Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.07.2006

  • Patriciu scoate la vanzare intre 10-35% din grupul Rompetrol

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Dinu Patriciu, presedintele si actionarul majoritar al grupului Rompetrol, asteapta cumparatori pentru un pachet intre 10 si 35% din actiunile grupului, inainte de listarea pe o bursa externa pana in 2008.

    Printr-o asemenea operatiune, Patriciu ar putea atrage fonduri de pana la 600 - 625 mil. $ (in jurul a 500 - 520 mil. euro), potrivit unor estimari facute de surse din industria petroliera.

    Dinu Patriciu spune ca 'este nevoie de toate categoriile de finantare' pentru a sprijini planurile de expansiune ale operatiunilor. Rompetrol recurge des pentru finantarea operatiunilor la imprumuturi bancare, acum fiind dispus sa incerce si alte canale de atragere de lichiditati de pe piata.

    Omul de afaceri este inculpat in dosarul Rompetrol, impotriva sa procurorii formuland mai multe capete de acuzare, printre care manipularea pietei de capital, evaziune fiscala, spalare de bani sau inselaciune. Parchetul instantei supreme a pus sechestru pe un pachet de 25,8% din actiunile Petromidia, principalul activ romanesc al grupului Rompetrol, ceea ce limiteaza accesul rafinariei la contractarea de imprumuturi de la banci.

    Intrebat de ZF daca grupul Rompetrol este de vanzare, Patriciu a declarat: 'Nu ne gandim la cedarea pachetului majoritar, ci probabil intre 10 si 35% din actiunile The Rompetrol Group. Nu am nici o preferinta in ceea ce priveste categoriile de investitori, strategici sau fonduri de investitii, sunt deschis la toate discutiile, cu o singura observatie. Un investitor minoritar ar trebui sa accepte viziunea de dezvoltare pe care ne-am propus-o'.

    The Rompetrol Group (TRG) estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 6 mld. $ (5 mld. euro) si un profit inainte de plata taxelor de circa 210 mil. $ (175 mil. euro).

    TRG, societatea-mama a tuturor companiilor Rompetrol din Romania, este detinuta integral de catre societatea Rompetrol Holding (Elvetia), din care Patriciu detine 80%, iar adjunctul sau, americanul Phil Stephenson, 20%.

    'Vanzarea unui asemenea pachet de actiuni o vedem posibila pana in 2008, cand ne-am propus sa listam titlurile The Rompetrol Group pe o piata financiara mare. Londra sau alta vom vedea atunci care va fi', a adaugat Patriciu.

    Surse din industrie estimeaza ca la un EBITDA (profit inainte de plata dobanzilor, taxelor si includerea deprecierii si amortizarii) mediu de 250 - 255 mil. $ (208 - 212 mil. euro) daca se aplica un multiplu de 7, specific companiilor petroliere, se ajunge la o valoare equity (fara a lua in calcul datoriile) a grupului Rompetrol de aproximativ 1,78 - 1,8 mld. $ (1,48 - 1,5 mld. euro).

    Teatrul de operatiuni al grupului Rompetrol cuprinde acum 12 piete in spatiul dintre Oceanul Atlantic, Muntii Ural, Marea Neagra si Marea Mediterana.

    Planurile grupului Rompetrol vizeaza atingerea la finele lui 2007 a unei cifre de afaceri de 10 - 12 mld. $ (pana la 10 mld. euro) si a unui profit inainte de taxe de 350 - 400 mil. $ (292 - 333 mil. euro). Strategia grupului Rompetrol are in vedere realizarea unui portofoliu integrat de operatiuni, din care acum lipsesc activitatile de productie.

    Pe de alta parte, Patriciu vrea sa externalizeze toate companiile cu activitati non core business - adica nu au legatura cu business-ul de baza - petrolul.

    Astfel, din structura grupului Rompetrol, vor iesi afaceri precum IAIFO Zalau sau Palplast Sibiu.

    Structura grupului Rompetrol s-a schimbat dramatic la finele anului trecut, cand a fost achizitionata compania franceza Dyneff, care opereaza retele de benzinarii si depozite de carburanti in Franta si Spania. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la aproximativ 85 mil. euro. Dyneff a realizat in primele cinci luni ale anului o cifra de afaceri de circa 1,3 mld. $ (1,05 mld. euro) si un profit brut de 16 mil. $ (13 mil. euro).

    Rompetrol Rafinare (Petromidia) a inregistrat in primul trimestru al acestui an o pierdere de 19 mil. euro la venituri de 420 mil. euro. Pe bursa de la Bucuresti, valoarea Petromidia este de 418 mil. euro, in conditiile in care ultima cotatie a atins 0,07 lei pe actiune.

    Pe fondul achizitiei Dyneff - Franta, care a dus la dublarea afacerii grupului Rompetrol, structurile de conducere au fost si ele puternic reorganizate. Patriciu si Stephenson au cedat pozitiile de conducere in companiile Rompetrol din Romania, in locul lor fiind promovati tineri manageri din interiorul organizatiei. Cei doi insa si-au pastrat puterea de decizie, conducand insa compania - mama The Rompetrol Group - Olanda, care controleaza toate entitatile grupului din Romania si din strainatate.

    Inainte de achizitia Dyneff, centrul de greutate al grupului era rafinaria Petromidia, care insemna peste 80% din business.

    'Acum, Romania are o pondere de circa 28% din businessul grupului Rompetrol', afirma Patriciu. 'Industria in care activam se afla intr-un proces de transformare majora. Pana acum, visul oricarei companii era sa fie integrata. Cu cat capacitatea de productie se apropia de cea de rafinare si de marketing, cu atat companiile erau mai profitabile, iar marjele mai stabile', spune seful Rompetrol. 'Acum, numele jocului s-a schimbat si este 'trading around assets' (trading in functie de amplasarea activelor din industrie - n.r.). Inainte, casele de comert acopereau o nevoie pe care companiile petroliere nu puteau sa o asigure din punct de vedere operational.

    'Trading around assets' inseamna ca o companie poate onora o comanda din partea unei alte companii, folosindu-se de active (depozite de carburanti, rafinarii) amplasate in pozitii optime din punct de vedere geografic, mai aproape de client, care ii reduce propriile cheltuieli de operare.

    Averea Rompetrol Group NV (Olanda):

    - 50,59% din Petromidia, care controleaza Rompetrol Logistics, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Eurojet Romania, Global Security Sistem si 46% din Rompetrol Industrial Parks
    - 92,5% din Rompetrol Franta, care detine Dyneff Group (Franta)
    - 82,36% din Rompetrol SA (Rafinaria Vega), care are pachete majoritare in Astra Investitii Imobiliare SA, Romcalor Oil Services si 43% in CET Midia
    - 72,22% din Rompetrol Financial Group (Romania), care controleaza Rominserv, Rominservices Therm, Palplast, Ecomaster si 46% din Rompetrol Industrial Parks
    - 50% din P & G Consulting Ltd Cipru, care are 95% din Vector Energy - Elvetia
    - 85% din Rompetrol Bulgaria
    - 60% din RP Albania Downstream
    - 60% din Rompetrol Georgia
    - 100% din Rompetrol Rusia
    - 90% din Rompetrol Moldova
    - 70,4% din Rompetrol Well Services (Romania).

    Sursa: ZAiarul Financiar, 10 iulie 2006.'

    mai mult

  • Guvernul amana privatizarea Romgaz pentru trei ani

    Gardianul   

    ___
    Pe termen scurt, Guvernul nu doreste trecerea Romgaz in proprietate privata, privatizarea producatorului de gaze putand fi luata in discutie de-abia peste trei ani, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii ?n Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu, citat de NewsIn.

    ?In trei ani ne putem gandi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment, varianta asta este exclusa, dar in conditiile ?n care prin contractul de privatizare statul isi va lua toate masurile de precautie, se poate pune aceasta problema?, a explicat seful OPSPI. Potrivit acestuia, Romgaz nu are probleme financiare, are lichiditati, putere financiara, dar obiectivul este ?crearea unei piete competitive si intrarea companiei pe piata de capital interna sau externa? .

    Catuneanu a mai spus ca a convenit ?o forma a contractului care va fi ?ncheiat cu societatile ce compun consortiul consultantului? dupa negocieri foarte str?nse.

    Sursa: Gardianul, 10 iulie 2006.

    mai mult

  • 40% din Conpet si Oil Terminal ar putea fi vandut pe Bursa

    Curierul National   COTE  OIL

    ___
    Ministerul Economiei, actionarul majoritar al societatilor Conpet si Oil Terminal, ar putea vinde anul viitor, prin intermediul Bursei, un pachet de 40% din actiunile societatilor, conform sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Mihai Catuneanu. 'Deocamdata este o idee de-a noastra, nu este o chestiune stringenta si am vrea sa facem asta, cel mai probabil, anul viitor. Oricum ar fi, ambele societati au nevoie de investitii. Am vrea sa majoram capitalul social si la Conpet, si la Oil Terminal si sa suplimentam numarul actiunilor de pe Bursa astfel incat sa avem un free-float de 40%', a declarat Catuneanu, citat de NewsIn.

    Compania Conpet este listata pe Piata Rasdaq si are ca principal obiect de activitate prestarea de servicii de transport titei intern si din import si derivate ale acestuia.

    Oil Terminal Constanta, listata la BVB, este cel mai mare operator via mare in Romania, fiind specializat in manipularea petrolului.

    Sursa: Curierul National, 10 iulie 2006.'

    mai mult

07.07.2006

  • Primele cuvinte ale noului CEO al Petrom: cat mai mult profit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Mariana Gheorghe, proaspat instalata in functia de director general executiv al Petrom, vrea ca firma pe care o conduce sa devina 'foarte profitabila'.

    Dupa 13 ani in care a lucrat la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Mariana Gheorghe a trecut la conducerea celei mai mari companii din Romania, care activeaza in sectorul petrolier.

    Ea l-a inlocuit pe 15 iunie pe Gheorghe Constantinescu in postul de CEO al Petrom, dupa ce anterior a ocupat pozitia de membru in Consiliul de administratie al companiei din partea BERD, care detine un pachet de peste 2% din actiuni.

    'Sunt hotarata sa fac din Petrom nu numai cea mai mare companie romaneasca, ci mai ales una de succes, profitabila', a declarat, ieri, Mariana Gheorghe.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 iulie 2006.'

    mai mult

  • CA Oltchim ar putea incheia conventii cu AVAS pentru reducerea datoriei

    Curierul National   OLT

    ___
    Consiliul de Administratie al societatii Oltchim ar putea fi mandatat de actionari, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, sa incheie cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, conventii privind stingerea, in parte, a datoriei societatii, prin vanzarea la licitatie publica a anumitor active ale societatii comerciale debitoare, conform unui comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucuresti.

    De asemenea, pe ordinea de zi a AGEA din 3 august, este renuntarea la calea de atac impotriva unei sentinte civile, al carei obiect este anularea hotararii AGEA din noiembrie 2003. Hotararea AGEA vizeaza conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari, apartinand fostei Autoritati pentru Valorificarea Activelor Bancare. Prin transferul acestor actiuni la AVAS si, ulterior, la Ministerul Economiei si Comertului, cota detinuta de stat in capitalul social al Oltchim a crescut de la 53,2% la 95,7%. Actionarii minoritari ai societatii au contestat decizia in instanta.

    Daca decizia AGEA din 2003 va fi anulata, AVAS redevine creditor al societatii, iar MEC va incepe procesul de privatizare a uzinei. Anul acesta Oltchim estimeaza un profit net de 43,5 milioane de lei, si o cifra de afaceri de 1,78 miliarde lei, in crestere cu 23% fata de nivelul de 1,44 miliarde lei raportat anul trecut. Companii ca Vienna Capital Partners, care detine combinatul chimic din Ungaria Borsodchem, si principala societate petroliera din Polonia, PKN Orlen, s-au aratat interesate de preluarea societatii Oltchim.

    Sursa: Curierul National, 7 iulie 2006.

    mai mult

  • Fondul Proprietatea nu are sanse sa fie functional pina in 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Toate persoanele implicate in functionarea 'Fondului Proprietatea' ridica din umeri atunci cind vine vorba de posibilitatea ca acest Fond sa functioneze, desi reclama sa de pe unele posturi TV lasa impresia ca totul este in regula

    Schimbarile necesare pentru ca 'Fondul Proprietatea' sa fie autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si sa ii poata despagubi pe fostii proprietari din regimului comunist, deposedati in mod abuziv, nu au fost operate inca in legislatie. Intre timp, conducerea 'Fondului Proprietatea' a fost schimbata, iar Alexandru Nicolae Paunescu este noul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului in locul lui Nicolae Ivan. Reclama 'Fondului Proprietate' este difuzata pe unele posturi TV, iar in timp ce reprezentantii societatii civile contesta veridicitatea informatiilor prezentate in spot, oficialii Consiliului National al Audiovizualului afirma ca nici macar nu au vazut reclama respectiva.

    Mihai Tanasescu: 'Nu se va intimpla nimic cu Fondul pina anul viitor'

    Misterul care planeaza asupra 'Fondului Proprietatea' i-a invaluit si pe liderii Comisiilor Buget, finante, Banci din Parlament. Astfel, Mihai Tanasescu, deputat PSD si presedintele comisiei din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca 'in forma in care este astazi, acest Fond este unul inchis si din aceasta pricina CNVM nu il poate aviza'. Domnia sa a adaugat ca 'forma Fondului Proprietatea se loveste de problema evaluarii actiunilor Fondului si cea a investitiilor', afirmind ca 'nu se va intimpla nimic cu acest Fond pina la sfirsitul anului, adica nu va fi nici listat, nici nu va functiona, nici nu va da bani catre pagubiti'. Mihai Tanasescu a amintit ca 'banii cheltuiti cu aceste despagubiri vor intra la cheltuieli publice si vor afecta foarte mult deficitul bugetar', adaugind ca 'numai anul acesta cind Fondul nu a functionat, a modificat cu 1% deficitul bugetar, dar daca va functiona un an fara intrerupere, deficitul va creste cu aproximativ 2%'. Audierea Consiliului de Supraveghere al Fondului va fi ceruta la inceputul lunii septembrie, potrivit liderului PSD. Pe de alta parte, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senat, ne-a spus ca 'marti ii voi invita pe presedintele Fondului si pe Gabriela Anghelache (n.n. presedintele CNVM) pentru a vedea daca se doreste schimbarea legii, pentru ca in forma actuala vor mai trece citeva luni pina la functionarea Fondului'. Domnia sa este de parere ca 'asa cum merge acum Fondul, nu permite listarea companiilor la Bursa'. Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget, Finante din Camera Deputatilor, ne-a spus ca 'este necesara informarea cu maxima transparenta a stadiului in care se afla Fondul Proprietatea, mai ales cind este vorba de listarea companiilor, portofoliul Fondului si transferul actiunilor catre proprietari'. Domnia sa a recunoscut ca nici la nivelul parlamentarilor situatia Fondului Proprietatea nu este prea clara si devine 'ingrijoratoare'. Gratiela Iordache a afirmat ca 'este aceeasi lipsa de transparenta precum in cazul privatizarii BCR in care anexele contractului de privatizare nu au fost cunoscute de parlamentarii care au votat sau cum a fost cazul votului proiectului de Cod Fiscal care s-a petrecut in 15 minute, desi proiectul avea 566 de pagini'.

    Conducerea 'Fondului Proprietatea' nu raspunde intrebarilor cit timp se plimba prin Monte Carlo

    In aceasta perioada, presedintele Fondului Proprietatea se afla printre invitatii Forumului International al Fondurilor, organizat la Monte Carlo, iar acolo poate discuta cu reprezentantii companiilor care ar putea sa participe la administrarea Fondului. Contactat de ziarul Bursa, Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, a refuzat sa ofere detalii despre listarea actiunilor Fondului la Bursa si a mentionat ca nu poate discuta cu noi deoarece 'vorbesc pe banii mei (n.n. urmare a serviciului de roaming)'. Mai mult, cind a fost intrebat daca nu stie sau nu vrea sa ne dea informatiile cerute, domnia sa a spus ca 'nu va pot da informatii si atit'. Nici Cristina Stihi, directorul de comunicare al Fondului nu ne-a raspuns solicitarilor deoarece: 'Nu sunt in contextul pentru a va oferi asemenea informatii', adaugind ca 'materialul dumneavoastra de presa trebuie sa mai astepte pina ma intorc in tara'. Gratiela Iordache a spus ca 'este incredibil raspunsul pe care l-ati primit', amintind de faptul ca echipa aflata la conducerea Fondului este platita din bani publici.

    Publicitatea 'Fondului Proprietatea' este vazuta de toti, mai putin de CNA

    Forumul Civic Romanesc a inaintat o somatie catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) privind spoturile publicitare transmise pe canale mass-media in care Fondul apare ca ar avea un patrimoniu de 4 miliarde euro, lucru 'fals' potrivit Forumului Civic. Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic, a spus ca 'in acest moment nu exista nicio valoare certa ce poate fi demonstrata ca apartinind Fondului, iar mentionarea ei are drept scop doar atragerea posibililor investitori si a proprietarilor care urmeaza sa fie despagubiti'. Ralu Filip, presedintele CNA, ne-a declarat: 'nu am vazut spotul' si 'nu stiu nimic despre el'. Interzicerea spotului se poate face, potrivit lui Ralu Filip, doar prin decizia Consiliului CNA prin intrunirea cvorumului si doar daca 'sunt motive legale pentru care spotul trebuie interzis'. Cu toate acestea, spotul publicitar a fost vazut de Mihai Tanasescu care spune ca 'pina acum despre Fondul Proprietatea nu pot spune decit ca are o campanie foarte agresiva pe TV prin care se spune ca Fondul este al proprietarilor'. Domnia sa aminteste ca 'reclama asta o plateste cineva si cu bani foarte multi'. Gratiela Iordache crede ca 'modul de prezentare a Fondului Proprietatea te duce cu gindul la Programul de Privatizare in Masa, iar informatiile sunt putine', iar Stefan Iurascu considera ca Fondul se apropie de antecedentele de genul FNI si FNA. Din sursele noastre, spotul TV este difuzat doar de postul Realitatea TV. Cristina Stihi nu ne-a precizat posturile care difuzeaza acest spot si ne-a spus doar ca 'difuzarea va fi progresiva, adica va fi data la inceput de mai putine televiziuni si apoi de mai multe'. Refuzul conducerii Fondului de a raspunde solicitarilor noastre se poate datora si anuntatei strategii de imagine initiata de conducerea Fondului. Publicitatea difuzata pe postul Realitatea TV este cel putin curioasa, din moment ce patronul acestui post de televiziune - Sorin Ovidiu Vintu - a afirmat intr-un interviu acordat ziarului Bursa ca 'daca vrea, poate prelua Fondul Proprietatea in sase luni'. Mai mult, Cristina Stihi a fost director de PR al organizatiei World Vision, companie care a desfasurat campanii umanitare impreuna cu postul Realitatea TV ('Realitatea face digul' in 2005).

    Sursa: Bursa, 7 iulie 2006.'

    mai mult

06.07.2006

  • Tribunalul opreste delistarea Asirom

    Ziua   

    ___
    Delistarea de pe piata bursiera a societatii de asigurari Asirom, hotarata in luna martie de Adunarea Generala a Actionarilor, a fost suspendata de catre Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti, informeaza un comunicat al fondului de investitii QVT Fund LP, actionar al societatii. O data cu aceasta hotarare judecatoreasca, toate hotararile de delistare sunt suspendate de instanta, iar Asirom nu poate continua delistarea pana la decizia finala a instantei asupra legitimitatii hotararilor de delistare. Cel mai mare actionar al Asirom este Interagro, care detine 49,99% din capitalul social. Actiunile Asirom au fost suspendate de la tranzactionare la bursa din 7 aprilie 2006. QVT Fund a initiat o serie de actiuni in justitie impotriva hotararilor de delistare, actiuni carora li s-a alaturat si fondul de investitii Broadhurst, care, de asemenea, s-a opus delistarii Asirom.

    Sursa: Ziua, 6 iulie 2006.

    mai mult

  • QVT Fund si-a reluat achizitiile pe Sicomed si Flamingo

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Fondul de investitii american QVT Fund a cumparat in ultimele zile pachete de actiuni la compania farmaceutica Zentiva Bucuresti (fosta Sicomed) si la retailerul IT&C Flamingo International, in valoare de cateva zeci de mii de euro.

    QVT detine, conform propriilor declaratii, investitii de circa 100 mil. euro pe piata din Romania. Cele mai importante participatii ale fondului sunt la Sicomed, Flamingo, la care detine actiuni in valoare de circa 33 de milioane de euro, si la compania de asigurari Asirom.

    QVT Fund a cumparat in ultimele zile 56.000 de actiuni Sicomed la pretul de 1,55 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 24.300 de euro. QVT, care detine in prezent circa 13,35% din actiunile Sicomed, a dus o adevarata lupta cu actionarul majoritar al societatii, compania ceha Zentiva, contestand oferta publica de preluare derulata de aceasta pe motiv ca pretul oferit ar fi prea mic.

    Zentiva a preluat pachetul majoritar de 51% din actiuni al Sicomed in septembrie 2005, in cadrul unei tranzactii care a evaluat compania la 200 mil. $ (166 mil. euro). Ulterior, Zentiva a derulat o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni platind actionarilor minoritari un pret de 1,37 lei/actiune, insa nu a reusit sa adune decat circa 23% din actiuni, deoarece QVT Fund a cumparat in aceeasi perioada actiuni din piata la pretul de 1,38 lei/actiune.

    QVT a continuat sa cumpere in ultimele zile si actiuni ale retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International. QVT Fund a intrat in actionariatul Flamingo la inceputul anului, cand a achizitionat un pachet de 6% din actiunile companiei. Ulterior, fondul si-a consolidat pozitia prin participarea la majorarea de capital realizata de Flamingo si achizitia de actiuni din piata, participatia fondului depasind la finele lunii mai 10,2%. Dupa achizitiile din ultima perioada, detinerea QVT in cadrul Flamingo se apropie de 11%.

    Actiunile Sicomed au inchis sedinta de ieri la pretul de 1,55 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 181 mil. euro. Titlurile Flamingo au inchis ieri la 0,365 lei/actiune, valoarea de piata a companiei ridicandu-se la aproape 80 mil. euro.

    QVT Fund detine si 12,23% din compania de asigurari Asirom, valoarea acestui pachet fiind de aproximativ 8 mil. euro, daca luam in considerare ultimul pret de tranzactionare de 0,6 lei/actiune inregistrat in aprilie. QVT Fund se afla in conflict cu actionarul majoritar al companiei grupul InterAgro, care doreste delistarea companiei. QVT a atacat in justitie o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor privind delistarea Asirom, obtinand deocamdata suspendarea executarii acelei hotarari pana ce se va judeca cererea de anulare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iulie 2006.

    mai mult

  • Fondul Proprietatea primeste dividende de la Petrom

    Romania libera   SNP

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului ca Fondul Proprietatea sa incaseze dividende de la Petrom proportional cu perioada de trei zile din anul trecut cand institutia a fost inregistrata juridic. 'In circa doua saptamani vom prezenta Guvernului proiectul de ordonanta de urgenta privind incasarea dividendelor de la Petrom', a declarat ministrul de resort, Codrut Seres. El a explicat ca mecanismul prin care vor fi impartite dividendele intre MEC si Fondul Proprietatea este pro-rata, adica Fondul va incasa dividende doar pentru cele trei zile in care a fost actionar la Petrom in anul 2005. Fondul a fost inregistrat la Registrul Comertului la 29 decembrie. Proiectul de act normativ reglementeaza distribuirea dividendelor pentru toate companiile din portofoliul MEC care au cedat actiuni la Fondul Proprietatea, cum ar fi Nuclearelectrica, Transelectrica, Distrigaz, a mentionat Seres. In ceea ce priveste alocarea pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei, Seres a aratat ca proiectul de hotarare va ajunge in sedinta Guvernului in maximum 3-4 saptamani. Ministerul Economiei a transferat un numar de 5,6 miliarde actiuni Petrom in contul Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de imobile in perioada regimului comunist. Astfel, participatia MEC a ajuns la 30,74% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea a ajuns sa controleze un pachet de actiuni de 9,99%. Astfel, MEC ar urma sa incaseze dividende in valoare de circa 298 milioane de lei, iar Fondul Proprietatea - aproximativ 2,5 milioane lei. Petrom acorda dividende brute pentru anul 2005 de 738 milioane de lei (circa 210 milioane euro), valoarea bruta a dividendului pe actiune fiind de 0,013 lei.

    Sursa: Romania Libera, 6 iulie 2006.'

    mai mult

  • Camera Deputatilor a aprobat Codul Fiscal

    HotNews.ro   

    ___
    Proiectul de lege privind modificarile la Codul Fiscal, aflat miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, a riscat sa nu fie aprobat dupa ce PC si UDMR au amenintat ca il vor boicota.

    Nemultumiti ca le-au fost respinse unele amendamente la Codul Fiscal sau ca Alianta nu a sustinut Legea statutului minoritatilor nationale, conservatorii si respectiv UDMR au parut decisi sa nu voteze o lege ce trebuie aprobata cu cel putin sase luni inainte de posibila aderare a Romaniei la UE. In cele din urma, UDMR si-a schimbat punctul de vedere.

    Proiectul de lege privind modificarile la Codul Fiscal - act normativ ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007 - a fost adoptat cu 92 de voturi pentru si 82 impotriva.

    Reprezentantii Partidului Conservator s-au retras de la dezbaterile pentru votul final la Codul Fiscal, pe motiv ca plenul Camerei nu a aprobat amendamentului propus de PC privind scutirea de la impozit a profitului reinvestit.

    Adoptat de Senat si de catre comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, proiectul de lege avea nevoie si de votul plenului.

    Numai ca majoritatea necesara pentru adoptare risca sa nu fie obtinuta dupa ce PC si UDMR au parut dispuse sa boicoteze votul.

    Formatiunea etnicilor maghiari a cerut introducerea pe ordinea de zi a legii statutului minoritatilor etnice, dar deputatii au refuzat acest lucru. Liderul grupului UDMR, Arpad Francisc si-a avertizat colegii de coalitie ca Uniunea va refuza in schimb sa voteze proiectele de lege aflate pe ordinea de zi.

    In cele din urma, UDMR a decis totusi sa sustina Codul Fiscal. 'Am ajuns la concluzia ca noi nu dorim sa franam integrarea Romaniei in UE, ca atare vom fi prezenti la dezbaterile acelor legi de pe ordinea de zi. Am discutat cu ministrul Finantelor care ne-a expus concret ca aceasta lege e prioritara privind integrarea Romaniei', a declarat Marton Arpad, liderul grupului parlamentar UDMR.

    'Va anunt de pe acum ca participam la dezbaterea Codului Fiscal, unde avem mai multe propuneri de modificare la unele chestiuni, pe care evident le vom sustine. Speram ca se vor adopta mici modificari de corelare propuse de UDMR si atunci vom vota acest proiect de lege'.

    UDMR a revenit asupra deciziei initiale dupa negocieri intre presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, liderul grupului PC, Bogdan Pascu si liderul UDMR, Marton Arpad.

    In acelasi timp Partidul Conservator a anuntat ca datorita amendamentelor proprii la Codul Fiscal, respinse de catre Comisia de buget finante a Camerei, nu va mai sustine acest proiect de lege.

    'Nu vom vota proiectul de lege privind Codul Fiscal daca nu vor fi acceptate in plen amendamentele noastre. Le-am explicat foarte clar colegilor de Coalitie ca daca nu vor accepta amendamentul privind scutirea de taxe a profitului reinvestit si amendamentul privind impozitarea IMM-urilor nu ne vom da votul pe Codul Fiscal', a declarat senatorul PC, Sabin Cutas.

    'La Senat colegii au inteles si au acceptat amendamentele PC, daca insa deputatii nu vor intelege acest lucru este treaba lor. Acesta este ultimul cuvant pe care il avem de spus: nu vom vota Codul Fiscal'.

    Sursa: HotNews.ro, 5 iulie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide