Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.07.2006

  • Greii statului pe bursa

    Ziua   TGN

    ___
    O serie de pachete de actiuni ale unor companii de utilitati din portfoliul statului, printre care Transgaz, cele patru filiale privatizate ale Electrica (Moldova, Oltenia, Banat si Dobrogea), Nuclearelectrica si cele doua Distrigaz-uri vor fi scoase la vanzare prin intermediul Bursei, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres. 'Am mandatat Transgaz ca, in circa o luna, sa organizeze o licitatie pentru desemnarea societatii intermediare, in vederea listarii companiei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), listare care se va produce probabil in urmatorul an', a afirmat Seres. El a precizat ca, la sfarsitul lunii mai, a mandatat Electrica sa selecteze, prin licitatie, consultantul pentru vanzarea prin oferta publica secundara a unui pachet de 5% din filialele privatizate. Alte pachete, de minimum 5% din actiunile Distrigaz Sud, Nord, Nuclearelectrica vor fi, de asemenea, vandute prin Bursa. 'Dorim sa utilizam mai mult Bursa pentru privatizarea unor societati, unele deja listate', a spus Seres. In ceea ce priveste privatizarea Romgaz, Seres a afirmat ca vanzarea de titluri ale companiei pe bursa nu este o prioritate, iar contractul cu consultantul (CFSB in consortiu cu Fondul Romano-American de Investitii) la privatizarea firmei va fi incheiat saptamana viitoare. 'Nu vad posibila listarea Romgaz mai devreme de doi ani', a mai spus Seres.

    BCR detine 1,2% din Transelectrica

    Prima societate mare scoasa la privatizare pe Bursa din Bucuresti este insa Transelectrica. Actiunile scoase la vanzare prin oferta publica initiala primara au fost suprasubscrise de 6,46 de ori, investitorii depunand oferte pentru 47,38 milioane de actiuni, in valoare totala de 796,08 milioane de lei (circa 225 milioane de euro). Compania a pus in vanzare, la 14 iunie, circa 7,33 milioane de actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu, oferta incheindu-se la 28 iunie. Banca Comerciala Romana (BCR) a subscris cel mai mult, practic, pentru toate cele 7,33 milioane actiuni. Conform pro-rata corespunzator gradului de suprasubscriere, BCR va detine 1,2% din capitalul majorat al societatii, au declarat surse din piata. Alti investitori la Transelectrica sunt angajatii companiei, managementul acesteia, dar si persoane fizice, cum ar fi, spre exemplu, Bogdan Baltazar.

    Ministerul Economiei este actionarul majoritar la Transelectrica, cu o participatie actuala de 72%, dupa ce initial institutia detinea 85% din titluri. Fondul Proprietatea si-a redus participatia de la 15% la 13,5%, au declarat reprezentantii Transelectrica. Alte 4,5% vor fi cedate in baza Legii 10, pentru despagubiri. Un pachet de 10% din actiuni este detinut de 4861 de investitori, din care 4567 persoane fizice si 294 - persoane juridice. 'Nu exista nici un nou investitor care sa depaseasca pragul de 5%. In continuare actionarul principal ramane MEC, urmat de Fondul Proprietatea. Urmatorul pe lista are 1,2%', a declarat Razvan Purdila, directorul Piete de Capital din cadrul Transelectrica.

    Sursa: Ziua, 5 iulie 2006.'

    mai mult

  • Buffet ar putea veni la Rulmentul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania israeliana Shabum International si-a aratat interesul pentru preluarea integrala a producatorului de rulmenti Rulmentul Brasov, una din cele mai importante companii de la Bursa care se afla inca in portofoliul AVAS. Aceasta este prima intentie clara manifestata de un investitor pentru preluarea companiei brasovene dupa esuarea ultimei tentative de privatizare la inceputul acestui an.

    Shabum International vrea sa participe la privatizarea Rulmentul in cadrul unui consortiu cu o alta companie israeliana ISCAR, al carei pachet majoritar de actiuni a fost preluat recent de grupul Berkshire Hathaway controlat de miliardarul american Warren Buffet. ISCAR este unul din cei mai importanti producatori mondiali de unelte pentru taierea si prelucrarea metalelor si intentioneaza sa-si extinda productia si in Romania.

    'Shabum a cumparat caietul de sarcini cand fabrica a fost scoasa la privatizare, insa nu a depus o oferta, reprezentantii companiei motivand ca nu au avut suficient timp la dispozitie', a aratat Vasile Surdu, directorul general al Rulmentul. Rulmentul a inregistrat in primul trimestru pierderi de circa 1,9 mil. euro, cu 60% mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a fost in primele trei luni de 8,8 mil. euro. Actiunile Rulmentul au inregistrat ieri o crestere de 6%, inchizand la cotatia de 0,0954 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 4 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iulie 2006.'

    mai mult

  • Seres: Actiunile salariatilor Petrom, intr-o luna in guvern

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Proiectul privind pachetul de 8% ce va fi vandut salariatilor Petrom va fi pe masa guvernului in trei-patru saptamani, a declarat ieri intr-o conferinta de presa Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.

    Proiectul actului normativ a fost inaintat inca din primavara de catre ministerul de resort pentru a fi luat in discutie in sedinta de guvern.

    Salariatii din Petrom au dreptul sa achizitioneze la acelasi pret cu OMV, actualul actionar majoritar al companiei petroliere, un pachet de 8% la pretul de 5 eurocentI pe actiune. Pentru acest pachet, salariatii Petrom vor plati 235 milioane euro, in conditiile in care 8% din companie valoreaza pe Bursa 675 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iulie 2006.

    mai mult

04.07.2006

  • Regele cherestelei mai lanseaza un fond de investitii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Societatea de administrare a investitiilor Investica Asset Management, controlata de senatorul UDMR Verestoy Attila, va lansa un fond de investitii inchis cu plasamente pe piata de capital. Verestoy este supranumit 'regele cherestelei' pentru afacerile sale cu lemn.

    Fondul, care se va numi Infinity, a fost autorizat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), urmand sa fie demarat procesul de subscriere. Investica intentioneaza sa atraga atat investitori romani, cat si investitori straini si isi propune sa stranga in prima faza peste 2 milioane de euro.

    'Fondul are ca obiectiv principal atragerea in mod privat a resurselor financiare disponibile de la persoane fizice si juridice romane si straine printr-o oferta privata periodica.

    Disponibilitatile banesti atrase vor fi plasate pe piata financiara, preponderent in valori mobiliare, pe principiul diversificarii riscului si administrarii prudentiale', a declarat Leonard Visan, directorul general al Investica Asset Management.

    'In prezent derulam un program de prezentari cu posibili investitori straini pe care avem speranta ca ii vom convinge sa intre si pe piata din Romaaia. La sfarsitul primei perioade de subscriere tintim echivalentul a 2 milioane de euro', a precizat Visan.

    Infinity este al treilea fond inchis de investitii lansat in acest an, dupa Fondul Privat Comercial, lansat de Globinvest din Cluj-Napoca, si STK Emergent, lansat de STK Financial, tot din Cluj. Anul trecut a fost lansat un singur fond inchis de investitii, BT Invest 1, administrat de BT Asset Management. Administratorii au posibilitatea de a lansa fonduri inchise doar de un an, numarul fondurilor de acest tip fiind inca redus in comparatie cu potentialul pietei. Administratorii spun ca fondurile deschise de investitii au ca avantaj faptul ca legislatia este mai permisiva cu acest tip de fonduri, ceea ce permite o politica de administrare mai flexibila.

    'Ne aflam intr-o perioada in care fluctuatiile pe piata de capital au inceput sa aiba o amplitudine foarte mare. Politica permisiva, posibilitatea aplicarii unor strategii mai flexibile de plasament, adoptarea unor strategii de arbitraj, acestea sunt o parte dintre motivele pentru care am ales sa lansam mai intai un fond inchis de investitii', a explicat directorul general al Investica.

    Activele totale ale fondurilor inchise de investitii aflate in evidenta UNOPC au crescut in primele cinci luni cu circa 78%, atingand la finele lunii mai 53,3 milioane de euro (188,3 milioane de lei). In comparatie, activele fondurilor mutuale s-au majorat in primele cinci luni cu 43%, pana la 130,8 milioane de euro. Administratorii de fonduri considera ca piata fondurilor mutuale va creste la 2 miliarde de euro pana in 2010. Pe piata fondurilor inchise este insa mai greu de realizat o estimare, avand in vedere ca aceste fonduri sunt mai exclusiviste si se adreseaza unei categorii destul de restranse de investitori.

    'Avand in vedere ca specificul fondurilor inchise este exclusivist, credem ca dezvoltarea acestei piete se bazeaza in primul rand pe oferta administratorilor', sustine Visan.

    Investica Asset Management intentioneaza sa lanseze in acest an si un fond mutual. Societatea va depune in septembrie la CNVM documentatia necesara pentru autorizarea primului fond deschis.

    Investica are un capital social de 520.000 de lei (circa 150.000 de euro), fiind controlata de senatorul UDMR Verestoy Attila, care detine 80% din actiuni. Verestoy Attila este actionar in mai multe societati comerciale printre care compania de tichete de masa Hungastro, la care detine 37% din actiuni. El este cunoscut ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata lemnului.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 iulie 2006.'

    mai mult

  • Firmele vor plati impozit pe profitul reinvestit, microintreprinderile - taxate cu 2% din cifra de afaceri

    Gandul   

    ___
    Deputatii lucreaza, in aceasta saptamana, in sesiune extraordinara pentru a finaliza legile prioritare procesului de integrare, printre care si proiectul legii noului Cod Fiscal, care a suferit modificari importante la Senat. Pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, noul Cod Fiscal trebuia aprobat de Parlament pana la 1 iulie. ?Am discutat cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa ne incadram in aceasta saptamana si sa finalizam dezbaterile pe proiectul legii noului Cod Fiscal. Desi vom lucra peste program, este foarte greu, fiind vorba despre 400 de articole?, ne-a declarat Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor. In opinia sa, marea problema a deputatilor este cea a timpului si a disconfortului vizavi de comportamentul Guvernului, care a trimis proiectul privind noul Cod fiscal la Parlament dupa 8 luni de taraganari, iar Senatul a alocat 3 saptamani pentru dezbateri. ?Comisiile economice vor lucra in paralel cu cea de buget, finante. Vom primi amendamentele celorlalte comisii si le vom analiza?, a precizat Tanasescu. El se asteapta ca Guvernul sa revina asupra unor amendamente aprobate la Senat.

    Ieri, in prima zi de lucru, deputatii Comisiei de buget, finante au votat impotriva propunerii de scutire a companiilor de la plata impozitului pe profitul reinvestit, adoptata de senatori in urma cu doua saptamani. Amendamentul respectiv, propus de Partidul Conservator, fusese respins de Comisia economica a Senatului, dar a fost votat in plen. Totodata, deputatii Comisiei de buget au stabilit ca microintreprinderile vor putea opta pentru plata unei cote de impozit de 2% din cifra de afaceri, care va fi majorata pana la 3% in 2009. In schimb, senatorii au decis ca microintreprinderile vor plati de la 1 ianuarie 2007 fie un impozit de 1,5% pe cifra de afaceri, fie o cota de 16% pe profit, daca obtin cel putin 50% din venituri din activitati de productie. In plus, deputatii Comisiei de buget au respins scaderea cotei reduse a TVA de la 9% la 7%, precum si un amendament referitor la includerea produselor alimentare de baza in categoria celor taxate cu cota redusa. Senatorii au aprobat diminuarea cotei reduse de TVA la 7%, respingand amendamentul privind includerea produselor alimentare in categoria celor taxate cu cota redusa.

    Pesedistii vor parasi dezbaterile la Codul Fiscal

    PSD va sustine, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ?abandonarea discutiilor? pe marginea Codului Fiscal. Motivul invocat de pesedisti este cel putin hilar: nu mai exista ministru al Finantelor care sa-si sustina Codul! ?In conditiile in care ministrul Finantelor este, practic, scos din jocul politic de catre lupta interna de la PNL, este complet deplasat si inutil sa continuam in Parlament, in Camera Deputatilor, discutiile despre Codul Fiscal. Nu mai exista ministru de Finante, nu mai exista promotor al acestui Cod Fiscal, si asa, modificat de 5 ori?, a declarat, ieri, Mircea Geoana, presedintele PSD. Ieri, conducerea PNL a decis insa ca Sebastian Vladescu ? contestat in interiorul partidului, dupa votul din CSAT ? sa-si continue activitatea la Finante

    Sursa: Gandul, 4 iulie 2006.

    mai mult

  • Prin adoptarea Basel II, bancile romanesti isi vor majora capitalul

    Curierul National   BCC  BRD  TLV

    ___
    Bancile din Romania vor fi nevoite sa aduca noi aporturi de capital dupa introducerea regulilor de calcul a riscurilor si adecvare a capitalurilor propuse prin regulamentul Basel II. Legislatia privind aplicarea noului regulament trebuie elaborata pana anul viitor si devine obligatorie pentru toate institutiile de credit din tarile europene incepand cu 1 ianuarie 2008. Basel II introduce reguli imbunatatite de clasificare si gestionare a riscurilor, odata cu noile metode de calcul al adecvarii capitalurilor in functie de risc.

    Bancile au posibilitatea sa aleaga intre o abordare de baza, care presupune un calcul pornind in principal de la factori cantitativi si mai multe variante de abordari avansate. Acestea din urma pun accentul pe factorii calitativi ai portofoliului si presupun elaborarea unui model pentru fiecare banca in parte. Cu ajutorul acestor modele pot fi diminuate sumele de capital alocate riscului pentru o serie de credite. Pe de alta parte, sunt necesare eforturi considerabile de implementare, mai ales pentru bancile de dimensiuni mici. Basel II impune o serie de modificari ale procedurilor si organizarii interne. Este un model construit aproape in totalitate pe conceptul de guvernanta corporatista, in care responsabilitatile fiecarei structuri de conducere sunt foarte bine definite si separate.

    Totodata, aplicarea Basel II necesita uniformizarea metodelor de raportare, prin introducerea la nivelul sistemului bancar a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

    Sursa: Curierul National, 4 iulie 2006.

    mai mult

03.07.2006

  • Transelectrica: fondurile primesc 12% din ce au platit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Investitorii institutionali vor primi mai putin de 12% din actiunile pentru care au subscris in cadrul ofertei publice initiale a Transelectrica, din cauza gradului mare de suprasubscriere inregistrat pe transa investitorilor mari, care au subscris actiuni de minimum 500.000 de lei (139.000 de euro).

    Marii investitori au introdus ordine de cumparare pentru mai mult de 37 de milioane de actiuni, in timp ce numarul de actiuni rezervate pentru transa investitorilor institutionali a fost de aproape 4,4 milioane, reprezentand 60% din valoarea ofertei.

    Asadar, un investitor, care a subscris 100.000 de actiuni, va primi aproximativ 11.860 de actiuni.

    Pe transa investitorilor mici gradul de suprasubscriere a fost mai redus, existand peste 4.200 de ordine de cumparare pentru 10,3 milioane de actiuni, fata de o oferta de 2,93 de milioane de actiuni.

    In aceste conditii, rata de alocare pe transa micilor investitori, care au subscris intre 2.000 de lei (580 de euro) si 500.000 de lei (139.000 de euro) va fi de aproximativ 28,45%. Cu ale cuvinte, un investitor care a subscris 1.000 de actiuni in cadrul ofertei va primi 284,5 actiuni.

    Banii care au fost subscrisi excedentar in cadrul ofertei Transelectrica se vor intoarce saptamana aceasta la investitori. Sumele mari subscrise sunt un semnal pozitiv pentru piata de capital, aratand ca in piata exista bani, dar si interes pentru emitenti noi.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 iulie 2006.

    mai mult

  • Scadere de 1,24% la fondurile deschise de investitii

    Curierul National   

    ___
    Fondurile deschise de investitii au inregistrat saptamana trecuta, o scadere, in medie, cu 1,24%, ajungand la un randament cumulat negativ de minus 4,14%. Anul trecut, aprecierea medie s-a situat la 16,21%, transmite societatea de brokeraj Intercapital Invest, citata de Rompres. Fondurile de actiuni, care inainte inregistrau cele mai mari randamente cumulate, au inregistrat o scadere generala. Cea mai mica scadere dintre fondurile de actiuni, a avut-o fondul Oportunitati Nationale cu 4,21%, de la inceputul anului. Acesta este urmat de KD Maximus - minus 11,68%, BT Maxim - minus 12,27%, Intercapital - minus 12,95%, Star Next - minus 13%, Omninvest - minus 13,33%, BCR Expert - minus 14,95%, Active Dinamic - minus 15,44 procente, Napoca - minus 16,43%

    In ceea ce priveste fondurile diversificate si acestea au inregistrat scaderi fata de inceputul anului. Scaderile cele mai mici au fost inregistrate de fondul BCR Dinamic - 4,62% si Concerto - 5,67%.

    Cele mai severe scaderi au fost la Transilvania - 6,72%, Capital Plus - 6,86%, Star Focus - 7,20%, Integro - 8,70%, FCEx - 10,39%, Bancpost Active Balanced - 11,87%, Fortuna Classic - 13,35%.

    In categoria fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix, Orizont ocupa primul loc, cu o crestere de 5,92%, urmat de Vanguard Protector cu 2,39%. Fondul Europa Obligatiuni a scazut cu 4,05% de la inceputul anului. La fondurile monetare, de la inceputul anului, Stabilo, Bancpost Plus si Simfonia1 au inregistrat cresteri de 2,77%, 2,44% si respectiv 2,34%.

    In topul celor mai performante fonduri din ultima saptamana se afla Concert (fond diversificat), Europa Obligatiuni - in categoria fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix si Oportunitati Nationale, la fondurile de actiuni.

    In ceea ce priveste evolutia fondurilor in anul 2005, cel mai mare randament oferit de un fond mutual a fost cel inregistrat de fondul de actiuni Omninvest cu 54,28%.

    Sursa: Curierul National, 3 iulie 2006.

    mai mult

  • Petrom si Lukoil dau tonul scumpirilor

    Cotidianul   SNP

    ___
    Doua companii petroliere au dat deja startul cresterii preturilor la carburantii comercializati in statiile proprii, ca urmare a maririi nivelului accizelor.

    Compania Petrom a decis scumpirea cu doi bani pe litru atit pentru benzina, cit si pentru motorina. Noile preturi au fost afisate incepind cu 1 iulie.

    Astfel, benzina ECO Premium va avea in statiile Petrom un pret maxim la pompa de 3,47 lei pe litru, cea Premium 95 fara plumb va costa 3,45 lei pe litru, in timp ce un litru de benzina de tipul Top Premium 99+ va costa 3,77 lei. Litrul de motorina Top Euro Diesel 4 se va scumpi de la 3,39 lei la 3,41 lei, iar Euro Diesel 4 va costa 3,36 lei.

    Compania Lukoil va scumpi benzina tot cu doi bani pe litru, iar motorina cu un ban, a declarat Teodor Chirilescu, director in cadrul Lukoil Romania.

    Chirilescu a declarat ca motivul majorarii preturilor este cresterea valorii accizelor, in urma evolutiei cursului de schimb euro-leu.

    ?De la sfirsitul primului trimestru, la 30 martie, si pina la 30 iunie, acciza stabilita in euro s-a majorat cu 600 de lei?, a explicat oficialul Lukoil. El a adaugat ca reactualizarea nivelului accizei in functie de cursul de schimb se face trimestrial.


    La benzina cu plumb taxa a crescut de la 369,6 euro pentru 1.000 de litri la 395,01 euro la 1.000 de litri. In cazul pacurii, acciza s-a majorat de la 6,81 euro pe 1.000 de kilograme la 9,5 euro. Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramine la nivelul actual.

    Accize mai mari la vicii si curent

    Preturile la energie electrica, tigari, bauturi alcoolice si benzina cu plumb au crescut de la 1 iulie, cind au intrat in vigoare nivelurile majorate ale accizelor. De asemenea, tarifele la gaze naturale se vor majora cu o medie de 1,54%, in timp ce cresterea tarifelor la energia termica a fost aminata.

    Sursa: Cotidianul, 3 iulie 2006.

    mai mult

30.06.2006

  • Mecanica Ceahlau da actiuni gratuite de 0,6 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   MECF

    ___
    Producatorul de masini agricole Mecanica Ceahlau isi va majora capitalul cu circa 0,61 mil. euro (2,22 mil. lei), prin incorporarea in capitalul social a rezervelor constituite din profitul obtinut anul trecut. In acest scop, societatea va emite 888.000 de actiuni noi cu valoarea nominala de 2,5 lei/actiune, care vor fi distribuite gratuit actionarilor inscrisi in registrul actionarilor la data de 14 iulie 2006. Fiecare actionar va primi o actiune noua la fiecare patru actiuni detinute. Mecanica Ceahlau a inregistrat anul trecut un profit net de 0,66 mil. euro (2,4 mil. lei), in crestere cu 50% fata de profitul din 2004, la o cifra de afaceri de 7,9 mil. euro (28,8 mil. lei). Actiunile Mecanica Ceahlau sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu acestea realizandu-se la pretul de 6 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la aproape 6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 iunie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide