumatatea acestui an de 1,253 lei/actiune, valoarea activelor societatii ridicandu-se la circa 23 mil. euro la aceeasi data, din care 19 mil. euro reprezentau capitaluri proprii. Portofoliul de actiuni cotate al societatii se ridica la 13,5 mil. euro, peste 90% din actiunile detinute fiind listate pe piata de capital.

    Singura participatie de peste 10% din actiunile unei companii listate este pachetul de 16,5% detinut la Mecanica Ceahlau, conform raportarilor societatii de la finalul lunii mai. Societatea detine un pachet de actiuni de pana la 5% din capitalul social la 67 de companii, iar la alte cinci companii detine participatii intre 5% si 33%.

    Alaturi de actiunile din portofoliu, societatea avea la finalul lunii trecute si aproape 1.000 de pozitii deschise la Bursa din Sibiu unde se tranzactioneaza instrumente financiare derivate.

    Broker este cea mai mare societate independenta de brokeraj de pe piata, in conditiile in care o pondere din ce in ce mai mare din tranzactiile de pe piata sunt intermediate de societati ale bancilor.

    Dupa primele sase luni ale anului Broker ocupa locul al patrulea in topul societatilor de intermediare de la Bursa de Valori cu tranzactii intermediate in valoare de 140 mil. euro si o cota de piata de 5,4%. Societatea era singura dintre primele sase care nu avea ca actionar principal o banca.

    De altfel, presedintele Broker, Petru Prunea, declara recent ca societatea este in cautare de oportunitati de fuziune cu alte societati independente de profil pentru a putea rezista concurentei tot mai puternice de pe piata.

    Actiunile Broker sunt suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori de la finalul lunii trecute pentru derularea unei majorari de capital. Ultima cotatie a actiunilor companiei a fost de 2,21 lei/ actiune, pret la care capitalizarea bursiera se ridica la 33,6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 iulie 2006.

    mai mult

  • Petrom si Rompetrol au scumpit benzina si motorina

    Realitatea Romaneasca   RRC  SNP

    ___
    Petrom a scumpit de astazi carburantii comercializati in reteaua de distributie, noul pret al benzinei fiind cu 9 bani pe litru mai mare, iar al motorinei cu 6 bani, ca urmare a variatiei cotatiilor internationale la produsele petroliere, potrivit companiei.

    Astfel, un litru de benzina Eco Premium va costa 3,56 lei, fata de 3,47 lei, in prezent, iar benzina Premium 95 fara plumb va costa 3,54 lei/litru. Un litru de benzina Top Premium 99+ se va scumpi de la 3,77 lei la 3,86 lei. Pretul motorinei Top Euro Diesel 4 va fi majorat de la 3,41 lei/litru la 3,47 lei/litru, in timp ce tipul Euro Diesel 4 va costa 3,42 lei/litru, fata de pretul actual de 3,36 lei/litru. Si Rompetrol a scumpit ieri carburantii comercializati in statiile proprii cu pana la 8 bani pe litru.

    Un litru de benzina Premium E Plus (Euro 3) si de Euro Standard fara plumb (Euro 3) costa, incepand de ieri, 3,58 de lei/litru, cu 8 bani mai mult. Benzina Euro Plus fara plumb (Euro 4) s-a scumpit cu un ban pe litru, pana la 3,90 lei, in timp ce litrul de benzina Euro Super 98 fara plumb (Euro 4) s-a scumpit cu 2 bani, pana la 4 lei. Pentru motorina, preturile au crescut cu 4 bani, un litru de Euro 3 costand 3,45 lei, in timp ce litrul de Super Euro 4 a ajuns la 3,50 lei.

    Trebuie spus ca pretul petrolului Brent a scazut la 76,90 dolari pe baril, dupa ce in cursul zilei de ieri a atins nivelul record absolut de 78,18 dolari pe baril, iar cotatia aurului a revenit sub maximul din ultimele doua luni. Potrivit Reuters, volatilitatea pietei a fost accentuata de declaratiile unui ofiter israelian de rang inalt citate de un post de televiziune, conform caruia Israelul ar putea opri in cateva zile ofensiva din Liban.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 18 iulie 2006.

    mai mult

17.07.2006

  • Vanzarea Oltchim, la anul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Procesul de privatizare a combinatului Oltchim nu poate fi initiat in acest an, intrucat presupune o serie de etape legislative care necesita o perioada de cateva luni, a declarat directorul general al companiei, Constantin Roibu. Ministerul Economiei va vinde 53% din actiunile Oltchim, precum si datoriile combinatului la AVAS - 95,2 milioane de dolari. 'Sunt niste pasi care trebuie respectati: Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru anularea majorarii de capital, care va avea loc in august, publicarea in Monitorul Oficial si cele 30 de zile pana la intrarea in vigoare a hotararilor AGA. Ajungem deja la mijlocul lunii septembrie', a afirmat Roibu.

    Rezolvarea disputei in instanta cu actionarii minoritari si reinscrierea AVAS in calitatea de creditor al firmei, corespunzator diminuarii capitalului Oltchim, sunt probleme care vor fi finalizate pana in noiembrie, a adaugat directorul companiei.

    'Presupunand ca totul merge snur si nu vom avea parte de nici o contestatie, tot ajungem in noiembrie, asa ca nu vad posibila anul acesta demararea procesului de privatizare', a spus directorul Oltchim. Creanta de 95,2 mil. dolari va fi valorificata, partial, prin executarea silita a unor active in-dependente din patrimoniul companiei, urmand ca diferenta sa fie achitata de cumparatorul combinatului. Documentele de privatizare vor include si obligatia cumparatorului de a determina societatea sa achite, integral si la termen, ratele scadente aferente creditelor externe contractate cu garantii de stat si esalonate la plata pana la 31 octombrie 2009.

    Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat recent, citat de Reuters, ca lansarea procedurilor de privatizare a Oltchim va avea loc, probabil, in toamna, pentru ca noul actionar majoritar sa fie decis la inceputul anului viitor. Seres a afirmat ca intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni detinut la combinatul chimic catre un investitor strategic, iar pretul oferit va fi un factor-cheie in desemnarea castigatorului, adaugand ca un miliard de euro ar reprezenta o oferta buna. La bursa, actiunile Oltchim se tranzactioneaza la 0,4380 lei, ceea ce inseamna o valoare a companiei de 432 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 iulie 2006.'

    mai mult

  • Actionarii BCR vor modifica statutul bancii la AGA din 4 august

    Mediafax   

    ___
    Conducerea BCR va convoca in data de 4 august, Adunarea Generala Extraodinara pentru modificarea statutul bancii, respectiv eliminarea prevederii ca unele decizii sa fie aprobate cu o majoritate de 75%, au declarat pentru MEDIAFAX surse din actionariat.

    Anul trecut, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au semnat un acord privind renuntarea la majoritatea ridicata de 75% in schimbul angajamentului de listarea a bancii pe piata de capital in termen de trei ani de la incheierea privatizarii.

    'SIF-urile si Erste Bank vor semna un acord suplimentar care sa stipuleze ca in cazul delistarii bancii, dupa o perioada de tranzactionare la bursa, sa se revina la majoritatea de 75%, cerere acceptata de banca austriaca', au adaugat sursele citate.

    La finele anului trecut, Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii.

    AVAS va incasa din vanzarea BCR peste 2,2 miliarde euro, corespunzatoare participatie de 36,88%. Restul sumei platite de Erste Bank va reveni in cote egale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin impreuna un pachet de 25% plus doua actiuni la BCR.

    Autoritatile romane si Erste Bank au convenit sa prelungeasca cu trei luni data limita pentru finalizarea privatizarii BCR, stabilita initial pentru 21 iunie, intrucat Consiliul Concurentei a cerut clarificari suplimentare pentru a se pronunta asupra ajutorului de stat in cazul Bancorex, banca absorbita in 1999 de BCR.

    Consiliul Concurentei a emis deja decizie de neinterventie in cazul concentrarii economice rezultate prin preluarea BCR de catre Erste Bank, intrucat institutia de credit austriaca nu derula niciun fel de operatiuni pe piata romaneasca.

    Cele SIF detin impreuna 30,12% din titlurile BCR, iar un pachet de 8% a fost vandut in 2004 salariatilor BCR si pensionarilor cu ultimul loc de munca in banca.

    Sursa: Mediafax, 16 iulie 2006.'

    mai mult

  • Explozia pretului petrolului va afecta, in curand, si piata romaneasca

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Recordurile istorice atinse zi de zi pe pietele internationale ale petrolului (New York si Londra) - pe fondul violentelor din Orientul Mijlociu, Nigeria ori al atentatelor din India, vor influenta si evolutia pietei de profil din tara noastra.

    Piata interna va inregistra 'in mod clar' o crestere a pretului produselor rafinate

    Marin Anton, director general al rafinariei 'Rafo' Onesti, parte a grupului 'Balkan Petroleum', ne-a declarat: 'Este clar ca va creste pretul produselor derivate din petrol. La noi in tara, pretul este influentat decisiv de OMV-Petrom'. Domnia sa ne-a spus ca 'depindem in egala masura de ceea ce se intampla pe piata internationala si de ceea ce va face Petrom. Daca cei de la Petrom dicteaza un pret, ne vom lua dupa ei'.

    Managerul 'Rafo' este de parere ca, desi orice crestere a pretului la nivel mondial ne afecteaza direct, 'dependenta pietei noastre nu va fi exagerata fata de miscarile de pe piata internationala, deoarece noi nu avem preturile in acord cu pietele externe'. In acest sens, Marin Anton a amintit ca, in timp ce la noi in tara litrul de benzina este de 1,1 euro, in Uniunea Europeana acesta este de 1,5 euro, si de aceea 'Europa de Vest va avea mai mult de suferit in conditiile actuale'.

    In privinta posibilitatii achizitiei petrolului din spatiul ex-sovietic, Marin Anton crede ca 'cei care iau titei din aceste teritorii sunt marii traderi de petrol, care platesc inainte petrolul pe care il cumpara'. Domnia sa adauga: 'Noi suntem saraci si nu avem comercianti de asemenea anvergura, care sa intermedieze comertul de titei cu Rusia'.

    Managerul 'Rafo' a mai spus ca se asteapta, in eventualitatea unei cresteri a pretului la petrol, ca Presedintele sa cheme iarasi la discutii oficialii celor mai mari companii de pe piata interna, pentru a stabili un nivel al cresterilor.

    Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Comertului ne-a comunicat ca 'statul nu poate interveni in modificarea pretului produselor petroliere, intrucit titeiul este un produs de Bursa, iar costul sau este reglat prin mecanisme de piata libera'.

    Desi Traian Basescu a vrut sa le reaminteasca petrolistilor, la ultimele cresteri de preturi de pe piata carburantilor, ca la noi costul nu poate creste odata cu pretul international, deoarece trebuie sa se tina cont de resursele interne ale tarii noastre si de costul scazut al extractiei, companiile din domeniu nu sunt de acord cu aceasta recomandare. Reprezentantii acestora spun ca, in afara de 'OMV-Petrom', celelalte companii folosesc titei din import, iar cresterea pretului pe piata internationala afecteaza direct aceste societati.

    Analistii economici nu vad motive de crestere a pretului petrolului in tara noastra

    Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), ne-a spus ca, 'desi pe termen mediu crizele internationale pot provoca o crestere a petrolului, episoade de acest gen nu pot duce la probleme de natura financiara decit in marile tari importatoare de petrol'. Domnia sa este de parere ca 'noi, nefiind o astfel de tara, nu sunt motive sa asistam la o crestere a pretului'. In opinia sa, 'se poate manifesta si la noi efectul de contagiune, care poate atrage inclusiv devalorizarea leului'.

    Liviu Voinea crede ca 'nu sunt motive sa creasca pretul la noi, intrucit cotatia titeiului la Bursa este fictiva, adica petrolul care se vinde in Romania nu este cel care s-a tranzactionat ieri la New York, ci este vandut cel din stocuri, care a fost cumparat la un pret cuprins intre 50 si 70 de dolari barilul'. Din acest motiv, piata autohtona nu ar trebui sa fie afectata in viitorul apropiat de aceste oscilatii, potrivit spuselor lui Liviu Voinea.

    Nici Florian Libocor, analist economic, nu considera ca efectele asupra pietei interne pot fi de amploare. 'Romania are o autonomie energetica de circa 50-60%, ceea ce ridica semne de intrebare in cazul in care cresterea pretului pe plan international are o replica imediata pe piata interna', ne-a spus Florian Libocor, adaugind ca 'ar fi rational in acest caz ca si o scadere a pretului petrolului pe pietele internationale sa coincida cu o reducere imediata a pretului pe piata interna'. Cu toate acestea, domnia sa admite ca 'pentru orice economie consumatoare, cresterea pretului resurselor de care nu dispune, nu poate genera decat efecte negative', iar in consecinta 'se poate produce o depreciere a monedei americane'. In ceea ce priveste moneda nationala, Florian Libocor nu crede ca va fi afectata de aceasta crestere a pretului petrolului.

    Economia mondiala a inregistrat, in 2005, cea mai importanta expansiune din ultimii 30 de ani, iar aceasta evolutie nu ar fi fost posibila fara o crestere exponentiala a consumului de petrol. In conditiile in care Rusia a anuntat ca rata de inlocuire a rezervelor sale de titei a scazut de la 85% la 72%, iar China si-a marit consumul cu 15% si a determinat cererea mondiala sa creasca cu 40%, petrolul devine cea mai importanta moneda de schimb la nivel global. Peste toate insa, planeaza panica razboaielor regionale si a amenintarilor nucleare venite din partea adversarilor declarati ai SUA, cel mai mare consumator mondial de petrol.

    Sursa: Bursa, 17 iulie 2006.'

    mai mult

14.07.2006

  • Suspiciunile de frauda din sistemul bancar zgaltaie SIF-urile

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    O posibila frauda de mai multe sute de milioane de dolari in sistemul bancar a provocat ieri o scadere de 4% a actiunilor SIF, cei mai importanti investitori de portofoliu in bancile romanesti.

    Conform unui articol publicat in cotidianul Gandul, un om de afaceri sarb si trei complici romani sunt acuzati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ca ar fi contractat credite in valoare de 300 de milioane de dolari depunand ca garantie bilete la ordin false si un diamant cu certificat de garantie fals, aflate intr-o caseta de valori dintr-o banca romaneasca. Nu este insa clar daca si creditele au fost acordate de o banca din Romania. Suma este echivalenta cu aproximativ 40% din profiturile inregistrate in sistemul bancar anul trecut.

    SIF-urile detin participatii importante in sistemul bancar, fiind principalii actionari minoritari de la BCR si BRD, cele mai mari banci din sistem, si mai detin pachete de actiuni la Banca Transilvania si Bancpost.

    'Este foarte probabil ca informatiile privind aceasta ancheta sa stea la baza scaderii puternice a SIF-urilor', a comentat ieri Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest.

    Conform informatiilor aparute ieri pe piata, casetele de valori ar fi fost inchiriate de la Raiffeisen Bank. Reprezentantii bancii au declarat ieri ca nu au cunostinta despre acordarea unor credite pe baza unor documente false dintr-o caseta de valori a bancii.

    'Raiffeisen Bank, la fel ca cele mai multe banci, ofera casete de valori, regimul de inchiriere al acestora fiind strict reglementat de lege, iar banca respecta toate aceste prevederi. Banca nu gestioneaza continutul casetelor de valori inchiriate si nu are obligatia de a verifica autenticitatea, corectitudinea sau conformitatea bunurilor depozitate. Faptul ca aceste documente exista intr-o casuta de valori intr-o banca nu inseamna ca ele au constituit sau constituie o garantie la un credit acordat de o institutie de credit. Raiffeisen Bank nu a acordat nici un credit garantat cu documentele false invocate si nu avem cunostinta ca aceste documente ar fi fost utilizate de detinator pentru obtinerea de credite de la alte banci', a declarat Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al bancii.

    Reprezentantii BRD, Banca Transilvania si Romexterra au declarat ieri ca nu au nici o implicare in aceasta ancheta.

    Surse din sistemul bancar sustin ca exista permanent incercari de contractare a unor credite cu bilete la ordin false sau cu diamante cu certificate de garantie indoielnice, si ca aceste metode de fraudare a bancilor nu reprezinta o noutate.

    'Mai stiu cazuri in care diverse persoane au incercat sa ia credite depunand ca garantie diamante cu certificate destul de dubioase', comenta ieri pentru ZF presedintele unei banci.

    Contactati de Ziarul Financiar, Banca Nationala si BCR nu au facut nici un comentariu asupra anchetei procurorilor DIICOT pana la inchiderea editiei.

    Contactati de ZF, procurorii DIICOT au declarat initial ca nu pot oferi informatii suplimentare asupra acestui caz pe motiv ca ancheta se afla in desfasurare. Ei au precizat insa ulterior, intr-un comunicat dat publicitatii ieri seara ca noua persoane au fost retinute in acest caz.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 iulie 2006.'

    mai mult

  • Capitalul Automatica ar putea ajunge la 4,2 milioane lei

    Curierul National   

    ___
    Compania Automatica Bucuresti si-ar putea majora capitalul social cu suma de 2,5 milioane lei, ajungand astfel de la 1,74 milioane la 4,2 milioane lei. Majorarea este pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 9 august, transmite un comunicat remis de companie Bursei electronice Rasdaq. Aportul se va face prin emiterea de 25 de milioane de actiuni noi, cu valoare nominala de 0,1 lei, oferite spre subscriere detinatorilor de drepturi de preferinta apartinand actionarilor existenti la data de inregistrare. Numarul drepturilor de preferinta este egal cu numarul de actiuni inregistrat in registrul actionarilor. Pentru fiecare drept de preferinta, un actionar poate achizitiona 1,43 actiuni. Conform comunicatului transmis de companie, perioada de subscriere este 28 august - 29 septembrie 2006, plata fiind efectuata in contul companiei pana cel tarziu la 29 septembrie.

    Data de inregistrare a actionarilor asupra carora se rasfrang hotararile AGEA a fost stabilita la 25 august 2006.

    Profitul inregistrat de companie in anul financiar 2005 este de 1,06 milioane lei, la o cifra de afaceri de 26 milioane lei.

    Automatica Bucuresti este controlata de Euroforom Milenium SRL, care detine 75,55% din capitalul social al companiei.

    Sursa: Curierul National, 14 iulie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide